Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-03, 15:48   #1531
Mokka_83
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Dodałam 8 fotek z wyjazdu naszego do Karpacza
http://www.photoblog.pl/cierp1enie/archiwum
super wyjazd
Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy jak Wasze maluszki zasną przy cycu to bierzecie je do odbicia? Bo mój jak zaśnie to nie odbija mu sie jak go noszę a później ulewa :/
w nocy nigdy nie biorę. A w dzień to zalezy... jesli mi ladnie zasnie to nie biorę... A jesli przysnie ale widzę, że sie wierci, to odbijam
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Krzyś jest mistrzem ulewania Jak odbije to i tak nie ma gwarancji, że nie uleje. Albo inaczej: rzadko kiedy NIE ulewa Więc jak zaśnie, to nie odbijam, bo i tak nie ma sensu
u nas to samo
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Aaa.. przypomnialo mi sie odnosnie brudnych niespodzianek. Codziennie przed kapiela myjac twarz przecieram wacikiem za uszami. Ktoregos dnia karmiac zaczelam zagladac za uszy i patrze a Jakub za jednym uchem ma taka faldke jakby waski rowek w skorze i tam zaschniety brud... jak to sie uchowalo przy codziennym myciu (?) Teraz szoruje tam dokladniej sle i tak w tym miejscu gromadzi sie brud.
też ten rowek niedawno znalazlam, gdy karmiłam na leżąco U nas zawsze problem z fałdką na szyi, bo mały ją nieźle bunkruje... Ale się trzeba nakombinowac by ją wyczyścic No i nasz mały nie lubi gdy bu się odgina kciuka by doczyścić skórę pod nim... a tam to ma codziennie różności nazbierane
Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Co do egzemy to Jaśka miała takie żółtawe strupki za uszami i suche plamki na łokciach i łydkach.
uhmm... A to mozna wyleczyć? Czy jest to może choroba przewlekła?
Ja muszę podpytać pediatrę o naszego maluszka, bo już ponad 2 m-ce od porodu a on ciągle na główce ma takie żółte coś... Myślałam, że to martwy naskórek tak powoli się złuszcza... pediatra zresztą też nic nie mówiła jak to widziała ostatnio... Ale mi jakoś za długo to trwa. A do tego jeszcze na przegubach dłoni (od zewnętrznej strony) też zauważyłam taką dziwną skórę. I nie wiem czy to było od urodzenia czy może się pojawilo niedawnoOgólnie to na glowie i na przegubach wyglada jak taka sucha skóra (wygladem to mi się kojarzy z taką mocno wyschniętą ziemią). Tyle, że na główce jest to mocno widoczne a na rączkach trzeba się przyjrzeć żeby zauważyć
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Dzisiaj wizyta tesciow, znowu dziecko mi sie zamieni w butelke perfum.. nieznosze tego. Jakubowi chyba tez srednio to pasuje..
na samo brzmienie słowa "teściowa" nóż mi się w kieszeni otwiera U nas wczoraj była i wychodziła od nas nieszczęśliwa, bo "z maluszkiem się nie pobawiłam..." Leoś wczoraj cały dzień był marudny (chyba trzeci skok rozwojowy się zaczyna)i jak wieczorem dotarli to w sumie on już był taki padnięty... a jak go siłą wzięła na rece to się jej rozpłakał Jak ja to uwielbiam... sesese
Stary 2013-06-03, 16:15   #1532
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
nie no nowa ustawa przewiduje mozliwosc pol etatu umow zlecen i o dzielo.
to nie wiedziałam, tzn. jeżeli 1/2 etatu to pewnie macierzyńskiego też mniej do wypłaty (1/2)?

