|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013,cz.1
Skoro już nadrobiłam to witamy się z Mikołajkiem w 36 tc
Wczoraj byłam na SR i było o kąpieli noworodka. Każdy miał sobie przećwiczyć i było to bardzo pomocne. Kilka wskazówek, które może komuś się przydają: - do kąpieli przygotowujemy 3 miseczki: w dwóch ma być woda przegotowana ciepła a w trzeciej woda przegotowana ciepła z szarym mydłem. Jedna miseczka będzie do przecierania oczek, druga do twarzy a ta z szarym mydłem do kikuta. - oczka przemywamy gazikiem od zewnątrz do wewnątrz (nigdy odwrotnie!) - twarz przemywamy od czoła do brody - pępuszek obmywamy cały, jak kikut odstaje to staramy sie tam też wymyć, potem wycieramy do sucha- szare mydło ma szybciej wysuszyć to miejsce, ponoć to są najnowsze zalecenia tzn "pielęgnacja na sucho". Dopiero jak robi się ropa używamy Octeniseptu (czyszczenie kikuta 3-4 razy dziennie) - pamiętamy o wymyciu małżowiny usznej i ZA uszkami - po tych czynnościach ściągamy pampersa - nie zaleca się gąbek do wanienek- bakterie, lepiej sprawdza się pielucha na dnie (można wyprać łatwo) - wkładamy dziecko do wanienki i myjemy - nie używamy szamponów - do wody dodajemy płyn lub emolient - nie używamy mydła bo wysusza skórę dziecka! - po wyciągnięciu z wanienki myjemy genitalia- u dziewczynek trzy ruchy- zawsze od góry na dół: cewka, i wargi sromowe z jednej i drugiej strony, u chłopców kierunek nie ma znaczenie- pamiętamy żeby umyć główkę penisa - u chłopców- nie odciągamy napletka!!! - smarujemy oliwką główkę oraz zagięcia oraz miejsca wysuszone (odchodzi się od smarowania całego ciała) - smarujemy pośladki kremem przeciw odparzeniom - zakładamy pampersa pamiętając o tym, że kikut ma być odsłonięty! - przy zakładaniu pampersa czy myciu nigdy nie dźwigamy maluszka za stopy do góry bo możemy go uszkodzić To chyba tyle, co zdołałam zapamiętać. Pytałam też położną o wizyty i powiedziała, ze powinno ich być 6, ona robi minimum 4, chyba, że ktoś bardzo nie chce to tylko jedna jest. A i chwale się, ze w końcu zdecydowałam się na zamówienie sesji brzuszkowej i mam nadzieję, że Młody grzecznie poczeka, aż mama sobie fotki porobi
|
|
|
|
#3332 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013,cz.1
Koźwa mój kocur znów przyniósł przed chwilą prezent -żywą myszkę
naganialam sie za nimi strasznie bo uciekł na piętro ... A myszka i tak popełniła samobójstwo bo skoczyła ze schodów Eh te koty... Panowie kończą dziś taras bardzo ale to bardzo nam się podoba, ale musimy się na nowo do niego przyzwyczaić bo wygląda teraz całkiem inaczej, jest zabudowany i ma daszek.... A raczej wiklinę jako daszek więc klimat zrobił się taki wakacyjny Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty, ktg itp za rozpoczęte tygodnie!!! Ja mam dzisiaj lenia, a potem muszę się zebrać i jechać do castoramy... Ale trochę się już obawiam tak jeździć bo jak mi wody w sklepie odejdą... Wczoraj wlasnie włączyła mi się taka wizja... ![]() ![]() Ale byłby Czad! ![]() Cynamonka - z posiewu moczu wyszła im infekcja dróg moczowych? Tak szybko maja wyniki? Wiesz co... U mnie tez od razu stwierdzili infekcje bo na nic innego nie mogli zwalić skurczy... U Ciebie to może być w sumie bardziej kolka nerkowa... Ze mną na sali leżała dziewczyna z takimi samymi objawami jak opisujesz .. Tak czy siak mam wielka nadzieje ze leki pomogą i odpuści... Bardzo współczuje bólu Ostatnio a' propos Kp słyszałam ze podobno osoby z dużymi piersiach maja problemy z karmieniem nie wiem skąd taka opinia... Pewnie znów jakiś przesąd...Co do tekstow czy zachowan teściowych czy zapraszania gości na wakacje jak ma się w domu noworodka to nawet nie skomentuje bo mi się ciśnienie podnosi ![]() Surka - mam nadzieje ze mała nauczy się jeść i waga zacznie rosnąć !! Edytowane przez 993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 Czas edycji: 2013-07-04 o 12:42 |
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
Zadzwoniłam.. co za głupota.. facet powiedział, że materac jeszcze nie został wysłany, że dzisiaj niby dopiero je dostali, uzupełnili skład jak to ujął..i będą wysyłać. Powiedziałam, że trochę nie w porządku, bo na aukcji nie jest nic napisane, że trzeba czekać, że brak na stanie.. tylko 24godz i wysyłają.. a jak klient zamawia zwłaszcza kurierem za pobraniem, to jednak ma nadzieję na ekspresową dostawę..nawet nie napisali maila, że to trochę potrwa. Tłumaczył się bezsensownie..kij z nim.. Powiedział, że jutro materac będzie.. No zobaczymy czy to nie było na odczepnego
Mam obawy czy aby na pewno już te materace mają.
|
|
|
|
#3334 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz po ktg jak dla mnie strata czasu(no chyba ze cos sie dzieje itp)wysiedzialam sie,pozniej lezalam nuda jak niewiem mala.dostala czkawki pani polozna troche panikowala caly czas sprawdzala.ten wykres i moje tetno i poprawiala pasy..to by przeszlo ale pozniej poszlam do lekarki glupia.piz d a dala mi referat na temat skroconej szyjki ze i fantazji swoich kolegow po fachu(tak to okreslila) ze umieja wrozyc ze slracajacej sie szyjki oczywiscie nie doposcila mnie do slowa jaka mam ta szyjke itp niewazne powiedziala.ze.pare skorczy bylo,ale to przepowiadacze i tyle mam przyjsc za tydz jak nie urodze..ale nie pojde bo szkoda mi czasu i mam nadzieje.ze urodze do tej pory.Z zwiazku z tym mam kijowy humor od tego upalu mi nogi spuchly troche i wogole jestem zniesmaczona.
|
|
|
|
#3335 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013
Cytat:
? Samantha- Twoja chyba jeszcze lepsza ![]() Cytat:
Surka- wiem ze to wkurzajace, frustrujace i dolujace, ale zobaczysz ze wszystko wkrotce bedzie dobrze Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3336 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za tydzieńdzięki za przydatne informacje ![]() fotki mile widziane ![]() [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41633155]Koźwa mój kocur znów przyniósł przed chwilą prezent -żywą myszkę naganialam sie za nimi strasznie bo uciekł na piętro ... A myszka i tak popełniła samobójstwo bo skoczyła ze schodów Eh te koty... Panowie kończą dziś taras bardzo ale to bardzo nam się podoba, ale musimy się na nowo do niego przyzwyczaić bo wygląda teraz całkiem inaczej, jest zabudowany i ma daszek.... A raczej wiklinę jako daszek więc klimat zrobił się taki wakacyjny Ostatnio a' propos Kp słyszałam ze podobno osoby z dużymi piersiach maja problemy z karmieniem nie wiem skąd taka opinia... Pewnie znów jakiś przesąd...[/QUOTE] myszka wolała samobójstwo niż zęby kotka ![]() pokażesz tarasik?..brzmi naprawdę fajnie ![]() a ja myślałam, że z moim małym biustem większy problem przy karmieniu będę miała Edytowane przez dzoan Czas edycji: 2013-07-04 o 12:54 |
|||
|
|
|
#3337 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3338 |
|
Zakorzenienie
|
Tysia-
za tydzien kolejny no i dziekujemy za fajne informacje ![]() Eveewe- kiciuś chciał Ci zrobić prezent, no co ![]() Dotka- nie smuć się, lekarka ewidentnie jakas popaprana.. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Nooo po solarium to będzie prawdziwa mała czarnulka
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
#3339 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dla siostryCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A mnie ktg uspokaja, tyle że ja miałam konultacje po ktg z normalnym lekarzem i normalna polozna. Ile twoje trwało? Wg mnie 30min. obserwacji tetna dziecka - ciagiem to dobra sprawa. |
|||||
|
|
|
#3340 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tak mam ostatnio całymi dniami ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Też mam taką zainteresowaną teściową, lepiej wbić na luz, szkoda się wychylać Cytat:
![]() ![]() Zaraz się biorę za to ![]() ![]() Cytat:
![]() to duży sukces, bo kiedy pojawiają się jakiekolwiek problemy z maluszkiem po powrocie do domu, to dobra położna to skarb ![]() Ja się dlatego bardzo cieszę, że do mnie będzie wpadała ta moja babeczka do której teraz chodzę Widać, że ma ogromną wiedzę, uwielbia swoją pracę i jest mega sympatycznaogromne dla siostry!![]() ![]() Cytat:
ja wtedy poświęciłam na to cały wieczór, roboty było od cholery, ale wpadłam w taki trans, że leciałam taśmowo i mam teraz spokój... swoją drogą, gdybym teraz miała to robić, to chyba sprzedałabym sobie kulkę w łeb... od 2 dni robię podejście do koszul tżta i ciągle mi się nie chce ich prasować a mam raptem ich chyba 5 ![]() za tydzień![]() ![]() Ja na chwilkę usiadłam, bo mnie złapał mój standardowy super głód, 3 parówki wpadły a teraz chyba poprasuję te dziadowskie koszule, bo mi chyba zgniją w domu za niedługo
|
|
#3342 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VII
jaki słodki kruszonek
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Tak się zastanawiam czy nie namówić tżta na odwiedziny burger kinga po drodze do ikei ![]() Namawianie oczywiście polegałoby na nieugotowaniu obiadu
|
#3343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Już uzgodniłam z mężem, że po pracy w poniedziałek skoczymy do Urzędu Skarbowego, bo akurat w poniedziałek czynny jest dłużej, a później szpital.
|
||
|
|
|
#3344 |
|
Zakorzenienie
|
Uciekam na razie.. przyjaciółka z Idzią chce wpaść.. za gorąco na spacer i nudzi im się
Będę pewnie wieczorkiem dopiero..jeszcze zakupy dzisiaj i trzeba się przemieścić z tobołami.... |
|
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia niewiem ile trwalo wsumie moze z 20minut?...nie no samo ktg spoko tylko ta lekarka mnie wkurzyla.pozatym czuje ruchy caly czas wiec dla mnie bezsensu jezdzic tam i sobie polezec,nie mowie bo kakbym slabiej czula ruchy czy cos to spoko a tak to nie wodze potrzeby.bede wiedzoec kiedy sie porod zacznie nawet bez ktg.
a lekarka nawiedzona ostro.z tego wszystkiego to chociaz sobie posluchalam jak dzieciaczki plakaly:-P zjem i spiluje paznokcie u rak.. Zuza wychodz ze!!!!!!!!! rocku trzymam kciuki aby sie rozkrecilo u Ciebie..:-* jeszcze wczesniej taka znajoma mnie wkirzyla poszlam do sklepu a ona tam na kasoe siedzi i pyta sie mnie czy bede noosla to do domu tzn kupilam 8litrow pepsi za 10zl na promocji jest(nie pije juz tak pepsi woec bedzie na dluuugoo) ja mowie ze do auta tylko zaniose bo stoi pod drzwiami a ta do mnie takie oczy i mowi aaa to z M jestes to Ci pomoze ja mowie.ze nie,sama sobie wniose do auta a tz wyciagnie wieczor a ona takie oczy i wypytywanie czy mam prawko?no to mowie ze tak...czy mam auto mowie ze tak i milion pytan,jakie ile dalam i wogole i na koniec mowi "no..chyba na praktyce sie nie dorobilas takich pieniedzy na auto"ja sobie mysle wtf? mowie do niej ze praktyki skonczylam 4lata temu i ze jak sie pracuje to sie ma! :-/ (ona miala tez byc fryzjerka ale rzucila wszystko szkoly nie skonczyla itp...) alez mnie wpienila..co ja to wogole obchodzi...:-/ |
|
|
|
#3346 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moze porozmawiaj z tz. Przeciez dzieckiem nie jest i powinien zrozumiec sytuacje
|
|
#3347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja koleżanka jak dowiedziała się, że mam prawko też była w szoku ... To prawka nie można mieć, nie czaję. |
||
|
|
|
#3348 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdolniacha z niejCytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3349 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję w imieniu swoim i siostry za gratki w związku z obroną
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
za tydzień i planowaną sesję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ojejku Dziewczyny, przed 15 minutami stłukła mi się na płytkach prawie pełna butelka octu W dodatku wpłynęło pod meble kuchenne i nie mogę się tam dostać i schizuje, że jakoś przy kaloryferze spłynie do nowo wyremontowanej kuchni sąsiadów pod nami
|
|||||
|
|
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VII
Twee- po prostu oznajmij Tztowi, ze dzisiaj z obiadu jest pora obiadowa i to by było na tyle
|
|
|
|
#3351 |
|
Zadomowienie
|
Teso to nie Cynamonka, a Czarownica jest w szpitalu
![]() Kejt ja tez bym wzięła jak radzą dziewczyny nospę, prawdziwych skurczy nie zagłuszy
|
|
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
Sammi masz racje,co nie zmienia faktu ze...dzis mam takie zdanie na ten temat.
siedziala tam dziewczyna w tym tyg co ja jestem w sob ma sie zglosic na cc bo jej dziecko wazy 4300 tzn wazylo tydzien temu tyle... |
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Mam smsa od evewee
"hej przyjęli mnie na oddział, ale dopiero w pon wg nich bede w 38 tyg i na pon lub wtorek dopiero zrobią mi cesarke- lipa bo Marysia w domu chora, a ja musze tu być "
|
|
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Ide pozniej zagladne...zrobie paznokcoe u rak pozniej ostrzyge ojca,wykompie sie i po tz...aaa i miedzy czasie kotlecika z ziemniaczkami i mizeria sobie strzele
|
|
|
|
#3355 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i czekamy na fotki z sesji ![]() [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41633155]Koźwa mój kocur znów przyniósł przed chwilą prezent -żywą myszkę naganialam sie za nimi strasznie bo uciekł na piętro ... A myszka i tak popełniła samobójstwo bo skoczyła ze schodów Eh te koty... ![/QUOTE] To był prezent szczery i od serca ![]() ![]() Cytat:
ale solara ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
:/Charlize tez sie zastanawialismy nad tym wozkiem tylko nie mielismy nigdzie opcji na zywo go obaczic ale kiedys wstawiałam tu link.Naprawde wydaje sie fajny A jest rzeczywiscie lekki i lekko sie prowadzi?
|
|
#3356 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Swoją drogą, te rodziny mają ciekawe pomysły. W życiu bym nie wpadła na to żeby komuś dopiero co po porodzie pakować się na głowę
|
|
#3357 |
|
Zakorzenienie
|
Ide cos poczytac,polezec.Nic mi sie nie chce,przez te skurcze sie nie wyspałam :/
|
#3358 |
|
Zakorzenienie
|
Rocky masz racje...zal jej tylek sciska...nie lubie takiego czegos strasznie...no niewazne dzis nie moj dzien..pewnie jeszcze sie popsztykam z tz chcialabym zeby mnie dziabnol to powoe ze goraco albo ze zmeczony.przypomne mu to jak juz nie bede miec brzucha i on bd chcial mnie dzgnac to to samo mu powiem!!
|
|
|
|
#3359 |
|
Zadomowienie
|
a ja zapomniałam my zaczynamy dziś 33 tc
poprasowałam upał okrpny ale wiał na mnie wiatrak ![]() prasowalam posciel do łózeczka ale chyba za szybko zeby ubrać nie a tak już bym chciala
|
#3360 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale niemiła niespodzianka Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

za rozpoczęte tygodnie!!! 
nie wiem skąd taka opinia... Pewnie znów jakiś przesąd...

Teraz przed każdym kamieniem i po ma być ważona, żeby wiedzieć ile je. Bo mam ponoć duże piersi, ale mało pokarmu. Tz ma przynieść lokator i zacznę zabawę w ściąganie, ale może laktacja się rozbuja. Do tego jest żółtą, więc dzisiaj znowu kroplówkę i lampy
nie martw się, Lilo Oliath ładnie zaczęła nadrabiać.. Twoja malutka też w końcu nabierze ciałka

W dodatku wpłynęło pod meble kuchenne i nie mogę się tam dostać i schizuje, że jakoś przy kaloryferze spłynie do nowo wyremontowanej kuchni sąsiadów pod nami