|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
bialko
witam,
niedawno zaczelam przygode z fitnessem i treningami na silowni, dostalam do tego rozpisana diete i tu zaczyna sie moj problem w kazdym posilku mam okreslona ilosc bialka..... i mam niestety problem przejesc to! ![]() macie pomysly, moze jakies jadlospisy ( nie jestem dobrze obeznana) jak ulokowac ilosc bialka na posilek normalnie zjadlabym plaster twarogu na sniadanie a ja musze nagle 100g chudego twarogu :/juz na widok twarogu czy piersi kurczaka albo tunczyka mi niedobrze nie przepadam niestety za rybami ![]() skonczyly mi sie pomysly skad czerpac duza ilosc bialka albo jak wykozystac produkty jaja, twarog, ryby zeby nie byly bardzo wyczuwalne (nie wiem czy ktos mnie zrozumial )
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2013-07-05 o 14:56 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: bialko
Ja myślę, że jak nie jesteś w stanie zjadać tak dużej ilości białka, to nic na siłę i tyle ode mnie.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
to może zamień to, co ci nie pasuje (twaróg, tuńczyk) na coś białkowego co lubisz - jajka, inne mięsa (polędwiczka wieprzowa, schab, wołowina, udka z kurczaka)
ile tego białka masz jeść dziennie i na jaką wagę i wzrost? |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
biorąc rozkład 30 - 30 - 40 to tego białka za dużo wychodzi
lepiej przyjąć od 1,2 do 1,8g na kg masy ciała (o ile waga jest w normie) |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja musze przyjmowac B 130. T 25 W ok 300
Ja tez ledwo dobijam do 100 bialka...tluszcze i weglowodany jako tako Cwicze 4 razy w tyg czasem 5 Dla mnie generalnie duzo samego w sobie jedzenia wczesniej jadlam za malo i ale teraz chodze ciagle pelna, mam problem tylko z bialkiem... Za duzo go dla mnieMysle jak tu kombinowac zeby zbytnio nie wyczuwac go w kazdym posilku...
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego?
Ray, dużo białka znajdziesz w wołowinie, drobiu, chudych serach, ryżu, chudych rybach, soi i generalnie strączkowych no i mleku. Mozna z tego przygotować naprawdę różne potrawy A jeśli nie wyrabiasz to zostaje chyba tylko stosowaie jakichś odżywek i suplementów dla sportowców.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro dietę ktoś mądry przepisał może ta ilość tłuszczy jest uzasadniona, ale rzeczywiście bardzo mało.
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Z reguły diety wysokobiałkowe są raczej bardzo obciążające, ja bym się na taką nie zdecydowała ale jednak mimo wszytsko ktoś niegłupi je opracował i jeśli taka diety ma być stosowana tylko przez pewien okres czasu to moze nie zniszczy aż tak organizmu
to tylko 4% tłuszczu mniej niż wg minimalnych zaleceń..---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Mimo wszytsko chyba jednak lepiej zwiekszyć białko kosztem tłuszczy niż węglowodanów. 40-30-40 mniej do mnie przemawia,
|
|
#11 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chudych serów nie jemy, bo nie mają żadnych wartości. Jemy te półtłuste lub tłuste. Soi też nie jemy, bo może mieć negatywny wpływ na kobiecy układ hormonalny. Cytat:
Minimalne zalecenia co do tłuszczu dla kobiety to 30-35% całej kaloryczności. Czyli w tym przypadku ok 64-75g. Różnica jak widać spora. W tym przypadku spokojnie można by było zejść niżej z białkiem i nadwyżkę przeznaczyć na zdrowe tłuszcze. Nie, nie jest lepiej zwiększyć białko kosztem tłuszczy. Każdy z tych trzech składników (bwt) jest potrzebny organizmowi w określonych proporcjach. Więc wszelkie diety opierające się na minimalizowaniu któregoś ze składników (w tym przypadku tłuszczy) lub całkowitej eliminacji są złe. Wyjątki w jakiś ilościowych manewrach stanowią przesłanki zdrowotne, ale nawet wtedy robi się to pod kontrolą osoby, która naprawdę się na tym zna, a nie w zgodzie z własnym widzimisie.
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze każdy z tych składników jest potrzebny w określonych proporcjach to nie nowośc jednak każdego rodzaju diety specjalne polegają na ingerencji w te proporcje. Osobiście uważam, że nie jest to zdrowe ale ktoś to opracował i akceptuje. Co do eliminacji skłądników jak soja czy chude sery to dość subiektywna ocena, sama soi nie jadam, co do serów - im chudsze tym więcej białka, logiczne.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
No to zglupialam
Moze to kwestia wagi ? Mam 52 kg na 160 cm Skoro piszecie ze tluszczy za malo zapytam... Skoro moge je zwiekszyc a zmniejszyc bialko to bylo by dla mnie idealne...bo mam problem ulozyc tak posilek zeby nie przekroczyc 5 g tluszczu W zasadzie przekraczam do 10 Cwicze 4-5 razy w tyg wiec chyba to optymalnie....co drugi dzien Chcialam poprawic kondycje i miesnie ktorych nie mam....jestem szczupla ale masa miesniowa znikoma...moze dlatego tak te tluszcze ? Nie znam sie na tym...co w necie wrzuce rozne opinnie.. Zaczynam lapac dola ze tyle wysilku w to wkladam....siedze wieczorami rozpisuje posilki z kalkulatorem dietetycznym a efektow bedzie brak... Po dwoch porodach talia ma duzo do zyczenia uda tez sie trzesa.... Czyli krotko mowiac do ilu moge zwiekszyc tluszcze ? 50?
|
|
#14 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Efekty takich norm zalecających tylko 15% tłuszczy możesz pooglądać w internecie i płacz, że nagle hormony szaleją a okresu brak. To nie jest subiektywna ocena, tylko fakty. Chude sery to syf, bo żeby były chude trzeba pozbawić je tłuszczu, a to tłuszcz jest odpowiedzialny za to, że taki ser się trzyma całości i wygląda tak, jak powinien. Więc gdy usuną ten tłuszcz muszą coś zamiast niego wpakować. I nie pakują super ekstra zdrowych rzeczy. Więc to całkiem bez sensu jeść chudy ser, dla samego białka. Lepiej sięgnąć po normalny ser i mieć białko+tłuszcz lub po prostu po mięcho, które będzie mieć tego białka więcej. Cytat:
Białka wystarczy przyjąć od 1,2 do 1,8 g na kg masy ciała. Im więcej porządnych siłowych tym bliżej tego 1,8. W Twoim przypadku podejrzewam, że można przyjąć coś po środku, dla początkujących to naprawdę wystarczy. Tłuszczy 30-35% kaloryczności. Reszta to węgle. To są standardowe zalecenia, nieco inaczej to wygląda, gdy są jakieś przeciwwskazania do wyższych węgli, itp. Wiesz jak sobie to wyliczyć? (wstępnie z tych wcześniejszych danych wyszło mi, że miałaś ustawioną dietę na poziomie ok.1945 kcal ? ) I generalnie powinnaś się uzbroić w cierpliwość, bo organizm też musi przyzwyczaić się, że chcesz dla niego dobrze. Tym bardziej jeśli wcześniej nie zwracałaś uwagi na to, jak jesz, co jesz, i ogólnie nie miałaś takiego jakby to ująć zdrowszego trybu życia. Sam fakt, że coś już robisz w tym kierunku to sporo
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
tygrysek już wyjaśniła o co chodziło mi z tłuszczami.
ray, masy mięśniowej nie robi się zabierając tłuszcz z diety. Przy twoich gabarytach130B to też za dużo. 100 - 110g białka będzie wystarczająco, tłuszczy to minimum 60g, a reszta węgle. Ja bym tą rozpiskę wyrzuciła do kosza - może jeszcze facetowi to by nie zaszkodziło, ale dla organizmu kobiety 25g tłuszczu to zabójcza dawka (problemy z okresem, problemy z tarczycą). Z wikipedii: link Tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 30% energii zawartej w pożywieniu i zawierać odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ilości tłuszczu spożywanego przez ludzi w różnym wieku powinny się kształtować mniej więcej następująco[2]:
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem kto układał Ci tę dietę ale przy takim BMI nie powinnaś aż tak rezygnować z tłuszczy. Wg mnie dobrze by było gdybyś zmniejszyła białko kosztem tłuszczu, bo tak wysokobiałkowe diety zaleca się sportowcom a nie osobom które trenują dla siebie kilka razy w tygodniu.
Co do wszystkich opinii na temat norm odnośnie tłuszczu, jeśli dieta trwa przez pewien czas i ma na celu zrzucenie kilogramów to nie jest strasznym błędem przyjmowanie 15% energii z tłuszczu, zdrowego tłuszczu. Ale co głowa to opinia więc nie ma co się spierać. Tygryskowym_okiem, masz wykształcenie w tym kierunku czy tak tylko interesujesz się dietą?
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje w takim razie sama rozpisze diete bo sama nie czuje sie na niej najlepiej...uczucie ciezkosci czuje
Mialam wyliczone na 2060 kcal Czyli bedzie ok jesli zjem 100 g bialka 60 g tluszczy i reszta wegli ? Na zajecia chodze bo tez lubie fizycznie i psychicznie czuje sie super boje sie jedynie zeby nie bylo skutku odwrotnego do zamierzonego tzn spale miesnie albo zaczne tyc
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinnaś spalić mięśni ani przytyć No w sumie zależy co trenujesz?
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
2 razy mam trening funkcjonalny dwa razy tbc po nich 30-40 min bieznia i raz w tyg zajecia na rowerkach
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny skoro juz tu mowa o mnie byla
moze mi podpowiecie zmodyfikowalam diete rozpisalam na B ok 90-100g T ok 60g W 300g powiedzcie mi teraz czy ja musze to po rowno rozbic na 5 poslkow czy moge balnsowac??? bo np drugie sniadanie zawiera malo tluszczy ale za to obiad w postaci ryby i dodanej oliwy z oliwek juz duzo wiecej nie mniej jednak sumarycznie cale zapotrzebowanie dziennie wychodzi prawidlowo drugie pytanie czym podniesc wegle??? kostka gorzkiej czekolady??? bo teraz jak B i T wychodz ok to wegli mi brak
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że nie ma co na siłę po równo rozkładać BTW. A kostką gorzkiej czekolady to raczej tłuszcze podbijesz niż węgle
![]() Chcesz schudnąć czy utrzymać wagę? |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że dovrze teraz rozdzieliłaś skłądniki Nie musisz rozbijać po równa a nawet nie powinnaś Sniadanie powinno dostarczyć największej ilości węgli, na kolacje lepiej zostaw sobie lżejsze posiłki, samo Ci wyjdzie Rób tak żebyś dobrze się czuła. A i koniecznie po treningu posiłek wysokobiałkowy ![]() Węgle podnieś ciemnym pieczywem (ale faktycznie ciemnym a nie barwionym karmelem - zwróć uwagę na skład), do tego kasza, makaron razowy, ryz (od razu białko podskoczy), jak Ci zabraknie to możesz dołożyć owoce, chociaż to w większości cukry proste ale nie zaszkodzi trochę Możesz też użyć łyżeczki miodu do posłodzenia jogurtu czy herbaty.
Edytowane przez *piękna Czas edycji: 2013-07-07 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje za cenne rady
![]() czy ja wiem czy zrzucic tzn chce wyszczuplic talie (pozbyc sie boczkow) i troche uda wyszczuplic (chodz ja mam taki typ budowy ze raczej na "patyczki" nie mam co liczyc) ale zeby nie trzesly sie ![]() ale chyba to musze wlasnie zgubic troche tluszczyku ja wiem 3 kg??? a rozbudowac miesnie zeby nabrac odpowiedniej sylwetki wyszlo mi ze moje dzienne zapotrzebowanie powinno wynosic 2272 kalori obcielam to do 2000-2060 wiec powinno mimo wszystko spadac troche (nie spieszy mi sie) nie wiem czy dobrze wydedukowalam sobie ![]() co do posilkow to wlasnie robie podobnie jak piszecie na sniadanie staram sie wiecej wegli, na kolacje raczej jakas saltka z warzyw i kurczak albo tunczyk a wczoraj juz mi sie nic nie chcialo robic i bob zjadlam na noc niby nie za dobrze ale juz trudnochleb tak wiem, przymierzam sie do wlasnego wypieku bo rozpoznac ktore z czego ciezko ;( szczegolnie jak nie ma skladu makarony zastapilam pelnoziarnistymi, ryz brazowy, do kasz musze sie jeszcze przekonac ( nie wiem czym je doprawic zeby mdle nie byly)uzywam oliwe z pestek winogron albo oliwe z oliwek cud i tak jest bo zaczelam ryby jadac hehedziekuje wam za porady mam nadzieje ze po pol roku efekty juz jakies beda
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Ale oliwy raczej nie stosuj do sługiego smażenia bo ma dość niski punkt dymienia. Do smażenia ok jest właśnie olej z pestek winogron i olej kokosowy (jak już kupisz to możesz też smarować ciało i stosować na włosy
). Trzymam kciuki za poprawę sylwetki super, że masz chęci i ambicje i chcesz dobrze się odżywiać
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki
![]() Checi mam bo bardzo polubilam cwiczenia dla mnie to relax od kieratu domowego ![]() Wczoraj pierwszy raz zrobilam sama spagetii jestem dumna i w szoku ze dobre a ja glupia kiedys gotowca kupowalam
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do tego białka, zdziwiło mnie że nikt nie polecił odżywki białkowej. Mi gdy nie mogłam dostarczyć odpowiedniej ilości z posiłków takie białko w proszku wydawało się idealne. Piłam sobie zwykle po treningu lub na śniadanie czy tam kolacje. A jakie pyszne to było
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
To jest opinia, nie fakt. Dla mnie 130g białka to jakieś monstrualne ilości. Jak dobiję do 100 to jestem szczęśliwa.
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

normalnie zjadlabym plaster twarogu na sniadanie a ja musze nagle 100g chudego twarogu :/
albo jak wykozystac produkty jaja, twarog, ryby zeby nie byly bardzo wyczuwalne 

wczesniej jadlam za malo i ale teraz chodze ciagle pelna, mam problem tylko z bialkiem... Za duzo go dla mnie
chcesz sobie układ hormonalny rozwalić???