Wiosna przyszła, z nią bociany, więc na @ nie czekamy. Staraczki 2013. Cz. 3 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-14, 08:22   #571
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna przyszła, z nią bociany, więc na @ nie czekamy. Staraczki 2013. Cz. 3

[QUOTE=nadiak1;41308198]
Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Ale ja to bym chciała taki specjalny owulacyjny, a to trzeba zamówić z neta, wybrać ...

Ja mam termometr owulacyjny MICROLIFE MT 16C2, poleciła mi go babka na kursach przedmałżeńskich z NPR, kupiłam na allegro, cena nie wysoka, ma dwa miejsca po przecinku - fajny.
tez mam taki termometr
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 08:25   #572
fantastka
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna przyszła, z nią bociany, więc na @ nie czekamy. Staraczki 2013. Cz. 3

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
wczoraj kupiłam test ale cierpliwie poczekam z nim do przyszłego tygodnia, jak juz wcześniej pisałam to było nasze pierwsze podejście z mężem - 2 dni przed owulacją, teraz jest 9 dni po stosunku i 7 od owu, powiem Wam (może sobie wkręcam), ale na serio nie czuję się dobrze, rano mam takie mdłości, że ledwo w tramwaju wysiedzę...i mam lekki ból podbrzusza od paru dni. piersi nic nie bolą...sama nie wiem, spodziewana miesiączka śr-pt, ale test chyba zrobię we wt:/ nie wytrzymam dłużej z tym czekaniem. jesli się nie uda to pewnie przy następnych cyklach starań nie będę taka szybka z tymi testami, tylko po prostu będę czekała na @.
Ja zawsze jak kupuję testy to po 3 Tak jak mi dziewczyny wcześniej radziły - lepiej poczekać Mi też coś cały czas z brzuchem nie gra, a to jajniki, a to coś jakby żołądek... Ale mówię sobie cały czas, że chyba zwariowałam, bo to niemożliwe, że już ciąża daje o sobie znać .

Zostaje tylko czekanie...

Cytat:
Napisane przez wiecznie_pod_wiatr Pokaż wiadomość

tez mam taki termometr
Już wczoraj kliknęłam

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 08:27   #573
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

a tak w ogole to dzien dobry . Ja juz w pracy . A Wy jeszcze spicie? :p
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 09:24   #574
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiecznie_pod_wiatr Pokaż wiadomość
a tak w ogole to dzien dobry . Ja juz w pracy . A Wy jeszcze spicie? :p
Ja nie śpię od 5:00 Już jestem po pobraniu krwi i śniadaniu

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ----------

Hmm... chciałabym zapytać, jak już tu jestem... my z TŻ mamy konflikt krwi - ja mam 0 rh-, on ma na pewno rh+. Czy to może mieć jakiś wpływ na pierwsze dziecko?

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 09:35   #575
perfuzja
Zakorzenienie

Wiosna przyszła, z nią bociany, więc na @ nie czekamy. Staraczki 2013. Cz. 3

Cytat:

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ----------

Hmm... chciałabym zapytać, jak już tu jestem... my z TŻ mamy konflikt krwi - ja mam 0 rh-, on ma na pewno rh+. Czy to może mieć jakiś wpływ na pierwsze dziecko?
Na dziecko nie ma żadnego wpływu, Ty musisz przypilnowac, zeby dali Ci immmunoglobiline. Ale to standardowa procedura
Stary 2013-06-14, 09:46   #576
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Na dziecko nie ma żadnego wpływu, Ty musisz przypilnowac, zeby dali Ci immmunoglobiline. Ale to standardowa procedura
Tak też myślałam, że dopiero przy drugim może się coś zadziać. Dziękuję

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 10:02   #577
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
hej dziewczyny!
wczoraj kupiłam test ale cierpliwie poczekam z nim do przyszłego tygodnia, jak juz wcześniej pisałam to było nasze pierwsze podejście z mężem - 2 dni przed owulacją, teraz jest 9 dni po stosunku i 7 od owu, powiem Wam (może sobie wkręcam), ale na serio nie czuję się dobrze, rano mam takie mdłości, że ledwo w tramwaju wysiedzę...i mam lekki ból podbrzusza od paru dni. piersi nic nie bolą...sama nie wiem, spodziewana miesiączka śr-pt, ale test chyba zrobię we wt:/ nie wytrzymam dłużej z tym czekaniem. jesli się nie uda to pewnie przy następnych cyklach starań nie będę taka szybka z tymi testami, tylko po prostu będę czekała na @.
Szczerze - mdli Cię od nerwów W ciąży mdłości pojawiają się dużo później. Ja bym na Twoim miejscu jednak poczekała co najmniej 2 tyg od owulacji przed wykonaniem testu, bo wcześniej raczej małe szanse są na 2 kreski. Przecież od owu do zagnieżdżenia się zarodka mija kilka dni.

Cytat:
Tak też myślałam, że dopiero przy drugim może się coś zadziać. Dziękuję
Też mi się tak wydawało
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 10:54   #578
manieczka1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Szczerze - mdli Cię od nerwów W ciąży mdłości pojawiają się dużo później. Ja bym na Twoim miejscu jednak poczekała co najmniej 2 tyg od owulacji przed wykonaniem testu, bo wcześniej raczej małe szanse są na 2 kreski. Przecież od owu do zagnieżdżenia się zarodka mija kilka dni.
Hm...może i masz rację po prostu bardzo bym chciała dzidzię. wiem, że to dopiero pierwsza próba...teraz w sb jadę na grilla i nawet nie wiem czy piwko mogę sobie wypić męczy mnie ta niepewność i czekanie..., mimo to we wt lub śr chyba zrobię test. wtedy dam znać co i jak
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 12:27   #579
agaaga89
Zakorzenienie

Możecie się ze mnie śmiać, ale dziś mi się śniło, że robiłam test ciążowy i miałam dwie grube czerwone kreski ... Za dużo chyba myślę o tych rzeczach

Cytat:
Napisane przez maciejka1987 Pokaż wiadomość
Tak w ogóle myślę, co będzie z pracą... mam dość ciężką pracę, w 100% stojącą, czasami fizyczną, najgorsze jest to, że czasem jak coś sięgam to opieram się brzuchem o stół ... nie wiem czy nie będę musiała iść na zwolnienie od razu...
Mam podobny problem, praca fizyczna, wymagająca ode mnie dużo ruchu, sprytu, obrotności, raczej się nie stoi i odpoczywa... U mnie dziewczyny od razu idą na zwolnienie i nikt z kierowników się nie dziwi, bo rozumieją jakim zagrożeniem może być taki rodzaj pracy także mam szczęście do wyrozumiałego szefostwa. A mieliście już sytuację, że jakaś dziewczyna zaszła w ciążę?

Cytat:
Dzień dobry Witam wszystkie Starające się o dzidziusia

Podczytałam troszkę wasz wątek i właśnie zdałam sobie sprawę, że zajście w ciążę to nie taka prosta sprawa. Nie wiedziałam. Ale zobaczymy - może coś z naszych starań wyjdzie Na razie niecierpliwie czekam i obiecałam sobie, że do końca przyszłego tygodnia nie zrobię testu - jestem w tym maniaczką, wiem, że to bezcelowe tak szybko robić, ale ja po prostu chciałabym od razu wiedzieć... Ogólnie staramy się od... hm tygodnia
Hej Przede wszystkim gratuluję ślubu bo widzę, że świeżo upieczona mężatka owocnych starań, piękny by był prezent ślubny

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
My też idziemy na żywioł A jesteśmy starsi :P
Jakoś nie chce mi się temp mierzyć. Kiedyś się bawilam w npr. Miałam późno owulacje i raz z tz zaszalelismy, bo owu za jakieś 2tyg miała być. A tu zaskoczenie - temp następnego dnia wzrosła po 2 tyg wyszedł test pozytywny Więc i tak co ma być to będzie
Dobre...

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
a ja dziś sobie robienie testu odpuściłam co ma być do będzie i tak zanotuję skok tempki, a z małżem się przytulamy czesto, wiec poki co jestem obrażona na testy i czekam na skok
Brawo luzik górą!

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 12:27   #580
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:

U Nas jest taka sama sytuacja. W pierwszej ciąży ryzyko negatywnego wpływu na dziecko występuje tylko jeśli pojawi się wewnętrzne krwawienie. W ciąży co jakiś czas gin kazał mi badać poziom przeciwciał. Po porodzie dziecko ma natychmiast badaną grupę krwi, jeśli jest dodatnia to matka otrzymuje immunoglobulinę, a jeśli ujemna to nic się nie dostaje. U Nas Misia ma Rh -, więc nie było konieczności podawania mi immunoglobuliny.
kaorlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 12:55   #581
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Możecie się ze mnie śmiać, ale dziś mi się śniło, że robiłam test ciążowy i miałam dwie grube czerwone kreski ... Za dużo chyba myślę o tych rzeczach

Hej Przede wszystkim gratuluję ślubu bo widzę, że świeżo upieczona mężatka owocnych starań, piękny by był prezent ślubny
Mi się ostatnio dzieciaki śniły cały tydzień na okrągło

Dziękuję

Cytat:
Napisane przez kaorlak Pokaż wiadomość
U Nas jest taka sama sytuacja. W pierwszej ciąży ryzyko negatywnego wpływu na dziecko występuje tylko jeśli pojawi się wewnętrzne krwawienie. W ciąży co jakiś czas gin kazał mi badać poziom przeciwciał. Po porodzie dziecko ma natychmiast badaną grupę krwi, jeśli jest dodatnia to matka otrzymuje immunoglobulinę, a jeśli ujemna to nic się nie dostaje. U Nas Misia ma Rh -, więc nie było konieczności podawania mi immunoglobuliny.
Misia = Michalina? Cudowne imię

Już jestem całkiem spokojna w takim razie Już te czasy chyba minęły, że takie rzeczy jak konflikt krwi wychodzą po latach. Moja kuzynka jest właśnie drugim dzieckiem z konfliktu krwi i różne rzeczy jej dolegają, a młoda dziewczyna...

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 13:35   #582
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Sęk w tym że mi tylko ibum działa. A co do mojej spiny to pewnie była spowodowana pms-em
Na mnie też zawsze tylko ibuprofen działał, ale wyczytałam, że jest on szkodliwy w ciąży i że w staraniach też może przeszkadzać, więc mimo wszystko przerzuciłam się na Apap, który nigdy mi nie pomagał - i okazało się, że jednak jakoś tam działa (mój organizm najwyraźniej zrozumiał, że na żaden Ibuprom czy Nurofen nie ma już co liczyć ).
Stary 2013-06-14, 14:02   #583
fantastka
Zakorzenienie

Hmm ja mam jeszcze jedno pytanie. Trochę mi głupio tak was zarzucać pytaniami, ale nie mam kogo spytać - dopóki nie będę już w 3 miesiącu ciąży raczej z nikim nie podzielimy się naszymi planami

Mam teraz do zrobienia badania okresowe do pracy. No i wśród nich jest RTG klatki piersiowej. Tak jak pisałam, jeszcze nie wiem czy będzie @ czy nie... Okaże się za 2 tygodnie... Nie chcę panikować, no ale nie wiem czy zrobić to badanie. Mam taki RTG robiony jakiś czas temu, myślę, że nie więcej niż 4 lata temu. Może by się nadał? A jak nie, to może lepiej powiedzieć lekarzowi zakładowemu, że jestem w ciąży/staramy się z mężem i dlatego nie zrobiłam?

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 14:09   #584
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:
Mi się ostatnio dzieciaki śniły cały tydzień na okrągło

Dziękuję

Misia = Michalina? Cudowne imię
Tak, Misia to Michalinka

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Na mnie też zawsze tylko ibuprofen działał, ale wyczytałam, że jest on szkodliwy w ciąży i że w staraniach też może przeszkadzać, więc mimo wszystko przerzuciłam się na Apap, który nigdy mi nie pomagał - i okazało się, że jednak jakoś tam działa (mój organizm najwyraźniej zrozumiał, że na żaden Ibuprom czy Nurofen nie ma już co liczyć ).
U mnie jest to samo, żadne apapy (nawet te ekstra) nie działają. W poprzedniej ciąży w I trymestrze cierpiałam na bóle głowy i nie mogłam nic brać. Ale się wtedy męczyłam

Cytat:
Hmm ja mam jeszcze jedno pytanie. Trochę mi głupio tak was zarzucać pytaniami, ale nie mam kogo spytać - dopóki nie będę już w 3 miesiącu ciąży raczej z nikim nie podzielimy się naszymi planami

Mam teraz do zrobienia badania okresowe do pracy. No i wśród nich jest RTG klatki piersiowej. Tak jak pisałam, jeszcze nie wiem czy będzie @ czy nie... Okaże się za 2 tygodnie... Nie chcę panikować, no ale nie wiem czy zrobić to badanie. Mam taki RTG robiony jakiś czas temu, myślę, że nie więcej niż 4 lata temu. Może by się nadał? A jak nie, to może lepiej powiedzieć lekarzowi zakładowemu, że jestem w ciąży/staramy się z mężem i dlatego nie zrobiłam?
Wydaje mi się, że jeśli masz podejrzenie ciąży to nie powinnaś robić RTG. Musisz poinformować lekarza robiącego prześwietlenie, że istnieje prawdopodobieństwo ciąży. Nie ma co ryzykować

Upiekłam drożdżówki z truskawkami i kruszonką i się raczymy z Misią. Ale pychaaaa !

Edytowane przez kaorlak
Czas edycji: 2013-06-14 o 14:14
kaorlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 14:40   #585
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:

Powiedz lekarzowi, że możesz być w ciązy i ci badanie rtg odpusci. Mozesz je tez zrobić w 1 fazie następnego cyklu (o ile nie będzie to za 9 miesięcy ).
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 14:55   #586
agaaga89
Zakorzenienie

Fantastka przychylam do się odpowiedzi dziewczyn, po prostu postaw sprawę jasno i zostaw to zdjęcie dopóki sprawa się nie wyjaśni a jeżeli to mus to z tego co wiem jeżeli musisz mieć koniecznie wykonane zdjęcie rtg w ciąży to dostajesz odpowiednie osłonki
Ja gdy zaszłam w ciążę miałam robione 3-krotnie zdjęcie rtg bo akurat złamałam palca u stopy, no, ale gdzie stopa a gdzie brzuch...

Stary 2013-06-14, 14:59   #587
Firlejka
Raczkowanie

Cytat:

Przepraszam, że się tak wtrącam ale u mnie zawsze przed prześwietleniem każda kobieta podpisuje oświadczenie, że nie jest w ciąży. Robi się to tuż przed prześwietleniem. Jeżeli starasz się o dziecko lub podejrzewasz, że możesz być w ciąży, to po prostu powiedz to przed przeswietleniem. W drugiej połowie cyklu najlepiej wogóle nie wykonywać zdjęć RTG. Dla płodu/komórki jajowej promienie RTG są bardzo szkodliwe! Mogą powodować poronienie/obumarcie/uszkodzenia w podziale komórek. Lepiej więc absolutnie nie ryzykować.
Poczytałam kiedyś dużo sobie na ten temat, ponieważ w lutym skręciłam noge w kostce i miałam na szybko robione zdjęcie RTG.

Edytowane przez Firlejka
Czas edycji: 2013-06-14 o 20:02
Firlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 15:04   #588
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Fantastka przychylam do się odpowiedzi dziewczyn, po prostu postaw sprawę jasno i zostaw to zdjęcie dopóki sprawa się nie wyjaśni a jeżeli to mus to z tego co wiem jeżeli musisz mieć koniecznie wykonane zdjęcie rtg w ciąży to dostajesz odpowiednie osłonki
Ja gdy zaszłam w ciążę miałam robione 3-krotnie zdjęcie rtg bo akurat złamałam palca u stopy, no, ale gdzie stopa a gdzie brzuch...
Ten RTG to nie sprawa życia i śmierci. Sprawa jest taka, że do 30.06 muszę mieć to badanie zrobione. @ powinna być chwilę przed no ale nie wiadomo. Powiem mu, że jestem i tyle. Nie chciałam mu kłamać, ale to zdjęcie to takie rutynowe badanie, więc po co mnie naświetlać? Szef zaoszczędzi na badaniu 40 zł, a ja nie będę naświetlona. Lekarz przecież nie sprawdzi, czy jestem czy nie

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 15:05   #589
God Of War 20
Zakorzenienie

Ale się dziewczynki rozpisały.

Fantastka myślę tak samo jak dziewczyny

A ja dziś generalne porządki robię, wyprałam firanki, zasłonki, sprzątam, myje i gotuje już zgłodniałam z tego wszystkiego a mąż dopiero o 17.30 będzie.
Stary 2013-06-14, 15:07   #590
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Firlejka Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się tak wtrącam ale u mnie zawsze przed prześwietleniem każda kobieta podpisuje oświadczenie, że nie jest w ciąży. Robi się to tuż przed prześwietleniem. Jeżeli starasz się o dziecko lub podejrzewasz, że możesz być w ciąży, to po prostu powiedz to przed przeswietleniem. W pierwszej połowie cyklu najlepiej wogóle nie wykonywać zdjęć RTG. Dla płodu/komórki jajowej promienie RTG są bardzo szkodliwe! Mogą powodować poronienie/obumarcie/uszkodzenia w podziale komórek. Lepiej więc absolutnie nie ryzykować.
Poczytałam kiedyś dużo sobie na ten temat, ponieważ w lutym skręciłam noge w kostce i miałam na szybko robione zdjęcie RTG.
No... tak zrobię, tylko nie będę mu tłumaczyć, że się staramy, że jeszcze nie wiem, tylko powiem, że ciąża jest i kropka. To na pewno zrozumie

Dziękuję za odpowiedzi

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Ale się dziewczynki rozpisały.

Fantastka myślę tak samo jak dziewczyny

A ja dziś generalne porządki robię, wyprałam firanki, zasłonki, sprzątam, myje i gotuje już zgłodniałam z tego wszystkiego a mąż dopiero o 17.30 będzie.
A ja jeszcze w pracy siedzę... Dzisiaj mam totalny zjazd wydajności... Za nic się wziąć nie mogę.

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 15:08   #591
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Ten RTG to nie sprawa życia i śmierci. Sprawa jest taka, że do 30.06 muszę mieć to badanie zrobione. @ powinna być chwilę przed no ale nie wiadomo. Powiem mu, że jestem i tyle. Nie chciałam mu kłamać, ale to zdjęcie to takie rutynowe badanie, więc po co mnie naświetlać? Szef zaoszczędzi na badaniu 40 zł, a ja nie będę naświetlona. Lekarz przecież nie sprawdzi, czy jestem czy nie
Myślę, że szefa przekonasz przede wszystkim opcją "oszczędności" oni to lubią A po tym co napisała Firlejka tym bardziej wydaje się, że faktycznie powinnaś sobie odpuścić

Stary 2013-06-14, 15:10   #592
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
No... tak zrobię, tylko nie będę mu tłumaczyć, że się staramy, że jeszcze nie wiem, tylko powiem, że ciąża jest i kropka. To na pewno zrozumie

Dziękuję za odpowiedzi

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

A ja jeszcze w pracy siedzę... Dzisiaj mam totalny zjazd wydajności... Za nic się wziąć nie mogę.
A gdzie pracujesz bidulo? O której kończysz?
Stary 2013-06-14, 15:13   #593
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że szefa przekonasz przede wszystkim opcją "oszczędności" oni to lubią A po tym co napisała Firlejka tym bardziej wydaje się, że faktycznie powinnaś sobie odpuścić
Nic mu nie powiem, to mój tata Nie pójdę na to badanie i dopiero lekarzowi zakładowemu, do którego chodzi się z wszystkimi wynikami badań powiem, dlaczego nie poszłam na RTG A że ja się zajmuję kadrami w firmie to nikt nie będzie wiedział, że tego nie zrobiłam

Gdybym faktycznie była w ciąży to obiecałam sobie, że powiem tylko mężowi... I do 3 miesiąca nie chcemy nikomu mówić... Ostatnio w rodzinie był przypadek, że się dziewczyna mojego brata za wcześnie ucieszyła i wszystkim powiedziała

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
A gdzie pracujesz bidulo? O której kończysz?
W biurze sobie pracuję, ale mam dłuuugie godziny pracy. Zaczynam o 6:00 i siedzę do 16. Także jeszcze chwilka

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2013-06-14, 15:18   #594
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Nic mu nie powiem, to mój tata Nie pójdę na to badanie i dopiero lekarzowi zakładowemu, do którego chodzi się z wszystkimi wynikami badań powiem, dlaczego nie poszłam na RTG A że ja się zajmuję kadrami w firmie to nikt nie będzie wiedział, że tego nie zrobiłam

Gdybym faktycznie była w ciąży to obiecałam sobie, że powiem tylko mężowi... I do 3 miesiąca nie chcemy nikomu mówić... Ostatnio w rodzinie był przypadek, że się dziewczyna mojego brata za wcześnie ucieszyła i wszystkim powiedziała

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

W biurze sobie pracuję, ale mam dłuuugie godziny pracy. Zaczynam o 6:00 i siedzę do 16. Także jeszcze chwilka
Ooo to faktycznie długo pracujesz aż za długo
Stary 2013-06-14, 15:23   #595
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Hm...może i masz rację po prostu bardzo bym chciała dzidzię. wiem, że to dopiero pierwsza próba...teraz w sb jadę na grilla i nawet nie wiem czy piwko mogę sobie wypić męczy mnie ta niepewność i czekanie..., mimo to we wt lub śr chyba zrobię test. wtedy dam znać co i jak
Z tego co kojarzę, to od Twojej owulacji minęło mniej niż 2 tygodnie. Zarodek zagnieżdża się około tydzień po połączeniu, a jeszcze przez kolejne 2 tygodnie nie jest połączony z łożyskiem, a więc z matką, więc alkohol by mu nie zaszkodził. info od mojej gin
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 15:32   #596
perfuzja
Zakorzenienie

Wiosna przyszła, z nią bociany, więc na @ nie czekamy. Staraczki 2013. Cz. 3

Fantastka - powiedz, ze nie możesz wykluczyć, ze nie jestes w bardzo wczesnej ciąży w tyle. Tak naprawde rutynowe badania powinno sie robić w pierwszej połowie cyklu.
Stary 2013-06-14, 15:58   #597
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Firlejka Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się tak wtrącam ale u mnie zawsze przed prześwietleniem każda kobieta podpisuje oświadczenie, że nie jest w ciąży. Robi się to tuż przed prześwietleniem. Jeżeli starasz się o dziecko lub podejrzewasz, że możesz być w ciąży, to po prostu powiedz to przed przeswietleniem. W pierwszej połowie cyklu najlepiej wogóle nie wykonywać zdjęć RTG. Dla płodu/komórki jajowej promienie RTG są bardzo szkodliwe! Mogą powodować poronienie/obumarcie/uszkodzenia w podziale komórek. Lepiej więc absolutnie nie ryzykować.
Chyba chodziło o drugą połowę, kiedy jest już po owulacji i mogło dojść do poczęcia?

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Co do mierzenia temperatury: ja też mam termometr Microlife - jego cena waha się od 10 do 20 zł, tak więc nie jest to duży wydatek Mi udało się go kupić stacjonarnie od ręki w sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym.
A samo mierzenie też nie jest uciążliwe Ja mam wielki problem z systematycznością w jakimkolwiek działaniu i bałam się, że nic z tych pomiarów nie wyjdzie A co się okazało: mierzę od 4 miesięcy i nie opuściłam ani jednego dnia! Budzik na mierzenie mam ustawiony wcześniej, niż muszę wstawać, więc po pomiarze mam jeszcze przynajmniej 1,5 godz. na sen

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2013-06-14 o 15:59
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 16:09   #598
magdawe02
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny.
Miałam dziś okropny dzień w pracy. Szef zły jak osa, bo dużo pracy a ja w dodatku muszę się zwolnić 2h wczesniej
No ale w koncu z wielką łaską i obrazą mnie puścił. Byłam u ginki na pierwszym monitoringu. W 8 dc - w prawym jajniku mamy pęcherzyk 15mm, tylko szkoda, że jest trochę spłaszczony. Jutro robię kolejny raz badanie na poziom estradiolu i przy okazji ginka kazała mi zrobić poziom vit. D3 OH25. Z wrażenia zapomniałam zapytać po co Teraz siedzę na necie i znalazłam na prawdę ciekawe informacje:

"Parom, które bezskutecznie starają się o dziecko często poleca się wyjazd na wakacje. Relaks, romantyczna aura, odcięcie od codziennej rutyny z pewnością robią swoje, ale okazuje się, że za tą radą kryje się coś jeszcze, choć dopiero teraz zostało to naukowo udowodnione.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Graz odkryli, że słońce zwiększa prawdopodobieństwo poczęcia poprzez równoważenie poziomu żeńskich hormonów płciowych i zwiększanie liczebności plemników w męskim nasieniu.Kluczem do zagadki jest witamina D, którą organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych, a której niedobory odkryto u par zgłaszających chęć spróbowania zapłodnienia in vitro.Dowiedziono również, że w okresie zimowym kobiety owulują mniej regularnie, a jajeczko ma mniejsze szanse zagnieżdżenia się w macicy, co może być bezpośrednio związane z niedoborem światła i zmniejszoną produkcją witaminy D."

Dla zainteresowanych do poczytania:
http://mamzdrowie.pl/witamina-d-podnosi-plodnosc/
http://potreningu.pl/artykuly/190/witamina-d-a-plodnosc

Edytowane przez magdawe02
Czas edycji: 2013-06-14 o 16:10
magdawe02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 16:22   #599
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdawe02 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.
Miałam dziś okropny dzień w pracy. Szef zły jak osa, bo dużo pracy a ja w dodatku muszę się zwolnić 2h wczesniej
No ale w koncu z wielką łaską i obrazą mnie puścił. Byłam u ginki na pierwszym monitoringu. W 8 dc - w prawym jajniku mamy pęcherzyk 15mm, tylko szkoda, że jest trochę spłaszczony. Jutro robię kolejny raz badanie na poziom estradiolu i przy okazji ginka kazała mi zrobić poziom vit. D3 OH25. Z wrażenia zapomniałam zapytać po co Teraz siedzę na necie i znalazłam na prawdę ciekawe informacje:

"Parom, które bezskutecznie starają się o dziecko często poleca się wyjazd na wakacje. Relaks, romantyczna aura, odcięcie od codziennej rutyny z pewnością robią swoje, ale okazuje się, że za tą radą kryje się coś jeszcze, choć dopiero teraz zostało to naukowo udowodnione.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Graz odkryli, że słońce zwiększa prawdopodobieństwo poczęcia poprzez równoważenie poziomu żeńskich hormonów płciowych i zwiększanie liczebności plemników w męskim nasieniu.Kluczem do zagadki jest witamina D, którą organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych, a której niedobory odkryto u par zgłaszających chęć spróbowania zapłodnienia in vitro.Dowiedziono również, że w okresie zimowym kobiety owulują mniej regularnie, a jajeczko ma mniejsze szanse zagnieżdżenia się w macicy, co może być bezpośrednio związane z niedoborem światła i zmniejszoną produkcją witaminy D."

Dla zainteresowanych do poczytania:
http://mamzdrowie.pl/witamina-d-podnosi-plodnosc/
http://potreningu.pl/artykuly/190/witamina-d-a-plodnosc
Bidulo.
Ja też miałam skierowanie od gina na badanie wit D3. Wpływa ona też na naszą odporność. Będziesz robiła to badanie?

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Chyba chodziło o drugą połowę, kiedy jest już po owulacji i mogło dojść do poczęcia?

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Co do mierzenia temperatury: ja też mam termometr Microlife - jego cena waha się od 10 do 20 zł, tak więc nie jest to duży wydatek Mi udało się go kupić stacjonarnie od ręki w sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym.
A samo mierzenie też nie jest uciążliwe Ja mam wielki problem z systematycznością w jakimkolwiek działaniu i bałam się, że nic z tych pomiarów nie wyjdzie A co się okazało: mierzę od 4 miesięcy i nie opuściłam ani jednego dnia! Budzik na mierzenie mam ustawiony wcześniej, niż muszę wstawać, więc po pomiarze mam jeszcze przynajmniej 1,5 godz. na sen
No widzisz mam nadzieję, że i ja będę taka systematyczna.
Po kilku cyklach 3-4 będę pewnie już w pełni ogarnięta co i kiedy teraz się mogę tylko domyślać, kiedy owu a tak to będę wiedzieć na pewno
Stary 2013-06-14, 16:23   #600
magdawe02
Raczkowanie

Cytat:
Bidulo.
Ja też miałam skierowanie od gina na badanie wit D3. Wpływa ona też na naszą odporność. Będziesz robiła to badanie?
A czemu nie miałabym zrobić tego badania?
Nie mam żadnych problemów z odpornością...
magdawe02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości