Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17! - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-27, 15:22   #3751
czarownica1
Zakorzenienie

Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
hejoo nie nadrabiam

Mam NEWSA

4 LIPCA ide do szpitala, pewno 5 lipca zrobia mi juz CC. maly jest tak duzy, ze ciezko go bylo pomierzyc, wiec waga niby 3400, ale ani glowy ani brzuszka ani kosci udowej w calosci sie nie udalo "zlapac". Szyjka sie juz skraca, na KTG wychodzily delikatne skurcze.
to kawałek chłopa u Ciebie siedzi
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:24   #3752
fiazo
Zakorzenienie

Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17

Cytat:
Napisane przez yevele Pokaż wiadomość
Hej, też na razie nie nadrobiłam.

Wracam od okulisty - generalnie ok, choć powinnam jeszcze zbadać grubość rogówki. I po wpuszczeniu kropelek przez 2h wyglądałam jak ciężarna na haju

I wracam też od ginka z usg. Waga małej (już nie takiej małej ) ok 3050 g. I jak zwykle długość kości udowej wyprzedza całą resztę o tydzień. Więc wychodzi na to że córka będzie na miniówki wyrywać
Reszta ok, łożysko jeszcze II stopnia i najnowsze wieści donoszą że termin na 20.07...
okaże się

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:25   #3753
Neni1984
Zakorzenienie

Jestem wykończona
Prasowałam ponad 5 godzin i mam poprasowane wszystko dla Młodego Ale strasznie spuchły mi .... uda Normalnie nogi mi się zrobiły takie grube

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
hejka

ja od rana na wysokich obrotach- upiekłam chlebek, potem fryzjer zaliczony i 10 cm włosów mniej i na koniec wizyta w sephorze- lubię takie dni mój portfel nie, ale czasami można poszaleć

idę nadrabiać
Fajnie, lubię takie dni

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
Poszłabym w kimę też.. ale muszę resztkami sił kapę przygotować a miałam jeszcze w planach naleśniki.. i sosik truskawkowy do nich.. jejku jestem taka beznadziejna dzisiaj

Cytat:
neni- za robotę

Cytat:
tweed- za rozstępy

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
refleks szachist

witam sie w 40 t.c

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Tyle mi zostalo brzulka po TRZECIM porodzie plus jeszcze wciaz widac przebarwienia po pokrzywce

Trza sie za siebie ostro brac
Łał!! Wysoko nam poprzeczkę postawiłaś
Cytat:
Czarno- biale

Edytowane przez Neni1984
Czas edycji: 2013-06-27 o 15:26
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:25   #3754
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
hejoo nie nadrabiam

Mam NEWSA

4 LIPCA ide do szpitala, pewno 5 lipca zrobia mi juz CC. maly jest tak duzy, ze ciezko go bylo pomierzyc, wiec waga niby 3400, ale ani glowy ani brzuszka ani kosci udowej w calosci sie nie udalo "zlapac". Szyjka sie juz skraca, na KTG wychodzily delikatne skurcze.
Fajnie!! Cieszysz się?
Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Ogarnęłam szafę, w międzyczasie przyjechał wózek, więc rzuciłam szafę w cholerę i dopiero teraz skończyłam. Mogę się chwalić
Wózek ślicznie się prezentuje
A pralka w szafie ... no cóż - oryginalnie
Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Moja siostra pracuje w szpitalu w którym mają mi robić cc i jej koleżanka jest tam położną i powiedziała, że u nich wszystko dla dzidziusia i mamy dają. Trzeba mieć ze sobą tylko chusteczki nawilżane i rzeczy do wyjścia, a tak to wszystko zapewnia szpital. Też tak macie u siebie w szpitalach?
Nie mamy tak
Ja nawet Apap swój wzięłam, bo ....czasem braknie

Dotka pięknie komoda Zuzi wygląda Zasługujesz na koronę perfekcyjnej pani domu

Madi - prasowałam na stojąco, ale teraz odczuwam skutki
Stary 2013-06-27, 15:25   #3755
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Hej, też na razie nie nadrobiłam.

Wracam od okulisty - generalnie ok, choć powinnam jeszcze zbadać grubość rogówki. I po wpuszczeniu kropelek przez 2h wyglądałam jak ciężarna na haju

I wracam też od ginka z usg. Waga małej (już nie takiej małej ) ok 3050 g. I jak zwykle długość kości udowej wyprzedza całą resztę o tydzień. Więc wychodzi na to że córka będzie na miniówki wyrywać
Reszta ok, łożysko jeszcze II stopnia i najnowsze wieści donoszą że termin na 20.07...
okaże się
to szykuje nam się długonoga piękność

Cytat:
Yevele no to brawo brawo za wagę. Duża Dzidzia!
Matko, ja przeczytałam najpierw "brawo za odwagę"

Fiazo za mebelki. Chyba dużo roboty macie z tymi frontami, co?
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:25   #3756
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sammi24 Pokaż wiadomość

Ale ładnie i za wózek. Kejt, powiedz, na tym zdjęciu z wózkiem macie na podłodze panel "wiąz kanadyjski"?
Chyba dąb kanadyjski

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:26   #3757
Agrafka86
Wtajemniczenie

Neni no to brawa. No nie dziwię się, że nogi puchną jak 5h prasowałaś. To teraz nogi wysoko do góry i odpoczywać.

09.07.2011 Żona

Agrafka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:27   #3758
magolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość

A ja już wiem jak wyglądają skurcze były regularne co 10 minut ale przeszły po nospie do tego samochód nam się zepsuł, więc nawet nie miałby mnie kto zawieźć. Lece szykować się do przedszkola
No proszę juz się coś zaczyna dziać żebyś tylko w przedszkolu nie zaczęła rodzic
magolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:29   #3759
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Moja siostra pracuje w szpitalu w którym mają mi robić cc i jej koleżanka jest tam położną i powiedziała, że u nich wszystko dla dzidziusia i mamy dają. Trzeba mieć ze sobą tylko chusteczki nawilżane i rzeczy do wyjścia, a tak to wszystko zapewnia szpital. Też tak macie u siebie w szpitalach?
Podobnie. Muszę dla dzidzi wziąć pieluszki i chusteczki nawilżane. Dla siebie wiadomo koszule, kosmetyki. Do porodu można skorzystać ze szpitalnej koszuli, ale mąż woli żebym rodziła we własnej.
No i podpachy duże muszę mieć własne.
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:29   #3760
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
okaże się
Ale duża Twoja Mała
Stary 2013-06-27, 15:32   #3761
Agrafka86
Wtajemniczenie

Myślałam, że w końcu zajmiemy się łóżeczkiem z Tżtem. Trzeba przenieść jedną komodę, a tu Tż ma szkolenie z pracy i będzie późno. Znowu nici z łózeczka.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Anulka widzisz a tu pokłady, podpaski i wszystko dają. Wiadomo, że będę miała swoje koszule itd. Ale się zdziwiłam, że tak wszystko dają oprócz tych chusteczek.
Może dlatego, że u nas otworzyli taki "prywatny" szpital i porody są tam na NFZ i szpitale walczą o pacjentki

09.07.2011 Żona

Agrafka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:33   #3762
Marionette18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość

nie chcę nic mowic, ale ja za koszenie nóg zbieram się od tygodnia o kapie nie wspominam
ja tez

Boze tweed Ty to chudzinka jestes!

Oli za brzuszek. Wyglada bardzo dobrze
Iwona za tydzien

Ja sie dzisiaj zmierzylam i pytam Tz jak myslisz ile mam cm w brzuchu? A ten 160!kochany mezus! Nie ma co

Ogarnelam siebie, ogarnelam kuchnie, robie salatke

Nie opuszcze az do smierci

Aparatka :
gora: 09. 2011
dol: 01. 2012

Dietkuje!!!

Edytowane przez Marionette18
Czas edycji: 2013-06-27 o 15:36
Marionette18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:33   #3763
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
Witam sie w 32tc

Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
[
Kiedy do galaretki dorzuca się owoców tak aby były w środku ale i galaretka się ścięła ładnie?
I lepsza malinowa czy multiwitamina?Bo takimi dysponuję
Ja zawsze dorzucam, jak jest już zimna. Wrzucam owoce i do lodówy

Cytat:
hejoo nie nadrabiam

Mam NEWSA

Super, a waga niezła

Cytat:
Napisane przez jakierka Pokaż wiadomość
Witam ponownie

Jestem juz po spotkaniu z fizjoterapeuta. Spotkanie odbylo sie w grupie (poza mna byly tez 4 inne ciezarne) i calosc polegala bardziej na odczytaniu wykladu odnosnie przyczyn bolu i jego lagodzeniu a takze na pokazaniu przykladowych cwiczen pomagajacych uniknac lub przynajmniej zlagodzic bol. Jezeli kogos to interesuje to ponizej jest krotka wzmianka o tym.

Tematyka skupiala sie tylko na bolu w okolicach miednicy, przy okazji zdalam sobie sprawe, ze moje ostatnie problemy z chodzeniem podczas przepowiadaczy moga miec z tym zwiazek. Otoz caly organizm sie zmienia, rowniez zmianie ulegaja kosci miednicy i zdaza sie, iz kosci w okolicy spojenia lonowego ocieraja sie o siebie i to powoduje bol i problemy z chodzeniem. Oczywiscie na bol ma wplyw takze rosnacy plod, ktory raz, ze niektore kosci uciska, a dwa – obciaza miesnie brzucha i miesnie w okolicy miednicy.
Aby zlagodzic objawy nalezy:
-przyjmowac odpowiednia postawe (nie garbic sie),
-we wlasciwy sposob sie pochylac (zginac kolana przy prostych plecach, a nie siegac na wyciagnietych nogach),
-prawidlowo podnosic ciezsze rzeczy (maksymalnie przyciskac do siebie i najlepiej chwytac dwiema rekami),
-prawidlowo pchac przed siebie ciezsze rzeczy, typu wozek (nalezy napiac miesnie miednicy zanim sie skreci itp),
-spac we wlasciwej pozycji (podlozyc cos pod brzuch oraz miedzy nogi (noga znajdujaca sie wyzej powinna byc w calosci na jednym poziomie – stopa nie powinna byc nizej kolana)
-wstawac z lozka we wlasciwy sposob ( przekrecic sie na bok, opuscic najpierw nogi i dopiero potem podniesc tulow)
- wlasciwa postawa podczas siedzenia (podkladac poduszke pod plecy, nie zakladac noge na noge)

Cwiczen nie bede opisywac, gdyby ktoras szczegolnie sie tym interesowala dajcie mi znac.

Podsumowujac – zdalam sobie sprawe z tego, ze moj bol plecow wynika przede wszystkim z wielu bledow popelnianych w pracy (nachylanie sie, dzwiganie itp) i cale szczescie, ze juz niewiele zostalo, bo nawet majac wizyte u fizjoterapeuty i tak nie mialabym zwolnienia
Postaram się dostosowywać do wskazówek

Cytat:
N
Ogarnęłam szafę, w międzyczasie przyjechał wózek, więc rzuciłam szafę w cholerę i dopiero teraz skończyłam. Mogę się chwalić
Świetne kolory wózka, a pralka w szafie mega pomysł

Cytat:
okaże się
Za wizytę

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Jestem wykończona
Prasowałam ponad 5 godzin i mam poprasowane wszystko dla Młodego Ale strasznie spuchły mi .... uda Normalnie nogi mi się zrobiły takie grube
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:36   #3764
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Fiazo za mebelki. Chyba dużo roboty macie z tymi frontami, co?
roboty nie jest dużo, ale tż to leniwy ...
przychodzi o 15 z pracy, zje obiad, potem deser i musi jeszcze odpocząć i póki się zabierze to mija dużo czasu

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:37   #3765
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Anulka widzisz a tu pokłady, podpaski i wszystko dają. Wiadomo, że będę miała swoje koszule itd. Ale się zdziwiłam, że tak wszystko dają oprócz tych chusteczek.
Może dlatego, że u nas otworzyli taki "prywatny" szpital i porody są tam na NFZ i szpitale walczą o pacjentki
U mnie podkłady też dają. Tylko te podpachy trzeba. W sumie i tak mieć je trzeba, bo jak wody nam będą odchodzić, sączyć się, będzie się z nas lało, to jakieś tam wkładki rady nie dadzą. No i po porodzie będziemy krwawić...Zanim przerzucimy się na zwykłe, mniejsze podpaski może pewnie minąć trochę czasu.
A ja nie znoszę podpasek. Używałam tamponów podczas @ i będzie mi ciężko z podpaskami.
Stary 2013-06-27, 15:38   #3766
jakierka
Zadomowienie

Jezeli chodzi o wczorajsze spotkanie w szkole rodzenia, to mowilismy o 3 etapach porodu. W kazdym z tych etapow polozna mowila o tym co sie z nami dzieje i jak mozemy sobie pomoc aby zlagodzic bol.

Zanim nastapi I etap porodu moze dojsc do odejscia czopu i jest to tylko i wylacznie informacja o tym, ze nasz organizm przygotowuje sie do porodu, ktory wkrotce moze nastapic (od kilku godzin do kilku tygodni). Nieraz moga wczesnie odejsc wody i w UK sie nalezy zglosic do szpitala (telefonicznie ) i w przeciagu 48h powinnysmy urodzic.

Po 32tc warto zaczac pic herbate z lisci malin, ktora wg poloznej nie wywoluje bezposrednio skurczy, ale przygotowuje lepiej szyjke do porodu i przede wszystkim ma wplyw na szybsza regeneracje szyjki po porodzie
Po 34tc warto zaczac robic regularny masaz krocza, ktory pomoze uniknac pekniec podczas porodu.

W UK jak juz odczuwa sie skurcze regularne w odstepach 5min nalezy zadzwonic do szpitala i powiedziec o objawach, po jakiejs serii pytan oni decyduja czy powinna sie zjawic w szpitalu czy jest to tez falszywy alarm Juz to widze, jak w bolu bede im odpowiadac przez tel na pytania o date urodzenia, ktore to dziecko itp

I etap - skurcze i rozwieranie sie szyjki. Przy pierwszym dziecku proces ten jest duzo dluzszy, niz przy kazdym kolejnym. Ma to zwiazek z tym, ze szyjka u pierworodki najpierw sie skraca a potem rozszerza, u wielorodki zas odbywa sie to jednoczesnie. Dlugosc porodu ma tez zwiazek z ulozeniem sie glowki dziecka (czy jest obrocona w strone spojenia lonowego czy tez w strone kosci ogonowej) i jak szybko ta glowka sie przekreca w trakcie skurczy.
Na tym etapie lagodzic bol mozemy poprzez przekladanie cieplego recznika na krzyz, branie prysznica, masaz krzyza, chodzenie, bujanie sie na pilce, ruchy okrezne biodrani, jeczenie i ogolnie przyjmowac wszystkie pozycje, ktore przynosza nam ulge. Kazda kobieta ma swoj sposob i instynktownie wyczuwa co jest dla niej najlepsze. Najwazniejsze to ruszac sie, a nie lezec, bo to przyspiesza porod.

Jezeli chodzi o opcje znieczulenia, to w UK sa trzy
- gaz rozweselajacy, ktory nie ma wplywu na dziecko i nalezy go wdychac na poczatku skurczu dlatego, ze zaczyna dzialac dopiero po 20s
- zastrzyk z ... zapomnialam Funkcja tego leku jest lagodzenie napiecia miesniowego i niestety ma on niewielki wplyw na dziecko, bo takze i miesnie dziecka przestaja byc napiete az do tygodnia czasu po porodzie.
- epidural (zzo), ktory najbardziej lagodzi bol, ale tez utrudnia porod ze wzgledu na brak odczuwania skurczy. Przy zzo nie ma szans na chodzenie, ruszanie sie (bo tez nie ma juz takiej potrzeby), jest sie podlaczonym pod kroplowke (wprowadza sie lek stopniowo w trakcie) i pod cisnieniomierz (zzo ma wplyw na znaczne obnizenie cisnienia co moze zagrozic dziecku). Ma sie wiec wrazenie, ze jest to metoda czysto operacyna. Nie pamietam czy ma jakis bezposredni wplyw na dziecko, na pewno moze spowodowac intensywny bol glowy u rodzacej juz po tym jak lek przestanie dzialac.

II etap - porod dziecka i tu natura jest na tyle silna, ze nic juz nie mozemy zrobic jak tylko dziecko z siebie wypchac W razie komplikacji lekarze zadecyduja o dalszym przebiegu porodu (czy zastosowac kleszcze, czy przeprowadzic cc itp)

II etap - porod lozyska. W UK mozna poprosic o zastrzyk wspomagajacy jego odklejanie sie tuz po porodzie dziecka, po podaniu tegoz zastrzyku lozysko doslownie wyrywaja z ciebie. Jestem ciekawa czy ten zastrzyk zawsze tak pieknie odkleja lozysko i czy byly jakies przypadki uszkodzenia macicy przez takie wyrywanie

To tyle z zapamietanych informacji, poza kilkoma ulotkami otrzymalam nareszcie liste szpitalna. I to chyba tyle
Stary 2013-06-27, 15:40   #3767
surka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
U mnie podkłady też dają. Tylko te podpachy trzeba. W sumie i tak mieć je trzeba, bo jak wody nam będą odchodzić, sączyć się, będzie się z nas lało, to jakieś tam wkładki rady nie dadzą. No i po porodzie będziemy krwawić...Zanim przerzucimy się na zwykłe, mniejsze podpaski może pewnie minąć trochę czasu.
A ja nie znoszę podpasek. Używałam tamponów podczas @ i będzie mi ciężko z podpaskami.
Mi też cieżko sobie wyobrazić, że będe musiała wrócić do podpasek. Nawet teraz jak używam wkładek to dostaję szału
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:44   #3768
Marionette18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Wiem co czujesz, tez ich nie lubie. Mam wtedy wrazenie, ze wszystko mi sie po tylku leje

Nie opuszcze az do smierci

Aparatka :
gora: 09. 2011
dol: 01. 2012

Dietkuje!!!
Marionette18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:45   #3769
jakierka
Zadomowienie

Z rzeczy na biezaco:
Wlasnie zjadlam obiadek i wstawilam pierwsze pranie dla Edzia

Poza tym, postanowilismy z TZ, ze po otrzymaniu kluczy przewieziemy caly niewielki dobytek na nowe mieszkanie i moj TZ tam zamieszka i bedzie przeprowadzac remont a ja pojade do mojej mamy na wies I wszystko to po to aby nie powielac kosztow za mieszkanie. Modle sie aby remont poszedl sprawnie i abym nie zaczela rodzic u mamy Przeprowadzka bylaby dopiero za jakies 3 tyg, wiec moze czesc remontu juz zdazymy zrobic.
To juz tyle o sobie, od teraz postaram sie byc na biezaco z Wami, aczkolwiek nie dam rady nadrobic calosci, bo musialabym czytac do rana
Stary 2013-06-27, 15:47   #3770
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Mojego męża zaczarowało
Wyszedł na balkon, popatrzył na ciuszki, zrobił zdjęcie...
Co przychodzi do mnie, to oczywiście wózkiem musi pojeździć O rety, jak fajnie!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5970.jpg (71,4 KB, 56 załadowań)

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:47   #3771
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marionette18 Pokaż wiadomość
j

Ja sie dzisiaj zmierzylam i pytam Tz jak myslisz ile mam cm w brzuchu? A ten 160!kochany mezus! Nie ma co

Cytat:
Jezeli chodzi o wczorajsze spotkanie w szkole rodzenia, to mowilismy o 3 etapach porodu. W kazdym z tych etapow polozna mowila o tym co sie z nami dzieje i jak mozemy sobie pomoc aby zlagodzic bol.

Zanim nastapi I etap porodu moze dojsc do odejscia czopu i jest to tylko i wylacznie informacja o tym, ze nasz organizm przygotowuje sie do porodu, ktory wkrotce moze nastapic (od kilku godzin do kilku tygodni). Nieraz moga wczesnie odejsc wody i w UK sie nalezy zglosic do szpitala (telefonicznie ) i w przeciagu 48h powinnysmy urodzic.

Po 32tc warto zaczac pic herbate z lisci malin, ktora wg poloznej nie wywoluje bezposrednio skurczy, ale przygotowuje lepiej szyjke do porodu i przede wszystkim ma wplyw na szybsza regeneracje szyjki po porodzie
Po 34tc warto zaczac robic regularny masaz krocza, ktory pomoze uniknac pekniec podczas porodu.

W UK jak juz odczuwa sie skurcze regularne w odstepach 5min nalezy zadzwonic do szpitala i powiedziec o objawach, po jakiejs serii pytan oni decyduja czy powinna sie zjawic w szpitalu czy jest to tez falszywy alarm Juz to widze, jak w bolu bede im odpowiadac przez tel na pytania o date urodzenia, ktore to dziecko itp

I etap - skurcze i rozwieranie sie szyjki. Przy pierwszym dziecku proces ten jest duzo dluzszy, niz przy kazdym kolejnym. Ma to zwiazek z tym, ze szyjka u pierworodki najpierw sie skraca a potem rozszerza, u wielorodki zas odbywa sie to jednoczesnie. Dlugosc porodu ma tez zwiazek z ulozeniem sie glowki dziecka (czy jest obrocona w strone spojenia lonowego czy tez w strone kosci ogonowej) i jak szybko ta glowka sie przekreca w trakcie skurczy.
Na tym etapie lagodzic bol mozemy poprzez przekladanie cieplego recznika na krzyz, branie prysznica, masaz krzyza, chodzenie, bujanie sie na pilce, ruchy okrezne biodrani, jeczenie i ogolnie przyjmowac wszystkie pozycje, ktore przynosza nam ulge. Kazda kobieta ma swoj sposob i instynktownie wyczuwa co jest dla niej najlepsze. Najwazniejsze to ruszac sie, a nie lezec, bo to przyspiesza porod.

Jezeli chodzi o opcje znieczulenia, to w UK sa trzy
- gaz rozweselajacy, ktory nie ma wplywu na dziecko i nalezy go wdychac na poczatku skurczu dlatego, ze zaczyna dzialac dopiero po 20s
- zastrzyk z ... zapomnialam Funkcja tego leku jest lagodzenie napiecia miesniowego i niestety ma on niewielki wplyw na dziecko, bo takze i miesnie dziecka przestaja byc napiete az do tygodnia czasu po porodzie.
- epidural (zzo), ktory najbardziej lagodzi bol, ale tez utrudnia porod ze wzgledu na brak odczuwania skurczy. Przy zzo nie ma szans na chodzenie, ruszanie sie (bo tez nie ma juz takiej potrzeby), jest sie podlaczonym pod kroplowke (wprowadza sie lek stopniowo w trakcie) i pod cisnieniomierz (zzo ma wplyw na znaczne obnizenie cisnienia co moze zagrozic dziecku). Ma sie wiec wrazenie, ze jest to metoda czysto operacyna. Nie pamietam czy ma jakis bezposredni wplyw na dziecko, na pewno moze spowodowac intensywny bol glowy u rodzacej juz po tym jak lek przestanie dzialac.

II etap - porod dziecka i tu natura jest na tyle silna, ze nic juz nie mozemy zrobic jak tylko dziecko z siebie wypchac W razie komplikacji lekarze zadecyduja o dalszym przebiegu porodu (czy zastosowac kleszcze, czy przeprowadzic cc itp)

II etap - porod lozyska. W UK mozna poprosic o zastrzyk wspomagajacy jego odklejanie sie tuz po porodzie dziecka, po podaniu tegoz zastrzyku lozysko doslownie wyrywaja z ciebie. Jestem ciekawa czy ten zastrzyk zawsze tak pieknie odkleja lozysko i czy byly jakies przypadki uszkodzenia macicy przez takie wyrywanie

To tyle z zapamietanych informacji, poza kilkoma ulotkami otrzymalam nareszcie liste szpitalna. I to chyba tyle
Ale ślicznie wszystko opisałaś

Tweed!! Wyglądasz zabójczo wręcz!!
Stary 2013-06-27, 15:48   #3772
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Chyba dąb kanadyjski
A pytałam bo my mamy identyczne w jednym pokoju

Neni jak Ty dałaś radę prasować 5h??? szacun

Agrafka u mnie podobnie jak u Ciebie z tym szpitalem, położna kazała wziąć tylko chusteczki. Ale ja tam sobie po trosze wszystkiego spakuje i tak bo np. dają ubranka szpitalne ale jak będę chciała to założą moje, a ja chce moje nawet mm na życzenie w jednorazowych butelkach i kompot dla mam w dzbanku na korytarzu a i własnie, staram się też o poród w prywatnym szpitalu, gdzie można rodzić na NFZ, jest ciężko ale jak się uda to warunki już w ogóle vipowskie tylko własnie mi się skojarzyło, że mam wizytę i ktg u mojej gin ze szpitala nr 1 tego samego dnia, co wizytę kwalifikującą do porodu w szpitalu nr 2 muszę to jutro odkręcić

Gratuluję rozpoczętych tc
Stary 2013-06-27, 15:55   #3773
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
gdzie te przegródki nabyłyście?
Ikea i byly tanie,nie pamietam ile kosztowały ale bylo ich duzo sa pojemne i tanie super.Kupie jeszcze na swoja bielizne

Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
krec biodrami i wylukaj Margoche z Gluciątkiem
chyba wykrakałaś spotkalam Margosie z Piotrusiem.. myslalam ze ucieka przedemną za krzaki ale jednak nie Podeszlam niesmiało czy to ona ( bo szłam od tylu:P) I nie moglam sie napatrzyć na Piotrusia jak sobie ciumkał ustami bez smoczka! Pozniej poznalam ja z małym K i szwagierką a pozniej spotkalysmy moja mame i jeszcze raz musialam sie pochwalic Piotrusiem Margosi mamusi mojej ) JEST TAAAAKII SŁODZIUUUTKKIIIIII OŁLŁ JEEEAAAA

Cytat:

Dotkaa ale poukładane, tak bardzo...pedantycznie fajne te pojemniczki, jak będę w Ikei (a planuję już jakiś czas) to spojrzę na nie
No taka jestem dzieki dziewczyny za mile słowa co do komody w tej pierwszej jest wszystko w kolejnosci co bedzie najbardziej potrzebne he .. na poczatku chusteczki,pampersy itp hihi korba
Cytat:
Napisane przez skylie Pokaż wiadomość
No cellulit jak chuj
PONIOSŁO CIE hahahaha )))
Cytat:
Tyle mi zostalo brzulka po TRZECIM porodzie plus jeszcze wciaz widac przebarwienia po pokrzywce

OJEZU TO JA TEZ CHCE TAK WYGLADAC PO PORODZIE!

Cytat:
Nadrobiłam po łebkach :p

Tweed, Ty jak zwykle
Oli! Też chcę taki brzuch po porodzie'

Navingtony sa takie piekne szafa tez swietna,pomysl z pralka idealny.

Karolajn nie martw sie,napewno porobia małej badania i bedzie wszystko wiadomo.

pospacerowałysmy,wydalam troche ostatniej kasy .. i .. pokłocilam sie z baba pod blokiem juz nie moglam nie wytrzymalam szczyt chamstwa!

Siadłysmy z mama na chwile na lawce,szwagierka tez siedziala moj tata stał obok i ja stalam na przeciwko lawki trzymajac wozek K na chodniku stalam bokiem zeby bylo jeszcze miejsce co by ludzie przechodzili bez problemu min pol metra bylo miejsca no i gadam gadam a tu nagle czuje ☠☠☠ z lewej strony,torebka ( taka przekladana mialam) (wiecie jak sie taka nosi - z tyłu.. ) nagle na moim brzuchu .. wszyscy zamarli ja sie patrze a stara pi z d a z mezem idzie i ona mnie tak tracila bo musiala isc kolo meza nie mogla przejsc przed albo za nim.. ojak zem zagotowala ,pewnie nic bym nie powiedziala gdyby nie to ze slysze iz ta pani komentuje coś do meza na moj temat .. no to mowie do niej :
d-"jakies przepraszam moze czy coś?"
Pi z d a- " to nie trzeba stać na srodku to bym nie musiala popychac! " ( wyobrazacie sobie? )
D-" mogla Pani wyminąc i nie isc kolo meza w jednym rzedzie tylko przed nim lub za nim, ja nie mialam gdzie sie z brzuchem przesunąc" ( wozek stał przedemną wiec dobre ze w niego nie wpadłam i sie raczka w brzuch nie wbila..)
Pi - coś odbarskneła ale nie usłyszalam...
D- ( wyobrazacie sobie -cisnienie 1500 ! mowie do niej .. wsumie to krzyklam bo Tej pani kultura byla na tyle duza ze nawet sie nie odwrocila do mnie tylko cały czas " szla" ... wiec byla juz kawalek dalej)
i krzykłam " niech pani schudnie wsumie to nie bedzie problemu z przechodzeniem" ... ona juz nic nie powiedziala a ja zaczelam sie smiac z ostatniego zdania..
Co za babsko! I kto mi powie ze baby są takie mile i poukladane! Pozniej tata mi mowi ze to nasza "sasiadka" z obok klatki i ze jest czasnieta i ze ma coreczke tez nawiedzoną ...
a pozniej jeszcze dodalam ze i tak Pani mezu du p y nie daje to chociaz chce chodzic kolo niego do sklepu ... ( ale to juz do nas mowilam nikt nie slyszal ) hahahaha ...

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:55   #3774
shestiger
Rozeznanie

Dziękuje dziewczyny
Ja to dziś latam ciągle siku a jakoś szczególnie nie piłam dużo :/ do tego raz wracając z wc tak mnie szarpnęło kilka rany na dole że aż zgięło ( miałam takie coś ostatni raz w niedziele) a teraz lekkie uczucie jak na @. Moc wrażeń można powiedzieć

A Cynamonowa się dziś odzywała czy przeoczyłam?
shestiger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 15:58   #3775
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Z rzeczy na biezaco:
Wlasnie zjadlam obiadek i wstawilam pierwsze pranie dla Edzia

Poza tym, postanowilismy z TZ, ze po otrzymaniu kluczy przewieziemy caly niewielki dobytek na nowe mieszkanie i moj TZ tam zamieszka i bedzie przeprowadzac remont a ja pojade do mojej mamy na wies I wszystko to po to aby nie powielac kosztow za mieszkanie. Modle sie aby remont poszedl sprawnie i abym nie zaczela rodzic u mamy Przeprowadzka bylaby dopiero za jakies 3 tyg, wiec moze czesc remontu juz zdazymy zrobic.
To juz tyle o sobie, od teraz postaram sie byc na biezaco z Wami, aczkolwiek nie dam rady nadrobic calosci, bo musialabym czytac do rana
Ale super wszystko opisałaś i że Ci się chciało jesteś pracująca więc Tobie Jakiereczko nie nadrabianie się wybacza

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
roboty nie jest dużo, ale tż to leniwy ...
przychodzi o 15 z pracy, zje obiad, potem deser i musi jeszcze odpocząć i póki się zabierze to mija dużo czasu
Pewnie myśli sobie, że skoro nie ma z tym dużo roboty, to spokojnie powoli zdąży

Cytat:
Napisane przez Marionette18 Pokaż wiadomość

U nas dzisiaj miły pan zarządca bloku roznosił kartki z informacją o podwyżce czynszu w związku z segregacją śmieci (okazało się, że to on rano dzwonił do drzwi, a potem za 1,5 h sąsiadka bo wzięła za nas pisemko ). I niestety nie wiem ile będzie nas to dokładnie kosztowało, a wybraliśmy opcję bez segregacji ale z tego co usłyszałam skrawkami w radiu w samochodzie różnica w opłacie będzie niewielka, ha
Stary 2013-06-27, 16:02   #3776
Anulka_p
Zakorzenienie

Co tam Belle? Rodzisz nam tu wreszcie?
Stary 2013-06-27, 16:04   #3777
iwona335
Zakorzenienie

Jaskierka dziekujemy za cenne informacje
wrzuc do klubu moze komus sie przyda
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 16:06   #3778
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość

Dziewczyny nie mam siły szczerze mówiąc się wyżalać ani tu, ani w klubie. Musi wszystko przeze mnie przejść i spłynąć, może wtedy będę umiała racjonalniej i bez takich emocji jakie mam w sobie o tym pisać. Przepraszam i dziękuję, jesteście nieocenione

Mam to samo teraz, nawet nie mam ochoty pisać nic, więc łącze się w bólu

Tweed śliczna jesteś

Cytat:
Napisane przez karolajn1987 Pokaż wiadomość
A my dalej nie wychodzimy. Nie mam juz sily ciągle jej rosnie ta bilirubina...
biedactwo, oby szybko wszystko sie unormowało

Cytat:

jaki mały, jak ty to robisz? Ja nie będe miała takiego na bank, jeszcze tydzien po porodzie Oli nie ładnie tak w doła wrzucać koleżanki, które mają ponad 100cm w pasie

Cytat:
hejoo nie nadrabiam

Mam NEWSA

super, już nie długo
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-27, 16:08   #3779
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Neni jak Ty dałaś radę prasować 5h??? szacun
Ty no nie wiem
Stanęłam przy żelazku i poleciaaaało
Jeszcze chodziłam i szukałam, czy na pewno to już wszystko
A potem spojrzałam na zegarek i w szoku byłam, bo obiadu niet, a mąż miał zaraz z pracy wrócić
Ale rozegrałam to sprytnie-jak tylko wszedł to wzięłam go za rękę i pokazałam ile się dziś napracowałam, a obiad w tym czasie się dogotowywał
Stary 2013-06-27, 16:09   #3780
aremalgos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość

Siadłysmy z mama na chwile na lawce,szwagierka tez siedziala moj tata stał obok i ja stalam na przeciwko lawki trzymajac wozek K na chodniku stalam bokiem zeby bylo jeszcze miejsce co by ludzie przechodzili bez problemu min pol metra bylo miejsca no i gadam gadam a tu nagle czuje ☠☠☠ z lewej strony,torebka ( taka przekladana mialam) (wiecie jak sie taka nosi - z tyłu.. ) nagle na moim brzuchu .. wszyscy zamarli ja sie patrze a stara pi z d a z mezem idzie i ona mnie tak tracila bo musiala isc kolo meza nie mogla przejsc przed albo za nim.. ojak zem zagotowala ,pewnie nic bym nie powiedziala gdyby nie to ze slysze iz ta pani komentuje coś do meza na moj temat .. no to mowie do niej :
d-"jakies przepraszam moze czy coś?"
Pi z d a- " to nie trzeba stać na srodku to bym nie musiala popychac! " ( wyobrazacie sobie? )
D-" mogla Pani wyminąc i nie isc kolo meza w jednym rzedzie tylko przed nim lub za nim, ja nie mialam gdzie sie z brzuchem przesunąc" ( wozek stał przedemną wiec dobre ze w niego nie wpadłam i sie raczka w brzuch nie wbila..)
Pi - coś odbarskneła ale nie usłyszalam...
D- ( wyobrazacie sobie -cisnienie 1500 ! mowie do niej .. wsumie to krzyklam bo Tej pani kultura byla na tyle duza ze nawet sie nie odwrocila do mnie tylko cały czas " szla" ... wiec byla juz kawalek dalej)
i krzykłam " niech pani schudnie wsumie to nie bedzie problemu z przechodzeniem" ... ona juz nic nie powiedziala a ja zaczelam sie smiac z ostatniego zdania..
Co za babsko! I kto mi powie ze baby są takie mile i poukladane! Pozniej tata mi mowi ze to nasza "sasiadka" z obok klatki i ze jest czasnieta i ze ma coreczke tez nawiedzoną ...
a pozniej jeszcze dodalam ze i tak Pani mezu du p y nie daje to chociaz chce chodzic kolo niego do sklepu ... ( ale to juz do nas mowilam nikt nie slyszal ) hahahaha ...
jesteś mega

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości