|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
A wcale, że nie. Biologia każe matce opiekować się potomstwem i je chronić ale na pewno nie za cenę swojego życia. Gdy zwierzęca matka stoi przed dramtycznym wyborem, wyżywić siebie czy dziecko wybierze siebie. Podobnie jest w czasie ataku drapieżnika. Na ile może będzie bronić potomstwa, ale na pewno sama nie podłoży się drapieżcy. A dlaczego? Bo bez matki młode na pewno zginie, a matka jednak ma szanse na kolejne dzieci.
|
|
#4562 |
|
Konto usunięte
|
Znaczy, nie mówię, że koniecznie za cenę własnego zycia, ale w razie ataku drapieżcy będzie bronić potomstwa jak tylko będzie mogla i może w trakcie zginąć - może, ale nie musi, nie mówię, że podłoży się drapieżcy. W razie kiedy będzie groziła jej choćby śmierć z glodu - zapewni przetrwanie sobie.
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale czasem niedźwiedzie z głodu muszą zjadać swoje młode ![]() (siedziałam dużo na słońcu dziś i chyba coś mi się stało )
|
|
|
|
|
#4564 |
|
wańka wstańka
|
Mnie firma Apple dziwi.
Niby są tacy świetni, a wypuszczają na rynek wadliwy sprzęt. Za to mają mega dobrą obsługę klienta- wszystko by ukryć wadę produktu...
|
|
#4565 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłowić się dzisiaj sensownie nie umiem, czekajcie, zbiorę się w sobie Atak drapieżnika - matka walczy Kiedy ma warunki i jest gotowa - dba najlepiej jak umie A jak wie, ze nie wykarmi, to wtedy zabija, bo wie, że urodzi kiedy będzie miała możliwość. NO. Teraz wygląda to sensowniej
|
|
|
|
|
#4566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a małe i tak bez niej nie przetrwa a jak nie przetrwa i małe i ona to już w ogóle nikt nie przetrwa I GATUNEK PÓJDZIE SIĘ...
|
|
|
|
|
#4567 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4568 | ||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja tam nie mam na co narzekać
![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
|
|
#4569 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z tym co mnie dziwi.
Tyle się mówi o tym, że pies pogryzł dziecko. Idę sobie dziś na spacer ze swoim szczylem. Spotkałam rodzinę (mama, tata, czterolatek i dwulatka) z psem na spacerze. Pies wielkości świnki morskiej (nie wiedziałam czy rozczulać się jego wielkością czy śmiać się z tego, bo nawet mój pies go nie potraktował jak psa). Siedzą sobie wszyscy przy piaskownicy. Nagle czterolatek łap psa za futro i wrzuca go do piaskownicy. Pies sobie spaceruje po deskach z piaskownicy, a on go spycha. Stwierdziłam, że nie reaguję, bo rodzice widzą co skarbeczek robi. Ale skarbeczek przegiął pałę. Ta ich pso-świnka podbiegła do nas. Obszczekała mojego szczyla, dała się pogłaskać i ogólnie wesoło było. Z racji, że jest cztery razy mniejsza od mojego psa to uciekała przed nim "wystraszona" po czym wyskakiwała i zaczepiała. No jak to szczeniaki mają w zwyczaju mój ją obszczekiwał i trącał nosem. Skarbeczek czterolatek podbiega i pacnął MOJEGO psa. Psa to nie ruszyło, bo to było w sumie takie bardziej muśnięcie, ale wiedziałam, że jeszcze trochę to walnie porządnie. No to mówię mu, że no sorry mały, ale wiesz o tym, że psów (tak, psów, nie piesków i nie kotków, psów) się nie bije. A ten na to, że on swoje może. No to mówię mu, że skoro rodzice mu pozwalają to niech robi co chce swoim psom, ale to jest MÓJ pies i rączki z daleka chyba, że chce pogłaskać, a to i tak powinien najpierw zapytać czy może, bo nie zna psa i może go ugryźć. A ten, że nie, nie, bo on MOŻE, bo tak! No myślałam, że wezmę i go trzasnę, a rodzicom powiem, że ja MOGĘ. No nie wiem czy tylko mnie to tak rozjuszyło, bo chodziło o mojego czterołapa ale nie potrafię ogarnąć jak rodzic może siedzieć na ławce, patrzeć jak dziecko ich szczeniaka wpycha do piaskownicy siłą albo go wrzuca i nie reaguje. A już w ogóle nie potrafię zrozumieć rodzica, który pozwala dziecku podbiec (nie podejść, podbiec) do obcego psa i go pacnąć. |
|
|
|
#4570 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym chyba nie wytrzymała juz przy tym jak traktował swojego psa. Przydaloby się wziąć rodzica za karczycho i cisnąć nim o ziemię, bo ja MOGĘ.
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak jeszcze raz ich spotkam i mały gniotek będzie zachowywał się tak samo to trząchnę mamuchną trochę w ramach przyjacielskiej pogawędki i wymiany poglądów jak to szczeniaki wszystko niszczą i sikają gdzie popadnie. Chociaż ta ich pso-świnka się pewnie gubi w przedpokoju, to nie ma co mówić o zniszczeniach |
|
|
|
|
#4572 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4573 |
|
Konto usunięte
|
Dziecko nie wie, że to złe, jeśli rodzic mu tego nie powie - przydaloby się zrobić to samo rodzicowi, żeby zaczął mysleć.
|
|
|
|
#4574 |
|
Konto usunięte
|
Pamietam jak byla afera, bo pies pogryzl mocno dziecko, ktore mu wlazlo do ogrodka. Pies byl na lancuchu jak pamietam, i na swoim podworku. Wszedl ktos obcy to sie rzucil, po to jest. I juuz sprawdzanie wlasciciela, czy trzezwy czy pijany, czy pies byl przywiazany prawidlowo.
Wyszlo wyjatkowo na to, ze pies byl przywiazany prawidlowo a dzieciak po prostu nie powinien byl wchodzic na cudze podworko. |
|
|
|
#4575 | |||
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Cytat:
Zgadzam sie. Kiedys szlam do domu widzialam chlopca ok. 8-letniego, ktory bil psa (dawal mu "klapsy", to nie bylo kopanie czy rzucanie kamieni. Zatrzymalam sie i zapytalam, czy wie, ze psow sie nie bije. Chlopiec byl w szoku, autentycznie go wrylo. Przestal bic psa i jeszcze dlugo sie za mna ogladal. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#4576 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie to jest wina rodziców dzieci a nie właściciela psa . A powinno uczyć się zachowania przy zwierzętach.
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Syn naszych sąsiadów ostatnio kopnął swojego psa na spacerze. Ma jakieś 8-9 lat. Mój ojciec był tego świadkiem i widział wielokrotnie wcześniej, że dzieciak go ciągnął, nie pozwalał się załatwić, nawet go wyzywał (dziewięciolatek do psa Ty c*uju...) i do niego zaczyna, że ma co to ma znaczyć, że on kopie psa, co to ma być, na co dzieciak mu coś odpyskował. No to ojciec go postanowił nastraszyć i mówi, że zadzwoni na policję jak jeszcze raz zobaczy, że kopie psa, no to mały się popłakał i pobiegł do domu. Potem ojciec tego chłopca tłumaczył się ojcu, że nie miał o niczym pojęcia itd., no i od tego czasu dzieciak rzeczywiście psa traktuje lepiej. Jak dziecko może tak traktować zwierzę? Już pomijam fakt, że dzieciak jest niewychowany i ma okropne ADHD. No po prostu szok. No i skąd taka bezczelność u tych dzieci?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4578 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Dla dziecka rodzina to praktycznie caly świat, nie rodzimy się z zakodowanym systemem moralnym, więc jesli w domu mu pobłażają i może sobie pyskować i zachowywać się jak chce, to nic dziwnego, że nie okazuje szacunku nikomu.
|
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś powiedziałam, że jeszcze raz uszczypniesz mojego psa to zrobię ci to samo. Jak powiedziałam,tak zrobiłam. Poskutkowało.
|
#4581 |
|
Konto usunięte
|
Demi, Moni- za co te ostrzezenia?
Tak sie zastanawiam wlasnie, co by sie stalo w obecnych czasach, gdyby dzieciak kopnal mojego psa a ja kopnela dzieciaka. Mniejsza o to, ze to niedorosle itd, tak czystko hipotetycznie ktos nie wytrzymal. Policja, sad, grzywna? Czy moze nic? |
|
|
|
#4582 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Inna sprawa: dziwi mnie to, ze psa na siłę d piaskownicy wciskają. Zierzak nie powinien mieć tam wstępu.
|
|
|
#4583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja oddałam i nie żałuję.
|
|
#4584 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
WUK mogliby cię za napaść aresztować. Chociaz jakieś paragrafy na znęcanie się nad zwierzętami są (np. grzywna, kara pozbawienia wolności czy zakaz posiadania zwierząt) i tzw.antyspołeczne zachowanie (tu nieco inne regulacje prawne).
|
|
|
#4585 | |
|
Konto usunięte
|
candy, za słownictwo: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post41254601
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4586 |
|
Konto usunięte
|
Sa jakies przepisy u nas, coraz ostrzejsze. Nietykalnosc cielesna na bank, ale sa tez inne, tylko nie wiem na ile stosowane, w koncu to chyba niska szkodliwosc.
Nie wiem, wiem tylko ze jak ktos rusza moje malenstwo to mi wyrastaja kły i pazury i sie rzucam ze wscieklizna. |
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
Dopóki ktoś ma styczność z polską służbą zdrowia z poziomu gabinetu lekarza rodzinnego (katar, ból gardła), dopóty nie ma pojęcia jaką stajnię Augiasza spotka na wyższych piętrach tej machiny. Wielotomową sagę mogłabym o tym napisać.
Ogarnięta pomrocznością jasną, dałam się namówić pięć lat temu na powrót z normalnego kraju do Polski i po dziś dzień uważam, że to był największy błąd w moim życiu. |
|
|
|
#4588 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
. Ja pamiętam jak byłam nieco młodsza niż to i darłam się na pewną osobę, że ma przestać męczyć mojego chomika bo mu robi krzywdę.
|
|
|
|
|
#4589 |
|
Konto usunięte
|
http://natemat.pl/64299,policjanci-i...zczona-gimbaza
gimbaza. Jakbym na filmiku zobaczyła moje dziecko to wp****bym mu i to ostro. |
|
|
|
#4590 |
|
Konto usunięte
|
Ten czlowiek jak sie ojazalo, jest chory psychicznie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

)

. Ja pamiętam jak byłam nieco młodsza niż to i darłam się na pewną osobę, że ma przestać męczyć mojego chomika bo mu robi krzywdę.