Chorwacja - zbiorczy - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-07, 11:03   #781
svamp
Zadomowienie

Dot.: Chorwacja - ile kasy na życie?

Cytat:
Napisane przez MorganLeFay Pokaż wiadomość
W Chorwacji moim zdaniem opłaca się wyłącznie płacić kartą, my placilismy zwykłą kartą z mbanku i kurs był dużo niższy w banku niż w kantorze.
Parę kun opłaca się kupić jedynie po to żeby np na straganach coś kupić np warzywa czy owoce, tam gdzie kart nie przyjmują.
potwierdzam, też mam kartę z mBanku i kurs był korzystniejszy niż w kantorze na miejscu i w Polsce
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 15:04   #782
pk89
Przyczajenie

Vodice ,Chorwacja kto był ?

Czy ktoś z Was był może w wakacje w miejscowości Vodice w Chorwacji i mógłby mi przesłać namiary na kwatery ?
Zależy mi na tym, żeby znaleźć coś bez pośredników, bo wyjdzie to znacznie taniej niż przez biura.
Jedziemy ze znajomymi w sierpniu w 6 osób, najlepiej jakiś apartament/ mieszkanie .
Proszę o pomoc
pk89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 21:40   #783
ewakowal
BAN stały

Dot.: Wakacje w Chorwacji :)

ja będę się wybierać na Pag na camping Śimuni Village Kempin. polecano mi to miejsce, a skusiła mnie cena. Miejscówka załatwiana przez bp margotravel. Może coś o miejscu słyszałaś?
ewakowal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 09:02   #784
medusska
BAN stały

Dot.: Chorwacja 2013

Nie jeździłam na objazdówki z Rainbow Tours, ale za to w maju miałam okazje być na tego rodzaju wyjeździe z Matgotravel z Wrocławia. I szczerze Ci polecam bo na prawde takie podróżowanie to fajna sprawa (przynajmniej dla mnie). Mozna dużo zobaczyć i wiele się dowiedzieć.

A jeżeli chodzi o podróżowanie na własną rękę to też jest fajne ale jeżeli chcę głównie odpocząć i pobyczyć się na plaży a tak żeby ktoś mi opowiedział co gdzie i kiedy to chyba fajnie z przewodnikiem zresza zależy co kto lubi
medusska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 21:09   #785
molka11
Rozeznanie

Dot.: Vodice ,Chorwacja kto był ?

Ja byłąm w Vodicach 2 lata temu. Wynajmowaliśmy mieszkanie od Polaka. Mieszkanie 2 pokojowe z klimą, tarasem, kuchnią. Spalismy tam w 6 osób (1 para na materacu dmuchanym). Jesli jesteś zainteresowana to podeślę Ci kontakt na priv.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 10:12   #786
pk89
Przyczajenie

zdążyliśmy już ze znajomymi znaleźć coś w tym czasie ,ale dzięki za odzew jak Ci się w ogóle tam podobało ? my jedziemy 30 lipca , plaże żwirowe? a życie nocne jak wygląda? Zadowoleni wróciliście?
Stary 2013-06-22, 15:40   #787
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania_2007 Pokaż wiadomość
Odswiezam watek

planujemy wycieczke do Chorwacji autem. Jedziemy z okoli Zielonej Gory na 10 dni w polowie lipca. To wiemy. Teraz zastanawiamy sie gdzie jechac? Co mozecie polecic? Myslalam o wyspie Murter, moi rodzice byli rok temu...Ale zastanawiam sie czy jednak nie wybrac czegos blizej. Bo zeby dojechac do Murter trzeba prawie cala Chorwacje przejechac. I jednak zalezy mi tez na Dalamcji. MOze mozecie polecic jakies noclegi sprawdzone. Chcialibysmy apartament dla 4 osob ale z dwoma pokojami. I jezeli jedziemy autem zwiedzanie musimy tez sami zorganizowac czy sa tam jakies lokalne biura w ktorych mozna wykupic wycieczki fakultatywne? Na co zwrocic uwage przy takim wyjedzie? To bedzie nasz pierwszy raz wiec mamy tysiac pytan bez odpowiedzi. Z gory dziekuje ))
a jakie masz oczekiwania? Cisza i spokoj czy imprezownia? Bylam w Cro 4 razy, w tym roku jade piaty, mialam baze w roznych czesciach kraju, moge cos polecic
Pierwszy raz bylam w Duce kolo Omisa, 25 km na poludnie od Splitu. Miasteczko sliczne, pieknie polozone. Nieduze, bez wielkich tlumow.
Z wysp bylam na Krku, ale moim zdaniem Dalmacja o wiele ladniejsza i tansza. Choc dalej.
Co do Plitwic, to mozesz je zobaczyc po drode, zatrzymac sie tam na jedna noc bo to zwiedzanie na kilka godzin i rano pojechac dalej.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-23, 04:48   #788
kalincia
BAN stały

O, ja właśnie jadę do Duce koło Omiszu za 10 dni. Czy gdzieś w okolicy można kupić świeżą rybę z łodzi albo na targu? Czy gospodarze sprzedają swoje domowe wino? Czy jakąś konobę polecasz w szczególności? Proszę, napisz wszystko, co może być przydatne.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 09:54   #789
katja_24
Zakorzenienie

Nic nie wiem na temat targu rybnego a Omiszu, ale w Splicie targ jest. Konoby tez nie polece, ale moge odradzic pizze z pizzerii. Jadlam dwa razy i byla niedobra. Dobra jest tylko sprzedawana na trojkat, taki fastfood. Ta w calosci jest sucha jak wior i bez smaku. I to nie tylko w Omiszu.
Natomiast w kwestii trunkow mam wiecej do powiedzenia Przynajmniej w dwoch miejscach mozna bylo ( 4 lata temu) kupic alkohole domowej produkcji. Kawalek za stacja benzynowa ma stoisko niejaki Darko, pojawia sie na ogol poznym popoludniem jak jest juz chlodniej. Przed kupnem trunku mozna a nawet nalezy sprobowac z plastikowego kubeczka. Jesli lubisz slodkie alkohole, to polecam nalewki owocowe (wisniowa, gruszkowa) i koniecznie proszek (slodkie wino bodajze z rodzynek).
Nie wiem, co jeszcze chcesz wiedziec? Bo duzo by pisac. Moge Ci tez powiedziec, co warto zobaczyc bedac w tamtym rejonie.
Małz mi podpowiedzial , ze ryby byly sprzedawane z kutrow w jednym miejscu. Jadac od Splitu trzeba przejechac przez most (przez Cetine), minac "centrum" i po prawej stronie jest przystan rybacka.

Edytowane przez katja_24
Czas edycji: 2013-06-23 o 13:17
Stary 2013-06-23, 10:19   #790
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Ja byłam kilka lat temu, plaże w mojej części były głównie kamieniste. My spędzaliśmy wieczory raczej w knajpkach niż dyskotekach i trochę tego tam było. Noclegi można znaleźć w ciemno przez biura turystyczne w każdej miejscowości.

Na pewno świetnie wypoczniecie, miłej zabawy
Stary 2013-06-27, 23:59   #791
maja_raffi
Przyczajenie

Ja w tym roku się wybieram na wakacje do Chorwacji i słyszałam już wiele plotek, że jest drogo, że z pogodą też rożnie bywa i jestem ciekawa jak to jest bo chciałabym spędzić urlop przyjemnie, bez stresów związanych z wysokimi kosztami pobytowymi...dajcie znac
maja_raffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 01:10   #792
Whim
...

Cytat:
Napisane przez maja_raffi Pokaż wiadomość
Ja w tym roku się wybieram na wakacje do Chorwacji i słyszałam już wiele plotek, że jest drogo, że z pogodą też rożnie bywa i jestem ciekawa jak to jest bo chciałabym spędzić urlop przyjemnie, bez stresów związanych z wysokimi kosztami pobytowymi...dajcie znac
Nie jest drogo, porównywalnie do Polski.

Whim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 08:51   #793
p_olcia
Przyczajenie

Jest coraz drożej ale to chyba jak wszędzie. Najdrożej jest na wyspach, na które pływają promy bo transport jedzenia kosztuje. Dla porównania jeden rok byłam na KRK (most) i było dwa razy taniej niż na Rabie (prom). Ponadto nieraz bardziej opłaci się zjeść w knajpie niż kupować produkty w markecie i samemu gotować. W tym roku jedziemy na Cres na 2 tygodnie, mamy studio z kuchnią w pełni wyposażoną i zabieramy cały bagażnik jedzenia ponieważ nie ma na wszystko i wolimy dłużej zostać i więcej zwiedzić a skromniej zjeść - coś za coś
Stary 2013-06-28, 09:32   #794
katja_24
Zakorzenienie

No z tym porownaniem do Polski to troche przesadzilas. Noclegi w cenach jak w Pl, ale w sklepach wiekszosc rzeczy drozej. Mieso, soki, piwo sa drozsze. Slodycze, owoce, jogurty trafiaja sie wcenach zblizonych do naszych.
Wejdz sobie chociazby na strone chorwackiego Lidla to zobaczysz.
Pogody nikt Ci nie zagwarantuje, ale im dalej na poludnie tym cieplej.
Stary 2013-06-28, 13:50   #795
ricca166
Wtajemniczenie

Hmm. Jak byłam ostatnio ( kilka lat temu) na 10 dni to wyszło dokładnie 1400 zł za osobę ( 250 paliwo,autostrady 600 kwatera pamątki,promy jakies 150 ) czyli wyszło nam na osobę jedzenie 500 zł,a gotowaliśmy sami w domu. Trzeba przyznać że stołowanie się w restauracjach chorwackich jest drogie, więc omijaliśmy je.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 16:44   #796
UrszulaB
Raczkowanie

Ja byłam pierwszy raz kilka lat temu, od tego czasu co roku wracamy do naszych kochanych Vodic. Gorąco polecam.
Stary 2013-07-01, 09:19   #797
pk89
Przyczajenie

Super, już nie mogę się doczekać tego wyjazdu czy są jakieś miejsca ,które szczególnie polecacie ?
Jak plaże wyglądają ? Pewnie trzeba przygotować się na tłok ?
Stary 2013-07-01, 12:30   #798
UrszulaB
Raczkowanie

Czy ja wiem, nie jest tam tak tłoczno. Polecam zaopatrzyć się w gumowe buty do wody, plaże są kamieniste (możesz je kupić np w decathlonie).
Stary 2013-07-03, 13:30   #799
ridja devojka
Zakorzenienie

Dla mnie też Chorwacja jest niesamowicie droga (przynajmniej okolice Dubrownika), szczególnie biorąc pod uwagę region. W porównaniu do Czarnogóry, która jest odrobinę na południe, a jest tak samo piękna ceny są sporo wyższe. Ja już raczej się do Chorwacji nie wybiorę, chyba, że na jakąś krótką wycieczkę w drodze do/z innych państw regionu. Rok temu odwiedziłam kilka państw bałkańskich, a jedzenie w Dubrowniku było najdroższe i najmniej smaczne.
Stary 2013-07-03, 14:02   #800
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Dla mnie też Chorwacja jest niesamowicie droga (przynajmniej okolice Dubrownika), szczególnie biorąc pod uwagę region. W porównaniu do Czarnogóry, która jest odrobinę na południe, a jest tak samo piękna ceny są sporo wyższe. Ja już raczej się do Chorwacji nie wybiorę, chyba, że na jakąś krótką wycieczkę w drodze do/z innych państw regionu. Rok temu odwiedziłam kilka państw bałkańskich, a jedzenie w Dubrowniku było najdroższe i najmniej smaczne.
Bo to jest miejsce nastawione wyłącznie na turystów, czyli "jak ściągnąć z ludzi najwięcej kasy przy najmniejszym narobieniu się" i mam tu na myśli wszystko, od mieszkania, poprzez jedzenie, pamiątki i usługi. Chorwacji nie zobaczysz w Dubrowniku ani w Splicie, trzeba samemu jej szukać. Jest mnóstwo niemal dziewiczych miejsc z jedzeniem miejscowym aż palce lizać i z mega tanimi domkami.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 16:10   #801
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Bo to jest miejsce nastawione wyłącznie na turystów, czyli "jak ściągnąć z ludzi najwięcej kasy przy najmniejszym narobieniu się" i mam tu na myśli wszystko, od mieszkania, poprzez jedzenie, pamiątki i usługi. Chorwacji nie zobaczysz w Dubrowniku ani w Splicie, trzeba samemu jej szukać. Jest mnóstwo niemal dziewiczych miejsc z jedzeniem miejscowym aż palce lizać i z mega tanimi domkami.
No, masz rację, ale myślę, że autorka wątku nie miała na myśli odkrywania Chorwacji na własną rękę Ja dużo bardziej wolę Bośnię, Macedonię czy chociażby Czarnogórę, choć tam też ciężko znaleźć plażę, na której nie wiałoby komerchą.
Stary 2013-07-04, 18:35   #802
karolinaa
Wtajemniczenie

Chorwacja - Poljica

Witam

Przepraszam za powielam temat . Za miesiąc wybieram się na 2 tygodnie to miejscowości jak w temacie . Czy był już ktoś tam ? Jeśli tak jakie macie rady /sugestie w kwestii zwiedzania , jedzenia , klimatu itd

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 19:10   #803
MiniMonix
Zakorzenienie

Hej dziewczyny Mamy w planach wakacje w Chorwacji i jesteśmy ciekawi jak wychodzi cenowo. Planujemy wybrać się z inną parą, żeby podzielić się kosztami paliwa.
Głównie chodzi nam o nocleg i obiady. Gdzie szukać prywatnych kwater?

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-07, 19:31   #804
Agus_bebe
Raczkowanie

MiniMonix - mnie zeszłoroczne wakacje w Chorwacji wyniosły 2750 złotych (15 dni), jechaliśmy autem w cztery osoby, apartament kosztował 80 e za dobę, śniadania robliśmy sobie sami + jakies przekąski na plaże, a wieczorem chodzilismy do restauracji. Na ostateczną cenę składało sie również ubezpieczenie, koszt zakupu materaca i parasola oraz trochę prowiantu w Polsce.
Agus_bebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-08, 08:24   #805
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agus_bebe Pokaż wiadomość
MiniMonix - mnie zeszłoroczne wakacje w Chorwacji wyniosły 2750 złotych (15 dni), jechaliśmy autem w cztery osoby, apartament kosztował 80 e za dobę, śniadania robliśmy sobie sami + jakies przekąski na plaże, a wieczorem chodzilismy do restauracji. Na ostateczną cenę składało sie również ubezpieczenie, koszt zakupu materaca i parasola oraz trochę prowiantu w Polsce.
Hm, my właściwie chcemy na tydzień wyjechać. Ale jeśli jest tak jak napisałaś, to cenowo jest całkiem ok A w jakiej miejscowości byliście?

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-08, 09:02   #806
molka11
Rozeznanie

W Vodicach jest plaża kamieniska, ale przy promenadzie zbudowane też są takie platformy betonowe na których można się opalać. Buty do wody o których ktoś wyżej wspomniał moim zdaniem to konieczność - w wodzie są jeżowce.
W Vodicach jest sporo sklepów spożywczych i targ owocowo-rybny, więc można nastawić się na gotowanie. Jest też sporo knajpek (mogę polecić jedną restaurację).
My jeździliśmy też na inne plaże. Polecam pieszą wycieczkę do Tribunia. Z Vodic można też wybrać się do Sibenika oraz na do parku Krka.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 13:18   #807
Agus_bebe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Hm, my właściwie chcemy na tydzień wyjechać. Ale jeśli jest tak jak napisałaś, to cenowo jest całkiem ok A w jakiej miejscowości byliście?
Byliśmy w Primosten, jakieś 30 km od Vodice
Agus_bebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 15:56   #808
adriano91
Przyczajenie

Chorwacja - Zadar, szukam osoby i noclegu !!

Witam, mam na imię Adrian 22 lata, Płock. Studiuje, pracuje, prowadze mala dzialalnosc. Nie jestem chory, nie gryze, nie naleze do "brzydkich", z opinii płci przeciwnej wynika ze jestem bardzo przystojny.. ale mniejsza z tym, nie o to tu chodzi.

Planuje wylecieć 25.07 i wrócić 03.08. Wylot z Warszawy, bilet lotniczy w tę i z powrotem wraz z opłatami i bagażami - 399zł !! (Rezerwacja do jutra do godz. 18 !).

Szukam drugiej osoby, najlepiej płci przeciwnej w podobnym wieku na wspólny wyjazd. Nic nie sponsoruje bo nie szukam taniej ...... Szukam osoby z którą będę mógł spędzić wakacje.
Możliwe że polecą z nami moi znajomi z Tychów - kolega z narzeczoną. Ale nie jestem na nich pewien ze na 100% polecą- raczej watpie. Oczywiście więcej informacji udziele zainteresowanej osobie itd itd pod adresem e-mail : gheat@autograf.pl.

****Ponad to szukam NOCLEGU dla 2óch lub 4ech osób, pokój 2 osobowy lub dwa dwu osobowe w Zadarze, Bibijne lub pobliskiej okolicy koniecznie z KLIMATYZACJĄ w terminie 25.07 - 03.08. *******

Czekam na szybką odpowiedź ze względu na konieczność rezerwacji lotu - termin wygasa jutro o godz 19.00 !!

Jeśli nikt nie jest chetny w tym terminie itd...

jest mozliwosc pojechania samochodem w czwórkę od 30.07 na 9 noclegów. TANIEJ wychodzi samolotem !!!

CZEKAM NA SZYBKIE ODPOWIEDZI w sprawie wyjazdu oraz od najemców z noclegami.
adriano91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-10, 13:28   #809
lioele
Rozeznanie

Kuny można wymienić też w kantorze w Polsce?
Czy tylko euro i na miejscu dopiero kuny?
Co do pieniędzy ile najlepiej wziąć ze sobą na 10 dni? Kiedy w sumie wyżywienie(śniadania i obiadokolacje) mam opłacone,wycieczki fakultatywne itp. Chodzi mi o pieniądze na jakieś drobne wydatki - pamiątki,jakieś piwo,może jakiś mały obiad itp?
Wiem , że to zależy , ale do Chorwacji jadę pierwszy raz i nie wiem za bardzo jakich cen się spodziewać i na jaką kwotę się nastawić
lioele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-10, 13:33   #810
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lioele Pokaż wiadomość
Kuny można wymienić też w kantorze w Polsce?
Czy tylko euro i na miejscu dopiero kuny?
Co do pieniędzy ile najlepiej wziąć ze sobą na 10 dni? Kiedy w sumie wyżywienie(śniadania i obiadokolacje) mam opłacone,wycieczki fakultatywne itp. Chodzi mi o pieniądze na jakieś drobne wydatki - pamiątki,jakieś piwo,może jakiś mały obiad itp?
Wiem , że to zależy , ale do Chorwacji jadę pierwszy raz i nie wiem za bardzo jakich cen się spodziewać i na jaką kwotę się nastawić
A do jakiej miejscowości jedziesz? Ile pijesz alkoholu? Kupujesz dużo pamiątek? Wydaje mi się, że w niektórych kantorach w PL są kuny, najlepiej iść i sprawdzić

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości