|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: To już XI część wątku będzie, a nazwiemy ją: | |||
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013
|
|
2 | 3,85% |
| Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki |
|
7 | 13,46% |
| Kopniak w lewo, kopniak w prawo, każda dzidzia kopie żwawo |
|
19 | 36,54% |
| Coraz cieplej, słonko świeci, kopią w brzuszki nasze dzieci |
|
8 | 15,38% |
| Już kopniaczki nic nowego, zgaga męczy na całego |
|
3 | 5,77% |
| Upał mamom sił podbiera masę, mimo to pokazują klasę |
|
3 | 5,77% |
| Wariują szyjki i puchną nogi - a mamy schdzą tu z wielkiej trwogi |
|
10 | 19,23% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
Cytat:
|
|
#1142 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
ok
dzieki dziewczyny za wyjaśnienie bo mnie to zastanawiało już mi przez myśl nawet bliźniaki przeszły wali rękami i nogami
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]()
|
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Oto moja relacja z wczorajszej wizyty u diabetologa:
Dostałam glukometr, testowe paski i igły + receptę jak mi się skończą. Lekarz mi dokładnie pokazał jak obsługiwać ten sprzęt. Umówiliśmy się, że nie muszę po każdym kłuciu zmieniać igły, bo bym chyba zbankrutowała. Te paseczki też sobie kosztują. Lekarz wstępnie powiedział, że te moje wyniki (krzywa cukrowa) nie są jakieś złe, ale po 2h zamiast do 140 mam wynik 142- co mogło być też błędem laboratoryjnym albo coś. Niby uspokoił, powiedział, że dziecku nic nie mogło się stać. Wróciłam do domu pełna entuzjazmu- do czasu. Mam się kłuć m in 4 razy dziennie i wszystko zapisywać w zeszycie, ja nawet zaczęłam robić notatki z tego co jem, żeby m mogła później odnaleźć winowajcę wysokich cukrów. Na czczo mam mieć normy 60-90 mg/dl 1 h po posiłku (liczona od pierwszego kęsa) < 120 Wczoraj na obiad zjadłam małą miskę fasolki szparagowej i popiłam kilkoma łykami kompotu z truskawek (trochę tam cukru było), wynik 109- ok na kolacje (zjedzona fakt około 21.00) garść czereśni i suszonych śliwek, bo umierałam z głodu- wynik 115 Zadowolona wstaje dzisiaj rani mierze na czczo a tam wynik ponad normę 94 -pomyślałam zaraz idę do pracy, „spalę” podczas spacerku do przystanku i z przystanku (łącznie ide sobie z 20 minut).Przyszłam do pracy zrobiłam sobie specjalnie standardowe śniadanie: kubek inki zbożowej z mlekiem 2%, 3 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, posmarowałam go bardzo cienko pasztetem i dałam po 1 plasterku pomidorka-wynik 150 - płakać mi się chciało. Pomyślałam sobie, boże to przecież skromne śniadanie a co jak jeszcze kilka tyg temu zajadałam się podwójną porcją? 2 a nie 1 kubek kawy inki. Po fasolce na obiad miałam ładny wynik ale jak sobie pomyślałam, że jeszcze niedawno wpierda..am wielki kopiaste talerze z ryżem, polane sosem i cieknącymi od tłuszczu paluszkami rybnymi- to mam ochotę szczelić sobie w mordę. Teraz podjęłam decyzję, że kategorycznie przechodzę na diete cukrzykową. Zero słodyczy, smażonego, dosalania, obżerania-nie ma że boli. Każdy składnik będę dobiera z głową a jak mi się zachce przekąski to sięgne po rzodkiewke, marchewkę, ogórka-dobrze, że jest lato-to jest w czym przebierać. Musze sie ostro wziąć za siebie, bo mam dla kogo i muszę dbać o zdrowie mojego dziecka. Muszę być twarda. Kontrole mam za tydzień-ten diabetolog jest za równo moim endokrynologiem i akurat za tydzień mam u niego wizytę. Dołożył mi badania mocz, Hb A1c Hemoglobina glikowana, Kreatynina.
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny chyba jakieś dziwne rozliczenia mają, nie?
czy może mi któraś napisać czy to dobre wyniki czy nie, proszę
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pokrzywa jest genialna -najpierw piłam ja tylko na wieczór, a teraz w sumie 3 razy dziennie wypijam kubeczek i praktycznie nie mam opuchlizny, a jak nie wypije jeden dzien to mam BAŃKI a nie stopy. Nazbierałam pokrzywy na łące i ususzyłam (ale poki nie była sucha zaparzałam swieżą bo duzo lepsza tylko ze łąke mam baaardzo daleko wiec zbieram raz na 3 tyg) teraz wrzucam do litra wody około 8 liści pokrzywy i gotuje okolo 3 minut, do tego zeby lepeij smakowało pare listków mięty i wyciskam cytryne (mozna tez dodac cukier lub miód) - pije to ciepłe, zimne, z lodem ... obojetne, to jest moczopędne wiec neistety duzo sie po tym sika, ale naprawde nóżki mam jak GAZELA
|
|
|
#1146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A żeby sobie pooglądać?? Napatrzę sie po porodzie na niego. Cytat:
![]() Ja mam dzisiaj na obiad warzywa na patelnię z ryżem.
|
|
#1147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że na następnej wizycie w 31tc gin da mi skierowanie na takie usg. I nie będzie za późno. A ono nie jest czasem obowiązkowe? Cytat:
Ale tłumacze sobie tym mniejszą ruchliwość Małego ![]() A macie dziewczyny może bardziej widoczne żyły na brzuchu bo ja tak Dzisiaj moja siostra (patrząc na mój brzuch z daleka) stwierdziła, że te żyły wyglądają jak rozstępy...
|
||
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy któraś zinterpretuje mi wyniki
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej Mamusie
Cytat:
![]() oj ja też nie hmmm nie umiem tego przeliczyć
|
|
#1150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w moim poprzednim biurze byl i: nadaje sie do ochłodzenia pomieszczenia ok 10 m w duzym pokoju u mamy nie dawal rady- stawiala sobie fotel pod klimatyzatorem zeby czuc roznice/ w biurze sie sprawdzał bo był to mały gabinet, ale tam jakos okno musialo byc otwarte i jak słonce bylo od strony okna to tez ta roznica temperatur nie powalała... taki montowany w sciane mozna juz za 1200zł wiec nie wiem cyz nie oplaca sie bardziej doplacic Cytat:
|
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
Ladan ty masz te wyniki w mmol pewnie, ja się totalnie nie znam na przeliczaniu tego.
Misia mam to samo zdanie odnośnie robienia usg tylko do patrzenia dla rodziców i fotek.
|
#1152 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
LADAN dobry. Do 7, 8 chyba jest norma. Jestem na tel to ci nie podesle linka ale wpisz w Google 'przelicznik glukometr' i pierwsza stona jaka wyskoczy tk powinien tam byc kalkulator. Ale na pewno masz ok.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#1153 |
|
Zakorzenienie
|
Ladan znalazłam na necie że trzeba pomnożyć razy 18
czyli na czczo masz 63,5 po2 h 115,4
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() własnie znalazłam w necie: "prawidłowa glikemia na czczo to 60–99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą glikemia poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l)"
|
#1155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kawa zbozowa - stanowczo kawa z mlekiem dopiero przy drugim lub 3 posiłku... nie martw się/ ja powoli juz ogarniam, ale glukometru nie mam jeszcze wiec nie kontroluje wszytskiego, tylko jak mi w pracy pielegniarki zmierza i narazie mam clay czas ok
|
|
|
#1156 |
|
BAN stały
|
Mam wrażenie, że mój to nawet tyłkiem rusza i czuję jak on sie tam cały przewraca i szamocze, nawet przeciaga
|
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
![]() UFFFFFFFFFFFFFFF........
|
#1158 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013, cz. X
MARTA ja po trzech kromkach chleba mam ok 160... nawet po żytnim z samym ogórkiem. Dlatego jem max 1 kromkę. Dieta nie jest taka zła. Od dwóch tyg nie przytyłam nic a głodna nie chodzę. No i tylko pojedyncze wypadki z cukrem, najczęściej właśnie po śniadaniu. Będzie dobrze
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#1159 |
|
Zakorzenienie
|
ladan a ty masz 64 przed i 115 po 2 h wiec ekstra
|
|
#1160 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1162 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mam pokrzywę w parku obok poslę TŻ na zbiory jak wróci
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]()
|
|||
|
|
|
#1163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Pokopane wszystkie flaczki, rosną w siłę nam dzieciaczki, mamy IX-X 2013,
Cytat:
.Cytat:
|
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie wiesz jak tutaj konkretnie lekarz robi USG, pomierzy, sprawdzi łóżysko, wody, da posłuchać serducha i koniec. Nie ma oglądania dla samego oglądania.
|
#1165 |
|
Zakorzenienie
|
zastanawia mnie ten hematokryt ale spoko, nie martwię się narazie, zobaczymy 4 lipca na wizycie
|
#1166 |
|
Zadomowienie
|
cześć wam kobiety...
dobrze, że mam dzis tą wizytę, niepokoi mnie ten ból brzucha od kilku dni, taki w dole jakby na okres, zachwaliłam chyba w myślach swoją ciążę, że tak fajnie przebiega ale mam nadzieję, że wszystko ok będzie.Tassia chyba zacznę pić ta pokrzywę, mam ekspresową co prawda tylko, ale też coś może da ![]() M.a.r.t.a kurczę tak skromnie faktycznie zjadłaś a juz tak cukier skoczył szkoda, że trzeba taki rygor wprowadzić, no ale jak sama wspomniałaś czego się nie zrobi dla dobra dziecka![]() a tak ode mnie jeszcze...lipa przez ten mój budyń, bo zapomniałam o zapłaceniu rachunku za telefon, no i dzisiaj zablokowali mi fona, cholera, a tżet pojechał na szkolenie, wraca dopiero jutro wieczorem i nie mam z nim kontaktu, tylko tyle co on sam sie odezwie polecę przed wizytą zapłacić rachuneczek, ciekawe jakszybko mi odblokują, pewnie jutro dopiero....cała noc sama w domu, bez kontaktu ze światem, nie dobrze, oby brzuch nie bolał tylko....a z dobrych rzeczy to moja siostra cioteczna dziś rano czy w nocy urodziła córcię- Anastazję oczywiście nie mogłam odebrać mmsa, to nie wiem jak wygląda jeszcze ale wszystkie dzidzie są słiiiiit
|
|
|
|
#1167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli masz krwinki w normie, żelazo, i hemoglobinę to jest ok.
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1169 | ||||
|
Zadomowienie
|
gratki
gratulacje ![]() ja powitam 6 miesiąc jutro ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mam nadzieję, że to nie oznacza czegoś złego ![]() Cytat:
ooo, ale widzę, że dziewczyny już pomogły ![]() a ja dziś na obiad w końcu robię mielone
|
|
|
#1170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
babka zadzwoniła z grzeczności i mi przeczytała, że hematokryt obniżony ale może faktycznie tylko on... kurcze dopiero co sie wyleczyłam z anemii więc mam nadzieję, że nie wróciła ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

dzieki dziewczyny za wyjaśnienie bo mnie to zastanawiało

-pomyślałam zaraz idę do pracy, „spalę” podczas spacerku do przystanku i z przystanku (łącznie ide sobie z 20 minut).
mi to się nie chce aż tyle gotować

witam się w 28 tc i III trymestrze 

polecę przed wizytą zapłacić rachuneczek, ciekawe jakszybko mi odblokują, pewnie jutro dopiero....cała noc sama w domu, bez kontaktu ze światem, nie dobrze, oby brzuch nie bolał tylko....