|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
czy przejście z 1000 kcal dziennie na redukcję spowoduje przytycie?
|
|
|
|
|
#2312 |
|
Rozeznanie
|
Nawet jeśli tak, to lepsze niż ciągnięcie jedzenia poniżej BMR.
|
|
|
|
|
#2313 |
|
Zadomowienie
|
A ja nie rozumiem pytania.
Przejście z 1000 kcal na redukcję? Znaczy co jesz 1000kcal i chcesz się zacząć odchudzać i obciąć kalorie jeszcze od tego 1000kcal? Czy jadłaś 1000kcal na dobę, a teraz chcesz przejść na zdrową redukcję, czyli de facto podnieść kaloryczność?
|
|
#2314 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alkohol jest dozwolony ale w ilości nie większej niż 30g/ dobę dla mężczyzn oraz 20g/dobę dla kobiet, a 1/2 l piwa dostarcza 25g co dla kobiet to już jest za dużo. Podsumowując, wszystko jest dla ludzi ale wszystko z umiarem ![]() Cytat:
Ilu procentowe pijesz mleko? Na obiado-kolacje jesz mięso, ale jakie? jest to wieprzowina, wołowina? I w jakiej formie jest ono przyrządzone? Jeżeli pieczesz pieczywo to jakie pszenne czy razowe? Kawę pijesz czarną czy z cukrem i śmietanką? Jak odpowiadasz na te pytania, może uda nam się pomóc ![]() Cytat:
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- makaron pszenny pelnoziarnisty (bez jajka)... lub pelnoziarnisty domowej roboty (z jajkiem) - z mies najczesciej jem wolowine - middle - z grilla albo patelni grillowej, czesto tez jem wieprzowine (najpierw krotko obsmazam i potem dusze z odrobina wody), drob jadam dosc zadko (duszony/pieczony w piekarniku, zazwyczaj udka), niekiedy tez zdarzaja sie ryby (smazone z niewielka iloscia oleju i bez panierki)- pieczywo jest mieszane: pszennej maki daje max 30%, reszta to maka zytnia i orkiszowa pelnozarnista, czesto z platkami owsianymi - kawe pije czarna bez cukru
|
|
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ryby powinno się jeść co najmniej 2 razy w tygodniu i również nie smażone tylko np gotowane na parze ![]() Uważam, że spożywasz za mało tłuszczu, mogłabyś np do surówek dorzucać różnego rodzaju orzechy, nasiona słonecznika, sezamu czy np pestki dyni. Polewać sałatki oliwą z oliwek. Gdy spożywasz pieczywo posmaruj je miękką margaryną. Ryż, makaron, pieczywo, kasze zaleca się z pełnego ziarna czyli np kaszę gryczaną (nie rezygnuj z niej), brązowy ryż, czy pieczywo razowe.
|
|
|
#2317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z miesa czerwonego wole nie rezygnowac. Ze wzgledu na anemie lekarz mi zalecal wlasnie czesciej wolowine salatki/surowki robie obowiazkowo z oliwa i te nieszczesne orzechy i ziarna... na wiele mam alergie, ale pewno cos znajde, co bede pez problemu przyswajac ![]() Dziekuje za rady
|
|
|
#2318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciętność nie jest tym, do czego należy dążyć! Edytowane przez anczysko1 Czas edycji: 2013-06-27 o 14:43 |
|
|
|
|
|
#2319 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
mam niedobor zelaza polaczony z niedoczynnoscia tarczycy... w czasie i po ciazy mi sie wszystko rozjechalo
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo żelaza mają także: żółtka jaja, suche nasiona soi, fasoli, sezamu, szpinak, figi, morele suszone, dużo mają także orzechy pistacjowe, laskowe i arachidowe ale nie wiem na które jesteś uczulona.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co prawda tez gdzies od marca zjadam sporo platkow owsianych ![]() ale z ta wolowina, to jak czesto najlepiej? Raz na tydzien? Raz na 10 dni? Wymienione orzeski niestety odpadaja... po wloskich poki co nie mialam sensacji
|
|
|
#2323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi o to żeby to nie było każdego dnia, ale wiesz 100g polędwicy z wołowiny ma 3,1mg żelaza a np 100g łopatki cielęciny 2,9mg więc to nie jest duża różnica w zawartości żelaza a jednak cielęcina jest zdrowsza. 100g skrzydła kurczaka 1,4mg to już jest dużo mniej, ale tak jak pisałam wyżej żelazo nie tylko znajduje się w mięsie
|
|
|
#2324 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
mogłabys podac swój wzrost, wagę, wiek i aktywność fizyczną (mała, umiarkowana, duża) bo może źle wyliczasz sobie zapotrzebowanie, nie możliwe żeby było ono takie małe.
|
|
#2326 |
|
Rozeznanie
|
17 lat, 168 cm wzrostu, 56 kg, ćwiczę codziennie ok 40 minut, co dwa dni treningi lżejsze
|
|
|
|
|
#2327 | |
|
Zadomowienie
|
Nie obliczyłaś sobie zapotrzebowania tylko BMR, a to jest minimum jakie musisz dostarczać organizmowi, by przeżyć. Aby utrzymać wagę potrzebujesz ok. 2600 kcal.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2013-07-01 o 07:43 |
|
|
|
|
|
#2328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
robilam takie podchody jak bylam w twoim wieku... efekty przynioslo to takie, ze jak sie opamietalam, to w kilka miesiecy przybralam 10 kg jedzac normalnie, no i w tym czasie cierpialam tez z powodu bulimii
|
|
|
#2329 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Twoje BMI wynosi 19,8 więc nie musisz ( a nawet nie powinnaś) nic redukować ponieważ mieścisz się w normie. Jeżeli masz pytania, to pisz
|
|
|
#2330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli chcąc rozbudować mięśnie i pozbyć się tłuszczu, ile powinnam jeść węgli, białka i tłuszczu, i ile kcal, aby było zdrowo? biorąc pod uwagę, że staram się ćwiczyć codziennie |
|
|
|
|
|
#2331 | |
|
Zadomowienie
|
BMR = Basic Metabolic Rate = PPM = Podstawowa Przemiana materii
![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
Jak dla mnie to powinnaś na razie powoli starać się wyjść z tego kalorycznego kryzysu. Zacznij lepiej jeść, konkretne zdrowe jedzenie, zdrowe tłuszcze, białka, pełnowartościowe węglowodany, dużo warzyw i zwiększaj do tego 2400kcal. Obserwuj ... . Co do balansu Białek, Węgli i Tłuszczu, to nikt Ci jednoznacznie nie odpowie jaki podział będzie dla Ciebie najlepszy. Trzeba niestety (stety?) próbować. Ja najczęściej widzę taki model polecany 30%B, 30%T, 40%W.
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-07-02 o 09:21 |
|
|
|
|
|
#2332 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() wikaa24 - moim zdaniem najlepszy rozkład to białko 15%, tłuszcz 35% i węglowodany 50%, to co zaproponowała fatass wydaje mi się że 30% białka to stanowczo za dużo, w diecie bogatobiałkowej, którą stosuje się w chorobach nowotworowych czy rozległych oparzeniach białko maksymalnie stanie 20%. Dlatego białko 15% co przy energii 2400kcal/dobę daje 90g/dobę. Tłuszcze 35% - 93/dobę. węglowodany 50% czyli 300g/dobę. Przy czym białko zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego czyli mleko i przetwory mleczne ale także suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, bób) tłuszcze - najlepiej roślinne czyli np oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy + ryby morskie + orzechy węglowodany złożone np chleb razowy, kasza gryczana, unikaj pszennego pieczywa, warzywa do każdego posiłku, owoce do 2 - 3 razy w ciągu dnia. tak jak pisała fatass na początku będzie Ci ciężko jeść większe porcje, ale musisz się starać. Możesz spożywać przekąski, które są małe objętościowo ale bogate w energie czyli np suszone owoce, orzechy, nasiona, budynie
|
|
|
#2333 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#2334 | ||
|
Zadomowienie
|
Zaproponowałam 30% białka bo pytanie było o budowanie masy mięśniowej, a w tym przypadku zazwyczaj widzę właśnie taki rozkład
![]() Wiem, że dobić te 30% białka to na początek, zwłaszcza jeśli ktoś je tak bardzo mało jak wika jest trudno. Ja teraz zjadam ok 35%B, 35%T bo póki co na tym najlepiej się czuję To bardzo indywidualna kwestia ![]() WHO chyb zaleca 60% W o ile się nie mylę? ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
![]() Ze zwierzęcych zdrowe: masło (w niewielkich ilościach), smalec (można na nim smażyć), łój ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
Tak więc koniecznie jeszcze jakieś jaja, ryby, mięso ![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- No problem
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-07-03 o 14:37 |
||
|
|
|
|
#2335 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystke wizazanki
![]() Na wstepie przepraszam za to, ze bede pisac bez polskich znakow, poniewaz nie mam w opcjach jezyka polskiego ![]() Mam taki problem, jakies 2 lata temu moja waga doszla do 61-63 kg(wzrost 168cm) rok temu na wakacje wazylam juz 56 kg, sama nie pamietam jak do tego doszlam, pilam zielone herbatki i troche sie ograniczalam kalorycznie, bo bez slodyczy itd nie zrezygnowalam. w tym roku waga doszla do 51 kg, a jeszcze ostatno bylo 54 kg. ;o a ostatnimi czasy pilnowalam zeby niee jesc mniej niz 1500 kcal... Myslalam, ze jak schudne to zaczne sie sobie podobac, ale tak nie jest. Jest nawet gorzej ehm Zawsze mialam pokazny tylek biust i masywne uda, teraz biust i tylek jest znikomy, a uda pomimo utraconych cm dalej nie wydaja sie szczuple... Jakas nieproporcjonalna ta sylwetka.. Mieszcze sie w rozmar XS, a na gorze nawet XS wisi.. mam strasznie chude rece, wystajace kosci w okolicach mostku.. Zawsze narzekalam na brzuch i uda, rece raczej mialam szczuple przy wadze 56 kg biust tez byl ok, a teraz jakas masakra, nie wiem co ze mna, bo gdy widze moj brzuch czuje sie jak grubas, a gdy przymierzam jakis ciuch jak wieszak(szczegolnie gorna partia, bo dol wcale nie jest taki chudy) Objadalam sie przez ostatnie 4 dni i na wadze pokazalo mi 52,53kg ale czy to mozliwe zebym tak szybko przytyla? To wszystko u gory bylo nawiazaniem do najwazniejszego pytania ktore chce tu zadac: Czy jezeli przytyje do tych 56 kg, bede wygladala jak rok temu, tluszcz powedruje mi w te same miejsca,a mianowicie biust i rece? ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- nikt nie pomoze ? |
|
|
|
|
#2336 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym ze zwierzęcego tłuszczu raczej polecała pełnotłuste mleko czy śmietanę, smalec i łój uważam, że są zabronione. a co do źródła białka jak najbardziej ![]() mam takie pytanko, skąd czerpiesz wiedzę na temat odżywiania? interesujesz się tym czy może robiłaś jakiś kurs, studiujesz coś? Cytat:
![]() może powinnaś zacząć ćwiczyć wtedy Twoje ciało będzie ładnie umięśnione i ubrania nie będą na Tobie wisieć.
|
|
|
#2337 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio w biedronce natknęłam się na kawę Douwe Egberts o różnych smakach: karmelowym, orzechowym i waniliowym. Czy te kawy mają jakieś kalorie czy jest do nich dodany tylko jakiś zapach? Czy jeżeli odżywiam się zdrowo to mogłabym od czasu do czasu pić sobie taka kawę czy będzie to szkodziło ?
|
|
|
|
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli tak jak mówisz odżywiasz się zdrowo i będziesz te kawy piła od czasu do czasu to na pewno nic Ci się nie stanie
|
|
|
#2339 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
30% O 60% to pisałam Węglowodany zalecane przez WHO (chyba, że coś się zmieniło ostatnio)Jeśli chodzi o tłuszcze. Wymieniłam zdrowe tłuszcze zwierzęce, jeśli nie są nadużywane to są najbardziej zdrowe Hmmm... coś więcej tutaj może: http://pml.strefa.pl/ePUBLI/185/13.pdf i tutaj o smażeniu: http://potreningu.pl/kobieta/artykul...ze-do-smazenia ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
zdecydowana większośc energii powina pochodzić z węgli, nowe źródła podają nawet do 75%! osobiście uważam, że optymalnie jest 55-65%. Jeśli chodzi o tłuszcze to nie ma potrzeby jeść ich aż 35%, jeśli chcemy zwiększyć białko do odbudowy mięśni to lepiej zmniejszyć te 5% tłuszczu i zejść do 30 lub nawet poniżej. Ale trzeba pamiętać, że 10% to powinny być WNKT z czego większość powinny stanowić NNKT.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.

)