|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
wiem że można używać kropli "Afrin ND" bynajmniej tak mają w chpl ale na wszelki wypadek zapytaj się lekarza
|
#3422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3423 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To ostatni tydzień I trymestru. Ciężko mi uwierzyć, że 1/3 ciąży za mną! TŻ się śmieje, że nie ma się co dziwić, skoro cały I trymestr przespałam
|
|
|
|
|
#3424 |
|
Rozeznanie
|
MEZAGA mam do Ciebie pytanie odnośnie tej resekcji wierzchołka korzenia- jeśli oczywiście się orientujesz..
wiem, że w I trymestrze jest to niemożliwe-a nawet nie wskazane, ale czy w II jest to bezpieczne?czy dostanę po ty jakiś antybiotyk-bo normalnie to się dostaje, a w sytuacji bycia w ciąży?bo wczoraj wieczorem zrobiła mi się taka gulka nad tym zębem i od czasu do czasu pobolewa.. ![]() Dziś wizyta u gina a w sobotę u dentysty..więc mam nadzieję, że się dowiem..a już myślałam, że nie będzie tej resekcji..bo prawie rok minął i było ok
|
#3425 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry dzisiaj !
Wczoraj wieczorem zajrzałam, ale nie miałam już sił się odzywać. Cały dzień spędziłam u rodziców, jakieś zakupy z mamą, oczywiście popołudniowa drzemka obowiązkowo a tak mnie to wymęczyło, że wieczorem nie wiedziałam co się dzieje. nogi bolały, brzuch bolał z głodu a jeść nie mogłam bo ciągle słyszałam wzywanie kibelka i na dodatek głowa. wczoraj moja ciśnienie przeszło same siebie- nie wiem, czy to wina ciąży czy jak, ale ja niskociśnieniowiec zawsze górną wartość miałam max 90 a wczoraj do 120 doszło. Piszecie o porodach- ja mam dwa przykłady, najbliższe przyjaciółki. Budowa podobna z tym że jedna przytyła normalnie, a druga może ze 3-5kg. Ta pierwsza urodziła ładną dziewuszkę, blisko 4 kg, byłam w szpitalu trochę po porodzie, wyglądała dobrze, nie narzekała. Jedyne na co mnie uczuliła żeby się przygotować to łożysko, ale to już w fazie takiego zmęczenia, że jakoś ujdzie. Za to druga urodziła chłopaczka 2,3kg maleństwo takie. Ale ile ona się okrzyczała i ocierpiała. Jej opowieści nie lubię słuchać :P wydaje mi się, że dużo zależy od nastawienia. jak pojedziecie na porodówkę z myślą o bólu, będziecie o tym myślały i będzie bolało. ja mam nadzieję, że moje podejście będzie jak u przyjaciółki nr 1 - o 6 rano kiedy zaczęły się skurcze pisała ze mną smsy żeby się czymś zająć i dać jeszcze mężowi pospać trochę ![]() dziewczyny, któraś z Was pisała o pijanym ginekologu. wczoraj wieczorem dzwoniła do mnie teściowa ( jej siostra a chrzestna mojego TŻ jest położną i w szpitalu gdzie zamierzam rodzić i pracuje w przychodni do której chodzę ) i pytała jak lekarz, czy wszystko było ok, bo podobno ma problemy z alkoholem. ja na szczęście na żadnej wizycie nic nie wyczułam od niego. wczoraj nawet był uśmiechnięty, ogolony i zadowolony. ale kurczę, co to się dzieje. niedługo nie będzie można ufać żadnemu lekarzowi. ja trzymam tylko kciuki, żeby facet się ogarnął, bo jestem z niego bardzo zadowolona.
|
#3426 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Mogę do Was dołaczyć? W niedzielę zobaczyłam dwie kreseczki na teście. U lekarza na razie nie byłam, czekam do 6 tygodnia bo chce usłyszeć serduszko. Termin porodu to mniej więcej koniec lutego. To będzie już moje drugie dziecko.
Patrycjja może zapytać w którym szpitalu zamierzasz rodzić? Ja poprzednio rodziłam na Kraśnickich i teraz tez tam zamierzam. |
|
|
|
#3427 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Macie moze jakis dobry sposob na przeziebienie? Strasznie meczy mnie kaszel, zrobilam sobie syrop z cebuli ale zastanawiam sie czy cos jeszcze moze mi pomuc?
|
|
|
|
#3428 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzień dobry i gratuluję!Ja tez planuję na Kraśnickich jeszcze za wiele się nie dowiadywałam, a wczoraj koleżanka zasypała mnie gradem pytań - czy porody rodzinne są darmowe? czy jest darmowe znieczulenie? ile można leżeć po porodzie z dzieckiem na brzuchu? wiesz coś może na ten temat ?ja przyznam, że dla mnie to przyszłość. wiem tylko, że chcę tam, ale jakoś nie miałam okazji i potrzeby na razie się dowiadywać. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
podobno dobrze rozgrzewa.
|
|
#3429 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3430 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jestem dopieszczona. szkoda tylko, że okazało się, że mogą być problemy z moim lekarzem. Ale jeśli tak będzie to myślę o jednym z dr z kraśnickich. Leżałam tam we wrześniu i tam miałam zabieg łyżeczkowania (niestety pierwsza ciąża nie skończyła się pomyślnie) i pomimo tego co się mówi, że to fabryka dzieci i takie tam to byłam bardzo zadowolona z podejścia do pacjentek. a dlaczego prywatnie ? jeśli można wiedzieć ![]() Dziewczyny nie piszcie za dużo bo nie doczytam jak wrócę- idę się trochę powygrzewać na dworze
|
|
#3432 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3433 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak kolejna osoba mówi o niej tak dobrze..
|
|
#3434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dostałam krople Xynometazolin, które ponoć w ciąży można rozsądnie używać uzyje z raz lub dwa i mam nadzieje, że mi przejdzie jeszcze się dowiedziałam ze jest cos takiego jak katar ciązowy
|
|
|
|
|
#3435 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Jak masz kaszel to dodać też lawendy (2 krople olejku wystarcza bo jak więcej to może zatykac od zapachów) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#3437 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
teraz już nie, ale z początku bardzo męczył mnie katar. W nocy aż spac nie moglam, bo najzwyczajniej nie miałam jak .Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3438 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Mi dziś przyszło powiadomienie z aplikacji ze maluch właśnie skończył 7 tygodni i jest wielkości borowki
Wczoraj byłam na usg i widziałam jak serduszko bije generalnie wszystko jest w porządku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3439 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po parówce przechodziło częściowo ale mam tak jakby nos zatkany bardziej w górnej części przy zatokach jak leże i wstaje to aż czuje jakby mi się tam ciśnienie zmieniałogardło na szczęście mnie nie boli zaaplikowałam krople po nich aż dwie chusteczki zużyłam.... aż mnie głowa przestała boleć jeszcze takiego kataru nigdy nie miałam, żebym bez kropli nie mogła normalnie nosa wysiąkać, normalnie zatkany nawet nic nie cieknie teraz już lepiej w końcu |
|
|
|
|
#3440 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry...
No ładnie wybiegacie w przyszłość z tymi porodami... u mnie jeszcze brzuszek się nie pojawił więc nawet o tym nie myślę ![]() I powiedzcie mi skąd wy macie tyle czasu na wiazaż? ![]() Pozdrawiam i lecę do pracy - dziś "piękna" zmiana do 22.00
|
|
|
|
#3441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za serduszko, a co do wielkości to ja na jakimś forum przeczytałam że dzidzia jest wielkości ziarenka kawy - uważam że takie porównania są bardzo przydatne i unaoczniają mi wiele
|
|
#3442 |
|
Zakorzenienie
|
em ma: Ja w swoim mieście wojewódzkim nie chcę rodzić i też jest 60 km ode mnie,bo ma najgorszą opinię porodówki. Kobiety uciekają do mniejszych miejscowości,żeby tam nie rodzić. Zero intymności itp.
ami131: Gratulacje mamuśka The light: też już bym chciała pikawkę usłyszeć ale czekać jeszcze 2 tyg. muszę na wizytę ![]() Ale wam dobrze,że zaraz 2 trymestr. A u mnie w piątek 7 tc ![]() Umówiłam się do faceta w tym samym szpitalu,gdzie niby mają napięte terminy i nawet dostałam ofertę na wtorek,ale powiedziałam,że muszę wyniki na hiv,grupę,zapalenie wątroby i wenerkę zrobić i 2 lipca mam się stawić O 9 dni szybciej niż do mojego Ex ginekologa,już się doczekać nie mogę jak zobaczę na usg moją kropeczkę ![]() Wczoraj zobaczyła mnie ciocia,która nie wie o mojej ciąży i mówi do mojej siostry"A R. nie jest przypadkiem w ciąży? Tak się poprawiła,taka pulchniutka się zrobiła i biust się poprawił" Ludzie co widzą mnie na co dzień nic nie zauważają a osoba,którą widuję raz na 2 tyg. zauważa
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
|
|
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka w I trymestrze miała wycinaną chirurgicznie 8 i brała antybiotyk- no bo niestety musiała. Na szczęście lekarz przepisał jej taki, który można brać w ciąży.
|
|
|
#3444 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przede wszystkim nie stresuj się bo stres to tylko pogarsza, wychodź dużo na słońce i wystawiaj te chrostki na promieniowanie słoneczne i znajdź sobie na internecie jakich pokarmów powinnaś się wystrzegać. Wiem co mówię, moja siostra miała ten sam problem. Po tym jak urodzisz i przestaniesz karmić piersią (o ile planujesz) idź do dermatologa. Oni mają taki bardzo silny lek (nazwy nie pamiętam niestety)zażywa się go chyba przez pół roku i po tym czasie wszystko znika. Ale jest haczyk przez dwa lata po zazyciu tych tabletek nie możesz mieć dziecka - podobno lek powoduje duże wady genetyczne. Pomyśl nad tym. mOja siostra leczyla się u 3 lekarzy od dobrych 5 lat i dopiero to lekarstwo zaczęlo jej pomagać, a ma najlagodniejszą postać plus w rodzinie też nie bylo znanych przypadków łuszczycy.
|
|
#3445 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest bardzo dobry sposób na odetkanie zatok. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
Emma, a w którym to wątku tyle ciekawych informacji było? 2 trymestr się liczy od skończonego 12 tygodnia, tak? to my zaczniemy za tydzień w niedzielę ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
betony do odstrzału
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|||
|
|
|
#3446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3447 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja chodzę do lekarza, który nie jest związany z żadnym szpitalem, ale chodziłam też do niego przed ciążą i zawsze byłam zadowolona. Chodzę na nfz, tylko na usg idę prywatnie do luxmedu. Ja chyba chciałabym rodzić na staszica (tam leżałam w 8 tygodniu). Cytat:
Cytat:
Co do trymestrów ja znalazłam takie info: "Przyjmuje się, że: I trymestr 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia, (1t1d - 3t6d) 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia, (4t1d - 7t6d) 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia, (8t1d - 12t6d) II trymestr 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia, (13t1d - 16t6d) 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia, (17t1d - 21t6d) 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia, (22t1d - 26t6d) III trymestr 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia, (27t1d - 30t6d) 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia, (31t1d - 34t6d) 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia. (35t1d - 39t6d)"
|
|
#3448 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
i inaczej na człowieka patrzą - leżałam to wiem. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3450 |
|
Raczkowanie
|
Dzień Dobry
![]() Wiem ,wiem jestem zła... Zła Martyna ,oj zła! ![]() Wybaczcie ,że się nieodzywałam ,ale cała ta przeprowadzka mnie tak zamroczyła jeszcze jak jade samochodem ze szkoły to się łapie ,że jade drogą do rodziców ,zamast do nas W poniedziałek byłam na wizycie ,było USG Fasolki mają jedna 6.8 cm ,a druga 6.2 cm. Ginek powiedział ,że jak na bliźniaki to całkiem spore ![]() Co do samopoczucia ,to mamy z Tż ciche dni tak właściwie to nawet nie wiem czemu W lipcu jedziemy nad morze ,w końcu jakiś odpoczynek Wpadne wieczorkiem ,bo teraz jade z Kuzynką nad jezioro ![]() Aaa i Witam Nowe Mamusie |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.

To ostatni tydzień I trymestru. Ciężko mi uwierzyć, że 1/3 ciąży za mną! TŻ się śmieje, że nie ma się co dziwić, skoro cały I trymestr przespałam
wiem, że w I trymestrze jest to niemożliwe-a nawet nie wskazane, ale czy w II jest to bezpieczne?czy dostanę po ty jakiś antybiotyk-bo normalnie to się dostaje, a w sytuacji bycia w ciąży?
a tak mnie to wymęczyło, że wieczorem nie wiedziałam co się dzieje. nogi bolały, brzuch bolał z głodu a jeść nie mogłam bo ciągle słyszałam wzywanie kibelka i na dodatek głowa. wczoraj moja ciśnienie przeszło same siebie- nie wiem, czy to wina ciąży czy jak, ale ja niskociśnieniowiec zawsze górną wartość miałam max 90 a wczoraj do 120 doszło.

jak leże i wstaje to aż czuje jakby mi się tam ciśnienie zmieniało
za serduszko, a co do wielkości to ja na jakimś forum przeczytałam że dzidzia jest wielkości ziarenka kawy - uważam że takie porównania są bardzo przydatne i unaoczniają mi wiele
O 9 dni szybciej niż do mojego Ex ginekologa,już się doczekać nie mogę jak zobaczę na usg moją kropeczkę