Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-05, 13:33   #3421
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

ale nie chodzi o jakies wtrącanie, chodzi o konkretne, polibudowe wtrącanie . Nawet na naszym forum wydziałowym od czasu do czasu wpada jakaś zbłąkana duszyczka i zanim ją zbanują to jedzie w stylu "a mogliście iść na polibudę, a tak będziecie biedę klepać". Dlatego mam małą alergię na takie teksty, nie mówiąc już o tym, ze kompletnie ich nie rozumiem...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:37   #3422
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
ale nie chodzi o jakies wtrącanie, chodzi o konkretne, polibudowe wtrącanie . Nawet na naszym forum wydziałowym od czasu do czasu wpada jakaś zbłąkana duszyczka i zanim ją zbanują to jedzie w stylu "a mogliście iść na polibudę, a tak będziecie biedę klepać". Dlatego mam małą alergię na takie teksty, nie mówiąc już o tym, ze kompletnie ich nie rozumiem...
a to już przegięcie.

Ja juz przyzwyczaiłam się do tekstów (i do samego faktu), ż już niedługo będę bezrobotna
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:38   #3423
WhiteCherry
Zakorzenienie

ja tam nikogo nie mam zamiaru namawiać na ścisłe kierunki, zawsze to mniejsza konkurencja na rynku pracy najchętniej to bym odradzała ^^

btw. i tak coraz częściej pojawiają się wypowiedzi, że po co w ogóle studia, skoro można klepać kasę bez tego.
Stary 2013-06-05, 13:42   #3424
Suvia
Zakorzenienie

A żeby to była tylko kwestia namawiania właśnie. Nie każdy się nadaje na kierunek ścisły, tak samo jak nie każdy się nadaje na wspomniane malarstwo. O to mi chodzi.

~ Hank Moody
Stary 2013-06-05, 13:44   #3425
wild_horse
Zakorzenienie

Samaro, a co studiujesz?
P.S.: Bardzo lubię piosenkę z Twojego podpisu!

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Też zauważyłam, że osoby z kierunków humanistycznych są, hmmm... traktowani gorzej? Już w liceum (przynajmniej u mnie) klasy ścisłe wyszydzały humanistów .
Stary 2013-06-05, 13:49   #3426
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Samaro, a co studiujesz?
P.S.: Bardzo lubię piosenkę z Twojego podpisu!

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Też zauważyłam, że osoby z kierunków humanistycznych są, hmmm... traktowani gorzej? Już w liceum (przynajmniej u mnie) klasy ścisłe wyszydzały humanistów .
historię

A wśród moich znajomych jest z kolei na odwrót- w liceum wszyscy nabijali się ze ścisłych- zwłaszcza z mat-fiza.
Stary 2013-06-05, 14:24   #3427
ajah
wańka wstańka

Cytat:
z wątku o psychologii, kryminologii: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=53

ja też nie z politechniki przegrałam życie
Szkoda, ze nie napisal wcześniej. Bym wiedziała jaką drogę edukacji wybrać. A tak? Jest jak jest
Stary 2013-06-05, 14:46   #3428
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
historię

A wśród moich znajomych jest z kolei na odwrót- w liceum wszyscy nabijali się ze ścisłych- zwłaszcza z mat-fiza.
Oo, a czemu akurat to?

Skończyłam mat-inf i u mnie ludzi z humanów (aż 3 w moim roczniku) traktowano zdecydowanie gorzej. Chociaż ja uważam, że na tych profilach było o wiele, wiele więcej sympatycznych i fajnych ludzi niż np. na mat-fizie czy (o zgrozo!) biol-chemie. Ze mnie zresztą też się nabijali, bo lubiłam polski i kulturę .
Stary 2013-06-05, 14:53   #3429
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja tam nikogo nie mam zamiaru namawiać (...) zawsze to mniejsza konkurencja na rynku pracy najchętniej to bym odradzała ^^
Mam tak samo, ale w kontekscie mojego kierunku

Ja chodzilam do technikum i jesli juz, to smialismy sie z LO ;p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 14:56   #3430
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Oo, a czemu akurat to?

Skończyłam mat-inf i u mnie ludzi z humanów (aż 3 w moim roczniku) traktowano zdecydowanie gorzej. Chociaż ja uważam, że na tych profilach było o wiele, wiele więcej sympatycznych i fajnych ludzi niż np. na mat-fizie czy (o zgrozo!) biol-chemie. Ze mnie zresztą też się nabijali, bo lubiłam polski i kulturę .
Po części przypadek, po części zainteresowania

Samych studiów nie żałuję, szkoda tylko że znalezienie pracy w zawodzie graniczy z cudem. No, ale to co przezyłam na studiach to moje
Stary 2013-06-05, 15:04   #3431
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu to ma tyle sensu, co radzenie komuś co nawet kółka nie może narysowac poprawnie - idź gościu na APS na klasyczny wydział malarski.
Po co to? Jak ktoś chcę iść na psychologię czy polonistykę, to chyba już częściowo można wysnuć wniosek, ze kierunki na politechnice są chyba trochę nie teges dla niego?
Tu się akurat nie zgodzę. Wyjątkowo nie lubię tego podziału na humanistów i umysły ścisłe. Jak słyszę, że ktoś mówi o sobie humanista, od razu dodaje w myślach "taaa, wybitny humanista" Bo co to za humanista, który jest do bólu przeciętny? Lepiej nie rzucać takich słów.
Poza zapalonymi filologami czy pasjonatami kulturoznawstwa jest liczne grono "planktonu", któremu jest wszystko jedno co będą studiować- może być kierunek, który jest najbliżej domu, ten na który się po prostu dostaną, albo ten który wydaje się być najłatwiejszy.
Myślę, że warto się zastanowić czy lepiej być znudzonym, bezrobotnym socjologiem czy znudzonym, zarabiającym inżynierem. Skoro i tak w zasadzie wszystko jedno. Nie jestem przekonana, czy wszyscy absolwenci politechniki to tacy matematyczni mózgowcy- po prostu jak wszędzie- są ludzie uzdolnieni i są ludzie, którzy muszą włożyć więcej wysiłku w naukę.
Jeśli taka nauka mogłaby zaprocentować to dlaczego nie zaryzykować?

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.

Edytowane przez BioIvO
Czas edycji: 2013-06-05 o 15:05
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 15:12   #3432
naydah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie rozumiem po co ludzie mówią: zostaw wiadomość oddzwonimy, a pózniej cisza
Jakby tak trudno zadzwonić i porozmawiać z kimś przez minutę.
to automatyczna sekretarka, tylko że ludzie mogą ją zmienić na własną wiadomość
naydah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 15:15   #3433
201604200942
Konto usunięte

Zgodzę się poniekąd z BioIvo. Często, jak bumerang (czyt. matki karmiące piersią) wraca tu temat "humanistów"- czyli tych, którzy nie umieją liczyć i dyslektyków- czyli tych, którzy nie lubią czytać i nie potrafią zapamiętać zasad pisowni.

Ja wychodzę z założenia, że jak się zepnie to humanista da radę na studiach inżynierskich, tak samo umysł ścisły poradzi sobie na filologii.

Z drugiej strony, nie ma co uszczęśliwiać na siłę. Jesli ktos lubi czytać książki, to niech sobie idzie na tę filologię, po co ma się męczyć na czymś, co go nie interesuje?
Stary 2013-06-05, 15:16   #3434
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Tu się akurat nie zgodzę. Wyjątkowo nie lubię tego podziału na humanistów i umysły ścisłe. Jak słyszę, że ktoś mówi o sobie humanista, od razu dodaje w myślach "taaa, wybitny humanista" Bo co to za humanista, który jest do bólu przeciętny? Lepiej nie rzucać takich słów.
Poza zapalonymi filologami czy pasjonatami kulturoznawstwa jest liczne grono "planktonu", któremu jest wszystko jedno co będą studiować- może być kierunek, który jest najbliżej domu, ten na który się po prostu dostaną, albo ten który wydaje się być najłatwiejszy.
Myślę, że warto się zastanowić czy lepiej być znudzonym, bezrobotnym socjologiem czy znudzonym, zarabiającym inżynierem. Skoro i tak w zasadzie wszystko jedno. Nie jestem przekonana, czy wszyscy absolwenci politechniki to tacy matematyczni mózgowcy- po prostu jak wszędzie- są ludzie uzdolnieni i są ludzie, którzy muszą włożyć więcej wysiłku w naukę.
a to też prawda, mimo wszystko na kierunkach humanistycznych łatwiej się utrzymać ludziom, którzy tak właściwie nie wiedzą, po co na studiach są (a studiują byle studiować, zniżkę studencką zawsze dobrze mieć ) niż np. na fizyce technicznej, na którą łatwo się dostać, bo jest mało chętnych :P
Stary 2013-06-05, 15:20   #3435
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
a to też prawda, mimo wszystko na kierunkach humanistycznych łatwiej się utrzymać ludziom, którzy tak właściwie nie wiedzą, po co na studiach są (a studiują byle studiować, zniżkę studencką zawsze dobrze mieć ) niż np. na fizyce technicznej, na którą łatwo się dostać, bo jest mało chętnych :P
mało chętnych, ale wtedy też starają się ich utrzymac jak tylko mogą, by kierunek nie został zamknięty.
Stary 2013-06-05, 15:31   #3436
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
mało chętnych, ale wtedy też starają się ich utrzymac jak tylko mogą, by kierunek nie został zamknięty.
zależy od uczelni
Stary 2013-06-05, 15:35   #3437
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
zależy od uczelni
Pewnie tak
Stary 2013-06-05, 15:56   #3438
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:

A czy ja mówię, że ktoś jest albo biały albo czarny? Czy ja mówię, ze nie ma osób pośrodku (ja jestem...). Przykład dotyczył akurat tej części osób, która na polibudę nie pójdzie, bo to kompletnie nie jej bajka. O to, ze oprócz takiego typu jest grono innych (osób bardziej pośrodku) jest dla mnie jasne.

Jedyne co mnie wkurza to to o czym wspomniałam - takie nagabywanie, często podmalowane jakimś osobistym przekonaniem o samozayebistiści (bo "na polibudzie jestem"). Nie widzę w takich tekstach obiektywnej chęci przekonania kogoś do wybrania kierunku bardziej ścisłego, bo być moze to zaprocentuje i być może kogoś przekonam, a adresat moich słów jest w stanie tym studiom ścisłym spokojnie sprostać. Ja tu widzę tylko przekaz podprogowy - wasza psychologia to gówno. I z tym się nie zgadzam.

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2013-06-05 o 15:57
Stary 2013-06-05, 16:10   #3439
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Na szczęście mnie nikt nie zmuszał do polibudy, na całe szczęście. Swoje studia wspominam bardzo miło i bym ich nie zamieniła na inne. Jedynie co, to LO zamieniłabym na technikum.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 16:16   #3440
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Na szczęście mnie nikt nie zmuszał do polibudy, na całe szczęście. Swoje studia wspominam bardzo miło i bym ich nie zamieniła na inne. Jedynie co, to LO zamieniłabym na technikum.
dlaczego?
Stary 2013-06-05, 17:02   #3441
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Samych studiów nie żałuję, szkoda tylko że znalezienie pracy w zawodzie graniczy z cudem. No, ale to co przezyłam na studiach to moje
O, to, to! "Przyszłościowy" kierunek nie gwarantuje zatrudnienia. I co, jeśli się okaże, że skończymy np. budownictwo a nie mamy racy? Będzemy się przez 5 lat męczyć, a tak ktoś pójdzie na taką np. historię i studia mogą być jego najlepszym czasem w życiu . Chociaż sama nie pcham się na studia humanistyczne.
Stary 2013-06-05, 17:08   #3442
coffee
and cigarettes

Cytat:
Myślisz, że na inżynierskich nie ma takich ludzi? Kolega z AGH opowiada, że połowa jego roku to "spadochroniarze" - osoby, które nie zaliczyły kilku przedmiotów i powtarzają rok czy mają po dwa warunki czy zdają egzaminy po 7 razy.
Wszędzie siedzą przeciętniacy czy "plankton", nie tylko na humanistycznych, a mnie nie wydaje się, by tacy z humanistycznych byli znacznie gorsi niż z inżynierskich.

Samo "magister inżynier" przed nazwiskiem nie da etatu, nie dają z każdym dyplomem od razu pracy w zawodzie, więc trochę na wyrost jest pisanie komukolwiek "jak nie wiesz co studiować przemęcz się i postaraj na politechnice, to będziesz zarabiającym inżynierem, a po humanistycznych na pewno bezrobotnym socjologiem".
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 18:42   #3443
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Dziwi mnie odpowiadanie w watku, ktory wizazanki bezposrednio nie dotyczy, a ktory tylko wkurza. Naprawde nie rozumiem. Co innego nawet klocic sie, jesli mnie to bezposrednio dotyczy, ale bic piane i czepiac sie personalnie tak po prostu to dla mnie dziwne.

O co chodzi?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 18:52   #3444
201604181004
Konto usunięte

Dobija mnie po prostu wracający niczym bumerang iście kretyński argument - a mogłam iść do technikum.
Dylu dylu na badylu, mam chłopa po technikum i po studiach, na jego tytuł technika ludzie reagują śmiechem albo nikt nie traktuje go poważnie, bo zgadzam się z jego potencjalnymi pracodawcami - niektóre zawody się przedawniły i taki ekonom po technikum, ma zerowe szanse biorąc pod uwagę ilość absolwentów ekonomii jako kierunku wyższego. A biadolenie i obwinianie świata o brak pracy, bo popełniłem błąd, jakbym miał technika wszystko wyglądałoby inaczej, to klasyczne odwracanie kota ogonem, bo tytuł technika można tak samo zdobyć w rok w policealnej i wyjdzie na to samo. Trzy lata liceum i jedna albo dwa policealnej. Gdyby ludziom serio zależało tak bardzo mocno jak bardzo stękają to by już tych tytułów technika po dwa mieli.

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

A i co dodam. Mama skończyła technikum potem policealną. Pracuje w zawodzie z policealnej. Tata skończył technikum, ale potem poszedł do wojska, pracuje w służbach mundurowych zawód niezwiązany z wykształceniem. Facet - to samo, po technikum na studia pracuje w zawodzie wystudiowanym. Kolega - tak, technik informatyk również szału nie robi. Jak tak zliczam wszystkich znajomych jedna jedyna dziewczyna pracuje w zawodzie wyuczonym, bo jest fryzjerką. Jedna
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 18:55   #3445
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
O co chodzi?
Nic konkretnego, tak ogolnie piszę.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 18:59   #3446
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie rozumiem po co ludzie mówią: zostaw wiadomość oddzwonimy, a pózniej cisza
Jakby tak trudno zadzwonić i porozmawiać z kimś przez minutę.
Też mnie to denerwuje. Jak ktoś kto jest na kierowniczym stanowisku nie umie mówić prosto w twarz: przykro mi, ale nie.
Stary 2013-06-05, 19:22   #3447
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Dobija mnie po prostu wracający niczym bumerang iście kretyński argument - a mogłam iść do technikum.
Dylu dylu na badylu, mam chłopa po technikum i po studiach, na jego tytuł technika ludzie reagują śmiechem albo nikt nie traktuje go poważnie, bo zgadzam się z jego potencjalnymi pracodawcami - niektóre zawody się przedawniły i taki ekonom po technikum, ma zerowe szanse biorąc pod uwagę ilość absolwentów ekonomii jako kierunku wyższego. A biadolenie i obwinianie świata o brak pracy, bo popełniłem błąd, jakbym miał technika wszystko wyglądałoby inaczej, to klasyczne odwracanie kota ogonem, bo tytuł technika można tak samo zdobyć w rok w policealnej i wyjdzie na to samo. Trzy lata liceum i jedna albo dwa policealnej. Gdyby ludziom serio zależało tak bardzo mocno jak bardzo stękają to by już tych tytułów technika po dwa mieli.

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

A i co dodam. Mama skończyła technikum potem policealną. Pracuje w zawodzie z policealnej. Tata skończył technikum, ale potem poszedł do wojska, pracuje w służbach mundurowych zawód niezwiązany z wykształceniem. Facet - to samo, po technikum na studia pracuje w zawodzie wystudiowanym. Kolega - tak, technik informatyk również szału nie robi. Jak tak zliczam wszystkich znajomych jedna jedyna dziewczyna pracuje w zawodzie wyuczonym, bo jest fryzjerką. Jedna
Ale to niczego nie dowodzi, bo przykładowo ja czy inna osoba poda Ci przykłady osób, które po technikum mają super pracę w zawodzie Mój TŻ ma skończone technikum i w jego zawodzie niektórzy się śmieją z tych, którzy dodatkowo poszli na studia z tej dziedziny i mają rację, bo studia za wiele nie zmieniają. Ja osobiście na przykładowo 100 znajomych z wyższym wykształceniem znam max 5 pracujących w dziedzinie powiązanej ściśle ze studiami. A na 20 znajomych po technikum znam 15 pracujących w wyuczonym zawodzie. Serio
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 19:24   #3448
201604181004
Konto usunięte

Masz farta . Dlatego mój poszedł do technikum na jedno, by zwiększyć atrakcyjność zawodową studiuje coś innego. No ale naprawdę, jak znam geodetę, informatyka, ekonoma, czy logistyka (ew jeszcze turystyka i hotelarstwo) po technikum - nikt nie rozpatruje ich kandydatury do pracy. W zawodzie pracujących znam jedynie po fryzjerce, mechaniku albo gastronomiku. Co nie zmienia faktu że gdyby faktycznie technikum było jakimkolwiek gwarantem to przeżywalyby oblężenia wraz ze szkołami policealnymi. Nie przeżywają.
Stary 2013-06-05, 19:26   #3449
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ale to niczego nie dowodzi, bo przykładowo ja czy inna osoba poda Ci przykłady osób, które po technikum mają super pracę w zawodzie Mój TŻ ma skończone technikum i w jego zawodzie niektórzy się śmieją z tych, którzy dodatkowo poszli na studia z tej dziedziny i mają rację, bo studia za wiele nie zmieniają. Ja osobiście na przykładowo 100 znajomych z wyższym wykształceniem znam max 5 pracujących w dziedzinie powiązanej ściśle ze studiami. A na 20 znajomych po technikum znam 15 pracujących w wyuczonym zawodzie. Serio
szkoła szkole nierówna. Ale trzeba mieć też znajomości, by dostać pracę w zawodzie po technikum.

Pogrubione: Z czego się śmieją? Z tego, ze wcześniej nie poszli do pracy, czy z rzekomo straconego czasu?
Stary 2013-06-05, 19:29   #3450
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Myślisz, że na inżynierskich nie ma takich ludzi? Kolega z AGH opowiada, że połowa jego roku to "spadochroniarze" - osoby, które nie zaliczyły kilku przedmiotów i powtarzają rok czy mają po dwa warunki czy zdają egzaminy po 7 razy.
Wszędzie siedzą przeciętniacy czy "plankton", nie tylko na humanistycznych, a mnie nie wydaje się, by tacy z humanistycznych byli znacznie gorsi niż z inżynierskich.

Samo "magister inżynier" przed nazwiskiem nie da etatu, nie dają z każdym dyplomem od razu pracy w zawodzie, więc trochę na wyrost jest pisanie komukolwiek "jak nie wiesz co studiować przemęcz się i postaraj na politechnice, to będziesz zarabiającym inżynierem, a po humanistycznych na pewno bezrobotnym socjologiem".
Heh, studenci na AGH to inna grupa społeczna Nie wszyscy oczywiście. Jednak z moich obserwacji wynika, że trudno się tam dostać, a bardzo łatwo utrzymać, bo przepychają cały czas i dają po 10 terminów żeby zdać. I każdy w Krakowie się śmieje z UJotu, bo tam na większości wydziałów masz pierwsz, drugi termin i dziękuję dobranoc

Jak widzę kto z moich znajomych ma tytuł magistra inżyniera to śmiać mi się chce Teraz to takie powszechne jak matura. Mały odsetek tych ludzi wyniósł cokolwiek ze swoich studiów i ma o czymkolwiek pojęcie. Smutne to.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

Cytat:
szkoła szkole nierówna. Ale trzeba mieć też znajomości, by dostać pracę w zawodzie po technikum.

Pogrubione: Z czego się śmieją? Z tego, ze wcześniej nie poszli do pracy, czy z rzekomo straconego czasu?
Ze starconego czasu, bo po studiach niewiele się zmienia akurat w tym zawodzie, ważniejsze jest doświadczenie. Po studiach ma się uprawnienia, ale to 5 lat ciężkiej nauki. A po 2 czy 3 latach pracy w zawodzie można mieć takie same uprawnienia. Ale wiadomo - są też takie stanowiska w tej dziedzinie, gdzie trzeba siedzieć za biurkiem, wtedy studia są koniecznością.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości