|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Cytat:
![]() Nie wiem czy ktoś mnie tu pamięta, udzielałam się przez kilka wątków
|
|
|
#4412 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4413 |
|
Rozeznanie
|
Heledore, mellisa86, trinette , dzięki
Posłałam przez www formularz do OFE, także do 2 tyg. pewnie przyjdzie pocztą. Myślę, że ZUS te zawiadomienia przysyła po wypłacie, tj. pierwszej składce, więc pewnie w moim przypadku do 2 miesięcy od zatrudnienia.
|
|
#4414 |
|
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41307702]ja tak mam, że najpierw doświadczenie a potem wykształcenie - ale to dopiero można szaleć jak ma się dobre doświadczenie a nie kasę w auchan, bo wtedy trzeba się bronić wykształceniem u potencjalnego pracodawcy[/QUOTE]
Nie chciałabym już przywracać do życia tej strasznej dyskusji wiejącej defetyzmem małych miejscowości i Podkarpacia w szczególności, ale ... Pisząc w skrócie, sama stamtąd pochodzę i jestem przykładem tego że można przenieść swoje życie mając 600 zł w kieszeni i wiarę w to że musi się udać. Pomysłów na to jak to zrobić było już dziesiątki, chciałam tylko dać znać że to nie filmowo-książkowy "american dream" jak ktoś wspominał a realna szansa W Waszej dyskusji pojawiło się mnóstwo rad ale chciałam wspomnieć o realnych wielkich korzyściach dla Ciebie Tajkuna gdybyś nauczyła się rzadkiego języka obcego. Z Twoim finansowym/ekonomicznym wykształceniem (przepraszam jeżeli coś przekręciłam) jest to obecnie najbardziej chodliwa nisza na rynku. Wystarczy zerknąć w ogłoszenia np. z językami nordyckimi. Nawet osoby bez doświadczenia zarabiają od 3tys netto wzwyż. Szakal - cieszę się czytając że u Ciebie w pracy ok. Trzymam mocno kciuki za Twój zabieg i szybki powrót do formy. Edytowane przez Carpathia Czas edycji: 2013-06-16 o 21:17 |
|
|
|
|
#4415 |
|
Rozeznanie
|
tusia, nie chodzi o pracę w ogóle, problem tylko w tym, że grafik się zmienia od jutra i chodzi o dodatkowe godziny i kompletne przeorganizowanie miesiąca, a tu kończę licencjat na ostatnią chwilę, mam egzaminy, egzamin licencyjny i obrona i wszystko do początku lipca.
Pracuję od 2 tyg. i też, nie oszukujmy się, pracuję na swoją "opinię" i w zespole i w oczach szefostwa, jeśli powiem "nie, nie pomogę " nie będzie to odebrane z fanfarami. ![]() Carpathia, racja 110 %.
_____________________ Edytowane przez _nouvelle_ Czas edycji: 2013-06-13 o 20:31 |
|
|
|
|
#4416 |
|
maszyna, nie człowiek
|
No moze nie 3 tys, ale bez doswiadczenia mozna spokojnie znaleźć oferte 2 tys. netto o ile zna sie jezyki
|
|
#4417 |
|
Zakorzenienie
|
Heja, że się tak wtrynię...
otóż studiuję, a z racji tego, że zbliżają się wakacje, to chciałabym znaleźć jakąś pracę od lipca do września. No wiem, że na jakiejś produkcji by mnie pewnie przyjęli (przez agencję pracy i z niską stawką), no ale to mnie..mało satysfakcjonuje (mam taki epizod z zeszłego roku)... mogłabym za to np. pracować w jakimś sklepie czy coś... tylko że jest mały problem, który mnie odstrasza od wysyłania CV. Otóż mam 20 lat, a wyglądam na 16... (nie dość, że z twarzy, to jeszcze jestem niska - 1,60m).... i boję się, że nikt nie będzie chciał mnie przyjąć do pracy, która będzie wymagała kontaktu z klientem... no bo jak to, że klient przyjdzie a tu jakaś szesnastka pracuje..
|
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba że firma więcej płaci pracownikom (rozmawiałam ze znajomą, pracuje w podobnej firmie i pracownicy zarabiają duużo więcej), może to od tego zależy.
|
|
|
#4419 |
|
Zadomowienie
|
Zmieniłam CV.
Ale się napracowałam i zapisałam w pdf.Weszłam na ogłoszenia i wysłałam na pracownika obsługi klienta w salonie Plus, na doradcę klienta w sklepie z zegarkami i na pracownika biurowego. Normalnie szał, aż 3 CV jednego dnia. Wam to pewnie wydaje się mało ale u mnie nie ma za dużo ogłoszeń
|
|
#4420 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41304372]...się wspieramy jak ch**
![]() [/QUOTE]
|
|
#4421 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4422 |
|
Raczkowanie
|
Jak już jesteśmy przy temacie CV... co sądzicie o tym wzorze?Jest OK?
|
|
#4423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bowszystkoiluzjajest - a nie myślałaś żeby pójść do pracy w zgodzie ze swoim kierunkiem studiów? i nie przejmuj się ani wzrostem, ani wyglądem zwłaszcza jeżeli na rozmowę założysz obcasy i "poważne" wdzianko nikt nie będzie na to patrzył
|
|
|
|
|
|
#4424 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie w doświadczeniu zawodowym masz wpisane to samo stanowisko w tej samej firmie podwójnie, nie wiem czy to pomyłka, czy tak ma być, jeśli tak to czemu to służy? Wymieniony zakres obowiązków na stanowisku Redaktora bardzo ubogi, są to ogóły, a należałoby skupić się na czymś co wykonywałaś, a co będzie na pewno przydatne na stanowisku, na które aplikujesz. Jeżeli szukasz pracy jako redaktor w jakimś wydawnictwie, to opisz szerzej jakimi tematami się zajmowałaś, czy były to krótkie czy długie teksty itd. Na koniec jeszcze jedna uwaga, całe CV jest zachowane w pomarańczowo-sraczkowatej kolorystyce (nic nie mam do tego koloru), ale po co dałaś na samym dole to niebieskie coś? Nie jest to w ogóle ładne, a burzy tylko na sam koniec spójność całego dokumentu. P.s. Jeszcze ostatnia uwaga, podaj w datach miesiące, bo nie wiadomo tak właściwie ile czasu obejmowałaś stanowisko redaktora, czy było to od stycznia 2009 do grudnia 2011, czyli pełne 3 lata? |
|
|
|
|
|
#4425 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- wyrzuciłabym wiek (jeśli już to data urodzenia, chociaż sama ją u siebie wyrzuciłam, ale za to mam podany adres) - najpierw dałabym doświadczenie, a dopiero potem wykształcenie (bo jak widzę jedno z drugim nie ma nic wspólnego) - powinno być chyba "pomoc księgowej", a nie "pomoc księgowa" (tak jak w przedszkolu jest pomoc nauczyciela, a nie pomoc nauczyciel) - klauzulę niżej i na dwóch stronach - no i nie wiem do czego odnosi się ta * po klauzuli, że gotowość do pracy... - moim zdaniem nie powinno tego być w CV - masz jeszcze sporo miejsca, więc dodałabym profil zawodowy pisany pod dane stanowisko ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() Jedyne co mi się rzuciło w oczy, to jakieś takie rozstrzelone, duże i nierówne spacje-odstępy między wyrazami. ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
|
|
|
#4426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jestem dopiero na 1 roku...więc nawet specjalności jeszcze nie mamy, żebym mogła ewentualnie znaleźć jakąś pracę w tym klimacie.A bez specjalności póki co, to nie wiem, gdzie mnie mogą chcieć (studiuję polonistykę )
|
|
|
|
|
|
#4427 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie macie prywatnych linii przewozowych? U nas tego pełno na trasach takich do innych miejscowości do 50/100 km. Kursują co godzinę mniej więcej. ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Jednak to co bym zmieniła: - jeśli masz doświadczenie zawodowe, to wstawiłabym je na początku, a dopiero potem wykształcenie - w doświadczeniu zawodowym koniecznie dodaj miesiące, np. 04.2012-01.2013, a nie same lata - w studiach piszę, że były to studia dzienne (bo w trakcie nich miałam tylko praktyki i umowy-zlecenia, a wiadomo, że u studentów zaocznych doświadczenie zawodowe jest często dużo poważniejsze i bardziej stałe-dłużej w jednym miejscu) - no i dodałabym profil zawodowy
|
|
|
#4428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Cytat:
. Profil jest ważny, przydatny, ale jego brak nie skreśla CV i nie jest błędem . Mnie tam trochę to wkurzało .
|
||
|
|
|
|
#4429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://wymiarykarier.pl/newsy/profil-cv/ http://www.architekcikariery.pl/jak-...178,2,343.html http://www.pracuj.pl/wizerunek-w-int...nesowy.htm#top |
|
|
|
|
|
#4430 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4431 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
zawsze mi odradzano...Doradzano z kolei coś innego, pisanie personal statement tekstem ciągłym jako krótkiej reklamy mojej osoby, szczególnie jeśli nie jest wymagany list motywacyjny. Zapierałam się rękami i nogami, ale potem doradziły mi to jeszcze dwie inne osoby, które zajmowały się rekrutacją. Swoją drogą zawsze wszyscy mnie pytają o zainteresowania, które dla eksperymentu opisałam nie od pauz i zdawkowymi hasłami (tu tez pojawia się ból, ktoś pisze "ksiażki" i cholera wie czy chodzi o zostanie introligatorem, pisanie opowiadań i wierszy, literaturę faktu czy ilustrowanie baśni dla dzieci) a tekstem ciągłym, więc może coś w tym jest...
|
|
|
#4432 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4433 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja, odkąd sama sobie poprawiłam niedawno CV, czyli właśnie napisałam wszystko w większym skrócie, wypunktowałam krótko obowiązki, powyrzucałam zbędne informacje, a uwydatniłam ważniejsze, mam zdecydowanie więcej telefonów w sprawie pracy |
||||
|
|
|
|
#4434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To nie jest fakt - to Twoje przekonanie. Widziałam mnóstwo profesjonalnych CV bez tego profilu. I tak jak piszę - rekrutowałam przez 2 lata i naprawdę ten profil mnie czasem irytował .Nawet jak mi wpiszesz w profilu zawodowym - znajomość języka szwedzkiego, to i tak przeglądam całe CV, żeby sprawdzić czy to prawda i jak się go nauczyłaś (praca za granicą, szkoła, itp.), czyli tak czy inaczej całe CV przeglądam. [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41314776]zależy jaka firma. różnie się płaci. [/QUOTE] To jasne . Piszę tylko, że to niemożliwe .
|
|
|
|
|
|
#4435 |
|
Konto usunięte
|
kurde...
moja znajoma co znalazła pracę i dziś jest jej 3 dzień, miała dziś podziękować. jawny mobbing w tej pracy...czekam na wieści i się martwię. |
|
|
|
|
#4436 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41315539]kurde...
moja znajoma co znalazła pracę i dziś jest jej 3 dzień, miała dziś podziękować. jawny mobbing w tej pracy...czekam na wieści i się martwię.[/QUOTE] Po 3 dniach? To jakaś makabra. |
|
|
|
|
#4437 |
|
Konto usunięte
|
niom... dostała ochrzan za chodzenie do toalety i robienie sobie kanapek bo powinna siedziec na tylku caly czas wpatrzona w kompa.choc to tylko jedne z wielu pretensji...
jak tak mozna traktowac ludzi?!
|
|
|
|
|
#4438 |
|
Zakręcony Chochlik
|
Tak, do lipca. Inaczej przydzielą do jakiegoś podrzędnego OFE.
|
|
#4439 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, właśnie jadę na kolejną rozmowę kwalifikacyjną, trzymajcie kciuki o 14:00 !!
|
|
|
|
|
#4440 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

.