|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XIV
Siemanko !
![]() byłam wczoraj na wizycie .. przypomnę, że aparat noszę już około 6 miesięcy. Od początku słyszałam, że najlepiej będzie jak założę też aparat na dolne ząbki, ponieważ orto obawia się, że może nie uda mu się aż tak cofnąć mi górnych ząbków, żeby były równe z tylnymi i bla bla bla .. oczywiście CHCIEĆ, nie zawsze znaczy MÓC (zwłaszcza w tym przypadku, jeśli chodzi o kasę) .. z 1 str bardzo bym chciała, żeby efekt był oszałamiający, a liczę się z tym, że sama góra może nie wystarczyć. Ale z 2 str słyszę opinie typu: "po co tyle kasy w błoto na dół wyrzucać, przecież dołu praktycznie wcale nie widać" (tym bardziej, że dołu nie mam jakiegoś krzywego czy coś, ale widocznie orto patrzy na to z innej perspektywy). Nie wiem co robić .. obiecałam mu, że na kolejnej wizycie podejmę decyzję, ponieważ on musi dostosować sposób leczenia, jeśli będę chciała mieć aparat na dole lub nie. Powiedzcie mi Kochane aparatki czy warto? ech .. my kobiety, mamy zawsze dylematy - nawet z ząbkami
Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2013-07-02 o 10:26 |
|
|
|
#152 |
|
Konto usunięte
|
Jestem jestem! Jak zawsze spóźniona, ale przeprowadzka wraz z pudłami zabrała mi internet
![]() Za 3 tygodnie ściągamy! |
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejhej, dawno mnie tutaj nie było. Dzisiaj nareszcie zdejmuje aparat *__*
Pani orto obiecywała, że jeśli zakupie aparat bezligaturowy nie zajmie to więcej niż 7 miesięcy. A zakładałam go w zeszłym roku pod koniec lipca. Efekt chyba nie będzie taki jakbym tego chciała, ale na pewno będzie lepiej niż było wcześniej. Myślę nad wybieleniem zębów, jak to jest? Czekałyście z tym około 3 miesięcy, czy zdecydowałyście się prędzej? Póki co muszę się zorientować co z kosztami... Jak nie to będą musiały wystarczyć mi paski wybielające ![]() Cytat:
2500zł + wizyta 200/250zł... Już nie wspominając, że obiecywane było, że wizyta będzie odbywała się raz na 3 miesiące. Tymczasem okazało się, że jest ona raz na 4,5 tygodni. Po zdjęciu aparatu bd spała w... szynach ( nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa ) i może to troszkę pomoże
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2013-07-02 o 10:53 |
|
|
|
|
#155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie mi się ostała ostatnia sztuka i muszę jakieś kupić. Ale muszę powiedzieć, że dla mnie one nie były takie najgorsze, trochę czasu je miałam
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A znam osoby, które zdecydowały się na samą górę i zęby dość szybko zaczęły się delikatnie wykrzywiać. Chyba lepiej nie ryzykować ;( |
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Bo ja używam ich też do przestrzeni z tyłu, gdzie nie daję rady już nicią manewrować, czyli między 6. a 7. oraz do kieszonki obok mojej nieszczęsnej dolnej szóstki.
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Muszę to przemyśleć, bo każdy doradza mi coś innego, a nie ukrywam, że chodzi tylko i wyłączni o kasę ..
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ortodoncja to nie tylko kwestia estetyki uśmiechu, więc naprawdę przemyśl to porządnie. Osobiście założyłam oba aparaty, pomimo iż dół miałam prosty... Miałam jakby poszerzaną szczękę na górze, nie mogłam zostawić dołu takiego jaki był, bo by nie pasował, do tego jakoś trzeba było leczyć wadę zgryzu. Nie ukrywam, że jestem w pełni zadowolona ze swojej decyzji. Oczywiście, gdyby całkowicie nie było mnie na to stać i gdybym nie miała szans na to, by na ten aparat uzbierać czy chociażby wziąć pożyczkę, to bym pewnie sobie odpuściła... Jednak jeśli możesz zaoszczędzić chociaż trochę, to na pewno warto.Koszty wizyty wzrosną Tobie przy dwóch łukach czy będą takie same? |
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam
Jak będę w Ross to oblukam te wyciorki ![]() Co do zakładania drugiego łuku: są wakacje, więc można iść do pracy i coś odłożyć i ja bym założyła drugi łuk. Czemu? Żeby później gdybym wyglądała jak koń z wysuniętą szczęką orto nie mógł umyć rąk i powiedzieć, że wzięłam za to odpowiedzialność. Wczoraj miałam wizytę - na górze wymieniony łuk (14) na dole został ten sam. Orto mi dołączyła do łuku górną siódemkę (prawą), bo lewa już była (nie mam szóstki) i założyła metalową rurkę. Jedynki mnie nawalają, a tu trzeba w pracy siedzieć Ale może przez to coś się ruszy szybciej
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Aparaty ortodontyczne cz. XIV
Lala, na wątku są też osoby pracujące, które wakacji nie mają i dla których pomimo pracy koszty drugiego aparatu nadal są duże. Jednak to prawda, przy wadach zgryzu naprawdę warto w ten drugi aparat zainwestować...
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Aparaty ortodontyczne cz. XIV
Cytat:
P.S. Też nie mam jako takich wakacji
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem w stanie mieć te pieniążki - ewentualnie pożyczka, ale tylko i wyłącznie u babuszki czy rodziców, bez prowizji heh ![]() Wiesz co, wizyty z tego co wyczytałam na stronie mojego orto, to jest kwestia zaledwie 20zł różnicy z 2 łukami, więc nie źle Moja znajoma zakładając górę i potem dół zapłaciła ponoć połowę ceny za 2 łuk .. musiała trafić na bardzo miłego ortodontę Mój nic o takich super zniżkach nie mówił, więc przypuszczam, że ten 1000 zł minimum muszę szykować. Za górę płaciłam 1200zł + 100zł za łuk na podniebienie.A co do łuków na podniebienie - czy na dole też takie coś zakładają? Bo aż się boje pomyśleć, że i na górze i na dole miałabym mieć coś takiego .. ciężko było mi się przyzwyczaić do tego u góry i nie ukrywam, że nadal nie czuje się super komfortowo z nim.
Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2013-07-02 o 12:41 |
|
|
|
|
#165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na twoim miejscu wybrałabym opcję dwóch aparatów. Spróbuj zaoszczędzić jakoś, poprosić rodziców o małą zapomogę Ja aparat zakładam za pieniądze rodziców, więc pomyślicie, że może łatwo mi tak powiedzieć, ale "bycie na ich łasce" też nie jest dla mnie wygodą ;/
|
|
#166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam 100 zł od łuku za wizytę, dwa łuki-> 200 Powodzenia w zbieraniu pieniążków i podejmij dobrą (dla Ciebie) decyzję ![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
A ja jestem z siebie dumna, że udało mi się założyć aparat za swoje i za swoje płacę za wizyty Takie moje samodzielnie spełnione marzenie gdybym miała decydować jeszcze raz to te pieniądze spozytkowałabym tak samo
Edytowane przez lala2506 Czas edycji: 2013-07-02 o 12:44 |
||
|
|
|
#167 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie to zależy jakiego typu masz wadę. Ja np oprócz stłoczeń mam spory tyłozgryz i w moim przypadku aparaty na oba łuki są obowiązkowe. Jeżeli Ty masz prawidłowy zgryz i dolne zęby są równe, to może faktycznie można sobie dół darować. Jednak ekspertem nie jestem i się na tym nie znam. Wiadomo, że dla ortodonty oba łuki to dodatkowa kasa, ale też nie można patrzeć na to, że oni tylko tę kasę od nas ciągną na darmo.
Edytowane przez Elekta Czas edycji: 2013-07-02 o 12:58 |
|
|
|
|
#168 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
ja z wielką chęcią posżłabym do pracy..ale w domu trzyma mnie mały szkrab ;D
|
|
#169 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tej chwili za 1 łuk płacę 60-70 zł, za dwa ponoć do 100 zł max ! ![]() Aparat też będzie w pełni za moje pieniążki, ale pamiętam jak bolało, gdy wręczałam orto 1300 zł - czułam, jakby pieniążki przykleiły mi się do ręki i nie chciały mnie puścić ![]() Nie bardzo ogarniam moją wadę - orto mówi co to jest itp., ale to nie na moją głowę heh . Mówi, że przód jest wysunięty do przodu, coś o tylozgryzie i że jeden łuk może nie wystarczyć. Już od początku była mowa, że najlepiej jakby były założone 2 łuki, dlatego byłam przygotowana, że przyjdzie ta wizyta, kiedy będę musiała podjąć decyzję i założyć. Chyba jednak się zdecyduje jak inwestować, to na 100 % !
Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2013-07-02 o 12:54 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
Ale mnie długo nie było
^^ nie wiem czy pisałem, ale aparatu nie mam już ze 3 lata . Aktualnie nie jest źle, zęby chyba białe bo znajoma mi chwaliła, ale muszę iść na darmowe odkamienianie bo dziennie piję 2-3 litry herbaty wiec osad się robi po tych biedro-herbatach . Potem może jakieś wybielanie bo efekt po white strips chyba lekko zanikł.
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam Wam pokazać tą górę z dołem po naturalnym zagryzieniu.
uchh ;/ na zdjęciu nie wygląda to ciekawie .. na żywo wydawało mi się, że wygląda to lepiej :P
Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2013-07-02 o 20:44 |
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
ja póki co mam aparat tylko na górze i na podniebieniu. Cały czas żyłam w świadomości, że niebawem orto założy mi również na dół. Na ostatniej wizycie powiedziała mi że po nowym roku możemy już ściągać wszystko a na dół wystarczy aparat ruchomy. Do teraz nie mogę wyjść z szoku bo widzę ile jeszcze mam do zrobienia.. efekt wcale mnie jeszcze nie zadowala i boję się że nie osiągnę takich ząbków o jakich marzę.. :/ co prawda zostało jeszcze pół roku ale czy to wystarczy...? czuję się trochę skołowana, muszę na następnej wizycie pogadać z orto jak ona to wszystko widzi..
także Czekoladniczka ja nawet bym się nie zastanawiała i brała również drugi łuk dla wymarzonego efektu
|
#173 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie układu zębów gdybym nie miała dołu, górę miałabym prostą, ale nie pasującą do dołu, a tak wszystko się wyciągami wyrówna. Tylko dodatkowo usuwałam 4 górne, by przód trochę cofnąć. Mam mały problem, orto podlaczyla mi górne 7 i chyba zapomniała mi drucika przyciąć, bo czasami mnie rani. Mialyscie taka sytuacje ze nie poszlyscie przyciąć go, a jakoś do tego się przyzwyczailyscie? Nie przeszkadza mi to za bardzo, czasami tylko przy ruszaniu buzią zaczepi się o policzek, i nie wiem czy jest sens jechać
|
|
|
|
|
#174 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#175 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę, że podejmujesz dobrą decyzję. Po zdjęciu, które wkleiłaś, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że aparat na dół by Ci się przydał
|
||
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wygląda to na tyłozgryz. I przy takiej wadzie oba łuki dadzą sporą różnicę w wyglądzie twarzy. Możesz pooglądać zdjęcia na necie. Ja u siebie widzę dużą różnice w wyglądzie zewnętrznym. Dół się schował, przez co usta są symetryczne (zawsze dolna warga wydawala się nieco większa), bródka też mi się cofnęła, co daje łagodniejsze rysy.
|
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() niech będzie Nas więcej .. nas, czyli gwiazd z uśmiechem z Hollywood ! uhuu !
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no pewnie! Lepiej teraz działać niż później żałować, że się nic zrobiło
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny po ile średnio montuje się zamków? Ja mam po 6 a z tego co wczesniej czytałam raczej wszystkie z Was maja 7,8. Od czego zależy ilość wklejanych zamków?
|
|
|
|
#180 | ||
|
Raczkowanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41596190]Jestem jestem! Jak zawsze spóźniona, ale przeprowadzka wraz z pudłami zabrała mi internet
![]() Za 3 tygodnie ściągamy! super! zazdroszcze mam nadzieję, że pochwalisz się efektami bo z tego co pamiętam Twoje zęby są przykładem idealnego uśmiechu ![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
ale wydaje mi się, że po prostu ten drut się przesuwa, bo zęby się ustawiają. Mnie już przycinał dwa razy a i tak mi się wbija ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Pewnie zależy to od wady i od tego czy 7 i 8 wymagają prostowania. Moje na szczęście są ok, bo nie wyobrażam sobie naklejania tam zamków
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

? Bo ja używam ich też do przestrzeni z tyłu, gdzie nie daję rady już nicią manewrować, czyli między 6. a 7. oraz do kieszonki obok mojej nieszczęsnej dolnej szóstki.

ale wydaje mi się, że po prostu ten drut się przesuwa, bo zęby się ustawiają. Mnie już przycinał dwa razy a i tak mi się wbija