|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Piąta część wątku będzie nosiła nazwę: | |||
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz.v |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,57% |
Tej jesieni wyjdzie z brzuszka słodki chłopczyk lub dziewuszka! Mamy XI-XII 2013. cz.V |
3 | 5,36% |
Końcem roku wyjdzie z brzuszka słodki chłopczyk lub dziewuszka! Mamy XI-XII 2013. cz. V |
24 | 42,86% |
Fiku miku , Fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V |
22 | 39,29% |
Spać nie dają nam już brzuszki bo się wiercą w nich maluszki. Mamusie XI-XII 2013. cz.V |
5 | 8,93% |
Tu nam przybyło,tam się odłożyło najwięcej chłopców się pojawiło. Mamy XI-XII 2013. cz.V |
0 | 0% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zadomowienie
|
Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013.
CO DO GRUPY KRWI
Dziewczyny! MUSICIE mieć ze sobą swój wynik jak jedziecie na porodówkę! Moja koleżanka w listopadzie 2011 rodziła syna, pojechała po silnych skurczach do szpitala, tam wskazania cesarki, a oni na to, że jej NIE ZROBIĄ, bo nie ma przy sobie wyników grupy krwi. Akcja w dużym szpitalu: Collegium Medicum UJ. Mąż jej gnał po ten papierek do domu. Ja miałam grupę robioną przed operacja oczu w 2010. I nie mogłam tego papierka nigdzie znaleźć, więc mimo, iż na wypisie ze szpitala była grupa krwi, lekarz [dodam, ze na NFZ, gdzie dają minimum potrzebnych badań] skierował mnie na badanie [oczywiście, międzyczasie papierek znalazłam ![]() Co do konfliktu serologicznego: w pierwszej ciąży, ryzyko jest niewielkie, JEŚLI NIE MA KOMPLIKACJI. U mnie, jako, że macica słaba, niska i w ogóle skora do krwawień [choć w ciąży, odpukać, póki co wcale], to ryzyko, że krew dziecka dostanie się do mojego krwioobiegu- wysokie. W dodatku, głupi wypadek samochodowy, zwłaszcza hamowanie silne i uraz brzucha, podnoszą ryzyko o kilkadziesiąt procent. Więc OBOWIĄZKOWE jest w wypadku niezgodności Rh u rodziców, robienie odczynu Coombsa. W I trymestrze miałam w pakiecie z morfo, wiec musiałam byc na czczo. A- nie podadzą po porodzie immunoglobuliny, jeśli nie masz wyników Coombsa. |
![]() ![]() |
![]() |
#422 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013.
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Ja grupę krwi też robiłam na NFZ ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Ja Ci powiem tak, każdy ma jakieś uprzedzenia do danego produktu, jeżeli ktoś nie dba o wózek to wiadomo że coś się z nim stanie
![]() Cytat:
![]() dobrzę myślę, że Twoja odpowiedź pod moim cytatem jest odniesienie do postu Domii? :P Ja mam to szczęście że mój TŻ przeszedł w swoim dużo i szanuje mnie i nie wyskakuje z takimi błahymi pretensjami do mnie ![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Nie mam za bardzo czasu ale chciałam Wam tylko napisać coś co utknęło mi w pamięci. To była rozmowa a propos ochrony krocza, nacinania itp.Wczoraj miałam bardzo fajna pogadankę z położną. Zwracała ogromną uwagę na to ,co ciężarna powinna jeść. Mówi, że ona jak włoży palec do pochwy do zdarza jej się taka sytuacja,że zostaje "dziura" po nacisku palca, tkanki są w takim złym stanie. I że jak dziecko przedzierając się przez takie "płótno" ma nie zrobić żadnych szkód. Nasze jedzenie odpowiada za jakość tych tkanek. Po tej rozmowie będę się odżywiać jeszcze lepiej ![]() Rozmawiałam ze znajomą, która pracuje na neonantologii , jest po położnictwie. Powiedziała mi,że jej zdaniem nie ma sensu wydawać 600 zł za położną do porodu. Lepiej opłacić położną na oddziale poporodowym do pomocy po porodzie. Co o tym sądzicie? W listopadzie w sumie już nie powinno być takiego oblężenia na porodówkach jak w lecie..
#425 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to musi być ten oryginalny świstek, nie wystarczy sam wpis w karcie ciąży? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
![]() ja za nikogo płacić nie będę ![]() ![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2013-07-03 o 16:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny odebrałam dziś wyniki badań i troszkę się zmartwiłam 2 mies temu moje TSH wynosiło 2,8, a dziś jest 4,46. Norma to 0,27 - 4,2. Morfologia na granicy normy, hGB 12,2, RBC4,06, HCT 35,2. Myślicie że to już lekka anemia? Wizytę u ginki mam dopiero 1 sierpnia, nie wiem czy nie iść jutro do rodzinnego podpytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a no i jeszcze zdaniem mojego tż ![]() No i ![]() Cytat:
![]() Będę się dzisiaj badać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#428 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dlatego tak podpytuję o te X-landery ![]() Ja robiłam rok temu sobie grupę krwi i mam 0Rh+ ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#429 | |
Zakorzenienie
|
Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV
Cytat:
![]() ![]() A akcje typu ; Kolejna Glupia Polka sobie dziecko zrobila - tez juz przechodzilam .. Ale mam ich w doopie ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- [1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;41618541]Dziewczyny mam mini sondę ![]() Wczoraj kazałam mężowi wreszcie zdecydować jak nazwiemy synka (bo ja na prawdę nie mam zielonego pojęcia i pomysłu) i powstały 3 wersje. Jestem ciekawa która Wam się spodoba najbardziej ![]() * Michał Woźniak (mąż miał być Michałem i ma tak na 2 imię) * Wojciech Woźniak (hmm w sumie nie wiem dlaczego, podoba nam się ![]() * Franciszek Woźniak (Franek mi się podoba, ale już Franciszek tak średnio... dziadek męża był Franciszkiem, no i mój ukochany śp. wujek, który zawsze powtarzał, że siłą człowieka jest rodzina i prosił żebym nie wyjeżdżała na studia do Warszawy. Zginął w wypadku i jego pogrzeb odbył się w dniu kiedy miałam mieć tam egzaminy wstępne... sięgnął po mocny argument... Chwilkę później u nas w mieście poznałam męża)[/QUOTE] Jak dla mnie Michal najbardziej pasuje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#430 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ochrony krocza. Slyszalam że warto masować odcinek między odbytem a pochwą na kilka tygodni przed porodem oliwą z oliwek, ponoć uelastycznia i przygotwuje to idealnie do rozciągnięcia i ryzyko pęknięcia jest mocno zredukowane. Dla świętego spokoju przeprowadze te masazyki.
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też nie zamierzam płacić, nawet nie wiedziałabym jak to załatwić.Ciekawe ile taka przyjemność w ogóle kosztuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
To co natura dała i człowiek nie przetworzył, czyli głównie warzywa, owoców mniej ze względu na cukier, produkty pełnoziarniste-brązowy ryż, chleb, kasze, pić dużo wody. Unikać budyniów, kisieli, galaretek, owocowych jogurtów zawierających cukier i syrop glukozowo-fruktozowy- zastępowac je jogurtami nat. lub kefirami i dodawać do tego świeże owoce. Generalnie nie używać soli ani cukru.
Unikać białej mąki pod każdą postacią, bardzo podnosi poziom cukru we krwi i jest mało wartościowa. O słodyczach nawet nie wspominała, bo to wydaje się oczywiste.
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecka nie chce dobijać juz więcej tym co mówią inni. już gorszych świństw i pomowień nie wymyślą. Michał to jedno z moich wybranych dla chlopca, ładnie ![]()
![]() |
#435 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A no bo Antarctica to typowy fiolet ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
Będę mieć telewizję! TŻ własnie przywiózł dekoder cyfrowego polsatu [bo tu zwykła tv naziemna nie odbiera, jeno ta kodowana polsatowska], ale.. nie mamy kabla, żeby to do tv podłączyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na to jakie mamy tkanki to chyba "pracowalysmy" całe życie, chyba przez kilka miesięcy nie da się tego zmienić ![]() Co do położnej, to ja nie planowałam żadnych wydatków, bardziej mi by zależało na pokoju jednoosobowym po porodzie ![]()
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
no i zapomniałam... zazdroszcze Wam apetytu dziewczyny.
Mało jem i ciężko mi to ostatnio idzie. W okresie kiedy łożysko wyksztalcało się, jadłam jak szalona i najmniejsze uczucie głodu powodowalo mdłości i uczucie słabniecia. Jednak z wejściem w II trymestr potrzeby zaskakująco zmalały i mimo, że każda zachcianka byłaby spełniona, nic nie chce i praktycznie się zmuszam ![]() nie wiem co ja z tym apetytem mam zrobić ![]()
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trele,anka Nic nie mówcie bo jutro mam połówkowe ![]() Na razie spokój wewnętrzny jest bo wierzę że wszystko jest dobrze,nie biorę pod uwagę innej opcji ![]() Jadę na grilka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#440 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja chyba też będę jutro miała połówkowe ![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2013-07-03 o 17:08 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2
Cytat:
![]() Tam nas jeszcze nie bylo ![]() Młodej sie podobało, najbardziej chyba na fali Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zadomowienie
|
też mi sie wydaje, że kilka miesiecy diety nie zrobi szału ale może sie nie znam.............ja synka urodziłam 3300 g i nie byłam ani nacinana ani nie pękłam wydaję mi sie, że to duża zasługa położnej......chciałabym teraz tez na nią trafić.....
A dziewczyny jakie jest wasze zdanie odnośnie znieczulenia podczas porodu????? które zamierzają skorzystać???? i z jakiego????
#444 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja na szczęście mam dobrą koleżankę która jest położną u nas w szpitalu. Ale z tego co wiem to u nas nie ma możliwości "opłacenia" położnej, przynajmniej do porodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
słuchajcie teraz ja mam pytanie
![]() bo nasze dzieciaczki będą na późną jesień/ zimę i tak poodkładałam body z krótkim rękawem dla takiego maleństwa i się zastanawiam czy ja będę to zakładała czy nie ![]() u nas w domu teraz jest ok 20 stopni zimą, ale wiadomo że jak dziecko będzie to będziemy palić w piecu mówi że tak ok 23- 24 stopni było i mama mówi że jak będzie taka temperatura to żebym czasem założyła z krótkim rękawem bodziaki i pytanie: czy Wy będziecie ubierać maleństwa w krótki rękaw?
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Cyc ogromny, krągły brzuszek-a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
nawet nie wiem czy w tym szpitalu co będę robić jakie znieczulenia są :P na razie się nie zastanawiałam nad tym, bo w sumie nie orientuję się
![]() ![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i wszystko bedzie zależeć od temp w domu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obawiam się,że bóle będą dla mnie nie do zniesienia i bez znieczulenia może być bardzo ciężko. Co do jedzenia tez uważam,że na jakość tkanek pracujemy całe zycie.
![]() |
#450 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.