|
|
#151 |
|
kobieta za ladą
|
Dot.: Brzydkie traktowanie dzieci
no a u mnie czytanie to część dnia
a widzisz wyjścia na lody nie odwołam bo ukarze i siebie i małzonka![]() miramej ale rozlanie wody to nie jest jakies straszne i do ukarania wiadomo jak sie rozleje trzeba wytrzeć a jak sie nabałagani to sie sprząta takze widzisz ja np twojego toku rozumowania tu nie rozumiem
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, rozrzuci ze złości itp., kiedyś np. rzucił mi o ziemię talerzem z jajecznicą, bo coś tam (już nie pamiętam, bo to z rok temu było), o takich sytuacjach piszę, a nie o normalnym życiu Teraz rozumiesz?
|
|
|
|
#153 |
|
kobieta za ladą
|
rozumiem u nas to nie dzaiałało
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne jakieś te metody...
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Niecodziennie sprząta się po rozwalonym talerzu z jajecznicą. Nie wszyscy rodzice stosuja tzw. kary i nie ma to nic wspólnego z bezstresowym wychowaniem. Polecam A.Stein "Dziecko z bliska".
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
A kara = konsekwencja? A dorośli jak coś rozwalą ze złości to potem w ramach kary nie oglądają m jak milość i to ich czegoś nauczy? Nie bardzo rozumiem o co chodzi
|
|
|
|
|
#157 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to jajecznicy już na śniadanie nie było Nie wiem, jak u Ciebie, ale moje 4-letnie dziecko na co dzień nie sprząta jeszcze mieszkania, nie myje podłogi itd., co najwyżej naczynia do zlewu odniesie Nie dopisałam, wydawało mi się to logiczne, ale dopiszę - oprócz tego okazałam niezadowolenie, nie pogłaskałam dziecka za to, co zrobiło, po głowie.Możesz uznać moje metody za dziwne, nie mam nic przeciwko temu ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- tamlin, a tak mnie jeszcze naszło w kontekście Twojego zdziwienia i podpisu - jak Ty byś zareagowała na taką sytuację? Dotyczyła ona 3-latka.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2013-06-11 o 12:44 |
||
|
|
|
|
#158 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Uważam że konsekwencją rzucania talerzem z jedzeniem powinna być kara. Dorosły, gdy coś zniszczy odpokutuje w ten sposób że zamiast kupić sobie jaką zachciewajkę musi kupić to co zniszczył. Jak dla mnie straszna kara, bo jak każda kobieta kocham zakupy przyjemnościowe.Cytat:
![]() No i u mnie Paula sprząta, ma swoj pokój w którym pilnuje porządku na pólkach i w zabawkach. Takie ma obowiązki. Nie wymagam mycia podłóg, ale umycie swojego stolika należy do niej. |
|||
|
|
|
|
#159 |
|
kobieta za ladą
|
no sprzątanie to zadna kara moja codziennie sprząta swoje zabawki przed snem
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój też nie rzuca, rzucił raz. I mimo, że nie został ukarany, już nigdy się to nie powtórzyło. I co, uważasz, że 3-latek przemyśli swoje zachowanie? No proszę Cię U mnie bajka nie jest nagrodą, jest przyjemnością od czasu do czasu, moje dziecko mało czasu na TV traci. I wyłączyłabym mu bajkę tylko wtedy, gdyby około tego tematu coś przeskrobał. Inaczej dla mnie to bez sensu.Mój jest 2 lata młodszy od Twojej córki, ale przypominam też, że mowa o ówczesnym trzylatku, jego zadanie to było sprzątanie zabawek. I to z pomocą ![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Przecież piszę, że nie kara, tylko konsekwencja. Myślę, że różnica w naszym podejściu tkwi w tym, że Wy uważacie, że potrzeba kary, mnie na razie nie są one do wychowywania potrzebne.
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Brzydkie traktowanie dzieci
Cytat:
A co jeśli ten dorosły ma kupę kasy i zupełnie go nie rusza, że musi coś odkupić? Będzie dalej rozwalał, bo dla niego to nie jest żadna "kara", bo wie że może wszystko "naprawić" kupując nowe... Myślę, że oprócz naprawienia szkody, można np. w przypadku takiego wyrażania złości, próbować pokazać dziecku jak inaczej się wyżyć i tę złość okazać. A u nas na przykład tv w ogóle nie ma, to czym ja miałabym karać?
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
kobieta za ladą
|
u mnie wieczorynka i czytanie bajek jest jak mycie zębów musi byc i już
wieczorynka,kolacja mycie czytanie spać ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- mnie do teraz też mało wiele karanie dziecka nie było potrzebne,no cóz powodzenia miramej oby ci nigdy nie było potrzebne
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#164 |
|
Konto usunięte
|
Moj TZ zbil kilka tygodni temu talerz, nie byle jaki bo z mojego cudownego, wypieszczonego, mega drogiego zestawu obiadowego. Nie odkupil, bo to ja trzymam w domu kase , ale zastosowalam przemoc fizyczna, wulgaryzm i do tego mrozilam spojrzeniem caly wieczor. Malo tego, do tej pory mu to wypominam
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiara czyni cuda
|
|
|
|
#166 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#167 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Twoje metody działaja u ciebie, u innego dziecka moga być bezuzyteczne.
|
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#169 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#170 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
ja też marzyłam mnie niestety życie zweryfikowało moje marzenia oby tobie sie udało
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pisałam o przeciętnym "Kowalskim" co kasy ma tyle ile trzeba. [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4126484 7]Moj TZ zbil kilka tygodni temu talerz, nie byle jaki bo z mojego cudownego, wypieszczonego, mega drogiego zestawu obiadowego. Nie odkupil, bo to ja trzymam w domu kase , ale zastosowalam przemoc fizyczna, wulgaryzm i do tego mrozilam spojrzeniem caly wieczor. Malo tego, do tej pory mu to wypominam [/QUOTE]Co do rzucania talerzem, któremu się nic nie stało. Tym razem obeszło się bez strat, ale jeśli kiedyś rzuci czymś i sobie coś zrobi??? |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
napisze tylko tyle ze było zle na tyle ze przedszkole zaproponowało bym poszła do poradni jesteśmy po 2 wizycie i jest znaczna poprawa i zeby nie było mamy też system nagród zmykam lece do pracy
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przez rok się sporo zmieniło i teraz rzuci czymś naprawdę sporadycznie, zawsze na ziemię, nigdy w kogoś. I tego, żeby to nie było w kogoś w pierwszej kolejności uczyliśmy. Nie wiem, czym mógłby rzucić, żeby sobie zrobić krzywdę, bo przecież nie ma dowolnego dostępu do niebezpiecznych rzeczy, ale... to właśnie byłaby konsekwencja. Nie da się uchronić przed wszystkim i zawsze.
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz jak moja córka kopie brata to co mam zrobić? Brat za mały aby też ją kopnąć w "naturalnej konsekwencji" ... Tłumaczenie, że to go boli i że go krzywdzi nie działa. Ale groźba stania w kącie, pytanie typu "a mam ja ciebie kopnąć żebyś zobaczyła jak to jest fajnie" już nagle działa. Bo ona wie, że źle robi, i wie kiedy źle robi, po prostu jak nie spodziewa się żadnych przykrych konsekwencji to niby dlaczego ma przestać? Moja córeczka to jest taka mała przekora - jak powiem nie dotykaj bo się możesz poparzyć, to ona właśnie dotknie, to jest coś między niedowierzaniem a jakimś takim nie wiem, robieniem na złość, trudno mi to nazwać. W każdym razie moja córka zawsze robi na odwrót niż jej się mówi, często jak chcę żeby coś zrobiła to wręcz zaczynam od "na pewno nie umyjesz zębów sama" albo coś w tym stylu
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem, to ma wiele wspólnego z wychowaniem, ale nie działa natychmiast. Jak wspomniałam, synek oprócz tego, że sprzątał to, co rozrzucił, nie miał też jajecznicy na śniadanie (bo i skąd, jak do kosza poszła), okazałam mu swoje niezadowolenie, jasno i wyraźnie. Nigdy więcej nie rzucił już talerzem, ani innym naczyniem. Tak, jak kopie brata, to trzeba jej tłumaczyć i uniemożliwiać takie zachowanie. Bo u niej oprócz etapu rozwoju doszedł jeszcze czynnik wywracający jej świat do góry nogami - nowy człowiek w rodzinie, który "zabrał" jej wyłączność rodziców. Sama niedawno napisałaś, że jakieś Twoje groźby, które działały wcześniej, teraz straciły na wartości, więc czy to dobra droga? Jak długo będziesz ją straszyć? Znaczy się, możesz tyle, ile chcesz, ale mnie to nie przekonuje. Dziecko robi źle z jakiegoś powodu, zwłaszcza takie małe, Ty zakładasz, że Twoje ma złe intencje, ja, że moje wręcz przeciwnie - tylko, nie zawsze mu wychodzi. Mój też robi na odwrót i też czasem kombinuję, ale nie groźbą i straszeniem. Mnie to po prostu nie przekonuje, nie widzę sensu takiego działania.
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Brzydkie traktowanie dzieci
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
to,ze coś działa nie znaczy,ze jest dobre ,system jest prosty i raczej będzie działał,tyle ze krótkofalowo,z czasem trzeba będzie trzeba wymyslac coraz bardziej dotkliwe kary ,bo zakaz ogladania bajek nie bedzie robil wrazenia
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
2 lata,brak kar,ponosi konsekwencje swoich zachowań /wyborów ,póki co ta metoda działa bez zarzutu ,młoda mowi o co jej chodzi ,potrafi negocjować,łatwo ustępuje ,w zasadzie nie wiem w jakiej sytuacji miałabym ją karać i jak,chcę zeby jej zachowanie wynikało ze zrozumienia sytuacji a nie ze strachu ,kary i nagrody (szczegolni jesli zbyt czesto stosowane) uczą manipulacji,nie myślenia
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.

a widzisz wyjścia na lody nie odwołam bo ukarze i siebie i małzonka
wiadomo jak sie rozleje trzeba wytrzeć a jak sie nabałagani to sie sprząta takze widzisz ja np twojego toku rozumowania tu nie rozumiem

U mnie bajka nie jest nagrodą, jest przyjemnością od czasu do czasu, moje dziecko mało czasu na TV traci. I wyłączyłabym mu bajkę tylko wtedy, gdyby około tego tematu coś przeskrobał. Inaczej dla mnie to bez sensu.