|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Nie wiem czy zdaze wypracowac macierzynski, bo wydaje mi sie ze on sie nalezy dopiero po jakims czasie pracy, a jesli nie, to wtedy dostane socjal jako bezrobotna. W sumie sie nie przejmuje, bo TZ slusznie zarabia, ale jakas dodatkowa kasa nie zaszkodzilaby ![]() Siedze w pracy i zaraz jajko zniose z nudow. Normalnie mialam dzisiaj w sumie ze czterech klientow, a nosi mnie energia ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Po Twoim wygladzie. Przy chlopcu bedziesz ladnie wygladac, a przy dziewczynce zbrzydniesz, bo dziewczynka urode zabiera ![]() A tak na serio, dziewczyny pisaly o jakims badaniu ktore da sie zrobic sporo wczesniej niz usg, i z tego badania podobno plec wychodzi. To bylo gdzies kolo 110-115 strony topiku, tak mi sie wydaje.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-06-24 o 16:16 |
|
|
|
|
#3842 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
A nie mam pojęcia
Ja miałam silne przeczucie, ze bedzie chłopak.
|
#3843 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mieszkam może nie jakoś długo,bo niecałe 3 lata,ale trochę już wiem co i jak. Na pewno jest nam lepiej tutaj niż w Polsce. Żyjemy normalnie,bez martwienia się rachunkami,ale na szaleństwa też jakoś nas nie stać. Najlepiej poczytać o benefitach na tej stronie: http://www.hmrc.gov.uk/ Cytat:
Co do dentysty,właśnie byłam zapisać córkę na NHS,bo ząb ją boli. Przyjmą za darmo... za 8 tygodni Więc musimy pójść prywatnie.Cytat:
Super,świetna wiadomość
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-06-24 o 16:09 |
|||
|
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
na inny wątku dziewczyna, która niedługo rodzi tak skomentowała wyniki z usg genetycznego - dokładnie ilość uderzeń serduszka na minutę:
na watku lipcowo sierpniowych kazdej sie sprawdzilo ze jak bylo powyzej 150 to bylo dziewczynka a jak ponizej to chlopak zastanowiło mnie to. ciekawe co będę miała na tym genetycznym... tak się doczekać nie mogę i tak się boję. w kwestii płci to nie ma znaczenia, wiadomo, że byle zdrowe było. tż bardzo chce chłopca, ja w głębi duszy chyba też. i tak chyba czuję - mówię 'Kropek' a nie 'Kropka'.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#3845 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-24 o 16:18 Powód: dop. |
|
|
|
|
#3846 |
|
Wtajemniczenie
|
Pewnie masz racje, bo troche czasu juz minelo odkad z UK wyjechalam. O tym dentyscie to pamietam bo znajoma corke ganiala powtarzajac ze po 18-stce to bedzie kosztowalo majatek, wiec trzeba ogarnac poki sie da.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-06-24 o 16:24 |
|
|
|
#3847 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#3848 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jakoś na szybko przeleciałam i nie mogę tego znaleźć o tych 12 miesiącach. Później będę mieć więcej czasu to poczytam dokładniej. Kiedy ja składałam o tax credit nie trzeba było być tyle w UK. Ja składałam po jakoś pół roku od przyjazdu.
|
|
#3849 |
|
Wtajemniczenie
|
A jeśli to nie jest jakąś tajemnicą to można wiedzieć jakie benefity pobierasz obecnie? Bo wiem, że child i working tax no i child benefit to chyba się dosyć szybko dostaje, max. miesiąc się czeka. Prawda to?
|
|
|
|
#3850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Byłam u lekarza koszmar i tragedia. Pani zdębiała chciała przepisać antybiotyk amotax, ale ja mam uczulenie na penicylinę i pochodne. Wysłała mnie do pierwszego szpitala na oddział chorób odzwierzęcych i pasożytniczych. Okazało się, że jedyna Pani dr ma urlop do 8.07.... wracam do lekarza, Pani załamała ręce i mówi niech Pani leci na oddział dermatologiczny. Ok poszłam, Demra powiedziała ze antybiotyku by nie dała, że nie widzi wskazań, szkoda dzidziusia. Z powrotem do lekarza (dobrze, że bardzo lubie tą panią, jeszcze dziś mi powiedziała "musimy coś wymyślić, ja coś wymyślę bo dzidziuś najważniejszy teraz!!". Na razie oxycort + altacet i rano na 8 mam się stawić. Jest ryzyko, że to był kleszcz lub inne świństwo (a co za tym idzie borelioza...) ale jak Pani derma powiedziała raczej bym zauważyła. Poza tym jest poprawa tej zmiany... więc na razie: bez antybiotyku.. i tej dobrej myśli się trzymam. W domu mam siedzieć do piątku. Jestem troche przerażona, wypłakałam się dzis, bo to złośliwość jakaś jest. TŻ nie chodzi do lekarza nigdy, aż zaszłam w ciąże a on nagle półpasiec. Pól swojego życia spędziłam na wsi, łaziłam po lasach łąkach i gdzie mnie tylko posiało, żaden kleszcz czy inny stwór mnie nie atakował. Aż nagle jestem w ciąży i wszystko na raz...
|
|
#3851 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3852 | |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem kiedy ten weekend minął...i znowu zrobił się poniedziałek
![]() Wreszcie wszystko zdałam i oddałam indeks do dziekanatu. Jakoś w ciąży zostanie mi napisanie pracy...mam nadzieję, że się uda, bo później to wątpię żebym miała na to czas ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- A w ogóle zaczął się drugi trymestr i od razu wyskoczył brzuszek waga póki co jeszcze stoi w miejscu, ale domyślam się, że już niedługo to potrwa.
|
|
#3853 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Z tym czekaniem to różnie bywa,znajoma czekała 2 lata na child benefit. Pobieramy child benefit (to jest rodzinne dla wszystkich niezależnie od dochodów) i child tax credit. Nic innego nam się nie należy,bo trzeba by mieć naprawdę niskie dochody,by inne benefity otrzymywać,przeważnie poniżej 16000(brutto) na rok na rodzinę. Ja czekałam jakieś 2-3 miesiące. No ale te dodatki to po porodzie dopiero u ciebie. Child benefit powinnien być wtedy od razu,na Eryka też tak dostałam,bo wypełnialiśmy formę od razu przy zgłoszeniu urodzenia dziecka. Ale ty pisałaś,że macie rodzinę tam dokąd jedziecie,to pewnie oni się orientują co i jak się załatwia i pomogą wam,podpowiedzą. A dokładniej gdzie w UK będziesz mieszkać jeśli można spytać?
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-06-24 o 17:45 |
|
|
|
|
#3854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dostałaś "becikowe" tam? Bo wiem, że jest. Pracujesz, jesteś na macierzyńskim, czy nie pracujesz wcale? Powiedz mi rzeczywiście te benefity co pobieracie są dla was pomocne w jakiś sposób?
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-06-24 o 18:06 |
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatecznie w niedzielę stwierdzono że to jednak nie jest pozamaciczna i że ciąża poroniła się sama zupełnie. W piątek byłam załamana, ale leżałam w pokoju z super dziewczyną, która była w podobnej sytuacji, albo nawet i gorszej - jej towarzystwo pomogło mi lepiej niż psycholog i już się z tym pogodziłam. Odczekamy nieco i znów będziemy się starać - może jeszcze będziecie w poczekalni, to napiszę wam (mam nadzieję) dobre wieści. Życzę wam wszystkiego dobrego i szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam
|
|
#3856 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3857 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
życzę Ci z całego serca żebyś jak najszybciej doszła do siebie i wystarała się o piękną fasolkę ![]() W którym tc byłaś? Cytat:
a o jakim tax pszez teraz? Child czy work? W jakim mieście mieszkasz? Wiem coś o tym jak można nudzić się bez pracy W takim rzie moze mnie przyzaja to becikowe skoro pierwsze baby ![]() Ale Ci utruję
|
||
|
|
|
#3858 |
|
Zakorzenienie
|
7t2d
|
#3859 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję, że już niedługo wrócisz donas z dobrymi wieściami Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#3860 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Spoko
|
|
#3861 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3862 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo mi przykro, 3 maj się dzielnie!!!
|
|
|
|
#3863 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Na pewno nie mozesz mieszkac z rodzina,musicie miec samodzielnie wynajmowane mieszkanie. Tez niskie dochody,wydaje mi sie,ze nie przekraczajace 16 tys brutto,ale tu pewnosci nie mam. Mozesz sprawdzic sobie na kalkulatorze czy ci sie nalezy: http://local.direct.gov.uk/LDGRedire...+local+council
|
|
#3864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 Czas edycji: 2013-06-24 o 19:12 |
|
|
|
|
#3865 |
|
Wtajemniczenie
|
carolyna86 Współczuję, trzymaj się
|
#3866 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A miałaś wcześniej robione usg na wizycie? Było serduszko?
|
|
#3868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3869 |
|
Rozeznanie
|
Witam ponownie. Troszke czasu mnie nie bylo. Od sobotniej nocy jestem w szpitalu. Bylam odwodniona i mialam dziwne skurcze. Nawadniaja mnie i dali cos roskurczowego. Pierwszy raz slyszalam serduszko dzidzi. Nadal mam okrutne mdlosci i wymioty.
Moj Tz bardzo mi pomaga Mam nadziej ze bedzie dobrze. |
|
|
|
#3870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

. Skoro pracujesz to nie należy Ci się tam macierzyński?
Nie wiem czy zdaze wypracowac macierzynski, bo wydaje mi sie ze on sie nalezy dopiero po jakims czasie pracy, a jesli nie, to wtedy dostane socjal jako bezrobotna. W sumie sie nie przejmuje, bo TZ slusznie zarabia, ale jakas dodatkowa kasa nie zaszkodzilaby 

Ja miałam silne przeczucie, ze bedzie chłopak.
Więc musimy pójść prywatnie.

waga póki co jeszcze stoi w miejscu, ale domyślam się, że już niedługo to potrwa.
Ostatecznie w niedzielę stwierdzono że to jednak nie jest pozamaciczna i że ciąża poroniła się sama zupełnie. W piątek byłam załamana, ale leżałam w pokoju z super dziewczyną, która była w podobnej sytuacji, albo nawet i gorszej - jej towarzystwo pomogło mi lepiej niż psycholog i już się z tym pogodziłam. Odczekamy nieco i znów będziemy się starać - może jeszcze będziecie w poczekalni, to napiszę wam (mam nadzieję) dobre wieści. Życzę wam wszystkiego dobrego i szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam
życzę Ci z całego serca żebyś jak najszybciej doszła do siebie i wystarała się o piękną fasolkę