|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
Do mamaada:
U mnie TSH w 28 tygodniu wynosiło 2,24 a FT4 było w dolnej granicy normy. Na początku ciąży miałam TSH 1,5 i FT4 nie miałam badane mimo że zglaszam ginekologowi że kiedys miałam problemy z tarczyca. On kazał zrobic TSH wiec mu zaufałam. Na początku trzeciego trymestu też przez przypadek miałam zrobiony cały komplet i wyszło tak jak pisałam wyzej. Też przeżywałam to strasznie bo nie wiedziałam jakie było moje FT4 na poczatku ciazy. Naczytałam sie sporo i z perspektywy czasu wiem że to była głupota. Moja córka ma 4 miesiace, jest zdrowa i rozwija sie dobrze. To prawda, dzieciaczki w naszych brzuszkach sa nazywane "pasożytami", wyciągną z organizmu matki wszystko co potrzebuja jej kosztem. Najwazniejsze ze jestes pod kontrola od poczatku ciazy. Uwierz mi bedzie dobrze, Twoje wyniki nie są złe. Ciesz się maluszkiem ![]() A i jeszcze jedno: z tego to wiem euthyrox wprowadza sie stopniowo wiec i tak nie mialabys od razu wiekszej dawki. Edytowane przez BombelekP Czas edycji: 2013-05-02 o 16:40 |
|
|
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki za wsparcie. Staram sie cieszyc ciążą bo to pewnie juz mój ostatni raz
ale jakos tak cięzko. Gdyby chociaz to ft4 było przynajmniej w dolnej granicy a tak u mnie ciagle jest ponizej. Normy dla mojego laboratorium to 12-24 a u mnie mimo że niewiele to jednak ponizej. I najdziwniejsze jest to że mimo podnoszenia dawki euthyroxu tsh spada ale ft4 tez minimalnie spada a powinno wzrosnac. I tego nie rozumiem własnie. Teraz własciwie to juz nic nie zrobie bo za późno najwazniejszy podobno jest czas do 12 tyg a wtedy brałam tylko dawke 25 euth. A z drugiej strony to w końcu moje dziecko i czy bedzie zdrowe czy nie to i tak bede je kochała. Mimo wszytsko... jednak mam nadzieje ze to że przyjmuje te leki od 7 tygodnia ciazy ma jakis wpływ na moja córcie, że ona sobie wzieła to co tam potrzebowała. W każdym bądź razie wg usg narazie wszytsko w rozwoju jest ok. A rozwój umysłowy to wiadomo że mozna dopiero sprawdzic jak sie maluch urodzi |
|
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym u mnie w laboratorium oprócz zwykłych "widełek" jest dopisek jaki powinien być wynik w ciąży (w zależności od trymestru). TSH norma 0,27 - 4,20 (hahaha!) w ciąży I - 0,33 - 4,59 II - 0,35-4,10 III - 0,21-3,15 fT4 norma 12,00-22,00 w ciąży I - 12,1-19,6 II - 9,63-17,00 III - 8,39-15,60 |
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Doszłam do dawki Euthyrox 75 codziennie. Po porodzie miałam zmienić dawkę na 25. Potem badania popołogowe i póki co zostałam przy tej samej dawce. W lipcu wizyta kontrolna.
|
|
|
|
|
#186 |
|
Przyczajenie
|
Ja od 5 m-ca ciąży brałam euthyrox 25 bo wtedy wyszło mi, że FT4 mam za niskie. Pozostałe hormony miałam w normie. Taką dawkę brałam do 9 m-ca. Jakieś 3 tyg przed porodem FT4 znowu zaczęło mi spadać wtedy co drugi dzień brałam euthyrox 50. Po porodzie odstawiłam leki i do dziś mam spokój - hormony są w normie. Nie biorę leków bo nie ma takiej potrzeby. Syn w sierpniu skończy 4 lata. jest zdrowy.
|
|
|
|
|
#187 |
|
Rozeznanie
|
Hej
ponieważ temat niedoczynności mnie dotyczy - ciąży co prawda jeszcze nie...- postanowiłam Was trochę pośledzić ![]() jest coś na co radzicie uważać (tak szczególnie) będąc/planując ciąże z niedoczynnością?
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#189 |
|
Rozeznanie
|
Mam kolejną wizytę 10 czerwca ale już wcześniej mi mówił żeby "rozmazać się bez przeszkód"
|
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
melduje ze zaczelismy 28 tydz, maluch rosnie OK, narazie wszystko ksiazkowo po wczorajszym USG, za tydzien mam wizyte u endo, to dam wam znac jak moje TSH wyglada,...przypomnie za za poczatku TSH=77!!! i niskie ft3i4 od okolo 10 tygodnia wyniki w normach ale strach strachem i pozostanie do konca, obecnie biore dawke 150 5x w tygodniu i 175 2x w tygodniu
zycze wsyzstkim powodzenia i tryzmam kciuki za nasze bobaski i za starajace sie |
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
dziewczyny, czy możecie polecić mi jakas ksiazke o niedoczynności tarczycy, gdzie bylaby napisana dieta przy tej chorobie? Ost. rozmawiałam z fryzjerka i mowila, ze poszla do dietetyczki i ta ustawila jej diete pod niedoczynność tarczycy (sporo zaplacila oczywiście za konsultacje itd.), przy naszej chorobie pewne produkty sa zakazane jak np. nabial czy brokuły. Schudla podobno już 4 kg. Co o tym sadzicie? |
|
|
|
|
#192 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba jeszcze wiedzieć czy ma się "tylko" niedoczynność, czy niedoczynność o podłożu Hashimoto. W tym drugim przypadku, jod baaardzo niewskazany...
|
|
|
|
|
#194 |
|
Przyczajenie
|
Coo?? Dla mnie to jakiś news nie z tej ziemi. Mi lekarz nic takiego nie powiedzial, ale nie twierdze oczywiscie, ze Twoj Cie oklamal.. Ja jem wszystko, ale przyjmuje tez jod w tabletkach.
|
|
|
|
|
#195 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym w ciąży to jak najbardziej wskazane
|
||
|
|
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
i dobrze, że śledzisz. Lepiej mieć tarczycę pod kontrolą, tym bardziej jak się planuje ciążę
3mam kciuki!
|
|
#199 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie znów sie melduje
![]() Moje wyniki znów spadły tzn tsh troszke wzrosło i mimo że wynosi 1,68 to wiem że jest dobre pewnie dlatego ze i kilka kg mi przybyło przy ciazy natomiast ft4 spadło i wynosi 10,87 gdzie minimum to 12 Moja endo powiedziała że nie może mi zwiekszyc dawki na euthyrox 100 bo biore fenoterol i juz mam szybsza akcje serca a po euthyroxie 100 moge miec kołatania co moze byc niekorzystne dla mnie i dziecka. Dostałam Euthurox 88 bylam zdziwona ze tak dawka miedzy jednym a drugim jest. Staram sie jej ufac ale jakos cięzko mi to idzie. zreszta na zmiane edno juz i tak za późno. Powiedziała że mojemu dziecku nic nie będzie że taki wynik nie jest zły bo skoro tsh jest niskie i to ft4 jest też takie takie niskie bo jestem w ciąży i to normalne. Kurcze zostało niewiele dni do porodu a ja coraz bardziej sie zastanawiam czy moje dziecko bedzie zdrowe. Na usg niby narazie jest wszytsko ok a jak bedzie później to nikt nie wie. Zreszta nawet nie wiem jakie są wg usg te niedobre zmiany które dziecko ma gdy mama ma chora tarczyce i sie nie leczy. Wiem że rozwój umysłowy ale ciekawe czy cos innego tez sie pojawia. Zastanawiam sie czy sa jakieś osoby co miały takie niskie ft4 i urodziły zdrowego dzidziusia. Nie czytam juz zadnych stron w internecie bo to nic nie daje . Jedynie człowiek sie nakręca jeszcze bardziej. Staram sie byc dobrej mysli że moja córcia bedzie zdrowa. Przy pierwszej ciazy tez miałam nie lada stresy bo w 4 miesiącu zachorowałąm na cytomegalie. Na szczęscie mimo poczatkowych problemów po porodzie wszytsko dobrze sie skończyło i synek jest zdrowy. Także i teraz nie ma wyjścia musi byc dobrze
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
Cytat:
I tego się trzymaj!!!
|
|
|
|
|
|
#201 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
Witajcie.
Właśnie rozpoczęłam starania o drugiego dzidziusia. Niedoczynność tarczycy stwierdzono u mnie podczas pierwszej ciąży. W 20 t.c TSH miałam ok 18. Obecnie endokrynolog potwierdza ze wszystko jest ok i możemy rozpocząć starania o dzidziusia, ale może nam to zająć trochę więcej czasu, żebyśmy się nie zrażali. Mam nadzieje że szybko nam się uda. Bardzo bym chciała. A jak było u was już z istniejącą niedoczynnością? szybko się udało? Edytowane przez Dorka83 Czas edycji: 2013-07-06 o 14:36 |
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
Cytat:
a choroba wyszła w 4 tc.
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
Cytat:
![]() Warto oprócz tarczycy sprawdzić jeszcze hormony kobiece. Ja miałam lekko podwyższoną prolaktynę i od 3 cyklu brałam Bromergon. Przede wszystkim staraj się na luzie i postaraj się za dużo o tym nie myśleć (wiem, wiem, dla mnie to było masakrycznie trudne ). Może tak być, że zaskoczy szybko, a może też potrwać wiele miesięcy. W razie dłuższych problemów nie warto zrzucać wszystkiego na tarczycę, ale zbadać się też pod innym kątem.Większość opinii, z którymi się spotkałam, twierdziła, że przy ustabilizowanej tarczycy starania nie trwają wcale dłużej niż zazwyczaj. Powodzenia!
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#204 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie mamusie.Mam do was pytanie odnośnie właśnie tarczycy.Otóż jestem w 20 tyg ciąży i ostatnio robiłam badania w szpitalu i te podstawowe krwi,moczu jak i te badania na różyczkę itp.Przy odbieraniu wyników tych badań Pani ginekolog powiedziała mi,że wszystko jest w porządku.Natomiast wczoraj poszłam do swojego ginekologa a ten mi powiedział,że mam niedoczynność tarczycy bo TSH wynosi 4,15 a dopuszczalne to 2,5.Zapytałam go jak to wpływa na dzidziusia i zaczął mnie właśnie straszyć,że dziecko może się urodzić opóźnione itp
![]() ...Nigdy nie miałam problemów z tarczycą a wymienionych objawów niedoczynności tarczycy także nie miałam.Heh gin dał mi natychmiastowe skierowanie do endokrynologa z napisem pilne bo w ciąży,ale gdzie nie dzwonię to terminy pozajmowane do końca roku i trzeba podejść i zapytać,czy przyjmie.Nic z tego nie rozumiem bo jak powiedziałam swojemu ginowi,że przecież w szpitalu mi powiedzieli,że wszystkie wyniki sa w normie to powiedział,że widocznie się nie znają.Hmm szpital,lekarze i się nie znają?? .Kolejna sprawa to przy mierzeniu ciśnienia tętno mi przyśpieszyło,ale to mój pierwszy dzidziuś i człowiek się martwi czy wszystko będzie w porządku to i tętno mi przyśpieszyło,natomiast gin napisał tez skierowanie do kardiologa,że to arytmia serca.Czytałam,że w ciąży to normalne bo serce musi pompować więcej krwi i czasem przyśpiesza.Dzisiaj byłam na EKG i Pani pielęgniarka także zmierzyła mi ciśnienie i powiedziała,że wszystko jest ok....nie wiem już co robić,zapisałam się prywatnie do endokrynologa na 12 sierpnia a teraz chodzę cała w nerwach,nie moge spać,cały czas płaczę,bo boję się,że dzidziuś będzie chory,a ludzie powiedzą,że to moja wina ![]() |
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przed wizytą radzę powtórzyć TSH i dodatkowo zrobić fT3 i fT4. Zwłaszcza fT4 ma większe znaczenie w ciąży niż samo TSH. A może zrobili Ci w szpitalu? Looknij na wypis. No i ciesz się, że masz takiego dokładnego gina, bo lepiej dmuchać na zimne, niż potem sobie pluć w brodę. No i jeszcze raz. NIE DENERWUJ SIĘ!!!! |
|
|
|
|
|
#206 |
|
Wtajemniczenie
|
wiolcia...najlepiej byłoby jak najszybciej udać się do endokrynologa...może jeszcze poszukaj i po prostu mów, że ciąża i złe wyniki tsh - w takich przypadkach muszą Cię przyjąć!
U mnie w 8 tyg wyszło kiepskie TSH 8.26 - dzwonili nawet do mnie z przychodni, że mam się szybko skonsultować z lekarzem. Na drugi dzień gin mi zlecił powtórzenie badania a do tego Ft3 Ft4 i anty TPO i anty TG. Ths wyszło już wtedy 5,2, Ft 3 i Ft 4 na szczęście w granicy górnej normy, ale anty TPO wyszło 92 (norma 34). Dostałam od razu euthyrox 25 (teraz już biorę od kilku dni 50) i do tego jodid 200. Za 3 tyg mam powtórzyć badania. Najlepiej jeśli tsh w ciąży jest ok 1. Ja nigdy nie miałam klopotów z tarczycą, więc jestem przerażona i też się martwię, ze z maluszkiem coś będzie nie tak
|
|
|
#207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawia mnie jedna sprawa, bo a/TPO wskazuje na Hashimoto, a przy tym nie powinno się brać jodu. Wyjątkiem jest właśnie ciąża, to może dlatego dostałaś ten jodid? Ja też mam niedoczynność i Hashi, i w ciąży brałam Femibion i tam był właśnie jod. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#210 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewuszki właśnie jestem po wizycie u lekarza na usg...na szczęście z dzidziusiem wszystko jest w porządku Rozwija się prawidłowo
.A z tarczycą mnie uspokoił i powiedział,że w sumie w ciąży to normalne a moje stężenie TSH nie jest wielkie i zbyt dużo nie odbiega od normy,żeby się nie przejmować.A FT4 u mnie wynosi 0,99 więc nie wiem czy dobrze czy źle bo ja się za bardzo nie znam na tym,(tu są normy fT4 - 0,7-2,2 ng/100 ml), ale lekarz powiedział,że jest dobrze,żeby się nie martwić i nie płakać ..Przyznam szczerze,że kamień spadł mi z serca,ale do endo pójdę i zobaczymy co on też mi powie Na razie nie chcę się już zamartwiać A na usg najpierw wyszło,że dziewczynka prawdopodobnie a potem jak to ujął Pan doktor pokazał sisiorka i chyba będzie synek Edytowane przez wiolcia18krk Czas edycji: 2013-07-18 o 19:00 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.

Poza tym w ciąży to jak najbardziej wskazane

.Kolejna sprawa to przy mierzeniu ciśnienia tętno mi przyśpieszyło,ale to mój pierwszy dzidziuś i człowiek się martwi czy wszystko będzie w porządku to i tętno mi przyśpieszyło,natomiast gin napisał tez skierowanie do kardiologa,że to arytmia serca.Czytałam,że w ciąży to normalne bo serce musi pompować więcej krwi i czasem przyśpiesza.Dzisiaj byłam na EKG i Pani pielęgniarka także zmierzyła mi ciśnienie i powiedziała,że wszystko jest ok....nie wiem już co robić,zapisałam się prywatnie do endokrynologa na 12 sierpnia a teraz chodzę cała w nerwach,nie moge spać,cały czas płaczę,bo boję się,że dzidziuś będzie chory,a ludzie powiedzą,że to moja wina