|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Ale zdania o mało świadomych pacjentach nie zmienię i już
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#4442 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Znow zgadzam sie z Chatul. Ogolnie to obowiazkiem lekarza jest poinformowanie o wielu rzeczach zwiazanych z przyjmowaniem lekow i badaniami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4443 |
|
ma zielone pojęcie
|
A ja Cię nie będę namawiała do tego, bo sama mam podobne zdanie na temat mało świadomych pacjentów. Mnie już wystarczy, że widzę na Wizażu takich, co to leki biorą, ale niczego o nich nie wiedzą. I jak przychodzi co do czego, to pędzą na forum zamiast do ulotki zajrzeć.
|
#4444 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#4445 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Przy każdej wizycie są dokładne oględziny ze wszystkich stron, trwa to do 20 minut nawet. Jak potrzebne są leki - muszę wysłuchać dawkowanie, skutki uboczne, co robić jak wystąpią skutki uboczne itp. Każdą dolegliwość/chorobę wet tłumaczy fachowo a później na tzw. chłopski rozum, rozrysowuje itp. Wizyta zwykła trwa ok. godziny, to nic, że jest kolejka. Jak coś się dzieję - siedzi się u niego nawet 2-3 godziny. Liczy się aktualny pacjent . A nieraz byłam u rodzinnego, który mi nawet w oczy nie spojrzał .
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2013-06-14 o 12:06 |
|
|
|
|
#4446 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też nie miałam pobieranej, i nie mam nadal bo po urodzeniu miałam żółtaczkę i dlatego nie pobierali.
|
#4447 |
|
Zakorzenienie
|
lubię te wątki o podziale obowiązków i "przypisanych rolach życiowych" (
). Zawsze tam się można natknąć na perełkiNaprawdę nic mi do życia innych, ktoś może sobie zrobić kuchnię swoim pokojem sypialnianym, luzik, jeśli tylko jemu to pasuje. Ale traktowanie kogoś bliskiego jak debila, który "się brudzi" (przed oczyma stanął mi obraz takiego wieeeelkiego niemowlaka co się upaprał marchewką) i dostaje ataku paniki, bo obiadku nikt na stół nie zaserwował.... I jeszcze napisane to wszystko tak jakby było w ciul zabawne. Przykre, po prostu przykre.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-14 o 12:46 |
|
|
|
#4448 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja lubię jak mi w aptece powiedzą, że lek trzeba trzymać w lodówce (bo o ile czytam o dawkowaniu itd, to o tym wiecznie zapominam) i że ewentualnie przerwa musi być między lekami, jeśli kupuję kilka. Ale też nie potrzebuję całego wypytywania, po co, na co i opowiadania o skutkach ubocznych.
|
#4449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do lekarzy, wspominałam już o mojej babci, która jest po dwóch zawałach i zatruła organizm lekami, jak już widzieliśmy, że coś jest nie tak, to poszliśmy do kardiologa (prywatna wizyta), a babiszon się pyta: po co państwo do mnie przyszli, to nie moja sprawa stan wiedzy niektórych lekarzy mnie poraża.
|
|
#4450 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- do szpitala na planowe przyjęcie przychodzi się bez dokumentacji medycznej, bez wiedzy o tym na co się choruje, czy miało się przetaczaną krew!! oraz o branych przez siebie lekach "coś tam dochtórka mi pisze" lub takie małe różowe... - wiedzę o przebytych operacjach najczęściej dostaję przy badaniu- bo pytam się o blizny i na przykałd dowiaduję e to takie tam, aż po 10 min dochodzimy do wyciętej nerki z powodu raka ![]() Nie no po co powiedzieć. -lub inni nie mówią wcale bo po co ten doktór ma wiedzieć na co choruję -jak mówi się żeby pacjent miał zeszyt a w zeszycie wypisany swoje choroby i brane leki i z tym chodził po lekarzach to ten ma to w d.... ojj długo bym mogła. |
||
|
|
|
#4451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mimo głupoty matki dziecko urodziło się zdrowe.
|
|
#4452 |
|
Konto usunięte
|
Chatul - Ja chociażby po wizażu widzę, że większość ludzi nie ma pojęcia o lekach :P Zobaczcie sobie tematy o antykoncepcji. Ludzie kompletnie nie wiedzą jak działają tabletki antykoncepcyjne, zabezpieczają się w "dni płodne" itp. Naprawdę chyba mało kto czyta ulotki, nie mówiąc o tym, że nie ma pojęcia jaką substancję aktywną przyjmuje. W dodatku wielu chorych chodzi do kilku lekarzy naraz i się do tego nie przyznaje. I potem wychodzą interakcje... Ja nie mówię, żeby z każdym pacjentem wchodzić w 30-minutowe dysputy, ale czasem jedno, dwa pytanie mogą pomóc. Ktoś może poprosić o aspirynę i nie powie, że to dla dziecka. I myślisz, że zajrzy w ulotkę i sprawdzi, że do 12-ego roku życia nie może jej podać? Szczerze wątpię... Sama za dzieciaka nie raz ją brałam, a moi rodzice nie są jakimiś idiotami. Dla nich było normalne, że jak pojawia się gorączka to podaje się polopirynę... Po prostu niewiedza w tej kwestii nadal jest ogromna, szczególnie u osób starszych.
A co do niskiego poziomu wiedzy danego farmaceuty/technika - to już wina apteki kogo zatrudnia i stawia przy pierwszym stole. Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2013-06-14 o 14:13 |
|
|
|
#4453 |
|
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;41319640]Ja chociażby po wizażu widzę, że większość ludzi nie ma pojęcia o lekach :P Zobaczcie sobie tematy o antykoncepcji. Ludzie kompletnie nie wiedzą jak działają tabletki antykoncepcyjne, zabezpieczają się w "dni płodne" itp. Naprawdę chyba mało kto czyta ulotki, nie mówiąc o tym, że nie ma pojęcia jaką substancję aktywną przyjmuje.
A co do niskiego poziomu wiedzy - to już wina apteki kogo zatrudnia i stawia przy pierwszym stole.[/QUOTE] W aptece musi na każdej zmianie być JEDEN farmaceuta, resztę obsługi mogą stanowić ludzie z tytułem technika, po ( chyba ) dwuletnim studium) |
|
|
|
#4454 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko obie strony (służba zdrowia vs pacjenci) mogą podać miliony przykładów, to jest dyskusja, która nie ma końca...
Ja tam od dłuższego czasu wolę przestudiować ulotkę, niż słuchać jak cielę lekarza. Już się wystarczająco wiele razy przejechałam, dziękuję bardzo. Moja mama ma zaawansowaną astmę, która ją kiedyś zabije. Idzie do pulmonologa prywatnie (bo na NFZ dostaje termin za... 6 miesięcy, No więc skoro mama nie może dostać nic innego, to wykupuje zapisany. Efekt- następnego ranka mamut jest w szpitalu, przewieziona karetką, bo tak się dusi... Inny lekarz jakiś czas temu - w razie poważnej duszności grożącej już najgorszym, kazał pewien lek dawkować co 15 minut, aż atak przejdzie. Nadchodzą duszności, mama używa leku co owe 15 minut. Trafia na pogotowie po raz enty. Ludzie tam łapią się za głowę. Użycie tego leku co 15 minut zablokowało (i to jest reguła) drogi oddechowe. Na pewno nie mogło pomóc na duszność.... Tak wiec jedna i druga strona obfituje w swoje kwiatki.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-14 o 14:17 |
|
|
|
#4455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w szpitalu lekarz prowadzący sam się przyznał, że przepisują ten sam zestaw leków (15 leków do zażywania codziennie!) każdemu pacjentowi, bo to taki standard. Ale nieważne, czy ten lek pasuje akurat tobie...
|
|
#4456 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
A po zabiegu poczeka kolejne 3 lata, aby wyleczyć drugie oko Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4457 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
|
|
|
|
|
#4458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama w marcu miała jedno oko (po takim właśnie terminie). I teraz właśnie sobie pare lat poczeka na drugie. Mówi, że funkcjonowanie z wizją, na którą składa się obraz z jednego (wyleczonego) i drugiego (maksymalnie popierni.czonego) oka jest bezcennym doświadczeniem
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4460 |
|
Konto usunięte
|
Tak apropo to trochę ta informacja - przed użyciem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą - bla bla bla...To trochę o kant d... rozbić. Przy zakuie każdego (!!!) leku pytam czy wchodzi w interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi
-może ale nie musi -nie wiem -chyba -hmmm i nie kupuję jakiś super ekstra tajnych leków które mi trzeba z islandii sprowadzać ;p tylko np hydroksyzyna czy jakiś duomox ;p |
|
|
|
#4461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
|
|
#4462 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Jak tak, to dobrze im idzie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego dorośli ludzie nie wiedzą jak funkcjonują różne instytucje w ich kraju. Lekarz- to osoba co leczy, urzędnik to ten co ustala wszystko. Lekarz nie ma wpływu na ilość operowanych osób czy limit przyjęć. To zadanie nfz-u a jak nfz ustali że szpital ma prawo wykonać 40 operacji zaćmy miesięcznie to szpital tyle ma wykonać a nie robić 70- bo na tyle pozwalają środki i personel. Równiez to nie lekarze wydłużają kolejki do siebie ale znów pojawia się limit- powyżej limitu NIE wolno przyjmować. Również lekarze usiłowali walczyć z nfz-em aby płacił za wykonywanie dwóch operacji na raz- np obu nóg, bo teraz albo szpital na raz wykonuje jedną operację a na drugą się czeka albo robi dwie i dostaje zwrot za jedną i dług szpitala się powiększa. Oczywiście lekarzy zarówno politycy jak i pacjenci mają w poważaniu, więc skończy się to jak skończy. ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4464 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;41319640]Chatul - Ja chociażby po wizażu widzę, że większość ludzi nie ma pojęcia o lekach :P Zobaczcie sobie tematy o antykoncepcji. Ludzie kompletnie nie wiedzą jak działają tabletki antykoncepcyjne[/QUOTE] Zdaję sobie sprawę z tego, jak jest. Sama takie wątki przeglądam i udzielam ludziom różnych informacji. Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że naprawdę nie miałabym ochoty o niektórych chorobach rozmawiać z farmaceutą w asyście kilku klientów stojących w kolejce za mną. Cytat:
|
|
#4465 |
|
Konto usunięte
|
No ale bez przesady, chyba wiedzą co może wejść w interakcje z tabletkami biorąc pod uwagę jakie składniki zawiera, np wiem że dziurawiec wpływa na skuteczność, kto ma kurde wiedzieć jak nie farmaceuta.
|
|
|
|
#4466 |
|
Konto usunięte
|
Też mnie dziwi ta niewiedza, szczególnie że jest to wałkowane na ostatnich dwóch latach :P Zresztą wystarczy znajomośc mechanizmów, a nie nauka na pamięć (w większości przypadków). W sumie mam nadzieję, że uda mi się znaleźć pracę poza apteką otwartą
Za duży syf się na rynku zrobił.
|
|
|
|
#4467 |
|
Konto usunięte
|
No. Nie wymagam żeby znali na pamięć, no ale bez jaj, to nie jest pani z warzywniaka która mi daje ziemniory bez informacji zwrotnej. Jak o coś pytam to mogliby chociaż udawać zainteresowanie i powiedzieć gdzie mam sprawdzić
No to mi ręce opadają. Lekarz nie wie, farmaceuta nie wie, ulotka nie wie. Już nie chodzi tylko o antykoncepcyjne ale też o inne leki jeśli się je przyjmuje. |
|
|
|
#4468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4470 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
3 kg dziecko niekoniecznie musi świadczyć o 9 mcu.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

A potem jak przeglądała skład, to się zaczęła śmiać z wosku Carnauba. I chyba nie była przekonana, jak jej powiedziałam, że to przecież typowa substancja glazurująca 

.

moja mama w marcu miała jedno oko (po takim właśnie terminie). I teraz właśnie sobie pare lat poczeka na drugie.