![]() |
#5131 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak schudnąć?
Witam Was Czarownice w Piękny Słoneczny Dzionek, mimo że to 13 PIĄTEK, mam nadzieję, że dla nas wszystkich będzie szczęśliwy
![]() Nesko poradzisz sobie z egzaminem na prawko, to naprawdę nic skomplikowanego. Trzeba się oswoić z samochodem, sytuacją, przepisami i jeździsz. Taka taka co u Ciebie? Czy masz już lepsze sampoczucie? Opowiedz o swoich postępach w diecie, jak siłownia? Jakie efekty? W końcu wiesz jaki ma tytuł ten wątek Kochana ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5132 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Dokładnie to samo mnie zwykle irytuje (choć przyznaję, że takie rozgraniczenie zauważam u obu płci, choć u mężczyzn dotyczy bardziej zachowania wobec wybranki i higieny). To tak, jak gdyby usiłowały tę przysłowiową kobyłkę do płota doprowadzić, a potem to już gościu wtopił... Dla mnie sytuacja jest odwrotna. Każdemu mogłabym się (choć niechętnie ![]() Wypowiadałam się dziś na wątku dotyczącym zdrady. Napisałam w nim to samo, co pisałam Wam wcześniej i co tak sprytnie skwitowałyście stwierdzeniem, że nie boli mnie wizja zdrady, bo się jej nie obawiam. Może i tak, ale naprawdę pracuję nad tym, by się nie musieć bać. Nie tylko o wygląd chodzi, oczywiście. ![]()
![]() |
#5133 | |
Wiedźma
|
Przed Sylwestrem rzeczywiście zauważyłam. A po Nowym Roku to z jakiej paki?
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#5134 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5135 |
Zakorzenienie
|
Witajcie Laseczki Piękne!
![]() Pogoda wprawia mnie w dobry nastrój ![]() ![]() ![]() Wspomniałyście o księżniczce a ja sobie rpzypomniałam taką oto bajeczke: A oto najkrótsza i najpiękniejsza bajka jaką kiedykolwiek słyszałam Byla sobie raz mloda dziewczyna, ktora zapytala pewnego chlopca, czy chciałby ją po*lubić. Chłopiec odpowiedział: ?Nie!?. I dziewczyna zyla szczesliwie, bez prania, gotowania, prasowania... Czesto spotykala sie z przyjaciolmi, spala z kim chciala, zarabiala na siebie i wydawala pieniadze na co chciala.... *KONIEC* Problemem jest w tym, ze nikt nigdy w dziecinstwie nam nie opowiadal takich bajek. Za to wsadzili nas w g... po uszy z tym cholernym ksieciem z bajki!!!! I jak Wam sie podoba? |
![]() ![]() |
![]() |
#5136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a jakie niestety czasem prawdziwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5137 |
Zadomowienie
|
Witam Was kochane Czarowniczki
![]() Mam ''globus'' ![]() ![]()
#5138 |
Zakorzenienie
|
Nikuś, spokojnego dzionka Ci zatem życzę, coby Ci się ten globus nie pogłębił
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5139 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale Twoja bajka moja kochana i tak sie skończy Księciem o którym wszystkie slyszałyśmy w bajkach jako małe dziewczynki. Moze rzeczywiscie gdybyśmy słuchaly bajek z innym zakończeniem to może byłoby łatwiej.......... Takze Leweczku,wskakuj na wieżę i spuszczaj warkocz ![]() ![]()
![]() |
#5141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lewku podoba mi się ta feministyczna wersja bajki ![]() Zgadzam się, że w dużej mierze jest to kwestia wychowania, standardów wpajanych w młodym wieku. Jestem za tym aby czytanki w książeczkach zmieniły swoją treść, mam dosyć tatusia wylegującego się na fotelu i czytającego gazetę i mamusi w faruszku przy garach. ![]() ![]() Nie jestem wojującą feministką ale jestem za pełnym równouprawnieniem i zaprzestaniem wpajania dziewczynkom ciemnoty od najmłodszych lat. Sama zmagam się z tym problemem, bo mój synek nauczony poprzez swego tatę pewnych zachowań i sformułowań informuje mnie, że ja nie umiem obsługiiwać jego gier, bo tatuś mu powiedział, że tylko chłopaki się na tym znają. ![]() A dalej to było tak, ze zaparłam się i pobiłam wszelkie możliwe rekordyi tatausia włącznie z wyścigami samochodowymi i bijatyką ![]() Ależ mnie naelektryzował ten temat, rzeka/................ |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc idealna sytuacja jest jeśli oboje się staramy dla siebie, przede wszystkim, ale umówmy się, że są to sytuacje wciąż wyjątkowe. Osobiście znam trzy takie pary, z nami włącznie ![]() Co do zdrady to też się jej nie obawiam, przynajmniej na razie, ale boję się ewentualnej wizji zainteresowania Tża inną kobietą. To by mnie chyba najbardziej dotknęło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5143 |
Zakorzenienie
|
Nesko, co do prawa jazdy to faktycznie nie słuchaj tych opowieści, bo to tylko generuje stres, a chodzi o to żebyś na luzaka podeszła do egzaminu
![]() ![]() A wracając do wczorajszego tematu z moim kocurkiem, to byłam z nim wczoraj u weterynarza. Jak wróciłam do domku to biedaczek nie mógł sie juz wysikać, okazało się niestety że ma piasek. Pani wet. zrobiła mu bolesny masaż i wysikała go, ale cierpiał biedny bo nieźle mu sie już przytkało ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawostka... jakiś czas temu chlałam piwo w męskim towarzystwie i chyba w pewnym momencie panowie jakoś zapomnieli, że jednak baba z nimi siedzi ![]() ![]() ![]() ![]() Nikuś jak główka? mam nadzieję że lepiej? ![]() EDIT: tak na marginesie, z moich obserwacji wynika, że kobiety samotne sobie dużo lepiej radzą ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przede wszystkim irytuje mnie wyraźny rozzdźwięk pomiędzy wychowaniem chłopców i dziewczynek. Chłopcom więcej wolno, mają inne zabawy, a dziewczynki mają być spokoje laleczki i tyle. Póżniej w dorosłym życiu podobnie................. . Ach jak ja marzę o córeczce, mój Tż się śmieje, że wychowam potwora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszyscy jesteśmy przygotowani, wychowani tak, że dążymy do szczęścia we dwoje. Nikt z nas świadomie chyba nie chciałby być samotny. Chociaż są jednostki, które potrafią żyć samodzielnie i nie postrzegają tego jako nieszczęście. Podziwiam takie osoby, bo ja lubię samotność na dzień, dwa, trzy......później mnie trafia. Dlatego dla mnie czym innym jest dążenie do ustabilizowanego życia, związku, rodziny a co innego być w chorym związku, gdzie stereotypy o których pisałyśmy dają o sobie znać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5148 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Ależ Ty Dorinko jesteś feministką po same uszy! Tak jak ja. ![]() Długo trwało, zanim nauczyłam się to jasno i radośnie obwieszczać. Bo w świadomości większości ludzi feminizm kojarzy się z jakimś feni-nazizmem, czy też żeńskim szowinizmem (skoro jest męski, to i żeński był powinien), a prawdziwy feminizm nie oznacza wcale, a wcale, że nie lubimy naszej kobiecości. Wprost przeciwnie. Kobiecość feministek to kobiecość bez kompleksów, bez prób dowodzenia, że jesteśmy takie, jak mężczyźni. Bo i po co? Nie musimy przecież dowodzić swej wartości jako ludzie. To zakompleksieni ludzie (ludzie nie znaczy tylko męzczyźni) twierdzą, że feministki to baby tak brzydkie, że nikt ich nie chce, bo jakby chciał, to nie bawiłyby się w feminizm, tylko dbały o męża i dzieci... Co za bzdet! A w kwestii tego, co napisałaś powyżej: jeśli jeszcze nie pisałam Ci, że jesteś wspaniała, to niniejszym to oficjalnie czynię: Dorinko, jesteś wielka! Co do baśni Lewka: powiem Wam szczerze i z głębi denaturatowej flaszki: nie skarżę się na swoje życie; ani na męża, ani na dziecko, ani na ogólną kondycję życiową - z resztą same wiecie. Ale nigdy nie było mi tak dobrze, jak wtedy, kiedy byłam singlem, w sensie mieszkałam sama, miałam przyjaciół i żadnych zobowiązań. I to nie wcale nie wtedy, kiedy byłam singlem "od zawsze" , naturalnym, niesparowanym nigdy, ale właśnie wówczas, kiedy powiedziałam "papa" swojemu mężczyźnie i poczułam wiatr w żaglach... Heh... ![]()
![]() |
#5149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Miałam na myśli raczej sytuacje, gdy kobiety tkwią w związkach w których są nieszczęśliwe, a jedynym, co je powstrzymuje przed odejsciem jest "jak ja sobie poradzę", plus jeszcze rodzinka i znajomi:"ty sobie bez niego nie poradzisz" ![]() Jak i kobiety które wiążą się z byle kim, nie po to, aby mieć rodzinę, aby mieć kogoś bliskiego, ale dlatego że "kobieta sama sobie w życiu nie poradzi". Niestety sporo jest takich sytuacji ![]() EDIT: i jeszcze jedno: znam kobietę (kiedyś mi sporo o sobie opowiadała), poniżaną przez męża do granic, głęboko przekonaną, że powinna być wdzięczna za to że łaskawie zgodził się z nią być, bo inaczej to najpewniej wylądowałaby gdzieś pod mostem. Przekonanie to było w niej utwierdzane zarówno przez męża jak i przez jej rodziców ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5150 | |
Zadomowienie
|
Lepiej Marusiu,
![]() ![]() Cytat:
Dzieci patrzą na nas ,na rodziców,matki, ojców....... wychowujemy Dzieci do pewnego wieku a poźniej kształtuje Je to co widzą,do jakich szkół chodzą w jakim towarzystwie przebywaja............cór ki patrzą na matki a synowie na ojców.Mówie oczywiście o pozytywnych wzorcach ![]() ![]() Jestem pewna Dorinko,ze jak już bedziesz miala upragnioną Corcie to wiem,że na pewno będzie światłą,dobrą,piekną i wspaniała kobietą.Patrząc na taka Mame i biorąc z niej przykład nie może byc inaczej..........
![]() |
#5151 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja tam swoją kobiecość lubię, ale nie lubię "kobiecości" w stereotypowym tego słowa znaczeniu, "kobiecości" uznawanej za kobiecą przez niestety dużą część społeczeństwa. Może dla tego że dla mnie wiele z prawdziwą kobiecością nie ma nic wspólnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Sabbath ![]() ![]() Może Sabbath masz rację, że ja jestem feministką tylko taką niezdeklarowaną ![]() ![]() Co do "poczucia wiatru w żagle" miałam to uczucie wielokrotnie po wydostaniu z nieudanych związków ![]() ![]() ![]() ![]() Trochę czasu mi zajęło szukanie, mam nadzieję że to już TO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tkwienie w chorych związkach za wszelką cenę, bo ludzie, bo rodzina bo nie dam rady...... Straszne, współczuję kobietom, które tak żyją......... Wiem co oznacza postawić się wszystkim, ja to kiedyś zrobiłam, nie wiedziałam czy moja własna matka się do mnie jeszcze kiedykolwiek odezwie, ale zrobiłam to dla siebie, dla przyszłości, musiałam......... Teraz minął czas, moja mama stwierdziła, ze nie ma innego wjścia niż zaakceptować co postanowiłam, a nawet więcej- uważa że zrobiłam dobrze ![]() Sama z perspektywy czasu twierdzi, ze nie ma sensu marnować życia w nieudanych związkach, małżeństwach a ma 57 lat i w jej myśleniu niedawno nastąpił taki przełom. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5154 |
Zakorzenienie
|
Nikuś mam nadzieję na tę córcię strasznie.
![]() Tylko muszę się trochę pospieszyć ... |
![]() ![]() |
![]() |
#5155 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Feminizm to radykalne przekonanie, że kobieta też jest człowiekiem. To, że słowo to ma takie negatywne konotacje wynika także z tego, że normalne kobiety, tak naprawdę feministki, wypierają się swego feminizmu w imię... no właśnie: czego? Dorinko, w mojej opinii Partia Kobiet to jest polityczna groteska. To typowy przykład działalności sprzyjającej trwaniu negatywnych stereotypów dotyczących kondycji intelektualnej kobiet i braku świadomości politycznej u przedstawicielek tej płci. To nie jest w ogóle partia, bo partia to z definicji wspólnota przekonań, a nie wspólnota wagin (bądź ich braku). Gertkowska traktuje kobiety jak istoty – a w zasadzie przedmioty - monolityczne, których cechy ograniczają się do jednego, w zasadzie czysto biologicznego wymiaru: reprodukcji. „Wyobrażam sobie siebie głosującą zarówno za, jak i przeciw prawu do aborcji.” Manuela Gretkowska w wywiadzie dla Dziennika z dnia 16.02.2007, pt.: "Mówią o mnie: marksistka i katolicki beton" Manuela Gretkowska do założonej przez siebie Partii Kobiet zaprasza wszystkie kobiety: zarówno słuchaczki Radia Maryja (zaproszenie z ekranu telewizji TVN), kobiety biznesu, studentki, mieszkanki dużych miast, małych miasteczek i wsi, feministki i niefeministki. Przekonuje, że wszystkie chcemy tego samego, bo jesteśmy kobietami. Tym, co nas łączy, jest nasza budowa fizyczna określająca zakres naszego wspólnego interesu: zdrowie w okresie ciąży oraz nasze dzieci. Dlatego program Partii Kobiet odnosi się w znaczącej części do reprodukcji i jej skutków: opieki zdrowotnej nad kobietami w ciąży, opieki nad dziećmi, przywrócenia funduszu alimentacyjnego itd. Programowo Partia Kobiet zrywa z wszelką ideologią. (budowa fizyczna jest od ideologii niezależna). Poglądy polityczne członkiń Partii są nieistotne. Gretkowska na spotkaniach prowadzonych w całej Polsce odwołuje się zarówno do dekalogu jak i do najnowszych osiągnięć polityki równości płci, np. zrównania płac kobiet i mężczyzn. W kwestiach kontrowersyjnych, np. w sprawie aborcji nie określa się, nie definiuje do końca, stara się zadowolić wszystkich. I ta formuła się sprawdza. Na spotkania Partii Kobiet przychodzą dziesiątki, często setki osób, w tym główne kobiet – w różnym wieku i różnych profesji. W pełni przekonane, że Partia Kobiet jest w interesie kobiet. Ale czy rzeczywiście? „Moja żona jest nieśmiała, więc ja powiem za nią: ta partia nie może być feministyczna” - wypowiedź uczestnika spotkania organizacyjnego Partii Kobiet w Sopocie, styczeń 2007 Moim zdaniem Partia Kobiet – w jej obecnym kształcie – reprezentuje elitarny margines polskich kobiet. Po pierwsze z „grupy docelowej” wycięte są kobiety posiadające jasno sprecyzowane poglądy polityczne. Po drugie swoje miejsca nie znajdą tu także zwolenniczki feministycznego przekonania, że kobieta nie potrzebuje rodziny i męża do bycia spełnioną. Z kręgu zainteresowań Partii Kobiet zostają w ten sposób wycięte także kobiety bezdzietne z wyboru – czyli takie, które dzieci nie chcą po prostu mieć, bo Partia Kobiet nie zakłada takiego scenariusza życia kobiety. W końcu drzwi zamknięte mają także lesbijki, bo one wg Manueli Gretkowskiej są zbyt marginalną mniejszością, by zajmować się ich sprawami. W ten sposób wszelkie kobiece „mniejszości” zostają wycięte. Wierzę, że każdy człowiek należy do jakiejś mniejszości. Dlatego szczególnie o prawa mniejszości należy zabiegać, gdyż to właśnie ich przestrzeganie zaświadcza o naszym poziomie cywilizacyjnym. U Manueli Gretkowskiej pozornie grupą docelową jest większość, jednak po doprecyzowaniu programu okazuje się, że z większości robi się elitarna mniejszość. Jej wizualną reprezentacją są kobiety z plakatu reklamującego Partię Kobiet: bardzo dobrze i drogo ubrane, świetnie uczesane, z dobrym makijażem. Do tego piękne i szczupłe - przede wszystkim w rozmiarze 38. Wszystkie one osiągnęły wysoką pozycję zawodową, mają własne ambicje i niezależność finansową. „I nie interesuje mnie tarcza, ale fundusz alimentacyjny” - Manuela Gretkowska w odpowiedzi na stanowisko Partii Kobiet wobec budowy tarczy antyrakietowej w Polsce, wywiad dla Dziennika z dnia 16.02.2007, pt.: "Mówią o mnie: marksistka i katolicki beton" Marginalizacji elektoratu partii kobiet musi iść w parze z marginalizacją tematyczną. Partia Kobiet koncentruje się tylko na wąskim odcinku rzeczywistości. Wyjmuje kobiety z szerokiego kontekstu świata, który nas otacza i na nas oddziałuje, i wtłacza je do małej komórki, wmawiając im, że to jest komórka, w której załatwią swoje sprawy. W Partii Kobiet nie dyskutuje się o kwestiach np. zanieczyszczenia środowiska, bo ono najwyraźniej kobiet nie dotyczy, chociaż wydawałoby się, że np. kwestie efektu cieplarnianego dotyczą także kobiet. W tej partii nie ma zainteresowania polityką międzynarodową, np. projektem tarczy antyrakietowej w Polsce, ani polskimi żołnierzami w Afganistanie bo kwestie obrony kraju nie mają najwyraźniej wpływu na życie kobiet, ani też na przyszłe życie ich dzieci. W dodatku nie widzi się związku między wydatkami na wojnę, a faktem, że na artykułowane przez tę partię potrzeby kobiet nie ma pieniędzy. W tej partii nawet nie używa się nawet równościowego płciowo języka – czyli żeńskich końcówek dla funkcji i zawodów kobiecych, które zaleca Unia Europejska w ramach realizowania polityki równości płci. Gretkowska mówi o sobie, że jest pisarzem a nie pisarką, a osoby, które z ramienia tej partii miałyby kandydować do Sejmu (na liście ma być 90 proc. kobiet) nazywa się kandydatami a nie kandydatki i kandydatami. Wybaczcie, że nie do końca własnymi słowami, ale czasu nie staje - syn ze szkoły wrócił. Przycięłam tu powyżej do swych potrzeb felieton Beaty Maciejewskiej. Dodam jeszcze, że sama koncepcja partii, która z nazwy dyskryminuje połowę populacji jest szowinistyczna. Ciekawe, co by powiedziała opinia publiczna na powstającą Partię Mężczyzn, w której kobiety mogłyby stanowić co najwyżej 15% i mieć co najwyżej 10% miejsc na listach wyborczych?!
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2007-04-13 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5156 |
Zakorzenienie
|
Sabbath dziękuję za wyłuszczenie tematu dotyczącego Partii Kobiet, rzeczywiście paranoja
![]() Że też w Polsce można wszystko schrzanić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5157 |
Zakorzenienie
|
hej piękne
![]() Właśnie wróciłam z jazd...było super ![]() ![]() ![]() co do tematu o zaniedbaniu w związku i feminiźmie to potem na[piszę bo teraz lecę na remont ![]() Lewku najważniejszxe jest to żeby mieć dobrego weterynarza bo niestety niektórzy mają skłonność do naciągania...A weterynarz co powiedział że ten piasek przez co ma??? |
![]() ![]() |
![]() |
#5158 |
Zakorzenienie
|
Miłego weekendu Kochane
![]() Ja dzisiaj idę na rowerek ![]() ![]() Do poniedziałku, chyba że wieczorkiem wpadnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5159 |
Zakorzenienie
|
Marusiu, bardzo mi miło, że takie masz o mnie takie dobre zdanie
![]() ![]() I dlatego cieszę się, że nie wyszłam dotąd za mąż, gdyż nauczyłam się żyć polegając na sobie (no i na Przyjaciołach zdecydowanie) oraz tego, że nie tylko facet jest mi w stanie dać szczęście. Mam jednak nadzieję, że ten stan długo nie potrwa (tzn życie w pojedynkę) ![]() A w ogóle to wnerwiaja mnie stale pojawiające się pytania kiedy to ja w końcu potomka będę miała swojego, kiedy wesele,ślub jakiś itp... Na całe szczęśćie moja najbliższa rodzina nie dręczy mnie tymi bezsensownymi pytaniami ![]() No i po tym co przeczytałam tutaj to stwierdzam że i ja jestem feministką. I to też mi się podoba ![]() Marusiu, a co do Twoich przykładów - to ile jest kobiet bitych, poniżanych, które mimo to tkwią przy tych swoich pożal się Boże mężach i jeszcze twierdzą, że ich w pewien sposób kochają, a w ogóle to one są temu winne, że lanie dostają, bo ....'zupa była za słona' ![]() Nesko, pani weterynarz poweidziała, że mój kocur ma po prostu tendencje... On tą kastrację miał miesiąc temu, czyli całkiem niedawno. Ten piasek chyba musiał zacząć się wcześniej zbierać. Ale myślę, że nie jest naciągaczką, dobrze mi się z nią współpracuje. Fakt zapomniałą mi powiedzieć o tej karmie, ale sama też mogłam się zainteresować. Tak czy siak, dziś chyba jest lepiej, w kuwetce mokro więc kocu sikał ![]() ![]() A i wypróbowałam Twój sposób z witaminką - genialny! Kocur rad nie rad zlizać musiał i już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5160 |
Zadomowienie
|
Witam moje slodkie
![]() I niech ktos jeszcze powie,ze ja nie mam pecha.... Jak sie wali to juz na calego.... Mojemu mezowi ukradli dzisiaj w pracy 500 euro ,ktorymi mial zaplacic opony letnie... ![]() Oczywiscie poklocilismy sie.... Dzisiaj pierwszy raz brakuje mi mojego optymizmu..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.