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 16:16   #1533
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

ania sie polecam na przyszlosc w sprawie CycuSiow

nyaa aaa nie oddan slonca nie oddan ... Ocbys mnie do konca mego zycia ..!! nie oddam MOJE CI One haha

Ja siedze w pubie kawusia z balejsem popijam yhmm sloneczko grzeje ... A zaraz ide do kolezanki na - pierozki zyc nie umierac

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 16:24   #1534
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
Ja muszę podpytać pediatrę o naszego maluszka, bo już ponad 2 m-ce od porodu a on ciągle na główce ma takie żółte coś... Myślałam, że to martwy naskórek tak powoli się złuszcza... pediatra zresztą też nic nie mówiła jak to widziała ostatnio... Ale mi jakoś za długo to trwa. A do tego jeszcze na przegubach dłoni (od zewnętrznej strony) też zauważyłam taką dziwną skórę. I nie wiem czy to było od urodzenia czy może się pojawilo niedawnoOgólnie to na glowie i na przegubach wyglada jak taka sucha skóra (wygladem to mi się kojarzy z taką mocno wyschniętą ziemią). Tyle, że na główce jest to mocno widoczne a na rączkach trzeba się przyjrzeć żeby zauważyć
Ciemieniucha?
nasmaruj Oliwką 1/2 godz. przed kąpielą

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-06-03, 17:27   #1535
klementyna1
Zakorzenienie

jakos tu cicho juz od godziny....
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 17:35   #1536
bmma
Zadomowienie

u mnie była burza... wtedy gaszę wszystko co na prąd więc i wizaż
Cała polska dzisiaj ma taką pogodę...
Klementyna, mokro wszędzie :P meteorologia

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-06-03 o 17:36
Stary 2013-06-03, 17:44   #1537
LiwkaO
Wtajemniczenie

Hej! Wpadłam na chwile! Od kilku dni nie mam prawie na nic czasu...za wczasu nachwalilam Miske ze grzeczna i ładnie śpi i się mi popsulo dziecko. Nie śpi w dzień prawie w ogóle...ma dwie drzemki po pol godziny!!!!! W nocy dziś też masakra budziła się co dwie godziny. Nie wiem czy to jakiś kolejny skok rozwojowy czy co...yh...

Widzę temat powrotów do pracy. Ja wracam chyba od 15 września. Niestety ale nagle 60% pensji to u nas sporo mniej. Niby jak pisała OC kontroluje się swoje wydatki by odłożyć 20% teraz ale zawsze znajdzie się jakiś wydatek większy i nico z odkładania. Zresztą mój tryb pracy pozwala mi na to ze sama w większości ustalam sobie kiedy pracuje i o której wiec będę sporo czasu spędzała w domku mam nadzieje.

I jeszcze mam pytanie...wyczulam dziś na nozce Misi w miejscu po szczepieniu taka gulke. Miała tak ktoras??? Nie wiem czy to się wchlonie samo jakoś czy coś z tym robić.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 17:51   #1538
klementyna1
Zakorzenienie

bmma u nas tez byla burza a teraz wyszlo slonko wiec ubralm Kacpra w czape,bluze nakrylam kocykiem i w bujak na balkon-bo byl marudny jakis...od razu zasnał.

Liwka ja mam tylko lekka gulke po gruzlicy, ale to chyba normalne, ze slad zostaje....co do nogi nien wiem

A co do powrotu do pracy, to zglupialam juz. 60% w naszej obecnej sytuacji finansowej to malo, jak wroce na 1/2 wtatu to bede miala 80'%-z tego co zrozumialam i doleca dojazdy;/ ciekawe jakby wrocic na umowe o dzielo lub zlecenie...moze wtedy udaloby sie zatrzymac te 60% macierzynskiego?
ide cerowac parasolke od wozxka bop nam drut wylazł;p
Stary 2013-06-03, 17:51   #1539
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
HEJ

no co ty przecież smoczek to nic złego

--------
pytanie któraś z was stosuje Alantan do pupy? jak tak to stosujecie alantan krem czy alantan maść?
No ja wiem, że smoczek to nic złego, ale mimo tego mam takie poczucie, że oszukuję dziecko, bo Krzyś chce cycka, a ja Mu gumę pakuję do buzi i że Jemu robi się przykro, czuje się niekochany itp Wiem, że tak pewnie nie jest, no ale jest takie uczucie

A Alantan stosowaliśmy, ale puder do odparzenia; mało co pomógł zresztą

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Wrzucę Wam zdjęcie zszokowanego Filipa Chyba nowa grzechotka zawieszona na karuzeli go zaskoczyła
Jakie czadowe zdjęcie!

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Pokaze Wam jeszcze mojego kawalera w 6-tym tygodniu
Wow. duży kawaler!

Cytat:
[/COLOR]Pytanko, ile wazyly Wasze maluszki, jak przechodzilyscie na pampersy rozmiar 3?
My jesteśmy jeszcze na 2, ba!, jeszcze trochę 1 z Pampersa używamy A waga 5 kg

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Gazetki sa co 2 tygodnie.
A żeby podgonić wizyty to możesz wziąć coś taniego choćby mydełko albo np. chusteczki Babydream pakowane po 30szt są po 2,99zł jak gdzieś wychodzę to są super bo nie muszę brać dużej paki tylko taką malutką.
I w promocji są pampersy Babydream po 25,99 z 28,99 a z kartą jeszcze ok 1zł taniej. Opłaca się wziąć bo one rzadko są w promocji, nie ma ich w gazetce to jest dodatkowa promocja.
Dobrze wiedzieć W końcu muszę założyć tę kartę

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
u mnie tak samo bylo. Pielegniarka stwierdziła, że "takiego płaskiego sutka, to ona też by do buzi nie wzięła " - nie wiem o co jej chodziło w sumie, bo chyba nie o moje sutki nakładki kupiłam, karmiłam w nich kilka razy. Mały też nie za bardzo chciał chwytać

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
a czemu nie 6 tygodni tylko 2?

A ze tak zapytam, w zwiazku ze wszedł ten roczny macierzyński- wybiera się któraś?
Teraz tego dodatkowego to 4 tyg są.
Na roczny się wybieram Czyli do pracy w kwietniu 2014 Albo na wychowawczy, jeszcze nie wiem.

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
ja nie wspominając najstarsza tutaj jestem, a mój TŻ też tylko jeden cykl się pobawił.
Kilkanaście lat temu, gdy staraliśmy się o pierwsze dziecko, już się martwiliśmy, bo trzy cykle się staraliśmy
My teraz też tylko 1 cykl się staraliśmy Aż w szoku byliśmy oboje Ale w takim szczęśliwym szoku

Cytat:
ja poki co na 80% ze ide. chyba ze nam numer wytna z mieszkaniem to bede myslec. poza tym trzymajcie kciuki bo planuje cos z praca zeby sie udalo
Tzn. jeszcze nie jesteś? Bo przecież do 2 tyg. po porodzie trzeba zgłaszać, że idzie się na roczny, czyli 80%. A że weszło to dopiero teraz, to nas nie obowiązuje jeszcze; my 100% pół roku i potem 60%.

Skorzystaliśmy dziś trochę ze słoneczka, pomiędzy dwoma kolejnymi ulewami udało nam się wyjść na 2,5 godzinki
Teraz Królewicz śpi, ja się chyba położę obok, bo oczy mi się zamykają
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 18:05   #1540
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja wiem, że smoczek to nic złego, ale mimo tego mam takie poczucie, że oszukuję dziecko, bo Krzyś chce cycka, a ja Mu gumę pakuję do buzi i że Jemu robi się przykro, czuje się niekochany itp Wiem, że tak pewnie nie jest, no ale jest takie uczucie

Jakie czadowe zdjęcie!

Wow. duży kawaler!

Na roczny się wybieram Czyli do pracy w kwietniu 2014 Albo na wychowawczy, jeszcze nie wiem.

My teraz też tylko 1 cykl się staraliśmy Aż w szoku byliśmy oboje Ale w takim szczęśliwym szoku

Tzn. jeszcze nie jesteś? Bo przecież do 2 tyg. po porodzie trzeba zgłaszać, że idzie się na roczny, czyli 80%. A że weszło to dopiero teraz, to nas nie obowiązuje jeszcze; my 100% pół roku i potem 60%.

Skorzystaliśmy dziś trochę ze słoneczka, pomiędzy dwoma kolejnymi ulewami udało nam się wyjść na 2,5 godzinki
no ja mam urlop normalny poki co bo ur w lutym jak wejdzie ustawa to bede szla do pracy zglaszac itd. aczkowlwiek uslyszalam ostatnio w kadrach z jak wejdzie to mam zadzownic to mi powiedza co i jak bo sami nie wiedza co mam zrobic. zadnego podania o urlop tez nie pisalam. dostalam przy wyjsciu ze szpitala urlop wg ustawy i tak mi licza w pracy czy chce czy nie chce.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

80% ze ide na roczny
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 18:24   #1541
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
ja buzke smaruje tym kremem co pupe u nas co nam w szpitalu polecili i naprawde jest oki. jak mialysmy najprawdopodobniej ciemieniuche na brwiach to to super wyleczylam
linomag a+e krem dla niemowlat
hmm... wrzuciłam sobie w google co to ta ciemieniucha i wygląda na to, że Leoś to może mieć A jakiego kremu używałaś?
Cytat:
A w ogóle dzisiejszy tekst tż- Szykujemy się na tą komunię, ja chodzę i narzekam, że jestem gruba, a tż mówi do mnie "to załóż te gacie wyszczuplające, co ostatnio kupiłaś" - "ja już je k***a założyłam"

Cytat:
Oj dziewczyny, ale podle się czuję...
Krzyś tak dziś płakał, chciał jeść co godzinę albo i częściej; zmasakrował mi sutki, umęczył; wkońcu wpadł w takie zawodzenie typu "jeść", że daliśmy Mu smoczek... No i leży sobie zadowolony w swoim łózeczku i ciumka. Wzbranialiśmy się prawie 6 tyg., dziś nastąpiła kapitulacja. Ale jaka cisza... Źle mi z tym :/
chyba każda z nas która nie planowała smoka źle się czuła gdy w końcu wymiękła... Ale szybko Ci przejdzie A potem będziesz się cieszyć, że w razie czego jest coś co małego uspokaja
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
A zapadnięte ciemiączko to jak przejadę ręką po główce to poczuję wgłębienie pod dłonią? Tak?
i tak i nie... Bo ciemiączko normalnie jest lekko zapadnięte. Trzeba tylko zwracać uwagę czy nie jest zapadnięte bardziej niż zwykle.
Cytat:
Wrzucę Wam zdjęcie zszokowanego Filipa Chyba nowa grzechotka zawieszona na karuzeli go zaskoczyła
ale super minka
Cytat:
Dziewczynki pytanie mam do Was o sen maluchów

Usypiacie? Same usypiają?

U nas nie ma reguły... czasami Filipek sam się usypia w łóżeczku, czasami wystarczy wziąć go na ręce i po 5 min odpada, czasami przy piersi pada i go przenosimy do wyrka... Jedno mnie cieszy - nie ma bujania i huśtania (pamiętam jak synkiem szwagierki trzeba było podrzucać bo bujanie nie wystarczało)
W nocy oczywiście nie wiem jak zasypia, bo jak tylko pociągnie pierś to ja usypiam jak dziecię...
jeszcze ze 3 tygodnie temu, gdy młody wiekszośc czasu przesypiał to i w dzień i w nocy raczej przy cycu zasypiał. Ale odkąd jest więcej aktywny to w dzień nie jest juz tak różowo. Już bardzo rzadko w dzień po jedzeniu zasypia. Zazwyczaj trzeba go czymś przez przynajmniej 40min wymęczyć. I tu pojawia sie problem... Na macie nie chce zupełnie leżeć. W lóżeczku karuzela inetersuje go max 15min... Ewentualnie zostaje wspolne leżenie i pokazywanie mu róznych zabawek czy grzechotek... Próbowalam ziś czytać Królewnę śniezkę gdy leżeliśmy razem... ale po dwóch stronach mały się rozplakał. Chyba obrazki go przytłoczyły Więc mam pytanie do Was. Czym zajmujecie swoje maluszki gdy nie spią? Bo wylicytowałam te huśtawkę i nie moge się doczekać az przyjdzie... mam cicha nadzieję, że będzie chciał troszkę w tym zawsze posiedzieć
http://allegro.pl/fisher-price-disco...248328800.html
Cytat:
To jak wyglądało, może też przewrażliwiona jestem. Było delikatnie poniżej poziomu główki/czaszki. Oprócz tego jeszcze było bardzo pulsujące.
to c piszesz teoretycznie jest ok... Ale jesli zazwyczaj wygląda u malutkiej inaczej to może faktycznie warto skonsultować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 18:32   #1542
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm... wrzuciłam sobie w google co to ta ciemieniucha i wygląda na to, że Leoś to może mieć A jakiego kremu używałaś?

chyba każda z nas która nie planowała smoka źle się czuła gdy w końcu wymiękła... Ale szybko Ci przejdzie A potem będziesz się cieszyć, że w razie czego jest coś co małego uspokaja

i tak i nie... Bo ciemiączko normalnie jest lekko zapadnięte. Trzeba tylko zwracać uwagę czy nie jest zapadnięte bardziej niż zwykle.

ale super minka

jeszcze ze 3 tygodnie temu, gdy młody wiekszośc czasu przesypiał to i w dzień i w nocy raczej przy cycu zasypiał. Ale odkąd jest więcej aktywny to w dzień nie jest juz tak różowo. Już bardzo rzadko w dzień po jedzeniu zasypia. Zazwyczaj trzeba go czymś przez przynajmniej 40min wymęczyć. I tu pojawia sie problem... Na macie nie chce zupełnie leżeć. W lóżeczku karuzela inetersuje go max 15min... Ewentualnie zostaje wspolne leżenie i pokazywanie mu róznych zabawek czy grzechotek... Próbowalam ziś czytać Królewnę śniezkę gdy leżeliśmy razem... ale po dwóch stronach mały się rozplakał. Chyba obrazki go przytłoczyły Więc mam pytanie do Was. Czym zajmujecie swoje maluszki gdy nie spią? Bo wylicytowałam te huśtawkę i nie moge się doczekać az przyjdzie... mam cicha nadzieję, że będzie chciał troszkę w tym zawsze posiedzieć
http://allegro.pl/fisher-price-disco...248328800.html

to c piszesz teoretycznie jest ok... Ale jesli zazwyczaj wygląda u malutkiej inaczej to może faktycznie warto skonsultować.
u nas byla na brwiach - najpierw posmarowalam troszke sudocremem - zeby wysuszyc
potem jak wysuszalo sie to sciagalam pieluszka - z glowki mozna wyczesywac a potem wlasnie tym linomagiem a+e
i super wyglada
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 18:34   #1543
Sorceresss
Wtajemniczenie

Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Mokka, zabawiam na rozne sposoby. Mały leży w różnych miejscach a ja do niego gadam albo męczę go z grzechotkami. Sporo czasu zajmuje nam zmiana pieluchy bo też się produkuję. Do tego łażenie po mieszkaniu. I opcja nie zamawiania. Ja robię swoje, Filip swoje a w tle gra muzyka

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2013-06-03 o 18:36
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 18:37   #1544
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
No i nasz mały nie lubi gdy bu się odgina kciuka by doczyścić skórę pod nim... a tam to ma codziennie różności nazbierane
hehe mój też tam kitra skarby myślałam, że jak częściej będzie rączka otwarta, to i brudków będzie mniej... tja

Cytat:
i wychodziła od nas nieszczęśliwa, bo "z maluszkiem się nie pobawiłam..."
uwielbiam ten tekst zawsze myślę "pomidor" albo kółko graniaste... niech dostosują się do 'zabaw' Młodego a nie komentują, że marudny, albo że dlaczego płacze

Cytat:
Więc mam pytanie do Was. Czym zajmujecie swoje maluszki gdy nie spią?
czytamy. ale nie to co mnie się podoba (hehe ) tylko to na czym on się skupia. więc "Księgę dźwięków" kilka razy dziennie, książeczkę o małej głodnej gąsienicy, opowiadam mu czarno-białe obrazki. pokazuję mu miśka, smoka, sówkę i pokazuję oko, ucho itp., merdam mu przed oczami przedmiotami. ale sam coraz dłużej 'bawi się' na macie - gada do słoneczka, macha kończynami

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 18:49   #1545
anika_s
Wtajemniczenie

wrzućcie linki jakie macie maty bo się zastanawiam nad zakupem dla Oliwii
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 19:20   #1546
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
bmma u nas tez byla burza a teraz wyszlo slonko wiec ubralm Kacpra w czape,bluze nakrylam kocykiem i w bujak na balkon-bo byl marudny jakis...od razu zasnał.

Liwka ja mam tylko lekka gulke po gruzlicy, ale to chyba normalne, ze slad zostaje....co do nogi nien wiem

A co do powrotu do pracy, to zglupialam juz. 60% w naszej obecnej sytuacji finansowej to malo, jak wroce na 1/2 wtatu to bede miala 80'%-z tego co zrozumialam i doleca dojazdy;/ ciekawe jakby wrocic na umowe o dzielo lub zlecenie...moze wtedy udaloby sie zatrzymac te 60% macierzynskiego?
ja to rozumiem tak zgłaszaszże idziesz na roczny więc dostajesz 60% z tego co dotychczas przez te tygodnie, idziesz na pół etatu dostajesz połowę z 60% i połowę z pensji czyli jakby nie liczyć nie wyjdzie 80%
-ale może się mylę.

Cytat:

Jakie czadowe zdjęcie!

Wow. duży kawaler!

łacznie jest 6 tygodni po 20 tygodniach macierzyńskiego, a że się idzie na roczny trzeba zawiadomic 2 tygodnie przed terminem wówczas jest 80%- tak było do tej "narady w sejmie", wydaje mi się ze się nie pokusili o zmianę, czyli na logikę my wszystkie plus mamy pierwszego kawrtału mamy przy rocznym gdyby się na niego zdecydować 60%
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 19:38   #1547
Malpka
Zakorzenienie

ale KArol dał czadu przed kąpielą dawałąm mu syropy i gdałam i zabawiałam a ten jak się zaczął śmiać w głos tak się śmiał a ja się śmiałam z niego a on chyba już wtedy ze mnie później po kąpieli nagrałam go jak się śmieje już mniej się śmieje ale już tak mocno go nie zabawiałam bo wiedziałąm ze będzie mnie słychać na nagraniu tak więc proszę nie zwracać uwagi na mnie tylko słuchac Karola

https://plus.google.com/u/0/11176418...63/posts/p/pub

-----------------------------------------------------------------

Cytat:
jak wieczorem dotarli to w sumie on już był taki padnięty... a jak go siłą wzięła na rece to się jej rozpłakał Jak ja to uwielbiam... sesese

Cytat:
No ja wiem, że smoczek to nic złego, ale mimo tego mam takie poczucie, że oszukuję dziecko, bo Krzyś chce cycka, a ja Mu gumę pakuję do buzi
jakby chciał jesć a ty byś mu smoczka dawała to mogłoby ci być przykro ale jak chce tylko ciumać to się nie stresuj

Cytat:
Czym zajmujecie swoje maluszki gdy nie spią?
albo gadam do niego, śpiewam mu albo leży na macie na pleckach ale jednak najwięcej czasu spędza na macie leżąc na brzuchu

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/interaktywna-mata-...267880334.html
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2013-06-03 o 19:39
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 19:50   #1548
despa
Zakorzenienie

GG do despa

klementyna jestes na fb na grupie? https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater babka ma do sprzedania taki leżaczek jak chcialaś

Edytowane przez despa
Czas edycji: 2013-06-03 o 20:17
Stary 2013-06-03, 20:04   #1549
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
ze 3 dni temu prosilam o to samo i dziewczyny wrzuciły, cofnij sie kilka sron

Cytat:
klementyna jestes na fb na grupie? https://www.facebook.com/groups/452511231437008/ babka ma do sprzedania taki leżaczek jak chcialaś
o dzieki, poprosilam juz o przyjecie i czekam Sama jeszcze niewiem jaki ten lezaczek chce, najlepiej od razu z matą dziekuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 20:14   #1550
anika_s
Wtajemniczenie

[QUOTE=klementyna1;4113712 7]ze 3 dni temu prosilam o to samo i dziewczyny wrzuciły, cofnij sie kilka sron/QUOTE]
TO PRZEPRASZAM JUŻ SIĘ COFAM
A Ty jaką wybrałaś?
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 20:16   #1551
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
ze 3 dni temu prosilam o to samo i dziewczyny wrzuciły, cofnij sie kilka sron

o dzieki, poprosilam juz o przyjecie i czekam Sama jeszcze niewiem jaki ten lezaczek chce, najlepiej od razu z matą dziekuje
ten co wrzuciłam to bright star
Stary 2013-06-03, 20:23   #1552
bmma
Zadomowienie

Cytat:

dla zaradnej mamusi.
Jak wrócimy na 1/2 etatu, to nam odbiorą 1/2 zasiłku. Jak na cały, to wszystko, wiadomo.
U mnie 60% zasiłku to też mało, ale zobaczymy co czas pokaże.
Nie wiem, czy zus nie patrzy też na to ile zarobimy w czasie macierzyńskiego??
To pewne, że nie wezmą więcej??

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-06-03, 20:23   #1553
misiulka06
Rozeznanie

ja mam taką matę... http://allegro.pl/mata-edukacyjna-pl...278015736.html
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 21:07   #1554
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
tylko słuchac Karola l
mogę słuchać i słuchać. Cudnnnnnyyyyy! ślicznie się chichra

Stary 2013-06-03, 21:29   #1555
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczynki pytanie mam do Was o sen maluchów

Usypiacie? Same usypiają?
raczej sam zasypia, w dzien przytula się do lewka (kocyk z metkami), albo zasypia ze smokiem jak ma ssawkę a nie chce cyca, w podbramkowych sytuacjach jak jest mocno rozemocjonowany a widzę że pada to włączam suszarke na chwilę i moment zasypia. W nocy zasypia przy cycu i potem do łożeczka

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

też tak robię ! I jeszcze mu tłumaczę..no synku, zassaj, zassaj, nie można się tak na nie nastawiać jak się czegoś nie spróbuje... jak zassiesz i wyplujesz to Cię mamusia nie będzie zmuszać, ale bez spróbowania nie popuszczę... Super ze mnie przeciwniczka smoczka
hardkory jesteście

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
a mnie trafia, że ja wyciszam dziecko, a on do niego gada... ale fakt faktem, ja nakarmię, idę się kąpać a on sobie usypia Młodego.
a ,mnie trafia jak w nocy karmie i tz się przebudzi i zagaduje Jaśka, to wtedy Młody odwraca głowe i nici z karmienia i się wybudza

Cytat:
Pokaze Wam jeszcze mojego kawalera w 6-tym tygodniu
fantastyczny!

Cytat:
my po kontroli, w płuckach juz nie słychać charczenia za to jeszcze troszke kaszle głównie jak sie zakrztusi taki mocny ten kaszel sie odzywa więc do czwartku jeszcze leki i w czwartek znów kontrola
zdrówka dla Karolka

Cytat:
Wasze maluchy też jak ziewają to na koniec wydają taki śmieszny dźwięk, nie wiem jak to opisać. Mój Nikoś zawsze na koniec ziewnięcia robi taki śmieszny jak by zgrzyt
Tak! uwielbiam to!

Cytat:
Właśnie się dowiedziałam, że mój z-d pracy się rozlatuje

co ja zrobię
macierzyński mam do 8 sierpnia + jeszcze te 2 tygodnie co obiecują.
Nie wiem, reszta nowego macierzyńskiego, czy bezrobocie??
Będę to kalkulowała. Bezrobocie jest 6 m-cy ?? Ile się dostaje?

ja bym szła na roczny macierzynski jak da rade

Cytat:
A ze tak zapytam, w zwiazku ze wszedł ten roczny macierzyński- wybiera się któraś?

Cytat:
Ja muszę podpytać pediatrę o naszego maluszka, bo już ponad 2 m-ce od porodu a on ciągle na główce ma takie żółte coś... Myślałam, że to martwy naskórek tak powoli się złuszcza... pediatra zresztą też nic nie mówiła jak to widziała ostatnio...
Jasiek ma to samo, lekarka tez nic nie mówiła, ale w czwartek idziemy na szczepienie to zapytam bo za długo juz to ma

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Hej! Wpadłam na chwile! Od kilku dni nie mam prawie na nic czasu...za wczasu nachwalilam Miske ze grzeczna i ładnie śpi i się mi popsulo dziecko. Nie śpi w dzień prawie w ogóle...ma dwie drzemki po pol godziny!!!!! W nocy dziś też masakra budziła się co dwie godziny. Nie wiem czy to jakiś kolejny skok rozwojowy czy co...yh...

U mnie dziś było ładnie, a wieczorem padało.
Dobranoc

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Aha, Malpka, mi link do Karola nie działa
Stary 2013-06-03, 22:13   #1556
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

nie pamiętam co miałam pisać bo czytałam na komórce w ciągu dnia. na pewno o usypianiu. Jakub na noc usypia na rękach, albo przysypia a jak jest taki średnio przytomny już to po odłożeniu do łóżeczka dostaje smoczek i misia, albo jest głaskany po główce, byle nie leżał zupełnie sam zostawiony bo wtedy momentalnie się rozbudza i zaczyna płakać. za to w dzień choćbym stawała na rzęsach uśpienie Jakuba jest jak trafienie 6 w totka w domu nie zaśnie, na spacerze musi swoje wypłakać zanim zaśnie i śpi mi pół godziny.

jeszcze poruszałyście kwestię macierzyńskiego. ja kompletnie nie wiem jaką opcję wybiorę, póki co nastawiam się na ten podstawowy macierzyński 100% plus wykorzystanie całego urlopu ale czas pokaże. za jakiś czas może byśmy pomyśleli o kolejnym dziecku (ale chyba nie tak szybko jak niektóre z Was) a jednak wypadałoby wrócić na trochę do pracy w międzyczasie. poza tym już siedzę w domu 9 miesięcy i zdecydowanie brakuje mi ludzi, tylko chyba będzie mi bardzo trudno zostawić Jakuba z kimś na tyle godzin.. nie wiem.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-04, 05:55   #1557
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Oo 1wszy raz od niepamietnych czasow cos 1wsza napisze ...

A wiec witam sie u mnie sloneczko od rana ... Paczam na termimetra za oknem az tam JUZ 15stopni

Mlody mi sie przebudzil 20min temu ale grzecznie lezy u mamusi na lozku, pamlus zmieniony zaraz bedzie butla - ino mamusia skonczy jesc buleczke, bom o dziwo strasznie glodna sie obudzila.
Mialam isc dzis do tego Fizjo i co nie iden, bo dzwonili do mnie wczoraj ze jednak musza odwolac - baba mi powiedzjala ze za trudno by to przez telefon gadac i mam na 24lub25 wizyte se nie pamietam dokaldnie hehe. No lepsze to niz nic, bd sama musiala "zmuszac" Mlodego do czestrzego lezenia na lewej stronie, bo juz mu sie "odksztalcila" ciut glowka od ciaglego spania na prawej.

Aaaa i nie powchalilam sie wam we sobote ide na DISCO ...!! Siostra wezmie Milusia do siebie na NOC, wiec bd mogla nawet Wypic Piwko hihi.

No to iden dac papu i do dalszego spania - do pozniej i milego calego

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-04, 06:08   #1558
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
mogę słuchać i słuchać. Cudnnnnnyyyyy! ślicznie się chichra

Cytat:
Napisane przez alliw;41139503

[
Aha, Malpka, mi link do Karola nie działa
dziwne bo Pani działał
wrzucam jeszcze raz
https://plus.google.com/u/0/11176418...63/posts/p/pub

albo tu
https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość

Aaaa i nie powchalilam sie wam we sobote ide na DISCO ...!! Siostra wezmie Milusia do siebie na NOC, wiec bd mogla nawet Wypic Piwko hihi.

No to iden dac papu i do dalszego spania - do pozniej i milego calego

uu disco super

i zapraszam do głosowania
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2013-06-04 o 07:07 Powód: link
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-04, 06:31   #1559
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Siostra wezmie Milusia do siebie na NOC
kochana! i odwazna

Cytat:
dziwne bo Pani działał

az sie zdziwilam bo moj komp strasznie dlluuugo otwieral az w koncu to zrobil w nowym oknie

Stary 2013-06-04, 07:00   #1560
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Dziewczyny mam pytanie wczoraj nie dalam witaminek k + d pominac ta dawke??
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości