Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-16, 13:23   #3031
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Na wzdecia proponuje pić dużo wody, poza tym to dobre dla skóry i ja jem tylko ciemne pieczywo bo miałam takie problemy przed zajsciem w ciążę. I lekarz kazał mi pić do 3 litrów, jak dla mnie to nie wykonalne, ale pije 1,5 l i po 2 tygodniach 100 % lepiej się czułam. Teraz dobre nawyki mi zostały. Jem mniej słodyczy, fast foodow , więcej owocy i warzyw. Czasem trzeba chwilę pochodzić i ulzy . A w ciąży takie problemy się podobno nasilają :-(
Piję wodę i nie zauwazylam zebym jadła coś nie tak. W ogóle zaczęło się wieczorem- wcześniej zjadlam aby kilka słonych paluszków. Strasznie to nie wygodne, bo mówię nawet siedziec nie można. Mam nadzieję, że szybko mi przejdzie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
a ja bym się tam kuzynka nie przejmowała... u mnie ciotka ma synka Mateusza jej siostra za 3mc rodzi i tez chce dać synkowi Mateusz i sie nie przejmuje mimo że to bliższa rodzina
Zastanawiałam się nad tym. Ale z drugiej strony jak będziemy obie Filipow wolały to bedzie kłopot :p ja mam imię awaryjne - myslalam o nim nawet jako o drugim, jeśli miałby być Filip, chociaż wcale aż tak za drugimi imionami nie jestem

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamuśki i przyszłe mamusie

Chciałabym do Was dołączyć

Po raz drugi będe pisała w wątku mamus styczen-luty , gdyz mamy w domu juz jedną córeczkę Natalię urodzoną w 2011 roku właśnie w Lutym

Staraliśmy się 5 miesięcy o drugą dzidzie i w koncu się udało
test pokazuje bardzo mało widoczną kreskę ale jest
także witam wszystkie dziewczynki
Witam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-16, 13:41   #3032
PawMaj13
Rozeznanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Na śniadanie (po 13:00) zjadłam tosta i wsypałam do środka... pół paczki oregano mniami

Tak czytam o Waszych teściowych, współczuję.
Moja kandydatka na teściową od początku zapowiedziała, że się nie będzie "wpier***" bo jej małżeństwo o mały włos by się nie rozpadło przez wpierdzielającą się teściową, więc wie jak to jest

I tak oto mam spokój, widzę ją ze 2 razy w miesiącu, zero telefonów, zero złotych rad, zero czegokolwiek Jest, a jakoby by jej nie było

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 13:49   #3033
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Na śniadanie (po 13:00) zjadłam tosta i wsypałam do środka... pół paczki oregano mniami

Tak czytam o Waszych teściowych, współczuję.
Moja kandydatka na teściową od początku zapowiedziała, że się nie będzie "wpier***" bo jej małżeństwo o mały włos by się nie rozpadło przez wpierdzielającą się teściową, więc wie jak to jest

I tak oto mam spokój, widzę ją ze 2 razy w miesiącu, zero telefonów, zero złotych rad, zero czegokolwiek Jest, a jakoby by jej nie było
Marzenie normalnie mieć taką teściową... szczęściara z Ciebie...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 14:38   #3034
The light
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Dziewczyny a do kogo napisać prywatna wiadomość żeby dołączyć do wątku?

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 14:48   #3035
lejdi_aga13
Rozeznanie

witam nowa mamusie

dziekujeza zyczenia dla mojej gwiazdy

PS jestem Agata

co myslicie o tym:
http://allegro.pl/detektor-tetna-plo...323598988.html

?ja co prawda mam prawie 7 tydz ale mysle nad tym
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 14:52   #3036
Messsuah
Raczkowanie

witam nowe mamusie

ale pędzicie z tym wątkiem, siadam i nadrabiam
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 14:53   #3037
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem szkoda pieniedzy i nerwów.
Stary 2013-06-16, 14:59   #3038
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
wlasnie sama nie wiem-znajoma mi polecila...i sie ciagle zastanawiam
Stary 2013-06-16, 15:11   #3039
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dziewczyny a do kogo napisać prywatna wiadomość żeby dołączyć do wątku?
Żeby wpisać cię na listę musisz napisać do założycielki wątku

Cytat:

co myslicie o tym:

Ja bym nie kupiła. Też myślę,że to może być takie niepotrzebne nakręcanie się. Może przecież coś się zepsuć np w urządzeniu,a ty będziesz myśleć,że coś z dzieckiem jest nie tak.
Stary 2013-06-16, 15:21   #3040
PawMaj13
Rozeznanie

ja też nie popieram takich wynalazków...

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 15:23   #3041
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
moja kolezaka dostała od kogos w prezencie detektor i raz użyła tylo
ja bym nie kupowała
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 15:24   #3042
Enia_
Zadomowienie

Cytat:
witam nowa mamusie

dziekujeza zyczenia dla mojej gwiazdy

PS jestem Agata

co myslicie o tym:

Ja odradzam jak nie chcesz zwariować
Bedziesz chciala sprawdzac co chwile czy jest tetno a jak tylko cos bedzie szło wolniej nie tak jakbys chciala to poprostu dostaniesz palpitacji serca
Mnie polozna pod koniec ciazy sprawdzała detektorem t etno ale to bylo ze dwa razy,miala super sprzet i trzeba miec spore wyczucie aby je wyczuć,ja odradzam
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b8iikt8hcg0od.png
09.09.2009
Enia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 15:58   #3043
Malgos_12
Zakorzenienie

Cześć nowe mamuśki!

Lejdi aga - 1oo lat dla synka - przystojniak z niego mały
co do takich sprzętów też bym sobie głowy nie zawracała, szkoda nerwów

U nas imię ma być proste, łatwe w wymowie i dla Irlandczyków i Polaków (najlepiej podobne w pisowni). Na szczęście obydwoje z tż-tem mamy podobny pogląd, ani nie lubimy bardzo nowoczesnych i nietypowych imion ani tych starych,na które znów nastała moda - wiec jesteśmy w tym zgodni,a jeszcze jedno założyliśmy sobie dziecko będzie miało pojedyncze imię. Nasze obecne typy to Kacper i Natalia.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 15:59   #3044
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
Emma, moja teściowa tak samo traktuje tżta jak dziecko, ciągle opowiada 5 historyjek jak zdarta płyta -jak uciekł z przedszkola, jak sam u dziadka pojechał na wozie i wszyscy go gonili itd. to śmieszne, że teściowe często mają tyle wspólnego

My mieszkamy ok 1 -1,5 godz od niej i jest masakra. Normalnie, czyli przed 4 wojną światową (awantura w majówkę), wydzwaniała do niego po 5 razy dziennie -co jadł na sniadanie, co na obiad, czy ja wracam z pracy normalnie czy ZNÒW mam nadgodziny lub co gorsza kawę z koleżanką a wtedy "i znowu siedzisz sam synku, tak?"
poza tym obie wiedźmy ciągle próbują wymusić żebyśmy nocowali, nie wiem po co. Tlumaczymy, że mamy swój dom, do którego chcemy wraCać, że czekają tu koty itd. To się obrażają i robią sceny łącznie z grożeniem "będziecie coś chcieli"

Kochana, trzeba to olać i myśleć o sobie. Jeśli komuś nie da się dogodzić to po co próbować?
Współczuję, ja bym chyba nie dała rady

Cytat:
witajcie

my tez mieliśmy wczoraj grilla.Do 12 pracowałam,potem zakupy odrazu i wyjazd na działkę .Powrót o 22 i odrazu spacnajadłam sie a jak-kiełbasa z truskawkami

mnie się coś oko robi czerwone i ropieje od soczewek-muszę popytać ginka bo możne w ciąży nie mogę nosić ich?
Do tego robią mi się pryszcze i jakoś złe wyglądam ostatnio

Moj synek kończy dzis 4 latka) Najlepszego Natanielku** (moje malenstwo w foto

wybralismy imiona)) Synek Filipek coreczka Julia. Tż strasznie się angażował w imię haha

muszę sformatować laptopika bo działa jakby chciał a nie mógł;/
Sto lat dla synka

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ja słyszałam kiedyś gorszy zabonon- na porodówkę przywieźli dziewczynę (z jakiejś wsi- nie ubliżając nikomu ze wsi), która się prawie 9 m-cy nie myła lekarzy ponoć odrzucało- nie dziwne.
Ona nie myła się dlatego aby dziecku urody nie zmyć [COLOR="Silver"]

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamuśki i przyszłe mamusie

Chciałabym do Was dołączyć

Po raz drugi będe pisała w wątku mamus styczen-luty , gdyz mamy w domu juz jedną córeczkę Natalię urodzoną w 2011 roku właśnie w Lutym

Staraliśmy się 5 miesięcy o drugą dzidzie i w koncu się udało
test pokazuje bardzo mało widoczną kreskę ale jest
także witam wszystkie dziewczynki
Witaj

P.s. Dziewczyny, moja cera to masakra, zwłaszcza okolice żuchwy. Wstyd się pokazać

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-06-16 o 16:00
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 16:14   #3045
Malgos_12
Zakorzenienie

a ja wam powiem, że na cerę nie mogę narzekać. Raczej nigdy nie miałam większych problemów i teraz też jest OK.
Stary 2013-06-16, 16:30   #3046
gosia261282
Gang Iren

No ja w ciąży z Erykiem miałam też ładną buzię,bez ani jednego pryszczyka,włosy miały ładny połysk,a nie przetłuszczały się,paznokcie się nie łamały. Ogólnie wszystko na plus. A teraz inaczej. No i zobaczymy czy to sprawdzi się,że na dziewczynkę
Stary 2013-06-16, 16:56   #3047
Sheperdess
Rozeznanie

Witam nowe mamusie.

U mnie cera raczej w porządku, choć bez rewelacji, coś tam wyskoczy od czasu do czasu, jak zawsze zresztą. Troszkę poprawiły mi się włosy i paznokcie, ale nie za wiele.

Co do imienia, to, tak jak Malgos chcemy coś podobnego po polsku i ang., ale na razie nie ma zgody, ani nawet wspólnej propozycji. Będziemy negocjować dalej.

The light, jeśli chcesz zostać dopisana do listy w pierwszym poście, to wyślij mi PW z danymi.
Stary 2013-06-16, 17:33   #3048
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny u nas piękna pogoda więc po obiedzie buzie na słoneczko wystawie. Przespałam dziś cala noc ale może dlatego że o 2 się polozylam po walce Szpilki jeśli chodziło imiona to dla dziewczynki mamy wybrane Inga albo Kaja a dla chłopca ja bym chciała Marcel a mąż chce Oliwiera A wy macie już wybrane? Czy za wcześnie na takie rozmowy? Idę zrobić sniadanko bo fasolka się domaga. Miłego dni i blogiego lenistwa

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

P.S. może słyszeliście o fajnych niespotykanych imionach? Znajomi mają Milana na początku mi się nie podobało a teraz uwielbiam imię miękkie, przyjemne, pogodny chłopiec.
My na razie mamy propozycje,bo za wcześnie Dziewczynka to raczej kategorycznie Julka,Natalia albo Milena a dla chłopaka Tż chce jedynie Dawid a mi się to imię nie podoba i myślałam,że Marcin,Fabian,Filip ale jemu się żadne nie podoba,jedynie Dawid jest"jako tako".

A ja byłam sobie na rybach w nocy. I się czułam niezręcznie. Oczywiście każdy trochę piwkował a ja siedziałam z sokiem pomarańczowym,ale to miałam gdzieś,bo nie muszę pić żeby się dobrze bawić. Tylko kolega mojego Tż namawiał mnie chociaż na jedno piwo albo papieroska,gdzie i tak rzucam teraz i bardzo mi ciężko siedzieć wśród palaczy nawet...I nie dociera,że nie chcę,bo nie! Każdy skakał nade mną czy mogę to,czy mi wygodnie a może usiądę,bo żebym nie stała. No kurde. Co ja jakaś chora,że nie mogę czasem sobie stać?

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 17:42   #3049
lidkaa82
Zadomowienie

Co do oryginalnych imion wśród dzieci znajomych to mamy Maksyma i Jędrusia.
Sami mamy imię dla dziewczynki bo zawsze nam się Liwia podobało. co do chłopczyka to juz z pierwszym synkiem był problem, a jak bedzie drugi to nie mam pojęcia. Może mały Piotruś po tacie
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 17:51   #3050
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

U nas większość akceptowalnych imion zostala juz zajęta przez znajomych
No ale cos wymyślimy

Ciekawe czy juz w piątek dowiemy sie czy to chłopiec, czy dziewczyna.

A z dnia na dzień po prostu tak mi wywaliło brzuch, ze szok. Az naprawdę zaczynam sie martwić tymi blizniakami, bo jakos nie przypominam sobie, zeby którejkolwiek z moich koleżanek było widać brzuch w 3 miesiącu...

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
A ja byłam sobie na rybach w nocy. I się czułam niezręcznie. Oczywiście każdy trochę piwkował a ja siedziałam z sokiem pomarańczowym,ale to miałam gdzieś,bo nie muszę pić żeby się dobrze bawić. Tylko kolega mojego Tż namawiał mnie chociaż na jedno piwo albo papieroska,gdzie i tak rzucam teraz i bardzo mi ciężko siedzieć wśród palaczy nawet...I nie dociera,że nie chcę,bo nie! Każdy skakał nade mną czy mogę to,czy mi wygodnie a może usiądę,bo żebym nie stała. No kurde. Co ja jakaś chora,że nie mogę czasem sobie stać?
E tam, chcieli byc mili Mnie sie teraz bardzo kręci w głowie i robi słabo jak dłużej stoję, wiec z miłym uśmiechem przyjmuje wszystkie propozycje siedzenia
Stary 2013-06-16, 18:25   #3051
SunShineDoll
Rozeznanie

U mnie z "dziwnych" imion to Chanel, Chantal, Jessica - nie wiem czy tak się pisze :P Henry, Charly i szczerze to ja bym dziecku nie dała żadnego z tych imion i nawet jeśli ma później zrobić jakąś zagraniczną karierę czy mieszkać nawet na księżycu to uważam, że proste imienia są najlepsze. Kiedyś czytałam czy nawet na studiach miałam styczność z jakimiś badaniami w których mówiono, że często rodzice poprzez nadawanie dzieciom imion powiedźmy światowych chcą żeby były postrzegane jako "klasa wyższa" nie mówię, ze każdy tak ma. Jednak mieszkam w społeczności gdzie jest dużo Romów i oni to swoje dzieci nazywają jak z "amerykańskich filmów" więc coś w tym jest.
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 18:43   #3052
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
No ja w ciąży z Erykiem miałam też ładną buzię,bez ani jednego pryszczyka,włosy miały ładny połysk,a nie przetłuszczały się,paznokcie się nie łamały. Ogólnie wszystko na plus. A teraz inaczej. No i zobaczymy czy to sprawdzi się,że na dziewczynkę
ja tak samo.z Natanielem piekna cera,wloski a teraz.....

dzieki za radebylam ciekawa waszej opini!

Moj Tż kupil mi 4kg tuskawek i bita smietanezjem pewnie kilka mmmm...
Stary 2013-06-16, 18:44   #3053
forester
Zadomowienie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
I jak już się żale to może któraś z Was tak na : w nocy usnąć nie moglam. Tak mnie bolało biodro i pachwina, ale tylko z prawej. Ból promieniowal przez udo do kolana. Nic przyjemnego. Wiem że się tam wszystko rozszerza, ale tylko z jednej strony ? Wiecie może coś na ten temat ?
Ja w lutym uszkodziłam sobie kręgosłup w części lędźwiowej, czego skutkiem była rwa kulszowa. Boli bardzo, podobnie zaczyna się od kręgosłupa potem pachwina, tylna strona uda i kolano aż do stopy. Wczoraj też mnie dopadło, a pojawiło się bo za intensywnie sprzątałam. Tak bolało, że stanąć na nodze nie mogłam. Dodatkowym objawem jest to, że nie możesz unieść prostej nogi do góry. Podobno w ciąży rwa może być skutkiem nacisku maluszka na nerwy i kręgosłup. Może to to cię męczyło?

Witam nowe mamusie

Walczę dziś z trupio niskim ciśnieniem, ledwo żyje, prawie z kanapy nie drgam, bo mi serce w mózgu bije
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 18:53   #3054
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
co myslicie o tym:

moim zdaniem zbędny i wcale nie tani gadżet
Stary 2013-06-16, 18:56   #3055
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Ja w lutym uszkodziłam sobie kręgosłup w części lędźwiowej, czego skutkiem była rwa kulszowa. Boli bardzo, podobnie zaczyna się od kręgosłupa potem pachwina, tylna strona uda i kolano aż do stopy. Wczoraj też mnie dopadło, a pojawiło się bo za intensywnie sprzątałam. Tak bolało, że stanąć na nodze nie mogłam. Dodatkowym objawem jest to, że nie możesz unieść prostej nogi do góry. Podobno w ciąży rwa może być skutkiem nacisku maluszka na nerwy i kręgosłup. Może to to cię męczyło?

Witam nowe mamusie

Walczę dziś z trupio niskim ciśnieniem, ledwo żyje, prawie z kanapy nie drgam, bo mi serce w mózgu bije
U mnie zaczynało się na biodrze i kolanie kończyło. Też czytalam o tej rwie, ale po 1 to chyba za wcześnie, a po 2 z kręgosłupem wszystko ok. Mam tylko nadzieję, że to nic groźnego

Stary 2013-06-16, 19:01   #3056
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Co do oryginalnych imion wśród dzieci znajomych to mamy Maksyma i Jędrusia.
Sami mamy imię dla dziewczynki bo zawsze nam się Liwia podobało. co do chłopczyka to juz z pierwszym synkiem był problem, a jak bedzie drugi to nie mam pojęcia. Może mały Piotruś po tacie
Moja siostra ma Liwke i na początku każdy dodawał ,,o,, ale teraz się wszyscy nauczyli ładnie
Wczoraj wpadłem na pomysł żeby może pisać pamiętnik z ciąży. Pisze może którąś z was coś takiego. Na pamiątkę dla dziecka kiedyś
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 19:09   #3057
The light
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Czytałam badania, ze im bardziej udziwnione imię dla dziecka tym gorzej ma później w życiu. Jest źle akceptowane w grupie co się negatywnie odbija na jego psychice.

Oczywiście trzeba brać pod uwagę środowisko, bo wiadomo, ze na południu kraju nadaje się inne imiona niż na północy

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 19:35   #3058
Malgos_12
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
U mnie z "dziwnych" imion to Chanel, Chantal, Jessica - nie wiem czy tak się pisze :P Henry, Charly i szczerze to ja bym dziecku nie dała żadnego z tych imion i nawet jeśli ma później zrobić jakąś zagraniczną karierę czy mieszkać nawet na księżycu to uważam, że proste imienia są najlepsze. Kiedyś czytałam czy nawet na studiach miałam styczność z jakimiś badaniami w których mówiono, że często rodzice poprzez nadawanie dzieciom imion powiedźmy światowych chcą żeby były postrzegane jako "klasa wyższa" nie mówię, ze każdy tak ma. Jednak mieszkam w społeczności gdzie jest dużo Romów i oni to swoje dzieci nazywają jak z "amerykańskich filmów" więc coś w tym jest.
Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Czytałam badania, ze im bardziej udziwnione imię dla dziecka tym gorzej ma później w życiu. Jest źle akceptowane w grupie co się negatywnie odbija na jego psychice.

Oczywiście trzeba brać pod uwagę środowisko, bo wiadomo, ze na południu kraju nadaje się inne imiona niż na północy

też czytałam o tym, że dziwne imiona sprawiały, że dzieciaki były wyśmiewane, nie dopuszczane do zabaw, stawały się wyrzutkami a potem same oddalały się od społeczeństwa, a co za tym idzie wiele z nich stawało się np. seryjnymi mordercami. Artykuł był akurat bardzo ciekawy. Oczywiście w obecnych czasach jest wiele dziwacznych imion, zresztą ja tutaj nie mam takiego problemu bo każde imię jest inne i innego pochodzenia ale przypomniało mi się jak kiedyś ktoś chciał nazwać bliźniaki "Fish and Chips". Nie wiem dlaczego niektórym rodzicom sprawia tyle przyjemności krzywdzenie w ten sposób swoich dzieci...
My jednak tak czy inaczej zawsze byliśmy za prostymi imionami z czasów Kasiek, Gosiek, Tomków czy Mateuszów
Stary 2013-06-16, 19:51   #3059
forester
Zadomowienie

My tak na poważnie jeszcze nie podejmowaliśmy tematu- jak dla nas to jeszcze za wcześnie. Grunt by imię dobrze nam się kojarzyło (w sensie z jakimś dobrym człowiekiem), żeby nie było wymyślne no i Tż z pochodzenia jest Ukraińcem, więc chciałabym ze względu na to w jakiej religii dziecko będzie wychowywane, żeby to imię znalazło też odpowiednik w języku ukraińskim. Po sąsiedzku mam małą Antonie i bardzo mi się to imię spodobało. Jest imieniem tradycyjnym i fajnie się zdrabnia: Tola, Tośka, Antośka.
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-16, 20:01   #3060
Malgos_12
Zakorzenienie

Forester - może i fajne zdrobnienia, ale jak będzie dorosłą osobą a chcesz się zwrócić np przez pani i wtedy już pasuje pełnym imieniem typu pani Antonino... (i powiedzmy, że tak zawołają ją na studiach -młodą 20-letnią dziewczynę) nie zawołasz Tośka, czy Tosia. Ja właśnie dlatego nie lubię takich imion, przy których trzeba się trochę nakombinować. To samo jest z moim. Jak mnie znają to nie ma problemu, ale jak trzeba bardziej oficjalnie to mówią Małgorzata... a tej wersji imienia bardzo nie lubię -uznaję tylko w dokumentach.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości