|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami
wlasnie nie mam pojecia co mialo znaczyc oczyszczanie krwi dlatego zwatpilam ... groznie mi to zabrzmialo i uznalam , ze to jednak moze miec znaczenie przy braniu tabletek ...
dzieki za wyjasnienie , bo zamierzalam kupic sobie tego typu tabletki "odtruwajace" i balam sie konsekwencji.Pozdrawiam. |
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
"czyszczenie krwi", "odtruwanie" itp to określenia stosowane na wyrost. jeśli nie przeczyszcza, to nie szkodzi pigulkom.
np. taki Body Pure do jedniodniowego "oczyszczania" mocno przeczyszcza, więc odpada przy pigulkach, ale inne np. methodedraine detox czy sok z pokrzywy- są bezpieczne pod tym względem |
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie myslalam o detoxie
|
|
|
|
#694 |
|
Zakorzenienie
|
dziendoberek wszystkim
![]() Panie Doktorze, to pytanie glownie do Pana, bardzo prosze o odpowiedz!! ale oczywiscie jesli Wy cos wiecie na tem temat Wizazanki lub macie jakies doswiadczenia to tez prosze sie podzielic a oto pytanie: czy tetracykliny bardzo obnizaja skutecznosc pigulek anty?? od dwoch tyg biore Doxycykline (doustnie) na problemy z tradzikiem. Zostalo mi jeszcze na tydzien i koniec tej kuracji. Teraz przez tydzien mialam normalna przerwe pigulkowa a od dzisiaj zaczynam brac nowe, Regulon (ginekolog polecil mi taka zmiane gdyz Regulon podobno tez poprawia cere). I tu moj klopot: czy przez ten tydzien gdy biore i nowe pigulki i jednoczesnie Doxycykline (pol kapsulki dziennie) powinnam korzystac z dodatkowych sposobow antykoncepcji?? czy gdy skoncze brac doxycykline to pigulki anty beda normalnie mnie chronily juz do konca opakowania, czy nadal stosowac cos dodatkowo (zapytalam mojego ginekologa i powiedzial ze jak przestane brac doxycykline to moge juz NIE uzywac dodatkowych metod, ze pigulki beda mnie chronily CALKOWICIE od razu po skonczeniu brania antybiotyku. Mam zaufanie do tego doctora, jednak wole sie upewnic ) nie chce sie martwic i zastanawic czy juz jestem bezpieczna czy jeszcze nie![]() baardzo prosze o odpowiedz!!! pozdrawiam goraco ![]()
|
#695 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: pigulki anty a tetracykliny
podpinam się pod pytanie
|
#696 |
|
Zakorzenienie
|
tetracykliny mogą obniżać skuteczność pigułek, więc wypadałoby stosować dodatkowe zabezpieczenie.
|
|
|
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
Tetracykiny nie tylko mogą, ale i na pewno obniżają działanie tabletek. Powinnaś zabezpieczać się w trakcie brania i tydzień po skończeniu kuracji.
|
|
#698 |
|
Przyczajenie
|
antykoncepcja a odchudzanie
Otóż. Od paru miesięcy róbuję schudnąć. Wcześniej, jesienią, chudłam 'lekko i beztresowo'
|
|
|
|
#699 |
|
Raczkowanie
|
Byla juz na Wizazu dyskusja,po odstawieniu antybiotyku 2 tyg stosujemy inna metode antykoncepcji.Tez bralam ten sam antybiotyk przy pigulkach,interakcje sa na bank.A same w sobie pigulki nie poprawily CI stanu buzki?
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: antykoncepcja a odchudzanie
przestac brac tabletki.
a na powaznie-nie wiem
|
#701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje za wszystkie odpowiedzi
|
|
#702 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Tez biore Yasmin,na szczescie po niemalze 6 opakowaniach przytylam moze 1 kg ktory juz stracilam,wiec waga w normie ma tendencje raczej do spadku,aczkowlwiek nie ot tak.Zwracam bardzo uwage na to co jem,przy wczesniejszych 6 miesiacach z MILVANE przytylam niemalze 6 kg,wygladalam jak BOMBA!!Niestety przewaznie cos idzie kosztem czegos.Jesli nei podejmiesz decyzji co jest dla Ciebie priorytetem (szczupla zgrabna sylwetka cz komfort zycia seksualnego)bedziesz musiala sie poswiecac,uwazac na styl zycia i rodzaje posilkow itd.Co do tabletek sa i inne ktore teoretycznie nie powinny powodowac tycia,zapytaj ginekologa,sporo dziewczyn chwali CILEST,aczkowliek dzialanie kazdych pigulek na organizm to bardzo indywidualna sprawa.W moim przpadku choc Yasmine nie spowodowaly tycia obserwuje inne skutki uboczne,tez zastanawaim sie nad zmiana.Sa rownie powazne i "szpecace" Pocieszam sie troche swiadomoscia ze wiekszosc dziewczyn na cos narzeka przy tabsach,kazda musi cos ograniczac z czyms sie użerać.Na pewno nie jestes sama.Powodzenia i duzo silnej woli Pozdrawiam
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli tabsy zatrzymują ci wodę w organizmie, to możesz zaćwiczyć się i zagłodzić, a nie odczujesz efektów chudnięcia,a będziesz miała wrażenie opuchnięcia, grubości. Po prostu na niektóe kobiety tak działają tabsy, czasem to działąnie pojawia się po jakimś czasie.
|
|
|
|
#704 |
|
Przyczajenie
|
Ech, nie ma więc dla mnie ratunku?... :P Dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
#705 |
|
Raczkowanie
|
od listopada biorę Cilest-i zaczely sie klopoty z waga-znowu,bo kiedys zrzucilam z powodzeniem 15 kg,ale kiedy zaczelam brac tabsy wrocilo mi jakies 5 kg i to za nie chce zjesc:/ nie jadlam jakos specjalnie wiecej na poczatku,wiec czuje jakby te kg byly jakby z powietrza:/ ale jestem wieksza i czuje sie z tym fatalnie....od jakiegos czasu stosuje diete i nic,ale to nic ze mnie nie zeszlo,ani jeden piepszony kilogram:/ dodam,ze na diecie jestem juz 3 tyg i powinno choc troszke ruszyb w dol,a waga nadal jak zaczarowana,a ja nawet jakby wieksza:/
czy to moze byc wina tabletek-konkretnie ze blokuja jakos chudniecie? i jak sie zrzuca te "hormonalne" kg?? jezus
|
|
|
|
#706 |
|
Raczkowanie
|
no to ja dodam: dwonilam do ginekologa. antybiotyki nie obnizaja działania pigułek pod warunkiem ze sie je bierze np. 3 godziny przed, lub 3 godziny po pigułkach (tak zeby kazda z tabletek sie wchlonela osobno).
|
|
|
|
#707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#708 |
|
Raczkowanie
|
ja po yasminie tez przytyłam bo miałam straszny apetyt i jadłam niemalże bez przerwy. mimo, że brałam go przez 2 miesiące to czułam sie jak balon: spuchnięta i cięzka. teraz biore novynette i tez mam apetyt, ale taki nad którym potrafie zapanować.
|
|
|
|
#709 |
|
Raczkowanie
|
BZDURA!
Radze zmienic ginekologa. Kazda ulotka antybiotyku i hormonow wskazuje na mozliwe interakcje. Wiekszosc antybiotykow oslabia skutecznosc pigulek.
|
#710 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Na każdym treningu pedałuję na rowerku ok 40 min, a reszta to praca z obciążnikami ponad 10 kg - na brzuc, uda, pupę. |
|
|
|
|
#711 |
|
Przyczajenie
|
ja tak miałam po diane35, tragedia, starałam się mało jeść, ale ciągle tyłam i puchłam, mimo tylko dwu opakowań. w porównaniu z nimi yasmine są dla mnie naprawdę super, prawie żadnych skutków ubocznych, oprócz tego apetytu...
|
|
|
|
#712 |
|
Raczkowanie
|
nie zmienie ginekologa. musialabym w takim razie zmienic tez dermatologa, bo i ona tak uwaza.
zreszta. po dwoch miesiacach brania antybiotyków i częstego wspólzycia nie jestem w ciązy, o czymś to świadczy. |
|
|
|
#713 |
|
Przyczajenie
|
Mi i dermatolog i ginekolog powiedzial to samo co napisala Balbinka85.
|
|
|
|
#714 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a te antybiotyki strasznie długo bierzesz, to też obojętne dla organizmu nie jest także ja bym to skonsultowała bo chyba coś jest nie tak skoro tyle musisz je przyjmować. pozdrawiam |
|
|
|
|
#715 |
|
Raczkowanie
|
witam
ja nie biore juz cilestu od ok 4 miesięcy a mój brzuszek wygląda jak napompowana piłeczka i nic nie da sie z tym zrobić a do tego doszły mi "kochane boczki" Słyszałam ze to moze utrzymać sie nawet przez 6 miesiecy ale zapisałam sie na areoby i troche cwicze w domu i mam nadzieje ze to zniknie bo narazie czuje sie jak piłeczka plażowa
|
|
|
|
#716 |
|
Zadomowienie
|
hej
ja bralam yasmin ok rok nie polecam waga 20 kg. traz iore cilestwaga dosc w normie. ale ostatnie to moje opkaowanie antykopow, robie przerwe na 5 miesiecy.. zobaczymy po czym taka duza sie zrobilam..po tabsach czy bo objadaniu sie
|
|
|
|
#717 |
|
Zadomowienie
|
20 kg przytyłam *
|
|
|
|
#718 |
|
Raczkowanie
|
leczę trądzik. wiec musze brac antybiotyki (i nie wiem jak długo jeszcze będe musiala na nich ciągnac), ale to temat na inny wątek
![]() biorę antybiotyki, biorę tabletki i nie jestem w ciązy. ale w takim razie nie namawiam nikogo innego do seksu bez zabezpieczen bo jeszcze na mnie zwalicie wine
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh i badz tu madrym!!
to ja juz nic nie wiem hihih ale mysle ze lepiej dmuchac na zimne - zastosuje na razie dodatkowe metody
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
nawet poważne interakcje lekowe są przyczyną jedynie ok.5% wpadek na pigułkach*.
pytanie tylko, czy w twojej sytuacji życiowej takie ryzyko jest do przyjęcia. *) źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...arch&DB=pubmed |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.

i balam sie konsekwencji.

Słyszałam ze to moze utrzymać sie nawet przez 6 miesiecy