Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-03, 17:50   #691
natee
Zakorzenienie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami

wlasnie nie mam pojecia co mialo znaczyc oczyszczanie krwi dlatego zwatpilam ... groznie mi to zabrzmialo i uznalam , ze to jednak moze miec znaczenie przy braniu tabletek ...
dzieki za wyjasnienie , bo zamierzalam kupic sobie tego typu tabletki "odtruwajace" i balam sie konsekwencji.
Pozdrawiam.

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-03, 18:30   #692
Justy
Zakorzenienie

"czyszczenie krwi", "odtruwanie" itp to określenia stosowane na wyrost. jeśli nie przeczyszcza, to nie szkodzi pigulkom.
np. taki Body Pure do jedniodniowego "oczyszczania" mocno przeczyszcza, więc odpada przy pigulkach, ale inne np. methodedraine detox czy sok z pokrzywy- są bezpieczne pod tym względem
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-03, 18:38   #693
natee
Zakorzenienie

wlasnie myslalam o detoxie

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-12, 10:54   #694
*nulka*
Zakorzenienie

Question pigulki anty a tetracykliny

dziendoberek wszystkim

Panie Doktorze, to pytanie glownie do Pana, bardzo prosze o odpowiedz!!

ale oczywiscie jesli Wy cos wiecie na tem temat Wizazanki lub macie jakies doswiadczenia to tez prosze sie podzielic

a oto pytanie:

czy tetracykliny bardzo obnizaja skutecznosc pigulek anty?? od dwoch tyg biore Doxycykline (doustnie) na problemy z tradzikiem. Zostalo mi jeszcze na tydzien i koniec tej kuracji.

Teraz przez tydzien mialam normalna przerwe pigulkowa a od dzisiaj zaczynam brac nowe, Regulon (ginekolog polecil mi taka zmiane gdyz Regulon podobno tez poprawia cere). I tu moj klopot: czy przez ten tydzien gdy biore i nowe pigulki i jednoczesnie Doxycykline (pol kapsulki dziennie) powinnam korzystac z dodatkowych sposobow antykoncepcji?? czy gdy skoncze brac doxycykline to pigulki anty beda normalnie mnie chronily juz do konca opakowania, czy nadal stosowac cos dodatkowo (zapytalam mojego ginekologa i powiedzial ze jak przestane brac doxycykline to moge juz NIE uzywac dodatkowych metod, ze pigulki beda mnie chronily CALKOWICIE od razu po skonczeniu brania antybiotyku. Mam zaufanie do tego doctora, jednak wole sie upewnic ) nie chce sie martwic i zastanawic czy juz jestem bezpieczna czy jeszcze nie

baardzo prosze o odpowiedz!!!

pozdrawiam goraco

*nulka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-12, 11:03   #695
She is Minx
Rozeznanie

Dot.: pigulki anty a tetracykliny

podpinam się pod pytanie
Stary 2007-04-12, 12:43   #696
Justy
Zakorzenienie

tetracykliny mogą obniżać skuteczność pigułek, więc wypadałoby stosować dodatkowe zabezpieczenie.
Stary 2007-04-12, 13:10   #697
margitta
Zakorzenienie

Tetracykiny nie tylko mogą, ale i na pewno obniżają działanie tabletek. Powinnaś zabezpieczać się w trakcie brania i tydzień po skończeniu kuracji.
Stary 2007-04-14, 18:12   #698
safona
Przyczajenie

antykoncepcja a odchudzanie

Otóż. Od paru miesięcy róbuję schudnąć. Wcześniej, jesienią, chudłam 'lekko i beztresowo' , jedząc mniej i ćwicząc w domu. Jednak od kiedy zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne (choć są to Yasmin, czyli, teoretycznie, nie zatrzymujące wody w organizmie) waga stoi w miejscu! Próbowała jeść mniej, ale te napady apetytu podczas przyjmowania pigułek są okropne. Nie mogę też pić za dużo herbat typu czerwonej czy innych przyspieszających przmianę materii, bo mogę mi one skiepścić działanie antykoncecyjne... Od marca chodzę na siłownię - parę razy w tygodniu na co najmniej godzinę, 1.5, ale oprócz powoli zarysowujących się mięśni pod warstwą tłuszczyku (bo ten NIE ZNIKA, o nie) nic się nie dzieje. Co robić?
safona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-14, 21:02   #699
Balbinka85
Raczkowanie

Byla juz na Wizazu dyskusja,po odstawieniu antybiotyku 2 tyg stosujemy inna metode antykoncepcji.Tez bralam ten sam antybiotyk przy pigulkach,interakcje sa na bank.A same w sobie pigulki nie poprawily CI stanu buzki?

STOP Żarłoczkom
Czyli sobie

POZDRAWIAM KOCHANE WIZAŻANKI
Balbinka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-14, 21:42   #700
novakia
Zakorzenienie

Dot.: antykoncepcja a odchudzanie

przestac brac tabletki.
a na powaznie-nie wiem
Stary 2007-04-14, 23:20   #701
*nulka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Balbinka85 Pokaż wiadomość
Byla juz na Wizazu dyskusja,po odstawieniu antybiotyku 2 tyg stosujemy inna metode antykoncepcji.Tez bralam ten sam antybiotyk przy pigulkach,interakcje sa na bank.A same w sobie pigulki nie poprawily CI stanu buzki?
nie poprawily, ale wlasnie teraz zmienilam na inne - poprosilam ginekologa o takie ktore korzystnie wplywaja na skore - zobaczymy!!

dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Stary 2007-04-15, 10:16   #702
Balbinka85
Raczkowanie

Witam

Tez biore Yasmin,na szczescie po niemalze 6 opakowaniach przytylam moze 1 kg ktory juz stracilam,wiec waga w normie ma tendencje raczej do spadku,aczkowlwiek nie ot tak.Zwracam bardzo uwage na to co jem,przy wczesniejszych 6 miesiacach z MILVANE przytylam niemalze 6 kg,wygladalam jak BOMBA!!Niestety przewaznie cos idzie kosztem czegos.Jesli nei podejmiesz decyzji co jest dla Ciebie priorytetem (szczupla zgrabna sylwetka cz komfort zycia seksualnego)bedziesz musiala sie poswiecac,uwazac na styl zycia i rodzaje posilkow itd.Co do tabletek sa i inne ktore teoretycznie nie powinny powodowac tycia,zapytaj ginekologa,sporo dziewczyn chwali CILEST,aczkowliek dzialanie kazdych pigulek na organizm to bardzo indywidualna sprawa.W moim przpadku choc Yasmine nie spowodowaly tycia obserwuje inne skutki uboczne,tez zastanawaim sie nad zmiana.Sa rownie powazne i "szpecace" Pocieszam sie troche swiadomoscia ze wiekszosc dziewczyn na cos narzeka przy tabsach,kazda musi cos ograniczac z czyms sie użerać.Na pewno nie jestes sama.Powodzenia i duzo silnej woli Pozdrawiam

STOP Żarłoczkom
Czyli sobie

Stary 2007-04-15, 17:48   #703
madana
Zakorzenienie

Jeśli tabsy zatrzymują ci wodę w organizmie, to możesz zaćwiczyć się i zagłodzić, a nie odczujesz efektów chudnięcia,a będziesz miała wrażenie opuchnięcia, grubości. Po prostu na niektóe kobiety tak działają tabsy, czasem to działąnie pojawia się po jakimś czasie.
madana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 19:23   #704
safona
Przyczajenie

Ech, nie ma więc dla mnie ratunku?... :P Dziękuję za odpowiedzi
Stary 2007-04-15, 20:07   #705
kredkova
Raczkowanie

od listopada biorę Cilest-i zaczely sie klopoty z waga-znowu,bo kiedys zrzucilam z powodzeniem 15 kg,ale kiedy zaczelam brac tabsy wrocilo mi jakies 5 kg i to za nie chce zjesc:/ nie jadlam jakos specjalnie wiecej na poczatku,wiec czuje jakby te kg byly jakby z powietrza:/ ale jestem wieksza i czuje sie z tym fatalnie....od jakiegos czasu stosuje diete i nic,ale to nic ze mnie nie zeszlo,ani jeden piepszony kilogram:/ dodam,ze na diecie jestem juz 3 tyg i powinno choc troszke ruszyb w dol,a waga nadal jak zaczarowana,a ja nawet jakby wieksza:/
czy to moze byc wina tabletek-konkretnie ze blokuja jakos chudniecie? i jak sie zrzuca te "hormonalne" kg?? jezus
kredkova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 22:59   #706
VolleyMasta
Raczkowanie

no to ja dodam: dwonilam do ginekologa. antybiotyki nie obnizaja działania pigułek pod warunkiem ze sie je bierze np. 3 godziny przed, lub 3 godziny po pigułkach (tak zeby kazda z tabletek sie wchlonela osobno).
VolleyMasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 23:07   #707
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez safona Pokaż wiadomość
Otóż. Od paru miesięcy róbuję schudnąć. Wcześniej, jesienią, chudłam 'lekko i beztresowo' , jedząc mniej i ćwicząc w domu. Jednak od kiedy zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne (choć są to Yasmin, czyli, teoretycznie, nie zatrzymujące wody w organizmie) waga stoi w miejscu! Próbowała jeść mniej, ale te napady apetytu podczas przyjmowania pigułek są okropne. Nie mogę też pić za dużo herbat typu czerwonej czy innych przyspieszających przmianę materii, bo mogę mi one skiepścić działanie antykoncecyjne... Od marca chodzę na siłownię - parę razy w tygodniu na co najmniej godzinę, 1.5, ale oprócz powoli zarysowujących się mięśni pod warstwą tłuszczyku (bo ten NIE ZNIKA, o nie) nic się nie dzieje. Co robić?
Jak masz ulozony trening? Mozliwe ze cwiczysz glownie na miesnie i masz za malo czystego ruchu /bieznia, orbitrek, rowerek, zajecia grupowe na sali/ a dopiero przy wlaczeniu ruchu masz szanse zgubic tluszczyk. Procz tego cwiczenie od marca, czyli okolo poltora miesiaca, to jeszcze malo. Znaczace zmiany pojawia sie o 2-3 miesiacach treningu.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 23:16   #708
MDMa
Raczkowanie

ja po yasminie tez przytyłam bo miałam straszny apetyt i jadłam niemalże bez przerwy. mimo, że brałam go przez 2 miesiące to czułam sie jak balon: spuchnięta i cięzka. teraz biore novynette i tez mam apetyt, ale taki nad którym potrafie zapanować.
MDMa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 00:07   #709
Balbinka85
Raczkowanie

BZDURA!

Radze zmienic ginekologa.

Kazda ulotka antybiotyku i hormonow wskazuje na mozliwe interakcje.
Wiekszosc antybiotykow oslabia skutecznosc pigulek.

STOP Żarłoczkom
Czyli sobie

Stary 2007-04-16, 09:32   #710
safona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Jak masz ulozony trening? Mozliwe ze cwiczysz glownie na miesnie i masz za malo czystego ruchu /bieznia, orbitrek, rowerek, zajecia grupowe na sali/ a dopiero przy wlaczeniu ruchu masz szanse zgubic tluszczyk. Procz tego cwiczenie od marca, czyli okolo poltora miesiaca, to jeszcze malo. Znaczace zmiany pojawia sie o 2-3 miesiacach treningu.

Na każdym treningu pedałuję na rowerku ok 40 min, a reszta to praca z obciążnikami ponad 10 kg - na brzuc, uda, pupę.
Stary 2007-04-16, 09:42   #711
safona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MDMa Pokaż wiadomość
ja po yasminie tez przytyłam bo miałam straszny apetyt i jadłam niemalże bez przerwy. mimo, że brałam go przez 2 miesiące to czułam sie jak balon: spuchnięta i cięzka. teraz biore novynette i tez mam apetyt, ale taki nad którym potrafie zapanować.
ja tak miałam po diane35, tragedia, starałam się mało jeść, ale ciągle tyłam i puchłam, mimo tylko dwu opakowań. w porównaniu z nimi yasmine są dla mnie naprawdę super, prawie żadnych skutków ubocznych, oprócz tego apetytu...
Stary 2007-04-16, 12:47   #712
VolleyMasta
Raczkowanie

nie zmienie ginekologa. musialabym w takim razie zmienic tez dermatologa, bo i ona tak uwaza.

zreszta. po dwoch miesiacach brania antybiotyków i częstego wspólzycia nie jestem w ciązy, o czymś to świadczy.
Stary 2007-04-16, 13:53   #713
Multiwitaminka
Przyczajenie

Mi i dermatolog i ginekolog powiedzial to samo co napisala Balbinka85.
Multiwitaminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 14:03   #714
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez VolleyMasta Pokaż wiadomość
no to ja dodam: dwonilam do ginekologa. antybiotyki nie obnizaja działania pigułek pod warunkiem ze sie je bierze np. 3 godziny przed, lub 3 godziny po pigułkach (tak zeby kazda z tabletek sie wchlonela osobno).
wydaje mi się że interakcje tych leków mogą zachodzić też na innym poziomie niż tylko wchłaniania,np na poziomie jakiś receptorów i tu już 3 godziny nie pomogą.

a te antybiotyki strasznie długo bierzesz, to też obojętne dla organizmu nie jest także ja bym to skonsultowała bo chyba coś jest nie tak skoro tyle musisz je przyjmować.
pozdrawiam
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 18:44   #715
Paaoollcciiaa
Raczkowanie

GG do Paaoollcciiaa

witam
ja nie biore juz cilestu od ok 4 miesięcy a mój brzuszek wygląda jak napompowana piłeczka i nic nie da sie z tym zrobić a do tego doszły mi "kochane boczki" Słyszałam ze to moze utrzymać sie nawet przez 6 miesiecy ale zapisałam sie na areoby i troche cwicze w domu i mam nadzieje ze to zniknie bo narazie czuje sie jak piłeczka plażowa
Paaoollcciiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 23:22   #716
lesyeux
Zadomowienie

hej
ja bralam yasmin ok rok nie polecam waga 20 kg.
traz iore cilestwaga dosc w normie.

ale ostatnie to moje opkaowanie antykopow, robie przerwe na 5 miesiecy.. zobaczymy po czym taka duza sie zrobilam..po tabsach czy bo objadaniu sie
lesyeux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 23:23   #717
lesyeux
Zadomowienie

20 kg przytyłam *
lesyeux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 00:37   #718
VolleyMasta
Raczkowanie

leczę trądzik. wiec musze brac antybiotyki (i nie wiem jak długo jeszcze będe musiala na nich ciągnac), ale to temat na inny wątek

biorę antybiotyki, biorę tabletki i nie jestem w ciązy. ale w takim razie nie namawiam nikogo innego do seksu bez zabezpieczen bo jeszcze na mnie zwalicie wine
Stary 2007-04-17, 09:14   #719
*nulka*
Zakorzenienie

ehhh i badz tu madrym!! to ja juz nic nie wiem hihih ale mysle ze lepiej dmuchac na zimne - zastosuje na razie dodatkowe metody

Stary 2007-04-17, 15:44   #720
Justy
Zakorzenienie

nawet poważne interakcje lekowe są przyczyną jedynie ok.5% wpadek na pigułkach*.
pytanie tylko, czy w twojej sytuacji życiowej takie ryzyko jest do przyjęcia.

*) źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...arch&DB=pubmed
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości