|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17
Cytat:
|
|
#1412 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,
Cytat:
a co do lokatorki... ![]() niestety, nigdy nie wiemy na kogo trafimy w szpitalu. nie pozwól z siebie zrobić opiekunko- służącej, Ty też jesteś po porodzie i też masz takie samo prawo do odpoczynku.
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17
Cytat:
olej ja
|
|
|
|
|
#1414 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jesteś moją nadzieją![]() Cytat:
I fajnie, że dostałaś gratisy
|
|
#1415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, współczuje takiego towarzystwa, ale niestety nie można sobie wybrać ojej szkoda, ze nie wyjdziecie, ale pomyśl, że córa ma darmowe solarium |
|
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
lecę posprzątać trochę... Mąż pojechał do pracy, to sobie mogę spokojnie podziałać
|
|
|
|
#1418 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,
Cytat:
masakra a żółtaczką się nie przejmuj, to nic groźnego, tylko wiadomo chcialoby sie byc już we własnym domu trzymam kciuki, żebyście jak najszybciej wróciły
|
|
|
|
|
#1419 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nic fajnego głównie wszystko dla mnie do szpitala ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Szkoda, że żółtaczka wysoka, ale lepiej jak wyszło to w spzitalu, niż w domu |
|||||
|
|
|
#1420 |
|
Zakorzenienie
|
dawno sie niczym nie chwalilam LOL.. :P Chwale sie pierwszym strojem mojej córy
![]() (oczywiscie pewnie ani raz tego nie wlozy ale nie wazne )
|
|
|
|
#1421 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: Gratuluję!!! za tydzieńCytat:
trzymam kciuki za Malutką Oli,żeby pięknie przybierała i żeby mogły wyjść do domu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() za tydzień za miesiąc
|
|||||
|
|
|
#1422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1423 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
malinka, powiedz współlokatorce, że masz jakieś 70 koleżanek, które z chęcią wytłumaczą jej, gdzie leży granica między zwykłą pomocą, a wykorzystywaniem drugiej osoby
![]()
|
#1425 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam nadzieje że naświetlania szybko przyniosą rezultaty i wyjdziecie do domku
|
|
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ignoruj współokatorke, udawaj ze odpoczywasz jak coś od Ciebie chce i tyle. Masz juz Milenke przy sobie, jeszcze moment i bedziesz w domku |
|
|
|
|
#1427 |
|
Zadomowienie
|
W ogóle mam od wczoraj jakiegoś smuta, że tu gdzie się przeprowadziliśmy, nie mam znajomych. Sąsiedzi 40+ więc starzy ludzie
Żadnego towarzystwa w naszym wieku. Mówiłam tżtowi, żeby zrobić transparent SZUKAMY PRZYJACIÓŁ i się przejść po osiedlach haha
|
|
|
|
#1428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja w pepco widziłam słodziutki stroje, ale stwierdziłam, że na zaś za rok nie będę kupować
|
|
|
|
|
#1429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1430 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zawsze możesz ją w wanience w nim kąpać jak będą upały i nam fotki wrzucać takiego słodziaczka chlapiącego rączkami ![]() wrrrrrr nie wskakuje mi emotka love
|
|
|
#1431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pokarmu nie martw się, mi się pokarm pojawił dopiero po wyjściu do domu w szpitalu byłam zbyt zdołowana przez pomoce laktacyjne... pojawi się jak odetchniesz i poczujesz się bezpiecznie
|
|
#1432 |
|
Wtajemniczenie
|
dobra zbieram sie na miasto, kupię sobie gołąbki na obiad
![]() jeszcze siedze w pizamie, tak zaczelam pierwszy dzien bez pracy ![]() dziwacznie tak.....
|
|
#1433 |
|
Rozeznanie
|
mi też
![]() lece do sklepu, może kupię cos czym sie dzis najem, bo jem, jem i ciągle głodna
|
|
|
|
#1434 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi tez przybyło właśnie w biodrach no i cyce tez większe najgorzej tylko u mnie wygląda sprawa z rozstepami , na brzuchu jeszcze nie mam (ale podejrzewam ze to kwestia czasu) za to na piersiach jest tragedia ![]() malinka- oj taka ksieżniczka na sali to faktycznie utrapienie, mam nadzieję ze jak najszybciej sie od niej uwolnisz ![]() kubus puchatek - troszke spóźnione zyczonnka z okazji wczorasjszych urodzinek bo jakoś pominełam chyba wczoraj ![]() szybkiego i lekkiego porodu i oczywiście ślicznego zdrowego różowiutkiego bobasa ![]() kayka- gratuluję tygodni i przy okazji jezeli faktycznie bedę mieć córe to będziemy miały imienniczki co do badania na paciora będe mieć na nastepnej wizycie czyli w 35 tygodniu , później juz chyba nie bo gin ma urlop do końca lipca no a ja termin na poczatek sierpnia, nie wiadomo czy będe jeszcze w dwupaku jak wróci
Edytowane przez kiss12550 Czas edycji: 2013-06-24 o 13:09 |
|
|
|
|
#1435 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a to akurat od kolezanki to co tam![]() |
|||
|
|
|
#1436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pewnie co bys nie zjadla to i tak sie nie najesz :P ale powodzenia ja wlasnie ide lody sobie wziasc.. ( musze sprobować tego z lidla bo jeszcze go nie spałaszowalam!)
|
|
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra idę na pudliszkową
|
|
|
|
#1439 |
|
Zadomowienie
|
Uwaga robię mały spam: Pewnie to już wszystko wiecie, ale dostałam na maila ze swojej SR, to się podzielę informacjami:
Przygotowanie mieszkania na przyjęcie dziecka. Wyprawka dla noworodka. Jeśli mieszkanie lub pokój dziecięcy wymaga remontu lub malowania, należy to zrobić co najmniej 3 miesiące przed porodem ( dotyczy to również zakupu nowych mebli i dywanów). Wybieramy farbę ekologiczną. Ciężarna jak najmniej przebywa w tym czasie w mieszkaniu. Mieszkanie musi być wietrzone zanim zamieszka w nim noworodek. Mieszkania, pokój, w którym będzie przebywało dziecko powinno być dokładnie wysprzątane. Firanki, zasłony, dywany, tapicerka powinny być wyprane, wyczyszczone przed porodem. Dziecko potrzebuje swojego miejsca. Warto wygospodarować dla niego zaciszny, bezpieczny kącik, gdzie będzie mogło spac, a mama będzie miała pod ręką wszystkie akcesoria potrzebne do pielęgnacji dziecka. Początkowo ze względów praktycznych, warto umieścić łóżeczko w sypialni rodziców. Później , gdy będzie większe i nie będzie się budziło w nocy na jedzenie, można urządzić oddzielny pokoik. Nawet w najbardziej ciasnym mieszkaniu, znaleźć się powinno miejsce na oddzielne łóżko dla dziecka i kącik do przewijania, półeczka z akcesoriami higienicznymi, szafka na niemowlęce ubranka i pieluchy, fotel lub miejsce, w którym będziesz karmiła dziecko i miejsce na zabawki. Pokój lub wydzielone miejsce dla dziecka powinno być jasne, czyste z możliwością wietrzenia. Łóżeczko nie powinno być ustawione przy grzejniku, piecu, oknie, drzwiach oraz na linii okno-drzwi gdzie mogą powstać przeciągi Kącik do przewijania najlepiej urządzić w pobliżu łóżeczka w taki sposób, żeby wszystko co potrzebne znajdowało się w zasięgu ręki. Dobrze jest zainstalować przyciemniacz głównego światła, oraz przygotować nocną lampkę z niezbyt mocną żarówka, aby nie raziła w oczy dziecka podczas karmienia i przewijania. Dziecko nie powinno być ciągle narażane na nadmiar światła w postaci włączonego telewizora lub komputera. Temperatura w pokoju powinna oscylować w granicach 21-23’C. Do kąpieli należy nieco ogrzać mieszkanie ok. 2-3 ‘C Niezbędnym wyposażeniem dla dziecka jest ŁÓEŻCZKO. Najlepsze jest drewniane ze szczebelkami wyjmowanymi i regulowaną wysokością. Odległość między szczebelkami nie powinna być większa niż 8 cm. Zawsze powinno mieć atest. Powinno być solidnie wykonane. Pomalowane nietoksycznymi farbami i lakierami. Łóżeczko może być używane, materac powinien być nowy, najlepiej z włókien kokosowych lub mieszanki z pianką poliuretanową lub z samej pianki. Najlepiej kupić łóżeczko z szuflada na pościel, miejscem do przewijania, lub wielofunkcyjne, które rośnie razem z dzieckiem. Do łóżeczka potrzebny będzie: · kocyk 1 szt. · kołderka 1 szt.( najlepiej nie powodująca uczuleń i nadająca się do prania w pralce) · prześcieradło 3 szt. · poszewki na kocyk i poszewkę 3 szt. · ochraniacze na szczebelki · podgumowany materiał na materac (do ochrony materaca przed zamoczeniem) · płaska poduszka ( niekoniecznie) Przewijak może być: · wierzchem komody odpowiednio zabezpieczonym listwami, wyłożony cerata i bawełnianymi pieluszkami, · specjalna nakładka na łóżeczko Przewijak jest częścią zestawu urządzeń kąpielowo- pielęgnacyjnych ( należy zwrócić uwagę aby był stabilny) Wanienka obszerna i stabilna. Nie stosujemy żadnych wkładek np. z gąbki Pranie bielizny: Proszek Jelp. Używamy mniejszej ilości proszku i ustawiamy pralkę na dodatkowe płukanie. Nie używamy płynów do płukania i zmiękczaczy tkanin. Pieluszki moczymy w wodzie z proszkiem w wiaderku z przykrywką , zabrudzone stolcem spłukujemy pod bieżącą wodą i moczymy. Wózek: Głęboki lub uniwersalny, miękki, z dużymi kołami. Napinacz budki pracuje cicho. Sprawne hamulce. Można kupić wózek składany, aby zmieścił się do samochodu lub wózek 2w1 ( głęboki, który przekształca się w spacerówkę). Kupując wózek zwracamy uwagę na : · zawieszenie- powinno być miękkie, mieć dobrą amortyzację, · budka-cicho się składa · kółka- solidne, najlepiej jeśli będą się skręcały wokół osi, mogą być lekkie opony z tworzyw sztucznych lub koła pompowane, · kosz na zakupy- najlepiej metalowy, duży, łatwy w utrzymaniu czystości · parasolka osłona od deszczu, · hamulec i inne mechanizmy działają bez zarzutu, · wózek lekko się prowadzi, jest lekki, · łatwo się składa i rozkłada · ma korzystne warunki gwarancji i serwis, · jest możliwość do kupienia dodatkowych akcesoriów lub wyposażenie dodatkowe w cenie wózka · wózek położeniu mieści się w bagażniku samochodowym, · gondola powinna być szeroka – dziecku jest wygodnie, nie dociera hałas, chroni przed zimnem Gondola- dzięki wszytym po bokach uchwytom może służyć jako nosidełko. Nie powinna zatem być ciężka. Dobrze gdy jest podnoszony zagłówek. Powinna mieć budkę składaną lub zdejmowaną . Gondola może również służyć do przewożenia dziecka w samochodzie- musi mieć specjalny zestraw mocujący. Warto też skompletować dodatkowe wyposażenie wózka: · moskitiera · osłona przeciwdeszczowa · torba do wózków · pokrowiec na nóżki ( do wózków spacerowych) · parasolka przeciwsłoneczna Fotelik Odpowiedni do wieku i wagi dziecka. Musi mieć certyfikat ( litera B w trójkącie) lub znak homologacji – litera E w kółku z numerem kraju w którym przeprowadzono badania. Powinien mieć zagłówki i boczne osłony wyposażone w pasy bezpieczeństwa. Posiada możliwość regulacji siedziska. Ważne jest aby kąt nachylenia oparcia był regulowany. Do 9 miesiąca najlepszy jest fotelik typu kołyska, który służy jako nosidełko, bujak. Można kupić fotelik po innym dziecku, należy jednak czy nie brał udziału w kolizji drogowej. Montując fotelik warto wiedzieć, ze najbezpieczniejsze dla dziecka jest miejsce po środku tylnego siedzenia , jeśli wyposażone jest w trójpunktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX lub miejsce na tylnym siedzeniu za pasażerem. Jeśli samochód jest wyposażony w poduszki powietrzne, to nie można montować fotelika na przednim siedzeniu. W foteliku noworodek nie może przebywac dłu,żej niż 2 godz. dziennie. Nosidełka nie nadają się dla dzieci, które nie siedzą samodzielnie. Wskazany jest dla nich leżaczek-bujak, z twardym podłożem. Dla niemowląt dobre są nosidełka do noszenia dziecka z przodu, z usztywnieniem pod głowę. Powinno mieć szerokie pasy i nadawać się do prania w domu. Chusty do noszenia niemowląt- wykonane z jednego pasa tkaniny. Wielkość chusty regulowana w zależności od potrzeb. Umożliwia noszenie dziecka w wybranej pozycji, leżącej jek w hamaku i później siedzącej wspartej na biodrze mamy. Ubranka Wszystko co kupujemy dla dziecka powinno mieć atest, musi być wyprane i wyprasowane. Kupując ubranka wybieramy z włókien naturalnych, wygodniejsze od ubranek z płótna są dzianinowe. O ile dziecko nie jest wcześniakiem wybieramy rozmiar od 56 cm. ( noworodek szybko rośnie) Wyprawka dla noworodka · koszulki trykotowe lub batystowe zapinane z boku 4-5 sztuk · body z krótkim rękawkiem i bez nogawek na lato 3-4 sztuki- powinny mieć kopertowe wykończenie pod szyjkę i dodatkowe zapięcie z boku · kaftaniki z bawełny, flaneli, frotte zapinane z przodu na ramieniu – dwa kaftaniki zakończone wywijanymi rękawkami, ochraniające rączki dziecka, aby nie raniło sobie paznokciami buzi (szczególnie przydatne w szpitalu) · śpioszki lub pajacyki rozpinane wzdłuż obu nogawek, szeroki na karczku 5-6 par · sweterek wyjściowy · czapeczki – 2 cienkie, batystowe, 2- bawełniane, 1- wełniana , grubsza · skarpetki luźne zakończone ściągaczem- cienkie i grubsze po 2 pary · śliniaki frotte lub flanelowe-3 sztuki+1 sztuka nieprzemakalny · ręczniki kąpielowe – 2 sztuki ( np. z kapturem) · pieluszki z tetry 50 sztuk · pampersy 2 opakowania na początek ( rozmiar 3-6kg) · rożek wykonany z bawełny, flaneli lub frotte · pielucho-ceratka służy jako podkład do przewijania ( z jednej strony miękka flanela z drugiej nieprzemakalna cerata) Jeśli dziecko urodzi się zimą to na spacery potrzebne będą: · śpiwór lub kombinezon z kapturem · duży koc Kosmetyki Wszystkie kosmetyki powinny być atestowane i mieć napis dla niemowląt, lub informację od którego miesiąca życia mogą być stosowane ü spirytus/octenisept do pielęgnacji pępka ü mydło ü oliwka ü puder ü krem ochronny na pośladki ( Linomag, Bepanthen) ü Aphtin ü NaCl 0,9% mała ampułka (5ml) ü miękka szczoteczka do włosów ü nożyczki do obcinania paznokci z okrągłymi końcami ü waciki, płatki kosmetyczne, gaziki jałowe, bagietki-patyczki ü miseczki -3 małe ( woda przegotowana, odpadki, mąka ziemniaczana) ü chusteczki jednorazowe ( na wyjście lub spacer) ü termometr do mierzenia temperatury dziecka, wody, w pokoju ü aspirator do oczyszczania noska typu Frida. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

olej ja 
, współczuje takiego towarzystwa, ale niestety nie można sobie wybrać

trzymam kciuki, żebyście jak najszybciej wróciły

klask i: Gratuluję!!!
) i prezent urodzinowy kosmetyki (tusz hipoalergiczny do rzęs, kredka, lakiery do paznocki) i to takie full wypas (wybierał ze swoja siostra a ona ma smykałke do tego i jestem bardzo zadowolona). No i jeszcze mase czekoladek, ptasiego mleczka i zestaw do kapieli pachnacy arbuzem i granatem i jeszcze tam czyms. A od siostry rogala do karmienia i motylki na ściane
teraz mala jest u mnie i od dzisiaj sie nie zajmuje. Boli mnie ta rana ale mam chodzić. Nie mam pokarmu

ignoruj współokatorke, udawaj ze odpoczywasz jak coś od Ciebie chce i tyle. Masz juz Milenke przy sobie, jeszcze moment i bedziesz w domku