Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-12, 19:07   #961
justynkie
Wtajemniczenie

Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a nie odnosicie takiego wrażenia, że znowu wracaja takie czasy, w których to panny młode były w wieku 18+ ?
Ostatnio tak rozmawiałam z koleżanka i stwierdziłysmy, że przez jakis czas była "moda" na wychodzenie za mąż w późniejszym wieku, po "wyszaleniu się", a teraz znów powraca "trend" na młode małżeństwa?
Ja pierwsze słyszę. Ale to też może sprawa branży w której się obracam. Zarówno ja jak i TŻ jesteśmy "techniczni". Z własnych obserwacji zauważyłam, że po tego typu studiach śluby są późno, natomiast po naukach humanistycznych lub w ogóle bez studiów ludzie pobierają się szybciej.
To chyba wynika z "konieczności" zdobycia doświadczenia, nie wiem...
No i oczywiście w mniejszych miejscowościach jak masz 23 lata i brak męża czy dzieci to coś nie tak...

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:10   #962
ijaa
Zakorzenienie

Dobry

Chwila, moment, czy ktoś widział środę?
Normalnie, dwudziesta godzina, a my się zabieramy za jedzenie.. obiadu.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:14   #963
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
No widzisz, ile ludzi tyle opinii ważne, żeby nam i naszym przyszłym małżonkom się podobało Mi się na przykład baaardzo nie podobają zdjęcia na zaproszeniach i w ogóle wszelkie zdjęcia pary na sali czy na innych ozdobach. Ale rozumiem, że dla kogoś to może być fajne
Mi też się to nie podoba
Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
My właściwie jeszcze nic nie mamy do naszego przyszłego domu, poza zastawą stołową dla 12 osób, bo już od chyba 2 lat czeka na mnie/nas Wujek ostatnio zakupił nam walizkę niemieckich sztućców firmy Gerlach. Właściwie bez okazji, ale miło Wszystko czeka do momentu aż zakupimy mieszkanie.
My nie mamy konkretnie nic do przyszłego mieszkania
I póki co nie kompletujemy, bo a)szkoda nam kasy b)nie mamy mieszkania c)nie mamy gdzie tego składować d)nie zastanawiamy się jeszcze co tak naprawdę byśmy chcieli, w jakim guście e)no i nie szukamy
Wiemy tyle, że od babci TŻ dostaniemy komplet sztućców, bo ona kupuje wszystkim swoim wnukom na ślub
Stary 2013-06-12, 19:14   #964
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Dobry

Spier ... liła oknem

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:16   #965
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3176

chyba nikt nie wklejał nowej relacji?
Dzięki alloffkowa!
Relacja mi się podoba, napisana z emocjami.
Kolejna przydatna rzecz: planuję księgę gości w formie plakatu z odciskami, nie przemyślałam że jakieś dziecko może z tego zrobic swoją radosną twórczośc . Będę musiała postawi to jakoś poza zasięgiem dzieciaków...

Stary 2013-06-12, 19:16   #966
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
Spier ... liła oknem
w tych wczorajszych sanko-balerinkach

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:17   #967
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Dobry

Ja jeszcze obiadu nie jadłam... Wróciłam z pracy o 17.30 i czekam ciągle na TŻ... Pojechał gdzieś na pole, pewnie nie ma zasięgu, a ja tu głoduję...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 19:17   #968
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Mi też się to nie podoba

My nie mamy konkretnie nic do przyszłego mieszkania
I póki co nie kompletujemy, bo a)szkoda nam kasy b)nie mamy mieszkania c)nie mamy gdzie tego składować d)nie zastanawiamy się jeszcze co tak naprawdę byśmy chcieli, w jakim guście e)no i nie szukamy
Wiemy tyle, że od babci TŻ dostaniemy komplet sztućców, bo ona kupuje wszystkim swoim wnukom na ślub
My mamy już garnki, pojemniki plastikowe do przechowywania żywności, ręczniki kuchenne, łapki, rękawice, i takie duperelki Z całą pewnością wiem że od rodziców dostanę masę ręczników frotte (mój tato w pracy dostaje co miesiąc nowe ręczniki, a mama zamiast je używać do od dobrych kilku lat odkłada je dla mnie i brata). Babcia ma już dla mnie odłożone żelazko i suszarkę do włosów. A i mama ma odłożony mikser kuchenny bo wygrała z gazety

Razem od 27.06.2008r
Wedding
Stary 2013-06-12, 19:19   #969
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja pierwsze słyszę. Ale to też może sprawa branży w której się obracam. Zarówno ja jak i TŻ jesteśmy "techniczni". Z własnych obserwacji zauważyłam, że po tego typu studiach śluby są późno, natomiast po naukach humanistycznych lub w ogóle bez studiów ludzie pobierają się szybciej.
To chyba wynika z "konieczności" zdobycia doświadczenia, nie wiem...
No i oczywiście w mniejszych miejscowościach jak masz 23 lata i brak męża czy dzieci to coś nie tak...
To jest taka moja luźna bardzo refleksja, może ktoś się oburzy, ale ja myślę, że dziewczyny z mniejszych miejscowości, czy też bez studiów po prostu traktują małżeństwo niejako "osiągnięcie" - kiedy ktoś ma satysfakcjonującą pracę, dobre studia, mieszkanie, znajomych, nawet udany związek - małżeństwo jest tylko dodatkiem do tego życia, więc nie ma co się z nim tak spieszyć...
Tutaj jest to pokazane w filmiku, od 0:46 http://www.youtube.com/watch?v=TYSNTy32PG0
Choć polecam obejrzeć cały filmik
Stary 2013-06-12, 19:20   #970
Dotka90
Zakorzenienie

Justynkie to nie możesz zjeść sama?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:22   #971
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Kolejna przydatna rzecz: planuję księgę gości w formie plakatu z odciskami, nie przemyślałam że jakieś dziecko może z tego zrobic swoją radosną twórczośc . Będę musiała postawi to jakoś poza zasięgiem dzieciaków...
Ja nie chciałam Księgo Gości, bo jak dla mnie to zbędny dodatek, ale TŻ się odezwał, że by chciał Więc co będę mu żałować, sprawimy sobie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 19:25   #972
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Justynkie to nie możesz zjeść sama?
Nieeeeee
Bo musiałabym dwa razy robic obiad. TŻ zażyczył sobie pierś z kuraka i warzywa na patelnię - swoją drogą polecam to chyba nowa seria z Frosty, warzywa z gotowym "sosem", ja mam toskańskie.
No i jak zrobię sobie to jemu będę musiała odgrzewac i się rozciapciają. Poza tym nie lubię jeśc sama...
Wciągnęłam dwa kabanosiaki i dużą kawę z mlekiem, może niedługo wróci...

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Ja nie chciałam Księgo Gości, bo jak dla mnie to zbędny dodatek, ale TŻ się odezwał, że by chciał Więc co będę mu żałować, sprawimy sobie
Mi się nie podobają te książkowe. Później walnę gdzieś i tyle ją widzieli...
Ale te w formie plakatu są świetne. My mamy w domu mnóstwo porozwieszanych zdjęć, każdy kto nas odwiedza od razu idzie do ściany ze zdjęciami. Ta księga z odciskami też pójdzie gdzieś na ścianę. W necie są te plakaty za 70 zł, ja po prostu ściągnę jakiś obrazek i wydrukuję sama na kartce A3, wyjdzie może ze 2 zł...

A filmik jest super!

Stary 2013-06-12, 19:26   #973
Dotka90
Zakorzenienie

Ja bym wolała sobie podsmażyć o tej 17:30 pół kurczaka i pół warzyw, a potem jemu resztę jak wróci, taki obiad to przecież 5 minut 'roboty', a przynajmniej bym nie głodowała 3h..
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:27   #974
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja bym wolała sobie podsmażyć o tej 17:30 pół kurczaka i pół warzyw, a potem jemu resztę jak wróci, taki obiad to przecież 5 minut 'roboty', a przynajmniej bym nie głodowała 3h..
Ja też A jakby marudził że będzie musiał jeść sam to jeszcze sam by sobie musiał to zrobić

Razem od 27.06.2008r
Wedding
Stary 2013-06-12, 19:28   #975
justynkie
Wtajemniczenie

Jakbym od razu wiedziała że tyle będę czeka to też bym tak zrobiła
TŻ często jak jedzie do pracy za miasto to pracuje w takich chaszczach, gąszczach, wioskach, że czasami nawet nie ma zasięgu... Ostatnio jak mi pisał to mówił że może zaraz skończą więc tak czekam i czekam...

Stary 2013-06-12, 19:32   #976
KaMilka4891
Zadomowienie

hej laski
niedawno wróciłam znad morza, po opalanku, pożarliśmy kiszkę z grila, TŻ pojechał grać w piłkę, a ja się relaksuję i próbuję stworzyć sobie playlistę do auta może jakieś propozycje??

Cytat:
w tych wczorajszych sanko-balerinkach
strasznie ci przypadły te buty do gustu
Stary 2013-06-12, 19:40   #977
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Mi się nie podobają te książkowe. Później walnę gdzieś i tyle ją widzieli...
Ale te w formie plakatu są świetne. My mamy w domu mnóstwo porozwieszanych zdjęć, każdy kto nas odwiedza od razu idzie do ściany ze zdjęciami. Ta księga z odciskami też pójdzie gdzieś na ścianę. W necie są te plakaty za 70 zł, ja po prostu ściągnę jakiś obrazek i wydrukuję sama na kartce A3, wyjdzie może ze 2 zł...
No właśnie TŻ chce takie drzewko
Ja się z czymś takim na weselu jeszcze nie spotkałam - czuję, że moje i TŻta wesele będzie w wielu aspektach innowacyjne

Przeczytałam najnowszą relację PM 2013 - 3 godzinna sesja w czasie wesela?? I jeszcze zdziwiona, że goście pytają czemu tak długo... Jak byłam ostatnio na weselu to młodzi wyszli na zdjęcia obok sali i nie było ich może 20 minut, akurat zespół zrobił przerwę...
I te zdjęcie - 2 od końca z relacji przy sobocie - pan bez koszuli, drugi w samych majtkach... I dziewczyna w dwuznacznej pozycji...
Jak to dobrze, że u nas nie będzie takich zabaw...
Stary 2013-06-12, 19:41   #978
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a nie odnosicie takiego wrażenia, że znowu wracaja takie czasy, w których to panny młode były w wieku 18+ ?
Ostatnio tak rozmawiałam z koleżanka i stwierdziłysmy, że przez jakis czas była "moda" na wychodzenie za mąż w późniejszym wieku, po "wyszaleniu się", a teraz znów powraca "trend" na młode małżeństwa?
Zauważyłam tylko wśród 18 w ciąży, nie rozumiem tego, ale coż, każdy ma swój rozum...

Cytat:
Napisane przez helcia86 Pokaż wiadomość
to ja wrzucalam 3 razy
Anannke, hihihi, margo1111, alucior, Verunka - dzieki za odp.
Ciesze sie dziewczyny ze Wam sie podoba, bo dzis TZ podpisal umowe i wplacil zaliczke bardzo fajny chlopak - zaproponowal przed slubem nam pare ujec, zebysmy sprawdzili jak sie nam pracuje wspolnie i jak nam sie pozuje
Gratuluje podpisanej umowy

Cytat:
A mi się podoba zwykła w czasie odwiedzin znajomych oglądaliśmy ich KG i śmiechu było co niemiara, co ludzie tam popisali my KG wystawimy jak goście będą po kilku głębszych
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:51   #979
moooniaaaa
Zakorzenienie

Co do wieku to my bierzemy jako jedni z pierwszych
Ze znajomych to chyba tylko my mieszkamy razem

Ale ludzie są róóóóżni. W starej pracy pracowałam z dziewczyna rok starszą, a miała już dwójkę dzieci. Ludzie pouczali mnie jak żyć, że jak to bez męża i dzieci, czułam się gorsza bo w wieku 20-21 lat nie popędziłam do ołtarza i nie rodziłam dzieci. Takie otoczenie.
A w obecnej pracy mam 30stki singielki i jest spoko
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 19:54   #980
tajik girl
Raczkowanie

Jakimś cudem nadrobiłam waszą dzisiejszą twórczość

Byłam dzisiaj w kwiaciarni pogadać o bukiecie na ślub cywilny w tym roku - pani była strasznie niemiła Specjalnie wybrałam zdawałoby się "lepszą" kwiaciarnię, żeby mieli większy wybór itd itp.. No nic, pójdę do mojej osiedlowej zaprzyjaźnionej i popytam co i jak
tajik girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:56   #981
helcia86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Zauważyłam tylko wśród 18 w ciąży, nie rozumiem tego, ale coż, każdy ma swój rozum...

Gratuluje podpisanej umowy

A mi się podoba zwykła w czasie odwiedzin znajomych oglądaliśmy ich KG i śmiechu było co niemiara, co ludzie tam popisali my KG wystawimy jak goście będą po kilku głębszych
Ja też sobie sprawię zwykła Księgę Gości (może nawet samej mi się uda ja zrobić ). Później chce ja "przemienić" w taką księgę pamiątkową - chce wkleić tam nasze zaproszenie, ususzonego kwiatka z bukietu, powklejać zdjęcia robione przez gości itd
helcia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:56   #982
Tycikata
Wtajemniczenie

Cześć ale jestem zmęczona. od 2 tygodni nie śpię po nocach, nie widuję się z TŻ.
Tęsknię za nim. Tęsknię za życiem.
pozdrawiam

- Loesje
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 19:57   #983
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
A ja z kolei lubię zdjęcia na zaproszeniach. To jedyne zaproszenia, których nie wyrzucam, bo jak jest zdjęcie to zostawiam na pamiątkę

My właściwie jeszcze nic nie mamy do naszego przyszłego domu, poza zastawą stołową dla 12 osób, bo już od chyba 2 lat czeka na mnie/nas Wujek ostatnio zakupił nam walizkę niemieckich sztućców firmy Gerlach. Właściwie bez okazji, ale miło Wszystko czeka do momentu aż zakupimy mieszkanie.
my mamy już bardzo dużo, koce, żelazko, różnego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności szklane i plastikowe i na przyprawy, kieliszki ( do wina, szampana, wódki, koniakówki), pościele dwie, ręczniki, frytkownica, gary jako prezent od mamki, z 30 letnią gwarancją , pojedyńcze patelnie tefala, dzbanki, deski do krojenia, modzież, walizkę ze sztućcami, woka, całą reklamówkę ozdób świątecznych, termos, suszarkę do włosów, leżak ogrodowy, grylownice, no i jakieś takie małe duperele do kuchni, typu korkociąg, dziadek do orzechów, krajarka do jajek itp, od roku tak zbieramy i się uzbierało, a że mam na strychu specjalne pomieszczenie na to to luzik

Cytat:
No właśnie TŻ chce takie drzewko
Ja się z czymś takim na weselu jeszcze nie spotkałam - czuję, że moje i TŻta wesele będzie w wielu aspektach innowacyjne

Przeczytałam najnowszą relację PM 2013 - 3 godzinna sesja w czasie wesela?? I jeszcze zdziwiona, że goście pytają czemu tak długo... Jak byłam ostatnio na weselu to młodzi wyszli na zdjęcia obok sali i nie było ich może 20 minut, akurat zespół zrobił przerwę...
I te zdjęcie - 2 od końca z relacji przy sobocie - pan bez koszuli, drugi w samych majtkach... I dziewczyna w dwuznacznej pozycji...
Jak to dobrze, że u nas nie będzie takich zabaw...
może bez takich komentarzy, chyba wystarczy nam burzy w wątku

tż pisze mi że jedni młodzi mu napisali że chcą wchodzić do kościoła w takim orszaku:
"Na wejście Marsz Wagnera może być chyba że jeszcze jest jakas inna opcja ponieważ chcemy wejść w orszaku weselnym
składajacym się z :
- panna młoda, którą prowadzi jej ojciec;
- pan młody prowadzony przez swoją matkę;
- ojciec pana młodego i matka panny młodej;
- świadkowie.
i to bedzie dlżęj trwało niż byśmy wchodzili razem z Księdzem.
"

nigdy nie słyszałam o takim czymś xd
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:01   #984
velika
Winter is coming

Cytat:

może bez takich komentarzy, chyba wystarczy nam burzy w wątku
ee no bez przesady, mnie zszokowało to samo co blondi a to zdjęcie to już w ogóle... nie popadajmy w paranoję ;] bo niedługo nic się nie da skomentować, to publiczne forum

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:06   #985
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
ee no bez przesady, mnie zszokowało to samo co blondi a to zdjęcie to już w ogóle... nie popadajmy w paranoję ;] bo niedługo nic się nie da skomentować, to publiczne forum
Zgadzam się z tym, to przecież forum i mamy prawo wypowiadać się na różne tematy

2014

Stary 2013-06-12, 20:07   #986
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez helcia86 Pokaż wiadomość
Ja też sobie sprawię zwykła Księgę Gości (może nawet samej mi się uda ja zrobić ). Później chce ja "przemienić" w taką księgę pamiątkową - chce wkleić tam nasze zaproszenie, ususzonego kwiatka z bukietu, powklejać zdjęcia robione przez gości itd
Zgapie! fajny pomysł

Cytat:

tż pisze mi że jedni młodzi mu napisali że chcą wchodzić do kościoła w takim orszaku:
"Na wejście Marsz Wagnera może być chyba że jeszcze jest jakas inna opcja ponieważ chcemy wejść w orszaku weselnym
składajacym się z :
- panna młoda, którą prowadzi jej ojciec;
- pan młody prowadzony przez swoją matkę;
- ojciec pana młodego i matka panny młodej;
- świadkowie.
i to bedzie dlżęj trwało niż byśmy wchodzili razem z Księdzem.
"

nigdy nie słyszałam o takim czymś xd
Każdy ma swoją wizję TEGO dnia tylko, że ta oryginalność czasami podchodzi pod cudowanie...
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:09   #987
say-hello
Zakorzenienie

tż był właśnie na naszej sali i oglądał ją (właśnie skończyli remont), według niego jest świetna !! ale się cieszę! za 2 tyg mają tam pierwsze wesele i pójdę sobie zobaczyć w sobotę rano jak to wygląda z dekoracjami kwiatowym

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

ja na swoim weselu nie chcę żadnych zabaw z podtekstem seksualnym sama nigdy nie lubiłam (wręcz nienawidziłam) uczestniczyć w takich zabawach na innych weselach
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:11   #988
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo1111 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę My będziemy mieć plener gdzieś w parku zapewne i nad Bugiem - bo ślub bierzemy w Białej Podlaskiej, ale na podróż poślubną w Bieszczady zabiorę suknię i mój już wtedy Mąż porobi mi w niej zdjęcia na poloninach już takie zupełnie na luzie
O Biała Podlaska - względnie blisko nas

Cytat:
Napisane przez Tycikata Pokaż wiadomość
Cześć ale jestem zmęczona. od 2 tygodni nie śpię po nocach, nie widuję się z TŻ.
Tęsknię za nim. Tęsknię za życiem.
pozdrawiam
Ale za to praca się pisze,co?

Cytat:
Zgadzam się z tym, to przecież forum i mamy prawo wypowiadać się na różne tematy
Tia a potem wszystkie dostajemy łątkę niedojrzałych gówniar.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:13   #989
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
masz rację, ale można to było napisać w inny sposób

Say hallo napisała to samo co Blondi, a zabrzmiało zupełnie inaczej

przekopywałam zdjęcia w kompie i znalazłam to, wstawiam na chwilę, to nasze nazwiska, tż robił przmiarki. Foto z rzutnika z kościoła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00029.jpg (79,6 KB, 47 załadowań)
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 20:14   #990
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
O Biała Podlaska - względnie blisko nas

Ale za to praca się pisze,co?

Tia a potem wszystkie dostajemy łątkę niedojrzałych gówniar.
Szczerze to mnie to ani ziębi, ani parzy, co myślą inni. Owszem czasem nie wypada pisać pewnych rzeczy, ale nie popadajmy w paranoję, że nie wolno nam niczego komentować

Edit: W piątek idziemy odebrać obrączki, ciekawe czy jednak dobry rozmiar zamówiłam. Jeśli nie to odeślą i kolejny miesiąc czekania

2014

Edytowane przez magdalenka_w_86
Czas edycji: 2013-06-12 o 20:18
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości