|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
dziewczyny macie moze odpowiedzi do "de pe a" część 1 (zeszyt ćwiczeń)? na chomiku znalazłam tylko do podręcznika :/
![]() |
#4802 |
Kawaii strona mocy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4803 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chcesz fil. angielską z niemieckim na UJ, to z góry możesz się pożegnać. Nawet, gdybyś się jakimś cudem dostała, z niemieckim na poziomie A1 za żadne skarby nie zdasz roku. To nie jest tak, że zaczyna się rok akademicki i jest wielka powtórka. Ich nie obchodzi, ile umiesz. Jeśli nie umiesz - odpadniesz. Od początku roku jest od razu z grubej rury, bez opieprzania się z tymi, którzy mają braki. W tej chwili śmiało mogę wymienić osoby z mojej grupy, które wylecą już za 3 tygodnie, po sesji letniej. Co zabawne, one też miały braki od samego początku i doprawdy nie wiem, jakim cudem się dostały na ten kierunek (ger-ang, odwrotność tego, który Tobie się marzy). Może dostały się po znajomości, kto wie. ![]() ![]() ![]() ![]() Wiem, że z niskimi maturami przyjmują na UMCS w Lublinie. Znajoma miała z rozszerzonego niemieckiego 43% i się tam dostała na germanistykę. Podobno z angielskim jest tam taka sama sprawa. ![]() Moim zdaniem, zamiast iść teraz na studia, powinnaś zrobić sobie gap year i podszkolić się w obydwu języków, żeby mieć ten poziom mocne B2. Potem polecam poprawić maturę i spróbować na jakąś dobrą uczelnię, typu UAM, UW, czy wcześniej wspomniany UJ. Naprawdę nie ma sensu iść na byle jaki uniwersytet, bo nigdzie indziej się nie dostało. Jednak aby dostać się na dobry, musisz mieć wysokie wyniki z obydwu matur, a sama stwierdziłaś, że angielski słabo Ci poszedł. Moim zdaniem powinnaś zostać rok w domu i poprawić maturę. Z góry przepraszam za formę - wiele osób uważa moje posty za złośliwości, a ja po prostu wyrażam swoją opinię w ten, a nie w inny sposób. Wybaczcie. ![]() Edytowane przez Krakau Czas edycji: 2013-06-05 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4804 |
Zakorzenienie
|
Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Wyraze swoja opinie na temat tego długaśnego postu takze w odpowiedni sposob, bron Boze nie zlosliwy - jestes żałosna.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez carpaibex Czas edycji: 2013-06-05 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4805 |
Przyczajenie
|
Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Chcę iść na UŚ. Tam język niemiecki nie wlicza się do rekrutacji, nie jest wymagana jego znajomość. Zaczynają od zera.
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Imperatorowa Undi I
|
Krakau wyrażanie opinii to jedno, wyżywanie się na innych to drugie. Mam nadzieję, że chociaż poprawiłaś sobie samoocenę podcinając skrzydła innej osobie
![]() A Jonquille - przede wszystkim poczekaj do wyników matur, teraz Ci się wydaje, że kiepsko Ci poszło, a wyniki mogą być całkiem dobre i dostaniesz się na wymarzone studia. Gratuluję, że w tak młodym wieku wiesz czego chcesz - mam nadzieję tylko, że nie dopuścisz do siebie złośliwych tekstów tylko zawalczysz o swoje marzenia, jak nie w tym roku to w przyszłym. Masz już jakiś plan, masz opcję awaryjną w razie porażki - tak trzymaj! Jeśli chodzi o niemiecki. Z "doświadczenia" wiem, że może Ci się subiektywnie wydawać, że się cofnęłaś językowo. Jednak w praktyce wcale tak nie jest, to tylko takie wrażenie. Trochę mało napisałaś na temat niemieckiego (ile się uczysz? jak długo trwała przerwa od niemieckiego? jaki jest Twój stosunek do tego języka?), więc za bardzo nie wiem jak Ci pomóc, na pocieszenie powiem, że nawet jeśli "udało" Ci się coś zapomnieć to jest to jak najbardziej normalne, co więcej - bardzo łatwo i szybko to wszystko sobie przypomnisz. Spróbuj małymi kroczkami pokonywać swoje (jak to określiłaś ![]() ![]() ![]() Jeśli będziesz potrzebowała jakiejś rady, wygadać się czy coś - służę pomocą ![]()
#4807 |
Zakorzenienie
|
Spoko, tylu znam jełopów po ujotach i innych takich - filolodzy za pięć groszy nawet się nie potrafią przedstawić. Na moje nieważne gdzie studiujesz, ale jak. Ile i jak się uczysz, co umiesz, czy lubisz dany język i tak dalej.
Nie obrażając nikogo, ale języka może się nauczyć KAŻDY. Przychylam się do stwierdzenia, że nie ma czegoś takiego jak talent językowy, więc niech każdy się uczy tego, co lubi. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4808 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Odniosę się tylko do części zacytowanej, bo na resztę szkoda słów (uważaj, żeby te osoby, którym już wróżysz świetlaną przyszłość nie wyszły lepiej niż Ty, bo mogą się ciężko uczyć i nie ważne, że na początku były słabe): język ma to do siebie, że jak się nie ćwiczy, szybko wylatuje z głowy, chyba o tym wiesz ... sama miałam przerwę we francuskim czy japońskim i teraz muszę znowu nadrabiać od zera, a sądząc po tym co do tej pory osiągnęłam w życiu, królikiem nie jestem ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4809 |
Zakorzenienie
|
Na moje, to autorka nie wierzy w siebie i surowo się ocenia a tak naprawdę wcale aż tak bardzo nie spadła - trochę kontaktu z językiem i będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4811 |
Zakorzenienie
|
Niestety, nie wybrałam się na renomowaną uczelnię, mam licencjat z "gównianej" acz publicznej placówki i wcale nie uważam, że jestem przez to gorsza. Wręcz przeciwnie - wiem o wiele więcej w niektórych aspektach niż np. kolega po prawie, bo oni jechali na renomie a my studiowaliśmy namiętnie cegły Ochendowskiego. I zawsze znajdzie się ktoś, kto wyrzyga mi, żem jełop bo nie chciałam narażać rodziców na dodatkowe koszty w postaci mieszkania ani wydawać kasy na mieszkanie zamiast na swoje wydatki. Tylko że zwykle te osoby nie robią nic poza studiami a ja mam kilka publikacji, konferencji i innych zabaw przeżytych za sobą.
A język... Sorry, ale siadasz z dupą i się uczysz, chyba że jesteś leniem jak ja i masz tylko przebłyski. Tak czy siak jak jesteś dobra w czymś to nikt Cię nie rozliczy gdzie studiowałaś (chyba, że chodzi o uprawnienia np. do nauczania), tylko co umiesz. Masakryczni są niektórzy ludzie, aż mi spada wiara w ludzkość gatunku... ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Niestety, nie wybrałam się na renomowaną uczelnię, mam licencjat z "gównianej" acz publicznej placówki i wcale nie uważam, że jestem przez to gorsza. Wręcz przeciwnie - wiem o wiele więcej w niektórych aspektach niż np. kolega po prawie, bo oni jechali na renomie a my studiowaliśmy namiętnie cegły Ochendowskiego. I zawsze znajdzie się ktoś, kto wyrzyga mi, żem jełop bo nie chciałam narażać rodziców na dodatkowe koszty w postaci mieszkania ani wydawać kasy na mieszkanie zamiast na swoje wydatki. Tylko że zwykle te osoby nie robią nic poza studiami a ja mam kilka publikacji, konferencji i innych zabaw przeżytych za sobą. A język... Sorry, ale siadasz z dupą i się uczysz, chyba że jesteś leniem jak ja i masz tylko przebłyski. Tak czy siak jak jesteś dobra w czymś to nikt Cię nie rozliczy gdzie studiowałaś (chyba, że chodzi o uprawnienia np. do nauczania), tylko co umiesz. Masakryczni są niektórzy ludzie, aż mi spada wiara w ludzkość gatunku... |
![]() ![]() |
![]() |
#4812 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład z mojego podwórka: wycofałam papiery z Katowic i zdecydowałam się na studia polonistyczne w moim mieście. Pierwsza sesja - totalny kosmos. Wymieniam poglądy z koleżanką, która zrobiła odwrotnie niż ja i zdecydowała się na UŚ i słyszę: "sorry, nie mamy o czym mówić, bo to jest uniwersytet". Minęło sześć lat od tamtej chwili. Dziwnym trafem ja po mojej marnej uczelni mam świetną robotę w wydawnictwie, ona tuła się ze swoim pustym CV od jednego miejsca do drugiego i "UŚ" na nikim wrażenia tam nie robi. Więcej pokory. Nie dyplom o nas świadczy, a umiejętności i to, ile potrafimy osiągnąć dzięki samozaparciu i odpowiedniej motywacji.
![]() |
#4813 |
Przyczajenie
|
Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Dzięki dziewczyny
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4814 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez SabinaPrzemysl Czas edycji: 2013-06-06 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Zakorzenienie
|
PWSZ (niektóre) mają moim zdaniem wyższy poziom niż uniwerki. Mój uniwersytet jest nisko w rankingach ale to tylko motywuje mnie do działania na innych polach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4816 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio mój brat zapisał się na kurs niemieckiego(w ramach przypomnienia i konwersacji), więc pomagam mu robić fiszki oraz go przepytuje, oglądam z nim programy po niemiecku i słucham niemieckiego radia, przez co sama sobie sporo przypomniałam i nauczyłam. I się tak razem mobilizujemy
![]() Zamierzam taką samą metodą uczyć się angielskiego, bo teraz widzę, że przepytać się z 200 słówek dziennie, to wcale nie trwa długo, bo zaledwie 10 minut, a jest bardzo skuteczne. Tylko muszę skombinować nowa dostawę kolorowych kartoników ![]() Kupię też w końcu książke po angielsku i naprawie odtwarzacz CD, by móc słuchać języka cały czas, a nie tylko przy komputerze. I zainspirowana poczynaniami Magudki_ będę pisać wypracowania na tematy z matury roszerzonej ![]() W maju moja nauka nie wypaliła, bo miałam bardziej męczący okres czasu niż myślałam, więc ograniczyłam sie do czytania repetytorium i kilkuminutowych rozmów z koleżanką używając prostego słownictwa. Dodatkowo w szkole zaczynamy książkę na poziomie średniozaawansowanym, więc czuję nową energie, tyle inspiracji, chęci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4817 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4818 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Cytat:
![]() Ja dzisiaj pisałam sprawdzian z niemieckiego. Jeśli napisałam go na 5, będę miała 5 na koniec ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4819 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Witam po długim czasie!!!
![]() ![]() ![]() Jak zwykle zawsze w naszym wątku musi pojawić się troll (bądź demotywator). Ja nic kompletnie nie robię z językami od miesiąca, ale jeszcze 2,5 tygodnia i wracam do nich! W tej chwili całą moją uwagę skupiam na innym przedmiocie ![]() Trzymam kciuki za wszystkie tegoroczne maturzystki - 100% życzę z każdego przedmiotu. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4820 |
Zadomowienie
|
Nic nie zrobiłam wczoraj z języków, chyba potrzebuję jakieś baty! Pociesza mnie to, że jeszcze tydzień i mogę się poświęcić językom obcym w pełni..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4821 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Rozumiem Cię, siedzę nad postępowaniem sądowo administracyjnym i teoriami uczenia się i nauczania, języki nadal płaczą w kącie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4822 |
Zadomowienie
|
Teoriami uczenia się? Coś ciekawego? Przydatnego dla maniaków językowych?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4823 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4824 |
Zakorzenienie
|
Hahaha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4825 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio nic prawie nie robiłam oprócz oglądania gotowych na wszystko, powtórki na angielski
2017 ![]() picie H2O czytanie książek ubieranie się kobieco nie przejmowanie się głupotami regularnie spisywanie wydatków angielski: fce + filmy i seriale głosowanie na lp 3 patenty żeglarskie V i VI nauka pływania c.d. Zakochana od 12.11.2015 roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Zadomowienie
|
Korzystała któraś z was z italki.com ?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4827 | ||||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Fajnie, że już jesteś ![]() Cytat:
![]() ![]() Tutaj mam małe co nieco, a raczej quiz dla uczących się niemieckiego, doszłam tylko do połowy , bo czasu brak, ale i tak mi się podoba ![]() Wczorajsza rozmowa po niemiecku nie była dla mnie problemem i bardzo się cieszę, że mogłam wszystko swobodnie podsłuchać i przetłumaczyć koleżance czego dotyczy rozmowa między panami stojącymi obok ![]() ![]() ![]() Jeśli ktoś jeszcze nie widział, to w bookcity do końca czerwca jest promocja readersów z płytami do słuchania. Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2013-06-12 o 18:12 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4828 |
Zakorzenienie
|
A ja się pochwalę piątką z niemieckiego na koniec
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4829 | ||
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4830 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.