Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-15, 17:07   #4561
BioIvO
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
No nie są łatwe, ale jednak biologia działa tak, że samica nie zostawi swojego młodego, nieważne co by się działo. Matka oddająca zycie za swoje potomstwo to tak naprawdę norma w naturze.
A wcale, że nie. Biologia każe matce opiekować się potomstwem i je chronić ale na pewno nie za cenę swojego życia. Gdy zwierzęca matka stoi przed dramtycznym wyborem, wyżywić siebie czy dziecko wybierze siebie. Podobnie jest w czasie ataku drapieżnika. Na ile może będzie bronić potomstwa, ale na pewno sama nie podłoży się drapieżcy. A dlaczego? Bo bez matki młode na pewno zginie, a matka jednak ma szanse na kolejne dzieci.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 17:25   #4562
201607231707
Konto usunięte

Znaczy, nie mówię, że koniecznie za cenę własnego zycia, ale w razie ataku drapieżcy będzie bronić potomstwa jak tylko będzie mogla i może w trakcie zginąć - może, ale nie musi, nie mówię, że podłoży się drapieżcy. W razie kiedy będzie groziła jej choćby śmierć z glodu - zapewni przetrwanie sobie.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 17:39   #4563
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy, nie mówię, że koniecznie za cenę własnego zycia, ale w razie ataku drapieżcy będzie bronić potomstwa jak tylko będzie mogla i może w trakcie zginąć - może, ale nie musi, nie mówię, że podłoży się drapieżcy. W razie kiedy będzie groziła jej choćby śmierć z glodu - zapewni przetrwanie sobie.
nie wiem o co chodzi
ale czasem niedźwiedzie z głodu muszą zjadać swoje młode

(siedziałam dużo na słońcu dziś i chyba coś mi się stało )
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 17:41   #4564
ajah
wańka wstańka

Mnie firma Apple dziwi.
Niby są tacy świetni, a wypuszczają na rynek wadliwy sprzęt.
Za to mają mega dobrą obsługę klienta- wszystko by ukryć wadę produktu...
Stary 2013-06-15, 17:48   #4565
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
nie wiem o co chodzi
ale czasem niedźwiedzie z głodu muszą zjadać swoje młode

Chomiki też zjadają. A potem nieobeznany własciciel jest przerażony
Wysłowić się dzisiaj sensownie nie umiem, czekajcie, zbiorę się w sobie
Atak drapieżnika - matka walczy
Kiedy ma warunki i jest gotowa - dba najlepiej jak umie
A jak wie, ze nie wykarmi, to wtedy zabija, bo wie, że urodzi kiedy będzie miała możliwość.
NO. Teraz wygląda to sensowniej
Stary 2013-06-15, 17:55   #4566
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Chomiki też zjadają. A potem nieobeznany własciciel jest przerażony
Wysłowić się dzisiaj sensownie nie umiem, czekajcie, zbiorę się w sobie
Atak drapieżnika - matka walczy
Kiedy ma warunki i jest gotowa - dba najlepiej jak umie
A jak wie, ze nie wykarmi, to wtedy zabija, bo wie, że urodzi kiedy będzie miała możliwość.
NO. Teraz wygląda to sensowniej
no
a małe i tak bez niej nie przetrwa
a jak nie przetrwa i małe i ona to już w ogóle nikt nie przetrwa

I GATUNEK PÓJDZIE SIĘ...
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 17:56   #4567
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 22:59   #4568
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość

E tam, niewiele to daje
Ja tam nie mam na co narzekać

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Mój kolega, który był swego czasu kierowcą karetki opowiadał, jak to pojechali raz do jednej z okolicznych wiosek na wezwanie do porażonego prądem. Wpadają do chałupy, a tam za stołem siedzi dziadek na oko w całkiem dobrym zdrowiu. Pytają więc, gdzie ten porażony. A dziadek mówi: "Panowie, to ja. Siedziałem sobie za stołem, łokieć mi się z krawędzi omsknął i taki prąd mnie przeszedł".
Doooobre

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Taa, ta zdrowa konkurencja

Z dzisiejszych T&T- pani zza kamery pyta matki - czy Dżesika (corka innej kobiety) jest dla Adelajdy zagrożeniem? Odpowiedź: "Dżesika nie jest, nie była i nigdy nie będzie dla nas konkurencją"

A Dżesika i Adelajda to niespełna roczne niemowlaki chyba
O Boże....

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Kurde, no, nie myslalam, że zareaguje
Ale spoko, wiedziala, że na pewno nie o to mi chodzi
Bystra pani

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja to tak widzę, że to nadal taki relikt PRLowskiej matki Polki. Często to widzę, jej rodzice tak robili to ona też będzie, nie zauważy, że świat zmądrzał od tego czasu.
Mnie jak miałam 5 lat też zostawiali z 3 letnia siostra pod opieka, a ja jej upilnować nie umiałam, uciekala mi zawsze i nie wiedziałam gdzie jest. Potem było na mnie bo jestem starsza i mądrzejsza. Mnie to nauczylo tylko, że to idiotyzm.
Znajome leją swoje dzieci równo, bo im to dobrze zrobiło jak ich rodzice je bili. I nie widzą, że ich dziecko powoli zaczyna je nienawidzić, że bezwarunkowa miłość nie jest aż tak silna.
Do tego picie i palenie przy dzieciach, bo przecież jest się w domu.

W perelkach właśnie czytałam o całowaniu synków w klejnoty...

Myślę ze czas zamienić WDZ na naukę bycia rodzicem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
O Jezu, co akapit to wyższe ciśnienie...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 23:30   #4569
anlejka
Zakorzenienie

Ja z tym co mnie dziwi.
Tyle się mówi o tym, że pies pogryzł dziecko. Idę sobie dziś na spacer ze swoim szczylem. Spotkałam rodzinę (mama, tata, czterolatek i dwulatka) z psem na spacerze. Pies wielkości świnki morskiej (nie wiedziałam czy rozczulać się jego wielkością czy śmiać się z tego, bo nawet mój pies go nie potraktował jak psa). Siedzą sobie wszyscy przy piaskownicy. Nagle czterolatek łap psa za futro i wrzuca go do piaskownicy. Pies sobie spaceruje po deskach z piaskownicy, a on go spycha. Stwierdziłam, że nie reaguję, bo rodzice widzą co skarbeczek robi. Ale skarbeczek przegiął pałę. Ta ich pso-świnka podbiegła do nas. Obszczekała mojego szczyla, dała się pogłaskać i ogólnie wesoło było. Z racji, że jest cztery razy mniejsza od mojego psa to uciekała przed nim "wystraszona" po czym wyskakiwała i zaczepiała. No jak to szczeniaki mają w zwyczaju mój ją obszczekiwał i trącał nosem. Skarbeczek czterolatek podbiega i pacnął MOJEGO psa. Psa to nie ruszyło, bo to było w sumie takie bardziej muśnięcie, ale wiedziałam, że jeszcze trochę to walnie porządnie. No to mówię mu, że no sorry mały, ale wiesz o tym, że psów (tak, psów, nie piesków i nie kotków, psów) się nie bije. A ten na to, że on swoje może. No to mówię mu, że skoro rodzice mu pozwalają to niech robi co chce swoim psom, ale to jest MÓJ pies i rączki z daleka chyba, że chce pogłaskać, a to i tak powinien najpierw zapytać czy może, bo nie zna psa i może go ugryźć. A ten, że nie, nie, bo on MOŻE, bo tak! No myślałam, że wezmę i go trzasnę, a rodzicom powiem, że ja MOGĘ.
No nie wiem czy tylko mnie to tak rozjuszyło, bo chodziło o mojego czterołapa ale nie potrafię ogarnąć jak rodzic może siedzieć na ławce, patrzeć jak dziecko ich szczeniaka wpycha do piaskownicy siłą albo go wrzuca i nie reaguje. A już w ogóle nie potrafię zrozumieć rodzica, który pozwala dziecku podbiec (nie podejść, podbiec) do obcego psa i go pacnąć.
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 23:35   #4570
201607231707
Konto usunięte

Ja bym chyba nie wytrzymała juz przy tym jak traktował swojego psa. Przydaloby się wziąć rodzica za karczycho i cisnąć nim o ziemię, bo ja MOGĘ.
Stary 2013-06-15, 23:40   #4571
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym chyba nie wytrzymała juz przy tym jak traktował swojego psa. Przydaloby się wziąć rodzica za karczycho i cisnąć nim o ziemię, bo ja MOGĘ.
Tatuś był za duży Ale jak jeszcze raz ich spotkam i mały gniotek będzie zachowywał się tak samo to trząchnę mamuchną trochę w ramach przyjacielskiej pogawędki i wymiany poglądów jak to szczeniaki wszystko niszczą i sikają gdzie popadnie. Chociaż ta ich pso-świnka się pewnie gubi w przedpokoju, to nie ma co mówić o zniszczeniach
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 23:40   #4572
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Ja z tym co mnie dziwi.
Tyle się mówi o tym, że pies pogryzł dziecko. Idę sobie dziś na spacer ze swoim szczylem. Spotkałam rodzinę (mama, tata, czterolatek i dwulatka) z psem na spacerze. Pies wielkości świnki morskiej (nie wiedziałam czy rozczulać się jego wielkością czy śmiać się z tego, bo nawet mój pies go nie potraktował jak psa). Siedzą sobie wszyscy przy piaskownicy. Nagle czterolatek łap psa za futro i wrzuca go do piaskownicy. Pies sobie spaceruje po deskach z piaskownicy, a on go spycha. Stwierdziłam, że nie reaguję, bo rodzice widzą co skarbeczek robi. Ale skarbeczek przegiął pałę. Ta ich pso-świnka podbiegła do nas. Obszczekała mojego szczyla, dała się pogłaskać i ogólnie wesoło było. Z racji, że jest cztery razy mniejsza od mojego psa to uciekała przed nim "wystraszona" po czym wyskakiwała i zaczepiała. No jak to szczeniaki mają w zwyczaju mój ją obszczekiwał i trącał nosem. Skarbeczek czterolatek podbiega i pacnął MOJEGO psa. Psa to nie ruszyło, bo to było w sumie takie bardziej muśnięcie, ale wiedziałam, że jeszcze trochę to walnie porządnie. No to mówię mu, że no sorry mały, ale wiesz o tym, że psów (tak, psów, nie piesków i nie kotków, psów) się nie bije. A ten na to, że on swoje może. No to mówię mu, że skoro rodzice mu pozwalają to niech robi co chce swoim psom, ale to jest MÓJ pies i rączki z daleka chyba, że chce pogłaskać, a to i tak powinien najpierw zapytać czy może, bo nie zna psa i może go ugryźć. A ten, że nie, nie, bo on MOŻE, bo tak! No myślałam, że wezmę i go trzasnę, a rodzicom powiem, że ja MOGĘ.
No nie wiem czy tylko mnie to tak rozjuszyło, bo chodziło o mojego czterołapa ale nie potrafię ogarnąć jak rodzic może siedzieć na ławce, patrzeć jak dziecko ich szczeniaka wpycha do piaskownicy siłą albo go wrzuca i nie reaguje. A już w ogóle nie potrafię zrozumieć rodzica, który pozwala dziecku podbiec (nie podejść, podbiec) do obcego psa i go pacnąć.
A potem ludzie się dziwią że pies ugryzł dziecko. Jak dziecko bije psa, kopie, ciągnie za ogon przydałoby się to samo zrobić dziecku .
Stary 2013-06-15, 23:45   #4573
201607231707
Konto usunięte

Dziecko nie wie, że to złe, jeśli rodzic mu tego nie powie - przydaloby się zrobić to samo rodzicowi, żeby zaczął mysleć.
Stary 2013-06-15, 23:46   #4574
201604250941
Konto usunięte

Pamietam jak byla afera, bo pies pogryzl mocno dziecko, ktore mu wlazlo do ogrodka. Pies byl na lancuchu jak pamietam, i na swoim podworku. Wszedl ktos obcy to sie rzucil, po to jest. I juuz sprawdzanie wlasciciela, czy trzezwy czy pijany, czy pies byl przywiazany prawidlowo.
Wyszlo wyjatkowo na to, ze pies byl przywiazany prawidlowo a dzieciak po prostu nie powinien byl wchodzic na cudze podworko.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 23:55   #4575
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Mysle, ze to calkiem naturalny odruch.

Cytat:
Dziecko nie wie, że to złe, jeśli rodzic mu tego nie powie - przydaloby się zrobić to samo rodzicowi, żeby zaczął mysleć.

Zgadzam sie. Kiedys szlam do domu widzialam chlopca ok. 8-letniego, ktory bil psa (dawal mu "klapsy", to nie bylo kopanie czy rzucanie kamieni. Zatrzymalam sie i zapytalam, czy wie, ze psow sie nie bije. Chlopiec byl w szoku, autentycznie go wrylo. Przestal bic psa i jeszcze dlugo sie za mna ogladal.

Cytat:
Pamietam jak byla afera, bo pies pogryzl mocno dziecko, ktore mu wlazlo do ogrodka. Pies byl na lancuchu jak pamietam, i na swoim podworku. Wszedl ktos obcy to sie rzucil, po to jest. I juuz sprawdzanie wlasciciela, czy trzezwy czy pijany, czy pies byl przywiazany prawidlowo.
Wyszlo wyjatkowo na to, ze pies byl przywiazany prawidlowo a dzieciak po prostu nie powinien byl wchodzic na cudze podworko.
No nie powinno. A wlasciciel mial prawo w domu zalac sie w trupa i im nic do tego.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 00:03   #4576
KOOL SHEN
Rozeznanie

Dla mnie to jest wina rodziców dzieci a nie właściciela psa . A powinno uczyć się zachowania przy zwierzętach.
Stary 2013-06-16, 00:08   #4577
asioollka
Zakorzenienie

Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Syn naszych sąsiadów ostatnio kopnął swojego psa na spacerze. Ma jakieś 8-9 lat. Mój ojciec był tego świadkiem i widział wielokrotnie wcześniej, że dzieciak go ciągnął, nie pozwalał się załatwić, nawet go wyzywał (dziewięciolatek do psa Ty c*uju...) i do niego zaczyna, że ma co to ma znaczyć, że on kopie psa, co to ma być, na co dzieciak mu coś odpyskował. No to ojciec go postanowił nastraszyć i mówi, że zadzwoni na policję jak jeszcze raz zobaczy, że kopie psa, no to mały się popłakał i pobiegł do domu. Potem ojciec tego chłopca tłumaczył się ojcu, że nie miał o niczym pojęcia itd., no i od tego czasu dzieciak rzeczywiście psa traktuje lepiej. Jak dziecko może tak traktować zwierzę? Już pomijam fakt, że dzieciak jest niewychowany i ma okropne ADHD. No po prostu szok. No i skąd taka bezczelność u tych dzieci?

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 00:13   #4578
201604250941
Konto usunięte

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez asioollka Pokaż wiadomość
Syn naszych sąsiadów ostatnio kopnął swojego psa na spacerze. Ma jakieś 8-9 lat. Mój ojciec był tego świadkiem i widział wielokrotnie wcześniej, że dzieciak go ciągnął, nie pozwalał się załatwić, nawet go wyzywał (dziewięciolatek do psa Ty c*uju...) i do niego zaczyna, że ma co to ma znaczyć, że on kopie psa, co to ma być, na co dzieciak mu coś odpyskował. No to ojciec go postanowił nastraszyć i mówi, że zadzwoni na policję jak jeszcze raz zobaczy, że kopie psa, no to mały się popłakał i pobiegł do domu. Potem ojciec tego chłopca tłumaczył się ojcu, że nie miał o niczym pojęcia itd., no i od tego czasu dzieciak rzeczywiście psa traktuje lepiej. Jak dziecko może tak traktować zwierzę? Już pomijam fakt, że dzieciak jest niewychowany i ma okropne ADHD. No po prostu szok. No i skąd taka bezczelność u tych dzieci?

Dobrze, ze nie przyszedl z pozwem sadowym za nekanie i straszenie jego syna, teraz tak to sie zalatwia.
Stary 2013-06-16, 00:15   #4579
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Dla dziecka rodzina to praktycznie caly świat, nie rodzimy się z zakodowanym systemem moralnym, więc jesli w domu mu pobłażają i może sobie pyskować i zachowywać się jak chce, to nic dziwnego, że nie okazuje szacunku nikomu.
Stary 2013-06-16, 00:20   #4580
monicar
Zakorzenienie

Ja kiedyś powiedziałam, że jeszcze raz uszczypniesz mojego psa to zrobię ci to samo. Jak powiedziałam,tak zrobiłam. Poskutkowało.
Stary 2013-06-16, 00:23   #4581
201604250941
Konto usunięte

Demi, Moni- za co te ostrzezenia?

Tak sie zastanawiam wlasnie, co by sie stalo w obecnych czasach, gdyby dzieciak kopnal mojego psa a ja kopnela dzieciaka. Mniejsza o to, ze to niedorosle itd, tak czystko hipotetycznie ktos nie wytrzymal. Policja, sad, grzywna? Czy moze nic?
Stary 2013-06-16, 00:25   #4582
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Ja z tym co mnie dziwi.
Widać, ze te ich pies to dla nich maskotka,anie zywa istota.
Inna sprawa: dziwi mnie to, ze psa na siłę d piaskownicy wciskają. Zierzak nie powinien mieć tam wstępu.
Stary 2013-06-16, 00:26   #4583
monicar
Zakorzenienie

Cytat:

Tak sie zastanawiam wlasnie, co by sie stalo w obecnych czasach, gdyby dzieciak kopnal mojego psa a ja kopnela dzieciaka. Mniejsza o to, ze to niedorosle itd, tak czystko hipotetycznie ktos nie wytrzymal. Policja, sad, grzywna? Czy moze nic?
za off top na urodowym, podglądaczom nie pasuje
Ja oddałam i nie żałuję.
Stary 2013-06-16, 00:27   #4584
ajah
wańka wstańka

Cytat:

W Polse to nie wiem.
WUK mogliby cię za napaść aresztować.
Chociaz jakieś paragrafy na znęcanie się nad zwierzętami są (np. grzywna, kara pozbawienia wolności czy zakaz posiadania zwierząt) i tzw.antyspołeczne zachowanie (tu nieco inne regulacje prawne).
Stary 2013-06-16, 00:29   #4585
201607231707
Konto usunięte

candy, za słownictwo: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post41254601

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez arou Pokaż wiadomość
Oferuję mozliwośc oberwania banem
Stary 2013-06-16, 00:41   #4586
201604250941
Konto usunięte

Sa jakies przepisy u nas, coraz ostrzejsze. Nietykalnosc cielesna na bank, ale sa tez inne, tylko nie wiem na ile stosowane, w koncu to chyba niska szkodliwosc.
Nie wiem, wiem tylko ze jak ktos rusza moje malenstwo to mi wyrastaja kły i pazury i sie rzucam ze wscieklizna.
Stary 2013-06-16, 04:43   #4587
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
To co piszesz o usługach medycznych jest dla mnie nie do pojęcia
Dopóki ktoś ma styczność z polską służbą zdrowia z poziomu gabinetu lekarza rodzinnego (katar, ból gardła), dopóty nie ma pojęcia jaką stajnię Augiasza spotka na wyższych piętrach tej machiny. Wielotomową sagę mogłabym o tym napisać.
Ogarnięta pomrocznością jasną, dałam się namówić pięć lat temu na powrót z normalnego kraju do Polski i po dziś dzień uważam, że to był największy błąd w moim życiu.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 05:46   #4588
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Zgadzam sie. Kiedys szlam do domu widzialam chlopca ok. 8-letniego, ktory bil psa (dawal mu "klapsy", to nie bylo kopanie czy rzucanie kamieni. Zatrzymalam sie i zapytalam, czy wie, ze psow sie nie bije. Chlopiec byl w szoku, autentycznie go wrylo. Przestal bic psa i jeszcze dlugo sie za mna ogladal.
Dla mnie to dziwne, rozumiem, że małe dziecko (tak gdzieś do 5-6 lat)może nie rozumieć, że zwierząt się nie bije, że to je boli ale 8 letni chłopak już raczej powinien wiedzieć takie rzeczy. Ja pamiętam jak byłam nieco młodsza niż to i darłam się na pewną osobę, że ma przestać męczyć mojego chomika bo mu robi krzywdę.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 08:25   #4589
201604200942
Konto usunięte

http://natemat.pl/64299,policjanci-i...zczona-gimbaza
gimbaza.

Jakbym na filmiku zobaczyła moje dziecko to wp****bym mu i to ostro.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 09:42   #4590
201604181004
Konto usunięte

Ten czlowiek jak sie ojazalo, jest chory psychicznie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości