|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oryginalne i piękne imię dla synka
tak naprawde, nadawanie imion zapomnianych, rzadkich to tez jakas tam moda, tyle, ze w druga strone
roznorodnosc imion jest po to, by swoje dziecko mozna bylo zawolac po imieniu bez obawy, ze podejdzie cala gromadka imiennikow
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
ja właśnie zaczęłam 10 tc. Nie zdecydujemy się raczej z Mężem na poznanie płci dziecka przed porodem. Jeśli jednak będzie to chłopiec, to damy mu imię po dziadku, któremu niestety nie dane już będzie zobaczyć najmłodszego wnuka. Dziadek miał na imię Jerzy myślę, że jak na dzisiejsze czasy, to imię jest bardzo oryginalne, mało spotykane, a jednocześnie nie jest dziwaczne i mam nadzieję, że małemu Jerzykowi się również spodoba ( Jak będzie dziewczynka, to będzie Martyna -bo oboje uwielbiamy Martynę Jakubowicz )
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
mnie sie Jurek bardzo podoba, tak samo jak Krzysztof.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby miała syna to byłby Tymon.
Ale dobrze, że mam córkę bo w między czasie imię to okazało się dosyć popularne
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Mój syn ma imię z tych popularnych. Podobało mi się na długo przed tym jak zaszłam w ciążę, imię po moim ukochanym dziadku więc nie było mowy żebym zmieniła zdanie tylko dlatego, ze zrobiło sie popularne.
Jakbym miała teraz drugiego syna to wybrałabym coś z tych: Rafał, Marcin, Wit, Piotr. Córce chciałabym dac na imię Karolina lub Kalina. |
|
|
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
A mi zawsze podobało się imię Saturnin. Marzyłam, żeby nazwać tak moje dziecko, ale też jestem z tych bardziej patrzących na imiona dzieci i jednak mój strach przed wyśmiewaniem mojego syna przez inne osoby przeważyły. Poza tym ja sama dziecka nie zrobię, a wątpię aby mój mąż chciałby tak nazwać swojego syna. Wiem, bo pytałam.
I tak syn ma imię z tych bardzo popularnych, ale takie które mi się podoba. Jakbym miała mieć drugiego syna to rozważałabym imiona takie jak Stanisław, Jerzy, Tymon, Wit (tutaj je przeczytałam i bardzo mi się spodobało) i jeszcze parę innych. |
|
|
|
|
#97 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Oryginalne i piękne imię dla synka
Ja od x lat imiona dzieciom potencjalnym wybieralam i zawsze takie imie okazywalo sie po jakims czasie popularne. Skads to musi sie brac - gdzies jakas owoba, postac zostaje nam w podswiadomosci (lub nawet swiadomie) i tak zaczyna sie moda. Sporo osob teraz ma kilkuletnie, kilkumiesieczne dzieci - Filipa, Majke, Zosie - a to przeciez "Rodzina zastepcza" z ktora sporo z nas sie wychowalo. Mysle, ze tak wlasnie z lektur, bajek i seriali naszego dziecinstwa teraz mamy modne imiona. Ja sama tak "przerobilam" w glowie poplarne teraz -Norbert, Maja, Julia, Oliwia, Filip, Wiktoria, Jas, Zuzia, i wiele innych, ktore pozniej okazywaly sie wlasnie na fali. Na szczescie z wiekszosci powyrastalam i jak pozniej zorientowalam sie, ze jak gdzies powiem jakie imie mi sie podoba to ono pozniej robi sie popularne (hehe, jaka moc sprawcza
) to Cezarka trzymalam w tajemnicy a przy okazji - pies mojego najlepszego kumpla z podworka nazywal sie Cezar i nawet mi to nie przeszkadza
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz coraz popularniejsze robi się imię Lilianna. Bałabym się nadać je córce, bo co, jak mi taki babochłop czy inna luj baba by wyrosła, takie imię jak kwiatek do kożucha
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
No patrz a w ciazy sie z tym nosilam imieniem, zanim klejnoty zobaczylismy. Znaczy mam dar do wypatrywania imiom zanim zrobia sie popularne
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Dziwna jestes,wiesz? To by na nia mowili Lila
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem
![]() Mam dużo roboty, dlatego pewnie takie głębokie przemyślenia czynię
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4115581 2]Wiesz, ja sie z tym wszystkim zgadzam, oczywiscie masz racje, mi tylko chodzi o to, ze to my, dorosli smiejemy sie z tych imion. Przeciez dzieci 2-3 letnie nie widza roznicy w imieniu Marta czy Dzesika. Dla nich sa to imiona jak kazde inne. A jest tu mowa o wysmiewaniu, dokuczaniu z powodu imienia. Prawda jest taka, ze dziecko moze miec najbardziej popularne imie i tez moze sie stac ofiara przesladowania, samo imie o niczym nie decyduje.[/QUOTE]
O to to..zgadzam się w 100 % z powyższym postem. Na co dzień pracuję wśród 200 dzieci i ostatnim chyba powodem wyśmiewania jest imię dziecka.. Sama mam synka o imieniu, które w Warszawie w roku 2012 było nadane tylko raz (nie, nie jest to Żyraf ) a do patologii się na pewno nie zaliczam...oboje z Tż pochodzimy z normalnych domów, skończyłam studia, jestem dobrze wychowana, pracuję, używek nie stosuję, po imprezach się nie szlajam ...hmm, takie trochę stereotypowe myślenie Polaków - nadali oryginalne imię to pewnie patologia..Imię wybierał tatuś i początkowo nie chciałam się zgodzić bo co ludzie pomyślą, ale tak był całą ciążę nazywany i jak go zobaczyłam to mi jakoś do niego tak pasowało, żę zostało..zwłaszcza że nie miałam w ogóle koncepcji na imię dla chłopca..Póki co oprócz mojego brata i mojej szefowej nikt nie negował naszego wyboru, póki co imię naszego synka ułatwiało nam to np. kontakty z lekarzami na zasadzie "Ach to Pani" i od razu szybciej wizyta i inne traktowanie...tak samo było jak przyjechałam na porodówkę, na IP lekarz mnie nie poznał (a byłam 3 tygodnie wcześniej, bo ruchy słabo czułam) a jak spytał o imię dziecka i mu odpowiedziałam to od razu "Ach to Pani" i inna rozmowa oczywiście w sensie pozytywnym (zamiast oficjalnej postawy/tonu pojawił się luz, uśmiech opowiastki z życia wzięte itp). W najgorszym razie jak imię będzie mu przeszkadzało to ma nadane drugie z pierwszej 10 tych najpopularniejszych, więc najwyżej tego będzie używał jeśli taką decyzję podejmie w dorosłym już życiu .. Następne imię też będzie raczej z mniej popularnych..na dzień dzisiejszy dla chłopca bardzo podoba mi się Nikodem Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2013-06-04 o 21:51 |
|
|
|
|
#106 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() co się z delikatną, kruchą istotą mi kojarzy. I gdyby tak miała na pierwsze imię to bym pewnie mówiła do niej Klarka ![]() Z Lilianą dałabyś radę. Opcji mnóstwo: Liluch, Lilka, Lila, Lilek
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Pola ma koleżankę Jessice i wiecie pasuje jej to imię bardzo
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Flowerbombka, no nie mow, ze Myszon?
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Flowerbombka, Nikodem jest teraz popularny, wiec raczej nie trafisz znowu z oryginalnoscia.
Poza tym, dziwi mnie jak bardzo ludzie nie potrafia czytac ze zrozumieniem - nikt nie powiedzial, ze oryginalne imiona nadaja tylko patologiczne rodziny. Tandetne oryginalne imiona sa nadawane w wiekszosci przez rodziny o niskim statusie spolecznym, co wcale nie oznacza patologii, to raz a dwa: sa konkretne badania, ktore to obrazuja, to nie jest czyjs wymysl przeciez. |
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
napiszę jeszcze raz, że jest różnica między oryginalnym imieniem a oryginalnym spolszczonym amerykańskim imieniem, które ma brzmieć oryginalnie. Na przykład: Brajan, Dżak. Ale i polskie imiona, które sa na tyle dziwnie brzmiące czy ogólnie uznawane za brzydkie (Kunegunda) też moga być krzywdzące.
A Nikodemów w moim mieście (jestem z pomorza) też jest dużo. Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2013-06-05 o 07:40 |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Nie, nie Myszon hihi
Cytat:
Mój synek nazywa się Morfeusz i cóż jest oryginalne, ale absolutnie nie uważam żeby imię to było tandetne..a co do statusu społecznego to raczej z nizin nie jestem, raczej ustawiłabym się w rzeszy średniaków ![]() U mnie (mazowieckie) Nikodemów w najbliższej okolicy brak..póki co... |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie (mazowieckie) Nikodemow znam 6 z placu zabaw
a nie bywam tam często. Morfeusz mi sie podoba. Moze nie napisałas dosłownie, ze ktoś tak tu komuś napisał, ale fakt, ze od razu opisalas swój status społeczny, świadczy, ze nie roumiesz tego przekazu. Brw, imię Morfeusz nie jest tandetne, chociaz moze zacząć sie pojawiać, jak tylko wiecej małoletnich fanów matrixa wejdzie w wiek rozmnażania
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zadomowienie
|
Swoją drogą nigdy nie zapomnę reakcji księdza proboszcza jak poszłam chrzest zaklepywać
![]() Ja podaję metrykę a ksiądz jak zobaczył imię to wzniósł wzrok ku górze i pośpiesznie się przeżegnał ze słowami "O Panie mój"...myslałam że padnę ze śmiechu ale musiałam się powstrzymać ![]() A jak spytał czemu takie imię i odpowiedziałam że zaczerpnięte z mitologii - Morfeusz to bóg marzeń sennych http://pl.wikipedia.org/wiki/Morfeusz , to już całkiem się wystraszył... |
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
z nie-chłopięcych podoba mi się Jaśmina ale nie wybrałabym go dla córki choćby ze względu na brak jakiegokolwiek znaczenia
Nie mam też nic przeciwko imionom typu Jagoda, Róża.
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Jasmina to tak jak Roza Kalina czy Liliana kolejne "kwiatowe" imie, wiec nie tak calkiem bez znaczenia w sensie sensu
moja szwagierka i tescka sa Jasminy ale one hinduski i o ile uwazam imie w wersji wschodniej za piekne tak spolszczone jakos mi nie podchodzia u nas jest pani dr- Hanicenta. jak bylam mala to myslalam ze ma na imie Hiacynta
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Spotkalam sie z pania Gizelą. Jako dziecko myslalam ze jest Gazela
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
moja wychowawczyni w podstawowce tez sie tak nazywala
a aa propos Wita to tez mialam takiego nauczyciela- i tekst dyzurny to byl- idz do Wita i powiedz- witka
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#120 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ładne zdrobnienia są do tego imienia Cytat:
Cytat:
u nas tez proboszcz miał jakieś "ale" do imienia młodej Ale najlepsze, że u nas na wątku jeden proboszcz miał "ale" do imienia Fabian, i pytał skąd takie dziwne imię, a Fabian jest imieniem świętym i nawet papierze je nosili
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.

ja właśnie zaczęłam 10 tc. Nie zdecydujemy się raczej z Mężem na poznanie płci dziecka przed porodem. Jeśli jednak będzie to chłopiec, to damy mu imię po dziadku, któremu niestety nie dane już będzie zobaczyć najmłodszego wnuka. Dziadek miał na imię Jerzy
)