Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę:
Rączki, nózki wypychamy- w brzuszku Mamy ubaw mamy. Mamusie XI-XII 2013. cz.IV 6 9,68%
Rączki nózki wypychamy- niezły ubaw w brzuszkach mamy. Mamusie XI-XII 2013. czIV 2 3,23%
Cyc ogromny, krągły brzuszek a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV 21 33,87%
Urwisku malutki- rośnij duży i okrąglutki. Mamy XI-XII 2013 CZ.IV 1 1,61%
Podskakuje lekko brzuszek bo się wierci w nim maluszek.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 7 11,29%
Coraz mocniejsze czujemy kopniaki, ale rozrabiaki te nasze dzieciaki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Już nie mogę wciągnąć brzuszka bo bym zgniotła maluszka .Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
JUz sie nie da wciagnać brzuszka , bo to domek jest maluszka.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 6 9,68%
Myślą nasze Kochane robaczki- dam Mamie kopniaczki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV 0 0%
Mama biega ciągle siku, a smyk w brzuchu fiku-miku! Mamy XI-XII 2013. cz. IV 17 27,42%
listopadowo-grudniowe mamusie 2013. Cz. IV 2 3,23%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-24, 09:57   #3301
budowniczka
Rozeznanie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość
Bo sądy wiedzą jaka sytuacja jest i jak wszyscy na lewo dorabiają i jakie mają umowy Ja wychodzę z założenia, że jak się dziecko chciało zrobić to teraz niech płacą
Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Sady chyba nie patrzą już tak na zarobki tatuśków... mój znajomy zarabia najniższa krajową,a mimo to 500 zl alimentów ma zasądzone...
Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
no i jest pierwszeństwo w rekrutacji w przedszkolu

a to zależy, bo np ja mam kuzyna, który w wieku 35 lat poszedł na żołnierską emeryturę i na swoje pierwsze dzieci ma zasądzone po 600 zł, a sąd mu powiedział że jest młody i może iść dorobić, bo ma jeszcze córki bliźniaczki z związku nieformalnego ale ile płaci na nie to nie mam pojęcia
Mi sie wydaje, zo on specjalnie prowokowal, zeby ludzie widzieli ze to jak krzycze, a on jest mily i grzeczny. i prowokowal zebym poronila, bo mu to dziecko nie na reke bylo. potem przemysla sprawe i mnie straszyl ze jak odejde to niskie alimenty, zniszcze dziecko... to po to bo sie bał, ze przypier... mu wysokie alimenty!
budowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 09:58   #3302
nasturcja7667
Zadomowienie

Dot.: Odp: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 20

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Z alimentami jest taki problem, że to nienarodzone dziecko i najpierw będzie trzeba ustalić ojcostwo, bo domyślam się że tata dziecka nie uzna dobrowolnie. Potem dopiero alimenty sie ustala. A jeśli tatuś nie jest w stanie płacić, to płaci państwo a tata ma dług wobec państwa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
To prawda! A , a właściwie fundusz alimentacyjny [ zaliczka alimentacyjna ] daje na noworodki 500zł. Właśnie mi koleżanka, co pracowała w MOPSie na stażu napisała Więc nie martw się Budowniczko 1 Niby to niewiele, ale pomyśl: jakby podniósł rękę na dziecko, to nie ma takiej kasy, która mogłaby to wynagrodzić. Chroń maleństwo.
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 09:59   #3303
Azealia
Raczkowanie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C

Budowniczko straszne to co napisałaś Po czymś takim nikt nie zasługuje na drugą szansę. Uderzyć kobietę to już jest coś okropnego, uderzyć kobietę która nosi Twoje dziecko? Obawiam się że za kilka dni będzie wielkie przepraszanie i kajanie się przed Tobą, ale jeśli mogę dać Ci jedną radę- jeśli już na prawdę musisz to SPRÓBUJ, ale BEZ ŚLUBU- nie chcę prorokować ale zanim dziecko się urodzi podobna sytuacja na pewno się powtórzy.
Niestety dane mi było przeżyć coś podobnego, bo moja przyjaciółka została sama w ciąży, nie było aż tak drastycznie ale koleś ją zdradzał. Zostawiła go, przepraszał, błagał żeby go nie zostawiała bo dziecko bo nie da sobie rady bo tamto siamto i co? W pierwszą noc jak do niego się znów wprowadziła znalazła smsy na jego telefonie w których dziękował panience za poprzednią noc...
Nie daj sobie wmówić, że sobie nie poradzisz, Ona sobie dała radę, ma teraz świetnego faceta, mała ma 4 lata, żyje się jej super, pracuje, mała chodzi do przedszkola, a ona jest szczęśliwa i nikt nie poniża jej i nie wmawia że jest nikim!

Kwestia alimentów: jak pójdziesz do sądu, to jeśli on zarabia jakiekolwiek pieniądze, to spokojnie na początek możesz dostać 500 zł. Dziecka nie zniszczysz jak pójdziesz do sądu- zapewnisz mu jedynie warunki do normalnego życia. Nie słuchaj gnoja który mówi Ci takie rzeczy bo to bzdura!

Jako samotna matka dostaniesz rodzinne, jeśli ojciec nie uzna dziecka dostaniesz także zasiłek dla samotnej matki. Na tym etapie możesz starać się o zapomogę do rozwiązania z mopsu, ale skoro masz 2000 na umowie, to nie wiem, czy będzie Ci ona przysługiwała. Przedzwoń sobie do mopsu do którego należy Twoja miejscowość i wszystkiego się dowiedz.

A przede wszystkim- miej swoją godność i nie daj poniżać ludziom, którzy są niżej niż poziom gruntu.

Edytowane przez Azealia
Czas edycji: 2013-06-24 o 10:01
Azealia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 09:59   #3304
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:
Dokładnie.
Ten mój znajomy zarabia najniższą krajową ale tylko na umowie, bo normalnie dostaje więcej do łapy...
Ehh...
No on tak samo jest inzynierem eletrykiem a na umowie ma najnizasza a zarabia 3 razy tyle.
Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Z alimentami jest taki problem, że to nienarodzone dziecko i najpierw będzie trzeba ustalić ojcostwo, bo domyślam się że tata dziecka nie uzna dobrowolnie. Potem dopiero alimenty sie ustala. A jeśli tatuś nie jest w stanie płacić, to płaci państwo a tata ma dług wobec państwa.

Musze o tym doczytac wlasnie, bo nic nie wiem...
Stary 2013-06-24, 10:03   #3305
89Beatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez budowniczka Pokaż wiadomość
mam do was prosbe, jakby wam cos sie (jakis artykuł), link trafil co moga samotne matki, co im sie nalzey przy zarobkach (na umowie 2000zł brutto) to proszę podeslijcie mi. Jest to dla mnie nowa sytuacja, nie wiem co robic po kolei.
wiem ze chyba moge sie starac o zwrot koszta okoloporodowych i koszta utrzymania ciazy zagrozonej, tak? ale po urodzeniu dziecka?
oj przykro mi miałam pisać to co dziewczyny więc powtarzć się nie będe.
A jak ty się dziś czujesz? psychicznie? no i fizycznie?

a ta ustawa to raczej aktualna jest
USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy:

Art. 141. § 1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu.

Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące.

Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat.

Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.

§ 2. Roszczenia matki przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu.

Możesz wnieść o zwrot kosztów z tego tytułu do 3 lat od porodu, gdybyś się zdecydowała - wówczas możesz to połączyć w jednym wniosku z zasądzeniem alimentów na dziecko

Edytowane przez 89Beatka
Czas edycji: 2013-06-24 o 10:06
89Beatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:07   #3306
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
To prawda! A , a właściwie fundusz alimentacyjny [ zaliczka alimentacyjna ] daje na noworodki 500zł. Właśnie mi koleżanka, co pracowała w MOPSie na stażu napisała Więc nie martw się Budowniczko 1 Niby to niewiele, ale pomyśl: jakby podniósł rękę na dziecko, to nie ma takiej kasy, która mogłaby to wynagrodzić. Chroń maleństwo.
Ale on juz mowil, ze bicie dziecka jest dobre...
Cytat:
Napisane przez Azealia Pokaż wiadomość
Budowniczko straszne to co napisałaś Po czymś takim nikt nie zasługuje na drugą szansę. Uderzyć kobietę to już jest coś okropnego, uderzyć kobietę która nosi Twoje dziecko? Obawiam się że za kilka dni będzie wielkie przepraszanie i kajanie się przed Tobą, ale jeśli mogę dać Ci jedną radę- jeśli już na prawdę musisz to SPRÓBUJ, ale BEZ ŚLUBU- nie chcę prorokować ale zanim dziecko się urodzi podobna sytuacja na pewno się powtórzy.
Niestety dane mi było przeżyć coś podobnego, bo moja przyjaciółka została sama w ciąży, nie było aż tak drastycznie ale koleś ją zdradzał. Zostawiła go, przepraszał, błagał żeby go nie zostawiała bo dziecko bo nie da sobie rady bo tamto siamto i co? W pierwszą noc jak do niego się znów wprowadziła znalazła smsy na jego telefonie w których dziękował panience za poprzednią noc...
Nie daj sobie wmówić, że sobie nie poradzisz, Ona sobie dała radę, ma teraz świetnego faceta, mała ma 4 lata, żyje się jej super, pracuje, mała chodzi do przedszkola, a ona jest szczęśliwa i nikt nie poniża jej i nie wmawia że jest nikim!

Kwestia alimentów: jak pójdziesz do sądu, to jeśli on zarabia jakiekolwiek pieniądze, to spokojnie na początek możesz dostać 500 zł. Dziecka nie zniszczysz jak pójdziesz do sądu- zapewnisz mu jedynie warunki do normalnego życia. Nie słuchaj gnoja który mówi Ci takie rzeczy bo to bzdura!

Jako samotna matka dostaniesz rodzinne, jeśli ojciec nie uzna dziecka dostaniesz także zasiłek dla samotnej matki. Na tym etapie możesz starać się o zapomogę do rozwiązania z mopsu, ale skoro masz 2000 na umowie, to nie wiem, czy będzie Ci ona przysługiwała. Przedzwoń sobie do mopsu do którego należy Twoja miejscowość i wszystkiego się dowiedz.

A przede wszystkim- miej swoją godność i nie daj poniżać ludziom, którzy są niżej niż poziom gruntu.

Boze, to co napisalas, on przepraszal bylo dobrze za 2 dni atakowal... powracal do przeszłosci... mowil mi ze bez niego bedziemy nikim, ze sobie sama nie poradzę...

Nie zdradzal mnie z innymi, ale ze swoja mama i to ona byla najwazniejsza. Pamietacie co trafilam do szpitala?
Nie zawiozl mnie wtedy on, chociaz mu mowilam ze krwawie... dobrze ze byla w domu moja siostra i szwagier.

TZ stwierdzil ze udaje, ze nie krwawie, ze wzbudzam litosc w mojej rodzinie... Zawiozl mnnie wtedy szwagier, a on zostal w domu.... nie pojechal z nami...

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
mam 1000 mysli na sekunde przypominam sobie jak sie poznalismy, jak tz na mnie patrzyl jaki byl czuly, a za chwile co zrobil. Siostrka mi powiedziala, ze jestem z nim bo sie boje samotnosci i chyba ma racje... chyba go kocham, ale za co? on nigdy mi nic nie kupil (chodzi o gest) mowilam mu ze nie mam nic do picia w domu a sklep mam 1 kg od domu... przez caly weekend nie kupil a ma samochod ja nie... przprowadzilam sie do rodzicow w weekend jade do KRK do siostry, moze oddychne...
Stary 2013-06-24, 10:08   #3307
Azealia
Raczkowanie

Łzy się mi w oczach zbierają kochana jak czytam co przechodziłaś ;( Na prawdę wiem przez co przechodzisz, bo ja przechodziłam to razem z moją przyjaciółką, przepłakałam z nią wiele dni, wieczorów a nawet nocy. Ale to nie było tak straszne w porównaniu z tym co spotkało Ciebie.. Nie można być takim człowiekiem, nie można traktować tak drugiej osoby, zwłaszcza osoby, z którą miało się plany na przyszłość, z którą będzie miało się dziecko..
Wydaje mi się że on ma jakieś zaburzenia psychiczne, a dla Twojego i Maksyma dobra byłoby najlepiej trzymać się od tego idioty z dala.
Stary 2013-06-24, 10:09   #3308
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie.
Ten mój znajomy zarabia najniższą krajową ale tylko na umowie, bo normalnie dostaje więcej do łapy...
Ehh...
No jak naprawdę duża ilość ludzi
Cytat:
Mi sie wydaje, zo on specjalnie prowokowal, zeby ludzie widzieli ze to jak krzycze, a on jest mily i grzeczny. i prowokowal zebym poronila, bo mu to dziecko nie na reke bylo. potem przemysla sprawe i mnie straszyl ze jak odejde to niskie alimenty, zniszcze dziecko... to po to bo sie bał, ze przypier... mu wysokie alimenty!
A ja bym poszła na obdukcję skoro masz siniaki, zawsze to jakiś "dokument" potwierdzający zdarzenie. Żeby potem nie było. Pewnie, że się boi, a niech się boi palant!
Cytat:
No on tak samo jest inzynierem eletrykiem a na umowie ma najnizasza a zarabia 3 razy tyle.

Musze o tym doczytac wlasnie, bo nic nie wiem...
Wystarczy, że masz świadków na to, że on zarabia więcej. Ten mój kumpel pracował na czarno to jakies miłe panie doniosły na niego, ze już zarabia i płacic może:d

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:09   #3309
budowniczka
Rozeznanie

Cytat:

a ta ustawa to raczej aktualna jest
USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy:

Art. 141. § 1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu.

Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące.

Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat.

Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.

§ 2. Roszczenia matki przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu.

Możesz wnieść o zwrot kosztów z tego tytułu do 3 lat od porodu, gdybyś się zdecydowała - wówczas możesz to połączyć w jednym wniosku z zasądzeniem alimentów na dziecko
o super, bede miala na 100 % platnego adwokata jak cos... napewno o to wystapie bo mi sie nalezy!
Stary 2013-06-24, 10:11   #3310
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:

Boze, to co napisalas, on przepraszal bylo dobrze za 2 dni atakowal... powracal do przeszłosci... mowil mi ze bez niego bedziemy nikim, ze sobie sama nie poradzę...

Nie zdradzal mnie z innymi, ale ze swoja mama i to ona byla najwazniejsza. Pamietacie co trafilam do szpitala?
Nie zawiozl mnie wtedy on, chociaz mu mowilam ze krwawie... dobrze ze byla w domu moja siostra i szwagier.

TZ stwierdzil ze udaje, ze nie krwawie, ze wzbudzam litosc w mojej rodzinie... Zawiozl mnnie wtedy szwagier, a on zostal w domu.... nie pojechal z nami...

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

mam 1000 mysli na sekunde przypominam sobie jak sie poznalismy, jak tz na mnie patrzyl jaki byl czuly, a za chwile co zrobil. Siostrka mi powiedziala, ze jestem z nim bo sie boje samotnosci i chyba ma racje... chyba go kocham, ale za co? on nigdy mi nic nie kupil (chodzi o gest) mowilam mu ze nie mam nic do picia w domu a sklep mam 1 kg od domu... przez caly weekend nie kupil a ma samochod ja nie... przprowadzilam sie do rodzicow w weekend jade do KRK do siostry, moze oddychne...
To jest jakiś tyran...
Całe szczęście,że do tego ślubu jeszcze nie doszło... po tych wszystkich akcjach,szopkach itp masz czas na przemyślenia...
Mimo wszystko ja bym go totalnie olała i kopła w dupę , skupiła się na dziecku i sobie.
Dasz sobie radę kochana!

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:15   #3311
Anoula
Zakorzenienie

Odp: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz

Budowniczko współczuję sytuacji z TŻ, ale jesteś silna i dasz rade
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:19   #3312
De28
Wtajemniczenie

budowniczka-dasz sobie rade a do takiego tyrana bron boze nie wracaj.Co to za facet,ktory nie zawozi cie w razie krwawienia do szpitala? Moj gnal na sygnale jak trafilam z krwotokiem do lekarza.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:22   #3313
89Beatka
Wtajemniczenie

Cytat:

Boże co to się dzieje. To dobrze że sie przeprowadzasz, to na razie mieszkasz jeszcze z nim? czy u swojego rodzeństwa już jesteś w tej chwili? musisz mieć troche czasu do przemyśleń to na pewno, my możemy ci radzić, ale tyle ile ty przejdziesz przez te dni to twoje. Tylko nie zamykaj się w sobie, gadaj o tym na tyle ile możesz, choćby z siostra czy bratem, a jak stwierdzisz że to nic nie daje to może do psychologa, zreszta mieliście się wybrać oboje.
I pamiętaj że TY I MAKSYM WAŻNI JESTEŚCIE.
Stary 2013-06-24, 10:24   #3314
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
Witam Was!
Jakieś pół godziny temu wróciłam z odsysania krwi i jem sobie śniadanko Cud, że rano wysikałam się do pojemnika, bo byłam tak zaspana, że nawet tego nie pamiętam

Pada! I jest 20 stopni! Siedzę przy otwartym balkonie i chłonę orzeźwienie

Jejku, Wy już o wózkach.. My to najwcześniej w sierpniu zaczniemy się rozglądać... Teraz nie ma ani czasu, ani kasy :/

Pytanie do doświadczonych mam: ile kosztuje wyprawka? Tak pytam pi razy drzwi, byle wiedzieć, ile musimy uskładać... W sumie: wanienkę, przewijak i troszkę ciuszków dostaniemy po siostrzenicach TŻ, ale łóżeczka, wózka itp- już nie
Siostra TŻ powiedziała, ze potrzebujemy ok. 7 tys. i ja dostałam zawału, TŻ mało nie zemdlał a Bejbziol wtenczas pierwszy raz kopnął.
Twój ślub na pewno nie będzie katastrofą

7 tysięcy to chyba przesada.Chociaż oczywiście da się wydać.Już nawet weźmy górną granicę np wózek za 2tysiaki,łożeczko 500 ,leżaczek 300,laktator/butle 300 itd i się uzbiera.Tak poleciałam sobie ogólnie z cenami
Ja mam nadzieję zmieścić się w 5 tysiącach ale to już na MAXA,ale postaram się na pewno w mniejszej kwocie.
Najdroższy będzie w moim przypadku wózek(jeśli nowy)

Cytat:
Maltretowal mnie psychicznie, wywolywal stany emocji. Mowil ze jest slub, jak odmowilam pojscia na wesele kolezanki, to powiedzial ze nie bede rzadzić i slubu nie bedzie.

Wjezdzal na psychike mowil ze ma niskie zarobki i dostane 200 zł alimentow, ze jesli pojde do sadu to znisze dziecko. Ze to ja wszystko robie. wczoraj rzucil mna o podloge mam siniaki na rekach i brzuchu. nie moge dopoki nie zrozumie... ale zrozumie gdy bedzie zapozno
Nie mogę uwierzyć w to co piszesz Co to za bydlak!!!!!!!!!!!!!!Jezu. ...
Ja bym mu żadnej szansy nie dała,żadnej po prostu.Przecież mogło się skończyć tragedią
Dla mnie to człowiek sory p.o☠☠☠any i psychiatra mu się należy.On nie jest zdrowy
I ja bym się udała z tą sprawą do adwokata/radcy żeby Ci ktoś kompetentny od razu sprawę wyjaśnił i powiedział co masz robić.
Trzymaj się jakoś

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Witam w poniedziałek!
Od rana mam świetny humor, za oknem nareszcie 19 stopni i chmury, chmury, chmury! Czujemy się świetnie
Dwa dni nieobecności i 10 stron do nadrobienia, a pewnie w trakcie czytania dojdzie jeszcze kilka :P A widzę kątem oka, że jest co nadrabiać. Póki co się nie wypowiadam - muszę się zagłębić w tematy poruszane.
Mieliśmy świetny weekend, nasza rocznica ślubu i w końcu po roku doczekaliśmy się pięknych mebli w salonie! Dzisiaj pozostało mi jeszcze je pięknie umyć i można układać w szafeczkach ;D

Wyczekuję już pierwszych znaków od bąbla ale siedzi cicho... a tak bym już chciała coś poczuć...

Biorę się za nadrabianie! Miłego dnia!
Przekazuję MEGA MOC
Żadnej bąbolady nie czujesz?

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:25   #3315
89Beatka
Wtajemniczenie

Cytat:
o super, bede miala na 100 % platnego adwokata jak cos... napewno o to wystapie bo mi sie nalezy!
o to jak będziesz mieć adwokata to on już pokieruje sprawą, pewnie powie ci co i jak, i myślę sobie że na wszelki wypadek możesz zbierać paragony czy faktury jakbyś coś kupiła, np za leki czy innę rzeczy
Stary 2013-06-24, 10:28   #3316
ryba91
Zakorzenienie

Witam

wchodze na chwile bo jade po wóz a potem do US, ale odpisze tylkobudowniczce.. a reszte nadrobie po południu

KOCHANA!!! nie wracaj do niego, ja bym nie wróciła.. moja mama miała podobnie i wrociła i męczyłasię potem 20 lat bo nie miała gdzie uciec, non stop poobijana, podbite oko, złamane ręce... nasza cała piątka tak samo... sądziszze to dobre rozwiązanie? NIE!!

co do alimentów. Ja korzystałam do stycznia z alimentów od ojca. Początkowo miałam zasądzone 200 złotych, ale to gówno a nie kwota. Poszłam o podwyżke ( mimo ze ojciec nie pracuje ) i dostałam 400 zł, bo on nie pracuje... ale ! nie ma zaświadczenia ze pracować nie może. Sąd kazał złożyć nam do funduszu alimentacyjnego wniosek o wypłacanie alimentów a komornik nadzień dzisiejszy z niego ściąga dług... Zawsze jak bedziesz pisać wniosek do sądu daj NAJWYŻSZĄ! kwotę. choćby to miał być 1000 zł, często jak dasz w sądzie wniosek o 500 zł, dostaniesz 400 nie wiem czemu ale tak powiedziała nam znajoma sedzina ( z łodzi) wiecskładaj o kwotę wyższą... Mało tego, on jest zobowiązany płacić Ci w okresie ciaży, zwłaszcza że ciąża jest zagrożona ( wyczytałam, ale nie wiem czy dobrze... ze chciał zebyś poroniła?). Zawsze mozesz powiedziec ze od samego początku prowokował do poronienia, bił Cię, krzyczał.. a Ty hcesz tym dzieckiem zająć się najlepiej jak umiesz bo to TWÓJ SKARB!!

co do MOPSów.. samotna matka otrzymuje dodatek, z Państwa dostać możesz dodatkową kasę-becikowe ( oprócz tego normalnego, to gminne) to ok 1000 zł, przynajmniej u nas w bytomiu. Rodzinne co prawda 68 zł jest do 5 lat, potem coś koło 80 a jak już dziecko wieksze to 100. nie wime czemu tak, ale tak jest. Jeżeli mieszkasz sama, ale we włąsnym mieszkaniu ( bo nie wiem jaka sytuacja) to jako matka samotna możesz starać się o dodatek mieszkaniowy ( do czynszu) a oprócz tego możesz z opieki społecznej możesz dostać taki miesięczy dodatek do życia, u nas nie może na osobe dochód przekraczać 543 zł bodajże, i dostaje sie miesięcznie ok 500 zł.

Nie wiem jak dokladnie wygląda Twoja sytuacja mieszkaniowa i finansowa. Głównie w MOPSIE jest duuuużo zapomóg ale to wszystko ograniczają koszty. NIE WIEM czy każda miejscowość/region ma swój limit i swoje zapomogi.. pisze to co jest u Nas.
Alementy na peawno dostaniesz... właściwy wniosek i masz jak w banku... poza tym, sąd może zasądzić w kwocie 60% przychodu ojca dziecka te alimenty... czyli przy 2000 to jest 1200 zł... netto biorą pod uwagę bodajże. Poza tym w wiekszości miejscowości przy ośrodkach MOPSU,MOPRU i innych działą bezpłatny prawnik który pomaga pisać wnioski, informuje co Ci sie należy.

Moje alimenty wyglądały tak :

1 rozprawa odroczona, sąd musi wiedziec na co mi faktycznie 500 zł alimentów. Miałam 1,5 miesiąca na znalezienie potrzeb... akurat że chorowałam to do lekarza po zaświadczenia że biorę stałe leki, oprócz tego bilety do szkoły, długopisy, zeszyty, podpaski tampony, jedzenie napoje, ciuchy buty ( i to nie wymyślałam najdroższe )
2. sprawa sąd rozpatrzył ale jeszcze musiałam przynieść zaswiadczenie ze chodze do tej szkoł faktycznie
3. zakończona pozytywnie i z wniosku 500 zł spadło na 400 .
( Ps. te podpaski i tampony pisze specjalnie, miałam je.bniętą sędzine.. ale paczka podpasek to juz 10 zł, a tampony drugie 10 :P )
Póki co, moja rada zbieraj wszystko co może CI sie przydać, zaświadczenia od lekarzy, możesz w aptece brać faktury na leki ( związane z ciążą i to nie witaminy... faktura imienna to nie jest problem dla aptek:P) potem wszystkie potrzebne rzeczy dla maluszka- jak cos dostaniesz spoko, ale jak cos kupisz to warto mieć jakiś świstek na to.. pamiętaj że obowiązek alimentacyjny obowiązuje Was oboje, z tym że jako że Ty wychowujesz to sąd łagodniej patrzy. I nic sie nie martw, na pewno sąd stanie po Waszej stronie
Stary 2013-06-24, 10:29   #3317
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
o to jak będziesz mieć adwokata to on już pokieruje sprawą, pewnie powie ci co i jak, i myślę sobie że na wszelki wypadek możesz zbierać paragony czy faktury jakbyś coś kupiła, np za leki czy innę rzeczy
Tak, paragony są ważne, najlepiej skserować, bo czasami blakną

a ja nadal męczę sie z ta infekcja... zapomnialam antybiotyku wziac wczoraj... już nią...

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Stary 2013-06-24, 10:33   #3318
Basiaaaaaaaaa
Raczkowanie

Czytam, nadrabiam i aż mnie ciarki przeszły...

Cytat:
Boże, co za skurczybyk, jak można uderzyć kobietę która urodzi jego dziecko?!!!! nie mieści mi się to w głowie.

Kochana mam nadzięję, że sie trzymasz i ani myślisz mu podarować.
Co z tego, że obiecuje poprawę, ale nie masz gwarancji, że pobije potem dziecko, skoro mu nie na ręke.

Trzymaj się, walcz o swoje prawa, a przede wszystkim jak masz siniaki czy stluczenia zrób obdukcję , przyda się napewno.

Basiaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:36   #3319
89Beatka
Wtajemniczenie

a tak to witamy się w 22 TYGODNIU

I uświadomcie mnie czy zaczęłam już 6 miesiąc czy jeszcze nie, bo wszędzie jest rozbieżna data.
Dziś czeka mnie wizyta u dermatologia i przypuszczam że nie będzie przyjemna, a może się mylę

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Tak, paragony są ważne, najlepiej skserować, bo czasami blakną

a ja nadal męczę sie z ta infekcja... zapomnialam antybiotyku wziac wczoraj... już nią...

Umknęło mi, co za infekcję masz?
Stary 2013-06-24, 10:38   #3320
nasturcja7667
Zadomowienie

Budowniczka koleżanka z MOPSu mi jeszcze pisze, że powinnaś zrobić obdukcję. Choćby wpisali Ci jednego siniaka, to już wiele dla sądu. Zwłaszcza, że potem może chcieć wizyt dla dziecka, a jak udowodnisz mu przemoc wobec Ciebie, to sąd nie zgodzi się, by te wizyty miał z Maksymem sam na sam. Nie wiadomo, co dziecku może zrobić! Jak się pojawi i będzie groził, to najlepiej sprowokuj go do tego w obecności świadków. I zbieraj paragony i faktury! Jak idziesz na konsultacje do lekarza prywatnie- to też! Za każdy ciuszek dla dziecka, i za leki w aptece też faktura. Tym bardziej, że czasem MOPSy też chcą, żeby im udowodnić, ze należy Ci się zapomoga.

Ogólnie: pamiętaj: póki nie ma ustalonego ojcostwa i zasądzonych wizyt, on nie ma prawa spojrzeć na dziecko. Żeby Cię nie daj Boze po porodzie nie męczył w szpitalu.
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:42   #3321
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:

I uświadomcie mnie czy zaczęłam już 6 miesiąc czy jeszcze nie, bo wszędzie jest rozbieżna data.
Dziś czeka mnie wizyta u dermatologia i przypuszczam że nie będzie przyjemna, a może się mylę

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Od samego początku miałam jakieś bakterie w moczu, na początku malutko, więc dał mi dopochwowe globulki i jakies maści i kremy, potem swędziało na drugiej wizycie, znów dał, a na ostatniej miałam b.liczne bakterie i leukocyty(?) i juz dostałam antybiotyk i wit. C a dziś znów mnie swędzi mam już dosyć tej infekcji, to 5 miesiąc, a ja ciągle babrzę się z nią

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Stary 2013-06-24, 10:46   #3322
paulinaizabela
Zakorzenienie

Odp: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz

Witam poniedzialkowo

Budowniczko - przytulam Cię mocno
Dziewczyny już napisały wszystko a ja się z tym w pełni zgadzam. Powinnaś zrobić obdukcje. Ty tu jesteś górą i jeżeli tylko będziesz chciała to możesz go ładnie udupić Sąd będzie po Twojej stronie. Walcz o to co należy się Tobie i Maksymowi, bo Wy tu jesteście najważniejsi. Przykro mi, że tak się stało ale chyba lepiej teraz niż później Trzymaj się Kochana

za dzisiejsze wizyty

Ktosiula - wszystkiego naj z okazji rocznicy ślubu

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-06-24 o 10:49
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:46   #3323
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Od samego początku miałam jakieś bakterie w moczu, na początku malutko, więc dał mi dopochwowe globulki i jakies maści i kremy, potem swędziało na drugiej wizycie, znów dał, a na ostatniej miałam b.liczne bakterie i leukocyty(?) i juz dostałam antybiotyk i wit. C a dziś znów mnie swędzi mam już dosyć tej infekcji, to 5 miesiąc, a ja ciągle babrzę się z nią
Doskonale znam to uczucie, też miałam jakąś infekcje przez długi czas. Niby przeszło a teraz wydaje mi się że od nowa wróciło bo znowu piecze i swędzi
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:48   #3324
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:

Ale skoro dzisiaj zaczęłaś 22 to od jutra masz 22+1 więc idzie Ci 23.
Ale 6 miesiąc to liczy się chyba 23 tydzień skończony.Więc na razie jesteś w ostatnim tygodniu 5 miesiąca.
Niech mnie ktoś poprawi jak pitolę

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:52   #3325
24Kasiula24
Raczkowanie

Budowniczka- strasznie mi przykro Palant, a nie ojciec dla Twojego dziecka...Bądź twarda!
Dzi,ęki dziewczyny za kciuki, do 19 jeszcze trochę czasu Mam nadzieję, że będzie wszystko ok z Maluszkiem
24Kasiula24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:53   #3326
89Beatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
Ale skoro dzisiaj zaczęłaś 22 to od jutra masz 22+1 więc idzie Ci 23.
Ale 6 miesiąc to liczy się chyba 23 tydzień skończony.Więc na razie jesteś w ostatnim tygodniu 5 miesiąca.
Niech mnie ktoś poprawi jak pitolę
i własnie dlatego ja też się pogubiłam.
Stary 2013-06-24, 10:55   #3327
Madzik 89
Zadomowienie

Witamy w 6 miesiącu !!!
20.08.2016
Madzik 89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 10:59   #3328
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:

Za 22 tydzień
22t1d= 23 tydzień, czyli 6 miesiąc!

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2013-06-24 o 11:00
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-24, 11:02   #3329
89Beatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Za 22 tydzień
22t1d= 23 tydzień, czyli 6 miesiąc!
jestem z siebie dumna a w sumie to z NAS
Stary 2013-06-24, 11:08   #3330
aaby
Zakorzenienie

Beatka - za kolejny tydzień!
Co do m-ca - ale Ty zaczęłaś 22tc, czyli masz 21w1d, tak? To w takim razie za tydzień zaczniesz 6 m-c, chyba, że właśnie skończyłaś 22tc, czyli masz 22w1d, to wtedy zaczynasz 23tc i tym samym 6-ty m-c

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości