|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
dziewczyny, czy aplikujecie na oferty typu 'rekrutacja ukryta'??? np na pracuj czesto takie widze. i tak sie zastanawiam czy jest sens aplikowac, czy to nie jest jakas sciema...
|
|
|
|
|
#3872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie tak myślę, że będzie chciała się wykręcić od umowy i lepszej kasy. No cóż będzie musiała znaleźć kogoś innego na takie ochłapy bo ja już się nie ugnę. W tym momencie mam już tak wszystkiego dosyć, że postawie wszystko na jedną kartę. Mogłabym szukać czegoś innego ale jakoś nie wierzę, że znajdę coś przyzwoitego To już moje piąte miejsce pracy bo zawsze chciałam czegoś lepszego a widzę, że trafiam coraz gorzej. Duży plus jest taki, że na początek brat by mi pomógł wszystko ogarnąć z resztą sam powiedział, że nie ma co gadać tylko kwestia decyzji przyjezdzam lub nie. Z TŻ już gadałam on jest za ale też jest świadomy tego, że jak jade to jade bezterminowo i może tak być, że się rozstaniemy tym bardziej, że on ma tu stałą pracę jak na razie. I właśnie jezeli chodzi o jezyk to chciałabym teraz te dwa miesiace poswiecic na douczenie sie jezyka bo dogadac sie dogadam ale duzo slowek i zwrotow mi umknelo. Jednak jezyk to podstawa zeby moz znalezc tam jakas lepsza prace.Czy istnieje cos takiego jak darmowy kurs przez neta albo cos w tym stylu(ksiazki w pdf itp) bo nie mam kasy zeby wydawac na kursy ani na podreczniki. Znacie cos takiego? |
|
|
|
|
|
#3873 |
|
Zakorzenienie
|
Jest tych darmowych podr i stron tyle że aż nie wiadomo co polecić
![]() Moze na początek spróbuj busu.pl - dla odświeżenia słownictwa. Jako pracownik niewykwalifikowany daruj sobie słownictwo np. dotyczące ochrony środowiska/komputerów, a skup się na tym co może przydać się w pubach, gastronomii, magazynach (kobiety często pracują w magazynach sieciówek), sprzątaniu itd.
|
|
|
#3874 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki.
Weszłam na tą stronę ale pojawiło się na głownej stronie cos takiego jak Tajemnica skutecznej sprzedazy online i trzeba podac swoj adres email. To to? Orientujesz sie moze jak to wyglada tam w kwestiach formalnych? Czy np jezeli mam dyplomy ukonczenia studiow lub szkoly to sa potrzbne i przydatne lub papiery jakies z pracy tutaj w Polsce? Edit: ta strona to busuu.com, juz znalazlam
Edytowane przez Sanderstje Czas edycji: 2013-06-04 o 18:09 |
|
|
|
|
#3875 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41135982]---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------
---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- O kurde-niedobrze. Ale nie martw sie. Facet zawsze znajdzie prace. Moje kolezanki szukaja i szukaja a ich faceci co i raz roboty zmieniaja. Bedzie dobrze. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- .[/QUOTE] Mam taką nadzieję, facet ma większe możliwości zwłaszcza przy doświdzceniu technicznym, takim umiejętnoścuach itp. od piątku zdążyliśmy wysłać chyba z 50 cv, dziś już był na jednej rozmowie - mam nadzieję że trafi na pożądną firmę, i szybko, bo mamy raty kredytu....mamy dylemat czy jechać na wakacje...mamy uzbierane pieniądze ale co teraz w takiej sytuacji??? żyłam tym wyjazdem i dalej żyję a tu taka kupa...
|
|
#3876 |
|
Rozeznanie
|
Sekretarka
Zatrudniona osoba odpowiedzialna będzie za realizację zadań na rzecz Zarządu i Dyrekcji. Wymagania: ....... Profesjonalna prezencja oraz wysoka kultura osobista, dyskrecja .......... Adekwatne wynagrodzenie Jak widzę takie ogłoszenia to od razu myślę, że szukają panienki na stanowisko osobistej asystentki tylko ładniej w słowa ubrali ogłoszenie. Co Wy o tym sądzicie?? |
|
|
|
|
#3877 |
|
Zadomowienie
|
domiwika93, wg mnie właścicielka ma trochę racji. Dla mnie to nie do pomyślenia, że mogłabym w godzinach pracy zamknąć biuro, dać karteczkę "zaraz wracam" i iść do spożywczaka na zakupy
Postaw się na miejscu właścicielki. Ciekawe czy gdybyś Ty otworzyła swoją działalność, to nie sprawdziłabyś jak pracownik (szczególnie nowy pracownik) zachowuje się w pracy Czy robi to co należy do jego obowiązków czy może np. wychodzi do sklepu po prywatne zakupy albo doładować telefon? Sama wysłałabym wszystkie koleżanki, żeby poudawały klientki i zdały relację z "zakupów".Kwestia umowy to odrębna sprawa... [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41148525] ja wczoraj się pochwaliłam na forum, ale tu też napiszę: podpisałam umowę o pracę Gratuluję Ja bym nie wpisywała prac dorywczych. Tylko same praktyki i staż zw. z zawodem. No, chyba, że np. chcesz zarządzać restauracją, a pracowałaś kiedyś jako kelnerka, wtedy tak. |
|
|
|
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do formalności to wrzuć sobie w youtube hasło "mój wyjazd do uk" tam są "gadające głowy" które wszystko ładnie tłumaczą
|
|
|
|
#3879 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba tylko wiedzieć czego szukać
|
|
|
|
|
|
#3880 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kropka w kropkę. Mi też obiecywano. Dużo, bardzo dużo.I rozstaliśmy się w bardzo niemiłej atmosferze. I kiedy przechodzę teraz obok tego sklepu, to nie widzę żadnej z dziewczyn które tam pracowały. A więc najwyraźniej umowa o pracę nie doszła do skutku. ![]() Bo kto zniesie nacisk na nierealną sprzedaż, jak o marce i sklepie nie wiedział nikt. Radzę Ci więc-uciekaj. Jesteś dla nich za dobra.
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-06-04 o 18:28 |
|
|
|
|
|
#3881 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3882 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie też myślałam żeb na yt poszukać filmików Trzeba zaczynać wszystko od zera :/ Ale nie zanosi sie na to zeby cokolwiek sie u Nas poprawilo z praca. Mysle ze bedzie tylko gorzej. Ja stwierdzilam ze mam tylko jedno zycie i trzeba w koncu sie ogarnac i z ni cos zrobic a nie siedziec tylko i narzekac jak to jest zle, poki nie jest za pozno. Dzieci nie mam, meza nie mam trzeba to wykorzystac.Cytat:
chyba muszę popatrzeć na necie jakie są podręczniki. A ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ znam tylko często trzeba płacić dodatkowo, powyżej chyba 1mb ![]() Cytat:
Edytowane przez Sanderstje Czas edycji: 2013-06-04 o 18:53 |
|||
|
|
|
|
#3883 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3884 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- wybacz, nikt nie będzie Ci podsyłać ofert. to nie jest wątek gdzie nie szuka się pracownika, a pracy... domiwika93 - wybacz, ale twoje zachowanie jest szczeniackie. jesteś tydzień w nowej pracy, wychodzisz sobie do sklepu po coś do picia i go zamykasz? takie rzeczy robi się przed pracą! nie ma w pracy opcji "jestem głodna, chce do sklepu" no bądźmy poważni ode mnie też byś zebrała ochrzan choć może ja jestem jakaś dziwna,skoro tak dużo wymagam... właściciela sklepów/managerowie bardzo często proszą swoich znajomych o odwiedzenie ich sklepu i sprawdzenie personelu, więc to mnie nie dziwi. co do drugiej pracy - napisz i najwyżej rzucaj tę obecną - nie masz umowy, nie musisz pracowac.[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
Cytat:
To teraz moja wypowiedź. Po pierwsze czemu wyszłam? Nie miałam picia ani prądu. Kupiłam zapas kawy i herbaty. Nie miałam wpływu na to, że nie ma prądu. Po 2 to sklep dla dzieci, a nie dla dorosłych, dlatego tak się zachowywałam. Skąd mam wiedzieć co będzie dobre dla dziewczynki, której nie ma w sklepie? Wyciągnęłam towar. Pokazałam co mam i tyle. Inaczej by było jakby przyprowadziła dziewczynkę. Poza tym właścicielka pozwoliła mi wychodzić do sklepu, tylko kazała naklejać karteczkę. Sama nie byłabym na tyle bezmyślna by wychodzić bez potrzeby. Poza tym ciekawe co byście zrobiły na moim miejscu? Bateria w telefonie wam pada. Nie ma prądu? A trzeba jakoś utrzymywać kontakt z właścicielem lokalu. Miałam czekać aż mi padnie ta bateria? Czy wyjść i próbować rozwiązać problem? Kolejna sprawa mam łazienkę w innym pomieszczeniu, więc muszę naklejać te głupie kartki. Biorę jedzenie ze sobą do pracy i nie wychodzę non stop. Wyszłam raz i wróciłam. Nie poszłam sobie do parku tylko po coś do picia. Nie wychodzę codziennie do sklepu. Ale chodzi mi o to, że NIE CHCIAŁA MNIE WYSŁUCHAĆ. Tylko na mnie naskoczyła pod wpływem kogoś z zewnątrz. Edytowane przez 201612231846 Czas edycji: 2013-06-04 o 19:34 |
||||
|
|
|
|
#3885 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tak w ogóle to zaryzykowałybyście, rzuciły wszystko i wyjechały same za granicę w żeby zacząć wszystko od nowa? Miałybyście na tyle odwagi? W sumie jak tak sobie myślę to chyba jedyne co ludzi powstrzymuje przed takim krokiem to strach przed nieznanym a z reguly okazuje sie ze nie bylo czego sie bac
|
|
|
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mooooże jeszcze jakbym miała do kogo jechać to ok, ale gdzieś w ciemno? Nie ma mowy! |
|
|
|
|
|
#3887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
No ne wiem tak mysle... Tak jak pisalam wczesniej jestem na takim etapie zycia, ze wiem, ze jak nic nie zmienie to bedzie tylko gorzej. Od paru ladnych lat stoje w miejscu mam tego naprawde dosyc. Nie mam zadnego celu w zyciu, zyje z dnia na dzien a tak nie chce. |
||
|
|
|
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz fajnie, masz tam brata, masz pewność co do miejsca w którym się zatrzymasz, ta sytuacja jest naprawdę o wiele łatwiejsza |
|
|
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
Do brata bym jechała, to jednak rodzina
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Raczkowanie
|
Kurde no
Dla mnie to duża zmiana ale traktuje to bardziej jak szanse na nowy lepszy start a nie przymus a tak raczej powinno byc |
|
|
|
|
#3892 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Staze. Kelnerowanie out. |
||||||
|
|
|
|
#3893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3894 |
|
Rozeznanie
|
A, nie przyznałam się, byłam dziś na badaniach.
Bardzo dziwnie wyszło, bo wszystko załatwiłam w 10 minut. ![]() A jutro mój pierwszy dzień w pracy, wszystko zapowiada się dobrze, ale poproszę o kilka kciuków.
|
|
#3895 |
|
Zadomowienie
|
Od niedawna poczytuję ten wątek i postanowiłam się przyłączyć do grupy wsparcia
Można?Szukam pracy od 2 tygodni, a dokładnie szukałam przez 7 dni, więc na razie jestem pełna wiary, że uda się coś sensownego znaleźć Widzę, że tendencja na wątku pozytywna, więc mam nadzieję, że popłynę z nurtem i też znajdę pracę tak jak już większość z Was A tymczasem zmęczona wysyłaniem aplikacji idę spać, żeby mieć siłę jutro dalej „walczyć”..
|
|
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
Na maila przychodzą mi wiadomości, że odczytano a telefon milczy jak zaklęty
|
|
|
|
|
#3897 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3898 |
|
Zakorzenienie
|
![]() coś mnie użarło na nadgarstku nocy, mam pełno bąbli i rumień wokół tego, przeraźliwe to swędzi..........Muszę poprzeglądać kilka ofert i stworzyć 2 listy motywacyjne , w których muszę się ładnie postarać
|
|
|
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41162966]niom. dziś wyleciała. jakieś dwa mce temu pojechała jej znajoma, znalazła pracę i mieszkanie. i teraz moja koleżanka do niej doleciała. złożyła wypowiedzenie i pożegnała się z krajem.
[/QUOTE] czyli miała do kogo jechać. Zazdroszczę chętnie znalazłabym się na miejscu twojej koleżanki.Ponieważ ja nie mam do kogo jechać rozważam wyjazd z jakąś agencją pracy, która będzie mieć ofertę wyjazdu z zakwaterowaniem. Choć nie powiem...boję się (w końcu różne rzeczy się słyszy) i muszę się jeszcze pewnie przez parę miesięcy oswajać z tą myślą zanim się odważę. A do tego czasu jeszcze szarpię się z pracą na miejscu
|
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Co jakiś czas ktoś tam do tego biura musi jeździć, więc dla niej jak znalazł. Była ostatnio u mnie i mówiła mi, że jakbym chciała to ona mi znajdzie porządną ofertę, gdzie będzie wiedziała, że dobrze i uczciwie płacą. Są też oferty dla par - mieszka się w domku np. razem z innymi dwiema parami. Jest tak, że jej manager przychodzi do biura i mówi, że ma super ofertę i czy nie mają kogoś znajomego by tam wysłać. Baaardzo zastanawiam się czy się do niej nie zgłosić... ale nie wiem co z TŻtem. Już nie mam sił
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:00.

To już moje piąte miejsce pracy bo zawsze chciałam czegoś lepszego a widzę, że trafiam coraz gorzej. Duży plus jest taki, że na początek brat by mi pomógł wszystko ogarnąć z resztą sam powiedział, że nie ma co gadać tylko kwestia decyzji przyjezdzam lub nie. Z TŻ już gadałam on jest za ale też jest świadomy tego, że jak jade to jade bezterminowo i może tak być, że się rozstaniemy tym bardziej, że on ma tu stałą pracę jak na razie. I właśnie jezeli chodzi o jezyk to chciałabym teraz te dwa miesiace poswiecic na douczenie sie jezyka bo dogadac sie dogadam ale duzo slowek i zwrotow mi umknelo. Jednak jezyk to podstawa zeby moz znalezc tam jakas lepsza prace.

Czy robi to co należy do jego obowiązków czy może np. wychodzi do sklepu po prywatne zakupy albo doładować telefon?
Sama wysłałabym wszystkie koleżanki, żeby poudawały klientki i zdały relację z "zakupów".

Mi też obiecywano. Dużo, bardzo dużo.

ode mnie też byś zebrała ochrzan
choć może ja jestem jakaś dziwna,skoro tak dużo wymagam... właściciela sklepów/managerowie bardzo często proszą swoich znajomych o odwiedzenie ich sklepu i sprawdzenie personelu, więc to mnie nie dziwi. 

Widzę też, że bardzo mało dziewczyn się tu udziela, co by nie było dobrze bo to znaczy, że wielu się udało coś znaleźć. Jakiś czas temu tu na wątku pisałam, że dostałam pracę w nowo otwartym sklepie z kosmetykami. I po prostu jestem załamana. Tak jak pisałam wcześniej miałam dostać 1000 na rękę podstawy + 3% od utargu(brutto). Założenia szefowej na rozmowie jak i później zanim zaczęłam na dobre pracować były takie, że powinno być jakieś 1000 zł utargu dziennie minimum co się dosyć mija z rzeczywistością. Już nie mówiąc o tym, że podstawy miało być 1000 a na umowie była kwota 8.01 zł brutto/h.