![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() PILNE: Zerwane więzadło u psa .
Od przedwczoraj mój pies nie staje na lewą tylną łapę.
Wczoraj byłam z nim u weta i okazało się, że ma zerwane więzadło w łapce. 24 marca czeka go operacja... Mam pytanie: czy miała któraś taki lub podobny przypadek? Jak wygląda później opieka nad takim psem? Czy będzie łapę miał w gipsie? Potrzebuję wszelkich informacji na ten temat. Albo jakiś linków, czegokolwiek... ![]() ![]() ![]() Znalazłam taki wątek, ale jest stary i nie wiem, czy ktoś mi odpisze, a ja potrzebuję pilnie informacji!!!!!!!!!!!!!!! !
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: PILNE: Zerwane więzadło u psa .
hmm...nie wiem jak to jest dokładnie z psem ..wiem jak to jest z człowiekiem.
Ja mialam 3 razy naderwane wiązadło to wsadzali mi nogę w gips a później rehabilitacja wiem że przy zerwanym powinni go zoperować i domyślam sie że tak samo usztywnić łatpkę..później ćwiczenia aby rozruszać mięśnie... te operacje sa cięzkie a ta kontuzja jest odnawialna po takich wypadkach ;/
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
troche czytałam o zerwaniu więzadła krzyżowego przedniego (zakładam, ze o to chodzi) u psa, czas powrotu do zdrowia zależy od masy i wieku psa i od rodzaju przeprowadzonej operacji, ale przez miesiąc- dwa pies pewnie będzie uziemiony- tzn wyjście na dwór tylko za potrzebą- a potem rehabilitacja. Jak wpiszesz w google zerwanie więzadła krzyżowego przedniego u psa wyskoczy ci dużo stron
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Najlepiej dokładnie wypytaj weta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
Już pytałam.
Nie powinno być tak źle... "Nie powinno ". Tak, Majla.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Moj piesek mial zerwane wiezadlo 2 razy. Za pierwszym w lewej lapce. Chcieli go uspic (klinika znana i dobra w Gdansku, ktora mi polecono - w innych w ogole nie chcieli rozmawiac) bo bylo to dosyc mocno i pies by tylko cierpial, ale nie pozwolilam i powiedzialam ze maja operowac. Wygladalo to tak, ze ogolili mu lapke, go otworzyli pod narkoza, zrobili co trzeba i zaszyli. Latal w tym lejku na glowie i pozniej sciagnieto mu szwy. Na poczatku bardzo cierpial, siedzielismy z nim non stop przez pierwsze dni. Sciagnieto mu szwy i coraz czesciej stawal na lapke i we wlasnym zakresie robilismy mu "rehabilitacje". Jeszcze nie doszedl calkowicie do siebie i zerwalo mu sie wiezadlo w drugiej lapce. Powiedzieli ze jeszcze na tej nie staje wiec nie mozliwe jest, ze pies dojdzie do siebie i bedzie sie poruszal. Jedyna opcja jest uspanie psa, bo jeszcze takiego przypadku nie bylo, a co dopiero mowic o dojsciu do siebie. Oczywiscie nie dalam za wygrana. Pieska operowano i do dzis lata jak szalony
![]() Edit: aa i to nie buldog ze zdjecia, tylko moj mieszaniec cockera z pudelkiem. Moje malutkie slicznosci, ktore ma kosci i cala budowe pudelka a sile i predkosc cockera, stad te problemy ^^. W zalaczniku zdjecie, zebys wiedziala mniej wiecej jaki jest (wiekosc, waga itd ma wplyw na dojscie do siebie) tylko nie zwracaj uwagi na jego stan siersci. Zdjecie zrobione po wykompaniu sie w jeziorku i wytarzaniu w piachu... ahh uwielbia to... Edytowane przez Fureyka Czas edycji: 2010-03-19 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
Dzięki
![]() No proszę, o kołnierzu nie miałam pojęcia... A jak wyglądało wyprowadzanie psa w celu załatwienia potrzeb fizjologicznych? I rehabilitacja? A Twój pies spał na łóżku czy raczej na dywanie? Mój śpi na łóżku i może być problem...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Wyprowadzanie bylo dosyc latwe. Mieszkalam w domku z ogrodkiem, wiec co jakis czas po prostu wystawialismy go na trawke. "Kustykal" i skakal na trzech lapkach, ale zalatwial swoje potrzeby. Oczywiscie siusiu kupka i do domku, bez spacerow.
"Rehabilitacje" robilismy we wlasnym zakresie. Masowalismy mu lapke i ruszalismy ja. Na poczatku delikatnie, pozniej jak juz doszla do siebie to intensywniej, oczywiscie wszystko po zdjeciu szwow. Piesek nigdy nie spal w naszym lozku bo tego nie toleruje. Lozko jest moje, pies "pietro nizej" czyli na podlodze w swoim lozeczku (po zabiegu na kolderce, bo w lozeczku bylo mu nie wygodnie). Nie boj sie, piesek sobie da rade, a Ty badz silna i pomagaj mu jak mozesz ![]() Edytowane przez Fureyka Czas edycji: 2010-03-20 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
Mam 2 psy
![]() Pierwszy to właśnie Majlo. Ma 7, 5 roku, a drugi to Melman, 30 czerwca będzie miał 5 lat. Melman też miał zapalenie trzeciej powieki ![]()
![]() |
#10 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
I jak sie ma Majlo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
Podczas otwarcia łapy miało się okazać, jaką metodą będą operować. Jeżeli miałby zerwane tylko niektóre włókna, to otwieraliby łapę w okolicach rzepki, a jeżeli zerwane byłoby całe, to od rzepki do ' biodra'. Metoda była ta druga. Musieli operować szerzej, bo miał zerwane.
Opatrunek ( nie gips, ale też taki sztywny) miał mieć na 5 dni, ale jednak ma na 2 tygodnie, do 7 kwietnia . Od wczoraj troszkę go stawiam na podłodze lub na dywanie, bo ile można tylko leżeć ![]() Biorę go na rękach na ogródek , żeby się załatwił i jakoś sobie na razie radzimy ![]() Przy okazji usunęli mu także brodawkę. Dzięki, że zapytałaś ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Aaj duzy ten opatrunek, ale to chyba lepiej dla psiaka. Mysle ze w takim sztywniejszym szybciej bedzie na niej kustykal. Ladnie sobie juz staje, bedzie dobrze. Usciskaj Majlo i zycz mu powrotu do zdrowka, a Ty sie nim dalej opiekuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
Dzięki
![]() ![]() ![]() Dzisiaj byliśmy u weta na kontroli . Dostał 2 zastrzyki. Już sobie spaceruje trochę po mieszkaniu, ale nie dużo, bo nie chcę, żeby poszło mu drugie więzadło... ![]() Chodzi trochę po ogródku no i czasem po pokoju, bo też nie chciałabym ciągle leżeć ![]() Teraz sobie śpi. Później wyjdziemy na dwór ![]() A, ja też kupiłam " lejek" , tzn: kołnierz, ale nie jest mu potrzebny ![]() ![]() A jak tam Twoje psiaki?
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ma dobry opatrunek, wiec ma szczescie, ze nie trzeba kolnierza
![]() Moj mieszaniec ma sie dobrze, juz sie staruszek robi, ale dalej lata jak szczeniak. Buldozek po zabiegu na trzecia powieke ma sie dobrze. Jeszcze dzis zakrapiam mu oczko i koniec leczenia. Robi sie z niego duzy i grubiutki buldi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
O, to dobrze
![]() Mój Majlo chciałby już biegać, ale mu nie pozwalam... Za to z drugim psem będę musiała jechać do weta, bo znowu ma czerwone oczy i strasznie łzawi...
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witam.
Moja 8 letnia suczka jest tydzień po zdjęciu szwów,miała operowane obie tylne łapki.Zerwane więzadła kolanowe,ma implanty i powoli wraca do zdrowia,tzn do normalnego zycia.Nie ma żadnych usztywnień na łapkach,musiałam uwazac by nie chodziła przez pierwsze trzy dni po operacji,teraz moze powoli dreptać po domu.Spała w łóżku,teraz ma namiastke tego na podłodze,dałam jej naszą koldre i ma miękko i wygodnie,na łóżko nie próbuje nawet wskakiwac.Zakaz skakania i chodzenia po schodach chyba do końca życia,może ze względu na rase,jest to york ![]() Zycze powodzenia,wytrwałości i cierpliwosci... ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Obie za jednym razem
![]() ![]() Mojego Majla też znosiłam, strasznie wyglądały pierwsze dni... Ten jego wzrok, że nie może biegać... Ja też zrobiłam mu posłanie na podłodze, ale on nauczony jest spać na łóżku. Na początku tylko stał przed nim i czekał, aż go ktoś nie podsadził, później próbował wskakiwać. Ileż ja się nakrzyczałam... ![]() 24 marca minie rok od operacji. Trochę chodzi sam po schodach, trochę go znoszę. Tak, ograniczenie ruchu obowiązkowo. Niedawno pisałam, że znowu coś miał z łapą, ale prawą tylną. Od razu zero chodzenia po schodach, krótka smycz, siusiu i do domu. A jak byłam z moim u weta, była też para z yorkiem. Miał/a ? to samo. Właścicielka mówiła, że zamiast zeskakiwać na dół to on/ ona podskakiwał/a najpierw do góry i dopiero spadał/a na podłogę. ![]() Tak, z tym wychodzeniem to masakra! Jak mi się chciało płakać, kiedy postawiłam go na trawie, a on patrzył takimi smutnymi oczyma! ![]() To jego kuśtykanie... ![]() Majlo to prawdopodobnie mieszaniec jamnika z kundelkiem, i nie wiem dlaczego, ale dla mnie jamniki (i mieszańce jamników) mają najbardziej smutne i tęskne spojrzenia... Napisz , jak tam po zdjęciu szwów.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam
Szwy były zdjęte tydzień temu w piatek,teraz byłam na kontroli. Wet był zadowolony,powiedział, że ładnie sie zagoiło i ogólnie jest ok,implanty są na swoim miejscu,stanu zapalnego już nie ma.Musze tylko uważać,żeby za duzo nie chodzila,bo za bardzo obciąża jedną lapke,staje pewnie na jednej a druga jest mało uzywana.W tej na którą nie staje miała własnie stan zapalny i pewnie ją bolała,dlatego teraz uznała,że ta łapka jest nadal niesprawna,ponoć psy nawet po paru miesiacach nie chcą stawac na operowaną łapke.Ja mam ten problem,że były obie operowane.. Dostala tabletki przeciwzapalne na 10 dni i potem znów do kontroli. A jesli chodzi o spojrzenie,to coś w tym jest.Z tych mądrych,błyszczących oczu można wszystko wyczytac.Mój drugi psiak Otis obchodzi sie z Daisy jak z jajkiem,jakby wiedział,że nie może jej zaczepiac,położy sie na przeciw niej i tylko patrzy.Mądre i kochane te psiaki ![]() Mam pytanko.Czy Twoj piesek miał jakies rehabilitacje na tą lapke,jakies masaże,bo słyszalam o czymś takim. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wiesz, słyszałam o rehabilitacji, ale mój żadnej nie miał. Pisałam kiedyś z dziewczyną z Wizażu, której pies miał rehabilitację i też chyba na 2 łapy. Jej nick to ScarletRose Napisz do niej, może odpowie. Tu też masz na ten temat: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t=wi%EAzad%B3o Szczerze podziwiam za wytrwałość i stres, który oboje przeszliście ![]() ![]() ![]() Pisz dalej co z pieskiem. Mój ostatnio znowu kulał, ale na drugą łapę (tylną). Od razu krótka smycz i póki co...No, żeby nie zapeszyć ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Mój psiak miał operacje tylnej prawej łapki, diagnoza: zerwanie więzadła w łapce. Operacja odbyła się w piątek, tj 6 dni temu. Pies na drugi dzień od razu zaczął stawać na operowaną łapkę co mnie bardzo zdziwiło i pozytywnie zaskoczyło. Oczywiście oszczędzałam go żadnego biegania, skakania, szaleństw. Wczoraj bylismy na ostatnim zastrzyku przeciwbólowym i przeciwzapalnym, a zdjęcie szwów w środę. Psiak nie kulał ani nie podnosił łapki aż do dzisiaj...Lekko kuleje co mnie martwi, czy to normalne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zależy od tego czy było więzadło budowane z własnego czy sztucznie robione ale to fakt pies szybko zaczyna chodzić. Mi kazali jak najmniej z nią chodzić i nie nadwrężać łapy. nie masz co się martwić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a i starać się aby nie skakał na łóżko ani fotele itp
---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- im bardziej płasko tym lepiej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Tak, tak wiem! Było bardzo trudno, bo Borys spał w łóżku do tej pory i ani przez chwilę nie myślał o zrezygnowaniu
![]() Dzięki, pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj musialam na chwilę wyjść, pies nie ma opatrunku ani kołnierza, ponieważ lekarz stwierdził, że nie jest to konieczne i on nie jest zwolennikiem. Do tej pory było wszystko w porządku, ale dzisiaj moja mama nie dopilnowała malca i wygryzł sobie dwa szwy. Co prawda jest już tydzień po zabiegu, rana się nie otwarła i wydaje się być zrośnieta, aczkolwiek umówiłam się do lecznicy. Czy ktoś mi może napisać jak postępować w takiej sytuacji? Mam nadzieję, że nie będą mu tego znowu zszywać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
|
Cytat:
Po zdjęciu opatrunku trzeba było pilnować łapy, bo goiła się i swędziała, a Majlo ją lizał. Dziwne, że Twój pies nie ma opatrunku ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A mój miał opatrunek założony zaraz po operacji, ale wet stwierdził, że Borys ma strasznie krótką łapę i się mu to momentalnie zsunie. Właśnie mój psiak czasem polizał, ale zaraz zwracałam mu uwagę. Dzisiaj niestety się nie udało, wróciłam od weta niedawno, niestety mój wet jest na urlopie i przyjęła nas jakaś inna lekarka. Stwierdziła, że nie jest źle, że po tygodniu ta rana już jest w miarę, dała mu zastrzyk na obrzęk oraz antybiotyk. W niedziele na kontrolę, a we wtorek zdjęcie szwów. Zakupiłam również kołnierz żebym nie miała więcej niespodzianek. Ogólnie psiak po zastrzyku chodzi bez zarzutu i to w zasadzie chodzi normalnie już od 3 doby po operacji, aż sam wet był zaskoczony i mówił, że jeszcze może zacząć kuleć...No i zaczął wczoraj pokulewać, ale staje na łapce, używa jej i jest zadowolony, więc nie boli go aż tak. Oczywiście teraz leży smutny, bo Pani założyła mu kołnierz, który utrudnia mu życie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
|
Cytat:
![]() A jak wet zdjął mu opatrunek i pogładził po szwach, to tak popatrzył na niego z wdzięcznością ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja jutro mam wizyte co do szwów, bo chce zobaczyć jak to wygląda. Ale według mnie jest wszystko w porządku także. No i we wtorek myślę, że już mu je wyciągną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.