|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
A po co pokazywac wcześniejsze umowy? Nawet by mi do głowy nie przyszło mieć je ze sobą na romowę i nigdy się z tym nie spotkałam, raz tylko zapytano mnie czy mam ze sobą swiadectwo pracy z poprzedniego miejsca ale nie było to wymagane bo chcieli tylko wiedzieć jaka była forma umowy i tyle.
|
|
|
|
|
#4322 |
|
Raczkowanie
|
Tajkuna - ok, wierzę na słowo, więc problem musi tkwić w Twoim CV, jeżeli chcesz ja bardzo chętnie pomogę Ci w jego napisaniu, wystarczy, że prześlesz mi swoją obecną cevałke na maila: dagmarawojcik@onet.eu
Jeżeli ktokolwiek inny byłby zainteresowany podrasowaniem CV to służę pomocą. |
|
|
|
|
#4323 |
|
BAN stały
|
Np agencja pracy, z której do mnie 2 tyg temu dzwonili i przeprowadzała babka rozmowę przez tel, dziś dała od nowa ogłoszenie, że szuka kogoś na to stanowisko, na które ja miałam rozmowę przez tel. Wcześniej ich ogłoszenie na tablica .pl było, dziś dali ogłoszenie na praca.pl
Ja też mogę znaleźć ogłoszenia do wielkich miast np wawa, wrocław i zarzucić komuś czemu jeszcze pracy nie ma |
|
|
|
|
#4324 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41302005]cooooooooooooooooo? ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- o,to fajna praca Cytat:
Edytowane przez Wicked_Girl Czas edycji: 2013-06-13 o 13:53 |
||
|
|
|
|
#4325 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4326 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Do tego w bankach, modna jest praktyka podkupywania pracowników z innych banków. Nie chcą osób bez doświadczenie w sprzedaży kredytów. Na każdej rozmowie w banku itp pierwsze pytanie było o doświadczenie w sprzedaży.---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- To oni na całą Polskę szukają. Jest też jedna firma na pracuj. pl , która już tak od roku szuka pracowników na całą Polskę. W nazwie mają about , całej nazwy nie pamiętam. Ostatnio na pracuj.pl bardzo często są rekrutacje ukryte, gdzie wogóle nazwy firmy nie ma. |
|
|
|
|
|
#4327 |
|
Zadomowienie
|
about you
|
|
|
|
|
#4328 |
|
Konto usunięte
|
właśnie odebrałam maila od koleżanki która pojechała w ciemno doUK. jest zadowolona z pracy, zarządza recepcją w hotelu! i mieszka w 6osób w mieszkaniu
|
|
|
|
|
#4329 |
|
BAN stały
|
Co do Rossmana,( bo link do Rossamana się pojawił) to ja chyba już ze 30 razy CV do nich wysyłałam.
Ale oni też patrzą chyba na doświadczenie, czy ma ktoś wykształcenie kosmetyczne czy sama już nie wiem na co. Nawet w formularzu rekrutacyjnym mają pytanie, czy posiada Pani/Pan doświadczenie w handlu oraz jak długo. Czyli jednym słowem chyba szukają osób z doświadczeniem w handlu, a nie z doświadczeniem w pracy w sekretariacie czy na świetlicy z dziećmi.
|
|
|
|
|
#4330 |
|
Zadomowienie
|
Może to też jest problem? Skoro nie masz doświadczenia to dobrze, żeby Twoje CV jakoś się wyróżniało wśród innych "na pierwszy rzut oka". Ja też chętnie pomogę, nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale dużo czasu poświęciłam na dopracowanie mojego CV i LM, radziłam się też profesjonalistów i uważam nieskromnie, że teraz jest naprawdę dobre. Też mi się czasem wydawało, że moje CV jest ok i już nic się nie da ulepszyć, a inna osoba podsunęła mi jakiś pomysł, który okazał się bardzo trafny. Zawsze lepiej poznać opinie różnych osób
|
|
|
|
|
#4331 |
|
Zakręcony Chochlik
|
Ja obstawiam, że musi być coś nie tak z CV/może zdjęciem (różne ludzie wklejają).
|
|
#4332 |
|
Raczkowanie
|
Tajkuna - słuchaj ja Ci proponuje pomoc, to że dziewczyny tutaj mają jakieś tam CV, to nie znaczy, że Ty masz mieć takie same, przecież chodzi właśnie o indywidualne podejście do CV i dopasowanie go do konkretnego stanowiska, lub chociaż branży.
Masz w swoim CV profil zawodowy? Cel zawodowy? Włącz swoje CV i zobacz, co widzisz po otwarciu pliku, pracodawca zobaczy to samo, jeżeli na pierwszy rzut oka widzisz dane osobowe i kawałek wykształcenia (tak jak u większości osób), to ja się wcale nie dziwie, że Ty pracy dostać nie możesz. CV to Twoja wizytówka, Twój profil zawodowy musi jak najbardziej pokrywać się z wymaganiami pracodawcy. Nie patrz nawet na wzory w internecie, bo to jest szablonowe tworzenie CV, a przecież nie o to chodzi. Decyzja należy do Ciebie, ja Ci oferuję pomoc, skończyłam 2 kursy na specjalistę ds. rekrutacji, odbyłam kilku miesięczne praktyki w firmie rekrutacyjnej i przez rok pracowałam jako kadrowa, więc odpicuje Ci tak CV, że nawet się nie obejrzysz, a będziesz śmigać na 3 rozmowy w tygodniu tak jak ja. Na tym etapie jestem Ci w stanie pomóc, więc po prostu tą pomoc przyjmij, jeżeli na prawdę chcesz znaleźć pracę - a chyba chcesz, prawda? |
|
|
|
|
#4333 |
|
BAN stały
|
Co banków itp, to jeszcze skok mi się przypomniał. W tamtym roku byłam w skoku na rozmowie, a jakiś czas temu widziałam od nowa ogłoszenie do tego skoku. Jeszcze play mi sie przypomniał, też byłam u nich na rozmowie i jakiś czas temu widziałam ogłoszenie do nich. W bankach przypuszczam, że jest tak, że jak kogoś zatrudnią a ten ktoś nie wykona planu sprzedażowego, to go zwalniają i szukają następnego.
Co do rozmowy w play, pani mi sie na rozmowie zapytał, skoro mam dwa kursy z księgowości to czemu szukam pracy u nich a nie w księgowości. |
|
|
|
|
#4334 |
|
Zakręcony Chochlik
|
Zadał Ci bardzo dobre pytanie. CV też się dostosowuje pod konkretne stanowisko.
|
|
#4335 | |
|
BAN stały
|
Tylko mi się wydaję, że jak szukają osobę do banku z doświadczeniem w sprzedaży czy do rossamana z doświadczeniem w handlu, to nawet najpiękniejsze CV nie pomoże. Bo jak chcą z doświadczeniem, to nieszablonowe CV tego nie zmieni.
Np na księgową nie liczy się unowocześnione CV, ale czy ma się doświadczenie jako księgowa, Pracodawca tylko na doświadczenie patrzy. Kiedyś widziałam do spożywczego bodajże do Rzeszowa, gdzie było napisane doświadczenie w handlu. Nie raz już sie spotkałam z ogłoszeniami, że nawet do spożywczaka chcą doświadczenie. ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Do tego pracodawcy szukają oszczędności, u mnie na osiedlu w sklepie spożywczym nie przedłużył właściciel umowy jednej z dziewczyn , a na to miejsce wziął sobie stażystę. Swego czasu byłam się nawet o prace pytać w tym sklepie, jak wisiało ogłoszenie do nich. Ale kierowniczka powiedziała, że wolą osoby po zawodówce i taka przyjęli. A , że robiły tam dziewczyny dwie ode mnie z osiedla, to wiedziały, że studia mam i się nie dało tego faktu ukryć.
|
|
|
|
|
|
#4336 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dobrze,że robi,ale czasem coś trzeba dodać,a coś usunąć-zależy jakie stanowisko! |
|
|
|
|
|
#4337 |
|
Raczkowanie
|
tajkuna - to niech Ci się przestanie wydawać, w Twoim przypadku trzeba po prostu zrobić coś by podkreślić Twoje zalety i doświadczenie tak by odpowiadało oczekiwaniom pracodawcy.
Zadałam Ci pytanie, masz profil zawodowy i cel zawodowy w CV? Co widzisz jak włączasz plik CV (bez zjeżdżania w dół)? Na prawdę będziesz się cały czas upierać przy swoim? Z takim nastawieniem to pracy nie znajdziesz, musisz się trochę wysilić, a właściwie nie musisz bo ja Ci oferuję pomoc. Kurczę za stworzenie profesjonalnego CV musiałabyś nie mało zapłacić, a Ty gardzisz moją darmową pomocą... |
|
|
|
|
#4338 |
|
Zakręcony Chochlik
|
Jeżeli większość wiadomości z CV sugeruje zainteresowanie księgowością, to pracodawca może pomyśleć, że przy pierwszej lepszej okazji odejdziesz i nie warto w Ciebie inwestować. Proste i logiczne.
|
|
#4339 |
|
Rozeznanie
|
O tak! Eco Vital szuka pracowników już od stycznia. I About You także. Początkowo wysłałam aplikację na pracownika biurowego i nawet zaprosili mnie na rozmowę, ale dałam sobie spokój, bo zorientowałam się, że to ściema.
Zastanawiam się ile z tych ogłoszeń jest fikcyjnych? Ile ogłoszeń jest po to, aby wyłudzić dane osobowe? No kurde, wczoraj dzwoniła babka i proponowała zakup maszynek do golenia...Skąd mają mój numer? I te telefony z banków...Strach pomyśleć, gdzie te CV idą. Tajkuna! Ja jestem spokojną osobą, dopóki się nie zdenerwuję. W sumie po części Cię rozumiałam do tej pory, ale każdą próbę doradzenia i pomocy odrzucasz. Zawsze masz jakiś argument. Dziewczyny proponują podrasowanie CV i ja na przykład chętnie korzystam, ale Ty nieeee, bo coś tam. Boisz się, że Twoje dane osobowe ktoś dojrzy? Jak pisałam wyżej, Twoje CV i tak dostało się już w różne ręce podejrzewam, więc nie bój się, dziewczyny nie będą Cię nachodzić i nękać telefonami Ja uczyłam się pisać CV w szkole średniej, czyli jakieś 8 lat temu. To co jest w necie nie zawsze mnie przekonuje. I potrafię się przyznać: nie umiem napisać dobrego CV.
Edytowane przez pulinaj Czas edycji: 2013-06-13 o 14:50 |
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Nie rozumiem po co załączać cel i profil zawodowy w CV, bo to jest jedynie jego podsumowanie. Mi na chwilę obecną zabierałby wolne miejsce, gdyż CV mam na 2 strony.
|
|
|
#4341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podobno jednym z Twoich większych problemów jest brak pieniędzy. Dagusia18 proponuje Ci pomoc za darmo w przygotowaniu profesjonalnego CV, za co normalnie zapłaciłabyś pewnie ok. 70-100 zł. Ale Ty nie chcesz, bo przecież Ty wiesz najlepiej, że Tobie to i tak nic nie da. Wykorzystałaś w ogóle jakąkolwiek szanse jaka pojawiła się w Twoim życiu? Myślę, że na dzień dobry kopiesz ją w dupe i idziesz dalej. A nie, sorki, stoisz w miejscu, to szansa przechodzi obok Ciebie.
|
|
|
|
|
|
#4342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4343 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Raz jak wysłałam CV do plusa, zaraz potem dzwonili do mnie i proponowali mi przejście do plusa, jestem w innej sieci niż plus.Widziałam teraz ogłoszenie na pracownika biurowego, gdzie w wymogach była dyspozycyjność w godzinach nocnych i napisane było, ze praca jest w godzinach od 16- do 8 rano. Ciekawe jaki zakres obowiązków by miał taki pracownik . Może to chodzi o osobistą asystentkę. CV mam na 1,5 strony , gdybym jeszcze cel zawodowy tam wpisywała itp to nikomu by sie tak długiego CV czytać nie chciało. Na kursie jak aktywnie szukać pracy pani z up prowadząca ten kurs, twierdziła, że CV powinno być na 1 stronę, z czym się nie zgodzę wogóle. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-06-13 o 14:51 |
|
|
|
|
|
#4344 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Profil zawodowy jest właśnie po to by zebrać wszystkie poukrywane u dołu informacje w Twoim CV, skrócić je w jedną zwartą całość i zamieścić na początku CV po to by pracodawca otwierając dokument miał od razu ifo które go najbardziej interesuje, inaczej musi np. odszukiwać ile na jakim stanowisku pracowałaś, czy znasz jakiś program itd, zamiast tego lepiej na samej górze napisać np "3-letnie doświadczenie w administracji biurowej" i już wszystko jest jasne, bo powiedzmy, że pracodawca szuka osoby z min 2 letnim doświadczeniem biurowej. Pamiętaj, że do rekrutera wpływa czasami po 200 CV i jemu zależy na tym by szybko sprawdzić, czy posiadasz to na czym mu zależy. |
|
|
|
|
|
#4345 | |
|
Zakręcony Chochlik
|
Bez nerwów
Pytam z ciekawości. Moje CV tego nie posiada a pracę mam i nawet zmieniam![]() Cytat:
|
|
|
#4346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam CV na 2 strony z profilem zawodowym i cały czas chodzę na rozmowy, czy Ty w ogóle rozumiesz coś z tego co piszę, czy używam dla Ciebie niezrozumiałego języki, bo serio ja już nie ogarniam P.s. Pani z up nie ogarnia tematu, już dawno obalono mit w strony. |
|
|
|
|
|
#4347 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- tu się nie zgodzę-długość CV powinna być adekwatna do ilości stażu pracy. nie wyobrażam sobie upchnięcia 5 stanowisk na jednej stronie po 15 latach pracy, no chyba, że bez wpisania obowiązków. |
||
|
|
|
|
#4348 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4349 |
|
Rozeznanie
|
Jestem dziś nader aktywna na forum
![]() Jakiś czas temu byłam na rozmowie kwalifikacyjnej (pośrednik pracy). Niestety nie przeszłam do drugiego etapu. Wybrali podobno 5 osób na dwutygodniowe bezpłatne szkolenie (tak naprawdę normalna praca) i spośród nich po tym szkoleniu mieli wybrać jednego "szczęśliwca", który miał zostać zatrudniony. A dziś co ja pacze? Znowu się ogłaszają. Czyli albo ktoś zrezygnował, albo po prostu wykorzystali ludzi jako darmową siłę roboczą i szukają kolejnych naiwnych.
|
|
#4350 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W tamtym roku zapraszali mnie na rozmowy, jak tylko jakieś ogłoszenie do Krosna sie pojawiło, więc CV mam dobre. Byłam na kilku rozmowach w Krośnie, zaczynając od Aliora itp, ale nic nie wyszło. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-06-13 o 15:23 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

Ale oni też patrzą chyba na doświadczenie, czy ma ktoś wykształcenie kosmetyczne czy sama już nie wiem na co. Nawet w formularzu rekrutacyjnym mają pytanie, czy posiada Pani/Pan doświadczenie w handlu oraz jak długo. Czyli jednym słowem chyba szukają osób z doświadczeniem w handlu, a nie z doświadczeniem w pracy w sekretariacie czy na świetlicy z dziećmi.

Np na księgową nie liczy się unowocześnione CV, ale czy ma się doświadczenie jako księgowa, Pracodawca tylko na doświadczenie patrzy.