|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ?
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
|
10 | 23,26% |
| Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
2 | 4,65% |
| Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
|
2 | 4,65% |
| Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
24 | 55,81% |
| Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
już mi zrobiłaś nadzieję....
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
Chce sprobowac wprowadzic nocny rytual kapielowo-usypiajacy z muzyczka, wierszykiem, masazem. Zawsze o tej samej porze... Zobaczymy czy sie uda... Zwlaszcza,ze tyle rewolucji przed nami... Ale mimo to chce Sofii dac choc troche normalnosci w tym haosie... Zobaczymy... Dzis w nocy nie spala od 21 do 3... Ostatecznie usnela, podczas karmienia na lezaco u nas w lozku. Balam sie potem palcem u nogi ruszyc,zeby jej nie zbudzic... O 7 obudzily mnie bolesne piersi, a mala dalej spala. Nakarmilam ja na spiocha bo myslalam,ze eksploduje a laktator mialam niewyparzony i spala jeszcze do 10. Druga taka nocka pod rzad... Oby to nie stalo sie je j zwyczajem...A co.do lekarzy: Kardiolog ze wzgledu na moja cukrzyce ciazowa, a neurolog bo pediatra zauwazyla,ze przekreca sie na prawo glownie. Juz jej to minelo ale nie jestem pewna czy nie ma objawow wzmozonego napiecia nerwowego. Wole skontrolowac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
zdazylismy spakować rzeczy, ubrać mala, pozegnalam się z poznanymi mamuskami i akurat o 12 przyszla pani doktor. dala wypis, ostatnie wskazówki i do domu zero poganiania - wszystko na spokojnie mielismy zaplanowane. mala zjadla chwile wcześniej
|
|
|
|
|
#2254 |
|
Zadomowienie
|
witam was dziewczyny serdecznie!!!
![]() widzę, że już maluchów się sporo posypało gratuluję wszystkim nowym mamusiom!u nas wszystko w porządku, ale za radą lekarki Blanka na razie nie chodzi do przedszkola, żeby nie przynosić Kubusiowi zarazków więc na razie mam brak czasu na pisanie... Kubuś jest słodziutki, chociaż mało śpi, przede wszystkim do południa jest zawsze aktywny. W nocy często się budzi bo ok. co 2 godzinki, ale to nic, bo ja i tak jestem z nim na takim stendbaju, że nawet już nie wiem, kiedy się budzi, leży po prostu przy mnie i jak mnie budzi to mu wyciągam pierś i zasypiam hehe. Zmęczenie robi swoje. postaram się podczytywać wcześniej, żeby być w miarę na bieżąco... bo nie wiem o co chodzi
|
|
|
|
#2255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
jak tak czytam o problemach ze spaniem forumowych dzieciakow to az mi się wierzyc nie chce. MAM W DOMU ANIOŁA. Nelka spi i spi. zje mleczko i znow spi w nocy, w dzień zero problemów. czasem posteka, bo meczy ja katar, wiec frida i znow chrapie z krótkimi przerwami na uzupełnienie plynow i zmiane pieluchy hehe.---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
chce zobaczyć Wasza bryke w akcji!
|
||
|
|
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze
![]() Bartuś dostawał bezpośrednio czy ty brałaś i karmiłaś? Ja w takiej sytuacji odciągam po 10ml z piersi i wylewam. Nie odciągam na zapas, bo nie jestem pewna co z tego co zjadłam ją zagazowuje, więc nie ryzykuję jeszcze. Jak mam przerwę 5h w nocy to jedną karmię, a z drugiej właśnie odciągam trochę, dla ulgi, wylewam i idę spać.
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja powtarzam Ignasiowi że nie ma co się spieszyć jak chce pobróbować nowych smaków bez bolącego brzuszka
|
|
#2259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się co takiego magicznego jest w tym 3 tyg, ze tak dużo maluszków wtedy zaczyna mieć gazy, kolki itd... |
|
|
|
|
#2260 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas też tak to wygląda, że Helen więcej śpi niż nie śpi, a jak nie śpi to leży i rozkminia, nie wiem o czym, ale po prostu leży i patrzy sobie. tylko, że jak czytam dziewczyny to się zastanawiam czy na jej etapie to jest na pewno tak jak powinno być. jedyne momenty kiedy marudzi to jak coś jest nie tak z brzuszkiem, ale to się zdarzy 3x na dobę i zazwyczaj też nie jest połączone z płaczem. może powinnam z pediatrą skonsultować, czy to nie jest jakiś, odpukać, rodzaj apatii?! ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
może chodzi o to, że generalnie zwiększa się ilość przyjmowanego pokarmu wtedy.. albo o to, że mamy olewają dietę? ![]() masakra, wczoraj mąż mi przyniósł obiad na wczoraj i dziś z pracy- nie mamy czasu na zakupy w związku z przeprowadzką i gotowanie. i co przyniósł...wczoraj placki ziemniaczane z gulaszem, a dziś pierogi z wątróbką
|
|
#2261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Marchewka jak dziecko ma silny odruch ssania to nic nie zrobisz
lepiej tak niż żeby przy cycku spało. Przemek ma czasem takie momenty że tylko smoczek go uspokaja a czasem go kilka dni wypluwa.Cytat:
![]() u nas od rana się nie powtórzył ... ale był ![]() przed chwilą się popłakałam ze śmiechu ... mąż goły do połowy wziął Przemka na klatę bo mały strasznie marudził i nic nie uspokajało go ... Przemek leżał na brzuszku. i zaczął go ciamkać. tekst męża: "synu ty liżesz lepiej niż matka" Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-06-07 o 16:13 |
|
|
|
|
#2262 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za wizytę!Cytat:
Wiesz, że o tym samym pomyślałam Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2263 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
![]() mała mnie tak zajmuje, że kiedy myślę, że już zasnęła i chce wpaść zobaczyć co dzieje się na forum to momentalnie się budzi i jest impreza na szczęście nocki są w miarę, zasypia przed 24, później budzi się o 3 i koło 6 nie jest źle. Wczoraj zapodaliśmy pierwszą dawkę delicolu i sama nie wiem czy pomógł czy nie niby była później spokojniejsza ale dziś popołudniu tak jakby nic jej to nie dało. Pediatra mówiła , że jak już zaczęliśmy to mamy podawać to regularnie, więc będę na razie 2x dziennie, no zobaczymy bo dziś popołudniu darła się wniebogłosy... Tak w ogóle to wczoraj zaliczyliśmy wizytę i mała od wypisu ze szpitala czyli przez miesiąc przytyła 1 kg więc ładnie przybiera ![]() podliczyłam sobie ile będą nas kosztowały szczepienia 330 zł- 1wsza seria na rotawirusy (są dwie) + skojarzone 210zł (ponoć są jakieś za 150 ale nam doradzano, że te droższa jest lepsza, ma coś lepszego w składzie i mniej konserwantów, nie wiem nie znam się, w każdym bądź razie 540 zł na start i za 6 tyg. znów 540, masakra wszędzie są takie ceny? eh.. u mnie to samo Tż wychodzi po 6 z domu i wraca przed 20...na szczęście i tak stara się mi pomagać jak może
Edytowane przez pawie_oczko Czas edycji: 2013-06-07 o 16:24 |
|
|
|
#2264 | ||
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
![]() Cytat:
mi dzisiaj położna powiedziała, że generalnie wszystko można jeść, tylko w rozsądnych ilościach - po kilka sztuk, nie kilogramami. Owoce jak np.czeresnie, i truskawki - trzeba mieć pewność, że nie są pryskane (czyli np. z własnej działki). A np. brzoskwinie - dokładnie umyć i obrac ze skórki. Dowiedziałam się dzisiaj od poloznej, że do tygodnia Jasiek już będzie najprawdopodobniej po tej stronie brzucha Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#2265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie melduje ze szpitala, ale spokojnie nie rodze i nie wpycham sie w kolejke przyjechalismy bo po tej wczorajszej wizycie z tym moim lozyskiem 3stopnia i malymi ruchami ginekolog w sumie powiedziala ze moze warto w szpitalu sie temu przyjrzec.No i musze zostac, mam nadzieje ze tylko do jutra. W kazdym razie lozysko faktycznie w 3stopniu, ale maly wazy wg ich pomiarow 3 kg a nie 2,5. Jego wymiary sa jak nabardziej odpowiednie na 37tc. Poza tym ktg wychodzi ladnie. Do jutra chca zrobic kilka serii z ktg +przeplywy. Jak bedzie wszystko ok to wychodzimy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2266 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
chyba coś jest na rzeczy! ![]() Pawie- ja się jeszcze cenami nie interesowałam, ale widzę, że faktycznie niezła sumka... Co do Delicolu- też zaczęłam podawać, ale więcej- po 5 kropli przez każdym karmieniem. Czyli 6x dziennie. Dopiero drugi dzień dziś- zero poprawy jak dla mnie, ale to pewnie za wcześnie. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
na pewno będzie dobrze, ale też są
|
|
#2267 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Justyna, gratulacje
![]() Anka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez joooasia Czas edycji: 2013-06-07 o 16:53 |
|
|
|
#2268 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
właśnie zastanawiałam się ile razy dziennie to podawać , bo nie chciałam przesadzić. Może jej za mało tego daję i dlatego tak dziś płakała wczoraj daliśmy jej 6 kropelek i od razu się uspokoiła i dziś po południu też 6 i był wielki ryk . Wieczorem spróbuję 8 i zobaczymy jak będzie...
|
|
#2269 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2270 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za dobre wyniki i szybkie wyjście
|
|
#2271 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2272 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kurczę, jestem w trakcie przeprowadki, nie wiem czy znajdę rozpiskę od położnej. Z Delicolem robi się tzw próbę 4 dni, zwiększa się ilość kropli jak nie widzi się poprawy. Mogę Ci skopiować. My nie korzystaliśmy z tego, myślałam, że damy radę bez Delicolu, ale jednak ostatnio pediatra na wizycie zapisała i od razu 5 kropel, przed każdym karmieniem, nie więcej niż 6 x dziennie. Zaraz poszukam tych notatek od położnej środowiskowej.
|
|
#2273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Dziewczyny a wrzucała któraś gdzieś jakąś dietę lub przepisy matki karmiącej? bo już nie mogę moich oklepanych dań i potraw
|
|
#2274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
hejka
ja tylko an chwilę bo mała nie śpi i zaraz kąpanie ![]() nockę mieliśmy nie najgorszą, bywały i lepsze i gorsze ale za to mała dała mi pospać rano do 10![]() Color to szybciutko urodziłaś wielkie gratulacje![]() diabli mnie też strasznie wzrusza widok TŻta zajmującą się małą. A jego komentarze przy przebieraniu kupki są bezcenne moje dwa skarby![]() wczoraj miałam ochotę ją obudzić i ucałować z każdej strony TŻ stwierdził że jestem czubkiem a zaraz sam miał ochotę to zrobić
|
|
|
|
#2276 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No i może faktycznie lepszą opcją byłoby wzywać ją telefonicznie w razie problemów. Zobaczymy, bo póki co do mojej jestem optymistycznie nastawiona, ale może to się zmieni jak będzie też tak postępować ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ____________________ U mnie niestety podobnie - miałam ktg (ponad godzinę bo najpierw coś tam za słabo się pisało a potem wręcz za mocno Lekarka stwierdziła, że lepiej dmuchać na zimne i zrobimy jeszcze usg. Tam całe szczęście wyszło, że wszystko jest ok. Młoda waży ok.3500g (20 maja ważyła 3300, więc chyba całkiem spoko przyrost), serduszko ok, przepływy ok, wody w normie. Lekarka zbadała mnie też na samolocie i dalej 1cm rozwarcia tak jak w poniedziałek.Także oficjalnie jestem przeterminowana a Mała się nie śpieszy do nas W niedzielę znów na ktg. |
|||||||
|
|
|
#2277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopiero teraz zauważyłam jak mało zostało mamusiek nierozpakowanych!!! masakra jak ten czas leci. Ale na odchowalnie lecimy dopiero jak cynamonek nam urodzi, no nie? barwineczek moja mała śpi na brzuszku i sama sobie przekręca buzię raz w jedną raz w drugą stronę, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić śmierci łóżeczkowej w ten sposób, no chyba że ktoś przykrywa malucha po same uszy. |
|
|
|
|
#2278 |
|
Wtajemniczenie
|
jesteśmy w domku, oksy podziałala i mnie oczyściło porządnie, az brzuch zrobił się płaski jak przed ciążą, bo po porodzie dość spory był i każdy się dziwił.
Moje dziecko to anioł, budzi się co 2-3 godz, o stałych porach mniej więcej, i tak cudnie się uśmiecha przez sen ![]() mój Niki chyba jest podobny do małego Veronic, bo też nie trzymam diety i małemu nic nie jest, zjadłam nawet truskawkę i czekoladę i odpukac wszystko jest ok ![]() laktacja ruszyla pełną parą, maly aż się krztusi tak łapczywie je, jutro idziemy na 1 spacerek. Trzymam kciuki za przeterminowane ![]() ![]() mamy już tydzień |
|
|
|
#2279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetnie, że unormowało się u Ciebie i super, że masz pokarmu pod dostatkiem |
|
|
|
|
#2280 |
|
Wtajemniczenie
|
ani mój, tylko cyc i nie da rady go oszukać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Teraz już jej staram się nie nosić, tzn nie usypiać na rękach, bo nie chcę jej krzywdy zrobić. uczę ją zasypiania na łóżku, klepię po pleckach albo nieustannie przez 30 min głaszczę po główce udając suszarkę 
i spala jeszcze do 10. Druga taka nocka pod rzad... Oby to nie stalo sie je j zwyczajem...
no co za psita ! tak mnie wkurzyła, że wyszłam ze szpitala cała mokra od potu i z wrzeszczącym dzieckiem... na szczęście podczas jazdy się uspokoił.
) i mąż zaczął robić mm... a on w międzyczasie usnął przy cycu
zdazylismy spakować rzeczy, ubrać mala, pozegnalam się z poznanymi mamuskami i akurat o 12 przyszla pani doktor. dala wypis, ostatnie wskazówki i do domu

chce zobaczyć Wasza bryke w akcji! 

mężowi zostaną truskawki :P
za wizytę!
dostaję oksytocynę i normalnie leje się ze mnie, trzymaać kciuki za nas

niby była później spokojniejsza ale dziś popołudniu tak jakby nic jej to nie dało. Pediatra mówiła , że jak już zaczęliśmy to mamy podawać to regularnie, więc będę na razie 2x dziennie, no zobaczymy bo dziś popołudniu darła się wniebogłosy...
07.07.2012
Lekarka stwierdziła, że lepiej dmuchać na zimne i zrobimy jeszcze usg. Tam całe szczęście wyszło, że wszystko jest ok. Młoda waży ok.3500g (20 maja ważyła 3300, więc chyba całkiem spoko przyrost), serduszko ok, przepływy ok, wody w normie. Lekarka zbadała mnie też na samolocie i dalej 1cm rozwarcia tak jak w poniedziałek.