Sprawdzone produkty z Lidla cz. 4 - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-06, 07:44   #2731
roxi92
Raczkowanie

Dot.: Odp: Sprawdzone produkty z Lidla cz. 4

dziewczyny, czy to azjatyckie mleczko kokosowe jest okej? Polowałam na nie już kilka razy, ale nigdy nie zdązyłam...
Od jakiegos czasu chce w koncu zrobić curry ale wszedzie to mleczko jakies drogie bylo, wiec odpuszczałam. Tu bedzie taniej, tylko czy jest dobre?

*pani magister!
*samorealizacja!
*walka o formę na LATA, nie na lato!
*dbam o włosy i cerę

Burza w garnkach- gotuję!
już trochę mniej...
roxi92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 07:51   #2732
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Sprawdzone produkty z Lidla cz. 4

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Oglądałem i nie podobało mi się, że nie powiedziano w nim, np. że mamy wiele polskich firm produkujących żywność ekologiczną, jaki i to, że niektóre z tych rzeczy importowane są dlatego, że u nas po prostu nie występują. Trudno wymagać np. polskiego quinoa czy choćby ryżu. Za to mamy dostęp do polskich kasz, mąk, płatków, jaj, serów, past i pasztetów z soczewicy, a nawet u nas formowanego ręcznie tofu.
Odcinek trwa 20 minut. Ciężko zawrzeć w nim WSZYSTKO.
Natomiast ogólnie Bosacka zachęca do kupowania produktów polskich i promuje to. Ostatnio oglądałam właśnie odcinek, jak sprawdzać, skąd pochodzą produkty.
Jasne, że nie wszystko, co sprowadzane jest złe, ale ona kładzie nacisk np. na to, że po co kupować ziemniaki z Egiptu, czy pomidory z Maroka, skoro mamy swoje, dobre polskie odpowiedniki.

Odcinek o produktach BIO dotyczył tego, że nie wszystkie produkty BIO, spełniają wymagania, jakie BIO powinny spełniać.
Dlatego pokazywała, jak zwykle: jak mądrze czytać składy i jak z nich coś czerpać. Samo bio na opakowaniu nie wystarczy, gdy czytamy skład i znajdujemy tam różne niespodzianki.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:04   #2733
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Odcinek trwa 20 minut. Ciężko zawrzeć w nim WSZYSTKO.
Natomiast ogólnie Bosacka zachęca do kupowania produktów polskich i promuje to. Ostatnio oglądałam właśnie odcinek, jak sprawdzać, skąd pochodzą produkty.
Jasne, że nie wszystko, co sprowadzane jest złe, ale ona kładzie nacisk np. na to, że po co kupować ziemniaki z Egiptu, czy pomidory z Maroka, skoro mamy swoje, dobre polskie odpowiedniki.

Odcinek o produktach BIO dotyczył tego, że nie wszystkie produkty BIO, spełniają wymagania, jakie BIO powinny spełniać.
Dlatego pokazywała, jak zwykle: jak mądrze czytać składy i jak z nich coś czerpać. Samo bio na opakowaniu nie wystarczy, gdy czytamy skład i znajdujemy tam różne niespodzianki.
Zawsze można zawrzeć taki przekaz jaki się chce.
Jak już wyżej pisałem uważnie przyglądam się składom i w tych z Bio produktów znajduję tylko pozytywne niespodzianki. I nie tylko żywność Bio jest importowana, większość weźmy na przykład takich pomidorów z marketów pochodzi z hiszpanii, kupujemy je i nie widzimy w tym nic złego, dlatego importowanej żywności Bio też nie powinniśmy się bać.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-06-06 o 09:12
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:16   #2734
kliwia
Zakorzenienie

a spobujcie znaleźć polski czosnek w lidlu albo B. NI MA. zamiast slawetnego chinskiego, teraz jest made in portugal.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:19   #2735
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Ja ostatnio wszędzie widuję meksykański hiszpański i właśnie chiński.
Dobrze, że na bazarku mam polski
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:27   #2736
agajanta
Zadomowienie

GG do agajanta Send a message via Skype™ to agajanta

Byłam dzisiaj w Lidlu nie miałam czasu poogladac tych wszystkich sprzetow moze to i dobrze
Leciałam po szklana deske do kuchni ( mam takie tylko bez motywu z Tchibo i bardzo sobie chwalę) dla mamy na urodziny, dokupie jeszcze kwiatka i prezent jak znalazł.

U mnie po 8 były tylko 2 motywy i miałam jak zwykle dylemat kiwi czy truskawka, wzięłam truskawkę . Deska super
agajanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:44   #2737
fejs
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agajanta Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj w Lidlu nie miałam czasu poogladac tych wszystkich sprzetow moze to i dobrze
Leciałam po szklana deske do kuchni ( mam takie tylko bez motywu z Tchibo i bardzo sobie chwalę) dla mamy na urodziny, dokupie jeszcze kwiatka i prezent jak znalazł.

U mnie po 8 były tylko 2 motywy i miałam jak zwykle dylemat kiwi czy truskawka, wzięłam truskawkę . Deska super
Czy ja wiem, czy taka super...? Mam taką deskę kilka lat z cytryną kupioną bodajże w Biedronce i leży nieużywana. Ta deska jest w ogóle niepraktyczna. Najpierw trochę na niej kroiliśmy, ale nóż się po niej suwa i głośny dźwięk wydaje takie zarysowania nożem na szkle, okropność. Więc rzuciliśmy ją w choler* i teraz leży.

Wymieniam się książkami, filmami i drobnymi przedmiotami bezgotówkowo.

fejs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:44   #2738
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez roxi92 Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy to azjatyckie mleczko kokosowe jest okej? Polowałam na nie już kilka razy, ale nigdy nie zdązyłam...
Od jakiegos czasu chce w koncu zrobić curry ale wszedzie to mleczko jakies drogie bylo, wiec odpuszczałam. Tu bedzie taniej, tylko czy jest dobre?
Jest ok. U mnie zazwyczaj szybko znika

Jest bardzo dobre. Osobiście testowałam, kupuję i polecam.

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
a spobujcie znaleźć polski czosnek w lidlu albo B. NI MA. zamiast slawetnego chinskiego, teraz jest made in portugal.
Zastanawia mnie dlaczego nie oferują w sprzedaży polskiego czosnku, który jest najlepszy.

Jeden jedyny raz kupiłam w Lidlu czosnek bez czytania etykiety. Jak chciałam użyć czosnku, zaskoczył mnie jego wygląd, zapach, a po chwili smak ... okazało się, że czosnek wyprodukowano w Chinach

Teraz kupuję wyłącznie na bazarze prawdziwy aromatyczny polski czosnek. Jakość walorów smakowych bez porównania lepsza.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Ja ostatnio wszędzie widuję meksykański hiszpański i właśnie chiński.
Dobrze, że na bazarku mam polski
Dokładnie

Ja ogólnie lubię robić zakupy na bazarze. Tam mogę kupić dobre mięso, ryby, pieczywo, warzywa i owoce, nabiał w tym świeże, tłuste krowie mleko z śmietaną na wierzchu.
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 09:50   #2739
kliwia
Zakorzenienie

fejs na szklanej desce dodatkowo noze sie strasznie tępią
ja mam jedna deske z bidronki ale ma chropowata powierzchnie wiec do krojenia sie wcale nie nadaje wiec tez lezy albo juz nawet wywalilam

fasionmy passion ja tez mam fajny ryneczek koło siebie, ale co z tego jak ceny na nim czasami przegiete swego zcasu jak kupowalam banany za gora 4zl w B lub L to na owym ryneczku byly po 7zł a ja bananow duzo kupuje.
Stary 2013-06-06, 09:53   #2740
agajanta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fejs Pokaż wiadomość
Czy ja wiem, czy taka super...? Mam taką deskę kilka lat z cytryną kupioną bodajże w Biedronce i leży nieużywana. Ta deska jest w ogóle niepraktyczna. Najpierw trochę na niej kroiliśmy, ale nóż się po niej suwa i głośny dźwięk wydaje takie zarysowania nożem na szkle, okropność. Więc rzuciliśmy ją w choler* i teraz leży.
Każdy uzywa co lubi ja mam takie deski dwie i sobie chwale uzywam juz ich dugi rok wyglądaja jak nowe ( czego nie mozna powiedziec np o drewnianych deskach)
Stary 2013-06-06, 10:00   #2741
kliwia
Zakorzenienie

agajanta no drewaniane i plastikowe to szybko trzeba wymieniac niestty i domyc ciezko
kazda ma plusy i minusy. ja w kazdym razie szklanej odpowiedniej jeszcze nie znalazlam.
Stary 2013-06-06, 10:04   #2742
Bruja
Rozeznanie

Cytat:
fasionmy passion ja tez mam fajny ryneczek koło siebie, ale co z tego jak ceny na nim czasami przegiete swego zcasu jak kupowalam banany za gora 4zl w B lub L to na owym ryneczku byly po 7zł a ja bananow duzo kupuje.
Akurat banany na rynku to chyba średnio trafiony pomysł . Przecież wiadomo, że oni tego sami nie wyhodowali, tylko też kupione w jakiejś hurtowni. Dla mnie wielką zaletą targowisk jest właśnie możliwość kupienia produktów "prosto od chłopa", a nie że ma być taniej (w zasadzie nigdy nie jest).
Stary 2013-06-06, 10:12   #2743
alamirka
Moderator

Cytat:
Napisane przez fejs Pokaż wiadomość
Też mam taka deskę. Ładnie wygląda w owocki itd, ale gó.niana jest faktycznie Ale znalazłam dla niej zastosowanie, słuzy mi jako podkładka pod gorące garnki

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Właśnie też miałam pisać, że jak po czosnek to tylko na ryne / targ. Warkocz polskiego czosnku już za 10zł mozna nabyć, a różnica nie do opisania
Ja dodatkowo jeszcze od ciotki ze wsi takie warkocze dostaję.
alamirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 10:20   #2744
arrgh
Raczkowanie

Odp: Sprawdzone produkty z Lidla cz. 4

U mnie zawsze jest polski czosnek w L., oczywiście kilka razy droższy niż chiński. Niepozorny, sprzedawany na główki.

Pora zwlec się po foremkę :-D
Stary 2013-06-06, 10:23   #2745
agajanta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alamirka Pokaż wiadomość
Też mam taka deskę. Ładnie wygląda w owocki itd, ale gó.niana jest faktycznie Ale znalazłam dla niej zastosowanie, słuzy mi jako podkładka pod gorące garnki

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Właśnie też miałam pisać, że jak po czosnek to tylko na ryne / targ. Warkocz polskiego czosnku już za 10zł mozna nabyć, a różnica nie do opisania
Ja dodatkowo jeszcze od ciotki ze wsi takie warkocze dostaję.
To chyba cud ze wytrzymuje na deskach z TCM pisze ze nie uzywac ich pod gorace rzeczy. Ja je i tak kocham drewniana decha jest w szafie na jakies np tluczenie mięcha.
Stary 2013-06-06, 10:32   #2746
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
fejs na szklanej desce dodatkowo noze sie strasznie tępią
ja mam jedna deske z bidronki ale ma chropowata powierzchnie wiec do krojenia sie wcale nie nadaje wiec tez lezy albo juz nawet wywalilam

Banany to ja kupuję, ale wyłącznie w supermarkecie.

Cytat:
Napisane przez Bruja Pokaż wiadomość
Akurat banany na rynku to chyba średnio trafiony pomysł . Przecież wiadomo, że oni tego sami nie wyhodowali, tylko też kupione w jakiejś hurtowni. Dla mnie wielką zaletą targowisk jest właśnie możliwość kupienia produktów "prosto od chłopa", a nie że ma być taniej (w zasadzie nigdy nie jest).
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 10:40   #2747
lusiabambusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roxi92 Pokaż wiadomość
Według mnie jest beznadziejne. Lepiej dołożyc i kupic prawdziwe. Na puszce jest napisane, że to napój kokosowy. Ma okropny skład i posmak plastiku.
lusiabambusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 10:45   #2748
alamirka
Moderator

Cytat:
Napisane przez agajanta Pokaż wiadomość
To chyba cud ze wytrzymuje na deskach z TCM pisze ze nie uzywac ich pod gorace rzeczy. Ja je i tak kocham drewniana decha jest w szafie na jakies np tluczenie mięcha.
Od wielu lat wytrzymuje, łącznie ze stawianą na to gorącą brytfanką wyjętą prosto z piekarnika
Stary 2013-06-06, 10:48   #2749
Ervisha
Zakorzenienie

Kupiłam dzisiaj w Lidlu truskawki po 3,99zł i aż się zdziwiłam ze są smaczne i że w ogóle mają jakis smak
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 11:24   #2750
MajeczkaPlakat
Przyczajenie

To chyba trafiłaś na jakieś inne opakowanie. Normalnie są bez smaku i kiepskie
Stary 2013-06-06, 11:29   #2751
Dotka90
Zakorzenienie

Ja też ostatnio kupowałam truskawki i były bardzo dobre
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 11:37   #2752
Ervisha
Zakorzenienie

Te są bardzo czerwone, pachną i smakują Ale wczesniejsze też były bez wyrazu...
Stary 2013-06-06, 11:47   #2753
mikados
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Kupiłam dzisiaj w Lidlu truskawki po 3,99zł i aż się zdziwiłam ze są smaczne i że w ogóle mają jakis smak
Ja ostatnio miałam kwaskowate i słabo truskawkowe.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 11:49   #2754
Myska0
Zakorzenienie

Wczoraj zakupiłam tego rożka maślankowo - cytrynowego. Jak dla mnie szału nie ma.. O wiele bardziej smakuje mi ten migdałowy na patyku

Truskawki też u mnie były po 3,99, ale jakieś spleśniałe były, więc sobie darowałam, ale zapach miały fantastyczny.

20.05.2014 ANIA

27.06.2015 JAŚ

26.01.2018 ZUZIA
Myska0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-06, 11:51   #2755
kliwia
Zakorzenienie

o czyli nie tylko u mnei splesniale truskawki
Stary 2013-06-06, 12:09   #2756
Ervisha
Zakorzenienie

U mnie już rożków nie ma
Stary 2013-06-06, 12:26   #2757
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
U mnie już rożków nie ma
Tych, co pisałaś, że takie dobre?
Stary 2013-06-06, 15:22   #2758
alamirka
Moderator

Cytat:
Napisane przez Myska0 Pokaż wiadomość
Wczoraj zakupiłam tego rożka maślankowo - cytrynowego. Jak dla mnie szału nie ma.. O wiele bardziej smakuje mi ten migdałowy na patyku

Truskawki też u mnie były po 3,99, ale jakieś spleśniałe były, więc sobie darowałam, ale zapach miały fantastyczny.
Mi te rozki cytrynowe to zupełnie nie posmakowały A tak się nastawiałam na cuda wianki po tych zachwytach tutaj Wiecej nie kupię.
Stary 2013-06-06, 16:43   #2759
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Tych, co pisałaś, że takie dobre?
Tak wykupili... Posmakowały nawet mojej mamie a ona nie lubi lodów owocowych, tlyko czekoladowe.. te brzoskwiniowe też fajne

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez alamirka Pokaż wiadomość
Mi te rozki cytrynowe to zupełnie nie posmakowały A tak się nastawiałam na cuda wianki po tych zachwytach tutaj Wiecej nie kupię.
No cóż każdy ma inne upodobania
Stary 2013-06-06, 17:05   #2760
mascherano
Raczkowanie

Polecam ser Grana Padano z Lidla. Lepszy niż ten dostępny w innych sieciach.
mascherano jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości