Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-17, 18:40   #4561
migotka2106_90
Raczkowanie

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V

Cytat:
Napisane przez czerwieclipiec Pokaż wiadomość
W Esotiq da się dublować wyprzedaż z kuponami rabatowymi i wtedy można upolować fajny stanik po 30zł (jak się kupuje 2 albo 3 rzeczy).
a wiesz moze, kiedy sa tam wyprzedaże?

migotka2106_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 18:59   #4562
czerwieclipiec
Zadomowienie

Letnie powinny się niedługo zacząć, ale żadnych dokładnych info nie mam.
- I showered before I came here.
- ... maybe a little myrrh. Opium. You're wearing Opium.
- I got it, didn't I? Yeah.
czerwieclipiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 20:03   #4563
mysiak
Wtajemniczenie

Skoro już o Esotiq mowa, poświęciłam wolne popołudnie, żeby poszukać stacjonarnie "uświadomionego" stanika od kostiumu. W Lady's Place było b. sympatycznie, ale na wieszakach nic, co w miarę by mi się podobało i jednocześnie było w moim rozmiarze i fasonie. W Dopasowanej na Koszykowej, gdzie ostatnio kupiłam dwa super biustonosze, czekają na dostawę i nie mają żadnego kostiumu W Esotiq mają więcej wzorów, ale co z tego, skoro kostiumy występują w rozmiarach S, M, L?!

A wydawałoby się, że nie mam kosmicznych wymagań: usztywniany stanik bez ukośnych cięć, najchętniej gładki, ale wzory też wchodzą w grę (byle nie wynalazki typu stanik z klamrą zamiast mostka), a i rozmiar nie jakiś ekstremalnie rzadki (okolice 65E-65F)

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2013-06-17 o 20:05
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 21:15   #4564
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka2106_90 Pokaż wiadomość
a mam takie pytanko: ile byłybyście w stanie najwięcej zapłacić za biustonosz? lub ile najwięcej zapłaciłyście?
mnie kuszą te z ESOTIQ, w necie kosztuja d0 50zł a w sklepie 75 zł w zaokrągleniu...;/ i tak za miesiąc sobie kupie pierwszy, dobrze dobrany stanik
Najwięcej zapłaciłam 150zł. Moją granicą jest 200zł, gdyby stanik był tego wart, ale zwykle szukam w granicach 100-140.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 01:17   #4565
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka2106_90 Pokaż wiadomość
a mam takie pytanko: ile byłybyście w stanie najwięcej zapłacić za biustonosz? lub ile najwięcej zapłaciłyście?
mnie kuszą te z ESOTIQ, w necie kosztuja d0 50zł a w sklepie 75 zł w zaokrągleniu...;/ i tak za miesiąc sobie kupie pierwszy, dobrze dobrany stanik
Ta wiedza ci się raczej mało przyda, każdy ma inny budżet. Ja raczej nie kupuję powyżej stówki a staram się trzymać mocno poniżej. Nawet nie wiem, czy kiedyś kupiłam stanik za sto złotych - raczej nie, z tego co pamiętam. No ale ja poluję na okazje i kupuję też z drugiej ręki i używane, jak trzeba. Więc jak się pojawiają nowe modele, to ich nie kupuję, tylko mogę sobie poczekać czy się trafi kiedyś taki okazyjnie... czy nie. Za taką cenę jak te Esotiq to ja i nówki kupuję, kiedy się trafiają.

Edytowane przez Wampierz
Czas edycji: 2013-06-18 o 01:18
Wampierz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 15:57   #4566
bleedingsun
Zakorzenienie

Witam. Możecie polecić mi jakiś strapless na lato (okolice 70e)? Byleby nie był to Effuniak, bo już miałam i na lato się nie nadawał :/

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 18:06   #4567
Wampierz
Zakorzenienie

Ogólnie straplessy są z natury obcisłe i jeszcze te paski silikonowe... Ja się jakoś przyzwyczajam. Mam teraz tylko takie z miskami formowanymi termicznie i jakoś wytrzymuję. Ale jeśli bardzo ci zależy na bardziej oddychających to chyba dobrze by było poszukać takich z miękkimi miskami, najlepiej ażurowymi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-18, 18:23   #4568
bleedingsun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Ogólnie straplessy są z natury obcisłe i jeszcze te paski silikonowe... Ja się jakoś przyzwyczajam. Mam teraz tylko takie z miskami formowanymi termicznie i jakoś wytrzymuję. Ale jeśli bardzo ci zależy na bardziej oddychających to chyba dobrze by było poszukać takich z miękkimi miskami, najlepiej ażurowymi.
Nie musi być miękki, ważne, żeby nie był taki jak Effuniak

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 20:34   #4569
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
I dziś wreszcie się wybrałam do brafiterki, jestem w ogromnym szoku jaki mam rozmiar okazało się że wyszłam z biustonoszem o miseczce D, a prze ostatnie kilka lat nosiłam B i nawet byłam przekonana że jest lekko przyduże bo miseczki odstawały , do tej pory patrzę na siebie i nie mogę uwierzyć
często tak jest, że dziewczyny się dziwią jak sie dowiadują jaki faktycznie mają rozmiar

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Jedyne co mogę powiedzieć o miejscu w którym byłam złego to , to że ceny dość duże i sporo zapłaciłam (jak na moją kieszeń), ale chyba warto bo jak teraz znam już swój rozmiar to mogę kolejne biustonosze kupować w tańszych sklepach a teraz najważniejszy był dla mnie dobór, ale sie cieszę
A jaka to w przybliżeniu suma wg Ciebie?
Ja staram się kupować do 100 zł staniki, zwykle jest to 60-70 zł właściwie

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 22:22   #4570
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bleedingsun Pokaż wiadomość
Nie musi być miękki, ważne, żeby nie był taki jak Effuniak
Ja mam jeden Fantasie smoothing i jeden wonderbra ultimate strapless, oba dość sztywne. Jak dla mnie wrażenie przy noszeniu podobnie jak przy przeciętnym staniku - lepsze na upały są tylko ażurowe "mgiełki" z powernetu. Wiem, że są i takie straplessy, np. Panache Confetti, ale opinie do nich są podzielone.
Stary 2013-06-19, 01:39   #4571
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
często tak jest, że dziewczyny się dziwią jak sie dowiadują jaki faktycznie mają rozmiar

A jaka to w przybliżeniu suma wg Ciebie?
Ja staram się kupować do 100 zł staniki, zwykle jest to 60-70 zł właściwie
gdzie kupujesz w takiej cenie?
(stacjonarnie?)
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:31   #4572
annabella11
BAN stały

ja na ogół kupuje w intimissimi 160 pln, warte swojej ceny!
annabella11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:18   #4573
Martva
Zadomowienie

No tak, mają już AŻ 15 rozmiarów. 16 złotych za stanik stamtąd może bym dała. Może.

Ostatnie parę staników jakie wylądowały w mojej szufladzie: Ewa Bień za pół ceny, czyli 76zł, (ale odesłałam bo źle leżała); Ewa Michalak za 75 w promocji, Ava za 45 w promocji, La Senza za 40, używana z Allegro, Ava za 70 stacjonarnie, Ava za 49,90 w promocji.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 17:50   #4574
kalirona
Rozeznanie

Witam, mam pytanie do Pań noszących 70D lub do tych, które są wyspecjalizowane w rozmiarówkach
W żadnym z tańszych sklepów sieciowych nie ma mojego rozmiaru, tzn. 70D, jaki jest tego odpowiednik? Bo często sprzedawczynie proponują mi 32 bądź 34, ale jakoś nie jestem przekonana. Czy któraś z Was ma może biustonosze w takich rozmiarach?

kalirona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 18:36   #4575
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalirona Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie do Pań noszących 70D lub do tych, które są wyspecjalizowane w rozmiarówkach
W żadnym z tańszych sklepów sieciowych nie ma mojego rozmiaru, tzn. 70D, jaki jest tego odpowiednik? Bo często sprzedawczynie proponują mi 32 bądź 34, ale jakoś nie jestem przekonana. Czy któraś z Was ma może biustonosze w takich rozmiarach?
A gdzie jesteś? W Polsce? I nie mają rozmiaru 70?

-Po pierwsze zawsze warto kupić lepszy stanik, a te w sieciówkach są na ogół kiepskie.
-Po drugie każda firma ma tak naprawdę swojąrozmiarówkę, a nawet różne modele mogą się różnić miedzy sobą. W razie wątpliwości czy nieznanego oznaczenia rozmiarów po prostu przymierz.
-Teoretycznie odpowiednik rozmiaru 70 to rozmiar 32, ale różnie może być, bo w niektórych firmach 70 może być dla osoby która ma 75 cm pod biustem a w innej dla takiej z 70 cm. W wielu firmach ja noszę rozmiar 32 albo wręcz 30 a mam 79 cm pod biustem.
Poza tym rozmiary "imperialne" nie przekładają się na kontynentalne europejskie tak po prostu, bo pierwsze są konstruowane przy użyciu skali w celach a drugie w cm a dwa cale to nie jest dokładnie 5 cm. Tymczasem rozmiary na metce są tylko zamieniane na drugi system.
Stary 2013-06-19, 20:26   #4576
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie jak pisze Wampierz - 70D to powinno być 32D, przynajmniej w teorii (reszta wychodzi na biuście) I jest to rozmiar, który powinnaś dostać bez większego problemu w sklepach z bielizną.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 00:50   #4577
agneshelene
Raczkowanie

Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V

Cytat:
Napisane przez annabella11 Pokaż wiadomość
Proszę, powiedz że żartujesz. Miałam dwa staniki z Intimissimi i pomijając już kwestię rozmiarówki mają fatalnej jakości gumki - tak naprawdę po pół roku obydwa nadawały się albo do wyrzucenia, albo do radykalnego zwężenia. Nawet bielizna z h&m miała dłuższą żywotność :P
agneshelene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 16:35   #4578
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annabella11 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Martva Pokaż wiadomość
No tak, mają już AŻ 15 rozmiarów. 16 złotych za stanik stamtąd może bym dała. Może.
I założyłabym go na głowę

Cytat:
Napisane przez juusiaaa04 Pokaż wiadomość
Polecam odwiedzić sklep internetowy : http://www.nevershy.pl/
Najlepsza bielizna , dostępna w każdej rozmiarówce Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie
Łatwo napisać w każdej rozmiarówce tylko trudniej to zaoferować. Dla mnie NIC tam nie ma
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 17:16   #4579
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość
Ja mam jeden Fantasie smoothing i jeden wonderbra ultimate strapless, oba dość sztywne. Jak dla mnie wrażenie przy noszeniu podobnie jak przy przeciętnym staniku - lepsze na upały są tylko ażurowe "mgiełki" z powernetu. Wiem, że są i takie straplessy, np. Panache Confetti, ale opinie do nich są podzielone.
Dlaczego?

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
gdzie kupujesz w takiej cenie?
(stacjonarnie?)
Tak stacjonarnie
Np w łodzi jest sklep z brafittingiem Trzy gracje- są tam staniki polskich firm albo a zwykłych sklepach z bielizną, gdzie mają bieliznę firm Ava, Gaia itp

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 19:51   #4580
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dlaczego?
Dlaczego opinie są podzielone? Bo każdy ma inny biust. Jedne kobiety się zachwycają, że tak pięknie leży a do tego miękki i oddychający a inne płaczą, że za mało podtrzymuje i robi kształt nie taki jak skorupki. Do tego różne kobiety mają różne oczekiwania co do kształtu po założeniu stanika. Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził

Ja bym powiedziała, że jeśli u kogoś się sprawdzają miękkusy to i straplessa można spróbować, a jeśli nie lubi miękkich i uważa, że słabiej podtrzymują i gorzej kształtują jej biust niż usztywniane raczej nie ma się co spodziewać że miękki strapless będzie inny.
Stary 2013-06-22, 12:47   #4581
eyebugs
Raczkowanie

Hej dopiero natrafiłam na ten temat i kurcze..nie wiedziałam że zwykłe noszenie stanika to tyle korowodów..my baby mamy przesrane na każdym kroku mnie zawsze trudno było dobrać stanik..teraz się zmierzyłam i to moje wymiary: pod biustem 100cm,cycki 117cm.I jaki ja mam ten stanik kupić??? wpisałam wymiary do tych kalkulatorów ale na dwóch różnych stronach wyszedł inny wynik.I znacie jakieś namiary na all gdzie można kupić dobry,tani stanik?kiedyś tam kupiłam ale jak się okazało fiszbiny były z jakiegoś zwykłego metalu i jak się spociłam to one normalnie zardzewiały i biały stanik zrobił się pomarańczowy..Help!

Edytowane przez eyebugs
Czas edycji: 2013-06-22 o 12:48
eyebugs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:14   #4582
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez eyebugs Pokaż wiadomość
Hej dopiero natrafiłam na ten temat i kurcze..nie wiedziałam że zwykłe noszenie stanika to tyle korowodów..my baby mamy przesrane na każdym kroku mnie zawsze trudno było dobrać stanik..teraz się zmierzyłam i to moje wymiary: pod biustem 100cm,cycki 117cm.I jaki ja mam ten stanik kupić??? wpisałam wymiary do tych kalkulatorów ale na dwóch różnych stronach wyszedł inny wynik.I znacie jakieś namiary na all gdzie można kupić dobry,tani stanik?kiedyś tam kupiłam ale jak się okazało fiszbiny były z jakiegoś zwykłego metalu i jak się spociłam to one normalnie zardzewiały i biały stanik zrobił się pomarańczowy..Help!
http://www.ewa-michalak.pl/ To jest dobry sklep. Zmierz się tak jak pisze na tej stronie i wprowadź wymiary do ich kalkulatora - różne firmy mają różne rozmiarówki.

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 14:06   #4583
flowerboom
Raczkowanie

Hej,

mam nadzieje,ze nie zostanę pominieta jak przy moim ostatnim pytaniu..

Bardzo Was proszę dziewczyny powiedzcie mi jakie tańsze firmy produkujace "dobre biustonosze" są warte uwagi? Jestem przed wizytą u brafitterki i mogę sobie pozwolić na jeden droższy stanik tak max do 200zł i pewnie nie bedzie z tym problemu,ale jeden stanik to troche mało i chce zrobic tak,ze jak już bedę znać swój rozmiar to drugi kupię gdzies taniej, najlepiej tak do 70zł. Czy np firma Gaia jest ok? nie rozciagają sie szybko w obwodzie? Jeśli coś to da to wstepnie według kalkulatorów wychodzi mi 80D

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-24, 09:11   #4584
masija
Zakorzenienie

Dziewczyny co powiecie o tym staniku?
http://sklep.ewabien.com/Biustonosze...30-362027.html
I ogólnie o stanikach tej firmy?

Potrzebuję cielaka a nie mogę znaleźć odpowiedniego

No i trochę dziwi mnie rozmiarówka bo wychodzi mi 75 G.
Z czego ja mam na ogół 75 E (?)

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 09:13   #4585
kalirona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elessar Pokaż wiadomość
Dokładnie jak pisze Wampierz - 70D to powinno być 32D, przynajmniej w teorii (reszta wychodzi na biuście) I jest to rozmiar, który powinnaś dostać bez większego problemu w sklepach z bielizną.
Niestety w moim mieście rozmiar 70D dostaję tylko w jednym sklepie i to za dużą jak dla mnie sumę pieniędzy, bo od 50 do 120 zł. Jestem uczennicą i dorabiam tylko w weekendy (czasem), więc kokosów nie mam.
A chciałabym móc kupować biustonosze w sieciówkach, tylko nigdy nie ma tego rozmiaru.

kalirona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 10:00   #4586
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety w moim mieście rozmiar 70D dostaję tylko w jednym sklepie i to za dużą jak dla mnie sumę pieniędzy, bo od 50 do 120 zł. Jestem uczennicą i dorabiam tylko w weekendy (czasem), więc kokosów nie mam.
A chciałabym móc kupować biustonosze w sieciówkach, tylko nigdy nie ma tego rozmiaru.
My też byśmy chciały, ale tu nie chodzi o chęci a o możliwości. W UK możesz kupić stacjonarnie za bardzo rozsądną kwotę stanik na niemal każdy biust. Na chwilę obecną w polskich sieciówkach biustonosze występują w bardzo (!) ograniczonej rozmiarówce a i z jakością zazwyczaj nie jest dobrze. Mam na myśli nie tyle materiały, czy design, co konstrukcję biustonoszy (nie mówię o szczególnie "trudnych" czy skrajnie ulokowanych na liście rozmiarów biustach - jestem w okolicy Twojego rozmiaru). Kiedy porównasz komfort noszenia i efekt wizualny "uświadomionego" stanika z tym z sieciówki, trudno Ci będzie wrócić do staników z centrów handlowych.

O wiele lepszym pomysłem jest zakup na Allegro (nowego bądź używanego biustonosza) lub na wyprzedaży.

Btw, kiedyś miałam w szufladzie 20 staników w rozmiarze 75B. Każdy był śliczny, ale ja w nich - niekoniecznie. Dziś mam 5 (choć chętnie przygarnęłabym jeszcze z 10 ), ale jestem naprawdę zadowolona z komfortu i efektu, jakie daje mi każdy z nich.

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 11:09   #4587
justyna_0000
Przyczajenie

..

Edytowane przez justyna_0000
Czas edycji: 2013-06-24 o 11:27
justyna_0000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 11:26   #4588
kasprzyk
Raczkowanie

Niektóre komplety rzeczywiście całkiem ładne, ale wolę jednak kupować bieliznę na żywo.
kasprzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 12:18   #4589
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez flowerboom Pokaż wiadomość
Hej,

mam nadzieje,ze nie zostanę pominieta jak przy moim ostatnim pytaniu..

Bardzo Was proszę dziewczyny powiedzcie mi jakie tańsze firmy produkujace "dobre biustonosze" są warte uwagi? Jestem przed wizytą u brafitterki i mogę sobie pozwolić na jeden droższy stanik tak max do 200zł i pewnie nie bedzie z tym problemu,ale jeden stanik to troche mało i chce zrobic tak,ze jak już bedę znać swój rozmiar to drugi kupię gdzies taniej, najlepiej tak do 70zł. Czy np firma Gaia jest ok? nie rozciagają sie szybko w obwodzie? Jeśli coś to da to wstepnie według kalkulatorów wychodzi mi 80D
Z Gaią Ci nie pomogę, nie znam ich oferty.
Do 70 zł to możesz polować na wyprzedażach, ewentualnie odkupić od kogoś biustonosz, bądź zamawiać z Brastopu w kilka osób by nie płacić za przesyłkę.
Ogólnie jestem za tym by stanik kosztował maks. ok. 150 zł.

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Dziewczyny co powiecie o tym staniku?
http://sklep.ewabien.com/Biustonosze...30-362027.html
I ogólnie o stanikach tej firmy?

Potrzebuję cielaka a nie mogę znaleźć odpowiedniego

No i trochę dziwi mnie rozmiarówka bo wychodzi mi 75 G.
Z czego ja mam na ogół 75 E (?)
Każda firma ma swoją rozmiarówkę, niestety :p A tabele są orientacyjne, bo wielu rzeczy nie da się przeliczyć, wychodzą dopiero podczas mierzenia.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 12:59   #4590
Martva
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez flowerboom Pokaż wiadomość
Hej,

Avę spróbuj. Jakiś półusztywniany model. Ceny zbliżone do Gai, jakość i kształtowanie przede wszystkim - o niebo lepsze. Przynajmniej dla mnie.
Jest też coś co się nazywa Nessa i zbiera ostatnio dobre opinie, ale nie testowałam jeszcze.
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości