Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-27, 08:24   #3691
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Juz wielokrotnie spotkalam sie z artykulami, ze mleko matki pokrywa zapotrzebowanie na witamine D - wystarczy dziennie 15 minut na powietrzu (chyba zalezy to tez od tego, kto te badania robi i zleca ) - ja nie wiem komu wierzyc, wiec dla spokoju witamine D suplementuje. Problemem jest podobno nasz klimat, czyli za malo slonecznych dni a nie mleko matki.

A witamine K to nie wiem, nie interesowalam sie tematem - ale tu w Niemczech witamina K podawana jest tylko 3 razy doustnie! Zaraz po porodzie, podczas bilansu u2 (pierwszy tydzien zycia) i u3 (4-5 tydzien).
W ogole temat witaminy K jest mocno dyskutowany.
pewnie prawda lezy po srodku. nic nie jest idealne taka prawda.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 08:25   #3692
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Co za noc. Najpierw zasnęłam z lapkiem na kanapie, a TŻ nie zauważył tego i sobie poszedł spać. Jak się przebudziłam, to komp był nagrzany, dobrze, że mi nie spadł na podłogę. Poszłam do sypialni i pospałam...pół godziny, gdyż obudziło mnie głośne stukanie dobiegające z pokoju Róży. Wchodzę, a ona przez sen wali głową w tą zabawkę grającą, przywiązaną do szczebelków i nagle ryyyk!! W końcu ją zabolało. To ja szybko ją na ręce, tulę, drugą ręką odpinam to badziewie od łóżeczka. Dałam jej cycka na krześle. Po jakimś czasie zasnęła. Ale to zaburzyło jej rytm. Ech. A teraz śpi, zawsze je ok 6-7, a teraz śpi i śpi.
A rano wstaję, a przy łóżku prezencik imieninowy od TŻ. Miło
biedna główka Rózaka .
i Wszystkiego Naj (co dostałas?)
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
niedługo lecimy na szczepienie

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Nikosia wczoraj cały dzień brzuszek bolał, biedny płakał i płakał
biedulek
Stary 2013-06-27, 08:26   #3693
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale mi strasznie włosy wypadają normalnie garściami myślałam już nawet, żeby obciąć, ale to przecież nic nie da poza tym, że kłaki będą krótsze
witaj w klubie łysych matek
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 08:44   #3694
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
niedługo lecimy na szczepienie
Kciuki!

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
biedna główka Rózaka .
i Wszystkiego Naj (co dostałas?)
Dzięki Dostałam ręcznik z fajnym nadrukiem (Angry Birds)

Nyya, obcięcie włosów da tyle, że jak będą wypadać, to jednak krótsze, więc będzie wrażenie, że mnie wypada
Mi też lecą, za każdym razem zawijam na grzebień albo rozsiewam po podłodze.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 08:53   #3695
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
.
łoo to ale by mój Kuba sie ucieszył ,uwielbia tą gierke
Stary 2013-06-27, 08:55   #3696
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Kciuki!

Nyya, obcięcie włosów da tyle, że jak będą wypadać, to jednak krótsze, więc będzie wrażenie, że mnie wypada
Najlepszego

no ja tez lysieje wiec scielam na krotkie. wypadac dalej wypadaja ale nie sa tak obciazone jednak bo sporo skrocilam no i te klaki jak pisalyscie mniejsze sa a nie dlugasne hehe
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 09:06   #3697
trooskava
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
a hippa probowalas?
tez maja dla alergikow, a cenowo naprawde dobre. O jakosci nie wspomne bo moja je kupy jak na moim mleku

mojej hipp smakował , nan to była tragedia strasznie ja wykrecało po nim, no ale po hippie dostała uczulenia i teraz jest na Bebilonie pepti. Choc to uczulenie wyszlop=by jej po kazdym mleku

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hej!

Co do komarów - jest tego maaaasa ostatnio TŻ poszedł na spacer nad Wisłę z małym i wrócił szybko odganiając się od tych cholerstw - 3 już siedziały na małym jak go karmił. Oczywiście mega wk.urw, bo on już nie będzie na spacery chodził nad Wisłę - tak jakbym ja na niego bandę komarów nasłała
Tak myślałam, żeby w aptece zapytać o coś dla takiego maluszka, ale jednak się boję.... Ktoś wspominał o psikaniu pieluszki na wózku - tak będe robić

Co do bólu w miejscu cięcia po CC - ja mam tak cały czas, mały często mnie kopie w brzuch zresztą. Dziś nawet byłam u gin i powiedziała, że tak do pół roku może być. Poza tym mniej czuje w miejscu cięcia - nerwy są przecięte i też kilka miesięcy moze minąć, aż będzie tak jak wcześniej (o ile w ogole będzie)

Jeśli chodzi o mycie butelek to ja za każdym razem gotuję troszkę wody w czajniku i wlewam do butelki i na smoczek. Dziś kupilam własnie balsam do mycia Biały Jeleń i będe tym myć.
..
co do komarów to mi w aptece dali preparat od 3+ z Chicco, psikałam nim Matyldkę i nic nie siadało, wzięłam jej tez z Chicco 0+ preparat PO ukąszeniu, ale jeszcze nie testowałam. I oby nie było potrzeby

co do CC mnie odpukac nie boli, tylko jak zaczynam robic brzuszki to po kilku zaczyna mnie cos ciagnac ale na chwile, takto ok.

Butelki i smoczki przepłukuje zimna woda, myje płynem i przelewam wrzatkiem, ale wrzatkiem przelewam nie za kazdym razem.
Czasami wsadze do zmywarki na porzadne pranie, ale potem przeleje wrzatkiem raz jeszcze.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Znalazłam coś takiego:
\"Art. 183.
§ 1. Pracownik, który przyjął dziecko na wychowanie i wystąpił do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub który przyjął dziecko na wychowanie jako rodzina zastępcza, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, ma prawo do urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze:

20 tygodni w przypadku przyjęcia jednego dziecka,
31 tygodni w przypadku jednoczesnego przyjęcia dwojga dzieci,
33 tygodni w przypadku jednoczesnego przyjęcia trojga dzieci,
35 tygodni w przypadku jednoczesnego przyjęcia czworga dzieci,
37 tygodni w przypadku jednoczesnego przyjęcia pięciorga i więcej dzieci
– nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia. Przepisy art. 45 § 3, art. 47, art. 50 § 5, art. 57 § 2, art. 163 § 3, art. 165 pkt 4, art. 166 pkt 4, art. 177, art. 180 § 5–7 i art. 1801 § 2 stosuje się odpowiednio.

§ 2. Jeżeli pracownik, o którym mowa w § 1, przyjął dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, do 10 roku życia, ma prawo do 9 tygodni urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego.

§ 3. Pracownik ma prawo do dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze:

do 6 tygodni (w 2012 i 2013 r. - do 4 tygodni) – w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1,
do 8 tygodni (w 2012 i 2013 r. - do 6 tygodni) – w przypadkach, o których mowa w § 1 pkt 2–5,
do 3 tygodni (w 2012 i 2013 r. - do 2 tygodni) – w przypadku, o którym mowa w § 2.
§ 4. Do dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego przepisy art. 45 § 3, art. 47, art. 50 § 5, art. 57 § 2, art. 163 § 3, art. 165 pkt 4, art. 166 pkt 4, art. 177, art. 180 § 61–7, art. 1801 § 2, art. 1821 § 2–5 i art. 1831 § 1 stosuje się odpowiednio."

http://kodeks-pracy.org/VIII-uprawni...rodzicielstwem

Nic już nie rozumiem z tymi dodatkowymi tygodniami...

edycja - to chyba stara ustawa, ale dlaczego tam są daty 2012 i 2013..? Kurde, zaintrygowały mnie te moje kadry, chcę znaleźć coś wiążącego, żeby mieć podstawę do wykłócania się...
polecam www.rodzinny.gov.pl mamy 6 tyg na 100000%. Moje kadry nie robia problemów

Cytat:
Hej

Nikoś po szczepieniu dwa dni był taki marudny

a mój je 60ml, czasami 90 ml co 2 godziny, czyli mniej więcej 9-10 razy w ciągu dnia, bo noc przesypia.

Ale mi strasznie włosy wypadają normalnie garściami myślałam już nawet, żeby obciąć, ale to przecież nic nie da poza tym, że kłaki będą krótsze
Moja wczoraj miała szczepienia 5w1, rota i pneumokoki i całydzien była śpiaca i marudna, dzisiaj juz lepie.

No i ma 62,5 cm i 5150 cm więc to taki kurczak mały z niej

Matylda też je czesciej a mniej, poza tym ona w życiu nie zjada tyle co pisze na puszce ze powinna. Na bank je mniej. w upały potrafila caly dzien nie jesc tylko pic, dopiero wieczorem pochłaniała cała butle.

Mi tez włosy wychodza. Biorę witaminy , a jak te mi sie skoncza to kupie jakie a+e forte bo zaraz łysa będę

Edytowane przez trooskava
Czas edycji: 2013-06-27 o 09:07
trooskava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 09:09   #3698
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Ja po użyciu płukam zimną wodą, a potem zawsze przelewam wrzątkiem.
Zresztą ze wszystkim tak robię - ze smoczkami, nakładkami na sutki, fridą po użyciu...
Bzinka nadal karmisz z nakładkami? Hania nie chce bez? Mnie się udało odstawić nakładki

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Hejka!

A! Była dziś u mnie przyjaciółka w ciąży, termin ma za 3 tyg. Ale jej zazdroszczę tego brzuszka, tęsknię za moim... ale na poczekalnię dopiero za 4-5 lat.
Mnie też tęskno za brzuszkiem i kopaniem maluszka w brzuszku
ale również jeszcze nie czas na poczekalnie

Cytat:

tz przywiozł miecho -własnie obrobiłam ,przyprawiłam i do zamrazary . 8 kg piersi kurczaka -36 szt. starczy na tydzien. ja jestem vege,nina obiad je w przedszkolu ,czyli zjedzą to tz z kubą ,a raczej tz w wiekszosci bokuba mało je ....
łoo to sporo Tż wcina, i tylko drób pewnie...

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
ufff nadrobiłam...miałyście tyle nie pisac gaduły!!
My po szczeieniu, Kacper wazy 8600g, szczepienie zniosl dzielnie, na moje pyt. co robic z tym wrzaskiem przy karmieniu p. dr stwierdzila, ze syn jest pączkiem i nic...i ze moze jest przejedzony...ale on placze po 2min ssania, czaem niej..najadał by sie w takim sprinterskim tempie?ja mowie, ze wydaje mi sie, ze ma wzdecia,a ona, ze mozliwe, bo jest bardzo ruchliwy i wystarczy ze przy jedzeniu sie powierci i wzecia gotowe...ehh kupilismy zie espumisan-bedzie widac. DObrej nocki!
za szczepienie
No no pokaźna waga ,pędzicie do przodu ostro

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość

Jak się napełnia, to czuję takie kłucie/mrowienie nieprzyjemne.
kłucie też mam i właśnie przy napełnianiu a ja dodatkowo odczuwam ból

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hej!

Mały zaczął pięknie głużyć, tak sobie gadaliśmy dziś chyba ze 20 minut Ćwiczymy dalej podnoszenie główki na brzuszku - jest lepiej, ale dalej nie utrzyma jej długo. Jak go biorę przez ramię to chętnie podnosi wysoko główke i ładnie trzyma.

Jeśli chodzi o mycie butelek to ja za każdym razem gotuję troszkę wody w czajniku i wlewam do butelki i na smoczek. Dziś kupilam własnie balsam do mycia Biały Jeleń i będe tym myć.
za osiągnięcia

A balsam BJ jest super, ja go bardzo lubię

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

A mój dzieć zasnął dziś o 22:30 nie spał cały dzień, tylko miał poranną drzemkę. Ale nie że marudził, wręcz przeciwnie, był w świetnym nastroju, szalony i w koncu polubił leżenie na brzuchu
ciekawe do której pośpi
Zmykam, dobranoc
za leżenie na brzuszku

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

a ile zużywasz?
Bo ja mimo, że "dokarmiam piersią" to wytyczne z pudełka są o dupę roztrzaść... że niby powinien Filip jeść 6 x120ml. On je 5x 150-180ml i do tego jeszcze 3x pierś Puszka Bebilonu AR idzie w pół tygodnia...
No to ma apetyt ale mój też 150 wciąga a czasem muszę dorobić

Cytat:
Witam

Co za noc. Najpierw zasnęłam z lapkiem na kanapie, a TŻ nie zauważył tego i sobie poszedł spać. Jak się przebudziłam, to komp był nagrzany, dobrze, że mi nie spadł na podłogę. Poszłam do sypialni i pospałam...pół godziny, gdyż obudziło mnie głośne stukanie dobiegające z pokoju Róży. Wchodzę, a ona przez sen wali głową w tą zabawkę grającą, przywiązaną do szczebelków i nagle ryyyk!! W końcu ją zabolało. To ja szybko ją na ręce, tulę, drugą ręką odpinam to badziewie od łóżeczka. Dałam jej cycka na krześle. Po jakimś czasie zasnęła. Ale to zaburzyło jej rytm. Ech. A teraz śpi, zawsze je ok 6-7, a teraz śpi i śpi.
Biedna Różyczka
Najlepszego, spełnienia marzeń

Cytat:
Hej

Łoo mnie to samo, myję lecą, czeszę lecą na łóżku pełno na podłodze to samo aż dziwne że jeszcz nie ołysiałam

A jeszcze co, w ciąży mi włosy na nogach tak szybko nie rosły i miałam spokój a teraz co dwa dni i busz na nogach masakra

Coś to miałam jeszcze ale zapomniałam

A Dzień dobry w ogóle
Stary 2013-06-27, 09:19   #3699
Sorceresss
Wtajemniczenie

Siemaneczko

Cytat:
Napisane przez kmagg81 Pokaż wiadomość
DOBRY

Mój je 7 X 120ml
czyli "puszkowo"

Cytat:
najlepszego!
Biedny Różak... a może taka noc - ja sie o 4 obudziłam bo Filip rzucał się na łóżeczku i uderzał głową o szczebelki...

Cytat:

a mój je 60ml, czasami 90 ml co 2 godziny, czyli mniej więcej 9-10 razy w ciągu dnia, bo noc przesypia.
tylko tyle? Nie chce więcej?

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość

No to ma apetyt ale mój też 150 wciąga a czasem muszę dorobić
Ja zaczynam naprawdę zastanawiać się czy Filip nie ma apetytu słonia Albo jakiegoś większego zwierza. Je co 2 godziny i tak mimo, że wypija dużo z butelki. Dzisiaj np jadł o 6 dwie piersi, potem o 8 120ml+90ml (dorobione). Czasami jak zje butelke i jest mało to tak płacze, tak strasznie zawodzi, że mi się ręce trzęsą jak mu dorabiam jedzonko... Kurka, może ja naprawdę miałam mało tego mleka...

Pora ściągnąć piżamkę i założyć coś wyjściowego. Za godzinkę jedziemy do lekarza Najpierw Fi, potem ja. A potem odbieram wczorajsze roboty na mieszkaniu - mamy już podłogi wsżędzie prócz salonu Pomalowane wszystko - w tym nasz szalenie zielony salon hihih

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 09:24   #3700
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Kasia ja właśnie też w podobnym temacie mam pytanie: bo Olcia cały cza strzyma piąstki w buzi , dodatkowo ssie palec albo dwa - w zależności jak se wsadzi i też nie wiem czy wyciągać:
Ja robię tak, że jak wkłada piąstkę albo kilka palców i sobie tam grzebie i bada co ma w buzi to nie wyciągam. A jak ssie kciuka to wyciagam.

Cytat:
Moje włosy też są wszędzie,juz parę razy znalazłam w pieluszce u Kingi, jak się nad nią nachylam do przebrania to tam wpadają :/

Wszystkiego dobrego!

I biedna Różyczka, miała nocne przygody. Moja KInga nauczyła się przewracać z pleców na brzuch i już 3 razy wylądowała na brzuchu pod szczebelkami jednocześnie w nie uderzając... Był płacz i wybicie ze snu. Małe wiercipiety

A tak w ogóle prosze o trzymanie kciuków. Idziemy dziś na wizytę kontrolną z bioderkami, bo Mała była szeroko pieluszkowana. Oby było ok...

Edytowane przez Villga
Czas edycji: 2013-06-27 o 09:32 Powód: kiepska pamięć ;)
Villga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 09:40   #3701
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie też tęskno za brzuszkiem i kopaniem maluszka w brzuszku
ale również jeszcze nie czas na poczekalnie
a ja póki co nie tęsknię, szczególnie że moja sis lada moment będzie rodzić i widzę jak juz jej ciężko: duuuży brzuszek , nogi jak balony, sapie jak parowóz i jeszcze te upały bidulka się już męczy przeokrutnie- stwierdzam że miałysmy to szczeście nosić dzidziunie w brzuszkach zimą i wczesną wiosną

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
A tak w ogóle prosze o trzymanie kciuków. Idziemy dziś na wizytę kontrolną z bioderkami, bo Mała była szeroko pieluszkowana. Oby było ok...
powodzonka
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 09:47   #3702
BYou
MBZ♥

Dzień dobry

Maria

Nestelle dla mnie też trampki na obcasie to nieporozumienie:/ marzę o hunterach ale nie mam jak zmierzyć i boję się o szerokość

Klementyna

Moderna, u Was ogólnie jest chyba inny kalendarz szczepień prawda?

Też mi zaczęły włosy lecieć, a że mam długie i kręcone i ciemne to są wszędzie widoczne podobno dermatolodzy przpeisują preparat loxon 5% pomaga.

Nyaa ja sięzastanawiałam nad ścięciem ale moje kręcone bardzo długo rosną, ciężko też znaleźć mi fryzjera który umie ścinać kręcone włosy tak żeby nie przeciąć loka więc pomysł upadł:/

Anika_s jak zdaży się Roszpunce wsadzić paluszka to wyciągam ale jak pcha czasem całe piąstki to niesmoczka też nie chwyci, ma odruch wymiotny-z tego to się akurat cieszę bo ja miaam duzy problem z odzwyczajeniem się

kmagg to je Ci faktycznie tak jak na puszce jest napisaneRoszpunka różnie, raz jest to 60, raz 90 ale w większości po 120ml-na noc zdarza Jej się 150ml-więc puszka 400 różnie nam starcza-dajemy Jej bebilon comfort.

Butelki myję na zimno, w dzień przelewam wrzątkiem przed podaniem Małej. Na wieczór sterylizuję

Sorce za badania i resztę

Demeter za osiągnięcia

Alliw za Wasze też

Trooskava dla Kurczaczka

Villga mocne
my trafiłyśmy do takiego ortopedy, który twierdzi, że do 4 msc powinno się pieluchować nawet przy dobrym wyniku

W końcu nie pada więc po drzemce i jedzeniu idziemy na długi spacer
a jutro wraca Mąż

Edytowane przez BYou
Czas edycji: 2013-06-27 o 09:49
BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:08   #3703
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Siemaneczko

Ja zaczynam naprawdę zastanawiać się czy Filip nie ma apetytu słonia Albo jakiegoś większego zwierza. Je co 2 godziny i tak mimo, że wypija dużo z butelki. Dzisiaj np jadł o 6 dwie piersi, potem o 8 120ml+90ml (dorobione). Czasami jak zje butelke i jest mało to tak płacze, tak strasznie zawodzi, że mi się ręce trzęsą jak mu dorabiam jedzonko... Kurka, może ja naprawdę miałam mało tego mleka...
No to faktycznie, ale widocznie potrzebuje więcej i już dobrze niech rośnie

Cytat:

Cytat:
a ja póki co nie tęsknię, szczególnie że moja sis lada moment będzie rodzić i widzę jak juz jej ciężko: duuuży brzuszek , nogi jak balony, sapie jak parowóz i jeszcze te upały bidulka się już męczy przeokrutnie- stwierdzam że miałysmy to szczeście nosić dzidziunie w brzuszkach zimą i wczesną wiosną

No, właśnie latem to ciąża nie bardzo, ale tak jak my zimą to fajnie
no moja koleżanka też niedawno urodziła i też jej już ciężko było pod koniec bo akurat te upały były

Dziewczyny, mam pytanie bo witaminę K podajemy do skończonego 3 miesiąca, a my dziś kończymy właśnie 3mc a wczoraj skończyłam listek witaminy i już nie chciałam napoczynać nowego więc dziś nie podałam . Ale chyba nic się nie stanie a po za tym dokarmiam więc w mm trochę jest witaminy.
Stary 2013-06-27, 10:10   #3704
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Witam

Klementyna, pokaźny Kacper!

najlepszego!

Cytat:
Hej
Dzisiaj od rana słoneczko za oknem, piękny dzień się zapowiada.
Przed chwilą dzwoniła szwagierka, że najprawdopodobniej będzie miała córeczkę

Nikosia wczoraj cały dzień brzuszek bolał, biedny płakał i płakał

u mnie niestety to samo. Raz od wielkiego dzwonu mam ochotę

ja wyparzam raz na jakiś czas, a tak to dokładne myję. Robię tak od początku i wszystko jest ok.

Nikoś po szczepieniu dwa dni był taki marudny

no i za śmiech

jak się urdził miał 53 cm.

Dieta - są 4 grupy produktów i rozpiska, jak trzeba jeść, np. 2 produkty z grupy 1 i 2 z grupy 4. Jest fajna, bo samemu się wybiera, co zjeść i nie ma ograniczenia, co do ilości - ważne tylko, żeby się nie przejeść. I praktycznie nie jest się głodnym, bo jest 6 posiłków dziennie ( w podstawowej są cztery posiłki
)

muszę poszukać, chyba że masz pod ręką jakiś link do stronki, gdzie mogę o niej poczytać

z włosami masakrę mam, wszędzie są moje kłaki, dosłownie wszędzie... ja się zdecydowałam że scinam- odrosną przecież.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:17   #3705
kmagg81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Dzień dobry

kmagg to je Ci faktycznie tak jak na puszce jest napisaneRoszpunka różnie, raz jest to 60, raz 90 ale w większości po 120ml-na noc zdarza Jej się 150ml-więc puszka 400 różnie nam starcza-dajemy Jej bebilon comfort.
no tak "puszkowy" chłopak fakt nie za każdym razem te 120 wtryni, bo czasami zje 100 a czasami po 90 ma już dość, ale w większości jest to 120. "Puszkowo" je to może w końcu zacznie książkowo rosnąć.

Jego kuzyn o 2 dni od Maksia młodszy jest o 2 kg od niego większy. Wiem, wiem, że porównywać nie można, ale już mam schiza na punkcie tej wagi
Wiem, że nie mogę zwalać winy na lekarkę, ale myślę, że gdyby ona zamiast snuć teorie, że ja pewnie dziecka nie karmie, że głodze, dodała wsparcia odrobinę to do dziś karmilibyśmy się piersią.
Lekarka w pewnym momencie (jak Maksiu za tydzień przybył tylko 50g) wymyśliła, żeby położna przyjechała do mnie do domu na cały dzień i sprawdzała jak ja karmie oczywiście się nie zgodziłam, ale serce moje się załamało - że ktoś mi zarzuca, że głodzę własne dziecko
Teraz najważniejsze, żeby synuś był zdrowy i wyrósł na szczęśliwego człowieka.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09km3h0o13o.png
kmagg81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:17   #3706
Villga
Zadomowienie

Cytat:

Villga mocne
my trafiłyśmy do takiego ortopedy, który twierdzi, że do 4 msc powinno się pieluchować nawet przy dobrym wyniku
Niktórzy lekarze nakazują szerokie pieluszkowanie wszystkich dzieci bez względu na wyniki, jako profilaktykę. Inni z kolei twierdzą, że dzieci nie wolno szeroko pieluszkować bo to zaburza ich naturalna motorykę... Więc bądź tu mądrym. My mieliśmy szeroko pieluszkować Kingę do 3 mies. bo jak powiedział, bioderka są "na granicy"... Choć przyznam, że jak było tak gorąco to tego nie robiłam, bo stwierdziłam, że jej zaparzę tą pupusię. No i ona sama z siebie jak śpi to leży na żabkę więc mam nadzieję, że będzie ok.
Moja znajoma, która pracuje z dziećmi mówiła, że szerokie pieluszkowanie jest ważne zwłaszcza u dziewczynek. Problem z bioderkami może wyjść dopiero jak dziewczynka stanie się kobietą i w ciążę zajdzie, bo wtedy ważne są zdrowe biodra. Ja się na tym nie znam, ale w sumie dość logicznie to brzmi.
Stary 2013-06-27, 10:19   #3707
kmagg81
Raczkowanie

Cytat:

Dziewczyny, mam pytanie bo witaminę K podajemy do skończonego 3 miesiąca, a my dziś kończymy właśnie 3mc a wczoraj skończyłam listek witaminy i już nie chciałam napoczynać nowego więc dziś nie podałam . Ale chyba nic się nie stanie a po za tym dokarmiam więc w mm trochę jest witaminy.
Mi połozna mówiła, że jak się dokarmia to już wtedy nie powinno się podawać wit K, ale szkoły są różne, przeróżne.

Stary 2013-06-27, 10:20   #3708
maria28
Kniaginia

Cytat:
Za godzinkę jedziemy do lekarza Najpierw Fi, potem ja. A potem odbieram wczorajsze roboty na mieszkaniu - mamy już podłogi wsżędzie prócz salonu Pomalowane wszystko - w tym nasz szalenie zielony salon hihih
To kciuki za lekarzy i za roboty! Co to za zieleń?

Cytat:

My na usg idziemy.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:21   #3709
monicca1989
Zakorzenienie

Ja tak na szybko z pytaniem. Filip w nocy paznokciami porobił sobie ranki na głowie mogę to przemyć oktaniseptem? Czy niczym nie ruszać?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:26   #3710
Villga
Zadomowienie

Cytat:

My na usg idziemy.

My też pewnie będziemy mieć usg bo ma w gabinecie i za 1 razem robił

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Ja tak na szybko z pytaniem. Filip w nocy paznokciami porobił sobie ranki na głowie mogę to przemyć oktaniseptem? Czy niczym nie ruszać?
Myślę,że nie zaszkodzisz tym. Jak Kinia miała takie zaognione krosteczki na główce to położna kazała właśnie ostaniseptem przecierać.
Stary 2013-06-27, 10:39   #3711
BYou
MBZ♥

Cytat:
Mi połozna mówiła, że jak się dokarmia to już wtedy nie powinno się podawać wit K, ale szkoły są różne, przeróżne.

nie wiem jak to Ty zrobiłaś, że mnie zacytowałaś nie pytałam o to

Villga, u nas też była taka argumentacjapieluchował am do końca 3 miesiąca ale też w upały odpuściłam

Stary 2013-06-27, 10:40   #3712
Moderna
Zakorzenienie

Kciuki za dzisiejsze szczepienia i wizyty kontrolne

Cytat:
Napisane przez trooskava Pokaż wiadomość
A proszę
sliczna
Cytat:
w sklepie

Cytat:
Uffff myślałam, że tylko ja taka "NIE TYKAJ MNIE"
u mnie podobnie
az mi glupio, no ale co poradzic..
Cytat:

Moderna, u Was ogólnie jest chyba inny kalendarz szczepień prawda?
tak, troszke inaczej
w Niemczech w ogole nie ma obowiazku szczepien ochronnych, wiec decyzja nalezy tylko do rodzicow, czy zaszczepia dziecko.
Na gruzlice sie nie szczepi.
Pierwsze szczepienie po ukonczeniu 8 tygodni - 6 w 1 (błonica, tężec, krztusiec, WZW B, polio, HiB) + pneumokoki, powtorka po miesiącu i po dwoch.
W wieku 12-14 miesiecy dochodzi powtorka 6 w 1 + odra, świnka, różyczka i ospa wietrzna i ewentualnie meningokoki.
Stary 2013-06-27, 10:47   #3713
kmagg81
Raczkowanie

Cytat:
nie wiem jak to Ty zrobiłaś, że mnie zacytowałaś nie pytałam o to
:conf used: ja ani tyle nie wiem
no bo to przecież AGATECZKA pytała

Stary 2013-06-27, 10:55   #3714
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
łoo to sporo Tż wcina, i tylko drób pewnie...
ryby i wołowine tez (same steki,steki)

Cytat:

Cytat:
ja sie zgadzam miałam to szczescie i 3 razy rodziłam w zimie
Cytat:
marzę o hunterach ale nie mam jak zmierzyć i boję się o szerokość
to powiem Ci ze nigdy nie kupuj ich bez mierzenia jednak.... ja musiałam wziąsc mniejsze niz normalnie nosze bo wypadają wielkie jakies ....
Cytat:
nic sie nie stanie . u nas skonczyły sie ok.3 dni przed i juz nie kupiłam k +d tylko samą d .
Cytat:
Lekarka w pewnym momencie (jak Maksiu za tydzień przybył tylko 50g) wymyśliła, żeby położna przyjechała do mnie do domu na cały dzień i sprawdzała jak ja karmie oczywiście się nie zgodziłam, ale serce moje się załamało - że ktoś mi zarzuca, że głodzę własne dziecko
.
jezu ,co za wredota ...... nie no to jest totalne przegiecie ....
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
oktanisept nie zaszkodzi.ale jak niczym nie zrobisz tez sie nic nie stanie .Roszek od czasu do czasu zadrapie sobie buzke gdzies .... przesmaruje mu tylko bephantenem aby szybciej sie zagoiło .
Stary 2013-06-27, 11:04   #3715
BYou
MBZ♥

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

u mnie podobnie
az mi glupio, no ale co poradzic..
tak, troszke inaczej
w Niemczech w ogole nie ma obowiazku szczepien ochronnych, wiec decyzja nalezy tylko do rodzicow, czy zaszczepia dziecko.
Na gruzlice sie nie szczepi.
Pierwsze szczepienie po ukonczeniu 8 tygodni - 6 w 1 (błonica, tężec, krztusiec, WZW B, polio, HiB) + pneumokoki, powtorka po miesiącu i po dwoch.
W wieku 12-14 miesiecy dochodzi powtorka 6 w 1 + odra, świnka, różyczka i ospa wietrzna i ewentualnie meningokoki.
o widzisz co kraj to inaczej

Cytat:

to powiem Ci ze nigdy nie kupuj ich bez mierzenia jednak.... ja musiałam wziąsc mniejsze niz normalnie nosze bo wypadają wielkie jakies ....

oktanisept nie zaszkodzi.ale jak niczym nie zrobisz tez sie nic nie stanie .Roszek od czasu do czasu zadrapie sobie buzke gdzies .... przesmaruje mu tylko bephantenem aby szybciej sie zagoiło .
może jak zajadę do wielkiego świata gdzieś to uda się zmierzyć
podobnie miałam z conversami:jakbym zaufała mierzeniu sprzedawców z all to bym musiała odsyłać:/bo są dobre na mnie 37,5 zamiast 38,5 czy 39:/

mnie w zimie męczyło ubieranie się w kurtki, kozaki itp:/wtedy marzyłam o lecie i wyjściu tylko w sukience i sandałkach

ostatnio posmarowałam bepanthenem Roszpunkę bo miała jakieś krostki i na drugi dzień wyszło więcej:/więc w ruch poszedł emolium.

Stary 2013-06-27, 11:24   #3716
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość

no ja tez lysieje wiec scielam na krotkie. wypadac dalej wypadaja ale nie sa tak obciazone jednak bo sporo skrocilam no i te klaki jak pisalyscie mniejsze sa a nie dlugasne hehe
no właśnie dlatego się nad tym zastanawiałam, bo teraz mam włosy za łopatki więc dość długie i wszędzie ich pełno. A poza tym to zawsze miałam niezbyt gęste włosy, dopiero w ciąży mi się poprawiły, a teraz zaraz znowu będę miała takie rzadkie a jak się ma dłuższe włosy to jednak takie rzadkie nie wyglądają ładnie. Rozważę to jeszcze. Siostra tż jest fryzjerką

Kurde, jak mam krótkie włosy, to zawsze zapuszczam, a jak już mam dłuższe, to mnie wkurzają i chce mieć krótsze. Ech... bycie kobietą jest naprawdę trudne...

No i wyszedł mi eleborat na temat włosów
Cytat:
No i ma 62,5 cm i 5150 cm więc to taki kurczak mały z niej

Matylda też je czesciej a mniej, poza tym ona w życiu nie zjada tyle co pisze na puszce ze powinna. Na bank je mniej. w upały potrafila caly dzien nie jesc tylko pic, dopiero wieczorem pochłaniała cała butle.
faktycznie kurczaczek mój Nikoś ur. 7.04 a wymiarowo mniej więcej tak samo
Cytat:
Łoo mnie to samo, myję lecą, czeszę lecą na łóżku pełno na podłodze to samo aż dziwne że jeszcz nie ołysiałam

A jeszcze co, w ciąży mi włosy na nogach tak szybko nie rosły i miałam spokój a teraz co dwa dni i busz na nogach masakra
z tymi włosami na nogach to chyba tak specjanie , bo wiadomo, jak ciężko ogolić nogi jak się własnych stóp nie widzi

W końcu matka natura też kkobieta, wiedziała, co robi
Cytat:
tylko tyle? Nie chce więcej?
czasami zje więcej, ale baaardzo rzadko. Ale dobrze przybiera, więc się nie martwię.
Właśnie zjadł 90 ml
Cytat:

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
muszę poszukać, chyba że masz pod ręką jakiś link do stronki, gdzie mogę o niej poczytać
jak chcesz to mogę ci wysłać na maila dietę i broszurkę o niej
Cytat:
ja nie podaję K - zalecenie położnej

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 11:25   #3717
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Ptaszysko - hippa nie probowalam. Kiedys zwyklego gerbera a teraz z ha mam pierwsza puszke i wzielam nan. Nawet nie wiem czy byl hipp ha bo Jakub plakal i zakup byl blyskawiczny. Mam jeszcze pol puszki powinno do wizyty wystarczyc chociaz mojego mleka coraz mniej wczoraj 2 razy musialam dac tylko mm bo wsciekal sie przy cycu prawie nic nie lecialo.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 11:27   #3718
Luna0
Zakorzenienie

Dzień dobry
Dziecko mi sie popsuło nie chce spać w łóżeczku, drże sie niebogłosy. Pierwszy raz od niepamiętam kiedy zasnął mi na rękach pobawi sie tylko chwile i ględzi, nie mówiąc o leżeniu na brzuchu. Skok rozwojowy powinien być za 3 dni ale chyba go wcześniej dopadło

Cytat:
Ptaszysko tylko to badanie po urodzeniu nie jest tak wiarygodne bo maluchy mają jeszcze nasze hormony. Endo mi mówiła, żeby pierwszy raz sprawdzić po 6-8 tygodniach, a potem po 6 miesiącu życia.
No własnie, ja o tym nie słyszałam. Też zrobię

Cytat:
A i norma tsh dla niemowląt to 7
Dobrze wiedzieć

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Kmagg - ty karmisz nan ha? Tylko mm? Na ile starcza ta puszka? Mowila ci cos pediatra czy jak sie da mleko ha to juz caly czas takie czy mozna probowac zwykle po jakims czasie?

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

My po szczepieniach 5w1 plus rota. Jakub krzyknal po fakcie ale tylko raz bo zobaczyl zaraz zabawki a na rota tak sie rzucil ze strzykawke chcial zjesc. Az ta pielegniarka zaczela mu gadac ze lapczywy i strzykawka nie da mu odpornosci tylko jej zawartosc hehe. A i waga - 5 kg. Przed mierzeniem klaty i glowki Jakub uslyszal ze tu w sumie nie ma co mierzyc... normalnie strach pokazac go ludziom bo zaraz slysze jaki on chudy pewnie glodzony itp itd.

a jakie Ty MM podajesz?
z tym że nie ma co mierzyć to troche przesada a przybrał to minimum?

Cytat:
Tak ja karmie NAN HA i tylko mm. Mi idzie 2 puszki na tydzień.
Można próbować po jakimś czasie zwykłe, tylko trzeba obserwować dziecko, czy nie ma jakiś reakcji alergicznych i czy dziecko dobrze je toleruje.
A dlaczego HA? Jakies wskazania?

Cytat:
tak na brzuszku ładnie trzyma, tylko z plecków jak za raczki ja podciagano to główka zostawała :/
Mój nie ma szans żeby głowę podniósł. Ostatnio jak go chwytam za rączki to czuje że się spina więc może coś ruszy, ale żeby glowe podniósł to chyba prędzej zacznie siedziec

Cytat:
Bo mam niedoczynność. Moja endo i pediatra, do którego chodzimy prywatnie zwrócil uwagę żeby też sprawdzać u Małej. Skierowanie mamy na nfz.
Ja też mam niedoczynność

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 11:38   #3719
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Demeter - odnosnie karmi.. wczoraj wieczorem wypilam. W nocy wstalam do wc i wracajac zalalam sie mlekiem... a spie juz od jakiegos czasu bez stanika bo mialam coraz mniej pokarmu. Niestety juz przed wyjsciem na spacer znowu prawie nic nie lecialo.

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Sorce - ja poki co zuzywam malo mm bo puszke nan ha (400g) mam od tygodnia a zuzylam polowe ale nastawiam sie powoli na samo mm widzac ze dziecko mi sie wscieka i niewiele leci i tak przyszlosciowo juz kalkuluje.

moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 11:39   #3720
BYou
MBZ♥

Luna mi się jeszcze bardzo pogorszyły wyniki po porodzie i musiałam podwyższyć dawkę euthyroxu:/

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości