Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013,część IV - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-30, 20:54   #1591
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013,część IV

[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;41573806]Taki sens, że jak nie będę się uczyć, cofną mi rentę. Po drugie, źle znoszę dłuższe przerwy w nauce i obawiam się, że mogłabym się nie dac rady potem uczyć do matury. Po trzecie, muszę się stad wynieść, bo zwariuje.

Czy ja dobrze zrozumiałam ze strony UJ, że wnioski o akademik można było składać do 24 czerwca?[/QUOTE]

Na pewno do 24 czerwca składali ci co już studiują a ci których przyjmą na 1 rok mają inny termin.
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 20:58   #1592
Morn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favourite Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Też jestem tegoroczną maturzystką, wpadałam tutaj kilka razy, ale jakoś się nie udzielałam, nie wiem czemu.
Widzę, że fajne macie wyniki, gratulacje!
(Mam na imię Karolina...)

U mnie nie jest tragicznie, ale jestem trochę zawiedziona i boję się, że mogę się nie dostać.
Moje wyniki:

język polski [pp]- 67%
matematyka [pp] - 80%
angielski [pp] - 100%
biologia [pr] - 40%...

Chciałam na położnictwo, w Poznaniu, ewentualnie w Bydgoszczy. Liczy się tylko biologia, więc nie mogę nadrobić resztą. Czuję, że jest źle... Mam nadzieję, że może z ostatniej listy? Co myślicie?

Jeśli się nie dostanę, to chyba zostanę w swoim mieście i pójdę na filologię angielską z językiem rosyjskim... lub ekonomia, finanse i rachunkowość... Albo rok przerwy, sama nie wiem, jestem w kropce!!!
dostałabyś się na położnictwo w Bydgoszczy
Stary 2013-06-30, 21:40   #1593
bumcykbajera21
Zadomowienie

Na UWr przyjmowanie dokumentow (w 3 rekrutacji) odbywa sie do 24 lipca (25 oglaszaja liczbe przyjetych), natomiast na UE ostateczny termin przyjmowania dokumentow to 27.07 (30 lipca oglaszaja liste przyjetych). I w zwiazku z tym chcialam zapytac jesli dostane sie na UWr i zloze tam dokumenty, a dopiero po zakonczeniu rekrutacji tam (ogloszenie list) dostane sie na UE bede miala jakis problem z zabraniem dokumentow z UWr? Bardzo prosze o odpowiedz, jesli ktos cos wie na ten temat
bumcykbajera21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 21:50   #1594
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Zielony24 Pokaż wiadomość
To nie lepiej policealna szkola, zeby nie marnowac ECTSow? Rownie dobrze wakacje po maturze mozna uznac za dlugie, po ktorych czlowiek nie da rady sie uczyc.
Policealna mi kompletnie nie pasuje... Marnowanie, jak marnowanie. Daję sobie jedną poprawkę matury i potem zaczynam studia. Albo medycyna, albo coś innego.
Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Na pewno do 24 czerwca składali ci co już studiują a ci których przyjmą na 1 rok mają inny termin.
Pewnie tak, dzięki
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 21:59   #1595
Anus94
Raczkowanie

czy jest tutaj jakaś duszyczka, która wybiera się na UW?
Anus94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 22:28   #1596
leleczka
Wtajemniczenie

a może ktoś idzie na UW na administracje zaoczną?
Stary 2013-06-30, 22:54   #1597
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bumcykbajera21 Pokaż wiadomość
Na UWr przyjmowanie dokumentow (w 3 rekrutacji) odbywa sie do 24 lipca (25 oglaszaja liczbe przyjetych), natomiast na UE ostateczny termin przyjmowania dokumentow to 27.07 (30 lipca oglaszaja liste przyjetych). I w zwiazku z tym chcialam zapytac jesli dostane sie na UWr i zloze tam dokumenty, a dopiero po zakonczeniu rekrutacji tam (ogloszenie list) dostane sie na UE bede miala jakis problem z zabraniem dokumentow z UWr? Bardzo prosze o odpowiedz, jesli ktos cos wie na ten temat
Doczytaj jeszcze harmonogram rekrutacji na UE, z tego co pamietam do 27 oglaszali przyjetych w drugim naborze, pierwszy konczyl sie szybciej
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 22:59   #1598
bumcykbajera21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Doczytaj jeszcze harmonogram rekrutacji na UE, z tego co pamietam do 27 oglaszali przyjetych w drugim naborze, pierwszy konczyl sie szybciej
27.07.2013 r. do godziny 12.00 - ostateczny termin złożenia dokumentów przez wszystkich zaproszonych kandydatów.
bumcykbajera21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 23:08   #1599
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bumcykbajera21 Pokaż wiadomość
27.07.2013 r. do godziny 12.00 - ostateczny termin złożenia dokumentów przez wszystkich zaproszonych kandydatów.
Ale wyniki powinny być znane wcześniej Nie powinnas mieć problemu z ewentualnym zabraniem dokumentów
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Stary 2013-06-30, 23:57   #1600
favourite
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Morn Pokaż wiadomość
dostałabyś się na położnictwo w Bydgoszczy
Dzięki wielkie za odpowiedź, mam taką nadzieję!
Chociaż wolałabym do Poznania, to CM nie pogardzę
A Ty, interesujesz się tym kierunkiem? Studiujesz, jesteś maturzystką czy nadal liceum?
Stary 2013-07-01, 00:48   #1601
irreparable
Rozeznanie

GG do irreparable Send a message via Skype™ to irreparable

Cytat:
Napisane przez favourite Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie za odpowiedź, mam taką nadzieję!
Chociaż wolałabym do Poznania, to CM nie pogardzę
A Ty, interesujesz się tym kierunkiem? Studiujesz, jesteś maturzystką czy nadal liceum?
na położnictwo/pielęgniarstwo nie jest się trudno dostać i to nawet z podstawową biologią. niezależenie do jakiego miasta. do Pz wystarczy 30% z podstawy i jest się zakwalifikowanym

everyday!

Bioinżynieria -UP Lublin
matura 2014 - biologia i chemia R
irreparable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 01:58   #1602
favourite
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irreparable Pokaż wiadomość
na położnictwo/pielęgniarstwo nie jest się trudno dostać i to nawet z podstawową biologią. niezależenie do jakiego miasta. do Pz wystarczy 30% z podstawy i jest się zakwalifikowanym
Czyli myślisz, że mam sporą szansę dostania się do Poznania z 40% z rozszerzenia? Jak już wcześniej wspomniałam, wychodzi mi 50/100 punktów...
Stary 2013-07-01, 08:02   #1603
melancholijna
Raczkowanie

[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;41572395]Też tak planuję robić. Ale. Z tego, co słyszałam, masz dodatkowo punktów na jeden semestr. Czyli ja planuję zdać wszystko ładnie w 1 sesji, a drugą zawalić całkowicie. Wtedy bym mogła od października zaczać inne studia bez płacenia.[/QUOTE]

Ale ECTSy są liczone za semestr chyba... Czyli musiałabyś zawalić już pierwszy semestr? Nie jestem tego pewna, ale przy rozkładach materiału na różnych uczelniach podsumowują te ECTSy po każdym semestrze...
Stary 2013-07-01, 09:04   #1604
Guziczek933
Raczkowanie

Dzień dobry . co myślicie o BHP lub Ochronie środowiska? są to oblegane kierunki? ktoś studiuje w Częstochowie?
Guziczek933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 09:20   #1605
pffe
BAN stały

Czyli jak ktoś rezygnuje po 1 roku ze studiów i chce zacząć inne to za nie płaci? Przecież skreślają z listy to jakim prawem liczą jako drugi kierunek?

Wysłane z mojego HUAWEI U8815
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 10:04   #1606
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guziczek933 Pokaż wiadomość
Dzień dobry . co myślicie o BHP lub Ochronie środowiska? są to oblegane kierunki? ktoś studiuje w Częstochowie?
Mój wujek robi teraz podyplomówkę z BHP, bo teraz wchodzą jakieś dyrektywy Unii i każda firma będzie takiego BHPowca (wykształconego) potrzebować - przynajmniej takie mam informacje , więc perspektywy pracy są. Na kolejne pytania nie odpowiem

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Czyli jak ktoś rezygnuje po 1 roku ze studiów i chce zacząć inne to za nie płaci? Przecież skreślają z listy to jakim prawem liczą jako drugi kierunek?

Wysłane z mojego HUAWEI U8815
Masz punkty na 11 sesji (5,5 roku). Z tego wynika, że możesz podejść do jednej sesji na kierunku, na który potem chcesz ewentualnie olać. Płacisz nie za podjęte studia, ale za punkty ECTS wykorzystane ponad limit.
Stary 2013-07-01, 10:30   #1607
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Mój wujek robi teraz podyplomówkę z BHP, bo teraz wchodzą jakieś dyrektywy Unii i każda firma będzie takiego BHPowca (wykształconego) potrzebować - przynajmniej takie mam informacje , więc perspektywy pracy są. Na kolejne pytania nie odpowiem

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Masz punkty na 11 sesji (5,5 roku). Z tego wynika, że możesz podejść do jednej sesji na kierunku, na który potem chcesz ewentualnie olać. Płacisz nie za podjęte studia, ale za punkty ECTS wykorzystane ponad limit.
kpina.
jak rezygnuję ze studiów to powinny się punkty zerować. zwłaszcza jak nie chcę przepisać ocen na innym kierunku.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

co do BHP to wystarcza kurs, nie trzeba mieć studiów.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

a propos tych 11 sesji: a jak chcę podjąć po inżynierce mgr to muszę za nią płacić? to jakieś żarty?

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

aha i ja na swoim kierunku, liczą semestr dyplomowy, na którym też jest sesja, mam 12 sesji, więc skąd te 11?
Stary 2013-07-01, 10:36   #1608
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez little_obsession Pokaż wiadomość
Rozumiem też się zastanawiałam nad akademikiem;p
Dałaś już zdjęcie do elektronicznej legitymacji? bo mi na razie się nie chce do fotografa iść
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 10:39   #1609
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
kpina.
jak rezygnuję ze studiów to powinny się punkty zerować. zwłaszcza jak nie chcę przepisać ocen na innym kierunku.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

co do BHP to wystarcza kurs, nie trzeba mieć studiów.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

a propos tych 11 sesji: a jak chcę podjąć po inżynierce mgr to muszę za nią płacić? to jakieś żarty?

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

aha i ja na swoim kierunku, liczą semestr dyplomowy, na którym też jest sesja, mam 12 sesji, więc skąd te 11?

Jak to zerowac? Wtedy cała idea płatnego drugiego kierunku idzie... wiadomo gdzie. Masz mozliwość przezimowania jednego roku i potem poprawiania matury, tyle.

Możliwe, jak pisałam, twiem ylko tyle co usłyszałam

Jest cały wątek (a chyba nawet dwie jego części) na temat płatnego drugiego kierunku. Tam dziewczyny wszystko tłumaczyły. Szukaj w google
Stary 2013-07-01, 10:55   #1610
pffe
BAN stały

no nie do końca chodzi mi o drugi kierunek tylko właśnie jeśli 1 rok studiujesz i stwierdzisz, że zmieniasz kierunek to płacisz za punkty zdobyte na 1? rezygnując z niego? to właśnie idea drugiego kierunku nie jest tylko jednego kierunku i aby wyciągnąć kasę.
Stary 2013-07-01, 11:11   #1611
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
no nie do końca chodzi mi o drugi kierunek tylko właśnie jeśli 1 rok studiujesz i stwierdzisz, że zmieniasz kierunek to płacisz za punkty zdobyte na 1? rezygnując z niego? to właśnie idea drugiego kierunku nie jest tylko jednego kierunku i aby wyciągnąć kasę.
Nie zdobyte, ale wykorzystane Masz pulę punktów, które wykorzystujesz przez całe studia, za punkty wykorzystane ponad ten limit płacisz
Stary 2013-07-01, 11:31   #1612
lillka93
Raczkowanie

Mam do Was troszkę głupie pytanie A raczej chcę upewnić się, czy dobrze rozumuję
W tym roku 'poprawiałam' maturę z biologii, jednak wyniku nie podwyższyłam, na aneksie mam tylko wynik z chemii. Złożyłam podanie na położnictwo na medycznej we Wrocławiu, tam liczy się przy rekrutacji tylko biologia.
W takim przypadku nie muszę wpisywać oprócz nr świadectwa maturalnego numer aneksu, prawda? Bo na aneksie mam tylko chemię.

Wiem, pytanie z serii tych głupich, ale wolę mieć pewność że czegoś nie przeoczyłam

Obecnie: Sara Shepard - Pretty Little Liars: Bez Skazy
lillka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 11:57   #1613
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lillka93 Pokaż wiadomość
Mam do Was troszkę głupie pytanie A raczej chcę upewnić się, czy dobrze rozumuję
W tym roku 'poprawiałam' maturę z biologii, jednak wyniku nie podwyższyłam, na aneksie mam tylko wynik z chemii. Złożyłam podanie na położnictwo na medycznej we Wrocławiu, tam liczy się przy rekrutacji tylko biologia.
W takim przypadku nie muszę wpisywać oprócz nr świadectwa maturalnego numer aneksu, prawda? Bo na aneksie mam tylko chemię.

Wiem, pytanie z serii tych głupich, ale wolę mieć pewność że czegoś nie przeoczyłam
Tak. Skoro jest przedmiot, ktory nie przyda sie do rekrutacji, to numer aneksu nie jest nikomu potrzebny.
Swoja droga, tez uwazasz, ze tegoroczna chemia byla... dziwna? ;-)
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 12:03   #1614
Aishowa
Zadomowienie

Cytat:
Tak. Skoro jest przedmiot, ktory nie przyda sie do rekrutacji, to numer aneksu nie jest nikomu potrzebny.
Ja uważam, że tegoroczna chemia była łatwiejsza niż zeszłoroczna, nie wiem czy dziwna Za to biologia, a raczej sposób w jaki była sprawdzana był dziwny...
Aishowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 12:06   #1615
lillka93
Raczkowanie

Cytat:
No tak właśnie myślałam, ale ten rekrutacyjny stres robi swoje
Oj tak, według mnie ta chemia była dziwna. Zdecydowanie za dużo organicznej jak dla mnie

Stary 2013-07-01, 12:59   #1616
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melancholijna Pokaż wiadomość
Ale ECTSy są liczone za semestr chyba... Czyli musiałabyś zawalić już pierwszy semestr? Nie jestem tego pewna, ale przy rozkładach materiału na różnych uczelniach podsumowują te ECTSy po każdym semestrze...
Jest nadwyżka na 1 semestr. Chyba w tym roku to dopiero wprowadzili, w tamtym podobno było bez tego dodatkowego semestru na zmianę zdania.
Cytat:
Była inna niż poprzednie. Inne typy zadań, rozkład. Tak patrząc po poprzednich maturach to była kompletnie niepodobna.
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 13:02   #1617
Fainche
Raczkowanie

A mi się wydawało, że chemia była bardzo podobna do zeszłorocznej.
Fainche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 13:23   #1618
rudamarchewka
Raczkowanie

[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;41582344]
Była inna niż poprzednie. Inne typy zadań, rozkład. Tak patrząc po poprzednich maturach to była kompletnie niepodobna.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Fainche Pokaż wiadomość
A mi się wydawało, że chemia była bardzo podobna do zeszłorocznej.
Była tak jak wszytskie matury od 2010 nietypowa, czyli brak zadań pewniaków. Trzebabyło na niej myśleć i wykorzystać wiedzę (np. przy zadaniu z określaniem reakcji egzo/endo). Do napisania. Mi w takiej formie podeszła
rudamarchewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 13:38   #1619
Flai
Raczkowanie

Dziewczyny, wczoraj zrobiłam przelew( wiem późno) i jeszcze nie doszedł. Czy jeśli w sytemie jest: wnoszenie opłat do 3 lipca i pobranie przez system IRK ostatnich wpłat kandydatów do 5 lipca, to jeśli przelew dojdzie 4 to się zakwalifikuję?

Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli.
Flai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 13:53   #1620
lillka93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flai Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wczoraj zrobiłam przelew( wiem późno) i jeszcze nie doszedł. Czy jeśli w sytemie jest: wnoszenie opłat do 3 lipca i pobranie przez system IRK ostatnich wpłat kandydatów do 5 lipca, to jeśli przelew dojdzie 4 to się zakwalifikuję?
No tak, bo skoro system pobiera wpłaty do 5 lipca to dlaczego miałabyś się nie zakwalifikować?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości