|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
To teraz ja się wypowiem!
Tajkunia powiem tak. Mieszkam 30 km od Warszawy. Jestem po zawodówce. Szukałam pracy od grudnia do maja. W między czasie pracowałam dorywczo jako hostessa przez 2 miesiące. Miałam może 3 rozmowy o pracę. Powiem tak: W Warszawie jest duża konkurencja. |
|
|
|
|
#4202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak masz depresję przez ten wątek, to go po prostu nie czytaj. Tak jak ktoś wcześniej pisał - "prawda w oczy kole"... A nie pomyślałaś, że dziewczyny chcą ci po prostu pomóc, dać "kopniaka w tyłek", żebyś wreszcie zmieniła myślenie i zaczęła robić coś z własnym życiem? Bo jak na razie to cały czas stoisz w miejscu i nie chcesz posłuchać niczyjej rady... |
|
|
|
|
|
#4203 | ||
|
Copyraptor
|
Cytat:
W innym wątku pisałam pewnie komuś kiedyś, że ma się wybrać do ginekologa, też byś się pultała, że ty się nie masz po co wybierać do ginekologa bo cośtam? Cytat:
Dobra, w tym roku moja przegródka "przynajmniej próbowałam" została zapełniona, tyle ode mnie Tajkuna, powodzenia, wpadnę za rok poczytać znów identyczne wymówki i jęki z Twojej strony.
|
||
|
|
|
|
#4204 |
|
Rozeznanie
|
żeby wziąć się za grafikę chyba trzeba mieć jakieś oryginalne bardzo drogie programy kogo na to stać? poza tym by projektować trzeba umieć rysować... i kto przyjmie jakiegoś samouka grafika czy programistę bez portofilio czy jakichś osiągnięć nie bądźcie śmieszne, rozumiem jak ktoś to zaczyna w wieku 18-19 lat
|
|
|
|
|
#4205 |
|
maszyna, nie człowiek
|
No moja przyjaciółka najpierw uczyła się z tutoriali, potem na bezpłatnym stazu programowania ale jej to nie kręciło, potem dalej obrabiała zdjęcia "dla siebie" aż zaczęła robić to za darmo dla innych i z tych zdjęć skompletowała portfolio. Owszem, zaczynała wcześnie, bo... nie miała pomysłu na siebie (i stąd tez epizod z tym stażem).
|
|
#4206 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama zaglądam na ten wątek z doskoku. Miałam kilka okresów bezrobocia przeplatanych stażami i umowami na zastępstwo. Teraz mam już stałą pracą. Trochę się identyfikuję z dziewczynami, które się tutaj udzielają, bo znam doskonale to uczucie pustki, marazm, zniechęcenie, smutek. Po prostu z czasem przychodzi taki moment, że tylko mały krok dzieli od załamania i depresji. Brak pracy jest straszny. Każdy ma inną wytrzymałość, ale dla mnie kilka miesięcy bezczynności to już było strasznie dużo... Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy to już zaczyna iść w lata. Wtedy coś jest nie tak i trzeba szukać planu B. Ja już myślami byłam przy jakimś własnym interesie, wyjeździe za granicę, cokolwiek, gdziekolwiek, byle by coś złapać... Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#4207 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Kto przyjmie dobrego samouka? Choćby mój mąż! W portfolio można nawet pokazać prace zrobione dla przyjemności a nie na zarobek. To zawsze coś.
|
|
|
#4208 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dziewczyny, zejdźcie z Tajkuny - nic nasze gadanie nie zmieni a może jeszcze bardziej zamknąć się w tej swojej skorupie żalu do świata...
|
|
#4209 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Jest wiele bezpłatnych, profesjonalnych programów freeware. Grafika to nie projektowanie. Większość grafików nie umie rysować. Do nauki retuszowania nie trzeba umieć rysować. Każdy przyjmie grafika lub programistę samouka, jeżeli portfolio jest dobre. Portfolio tworzysz sobie sama w domu, a nie pracując w innych miejscach, bo większości rzeczy stworzonych dla kogoś nie możesz umieścić w portfolio. I co za różnica, czy zaczniesz jak masz 18-19 czy później? Skoro tak czy siak siedzisz na tyłku i pracy nie masz? |
|
|
|
|
|
#4210 |
|
Rozeznanie
|
Przyjęłabym kogoś z doświadczeniem , jakimiś osiągnięciami, bogatym portofilio a nie jakiegoś laika. A znam się na tym bo mój kolega od szkoły średniej już się tym zajmuje więc licząc ze średnią szkołą już jakieś 6 lat... i w dodatku skończył kursy i szkołę w tym kierunku
to ściągaj na własną odpowiedzialność ![]() W ogóle jesteście mało empatyczne... dziewczyna dwa lata na bezrobociu , już jej się pewnie w głowie miesza od tego... a wy po niej jedziecie...wg mnie nie ma nic śmiesznego w tym , że ona pisze że ma myśli żeby wpaść pod auto. Edytowane przez Agrh Czas edycji: 2013-06-12 o 19:50 |
|
|
|
|
#4211 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby co to się polecam ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4212 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Żyjmy w przekonaniu, że 100% społeczeństwa ma oryginalne oprogramowanie ![]() Ile można po główce klepać? Raz, dwa, trzy? Chyba nie dwadzieścia i wiecej?! Albo sobie wbije do głowy, że forum to nie lekarstwo na żale i nie działa cudów albo będzie jak teraz.
|
|
|
#4213 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem na bezrobociu od listopada i już dostaję w głowę, więc potrafię się mniej więcej postawić w miejscu Tajkuny. Tutaj chodzi chyba bardziej o to, aby dać jej życiowego kopa, czasem w sposób dość brutalny, no ale każda z nas ma inny ton i rodzaj wypowiedzi.
|
|
|
|
|
#4214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam przyjaciela który na pewnym etapie życia już nie miał co jeść bo pracy nie miał oszczędności się skończyły, nie prosił o pomoc rodziny i myślał żeby kogoś okraść żeby mieć za co zjeść. Różnie się ludziom w głowie miesza
|
|
|
|
#4215 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41285615]2 lata..chińskiego bym się naczyła. autentycznie.
Tajkunia, wiesz, że z każdym miesiącem przybywa Ci konkurencji i niestety te dwa lata to jest MEGA duża przerwa... Szkoda mi Cię, bo niestety, ale ja bym Cię nie przyjęła do pracy z taką luką. No chyba, że wytłumaczoną chorobą, ciążą ect.[/QUOTE] Ja szukałam pracy 4 lata. ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41286252]Dokładnie! Popatrz Tajkunia ile osób jeździ do Wawy np. z Radomia. O 4 rano busy ruszają do Warszawy! Był reportaż w tvn-ie. Znam bardzo dużo osób którzy mają do przebycia drogę z miasta do miasta. I generalnie nie ma tragedii. ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- tu po prostu trzeba chcieć. jak już Szakal znalazła pracę - swoją drogą ciekawe jak się dziewczynie wiedzie i dzielnie daję radę to pokazuje, że można! a jej CV było..marne...[/QUOTE]widzę, że temat o mnie ruszył ![]() Nadal się uczę i jeszcze zdarza mi się popełniać błędy ![]() Najgorsze, że 17go mam operację i mam obawy- umowę mam do 3.07. Ale powiedziałam pani dyrektor o zabiegu, cóż, nie moja wina. 2 tygodnie temu trafiłam do szpitala na kilka dni
|
|
#4216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4217 |
|
Konto usunięte
|
Generalnie to jak to czytam, to mi ręce opadają.
Tajkunia - rady rzucamy Ci jak z rękawa. Przyjmujesz pozycję obronną - twoje życie. Ty się będziesz martwić co się stanie jak zostaniesz bez rodziców (wybacz, nie żyją wiecznie). Ty się będziesz martwić, co będziesz robić za 5 czy 10 lat... Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś chce, to pracę kiedyś znajdzie. Za miesiąc, dwa, trzy, czy nawet za rok. Ale znajdzie. Lepszą, czy gorszą. I nie wymądrzam się, bo sama się szybko ogarnęłam po zwolnieniu, ale widzę po znajomych. Co i raz ktoś skądś odchodzi i zatrudnia się po jakimś czasie gdzieś indziej. Trzeba mieć WIARĘ W SIEBIE! A lukę pomiędzy brakiem pracy wykorzystać nawet na głupi kurs z neta! Pewnie padnie pytanie - "po co mi kurs jak nic nie zmieni" - może teraz nie zmieni, ale nigdy nie wiadomo, co się może przydać w życiu... Wychodzę z założenia, że jak ktoś nie chce pracować, to nie będzie. Nie ważne czy to Rzeszów, Warszawa czy Grajdoł Niższy - trzeba chcieć... |
|
|
|
|
#4218 |
|
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41291570]
Wychodzę z założenia, że jak ktoś nie chce pracować, to nie będzie. Nie ważne czy to Rzeszów, Warszawa czy Grajdoł Niższy - trzeba chcieć...[/QUOTE] I dalej patrzysz na wszystkich przez pryzmat Waraszawy, dalej nie rozumiesz , że nie każdy mieszka w Wawie. Wg twojego toku myślenia chyba wszystkie moje koleżanki, kuzynki i cała masa bezrobotnych sa to osoby, którym po prostu pracować się nie chce. |
|
|
|
|
#4219 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu Drogi, Tajkuna, Ty się upierasz jak taki osioł przy jednym! I jak zdarta płyta wciąż piszesz to samo
|
|
|
|
|
#4220 |
|
Rozeznanie
|
Człowiek wchodzi po pracy, żeby się poradzić a tutaj...
![]() Powiem tak, każda wymówka jest dobra. Ok, łatwo nie jest. Ale wkurza mnie, że kwestia pracy jest rozpatrywana przez pryzmat kasy, układów itp. Tajkuna, drogie dziecko, mam 2 kierunki studiów dziennych, trzy języki obce w tym, jak wspominałam, b.rzadki, wygrane konkursy, nagrodę rektora, staż i praktykę w renomowanej agencji. I co? jestem takim samym trybikiem, który szuka pracy, wyzbyłam się poczucia wyjątkowości i że mi się coś należy. Święte krowy to nie w Polsce i nie w tym czasie. Rodzina? "Rozbita" 3 lata temu, mama pracuje w szpitalu, mieszkam 40 km od miasta w którym się wychowałam, a już tam nie mieszkam od dobrych 10 lat. Dojazdy to koszt ok. 170 zł/miesiąc, pomoc w domu (budżet i kredyt hipot.) uważam za powinność. Teraz jestem sprzedawcą, kierowniczka bodajże ma wykształcenie średnie. Ale nie zrażam się i nie wybrzydzam, choć łatwo nie mam z tymi moimi ambicjami i z kasą, ale powiem Ci jedno: nikt za Ciebie życia nie przeżyje. Jeśli chcesz wegetacji, to proszę bardzo. Chcę Ci uświadomić te przykrą prawdę, to Ty jesteś decyzyjna i odpowiedzialna w tej kwestii. ZAWSZE. Dziewczyny dodały resztę. Szkoda, że przy tak przykrej sprawie, ale cieszę się z nowych i powracających Wizażanek! To teraz pytanko. ![]() Dziewczyny, czy przy umowie na czas próby zobowiązuje zapis do OFE?
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-06-12 o 21:18 |
|
|
|
|
#4221 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Bo ile można podawać na tacy propozycji ogarnięcia się. Co kilka tygodni wraca ten temat i taka sama dyskusja. |
|
|
|
|
|
#4222 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Zresztą lepiej się gdzieś zapisać niż np. być wylosowanym do jakiegoś podrzędnego OFE.
|
|
|
#4223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4224 |
|
BAN stały
|
Ja też bym do pracy w sklepie chętnie poszła, ale i o taką u mnie ciężko. Jest jedna malutka galeria , parę sklepików ulicznych i szmateksy. W szmateksie jednym byłam na rozmowie, ale pracy nie dostałam. Były tylko trzy pytania na rozmowie ile mam lat, czy mam dzieci i męża. Złożyłam też swoje CV do sklepu obuwniczego do galerii , ale się nie odezwali do mnie. Jak składałam podanie , to kierowniczka od razu mi powiedziała, że ma mnóstwo CV. Złożyłam CV również do sklepu spożywczego,ale się nie odezwali do mnie, Więc jak widać szukam pracy wszędzie. Nawet na produkcje złożyłam do jednej firmy CV, ale prezes powiedział, że do swojej firmy tylko osoby z umiarkowanym stopniem przyjmuję.
|
|
|
|
|
#4225 |
|
Zakorzenienie
|
Po ukończeniu 26. roku życia na bank tak. A przed 26 r.ż. wszystko zależy od tego, czy masz odprowadzane składki społeczne (emerytalne i rentowe). Jeżeli to umowa o pracę na czas próbny, to musisz wybrać OFE.
|
|
#4226 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, nie wszystko jest łatwe i przyjemne, zdarzają się sytuacje typowe dla takiej firmy, nierzadko stresujące. Czasem trzeba się wybronić, żeby nie zwalono na ciebie winy. Czasem jest tak, że dyrektor chce mieć we wszystko wgląd, wszędzie się wciska. Teraz zmienić chcą sposoby rozliczania kosztów i to nie jest dla mnie na pewno komfortowe, bo już zaczęłam czuć się swobodnie z pewną dozą nabytej wiedzy... Cóż.
Ale robię wszystko, o co mnie poproszą. Choć boję się późniejszych czasów, gdyby pracownik, który więcej ma zadań, wziął urlop. Wtedy nie wiem, czy wszystko uda mi się załatwić, bo on ma więcej obowiązków no i nie wszystko jeszcze wiem. Czasem denerwuję się, gdy nie jestem na bieżąco i ludzie dzwonią/pytają, a on coś załatwił i mi tego nie powiedział. Nie wiem, jak wówczas się zachować. Ogólnie cieszę się, że mogę się czegoś nauczyć, nabyć doświadczenie i odłożyć grosza. ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- No i mam stracha przed zabiegiem
|
|
#4227 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tajkunia dla Twojej wiedzy mam wiele znajomych w całej POLSCE nie tylko w Warszawie! Rusz mózgiem dziewczyno... |
|
|
|
|
|
#4228 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję.
|
|
|
#4229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4230 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

Chyba nie masz żadnego pojęcia o bezrobociu, jedynie to co w telewizji usłyszysz, skoro rzucasz propozycję, a wręcz nakaz nauki programowania jako otwarcia drzwi do pracy. W tym co chciałabym robić programowanie mi się nijak nie przyda.
Tajkuna, powodzenia, wpadnę za rok poczytać znów identyczne wymówki i jęki z Twojej strony.

jakby co to się polecam 

Mam przyjaciela który na pewnym etapie życia już nie miał co jeść bo pracy nie miał oszczędności się skończyły, nie prosił o pomoc rodziny i myślał żeby kogoś okraść żeby mieć za co zjeść. Różnie się ludziom w głowie miesza