kieszonkowe - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-11, 11:04   #61
lady-dark
Zadomowienie

Dot.: Ile kasy dostajecie od rodziców?

Nic nie dostaję, pracuję, mam 22 lata
Uczę się i pracuje (sama zarabiam na studia i swoje utrzymanie)

Ale przyznam że jak mam np. urodziny czy imieniny to jeszcze czasem o mnie pamiętają
lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 11:13   #62
ilo16na
Zakorzenienie

Wyszukiwarka
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=kieszonkowe- moj watek!

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=kieszonkowe

Mysle ze moderatorzy polacza

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 11:59   #63
faustissima
Raczkowanie

-

Edytowane przez faustissima
Czas edycji: 2014-05-06 o 20:06
faustissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 12:13   #64
biiibiii
Zakorzenienie

ja nie dostaje kieszonkowego. Poprostu jak cos chce i rodzice maja kase zeby mi na to dac to dają, a jak nie maja to czekam cierpliwie czesto tez okaza serce i rzuca jakies 50 zl (casem mniej, zalezy) na jakies moje wydatki.
biiibiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 12:24   #65
moee
Zakorzenienie

Dot.: kieszonkowe

dostaje co miesiac z firmy

z corka mam ustalone tygodniowki i co tydzien dostaje 25 zlotych - to sa pieniadze tylko i wylacznie dla niej na przyjemnosci -ciuchy,balsamy, gazety czy co tylko potrzebne kupuje jej ze swoich
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 12:27   #66
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez faustissima Pokaż wiadomość
Zasadniczo tyle co Ty. Nie dostaję nic. Mam stypendium. A 100 zł to wcale nie tak skromnie, pod warunkiem że nie kupuje się byle czego w niewiadomo jakich ilościach.
100 zł na własne wydatki to sporo, jeśli potrzebne ubrania i kosmetyki (mydło, szampon, pasta do zębów itd.) kupują Ci rodzice.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 12:51   #67
sanetka
Zakorzenienie

u mnie nie bylo czegos takiego jak kieszonkowe.po prostu jak byly potrzebne pieniadze to mame prosilam i zwykle dostawalam.mama wychodzila z zalozenia ze takie rzeczy jak ubrania, szampon ,pasta do zebow kupic trzeba,wiecznie w tych samych chodzic nie bede.jesli chcialam zrobic jakis wiekszy zakup to wtedy pieniadze odkladalam lub mama dawala mi je a ja potem odpracowywalam u niej w biurze.
ale nauczylam sie szacunku dla pieniedzy,wiem ze bez niektorych rzeczy moge sie obejsc i wtedy odpuszczam zakup.a teraz szukam pracy na wakacje zeby oplacic sobie studia i moze zostanie na jakis wyjazd z TZem
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 19:14   #68
faustissima
Raczkowanie

-

Edytowane przez faustissima
Czas edycji: 2014-05-06 o 20:06
faustissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 20:30   #69
synesthesia
Zakorzenienie

Nie dostaje kieszonkowego jako takiego. Dostaje codzinnie do szkoł złotówke 'na drożdzówkę' którą to złotówke odkłądam sobie na zakupy w lumpeksach czy na półfabrykaty do biżuterii. Jak chce sobie coś kupić fajnego, wypatrzonego, to prosze mamę o kasę.
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 20:57   #70
Sweet_21
Zakorzenienie

Nie dostawałam kieszonkowego, sama nie wiem czemu.Jeśli czegoś potrzebowałam, albo gdzieś szłam mama dawała mi parę groszy.Kosmetyki kupowałam sobie z uzbieranych pieniędzy.A nie było tego dużo
Teraz sama zarabiam na swoje utrzymanie i moge sobie kupić co zechce.Nie było mi lekko, często brakowało mi pieniędzy, ale przeżyłam.Znam wartość pieniądza.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 22:10   #71
nice6irl
Zakorzenienie

Jeszcze jestem zdana na laske rodzicow, bo u nich mieszkam
Ale wogole mi to nie przeszkadza.
Wlasciwie co weekend dostaje od 20-50zl na wyjscia na imprezy, do barow. To zalezy tez, ktora to jest czesc miesiaca, czy przed czy juz po wyplacie.
Rodzice kupuja mi ubrania, obuwie. W kosmetyki w wiekszosci zaopatrujemy sie w drogerii sasiadki, poza tym dostajemy od niej mase probek, nie zuzytych palet z cieniami, ktore przez jakis czas staly w sklepie. Srodki czystosci tez jak najbardziej kupuje mi mama. 60zl abonamentu za telefon komorkowy to tez sponsoring rodzicow.
Czasami wpadnie jakas fucha to moge pozwolic sobie na cos extra. Ale nie potrafie oszczedzac. Kiedy odwiedzam babcie z daleka, badz ona nas to zazwyczaj dostaje ok 200, 300 zl. Jednak to zdarza sie maxymalnie 3 razy do roku.
I tak naprawde to wiekszosc tych pieniedzy pochlania mi zabawa i alkohol.
Stary 2007-04-11, 22:13   #72
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nice6irl Pokaż wiadomość
Jeszcze jestem zdana na laske rodzicow, bo u nich mieszkam
Ale wogole mi to nie przeszkadza.
Wlasciwie co weekend dostaje od 20-50zl na wyjscia na imprezy, do barow. To zalezy tez, ktora to jest czesc miesiaca, czy przed czy juz po wyplacie.
Rodzice kupuja mi ubrania, obuwie. W kosmetyki w wiekszosci zaopatrujemy sie w drogerii sasiadki, poza tym dostajemy od niej mase probek, nie zuzytych palet z cieniami, ktore przez jakis czas staly w sklepie. Srodki czystosci tez jak najbardziej kupuje mi mama. 60zl abonamentu za telefon komorkowy to tez sponsoring rodzicow.
Czasami wpadnie jakas fucha to moge pozwolic sobie na cos extra. Ale nie potrafie oszczedzac. Kiedy odwiedzam babcie z daleka, badz ona nas to zazwyczaj dostaje ok 200, 300 zl. Jedna to zdarza sie maxymalnie 3 razy do roku.
I tak naprawde to wiekszosc tych pieniedzy pochlania mi zabawa i alkohol.
No to nieźle Ci sie wiedzie

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 22:29   #73
kaszellek
Zadomowienie

GG do kaszellek

ja też kiedyś dostawałam od rodziców ok 50zł/miesiąc, to było pod koniec gimnazjum, na początku liceum od drugiej klasy (sezon osiemnastek ) ta suma zaczęła się zmieniać, rosła, malała, czasem nie było kieszonkowego wcale, ale np. jak szłam ze znajomymi do klubu to tata dawał mi 40 zł na taksówkę, albo szlam robić zakupy "domowe" dawali mi 50 zł i reszty zostawało dla mnie itp. Poza tym z okazji świąt, urodzin, imienin dostawałam pieniądze (teraz wolę powiedzieć np jaką chcę książkę, czy dla siebie, czy na studia i tę kasę świąteczną przeznaczam właśnie na książki).. no, poza tym zawsze jakieś drobne dorzucali dziadkowie, w święta chrześni, druga babcia- slowem- nie miałam jakiegoś konkretnego kieszonkowego, ale nie miałam też nigdy tak, że rodzice zostawiali mnie bez kasy.. raz chyba cofnęli mi pieniądze jak się wkurzyli o ciuchy z lumpeksów, które znosiłam do domu, wiedziałam, że się o nie wkurzą więc chowałam- jak się wydało, to nie dostawałam od nich kasy

a teraz, odkąd zaczęłam pracować (czyli od wakacji ) rodzice dorzucają się do ciuchów, butów, kosmetyków domowego użytku, czasem do jakichś większych zakupów (np. dołożyli do wieży, żeby kupić porządną itp), ja za to nie robię problemu jak np widzę rano- nie ma jogurtów, i normalnie ze swojej kasy je kupuję dla rodzinki, albo raz na jakiś czas zrobię zakupy i ugotuję obiad, albo kupię właśnie przysłowiową pastę do zębów, za swoje "zarobione" .. i myślę, że to zdrowy układ chociaż rodzice ciągle twierdzą, że studia (studiuję dziennie) a nie praca, mają być priorytetem, to widzę, że są zadowoleni, z tej mojej coraz większej finansowej samodzielności..

a co do samego kieszonkowego- to uważam, że idea jest świetna i że każdy nawet najmniejszy człowiek, gdy już jest w wystarczającym stopniu dojrzały powinien dostawać chociaż najmniejszą kwotę, żeby uczyc się gospodarować pieniędzmi.. ale to tylko moja opinia
kaszellek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 22:35   #74
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość
No to nieźle Ci sie wiedzie
No rodzice chyba sie staraja, zeby mi nigdy niczego nie brakowalo. Ale to ja im najczesciej powtarzam, ze pieniadze to nie wszystko.
Stary 2007-04-11, 23:01   #75
kleo14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *wisienka* Pokaż wiadomość
Nie dostaję kieszonkowego. Dostaję pieniądzy tyle i kiedy są mi one potrzebne. Muszę przyznać, że jest mi to bardzo na rękę
Na zakupy najczęściej jezdzę razem z rodzicami, więc to oni płacą. Tylko od czasu do czasu kiedy chcę wyskoczyć do miasta z koleżanakami to biorę od rodziców pieniądze. Tak poza tym w trakcie roku szkolnego dostawałam jakies drobniaki przed wyjsciem do szkoły.
mam identycznie
w każdy czas - duch czekający w prochu.
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 10:26   #76
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

ja mam na miesiac kolo 300 zl-renta. mieszkam z mama wiec zazwyczaj to ona placi za jedzenie i inne potrzebne rzeczy (kosmetyki) ale zdarza sie ze jak jestem na miescie to kupie za swoje. za te pieniadze oplacam tez sobie wyjazdy do wroclawia na studia (zaoczne) i tam jedzenie i kosmetyki. kolorowke kupuje sobie sama, ciuchy zalezy- czasami sama, czasami mama sie dolozy. niby 300 zl to duzo ale starcza mi na styk- bilety, ksiazki, kserowki i jedzenie sa drogie :/
Stary 2007-05-26, 21:23   #77
Charon
Raczkowanie

A ja nie dostaję określonej sumy kieszonkowych na jakiś miesiąć..poprostu raz na jakiś czas tata daje mi pieniądze...
Stary 2007-05-26, 22:51   #78
organizm
Zakorzenienie

A ja dostaję 70złotych na miesiąc, ubrania zasadniczo kupują rodzice, chyba że ja mam jakiś kaprys na coś, co nie jest mi w ogóle potrzebne. Z kosmetyków to tylko kolorówkę muszę sama finansować, a i tak nie zawsze.
Mi wystarcza, nawet zawsze zostaję. Ale większą sumą bym nie pogardziła
organizm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 23:56   #79
lain
Zakorzenienie

a mi sie ostatnio podwoilo kieszonkowe w nagrode za zdobycie stypendium naukowego teraz jednak musze utrzymywac auto, wiec pewno jakos wiecej to niespecjalnie zaoszczedze
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 00:05   #80
olcia/pchelka
Zadomowienie

Ja nie dostaje kieszonkowego.
Na początku każdego miesiąca automatycznie idzie 50 zł na moje konto z konta mamy.
Po za tym mam opłacony abonament, miesięcznie 60 zł
Na zakupy jezdżę razem z mamą.
Kosmetyki kupuje sama. Najczęściej z konta wypłacam.
No i kiedy potrzebuję to dostaję. Do szkoły biore 2 zł na bułkę ale zdarza sie że jej nie jem bo głodna nie jestem więc mi zostaje...
olcia/pchelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 00:12   #81
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olcia/pchelka Pokaż wiadomość
Na początku każdego miesiąca automatycznie idzie 50 zł na moje konto z konta mamy.
to to sie wlasnie nazywa kieszonkowe ja tez kieszonkowego nie dostaje w gotowce do lapy, bo moi rodzice bardzo rzadko uzywaja gotowki. wygodniej im robic wlasnie przelew. mam stale zlecenie i 26-go kazdego miesiaca mam przyplyw pieniazkow na konto
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 00:19   #82
*Justynka*
Wtajemniczenie

Ja nie dostaje kieszonkowego, poprostu jak czegoś mi potrzeba to wtedy dostaje kase

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 00:59   #83
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

pamietam jak kiedys jako nastolatka zarzucilam mamie ze nie mam kieszonkowego - wiecie raz w miesiacu jakas suma. Wiec powiedziala mi - ok bedziesz dostawac tyle i tyle i z tego sobie bedziesz juz gospodarowac.

przeliczylam, obmyslilam - i juz bardziej oplacalo mi sie dostawac po 2-3 zeta kazdego dnia do budy, co piatek na wejsciowe do klubu i tam piwo... wiec z kieszonkowego zrezygnowalam.

na ciuchy od niej dostawalam (ah to byly ciuchy : glany i kupe czarnych rzeczy)

jako dorosla baba studiujaca pracowalam sobie.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 01:37   #84
joplin
Zadomowienie

Nie dostaję kieszonkowego, jedynie na kartę do telefonu i jakiś droższy ciuch/buty, ewentualnie gdy jest jakaś 'specjalna okazja' typu moje urodziny. Wprawdzie moi rodzice dość sporo zarabiają, ale na resztę swoich potrzeb zarabiam sama, to jest mój własny wybór, nie chcę, żeby rodzicie wszystko mi finansowali. Gdy coś kupuję za samodzielnie zarobione pieniądze to dłużej się zastanowię, czy aby na pewno ta rzecz jest mi potrzebna i po prostu lepiej się z tym czuję, gdy wiem, że wydaję pieniądze, na które się naprawdę napracowałam
Stary 2007-05-27, 08:02   #85
201707171556
Konto usunięte

Ja dostaje 140 zł miesiecznie i muszę za to kupowac sobie wszystko (ciuchy kosmetyki, buty no i wiadomo to co potrzebne do życia że tak ogolnie to nazwę), jedynie na jakieś większe wydatki takie jak kurtka zimowa czy buty zimowe (bo one z reguły są drozsze czyli tak ok 200 zł) dają mi rodzice, tak samo jak na większe rzeczy do szkoly takie jak teczka, płutno czy kilka farb mi dają. Czasem dorzucą jeszcze pare groszy jak wychodzę do klubu czy chce iść na jakąś składkową impreze)
Kiedyś dostawałam 210 zł miesięcznie i to wystarczało mi absolutnie na wszystko i o nic rodziców nie musiałam prosić (zresztą wtedy nawet nie mogłam bo poprostu by mi odmówili = wkońcu 210 zł to dużo dla dziewczyny w moim wieku) ale babcia przestała pracowac więc mi sie troche ukróciło
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 08:22   #86
gramma
Zadomowienie

Nigdy nie dostawałam kieszonkowego. Czasem od dziadka 20zł jak wpadałam z wizytą. Mając 17 lat poszłam w wakacje do pracy i zarobiłam na własne wydatki, a od początku studiów zarabiam sama na siebie. Kupuję za to wszystko: kosmetyki, ubrania (również te zimowe), buty, wszystko co mi potrzebne na uczelnię, sama płacę za swoje wyjścia do baru/restauracji/klubu, wyjazdy wakacyjne również za własne pieniądze, doładowanie telefonu, a do tego jeszcze udaje mi się oszczędzać odkładając regularnie określone sumy na konto.

Nie, nie zarabiam kokosów.
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 10:03   #87
Kasia****
Raczkowanie

Ja dostaję od rodziców ok 100 zł miesięcznie jeśli trzeba mi więcej to nie ma problemu tyle ze dostaję jeszcze kieszonkowe od dziadka 300 - 400 zł miesiecznie ale staram się odkładać je na studia lub coś innego . Ogólnie nie narzekam

20.03.2010 : 58, 57, 56, 55, 54, 53, 52, 51, 50, 49, 48
Kasia**** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 10:05   #88
organizm
Zakorzenienie

Ja też dostaję przelewem na konto Wtedy kiedy przypomnę tacie, czasem mu sie zapomni i dwa miesiące za jednym razem
organizm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 09:54   #89
LoLcIa123
Zakorzenienie

150zł miesięcznie+jak coś mi tam wpadnie,lub jak zabraknie funduszy i potrzebuje nowych.Żele do twarzy,płyn do higieny intymnej,kremy do buzi,czy fluidy i tusze,to rodzice kupują mi osobno.No i abonament mixa 75zł oraz korki z matmy,150miesiecznie

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 10:36   #90
boszenka69
Zakorzenienie

Ja dostaję ok. 80 zł kieszonkowego, które zawsze idzie w całości na opłaty związane z moim telefonem
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości