Słodzik, miód, ksylitol, stewia, erytrol... - czym najlepiej słodzić? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-15, 17:24   #211
wellaflex
Przyczajenie

Dot.: Stewia-niskokaloryczna słodycz

Nhung- niektóre substancje są niezbędne żeby stevia miała postać tabletki.

O ile dobrze pamiętam, to ten stearynian i wodorowęglan sodu są przy tej formie słodzika konieczne. Inaczej pastylka by nie była pastylką bo by się rozsypywała. A kwas wydaje mi się, że neutralizuje naturalny gorzki posmak stevii.100% stevię kupisz tylko jako susz albo świeże liście bo i do tej w proszku potrafią różnych świństw i wypełniaczy dosypać.
wellaflex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-01, 12:06   #212
Amalia1989
Rozeznanie

Dot.: Co większą trucizną? Cukier czy słodzik?

U mnie słodzik spowodował ogromną ochotę na słodycze i przytyłam. Dlatego już nie będę go używać. Wcześniej oczywiście schudłam trochę, ale co z tego, jeśli to jest błędne koło.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 13:54   #213
anqaz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lizzie:* Pokaż wiadomość
Stewia jest roslina, która zastępuje cukier, bardzo słodka i niemal bez kalorii. Cytuję " Jedna łyżeczka skruszonych liści wystarcza do posłodzenia litra herbaty.Stewia nie posiada żadnych wartości kalorycznych,mozna ją stosować do wypieków i marynat, ma też właściwości lecznicze." jest 300 razy słodsza od cukru, w naturalnych warunkach nie występuje w Polsce, ewentualnie można ją uprawiać w doniczce lub w ogrodzie. Istnieje wiele gatunków Stewii,lecz tylko Stevia Rebaudiana Bertoni. Jest mało znana w Polsce, a szkoda Może jak znajdę gdzieś w sklepie nasiona, to posadzę w doniczce, chociaż myślę że niełatwo będzie ją kupić .
A więc, jestem technologiem żywności. Teraz jestem na doktoracie, a moja koleżanka, która już za niedługo się obroni badała właśnie to ziółko. Jeszcze nie widziałam gotowych wyników badań, ale jeśli ktoś jest tym tematem zainteresowany i chciałby zaczerpnąć paru informacji z rzetelnego źródła to służę pomocą. Podaje linka do mojego bloga i tym samym artykułu o stewi jaki ostatnio pisałam dla jednego portalu. Wszystkie zamieszczone tam informacje są zaczerpnięte z źródeł naukowych & akademickich. Wbrew temu co piszą niektórzy internauci nie jest to sposób promocji, pisze to w co wierzę. Jednak pamiętajcie, że nawet jeśli posłodzisz swoją kawę stawią, a urozmaicisz swoją przerwę na kawę batonikiem czy czekoladą to cały ten zabieg jest bezcelowy. Równie dobrze możesz dorzucić jeszcze 2 łyżeczki cukru...

http://metulas.wordpress.com/2013/01/09/slodka-stewia/
anqaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 23:07   #214
nicooole
Rozeznanie

Czy stevia zostawia taki posmak jak aspartam lub inne slodziki?? Zastanawiam sie nad kupnem
Stary 2013-01-21, 11:45   #215
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicooole Pokaż wiadomość
Czy stevia zostawia taki posmak jak aspartam lub inne slodziki?? Zastanawiam sie nad kupnem
Moja przygoda ze stewią zaczęła się i zakończyła na jednej butelce napoju, posłodzonego chyba w 80% zwykłym cukrem, a w 20% stewią. W smaku było ohydne, z tym takim długim, irytującym posmaczkiem.

Ja stewii mówię stanowcze, zdecydowane: nie. Zostaję przy słodzeniu miodem.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 16:08   #216
Paula_95
Wtajemniczenie

Kupiłam dzisiaj stevię w sklepie...dziwnie smakuje kupiłam w sumie tylko do kawy raz od czasu, a tak to nie słodzę w ogóle

Ekhem, coś mi się tu nie podoba...mogę poprosić jakiegoś znawcę o sprawdzenie składu? Proszę
Skład: ''maltodekstryna, substancja słodząca-glikozydy stewiolowe. W składzie używane są również: mleko, soja, gluten''.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25

Edytowane przez Paula_95
Czas edycji: 2013-01-28 o 16:33
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 14:25   #217
siara_nh
Raczkowanie

Cześć
właśnie kupiłem stewię to już mój drugi zakup (pierwszy okazał się tandetą z carefura za 10zł) teraz kupiłem ekstrakt 98%
w samaku taka sobie ujdzie - faktycznie ma dziwny posmak pewnie idzie się przyzwyczaić - natomiast mam pytanie do osób które stosują stewię- czy mieliście na początku delikatne kołatanie serca?
ja przy tej pierwszej i przy tej drugiej odczuwam delikatne kołatanie serca i nie wiem czy organizm się mój do tego przyzwyczai czy ona mi po prostu szkodzi
siara_nh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 11:52   #218
stukstuk
Raczkowanie

słodziki - który najlepszy w smaku?...

Na początku chcę zaznaczyć, że chciałabym uniknąć dyskusji o tym, czy słodziki są zdrowe czy nie. Póki co - nie ma chyba żadnego naukowego potwierdzenia ich szkodliwości, więc nie o tym jest ten wątek
Chciałabym zapytać, który słodzik jest wg Was najlepszy w smaku? Bo dla mnie to duży problem. Kupiłam już kilka, a tanie nie są - leżą na półce i się marnują, żaden mi nie smakuje. Mam stewię Krugera w tabletkach, stewię Zielony Listek w proszku i słodzik Sweet Top w tabletkach (aspartam) - po wszystkich zostaje ohydny, gorzki posmak w ustach. Już po tym aspartamie o dziwo najmniej...
Widziałam słodzik Krugera w tabletkach o smaku waniliowym - ale już nie chciałam eksperymentować - może próbowałyście?
Jaki słodzik polecacie?...
stukstuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 13:05   #219
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: słodziki - który najlepszy w smaku?...

Cytat:
Napisane przez stukstuk Pokaż wiadomość
Na początku chcę zaznaczyć, że chciałabym uniknąć dyskusji o tym, czy słodziki są zdrowe czy nie. Póki co - nie ma chyba żadnego naukowego potwierdzenia ich szkodliwości, więc nie o tym jest ten wątek
Chciałabym zapytać, który słodzik jest wg Was najlepszy w smaku? Bo dla mnie to duży problem. Kupiłam już kilka, a tanie nie są - leżą na półce i się marnują, żaden mi nie smakuje. Mam stewię Krugera w tabletkach, stewię Zielony Listek w proszku i słodzik Sweet Top w tabletkach (aspartam) - po wszystkich zostaje ohydny, gorzki posmak w ustach. Już po tym aspartamie o dziwo najmniej...
Widziałam słodzik Krugera w tabletkach o smaku waniliowym - ale już nie chciałam eksperymentować - może próbowałyście?
Jaki słodzik polecacie?...
Oczywiście, że są na to badania. O szkodliwości aspartamu mówi się coraz więcej i coraz głośniej, ale wątek nie jest o tym, więc nie zaśmiecam.

Stewia jest, moim zdaniem, wyjątkowo niesmaczna.

Jedyny "słodzik" jaki mi kiedykolwiek posmakował na tyle, żebym nie pluła na kilometr, to odrobina czystej glukozy dodana do herbaty.

Jako doskonałego zastępcę cukru polecam naturalny miód. Serio. Nie znajdziesz nic lepszego
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 14:16   #220
la'Mbria
Zakorzenienie

dla mnie stevia jest słona! poważnie ochyda...przynajmniej w kawie bllleeee
chyba najlepiej słodzić miodem jeśli ktoś go przełknie- ja mam odruch zwrotny po samym zapachu (smak mii nie przeszkadza, gdy mam zatkany nos)
proponuję powoli oduczyć się słodzenia.
Cukrem się oduczać.
Najpierw 1 łyżeczka, potem ciut mniej i mniej każdego dnia. Ja zeszłam z łyżeczki cukru do kawy na 1/4 łyżeczki w 3 dni- teraz posłodzona całą lyżeczkę jest dla mnie nie do wypicia
zmniejszam sobie cały czas ilość cukru, nawet teraz niesłodzona kawa/herbata zaczyna mi już dobrze smakować

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 14:29   #221
effcia82
Zakorzenienie

Jak dla mnie najlepszy jest ksylitol. Do tego zdrowy. Niestety drogi.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 14:37   #222
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cecylia Sztabowska Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o słodzik to jak dla mnie jest najlepszy stewia.
Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie najlepszy jest ksylitol. Do tego zdrowy. Niestety drogi.
Popieram, oba są według mnie najlepsze
Stary 2013-04-16, 15:47   #223
saakdasadadsad
BAN stały

ksylitol. mojej mamie polecił go kiedyś specjalista od akupunktury więc w moim domu jest od dawna. Jest świetny, nigdy nie jadłam innych słodzików (no chyba, że w produktach light) więc porównania nie mam i nie chcę mieć. Stosuję rzadko, bo jestem już praktycznie odzwyczajona od słodzenia, no chyba, że coś piekę coś "grzesznego" typu sernik lub muffinki
saakdasadadsad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 08:43   #224
effcia82
Zakorzenienie

Wadą ksylitolu jest to, że odkąd go stosuje, inne słodziki strasznie mi nie smakują a ciężko go nosić wszędzie ze sobą.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 12:27   #225
stukstuk
Raczkowanie

Ale ksylitol to cukier, nie słodzik. Trochę mniej kaloryczny, ale cukier.
stukstuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 12:29   #226
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Jest cukrem, ale ma ig 8, więc daleko mu do białego/trzcinowego. Kaloryczność ma o niecałą połowę mniejszą.
Stary 2013-04-19, 08:22   #227
saakdasadadsad
BAN stały

słodziki - który najlepszy w smaku?...

Cytat:
Konkretnie jest cukrem brzozowym. A to źle? Wadą cukru jest to, że ma bardzo wysokie ig, ksylitol tego nie ma. Oprócz tego ma mniej kcal, jest słodszy niż cukier, ale smak ma naprawdę w porządku no i chroni zęby przed próchnicą (są nawet specjalne cukierki z ksylitolu)
saakdasadadsad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 22:11   #228
FauxCrystal
Raczkowanie

Odświeżam.

Sama ostatnio zastanawiałam się nad wypróbowaniem stewii, obawiam się jednak tego posmaku jak w słodziku ;/ znalazłam jednak możliwość wypróbowania darmowych próbek ze strony http://www.betterstevia.pl/pobierz-probke/ i czekam. Próbował już ktoś stewię z tej firmy?
FauxCrystal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 21:50   #229
nicooole
Rozeznanie

Ehh, w takim razie sobie podaruje eksperymenty ze stewią.. Macie do polecenia jakiś dobry zamiennik?
Stary 2013-05-16, 17:18   #230
Rubella
Rozeznanie

cóż ja miałam póki co do czynienia z taką naturalną stewią- zamawiałam susz, który gotowałam ok. pół godziny i powstawał taki syrop, był słodki-nie było czuc w ogóle gorzkiego posmaku, ale za to był taki ziołowy i barwił jedzenie trochę na zielono
dodatkowo zauważyłam, że jak się dodawało do produktów mlecznych to ten ziołowy posmak zanikał

niestety jak się go za dużo dało, to ziołowy smak był nie do zniesienia, więc wczoraj kupiłam sobie taką stewię i zawiodłam się baaaardzo, na opakowaniu było napisane, że 1 tabletka słodzi jak łyżeczka cukru, a ja po dodaniu 3 (gdzie słodzę 1 łyżeczkę, lub wcale) nie czułam żadnej słodyczy

gdy wzięłam tabletkę na język, to owszem czuc było słodycz, ale w kawie czy kaszy mannej stewia nie posłodziła w ogóle, za to dała taki dziwny posmak, nie gorzki, nie ziołowy, tylko taki bardzo sztuczny- używałam kiedyś chemicznego słodzika (cyklaminian i sacharynian sodu), który nadawał słodycz, ale też pozostawał sztuczny posmak w tle- to stewia zadziałała podobnie tylko chyba zapomniała posłodzic

no i teraz zastanawiam się nad zakupem, przez allegro "stewii rebaudiozyd A 98%" w składzie rebaudiozyd A, poza tym stewiozyd i rebaudiozyd C, żadnych kwasów, wypełniaczy, maltodekstryny i innych śmieci, 0 kalorii i 25g kosztuje 35zł+5 za dostawę- cena trochę mnie zwala, choc niby ma to zastąpic 12kg cukru (no to nawet taniej by wyszło )
sprzedawca opinie ma same dobre, ale wydac 40zł i okaże się, że smakuje jak ta stewia w tabletkach... bym się zdenerwowała

jest to firma LAFAR, kupywała może któraś z Was i może się podzielic opinią?
Rubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 00:01   #231
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Hej, co sądzicie o tej Stewii? http://www.steviapol.pl/sklep/produk...ek-w-dozowniku mam możliwość kupić osobiście u nich w sklepie, więc byłoby mi to na rękę. Poza tym jest to małe opakowanie i mogłabym przetestować czy mi pasuje, bo i tak niewiele słodzę.

Czy może lepszy ksylitol?

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2013-05-18 o 00:03
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 08:31   #232
Sklep_Rafa_pl
Przyczajenie

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40867381]Hej, co sądzicie o tej Stewii? http://www.steviapol.pl/sklep/produk...ek-w-dozowniku mam możliwość kupić osobiście u nich w sklepie, więc byłoby mi to na rękę. Poza tym jest to małe opakowanie i mogłabym przetestować czy mi pasuje, bo i tak niewiele słodzę.

Czy może lepszy ksylitol?[/QUOTE]

Mnie stewia w ogóle nie smakuje. Ma okropnie słodki smak, nieco sztuczny i pudrowy. Zdecydowanie bardziej polecam ksylitol. Oczywiście jest nieco droższy, ale bardziej wydajny.
Sklep_Rafa_pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 16:50   #233
turja
Przyczajenie

Ja także używam ksylitolu. Oprócz tego co już było wspomniane mogę dodać, że to przynajmniej nie jest chemia jak np.aspartam. Problemem na rynku jest natomiast fakt, że staje się na tyle modny, że firmy już zaczynają go podrabiać i robią to niestety z genetycznie modyfikowanej kukurydzy. A fe
Szukajcie zatem tych sklepow, ktore maja ksylitol fiński, bo ten jest na pewno z brzozy. A ksylitol jest na tyle fajny, że są nawet gumy do życia z ksylitolem zamiast aspartamu i sorbitolu. Ci, co wiedzą, że aspartam jest ble mają już alternatywę
turja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 14:30   #234
kuchenka88
Przyczajenie

ksylitol najlepszy jeśli chodzi o stevię to się przydaje bo jest sprzedawana w saszetkach, wiec do torebki można wrzucić i zawsze mieć pod ręką posmak jest specyficzny, ale można się przyzwyczaić, z resztą jeśli używa się jej naprawdę tylko odrobinę to wtedy jest w porządku
kuchenka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 14:46   #235
ksiadz_robak
Raczkowanie

Ksylitol jest dość ciekawy (zarówno w smaku jak i pod kątem efektów), ale nadużywanie może być szkodliwe dla wątroby (tam głównie jest metabolizowany). Prócz tego może przy większym spożyciu powodować biegunki.

No i jest on trucizną dla psów - więc lepiej ich nie dokarmiać resztkami... (ale to się tyczy także diety bez ksylitolu).

(link w j. ang.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/

PS. Obecnie nie jest możliwe zjedzenie czegokolwiek bez "chemii" chyba że mieszka się na wsi. Poza tym nie można demonizować "chemii" "Exxx" tylko za nazwę

Edytowane przez ksiadz_robak
Czas edycji: 2013-06-15 o 14:48
ksiadz_robak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 18:58   #236
dacn
Zakorzenienie

Stewia jest niedobra.

Słodziki oparte na aspartamie gorzkie i ogólnie bleee a w dodatku niezdrowe. I chyba wszystkie jakie jadłam.

Jedyne co akceptuję to fruktoza, na prawdę słodka i smaczna.

Innych nie próbowałam.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 12:54   #237
ksiadz_robak
Raczkowanie

Fruktoza też dobra, o ile używa jej się z umiarem - kilka łyżeczek dziennie. W większych ilościach powoduje problemy z wątrobą (ale warto też pamiętać, że w zwykłym cukrze jest 52,6% fruktozy...)
ksiadz_robak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 13:30   #238
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksiadz_robak Pokaż wiadomość
Fruktoza też dobra, o ile używa jej się z umiarem - kilka łyżeczek dziennie. W większych ilościach powoduje problemy z wątrobą (ale warto też pamiętać, że w zwykłym cukrze jest 52,6% fruktozy...)
Fakt nie pomyślałam że ktoś może chcieć jej używać więcej.
U mnie jest to kilka łyżeczek na tydzień, lub nawet mniej.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 19:50   #239
Lady1000
Rozeznanie

sussina gold - w proszku, bez aspartamu. ja kupuję w kauflandzie, w sumie nie widziałam nigdzie indziej. nie znalazłam lepszego, łatwo mi się go przelicza np. do wypieków i nie czuję różnicy w smaku.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 13:47   #240
VVROCLOV
Raczkowanie

Co do stewii, to dość popularny temat ostatnio. Szczególnie w związku z colą life nie wiem czy słyszałyście, że ma być wprowadzana w argentynie, a może kiedyś i w Polsce. u nas nie ma za dużo napoi słodzonych stewią, nie wiem z czego to wynika bo jest zdrowsza niż sztuczne słodziki. Kojarzy mi się nestea i napój energetyczny blow. Pijecie? A może jeszcze co innego?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Coca-Cola-life-lata.jpg (95,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg greenteaaa.jpg (17,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg energggggett.jpg (47,9 KB, 5 załadowań)
VVROCLOV jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości