![]() |
#151 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pedagogika-prosze o opinię!
Przydatny wątek...Też zamierzam iść na pedagogike ze specjalnością patologie i dewiacje społeczne na Akademii Marynarki Wojennej...Któraś może uczy się tam i na tym kierunku?
![]() Z chęcią posłucham wszystkich za i przeciw ![]()
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy na Waszych uczelniach jest coś takiego, jak pedagogika resocjalizacyjna z profilaktyką uzależnień?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Wtajemniczenie
|
U mnie też nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kierunek bardzo fajny uczelnia tez nie jest tak trudno ![]() przedmioty ciekawe ![]() ![]() ![]()
http://agicosmoholic.blogspot.com/ Mój wlasny, prywatny blog. ![]() http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/ Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach ![]() Edytowane przez 1141655 Czas edycji: 2007-04-05 o 19:43 Powód: literowka -zamiast "studentka" napisalam studenta" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() śmieszy mnie trochę część tych zajęć (biorąc pdo uwage, że jestem na animacji społ-kult, to niektóre są z kosmkosu... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
![]()
Witam drogie wizazystki
![]() Wydaje mi sie ze trafilam na dobry watek(?). Otoz jestem obecnie w drugiej klasie liceum no i juz dluzszy czas zastanawiam sie co w zyiu robic, albo przynajmniej co zrobic po ogolniaku. No i tak sie zastanawiam nad praca przedszkolanki czy jak to woli nauczyciela przedszkola. Na chwile obecna wydaje mi sie, ze jest to zawod do ktorego sie nadaje i ktory sprawilby mi przyjemnosc. Dlatego napiszcie mi prosze jakie trzeba/ mozna zdawac przedmioty na maturze oraz o jakim rozszerzeniu. Byla bym bardzo wdzieczna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
BAN stały
|
Szczerze mówiąc, radziłabym Ci się baaardzo mocno zastanowić, czy aby pedagogika to jest dobry wybór.
Po prostu jest za dużo absolwentów tego kierunku. NIE MA DLA NICH PRACY. Wiele uczelni zastanawia się, czy nie zmniejszyć limitów przyjęć... Ale Twoja decyzja oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Wtajemniczenie
|
Kinga, to musiałabyś sprawdzić na stronie uczelni, na której chcesz w przyszłości studiować, ponieważ każda szkoła ma swoje wymagania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No kurcze ja na tych stronach nie moge nic znalesc. Chcialabym cos z Lodzi lub/i Krakowa, reszta raczej odpada. No a moze mi ktos tak przykladowo napisac lub podac strony? Bylabym bardzo wdzieczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
Wizażanki, nie wizażystki.
A teraz was zaskoczę i z całego serca bedę odradzała pedagogikę. Poczytajcie i posłuchajcie wypowiedzi ministra edukacji, od razu wam sie odechce wiazaż z oświatą. Cholernie mi przykro, ale mój zawód robi się zawodem gwarantującym po kilku latach pracy długotrwałą nerwicę. I to niekoniecznie z powodu dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
tak samo mozna odradzac prawo przyszlym adwokatom z powodu ministra Ziobro. nerwica gwarantowana i w tym przypadku!
a Giertych Ziobra i tak nie pobije we wprowadzaniu coraz to glupszych ustaw, heh.
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przedmiotów na maturze to Ci nie poradze raczej - ale biologia to nienajgorszy wybór bo u nas wszyscy muszą powalczyć na pierwszym roku z biomedyką (a to cholernie trudne ![]() A tak po za tym to już teraz ich informują że i tak pracy po tym kierunku nie będą mieć:/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
BAN stały
|
Cytat:
I nad szansami na pracę trzeba się poważnie zastanowić. Żeby potem na III czy IV roku nie uświadomić sobie boleśnie, iż będzie ciężko ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy, a lata nauki poszły na marne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak to nie beda miec pracy? Kurcze ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
Wszystko zależy oid uczelni. Poza tym odradzam samą pedagogikę przedszkolna. optymalny kierunek to Wczesnoszkolna edukacja zintegrowana. Pozwala na pracę z dziećmi przedszkolnymi i szkolnymi. A z pracą naprawdę nie ejst tak źle - z jej znalezieniem. Ale warunki p[racy są złę, naprawdę. Dlatego piszę, że nerwica murowana. Bo to nie jest tylko kwestia ministra, ale tez coraz głupszych przepisów porządkowych, i - masy papierów. nie dajcie sie zwieśc gadkom, że teraz odchodzi się od papierkomanii. Tego jest coraz wiecej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jednak faktem jest, że pedagogów na rynku jest nasycenie. Z tego też powodu, że prawie każda badziewna prywatna szkółka wyższa otworzyła swoją pedagogikę. Po prostu uważam, że powinnaś wiedzieć, co ryzykujesz idąc na takie studia. Nie chodzi o to, żeby rezygnować z marzeń, ale mieć także coś w zanadrzu. Czyli - iść na pedagogikę, ale jednocześnie intensywnie uczyć się jakiegoś języka, żeby znać go perfekt, mieć certyfikaty i móc tym zarabiać na życie. Albo zrobić PORZĄDNY kurs komputerowy itp. Bo nauczyciel kokosów nie zarabia. I praca wcale nie jest taka wspaniała, lekka i przyjemna. Ogólnie rzecz biorąc: niedużo satysfakcji z zawodu... Dlatego radzę Ci bardzo dobrze przemyśleć tę decyzję. A na pewno nie stawiać na SAMĄ pedagogikę. Bo w wieku 18 lat nie myśli się zbytnio o szansach na pracę, a potem jednak nadchodzi szara rzeczywistość. A chyba nie chcesz zakuwać 5 lat na studiach, karmić się złudzeniami, a potem zamiast pracować z dziećmi, zapieprzać gdzieś w jakiejś hurtowni czy sklepie...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() calkiem-spoko wiem, zeby tylko nie stawiac na pedagogike wczesnoszkolna to zrozumiale. Ale nie wiem co jeszcze dla siebie tak to wybrac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Ja gdzieś widziałam dane o tym ile osób obecenie studiuje w Polsce pedagogikę i to jest liczba rzędu kilkudziesięciu tysięcy osób,więc
![]()
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Masz jeszcze trochę czasu, po prostu wszystko na spokojnie sobie przemyśl. To Twoja przyszłość, więc warto, abyś pochopnej decyzji nie podjęła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Rozeznanie
|
calkiem-spoko dobrze mowi!!!
tez chcialam studiowac pedagogike baaardzo. nie wiem czemu. zlozylam papiery na ogolna (5 lat!!) na Un. Wroclawski i dopiero jak mnie przyjeli okazalo sie ze to... nie dla mnie. gdybym poszla na ten uniwersytet studiowalabym juz 2 rok i pewnie... zalowalabym. nie mam co podejmowac takich decyzji tylko dlatego ze trzeba cos wybrac! ja wyjechalam za granice, pracuje jako wolontariusz z ludzmi niepelnosprawnymi i udzielam sie duzo w warsztacie artystycznym. odkrylam co jest moim 'powolaniem' i zamierzam studiowac 'terapie zajeciowa z arteterapia' (podagogika specjalna) nie zaluje ze jestem 2 lata 'w plecy' bo nabralam doswiadczenia (17 miesiecy jako care assistant!!!!) mam swietny angielski (uzywam tylko tego jezyka w pracy)i odkrylam co chce robic w zyciu. jeszcze nie studiuje ale zamierzam od wrzesnia i moge powiedziec ze to naprawde PRZEMYSLANA decyzja...!!!! jakkolwiek zazdroszcze tym, ktorzy juz przed matura wiedza co wybrac, to nie zmienilabym niczego, i wszystkim niezdecydowanym tez polecam wolontariat albo rok przerwy i wmieszanie sie w inne niz dotychczas znane Wam towarzystwo ![]() buziaki!
![]() |
#174 |
Zadomowienie
|
Ja studiuje pedagogike, w tym roku koncze. Na poczatku mialm watpliwosci, nie wiedzialm czy dobrze wybralam, ale zaczelam pracowac z dziecmi(jestem wolontraiuszka) i zrozumialam, ze to jest zajecie dla mnie. Wiadomo o prace ciezko, ale po obronie sprobuje sobie czegos poszukac. Chlodna kalkulacja - co sie oplaca, a co nie - to nie dla mnie. Nie potrafilabym studiowac przez 5 lat kierunku, ktory by mnie nie intersowal.
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
O właśnie, swietna rzecz dla studiujących jakąkolwiek pedagogikę - zacznijcie pracować jako wolontariusze, ale koniecznie w miejscu, któe wiąże się z waszym kierunkiem. Ja dzięki wolontariatowi dostałam pracę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Rozeznanie
|
dokladnie. a nawet jak nie wypali to i tak lepiej stracic rok na wolontariat ktory okazal sie porazka niz 3-5 lat na studia ktore wam nie pasuja...
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
a ja jako przedstawicielka kierunku o nazwie integracyjne wychowanie przedszkolne powiem, że z praca w przedszkolu nie jest wcale tak źle.(pomiając kwestię finansową) mi osobiście jeszcze ani razu nie zdarzyło sie, by ktos przemilczał fakt iz wysłałam do niego CV. fakt, pracy przyjmować NIE MOGŁAM, bo chcieli bym pracowała od pn do pt, co na studiach dziennych, gdy studiuje się jeszcze coś prócz tego przedszkolnego, jest niestety niemozliwe. ale myślę, że spróbuję znaleźć sobie coś na wakacje.
równiez polecam różnoraki wolontariat. ja swego czasu zajmowałam się az trzema różnymi wolontariatami ( teraz zrezygnowalam do dwóch, bo doszła mi praktyka w przedszkolu integracyjnym). ps.chinchilla może się spotkamy na uczelni w przyszłym roku ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Rozeznanie
|
oj, na pewno sie spotkamy
![]()
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
nawe po edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej wydaje mi się, że można pracować w miejscach innych niż szkoła i przedszkole, wszystko zależy na pewno od tego co piszą dziewczyny- dodatkowych szkoleń, kursów, zainteresowań rozwijanych w czasie studiów. Np moja przyjaciółka po wczesnoszkolnej i animacji społ-kult prowadzi opieke pedagogiczną nad dzieciakami w teatrze, do tego ma własny program zajęć z którymi odwiedza przedszkola, robi tez różne inne fajne rzeczy w których łączy swoje wykształcenie+zainteresow ania i źle na tym nie wychodzi.
![]() pedagogika (nawet wczesnoszkolna) u m nie na uczelni to tak naprawde studia o pracy z człowiekiem, a nie tylko o pracy przedszkolanki, czy nauczyciela, dlatego wiele zależy od osoby, od pomysłu na siebie. Myślę, też, że jak ktoś naprawdę chce pracować z dzieciakami, będzie w tym dobry, to znajdzie tez pracę, która będzie spełniac jego oczekiwania (finansowe też ![]() ![]() nie wiem, może to co piszę to mrzonki pierwszego roku ![]() ![]() mimo ogólnych edukacyjno-politycznych zgrzytów i raczej nie różowej sytuacji, mi te słowa dodają optymizmu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o dziale(?) pedagogiki- logopedi?
Studiuje ktoś? Bo ja mam wrażenie, ze po tym kierunku perspektywy pracy są nieco lepsze. Dzieci ciagle mają problemy z wymową, no i nie trzeba pracowac w szkole więc odchodzi argument Gierycha ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.