|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
kurcze, alz ten czas leci! Tyle mam do roboty i tak malo czasu. Rozpoczelam pewne rutynowe dzialania, ktore zaczely pochlaniac tyle czasu, ze nie wiem cyz nie wzielam za duzo na siebie. Koncze dzien ok 23, a wczesniej chodzilam spac zazwyczaj o 22...ale czuje sie super!
![]() Do przyszlego piatku musze zrobic i sie nauczyc mowic prezentacje na konferencje. RANY, ale sie stresuje ![]() ![]() nie ma jednak tego dobrego co by na zle nie wyszlo... *od 3ch tygodni nie moge wypastowac 3ch par butow *od 6ciu tygodni nie moge znalezc czasuna ufarbowanie wlosow *odpisywanie na maile to katastrofa *musze dosypac ziemi do ziolek od jakis 2ch tygodni... i pare innych drobnostek. lece na pilates dzis, 2h pilates na macie i pilates z pilka. ![]() Btw, dowiedzialam sie jaka to firma chce mnie do pracy. oj powiem wam...ze w swiecie mikroskopii to jest okolo 10 firm zajmujacych sie roznymi elementami (na calym swiecie). To jedna z nich. EKSTRA ![]() Lasub - co do wesela, to zalezy co chcecie zrobic. (wiem, ze nie jestem z Lodzi, ale powiem Ci jakie my mamy doswiadczenie). Obiad w Warszawie to srednio 150-180zl od osoby, wiec darowalismy sobie to od razu.Zrobilismy obiad weselny w domu. Akurat mam ten luksus, ze mam spory dom, ale jezeli planujecie zaprosic tylko najblizsza rodzine, to moze zmiescicie sie w domu? mozna wtedy przygotowac wszystko samemu, lub zamowic catering (u nas bylo troche caterinu - 3 tarty + ciasto, a reszte z mama i mezem robilam). Jezeli chodzi o wesele, ktore teraz bedziemy mieli, to przygotowania stoja od ponad kilku miesiecy. przylatuje do Pl w polowie lipca, wtedy wszystko ruszy dalej - odpowiedzi od gosci, rozlokowywanie po hotelach, rozplanowanie logistyczne, prezenty dla rodzicow, ksiega gosci, ostatnie przymiarki sukni, ostatnie zaliczki, organizowanie jaka ma byc muzyka, jaki przebieg oczepin, bonusowe atrakcje, wybor menu, tortu, dokupienie wina, kosza rafaello, winietek, innych ☠☠☠☠☠☠☠ek na stoly, dekoracji kosciola, wiazanki, dekoracji samochodu i na ten czas nic wiecej mi do glowy nie przychodzi, ale na pewno jest tego jeszcze sporo :p. A i zeby podniesc poprzeczke, bede w ty czasie pisac doktorat i przygotowywac sie do kolejnej konferencji, ktora bedzie 5 dni po slubie :p |
![]() ![]() |
![]() |
#4172 |
Zadomowienie
|
lasub - słucham radia publicznego, co akurat mnie zainteresuje: http://www.rtve.es/radio/ , można też oglądać tv, na żywo lub nagraną (jeśli to nie jest np. film chroniony prawem autorskim, ale wszystkie wiadomości, tv śniadaniowa, seriale produkowane przez TV są). I tak, też mnie wnerwiają reklamy na wizażu.
Nebulka - gratuluję przyszłej pracy ![]() ![]() ![]() Może pamiętacie jak w poniedziałek zobowiązałam się pozałatwiać wszystkie wiszące nade mną i niepokojące mnie sprawy do 12 w południe i zaraportować Wam to? Tak też zrobiłam i nawet jakoś umiarkowanie byłam z siebie zadowolona. Ale wkrótce potem dostałam wiadomość na fb od koleżanki ze studiów, która właśnie znalazła pracę (zdaje się że wysłali ją na placówkę, ale nie jestem pewna) w Niu Jorku. Studiowałyśmy to samo, dopóki chciało mi się uczyć miałyśmy podobne oceny (więc to nie kwestia uzdolnienia), ona w sumie miała trudniej, bo przyjechała do Wawy z mniejszego miasta i musiała się użerać ze stancjami, wynajmem itp, nie ma też "ustawionej" czy bogatej rodziny. No i ona mieszkała i pracowała już w Madrycie, Londynie, zwiedziła pół świata i nie wiadomo co jeszcze, a ja mam 30 lat i się cieszę, że udało mi się wydrukować materiały na zajęcia oraz umyć włosy odpowiednio wcześnie, żeby zdążyły mi przed wyjściem wyschnąć. No dramat po prostu. W każdym razie postanowiłam się trochę sobie przyjrzeć i opiszę Wam "efekty" - chcę to sobie uporządkować i może coś z tego Wam też się przyda. A może nie ![]() Zaczęłam od spisania wszystkich, nawet bardzo trudnych, ale teoretycznie przynajmniej możliwych rzeczy, które przyniosłyby mi satysfakcję gdyby mi się udały i na które nie jestem za stara, za głupia, za niska, za gruba czy cokolwiek. Mam już ok 10 podpunktów, kolejnym etapem będzie wyznaczenie sobie codziennie czasu, choćby 15min na przybliżanie się do tego celu nawet jeśli to miałoby być pół mikrona ![]() ![]() ![]() Ale się rozpisałam. Dobrze że muszę już biec na tenisa, bo by chyba Patri musiała IV część wątku zakładać ![]()
#4173 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pomyślałam, że Ciekawym pytaniem jest, co bym chciała sama o sobie myśleć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4174 |
Raczkowanie
|
Nebula: Kurcze, ale ja Cię dziewczyno podziwiam. Jesteś niesamowicie ambitna i pracowita. Zazdroszczę! I cieszę się, że wszystko tak Ci się ładnie układa
![]() Tigrinha: Kiedyś tez zrobiłam sobie listę rzeczy, które chcę osiągnąć w swoim życiu... Niestety poniosłam porażkę z realizacją tych celów. Po prostu przytłoczył mnie nadmiar pracy jaki musiałabym w to włożyć i zniechęciło mnie to, że na efekty mojej pracy będę musiała długo czekać. Były to bardzo dalekosiężne plany. Może powinnam rozpisać to na drobniejsze etapy. Bardziej osiągalne. Być może wrócę do tej listy albo spisze ją na nowo. Uwielbiam zaglądać na ten wątek, już o tym pisałam. Kiedy czytam to ile robicie i ile chcecie zrobić od razu sama się motywuję. Dzięki dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4175 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Dziewczyny, czytam to, co piszecie z dużym zainteresowaniem, nie na wszystko mam czas, by odpowiedzieć... Fairy - Inga - ciekawa analiza tych możliwych schematów działań, gdzie napięcie i obraz idealny ustępują na rzecz satysfakcji i wyciszenia emocji związanych z podjęciem działań. Tak chyba jest najlepiej... Załatwianie różnych spraw mimochodem też jest w wielu sytuacjach dobre. Zastanowiło mnie jednak to, dlaczego pewne rzeczy mimowolnie robi się mimochodem, a te, które można by i nawet chciałoby się - nie zawsze? Przynajmniej ja tak mam... Czuję, że chodzi tu o nazwanie wielkim słowem czynności: jeśli po prostu przy okazji pobierania załącznika do maila przeglądam go i nanoszę poprawki, to dzieje się to samoistnie. Ale jeśli zapisuję w folderze "do przejrzenia/poprawy" to urasta do rangi poważnego zadania. Sądzę, że część problemów (moich) wynika z nadgorliwości we wszelkich klasyfikacjach zadań, rangowaniu ich. Piszecie o różnych poradnikach itp. Ja podobnie jak Tygrys nie czytuję. Są dosłownie wyjątki wśród moich lektur, które zaliczyć można do psychologiczno-poradnikowych. Zjedz tę żabę pamiętam z tytułu, poza tym Stanowczo, łagodnie, bez lęku, no i Dramat udanego dziecka, ale więcej grzechów nie pamiętam. Tygrysie, interesująca ta Twoja analiza. Powiem Ci, że dla mnie ten punkt "co myślą ludzie" jest czymś, co u mnie już dawno zobojętniało. Przynajmniej na poziomie świadomym. Dlatego nie do końca wydaje mi się fajne, że chcesz w ogóle jakoś kreować swój odbiór. Halimka słuszne pytania stawia. Nebulko - jesteś boska. Jesteś tak wszechstronna... Naprawdę nigdy nie spotkałam kobiety, która będąc umysłem ścisłym i realizując się w stereotypowo 'niekobiecej' działce, jest jednocześnie właśnie taka zmysłowo kobieca - to gotowanie, cała Twoja osoba... jakaś pozytywna to aura ![]() Lasub, nieustannie z podziwem patrzę na Twoją zadaniowość ![]() Kocurko, pisałaś o tym, co Ty zrobiłaś w tym czasie, w którym Lasub szalała ze swoimi zadaniami... Pomyślałam sobie wtedy, 'a co chciałabyś w tym czasie zrobić?'. Może to taki czas zawieszenia... ale przecież niedługo nastąpi zdynamizowanie - wyjazd ![]() Żywiec, walcz dzielnie. Niełatwe sytuacje przed Tobą, ale tak mi przyszło do głowy, że warto by sobie poeksperymentować z nastawieniem. Odczytuje Twoje posty często jako dość gorzkie... Może takim ciekawym eksperymentem byłoby, gdybyś opisując - nawet we własnych myślach - sytuację, w której jesteś, robiła to jakby w dwóch wersjach, w dwóch perspektywach: to widzenie w ciemniejszych barwach i widzenie Ciebie i Twojej sytuacji ze strony kogoś, kto mógłby Ci pozazdrościć? Nie chodzi o zmianę na siłę nastawienia na pozytywne, tylko pozwolenie doświadczenia sobie dwóch stanów. A co z tego wyjdzie, to się okaże... Brakuje mi bardzo w wątku ostanio Patri i Aper. Cindy i Konwalia zniknęły. I nie ma list Czerwiec. [choć wczoraj miałam okazję się z nią spotkać i dzięki niej mam wspaniały relaks i czas na fajne refleksje]. U mnie odkrycie: trzeba przewartościować cele - za bardzo skupiona jestem na powinnościach, realizacji zadań w terminach, zamiast na angażowaniu się w ciekawe zadania, co samoistnie może przełożyć się na ogarnięty termin i wykonanie zadania. |
![]() ![]() |
![]() |
#4176 |
Zakorzenienie
|
tigrinha cóz ja tez zmierzam do 30 -tki a ostatnio moim głównym osiągnieciem dnia jest uczenie się języka ( co mogłoby być przyjemnością ale presja egzaminu to zabija), poćwiczenie i opanowanie tematu jedzenia ....
Wiec wiesz -Twoje przygotowywanie się do zajęc z tej perspektywy jest mega poważnym zadaniem/osiagnięciem ![]() Mam ostatnio poczucie że moje życie jest dosyć miałkie ... intelektualnie, ale też kulturalnie, emocjonalnie itd ... Skupiam się ostatnio na fizyczności i jest to ciekawe (pierwszy raz w życiu na tyle dokładnie poznaje moje ciało, zaprzyjaźniam się się z nim - relacja przestaje być negatywno-roszczeniowa) ... Z drugiej strony to nie do końca jestem ja ... Dobrze choć ze coś tam czytam (choć ostatnio samą rozrywke) i dziubie niemiecki - powiedzmy że jest to jakaś minimalna stymulacja intelektualna ... Ciekawe czy uda mi sie kiedyś wypracować równowagę w której nie zaniedbuje żadnego z elementów ![]() Sky26 też zbieream się do zrobienia takiej listy - to będzie trudne bo poza rzeczami które są ode mnie wymagane "zewnętrznie" (np studia) jeszcze nie ustaliłam czego chcę ![]() ![]() co pomyślą ludzie ![]() ![]() To co myślą o nas inni ludzie (bliscy nam) nie powinno decydować o naszym postępowaniu - ale powinno być brane pod rozwagę ... Przeglądamy się w oczach innych i moim zdaniem nie ma na to rady ... Trzeba z tego w miarę możliwości czerpać pozytywną motywację. ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- A w ogóle to miałam dobry dzień -już drugi z kolei - czyżby seria ? ![]() Edytowane przez Joanna XL Czas edycji: 2013-06-05 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4177 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem od czego zacząć ![]() Więc po pierwsze, to jak słyszę takie wieści od koleżanek to zaraz popadam w gigantycznego doła...i cieżko mi cokolwiek zrobić. Ja po prostu nie potrafię nie patrzeć z zazdrością na cudze życie - tak bardzo uważam swoje za nudne i bezbarwne...a przecież gdzieś w głębi serca doskonale wiem, że mogę to zmienić. I tutaj dodaję adekwatny obrazek: http://3.bp.blogspot.com/-IbKl9FAJva...7Y/s640/7.jpeg Jakiś czas temu wpadłam na nieco podobny pomysł...chociaż na czym innym się skupiłam. Otóż wyszłam z optymistycznego założenia, że przecież nie muszę być taką wredną zołzą jaką jestem...mogę wypracować sobie taki charakter, jaki lubię u innych. Więc wypisałam sobie takie cechy, które lubię u innych ludzi i popatrzyłam sobie jakie ja mam cechy. Oczywiście wyszło na to, że jakbym spotkała swojego klona, to na pewno byśmy się nie zakumplowały...tak po prawdzie, to trzymałabym się z daleka ![]() No i wypisałam sobie do tego co powinnam zmienić, jak się zachowywać itd. I...schowałam zeszyt i nigdy do niego nie zajrzałam ![]() Tak naprawdę to nawet nie wiem czy to był choć trochę rozsądny pomysł...to jakby chcieć siebie totalnie zmienić. Nie wiem czy wiedziałabym kim jestem jakbym nagle stała się...no po prostu kimś innym. Twoja myśl wydaje mi się lepsza. Może poza tą częścią "co bym chciała, aby myśleli o mnie inni"...ale ja najpewniej też bym umieściła takie zagadnienie na liście. Dość często przyłapuję się na tym, że robię coś "pod publiczkę". Ja może nie jestem do tego w 100% przekonana...ale myślę sobie, że jak inni zobaczą, to uschną po prostu z zazdrości. To głupie...ale nie mm ogę tego zwalczyć. Jakoś zdaje mi się, że też to miewasz, dlatego tak o tym myślisz ![]() Dla mnie najtrudniejsze w tej liście byłoby właśnie zrozumienie czego ja właściwie chcę...czego chcę ja, a nie co mam zrobić, żeby innym wyszły gały...to taka bezsensowna motywacja. Cytat:
![]() ![]() Co do wyjazdu...nie ma przygotowań ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Traktuję to jako wyzwanie...jak przetrwam (a liczę, że tak...w każdym razie nie słyszałam, żeby kogokolwiek wyrzucili z takich praktyk i odesłali do domu...obym nie była pierwsza ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2013-06-05 o 21:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4178 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Super, to jest nas 2 ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() "Pochwalić się na fb" - dobrze powiedziane. A kogo to obchodzi? Czy robimy coś po to by inni nam zazdrościli? na to wygląda. Też ciągle myślę czym mogłabym się "pochwalić na fb" i że inni robią takie fascynujące rzeczy, a ja nie mam co o sobie napisać. I to jest myślenie donikąd. Często się dołuję patrząc jak inni coś osiągają, ale to tylko fajny wycinek ich życia, a reszta? Też mogłabym się pewnie czymś pochwalić, ale uznaję to za mało ważne. Jak ktoś napisał "niektórzy z wyprawy na Alaskę zrobią zwykły spacer, a niektórzy z wyprawy nad Bałtyk podróż życia". Wydaje mi się, że często chcemy się "sprzedać", chcemy by inni nam zazdrościli (ja chcę bardzo), ale z drugiej strony po co? Jak Haalima napisała: co ja chcę o sobie myśleć? Pytanie w 10tkę, najważniejsze w życiu, zupełnie zmienia perspektywę i punkt ciężkości. Też chcę pięknie tańczyć choreografie ![]() Fajne jest to co Emi napisała, a gdybyś spojrzała na to z perspektywy osoby, która Ci zazdrości? Brawo Emi, kolejny mocny tekst ![]() Sky26 gdybyśmy miały to gdzieś - to przykładowo przestałybysmy golic nogi[/QUOTE] Absolutnie się z tym nie zgadzam, ja lubię golić nogi dla siebie ![]() Mój dzisiejszy entuzjazm jest spowodowany tym, że dziś odwiedziłam radio Kampus i będę tam się uczyć sztuki radiowej ![]() ![]() ![]() Natrafiłam dziś na ogłoszenie, że w Benettonie poszukują ekspedientki. Myślę czy nie złożyć tam CV i nie popracować trochę i zarobić na bieżące wydatki i długi. (wiem, że mogą mnie równie dobrze nie przyjąć). I tu pojawia się myśl "cofnę się w rozwoju. A jak ktoś znajomy mnie zobaczy? Przecież to obciach" itd. Już pracowałam w sklepie i strasznie się męczyłam. Z drugiej strony wiem, że mam konkretny cel - zarobić na studia by się obronić, i to żaden obciach iść do pracy, a nie siedzieć na garnuszku u faceta. Niech mnie ktoś kopnie w 4 litery i wybije te bzdury z głowy ![]()
![]() |
#4179 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do pierwszego pytania, to chodziło mi o ustalenie jak bardzo mi zależy na opinii innych ludzi, w jakich sytuacjach daje mi to pozytywną motywację, a w jakich przestaje mieć sens. Przyszło mi to do głowy, gdy ta koleżanka ze Stanów zapytała się mnie co słychać. Jedyne co mi przyszło do głowy żeby jej odpisać, to że bez większych zmian, no bo faktycznie czym tu się chwalić? "Pensją" poniżej średniej krajowej? Nową grupą z hiszpańskiego? Jednodniową wycieczką do Poznania? (choć, mówiąc nawiasem, Poznań - a dokładniej Jeżyce bo prawie tylko tam byłam - jest prześliczny). Wiem, że postawienie sprawy "za co chciałabym być podziwiana?" może się wydawać trochę kontrowersyjne, no bo przecież w życiu chodzi o to, żeby być sobą, robić swoje i nie oglądać się na innych, ale jednak "kłuje" mnie myśl, że ktoś mnie może uznać za smutnego nieudacznika, który nic sensownego nie osiągnął, nie zobaczył, nie zrobił. No i - ja chyba jestem okropnie nieambitna, tak naprawdę to chciałabym prowadzić bezstresowe życie, spotykać się ze znajomymi i dobrze z nimi bawić, czytać fajne książki, mieć kota, móc zajmować się tym, co mnie akurat zainteresuje i raz na jakiś czas pozbierać muszelki na plaży. Ale gdzieś się czai pytanie - a może stać mnie na więcej? Może wypadałoby się zastanowić i odważyć? Mimo wszystko rodzi się we mnie bunt na myśl, że inni mogą mnie uważać za szarego przeciętniaka i chciałabym w końcu wiedzieć, czy bunt ten jest na tyle silny żebym poświęciła trochę czasu i świętego spokoju na to, żeby chociaż spróbować innym "pokazać", czy może jednak zbyt mało mi na tej opinii zależy. Chciałabym wiedzieć jak jest. Padam na ryjka, więc na resztę postów odpiszę już jutro. Buziaki dobranocne!!!
![]() |
#4180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS; odpisze Ci apropos studiow jak pogadam ze znajoma, nie mialam czasu sie jej zapytac jak dokladnie to bylo. wiem ze jeden rok przeskoczyla, bo bardzo dobrze zdala poprzedni i wykazala sie pasja i zaangazowaniem. Ale nie powiem Ci ktory, bo nie pamietam. Dziekuje Emilko za takie cieple slowka. Chyba po prostu jestem jak oksymoron, jak dwie Nebulki, przeciwnosci w jednej skorce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4181 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za komentarze
(szczególce Nebulce ![]() Lasub odkryła ważną prawdę o sobie. Jaką? Jeśli działam/odnoszę jakiekolwiek sukcesy (czy na studiach czy na korepetycjach), to jestem kimś. COŚ znaczę. Jeśli nie działam, mam chandrę, nie nadaję się do życia, to jestem NIKIM. Jesli działam-poczucie mojej wartości idzie szybciutko w górę. Jeśli nie działam-poczucie mojej wartości leci na łeb na szyję. To jest jednym słowem chore bo oznacza, że cenię siebie tylko w momentach dzikiej aktywności. Potem już nie ma sensu, abym o siebie i swoje samopoczucie dbała czy starała się... I szczerze mówiąc czuję się z tym koszmarnie. Zastanawiam się jak wyjść z tego cholernego labiryntu w który sama siebie wprowadziłam... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do wstydu o pracę w sklepie...ja przez 2,5 roku doradzałam ludziom w markecie. To większy wstyd niż sklep...i jak przez połowę czasu się cieszyłam, że pracuję, to później się już wstydziłam kogokolwiek tam spotkać ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4183 | |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Nebula;41179467]i o to chodzi!Gratuluje tez radi-ologii
![]() PS; odpisze Ci apropos studiow jak pogadam ze znajoma, nie mialam czasu sie jej zapytac jak dokladnie to bylo. wiem ze jeden rok przeskoczyla, bo bardzo dobrze zdala poprzedni i wykazala sie pasja i zaangazowaniem. Ale nie powiem Ci ktory, bo nie pamietam. /QUOTE] Dzięki za gratulacje, jestem ciekawa jak to będzie ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4184 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem czy chcę kreować swój odbiór, właśnie nad tym chcę się zastanowić. Też na co dzień nie bardzo dbam o to co inni pomyślą, a czasem nawet celowo się umniejszam, bo jakoś mnie to bawi. Ale jak już wyżej napisałam Halimce nie chciałabym być postrzegana jako "nieudacznik". Nie wiem do końca dlaczego takie myśli przyszły mi do głowy na wieść, że moja znajoma mieszka w Stanach, skoro od dwóch lat mój mąż truje mi głowę wyjazdem do USA na wakacje, a ja bronię się przed tym rękami i nogami, bo wolę Tatry albo jakieś europejskie państwo ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Inguś, miałam się odnieść do wielu kwestii poruszanych przez Ciebie, ale znów przez swoje grafomaństwo nie mam czasu i zaraz muszę wychodzić, więc tak tylko na szybko: po pierwsze, radioprzygoda brzmi super!!! Po drugie, w kwestii tej pracy w Benettonie, to przypomniało mi się jak Jarosław Kuźniar (ten dziennikarz z TVN) opowiadał, że zanim znalazł dobrą pracę, chodził wieczorem na bazar i zbierał zostawione przez handlarzy przywiędłe warzywa, bo musiał się mocno szczypać z kasą. A Jennifer Lopez chyba sprzątała czy robiła coś w tym stylu i spała na materacu w jakimś biurze, żeby zarobić na lekcje tańca. Czy to dla nich powód do wstydu? Raczej do dumy, moim zdaniem. Na pracę w sklepie też tak możesz spojrzeć, to jest po prostu krok i punkt wyjścia do dalszych działań, równie ważny i potrzebny do osiągnięcia celu jak Twoje lekcje tańca, licencjat czy różne kursy.
![]() |
#4185 |
Zadomowienie
|
O nie, ja jestem
![]() To, ze pojawiam sie rzadziej to w sumie calkiem dobry znak - oznacza to, ze dzialam. Znowu tyle spraw, do ktorych chcialabym sie odniesc, znowu nie dam rady... Moze o tych poradnikach tylko. Ja rowniez zaprzestalam czytania ich. U mnie dzialaly one tylko w trakcie czytania - czulam ogromny entuzjazm w trakcie lektury, czasem pojawi sie jakas sensowna sugestia, ktora wprowadze w zycie... Ale pozniej wszystko wracalo do normy. Chyba najbardziej pomogl mi Dale Carnegie, ale przyznaje, ze czytalam go bedac jeszcze nastolatka i wtedy te wszystkie teorie o roli pozytywnego nastawienia byly jeszcze szalona nowoscia. Co do "Obudz w sobie olbrzyma" to... ksiazka wyladowala w smietniku zeszlej jesieni ![]() ![]() ![]() Moje zdanie odnosnie powyzszego najlepiej wyrazaja nastepujace emotki: ![]() ![]() To jest taki olbrzym w wersji instat: otwierasz torebke, wsypujesz do kubeczka z wrzatkiem, mieszasz iiii... oto siedzisz lzejsza o 25 kilo w wymarzonej willi z narzeczonym pieknym jak Ken. ![]() To sie tak nie da - nie ma prawdziwego sukcesu bez glebokiej wewnetrznej transformacji, ktora kazdy z nas przezywa inaczej. Bo po prostu nie ma drogi na skroty, ani jednego niezawodnego sposobu na sukces i nie ma tak, ze kiedys tam cel zostanie osiagniety i odtad zyli dlugo i szczesliwie ![]() Sciskam Was mocno, mam nadzieje, ze sloneczko do Was wrocilo (do mnie tak ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- P.S. Chialam tylko jeszcze dodac, ze mimo wszystko nie chcialabym Was odwodzic od przeczytania tej ksiazki. Powyzsze jest moja subiektywna opinia, ale kto wie, moze problem jest w mojej postawie wobec literatury tego typu? Nie chcialabym bowiem zniechecic kogos do czegos, co jednak mogloby byc w jakikolwiek sposob do czegos pomocne!
![]() |
#4186 |
Raczkowanie
|
Tygrys, a ta Twoja kolezanka to ma na serio wszyskto-wszystko? W sensie - jej praca jest interesujaca i rozwijajaca, ale nie na tyle absorbujaca, zeby zabierac czas na hobby/ dbanie o siebie, wiec kolezanka odwiedza MOMA w wolne chwile, ma czas na swojego super faceta, ma mnostwo znajomych, z ktorymi wyjezdza na wycieczki po calym wschodnim wybrzezu, w weekendy chodzi na zajecia z garncarstwa i stac ja na chodzenie do fajnych przytulnych restauracyjek? No i oczywiscie stac ja tez na sluzbe zdrowia, wiec jak zaboli ja zab, to bez problemu wybuli te $500 na plombe?
Bo jesli nie to wcale nie uwazam ze jest jakos wybitnie dalej w zyciu nic Ty, bo Ty to wszytsko masz, a ona nie. :P To ze ktos pracowal w kilku miejscach na swiecie oznacza, ze ma dusze nomada, a nie ze jest jakis super-hiper uzdolniony jak nie wiem co. Nebulce można zazdroscic, ze ja wyhaczyli na rok przed obrona. ![]() Ja zazdroszcze tylko ludziom, ktorzy osiagneli konkretnie to, co ja bym chciala osiagnac, ale nie osiagnelam ze wzgledu na moje lenistwo ludziez tchorzostwo. No i dobrze Inga prawila, ze kazdy moze swoje zycie przedstawic w taki sposob, ze wyda sie super i w ogole godne pozazdroszczenia, wiec to co "na zewnatrz" moze byc czesto bardzo zwodzace. |
![]() ![]() |
![]() |
#4187 | ||||
Zakorzenienie
|
Cześć!
Dzień mam beznadziejny. Beznadziejne doświadczenia na zewnątrz i beznadziejne w środku. Czuję, że z negatywnych emocji zaraz eksploduję!!!!!! Zostałam wmanewrowana w jakąś chorą cudzą strategię, która polega na manipulowaniu ludźmi dla własnego (? - ale nie mojego) interesu, mąceniu, traktowaniu ludzi przedmiotowo. A najbardziej mnie wkurza to, że nie rozpoznałam tego wcześniej i nie umiałam się z tego sensownie wyplątać. Podjęta próba wygląda teraz żenująco i aż mi głupio względem innych ludzi, bo wygląda tak, jakbym sama chciała się w to wszystko wmieszać. Mam dość, nie podoba mi się to i jestem mega zestresowana. Ta sytuacja pokazała mi też głębszy problem: przestałam być tak bezkompromisowa i jednoznaczna, jak kiedyś i w takich sytuacjach jak teraz to się odbija też. ![]() Cytat:
Cytat:
A co do tego, co przyszło Ci do głowy w odpowiedzi... a to,że zajmujesz się super fajną sprawą jaką jest analiza kolorystyczna i makijaż, że prowadzisz zajęcia w bardzo prestiżowych miejscach ![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawe naprawdę jest to, jak różnie się odbieramy ![]() Nie piszę tego, żeby nachalnie na Ciebie oddziaływać, tylko to mi naturalnie przyszło do głowy, więc pokazuję tak poglądowo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4188 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do drugiego etapu- ja od zawsze mam z tym problem. Jest pewna grupa ludzi, na których opinii zależy mi czasem za bardzo. Muszę nad tym intensywniej popracować. Ja chcę myśleć o sobie dobrze, chce być przekonana, że moje wybory są słuszne. Mogę brać czyjeś zdanie pod uwagę ale nie chcę, żeby to miało tak wielki wpływ na mnie, jak teraz ![]() Cytat:
![]() ![]() I gratuluję dobrego dnia, oby tak dalej ![]() ![]() Cytat:
![]() Z książką to pewnie zacznę po sesji. Przez najbliższy tydzień będę miała urwanie głowy. Ale jak się egzaminy skończą, to napiszę ![]() Cytat:
![]() ![]() Też mam czasami takie wrażenie. Moje koleżanki wyjeżdżają na wymiany, pracują w wolontariacie, są aktywne, mają o czym opowiadać. A ja? Nic się u mnie nie dzieje.. Ale nie wiem, czy chęć pochwalenia się, czy wzbudzenia jakiegoś podziwu, czy zazdrości u znajomych, to dobra motywacja do zmian.
![]() |
#4189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na przykład dzisiaj, żeby zrobić trochę na złość koleżance i nie być na każde jej zawołanie, nie czekać na wiadomość od niej jak na zbawienie po prostu wyszłam z domu i udałam się na zakupy. Nie dość, że spędziłam bardzo przyjemnie popołudnie przy kawie z dala od komputera, za to dla odmiany wśród ludzi, takich z krwi i kości, to jeszcze udało mi się kupić kilka fajnych rzeczy do mieszkania dzięki czemu zrobiło się w nim jeszcze przytulniej (z mężem niedawno kupiliśmy mieszkanie i cały czas powoli się urządzamy). Po powrocie zabrałam się za małe porządki, znalezienie miejsca dla nowych akcesoriów i za przesadzenie kwiatów w nowe, śliczne doniczki. Mój mózg odpoczął od komputera i przejmowania się innymi ludźmi, a mieszkanie wygląda o wiele lepiej niż jeszcze wczoraj ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja zauważyłam, że czasem też jak jestem na kogoś zła, to robię więcej ![]() ![]() Fajnie, że udało Ci się tyle zrobić dzisiaj ![]() ![]()
![]() |
#4191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Calkiem niedawno tez tak sie wpakowalam (zawodowo) i jedyna pozytyna strone tej sytuacji byla taka: zapamietam na cale zycie. Dlatego wole miec malo popularne zasady, ale zasady, anizeli byc lubiana "choragiewka na wietrze". Tylko czasem nie jest latwo tak jak piszesz "przejrzec sytuacje" i to jest normalne. Dlatego co ja Ci moge w tej sytuacji poradzic to: 1. Uspokoic sie ![]() 2. Sprostowac na ile sie da, ew. przeprosic poszkodowanych; 3. Wyjasnic dlaczego zadzialalas w taki a nie inny sposob; 4. CHODZIC Z PODNIESIONA GLOWA - pamietaj, ze dzialalas tak z braku wiedzy i doswiadczenia a nie ze zlej woli. Trzymaj sie!
![]() |
#4192 | |
Rozeznanie
|
Tygrys, Twoja wizja idealnego życia jest bardzo fajna! Pomyśl co ważniejsze, nowe szpilki czy super popołudnie z przyjaciółką, chyba obie wiemy nie?
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odbyłam już jedną oczyszczającą rozmowę. Dla mnie bardzo ważną. Częściowo uda mi się to odkręcić, ale pozostanie dziwna sytuacja pomiędzy mną a osobą, która namąciła. Trudno, chcę być w zgodzie ze sobą nawet jeśli poniosę jakąś stratę. Też widzę swoją winę, nie byłam wystarczająco czujna. Rzadko mam okazję doświadczać tak negatywnej energii, która wynika z czyjego działania o intencjach podejrzanych, niezrozumiałych, nietransparentnych, a która ma wpływ na relacje między innymi ludźmi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4195 |
Zadomowienie
|
Cześć.wpadam na chwilkę. powiem tak:
DZIEKUJĘ ŻE JESTEŚCIE ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Rozeznanie
|
Trzymajcie jutro za mnie kciuki, żeby mnie strach, panika i wszelkie złe moce jutro nie obleciały, bo mam trudne dla mnie zadanie. Jak się uda to przybliży mnie to do skończenia studiów, mojej największej ropuchy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Z możliwości oferowanych przez moje miasto też nie korzystam - co jest idiotyczne bo czas wolny mam (tj nie mam - ale i tak go marnuje)... Czuje ostatnio niechęc do wychodzenia do ludzi - sama ni wiem skad sie to wzieło ![]() ![]() U mnie problem polega na tym że nie wiem czy chce życia "sielskiego, bezstresowego, bez kariery" czy jednak chce spróbować, sprawdzić sie w "wielkim świecie" .. Chciałabym wierzyć że połaczenie - fajna praca, odpowiadająca ambicjom i dajaca satysfakcje (nie tylko finansową ![]() ![]() Chociaż tego kota posiadam już ![]() Edytowane przez Joanna XL Czas edycji: 2013-06-07 o 06:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4198 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ślimacze tępo, lepsze niż żadne. Któregoś dnia nabierze rozpędu. Od dłuższego czasu nad moim projektem "studia" krążą czarne chmury. I nie to, że mi nie idzie, tylko czuję, że kompletnie się nie rozwijam, nic mi te studia nie dają. Ostatnio odczuwam ogromną niechęć do chodzenia na zajęcia, po prostu nie chce, nie podoba mi się to, nie interesuje. Poza tym, niby na magisterce łatwo połączyć zajęcia z pracą. Mój plan zajęć niestety mi to uniemożliwia, z czego jestem bardzo niezadowolona, bo chciałabym w końcu pójść do pracy ![]() Ale pocieszam się tym, że zostały jeszcze tylko 2 tygodnie. Zdam sesję i zapomnę na 3 miesiące o tym, w co się wpakowałam. A później jeszcze tylko rok... Myślę też o powrocie od października na inne studia. (4 lata temu, na I roku zaczęłam dwa kierunki, ale ubzdurałam sobie, że nie dam rady i zostawiłam kierunek, który był moim marzeniem, na rzecz tego, co miało być praktczne i bardziej realne ![]() Tak mnie zebrało na reflekcje, bo notatki wołają do mnie z biurka, a mnie odrzuca totalnie.. Wiem, że taka równowaga w życiu istnieje. I wierze w to mocno także. Trzeba tylko znaleźć w sobie tyle siły, chęci i motywacji, żeby to sobie życie samemu stworzyć ![]() ![]() ![]() I tym optymistycznym akcentem ide pokicać na skakance. Tak jak obiecałam wczoraj ![]()
![]() |
#4200 | |||
Zadomowienie
|
Nawzajem
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Halimka - czymam ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny, w ogóle to przepraszam że tak się tu szeroko psychoanalizuję ostatnio, ale prawie w każdej wolnej chwili zastanawiam się nad tym co ja chcę o sobie myśleć i czego chcę w ogóle i jak być zadowoloną z tego co robię i jaka jestem i wczoraj dokopałam się do strasznego wniosku i mam wielką potrzebę tu o tym napisać, potem już zamilknę, I swear. No więc wczoraj, czekając na lekcję jeszcze raz wypisałam sobie rzeczy, które chciałabym osiągnąć, które wydawało mi się, że byłyby sukcesem i czymś, z czego mogłabym być dumna. Wyszło mi okrągłe 10, teoretycznie możliwych, choć w większości naprawdę trudnych, za część nie mam nawet pomysłu jak się można za nie zabrać. I jak skończyłam pisać tą listę, to poczułam się strasznie smutna i prawie się popłakałam. Nie dlatego, że te rzeczy wydały mi się takie trudne, tylko - uwaga, uwaga - poczułam się rozczarowana, że mam właśnie takie a nie inne marzenia, że to czego naprawdę chcę jest takie małe i biedne ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() Zapisywanie i spoglądanie w te notatki później jest bardzo ważne ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.