|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17
Cytat:
|
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda kapę już szykuje, bo się maluch wnet wykluje!-Mamusie VII-VIII 2013,cz.17
Cytat:
|
|
|
|
|
#3753 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jestem wykończona
![]() Prasowałam ponad 5 godzin i mam poprasowane wszystko dla Młodego Normalnie nogi mi się zrobiły takie grube ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-06-27 o 15:26 |
|||
|
|
|
#3754 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A pralka w szafie ... no cóż - oryginalnie ![]() Cytat:
Ja nawet Apap swój wzięłam, bo ....czasem braknie Dotka pięknie komoda Zuzi wygląda ![]() Madi - prasowałam na stojąco, ale teraz odczuwam skutki
|
|||
|
|
|
#3755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to szykuje nam się długonoga piękność ![]() Matko, ja przeczytałam najpierw "brawo za odwagę" ![]() Fiazo za mebelki. Chyba dużo roboty macie z tymi frontami, co?
|
|
|
|
|
#3756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3757 |
|
Wtajemniczenie
|
Neni no to brawa
. No nie dziwię się, że nogi puchną jak 5h prasowałaś . To teraz nogi wysoko do góry i odpoczywać .
|
#3758 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żebyś tylko w przedszkolu nie zaczęła rodzic |
|
|
|
|
#3759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i podpachy duże muszę mieć własne. |
|
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3761 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślałam, że w końcu zajmiemy się łóżeczkiem z Tżtem. Trzeba przenieść jedną komodę, a tu Tż ma szkolenie z pracy i będzie późno
. Znowu nici z łózeczka .---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Anulka widzisz a tu pokłady, podpaski i wszystko dają. Wiadomo, że będę miała swoje koszule itd. Ale się zdziwiłam, że tak wszystko dają oprócz tych chusteczek. Może dlatego, że u nas otworzyli taki "prywatny" szpital i porody są tam na NFZ i szpitale walczą o pacjentki
|
#3762 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Boze tweed Ty to chudzinka jestes! Oli za brzuszek. Wyglada bardzo dobrzeIwona za tydzienJa sie dzisiaj zmierzylam i pytam Tz jak myslisz ile mam cm w brzuchu? A ten 160! kochany mezus! Nie ma co![]() Ogarnelam siebie, ogarnelam kuchnie, robie salatke
Synek Nie opuszcze az do smierci Aparatka :gora: 09. 2011 dol: 01. 2012 Dietkuje!!! Edytowane przez Marionette18 Czas edycji: 2013-06-27 o 15:36 |
|
|
|
|
#3763 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3764 |
|
Zakorzenienie
|
roboty nie jest dużo, ale tż to leniwy ...
przychodzi o 15 z pracy, zje obiad, potem deser i musi jeszcze odpocząć i póki się zabierze to mija dużo czasu |
|
|
|
#3765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja nie znoszę podpasek. Używałam tamponów podczas @ i będzie mi ciężko z podpaskami. |
|
|
|
|
#3766 |
|
Zadomowienie
|
Jezeli chodzi o wczorajsze spotkanie w szkole rodzenia, to mowilismy o 3 etapach porodu. W kazdym z tych etapow polozna mowila o tym co sie z nami dzieje i jak mozemy sobie pomoc aby zlagodzic bol.
Zanim nastapi I etap porodu moze dojsc do odejscia czopu i jest to tylko i wylacznie informacja o tym, ze nasz organizm przygotowuje sie do porodu, ktory wkrotce moze nastapic (od kilku godzin do kilku tygodni). Nieraz moga wczesnie odejsc wody i w UK sie nalezy zglosic do szpitala (telefonicznie ) i w przeciagu 48h powinnysmy urodzic.Po 32tc warto zaczac pic herbate z lisci malin, ktora wg poloznej nie wywoluje bezposrednio skurczy, ale przygotowuje lepiej szyjke do porodu i przede wszystkim ma wplyw na szybsza regeneracje szyjki po porodzie Po 34tc warto zaczac robic regularny masaz krocza, ktory pomoze uniknac pekniec podczas porodu. W UK jak juz odczuwa sie skurcze regularne w odstepach 5min nalezy zadzwonic do szpitala i powiedziec o objawach, po jakiejs serii pytan oni decyduja czy powinna sie zjawic w szpitalu czy jest to tez falszywy alarm Juz to widze, jak w bolu bede im odpowiadac przez tel na pytania o date urodzenia, ktore to dziecko itp ![]() I etap - skurcze i rozwieranie sie szyjki. Przy pierwszym dziecku proces ten jest duzo dluzszy, niz przy kazdym kolejnym. Ma to zwiazek z tym, ze szyjka u pierworodki najpierw sie skraca a potem rozszerza, u wielorodki zas odbywa sie to jednoczesnie. Dlugosc porodu ma tez zwiazek z ulozeniem sie glowki dziecka (czy jest obrocona w strone spojenia lonowego czy tez w strone kosci ogonowej) i jak szybko ta glowka sie przekreca w trakcie skurczy. Na tym etapie lagodzic bol mozemy poprzez przekladanie cieplego recznika na krzyz, branie prysznica, masaz krzyza, chodzenie, bujanie sie na pilce, ruchy okrezne biodrani, jeczenie i ogolnie przyjmowac wszystkie pozycje, ktore przynosza nam ulge. Kazda kobieta ma swoj sposob i instynktownie wyczuwa co jest dla niej najlepsze. Najwazniejsze to ruszac sie, a nie lezec, bo to przyspiesza porod. Jezeli chodzi o opcje znieczulenia, to w UK sa trzy - gaz rozweselajacy, ktory nie ma wplywu na dziecko i nalezy go wdychac na poczatku skurczu dlatego, ze zaczyna dzialac dopiero po 20s - zastrzyk z ... zapomnialam Funkcja tego leku jest lagodzenie napiecia miesniowego i niestety ma on niewielki wplyw na dziecko, bo takze i miesnie dziecka przestaja byc napiete az do tygodnia czasu po porodzie.- epidural (zzo), ktory najbardziej lagodzi bol, ale tez utrudnia porod ze wzgledu na brak odczuwania skurczy. Przy zzo nie ma szans na chodzenie, ruszanie sie (bo tez nie ma juz takiej potrzeby), jest sie podlaczonym pod kroplowke (wprowadza sie lek stopniowo w trakcie) i pod cisnieniomierz (zzo ma wplyw na znaczne obnizenie cisnienia co moze zagrozic dziecku). Ma sie wiec wrazenie, ze jest to metoda czysto operacyna. Nie pamietam czy ma jakis bezposredni wplyw na dziecko, na pewno moze spowodowac intensywny bol glowy u rodzacej juz po tym jak lek przestanie dzialac. II etap - porod dziecka i tu natura jest na tyle silna, ze nic juz nie mozemy zrobic jak tylko dziecko z siebie wypchac W razie komplikacji lekarze zadecyduja o dalszym przebiegu porodu (czy zastosowac kleszcze, czy przeprowadzic cc itp)II etap - porod lozyska. W UK mozna poprosic o zastrzyk wspomagajacy jego odklejanie sie tuz po porodzie dziecka, po podaniu tegoz zastrzyku lozysko doslownie wyrywaja z ciebie. Jestem ciekawa czy ten zastrzyk zawsze tak pieknie odkleja lozysko i czy byly jakies przypadki uszkodzenia macicy przez takie wyrywanie ![]() To tyle z zapamietanych informacji, poza kilkoma ulotkami otrzymalam nareszcie liste szpitalna. I to chyba tyle
|
#3767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3768 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3769 |
|
Zadomowienie
|
Z rzeczy na biezaco:
Wlasnie zjadlam obiadek i wstawilam pierwsze pranie dla Edzia Poza tym, postanowilismy z TZ, ze po otrzymaniu kluczy przewieziemy caly niewielki dobytek na nowe mieszkanie i moj TZ tam zamieszka i bedzie przeprowadzac remont a ja pojade do mojej mamy na wies I wszystko to po to aby nie powielac kosztow za mieszkanie. Modle sie aby remont poszedl sprawnie i abym nie zaczela rodzic u mamy Przeprowadzka bylaby dopiero za jakies 3 tyg, wiec moze czesc remontu juz zdazymy zrobic. To juz tyle o sobie, od teraz postaram sie byc na biezaco z Wami, aczkolwiek nie dam rady nadrobic calosci, bo musialabym czytac do rana
|
#3770 |
|
Zakorzenienie
|
Mojego męża zaczarowało
![]() Wyszedł na balkon, popatrzył na ciuszki, zrobił zdjęcie... Co przychodzi do mnie, to oczywiście wózkiem musi pojeździć O rety, jak fajnie!
|
|
|
|
#3771 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tweed!! Wyglądasz zabójczo wręcz!!
|
||
|
|
|
#3772 |
|
Zadomowienie
|
A pytałam bo my mamy identyczne w jednym pokoju
![]() Neni jak Ty dałaś radę prasować 5h??? szacun ![]() Agrafka u mnie podobnie jak u Ciebie z tym szpitalem, położna kazała wziąć tylko chusteczki. Ale ja tam sobie po trosze wszystkiego spakuje i tak bo np. dają ubranka szpitalne ale jak będę chciała to założą moje, a ja chce moje nawet mm na życzenie w jednorazowych butelkach i kompot dla mam w dzbanku na korytarzu a i własnie, staram się też o poród w prywatnym szpitalu, gdzie można rodzić na NFZ, jest ciężko ale jak się uda to warunki już w ogóle vipowskie tylko własnie mi się skojarzyło, że mam wizytę i ktg u mojej gin ze szpitala nr 1 tego samego dnia, co wizytę kwalifikującą do porodu w szpitalu nr 2 muszę to jutro odkręcić ![]() Gratuluję rozpoczętych tc
|
|
|
|
#3773 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ikea i byly tanie,nie pamietam ile kosztowały ale bylo ich duzo sa pojemne i tanie
super.Kupie jeszcze na swoja bielizne chyba wykrakałaś spotkalam Margosie z Piotrusiem.. myslalam ze ucieka przedemną za krzaki ale jednak nie Podeszlam niesmiało czy to ona ( bo szłam od tylu:P) I nie moglam sie napatrzyć na Piotrusia jak sobie ciumkał ustami bez smoczka! Pozniej poznalam ja z małym K i szwagierką a pozniej spotkalysmy moja mame i jeszcze raz musialam sie pochwalic Piotrusiem Margosi mamusi mojej ) JEST TAAAAKII SŁODZIUUUTKKIIIIII OŁLŁ JEEEAAAA Cytat:
dzieki dziewczyny za mile słowa co do komody w tej pierwszej jest wszystko w kolejnosci co bedzie najbardziej potrzebne he .. na poczatku chusteczki,pampersy itp hihi korba PONIOSŁO CIE hahahaha ))) Cytat:
Cytat:
Karolajn nie martw sie,napewno porobia małej badania i bedzie wszystko wiadomo. pospacerowałysmy,wydalam troche ostatniej kasy .. i .. pokłocilam sie z baba pod blokiem juz nie moglam nie wytrzymalam szczyt chamstwa! Siadłysmy z mama na chwile na lawce,szwagierka tez siedziala moj tata stał obok i ja stalam na przeciwko lawki trzymajac wozek K na chodniku stalam bokiem zeby bylo jeszcze miejsce co by ludzie przechodzili bez problemu min pol metra bylo miejsca no i gadam gadam a tu nagle czuje ☠☠☠ z lewej strony,torebka ( taka przekladana mialam) (wiecie jak sie taka nosi - z tyłu.. ) nagle na moim brzuchu .. wszyscy zamarli ja sie patrze a stara pi z d a z mezem idzie i ona mnie tak tracila bo musiala isc kolo meza nie mogla przejsc przed albo za nim.. ojak zem zagotowala ,pewnie nic bym nie powiedziala gdyby nie to ze slysze iz ta pani komentuje coś do meza na moj temat .. no to mowie do niej : d-"jakies przepraszam moze czy coś?" Pi z d a- " to nie trzeba stać na srodku to bym nie musiala popychac! " ( wyobrazacie sobie? ) D-" mogla Pani wyminąc i nie isc kolo meza w jednym rzedzie tylko przed nim lub za nim, ja nie mialam gdzie sie z brzuchem przesunąc" ( wozek stał przedemną wiec dobre ze w niego nie wpadłam i sie raczka w brzuch nie wbila..) Pi - coś odbarskneła ale nie usłyszalam... D- ( wyobrazacie sobie -cisnienie 1500 ! mowie do niej .. wsumie to krzyklam bo Tej pani kultura byla na tyle duza ze nawet sie nie odwrocila do mnie tylko cały czas " szla" ... wiec byla juz kawalek dalej) i krzykłam " niech pani schudnie wsumie to nie bedzie problemu z przechodzeniem" ... ona juz nic nie powiedziala a ja zaczelam sie smiac z ostatniego zdania.. Co za babsko! I kto mi powie ze baby są takie mile i poukladane! Pozniej tata mi mowi ze to nasza "sasiadka" z obok klatki i ze jest czasnieta i ze ma coreczke tez nawiedzoną ... a pozniej jeszcze dodalam ze i tak Pani mezu du p y nie daje to chociaz chce chodzic kolo niego do sklepu ... ( ale to juz do nas mowilam nikt nie slyszal ) hahahaha ... |
|||
|
|
|
#3774 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje dziewczyny
![]() Ja to dziś latam ciągle siku a jakoś szczególnie nie piłam dużo :/ do tego raz wracając z wc tak mnie szarpnęło kilka rany na dole że aż zgięło ( miałam takie coś ostatni raz w niedziele) a teraz lekkie uczucie jak na @. Moc wrażeń można powiedzieć ![]() A Cynamonowa się dziś odzywała czy przeoczyłam? |
|
|
|
#3775 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jesteś pracująca więc Tobie Jakiereczko nie nadrabianie się wybacza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas dzisiaj miły pan zarządca bloku roznosił kartki z informacją o podwyżce czynszu w związku z segregacją śmieci (okazało się, że to on rano dzwonił do drzwi, a potem za 1,5 h sąsiadka bo wzięła za nas pisemko ). I niestety nie wiem ile będzie nas to dokładnie kosztowało, a wybraliśmy opcję bez segregacji ale z tego co usłyszałam skrawkami w radiu w samochodzie różnica w opłacie będzie niewielka, ha
|
|||
|
|
|
#3776 |
|
Zakorzenienie
|
Co tam Belle? Rodzisz nam tu wreszcie?
![]()
|
|
|
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
Jaskierka dziekujemy za cenne informacje
wrzuc do klubu moze komus sie przyda
|
|
|
|
#3778 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to samo teraz, nawet nie mam ochoty pisać nic, więc łącze się w bólu Tweed śliczna jesteś Cytat:
![]() Cytat:
jaki mały, jak ty to robisz? Ja nie będe miała takiego na bank, jeszcze tydzien po porodzie Oli nie ładnie tak w doła wrzucać koleżanki, które mają ponad 100cm w pasie![]() Cytat:
super, już nie długo |
||||
|
|
|
#3779 |
|
Zakorzenienie
|
Ty no nie wiem
![]() Stanęłam przy żelazku i poleciaaaało ![]() Jeszcze chodziłam i szukałam, czy na pewno to już wszystko A potem spojrzałam na zegarek i w szoku byłam, bo obiadu niet, a mąż miał zaraz z pracy wrócić Ale rozegrałam to sprytnie-jak tylko wszedł to wzięłam go za rękę i pokazałam ile się dziś napracowałam, a obiad w tym czasie się dogotowywał ![]()
|
|
|
|
#3780 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.

maly jest tak duzy, ze ciezko go bylo pomierzyc, wiec waga niby 3400, ale ani glowy ani brzuszka ani kosci udowej w calosci sie nie udalo "zlapac". Szyjka sie juz skraca, na KTG wychodzily delikatne skurcze.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Normalnie nogi mi się zrobiły takie grube 

.

ciągle jej rosnie ta bilirubina...