|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 16 części mam lipcowo-sierpniowych 2013? | |||
| Mamusie lipcowo- sierpniowe 2013, cz.16 ! |
|
8 | 13,33% |
| Brzuch jak Ferdek, cyc Pameli, udka słonia, zad gazeli- Mamusie VII-VIII 2013, cz.16! |
|
27 | 45,00% |
| Coraz niżej nasze brzuchy, już wychodzą z nich maluchy!- Mamusie VII-VIII 2013 cz.16! |
|
20 | 33,33% |
| jedzcie truskawki i czeresnie dziewczyny bo nie znamy dnia ani godziny- Mamy VII-VIII 2013 cz.16! |
|
2 | 3,33% |
| Golcie kapy dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny- Mamy VII-VIII 2013 cz.16! |
|
3 | 5,00% |
| Głosujący: 60. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.15!
To trochę leżałaś
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1262 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz.15!
Cytat:
na śniadanie od czasu do czasu jem musli w różnej postaci, ale ogólnie to wszystko jest bardzo monotematyczne.
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Serek wiejski z owocami leśnymi (mrożone rozmrożone z Lidla) ![]() 3. Serek wiejski z jogurtem ( 4. Budyń malinowy gotowany na kakao ![]() 5. Sałatka owocowa: banan, kiwi, pomarańcz -zalane jogurtem owocowym 6. Pół kilo ogórków gruntowych 7. Tosty z chleba razowego z serem żółtym i dżemem ![]() 8. Ser biały z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną |
|
|
|
|
#1264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
smażona kiełbaska, hod-dog własnej roboty, warzywa na patelni,.. i tyle pamietam ![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1265 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz
Cytat:
Grunt to się w tym połapać, szybko Ci pójdzie.Zobaczysz, z czym masz największe problemy - u nas na wątku dziewczyny mają największy problem z chlebem i z cukrem po I śniadaniu (a niektóre - z cukrem wieczorem). Ja sama nie mam już praktycznie z niczym, mogę jeść nawet kotlety smażone, a cukier ładny. Ważne, żeby jeść dużo warzyw, zawsze do obiadu surówkę. No i na ten czas rezygnujemy z zapiekanek i innych takich, ale to też nie jest trudne. Np. - piszą, że nabiał z rana podnosi cukier. A ja jem ser żółty na śniadanie (na fajnym chlebku) i mam całkiem OK. No i też dobrze się trochę poruszać po I śniadaniu, wtedy cukier się obniża. Zobaczysz, połapiesz się Żadna z nas na słodkich mamach nie jest po studiach z żywienia, wszystkie kombinujemy same A i tak dobrze, że nie masz żadnej insuliny ani nic... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najbardziej martwi mnie to, że przy karmieniu piersią o wszystkim co wymieniłam mogę zapomnieć |
|
|
|
|
#1267 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2013 cz
Cytat:
Jak Artuś się urodzi, to chyba będę musiała iść na psychoterapię, bo moje zdrowie psychiczne jest w tak głębokim dołku, że tego się nie da opisać. I nie chodzi o depresję żadną ciążową, tylko same wiecie, o co.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
opowiem Wam coś.. wczoraj poszlam przewietrzyc umysł i ciało ( lol) do biedronki ale poszlysmy jeszcze na ciuchy bo uswiadomilam sobie ze jak urodze a ma byc taka pogoda jak teraz to przydała by sie jakas bluzeczka cieplejsza (bluza) czy cos w tym stylu dla malej .. ( niby mam koszulki z dlugim rekawem jeden kombinezon taki na "teraz" no ale wiecie.. no i chodzimy szperamy wszystko poprzebierane tak ze dramat ale kontem oka patrze moja sasiadka ( bardziej to zona mojego kolegi pietro ponizej,wielka Pani wyzej sra niz du pe ma jak to sie mowi i co to ona nie jest ) jakbyscie widzialy co robila jak nas zobaczyla z mama .. CHOWALA sie miedzy jeansami chodzila zgarbiona i sie zaslaniala nimi zebysmy tylko jej nie zobaczyly bo to wstyd bo wsumie tak wymyslilysmy ze wszyscy chodza na ciuchy tylko nie wszyscy sie do tego przyznaja hahha |
|
|
|
|
#1269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem nieprzytomna, od 4 do 7 nie spalam zjadlam sniadanko, poczytalam Was i po 7 sie polozylam, wstalam o 11 bo TZ tak glosno otworzyl drzwi do łązienki ze aż podskoczylam na łóżku zero wyczuciapotem przyszła moja paczka z poscielą do łóżeczka- pokaze Wam jak sie troche ogarne, ale nie przyszedł z tym materac :kij: i znowu problem (ten materac o ktorym Wam pisalam, ze dostalam od cioci to o d.pe rozczasc, smierdzi ten kokos tam w srodku przeokropnie, nie poloze na tym dziecka) |
|
|
|
|
#1270 |
|
Zakorzenienie
|
Misiaczka, stres też wpływa na poziom cukru, pamiętaj o tym
|
|
|
|
#1271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez chcielismy dwojke i przed 30 tka. Udalo sie Marysie rodzilam jak mialam 27 lat, a teraz Aleksa 29 lat, wiec sie wyrobilismy. Ale z trzecim ciezko. Mysle, ze u nas wzgledy finansowe duzo zawazyly, ze tylko dwojka. Poki co chce urodzic zdrowego i szczesliwego Aleksa, a jakby nam sie byt za 2 lata poprawil, moge pomyslec o trzecim.
|
|
#1273 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
) ze cukrzyca ciazowa nie kończy sie z dniem porodu tylko ze mam bardzo duże prawdopodobieństwo ze zachoruje na normalna cukrzycę w przyszłości i jeśli chce tego uniknąć to ta dieta mnie obowiązuje do końca życia [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41183765]Misia... To wbrew pozorom nie jest takie trudne... Zresztą najlepiej napisz u nas na słodkich mamach, Kocurek też jak pierwszy raz wyszła od diabetologa, to była przerażona - widocznie trafiłyście na takich lekarzy :/ Ja miałam fajną lekarkę, która mówiła, że dziecku nie grożą żadne wady ani nic, tylko trzeba to uregulować. Fakt, że trzeba uważać na godziny posiłków, ale to wchodzi w nawyk. Potem już będziesz głodna na daną godzinę. Ja wstaję o 7, jem śniadanie ok. 7.30. Potem mierzę cukier za godzinę i za godzinę jem kolejne śniadanie. I znowu - cukier i III śniadanie, jakieś mniejsze. Za 2,5-3 godziny obiadek. Potem - podwieczorek. Potem I, II kolacja. Kochana pomyśl o tym tak: Twoja dzidzia ma dokładnie taki sam poziom cukru, jak Ty. Jak będziesz jeść zdrowo i regularnie, nie będziesz jej fundować zbytnich skoków cukru i na dobre Wam to wyjdzie. A zdrowo to chodzi głównie o zamienienie wszystkiego białego na ciemne i ograniczenie cukrów prostych. Nie musisz zupełnie rezygnować z owoców, po prostu mierz sobie cukier, ja mogę jeść nawet banany, a od wczoraj zjadłam już prawie kilo truskawek - a cukier mam po nich OK, tylko trzeba sprawdzać. No i to też fakt - nie wychodzę z domu bez przygotowanego posiłku, ale co to za problem, wrzucić kanapkę do torebki. No trudno, potem sobie siadam na ławeczce i ją jem, ale wiem, że nie mogę się zbyt długo przygłodzić ani też zjeść czegoś szitowego na mieście, więc takie rozwiązanie jest lepsze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Koniecznie dzisiaj do was wpadne na wątek bo mam tyle pytań ze głowa mala a co do truskawek to ta łajza powiedziała ze mam nie jeść bez truskawek mozna żyć a po co mam płakać po porodzie gdy moje dziecko urodzi sie chore
|
|
|
#1274 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2
A ja chcę mieć jedno dziecko
Nie mamy warunków mieszkaniowych ani finansowych na dwójkę. Sama jestem jedynaczką i nie czuję się skrzywdzona jakoś strasznie. Fakt faktem - zazdrościłam innym dzieciom rodzeństwa, ale potem zaczęłam chodzić do szkoły i w weekendy płakałam rodzicom, że mają mnie tam zaprowadzić Teraz w sumie też zazdroszczę trochę TŻ, że ma brata... No nic. Drugiego nie planujemy, ale jak będzie to będzie
|
|
|
|
#1275 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 2
Ide robić obiad bo sam się nie zrobi
a szkoda
|
#1276 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam, bo gości mamy nagle
|
|
|
|
#1277 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki. moze poprosze jutro mame zeby zobaczyla, przydałyby mi sie jeszcze pajace
|
|
|
|
#1278 | ||||
|
Zakorzenienie
|
fiazo bo te rzeczy wyprzedazowe sa jak gazetka-od jutra nie?
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1279 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Po pęcherzu mamy skaczę, już niedługo ją zobaczę- Mamusie VII-VIII 20
Cytat:
Ja tak z doskoku- dostalam pieniądze z ZUSu za kwiecień!! :-D Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1280 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi dzis diabetolog nawymienial co jeść na poszczególne posiłki i wyszło ze sie cholerka bede głownie chlebem żywić a ja zawsze jadłam go nie wiele bo to nuda...ble
|
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wtedy to juz bede za stara i duzej roznicy pomiedzy dzieciakami tez bym nie chciała.
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Wtajemniczenie
|
Neni tosty z serem żółtym i.....dżemem??
|
|
#1283 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Prawdopodobieństwo wcale nie jest jakieś mega wysokie, sądzę, że wyższe jest z powodu czynników genetycznych, niż samej cukrzycy ciążowej (ja akurat mam w rodzinie cukrzyków, ale za przeproszeniem w tej chwili choroby, które mnie czekają po 60 roku życia mam w d*pie, bo mam większe problemy). Istnieje ryzyko, ale to nie jest tak, że po porodzie cukrzyca nie mija - mija i potem możesz na starość zachorować albo możesz nie zachorować. Nie wiem, co ci wasi lekarze mają z tym straszeniem :/ U nas na słodkich mamach są dziewczyny, które już urodziły i po porodzie już nie muszą trzymać diety, tylko czasami mierzą cukry i muszą zrobić obciążenie za jakiś czas po porodzie. A truskawki mają niski indeks glikemiczny (tzn. wskaźnik określający szybkość wzrastania cukru we krwi po spożyciu posiłku), 40. Dla nas najlepsze są potrawy z IG do 50, więc ja jem. Czasami jak jem ryzykowne rzeczy, to mierzę np. 15 minut po posiłku i godzinę po. I jakie chore dziecko... Mnie lekarka na pierwszej wizycie uspokoiła i powiedziała, że raczej nie grożą dziecku żadne wady, tylko że może urosnąć za bardzo i wtedy poród jest niebezpieczny zarówno dla mnie, jak i dla niego. Ale jak same wiecie, moje dziecko nie garnie się do zbytniego rośnięcia, więc omija mnie ta atrakcja. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1284 |
|
Zakorzenienie
|
zgagiszon mnie dopadł
już mi kudełki małego od tej zgagi powinny do kolan wisieć |
|
|
|
#1285 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1286 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie pół wielkiego arbuza po którym latam na siku co 15 minut a Tż sie wkurza, bo zasnąć porządnie nie może ![]() Cytat:
Dokładnie
|
||
|
|
|
#1287 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie w przedszkolu dzieci miały czasami takie kanapki na sniadanie, buleczka, zolty ser i 'kupka' dzemu na to. Bleee
|
|
|
|
#1288 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41184321]Bzdura.
Prawdopodobieństwo wcale nie jest jakieś mega wysokie, sądzę, że wyższe jest z powodu czynników genetycznych, niż samej cukrzycy ciążowej (ja akurat mam w rodzinie cukrzyków, ale za przeproszeniem w tej chwili choroby, które mnie czekają po 60 roku życia mam w d*pie, bo mam większe problemy). Istnieje ryzyko, ale to nie jest tak, że po porodzie cukrzyca nie mija - mija i potem możesz na starość zachorować albo możesz nie zachorować. Nie wiem, co ci wasi lekarze mają z tym straszeniem :/ U nas na słodkich mamach są dziewczyny, które już urodziły i po porodzie już nie muszą trzymać diety, tylko czasami mierzą cukry i muszą zrobić obciążenie za jakiś czas po porodzie. [/QUOTE] Tak właśnie myślałam, ale nie znam się za bardzo więc nie komentowałam tego
|
|
|
|
#1289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
widzę włosy, i dalej włosy i jeszcze włosy Ja nie wiem co to zgaga.
|
||
|
|
|
#1290 |
|
Zakorzenienie
|
Misiaczka, nie chcę podważać tego co powiedział lekarz, ale ... to nie jest tak, że teraz masz cukrzyce to ona zostaje do końca życia. To jest cukrzyca ciążowa czyli po prostu trzustka z takim obciążeniem nie daje rady i jak urodzisz to wszystko może przejść, chyba że miałaś cukrzycę wcześniej, nie wiedziałąś o niej i dopiero w ciąży została odkryta w badaniach.
Nie martw się na zapas!!! Bo takie zamartwianie, jak pisałąm źle wpływa na poziom cukru (możęsz mieć zawyżony sporo) no i Majeczka musi mieć spokój. Na razie ogarnij mierzenie cukru itd, a po ciąży pewnie po 6 tyg przejdziesz test 75 g i dopiero będzie wiadomo czy jesteś chora czy nie. No gdzie ten gratisowy uśmiech dla mnie ?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

smażona kiełbaska, hod-dog własnej roboty, warzywa na patelni,.. i tyle pamietam 

ech byle dać radę te 2 miesiące. Kolejna wizytę mam 26.06 i pewnie potem jeszcze jedna i mam nadzieje ze to koniec
Żadna z nas na słodkich mamach nie jest po studiach z żywienia, wszystkie kombinujemy same 

zero wyczucia

12.06.2010
) ze cukrzyca ciazowa nie kończy sie z dniem porodu tylko ze mam bardzo duże prawdopodobieństwo ze zachoruje na normalna cukrzycę w przyszłości i jeśli chce tego uniknąć to ta dieta mnie obowiązuje do końca życia
Nie mamy warunków mieszkaniowych ani finansowych na dwójkę.
a szkoda 

Tylko wtedy to juz bede za stara i duzej roznicy pomiedzy dzieciakami tez bym nie chciała.