|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Dhama jakiej firmy olejki kupujesz do swoich mazideł?
chodzi Ci o olejki eteryczne czy bazowe? bazowe na razie tylko z mazideł - polecam z czystym sumieniem; eteryczne z Polleny Aromy i Avicenny; obie firmy bardzo dobre; z Avicenny dostałam trzy próbki (wielkości 10 ml ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#452 |
Konto usunięte
|
Dhama, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
dhama - Ori to Oriflame, tak w skrócie napisałam
![]() ArtDeco nie testuje, ...chyba tutaj wyczytałam taką informację ![]() ![]() O Givenchy nie wiem, bo nie używam ![]() ![]() Edit - a wiecie coś o Deborah?? Edytowane przez truheart Czas edycji: 2007-04-03 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
WWF i Bioetyc firmy Deborah: razem bronić morza śródziemnego - W tym roku Bioetyc włączył się w nurt ochrony środowiska i wspólnie z WWF będzie podejmował wysiłki na rzecz ochrony środowiska naturalnego Morza Śródziemnego. Dzięki marce Bioetyc i finansowaniu przez Deborah WWF będzie w stanie pokryć koszty wyspecjalizowanej kadry i zaopatrzenia medycznego dla ośrodków ochrony zagrożonych gatunków w Lampeduzie i Policoro oraz opłacić wydatki związane z utrzymaniem i odnową tych centrów. Bioetyc wspiera również aktywny udział WWF w Międzynarodowej Komisji Wielorybnictwa mający na celu tworzenie i rozwijanie obszarów ochronnych, takich jak Sanktuarium dla Śródziemnomorskich Ssaków Morskich w Pelagos. Od dziś wspaniały wygląd jest naprawdę tego wart, bo jednocześnie spełniasz dobry uczynek. Za każdym razem, gdy dokonujesz zakupu produktów Bioetyc lub zestawu do makijażu Deborah na stronie www.comproedono.it, pierwszej włoskiej stronie etycznego handlu, część wydanej kwoty wzbogaci konto akcji charytatywnej." to informacje z ich strony; nawet się nie zająknęli o testowaniu; tak jak pisała Kattrina, jeśli wywodzą się z firmy farmaceutycznej to pewnie testują ![]() dla niektórych marek zwłaszcza francuskich (deborah jest włoska) informacja o tym nie jest zbyt ważna; ich grupą docelową są kobiety które raczej nie przejmują się tym; ![]() a Deborah pewnie testuje, kreują się na dbających o środowisko i "fairtrade'owców" to pochwaliliby się nietestowaniem ![]()
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
Dhama, a ja dzisiaj kupiłam cienie Deborah
![]() Kamuflażu nie stosuję codziennie, czasem kremik Avene do miejsc wrażliwych spf50 (on jest tonujący) abo rozświetlacza (też ArtDeco, był L'Oreala, ale poszedł w diabły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Raczkowanie
|
nie ma sprawy
![]() trueheart, no nic, stało się, używaj, najwyżej nie kupisz drugich; byłam na włoskiej stronie Deborah, z tego co się zorientowałam, było tam jeszcze mniej informacji niż na polskiej stronie ![]() czasem kremik Avene do miejsc wrażliwych spf50 (on jest tonujący) abo rozświetlacza (też ArtDeco, był L'Oreala, ale poszedł w diabły ![]() ten filtr mi robi siną skórę pod oczami, i dopiero po nim to muszę się namęczyć, żeby zamaskować moje sińce i tę fioletową poświatę ![]() ![]()
#457 |
Raczkowanie
|
dostałam odpowiedź od Givenchy! (aż się zdziwiłam)
napisali tak mniej więcej "polityka Givenchy jest w zgodzie z normami europejskimi i SPA (nie wiem co to jest) więc żadne testy (ani formuł ani gotowych produktów) nie są przeprowadzane. nie używamy też tłuszczów zwierzęcych ani surowców pochodzenia zwierzęcego. Rozumiemy Pani zainteresowanie tym tematem. proszę wiedzieć, że my również jesteśmy bardzo na niego uwrażliwieni i szanujemy zarówno naszych klientów jak i środowisko. pozostajemy do dyspozycji w celu bardziej szczegółowych informacji". trochę poskracałam, ale wynika z tego że nie testują ![]() ![]() a od Deborah nie dostałam nic ![]()
![]() |
#458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na liscie peta, nie ma ani jednego slowa o tym czy testuja, czy nie ![]() Rowniez na zadnej "tematycznej" stronie w necie, nie znalazlam konkretnych wiadomosci ![]() Juz dawno Leo$ napisala, ze konsultantka Diora deklarowala, iz ten nie testuje. W salonie Guerlain "przysiegano" mi, ze nie testuja. Nie wiem co o tym myslec???? Na pewno stac ich na najnowoczesniejsze testy na sztucznych tkankach i DNA, moze rzeczywiscie nie wykorzystuja juz zwierzat??? Na pewno peta wzywala kiedys, do bojkotu futrzarskich produktow LV ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#459 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja chciałam po prostu wiedzieć, jak jest z tą firmą, nie widziałam jej w żadnych spisach, a kiedyś miałam podkład tej firmy tak jak napisałam, nie wierzę bezkrytycznie w każde słowo, ale niektóre firmy (np. Lavera i Deborah) w ogóle nie odpisują; może napisać do nich, jak ich polityka ma się do polityki LV?
![]() |
#460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i potezna korporacje LVMH. Pieniadze, ktore wydamy na produkty Givenchy i tak zasilaja kiese LVMH- a tym samym, wspieramy finansowego molocha, ktory bedzie mogl sobie lekcewazyc zakazy, nakazy i przepisy. Oczywiscie, jesli zalozymy, ze LVMH rzeczywiscie jest taka "zla" firma,(- tylko, jak to sprawdzic?) Wiadomo, to kwestia sumienia i indywidualnego wyboru, jednak chialabym poznac "prawde", zeby nie stwarzac pozorow i iluzji, dla siebie samej ![]() Chcialabym kupowac i uzywac kosmetykow, bez poczucia winy... Edit: Nie neguje i nie podwazam tego, co napisano Ci w mailu, od Givenchy. Jestem b. wdzieczna, ze napisalas do nich i w sumie ta odpowiedz ucieszyla mnie ![]() Po prostu, podobnie jak Ty, mam ograniczone zaufanie, jesli chodzi o tak drazliwe kwestie, jak zetkniecie sie finansow z etyka, (szeroko pojeta). Z drugiej strony, jest tak, jak napisalas- przedstawicielka Givenchy nie moze klamac w oficjalnym mailu. Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2007-04-10 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
spójrzcie, co odpisuje IAMS - na pytania, czy przeprowadzają testy... oto list od IAMS: Thank you for taking the time to write to us regarding our research and feeding studies. We are passionate about cats and dogs with a deep commitment to their health and welfare, so we understand how important this issue is to you. For several years misleading and inaccurate information has been circulating and I appreciate this opportunity to provide you with the facts. To ensure that our products are safe and wholesome, we have the responsibility to pet owners to feed our products to dogs and cats. Over 70% of the dogs and cats in our feeding studies live in consumers’ homes; however, some of our feeding studies require a controlled environment and are conducted at our own Pet Health and Nutrition Center or at an organization where pets are already residing—like animal shelters, or groups that train and provide assistance dogs. The controlled studies are the veterinary equivalent of nutritional or medical studies acceptable on people. These studies are monitored by our own staff of veterinarians, behaviorists and independent experts. Our dogs and cats get the most advanced pet nutrition and health care as we develop formulas to help all cats and dogs live longer and healthier lives. At our Pet Health and Nutrition Center, dogs are housed with a companion (because dogs are pack animals). Each kennel has a doggie-door that takes them to an outside run, so they have plenty of room to run and play. Each dog is provided with his or her own toys (rotated on a regular basis) and their very own comfortable bed to sleep on. There is also a dog park adjacent to the kennels where the dogs play and interact each day in play groups. Our cats are housed in compatible play groups. Each room is furnished with beds, toys (to stimulate play) and several perches, which allow the cats to observe things from a higher viewpoint. They also have a very large window, which has a platform for the cats to lie in the sun or just sit and watch the birds feeding at the outside bird feeders. If you’re interested in reading more, please copy-and-paste the following URLs to your web browser. Please make sure you copy the entire URL, due to different formatting the link can sometimes be broken. If you are unable to open these links, please visit www.iamstruth.com to read the following articles. Our Research Policy: http://www.iamstruth.com/iamstruth/e...RP&articleID=2 Videos of dogs and cats at our facility: http://www.iamstruth.com/iamstruth/e...i=en_US&pti=CV Facility reports: http://www.iamstruth.com/iamstruth/e...icleID=20 #a1 You can also read about our nutritional studies and our facilities from the viewpoint of an independent animal welfare organization by utilizing the following URL:www.aspca.org/iams. Thank you for taking the time to read this message. If you need further information or have specific questions, please contact us at 800-525-4267. We’re very happy to speak with you about this very important issue. Sincerely, Tina P&G Pet Health and Nutrition z forum- http://www.dogomania.pl/forum/showth...=26480&page=55 ---------------- A tak to widzi ukryta kamera... http://www.iamscruelty.com/ |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#462 |
Zakorzenienie
|
Carolino-
![]() Zreflektowalam sie i dopisalam kilka zdan, gdy dotarlo do mnie, ze moglam brzmiec jak paranoiczka, wszedzie weszaca spiski i oszustwa, negujaca wszelkie proby wyjasnien, ze strony "podejrzanych" firm ![]() ![]() Mam gdzies w glebi duszy nadzieje, jednak po tym, co widzialam- naprawde moje zaufanie, jest bliskie zeru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#464 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Raczkowanie
|
postanowiłam rozpocząć małe prywatne "testy na producentach". tak jak napisałam, nie jestem skłonna wierzyć w zapewnienia firm, ale ten wzbudził trochę mojego zaufania, z kilku powodów: 1) to pierwszy, na który w ogóle otrzymałam odpowiedź;2) był podpisany imiennie; 3)był dosyć długi, a nie jakieś ogólnikowe zapewnienia; 4) napisali, że są chętni do dalszych wyjaśnień; 5)Givenchy nie mogłam znaleźć na żadnej liście -testujących ani nietestujących
wczoraj napisałam do L'oreala. tak z głupia frant zapytałam, czy testują na zwierzętach; dzisiaj rano dostałam odpowiedź; co ciekawe, weszłam na stronę międzynarodową L'oreala, napisałam po francusku, a dziś dostałam odpowiedź po polsku, w tytule maila było "odpowiedź na prośbę o próbki" ![]() bez komentarza. zniechęcam się już trochę do robienia tych list przyjaznych kosmetyków; tak naprawdę szanse sprawdzenia prawdomówności są bliskie zeru; przykro mi, ale organizacjom ekologicznym też nie wierzę na 100% (powiecie, że ja mam nie małą, a dużą paranoję ![]() http://moda.gazeta.pl/moda/1,77803,4040289.html; czy od koncernu LVMH jest lepsza Estee Lauder, która oficjalnie nie testuje a ma pod sobą np. Donnę Karan która produkuje futra? (kosmetyki DK należą do EL, a ubrania do LVMH); tak jak pisałam, ja przerzucam się na własnoręczne robienie kosmetyków, ale kolórowki raczej sama nie zrobię...(niby można, ale średnio wygląda ![]() kiedyś (kilka lat temu) moja koleżanka znalazła na jakiejś stronie ekologicznej, że L'oreal pod protestami ekologów przestało testować na zwierzętach ![]() muszę już kończyć, b.się spieszę, chciałam tylko ten mail wrzucić
#466 |
Zakorzenienie
|
dhama- to ja juz zgłupiałam zupełnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Raczkowanie
|
ja też trueheart
![]() ![]() a jako następną zagadkę - odpowiedź od Pupa; zapomniałam już że do nich napisałam a dziś - tada - przyszedł mail: Our products are not tested on animals according to the EU76/768 legislation on cosmetics. We choose to respect the UE guidelines that recommend, for ethical reasons, to perform an 'in vitro test' first and then an 'in vivo test' on human volunteers under dermatological control. The 'in vitro test' can in fact predict any eventual irritating damage, so every volunteer can safely go through the 'in vivo' test. As far as raw materials are concerned we can say that the ones we started using more than 10 years ago have a toxicological dossier that includes report of tests performed on animals in the past, but for newly discovered raw materials animal testing is strictly forbidden and therefore not performed. Our products are manufactured according to Italian law on cosmetics (713/86) and to the above mentioned EU law. Our products do not contain extracts of bovine origin coming from European countries at risk and are produced according to the Good Manufacturing guidelines. Best Regards, R&D co ciekawe, jak na razie tylko mail od Givenchy był podpisany przez konkretną osobę; niby testowanie na zwierzętach jest zakazane, ale zakazane jest też mnóstwo innych rzeczy... ![]() ![]() ![]() ![]() e tam, staram się żartować, ale wcale mi nie do śmiechu ![]()
#468 |
Zakorzenienie
|
wiecie co? mam pomysł - może napisac do jakiegoś koncernu farmaceutycznego i zobaczyć, co odpowiedzą...jeśli i oni odpiszą., że NIE testują - to sprawa będzie jasna...
![]() co Wy na to ? dla zainteresowanych praktykami przemysłu farmaceutycznego - ciekawy artykuł: http://przekroj.pl/index.php?option=...1&limitstart=0 |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Raczkowanie
|
można spróbować..aż boję się, co odpowiedzą
![]() weszłam na stronę unijno-prawne; jest tendencja do eliminowania testów na zwierzętach, a Francja zaskarżyła to prawo ![]() może jednak firmy starają się dostosować do tego prawa i zmieniać praktyki?marzenia... [FONT='Times New Roman']tu jest debata http://ec.europa.eu/enterprise/reach...l_tests_en.htm -Contributions regarding animal tests – może też wpiszemy nasze zdanie?[/FONT]
Nie powiem, żebym strasznie lubiła depilować brwi, nosić pas do pończoch i malować sobie usta. Ale to mnie dosyć pociąga." ![]() pozdrawiam wszystkich ![]() Edytowane przez dhama Czas edycji: 2007-04-13 o 11:34 Powód: zaznaczenie |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
Jakoś nie wychodzi mi edycja
![]() I refer to your mail of April 12. As a healthcare company which is committed to bring innovative treatments on the market for unmet medical needs of patients, we are obliged to work with animal research before going into clinical trials with humans. Please, see our publicly available position in that respect on our sustainability website: http://www.roche.com/home/sustainabi...c-res-anim.htm and the even more detailed document on http://www.roche.com/pages/downloads...f/ropos_at.pdf. I hope that helps. If you have additional questions, don’t hesitate to contact me again. Best regards, Silvia Matile Silvia Matile-Steiner, Attorney- at-Law F. Hoffmann-La Roche Ltd CC/Government Affairs CH-4070 Basel silvia.matile-steiner@roche.com czyli przyznają się do testowania na zwierzętach; jak na razie ten mail i mail od G. wygląda dla mnie najbardziej wiarygodnie; jest konkretna osoba itd. co by szkodziło tej Pani napisać mi ogólniki, że szanują zwierzęta itd. może nie wszystkie firmy kłamią? ![]() ![]() ![]() a co wy o tym wszystkim myślicie? dostałam dzisiaj maila też od koleżanki; "petycja Peta, tu link do BARDZO drastycznego filmu o pozyskiwaniu futer; Podpisz i przeslij dalej, prosze!!! http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm& Player=wm&speed=_med Podpiszcie petycje aby zatrzymac te masakre!!! Potrzeba 500 podpisów" jeśli ktoś chce się dołączyć, niech napisze do mnie na priva, a ja prześlę mu ten mail; na razie na liście są tylko 22 osoby ![]()
#471 |
Raczkowanie
|
Wygląda na to, że tylko ja tu ostatnio zaglądam
![]() wklejam tłumaczenie listu od Vichy: "W pani mailu z 12 kwietnia, chce Pani poznać pozycję Vichy à propos testów na zwierzętach. Rozumiem Pani pytanie i z przyjemnością podaję następujące informacje. Od 1989 roku Vichy nie stosuje zwierząt do oceny produktów kosmetycznych. Co do składników chemicznych, ustalenia europejskie i szereg ustaleń krajowych wymagają od dostawców tych surowców przeprowadzenia testów potrzebnych dla zagwarantowania ich bezpieczności. Mimo uczynionych już postępów, badania przemysłowe i uniwersyteckie musza sprostać dużemu wyzwaniu w nadchodzących latach: rozwinąć i doprowadzić do uprawomocnienia przez odpowiednie władze prawodawcze, nowe alternatywne metody badawcze do oceny składników chemicznych w dziedzinie toksykologii, gdzie te metody jeszcze nie istnieją. Vichy wspiera całkowicie postulat eliminacji testów na zwierzętach. Nasza grupa jest aktywnym członkiem Partnerstwa europejskiego na rzecz rozwoju metod alternatywnych, powołanej przez Komisję Europejską w listopadzie 2005 roku, i angażuje się, aby zrobić wszystko co w jej mocy, w swoich możliwościach, aby promować ten program wśród całości „aktorów przemysłowych”. Ostatni nabytek spółki inżynierii tkankowej Skin Ethic dowodzi tej permanentnej troski i potwierdza rolę lidera naszej grupy – Loreal – w dziedzinie poszukiwani alternatywnych metod. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Pani pytania, odsyłam do odwiedzenia strony www.invitroskin.fr Dziękuję za zaufanie Pozdrowienia Dominique Crouzat" czyli trochę prawdy (???) i dużo g...owiniętego w papierek. teraz zmieniają politykę i możliwe że już nie testują, bo od 2009 ma to być zakazane. protest Francji (pewnie L'oreal za niego zapłacił ![]() tu o sztucznej skórze po polsku http://www.laboratoria.net/pl/module...rticle&sid=593 i faktycznie teraz mogą promować nietestowanie na zwierzętach, żeby pognębić przeciwników ![]() -funkcjonowanie molocha możliwe że nie testują już, ale mnie wkurza płacenie 160zł za olej mineralny i silikony(HR), czy nawet 40zł(L'oreal) ; jak pisałam ja wolę robić sama kosmetyki (w miarę możliwości ![]() ale tak porównując te maile, to list od Vichy oprócz oczywistego promowania swojej firmy, stara się coś wytłumaczyć, a ten od "działu konsumenckiego L'oreal Polska" to kompletne zlewanie konsumenta ![]()
#473 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie- nie tylko
![]() ![]() ![]() Sama wiem juz jakich firm unikac, a jakie wspierac swoimi pieniedzmi. Przeciez tak naprawde, decyzja jest sprawa indywidualna, rozwazana w zgodzie z sumieniem- i w moim przypadku, niezalezna od tego, co napisza w mailach, przedstawiciele "podejrzanych" firm ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Raczkowanie
|
kazda lista jest inna - i to ze kosmetyk ma znaczek iz nie testuje na zwierzetach wcale nie oznacza ze nie kupuja produktow testowanych od innych firm
co do TBS - cala filozofia tego sklepu opiera sie na nie testowaniu na zwierzetach, nie wydaje mi sie zeby bylo mozliwe zeby testowali po kryjomu. rynek zachodni jest bardzo wymagajacy i nie przejdzie zeby ktos niosacy na sztandarach prawa zwierzat po kryjomu testowal. swego czasu byl skandal z TBS - okazalo sie ze firma od ktorej kupowali skladniki potajemnie testowala. musieli sie gesto tlumaczyc i dzisiaj sie pilnuja. zreszta spojzcie na samego mcdonaldsa - jaka byla afera jak sie okazalo ze uzywaja tluszczow zwierzecych. apeluje natomiast o nie kupowanie eukanuby i iams - to co robia jest straszne. a ta marka jeszcze niedawno byla w polsce uwazana za taka z wyzszej polki ( cenowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
cieszę się Agia
![]() Kattarina - ja tylko wklejam odpowiedzi, które dostaję; myślałam, że może podyskutujemy o nich? ![]() ![]() ![]() ![]() może Ekosens, ale oni mają tylko mydła; każde konsorcjum ma swoje "ciemne sprawki" i nie wiem które jest lepsze; gdy szukałam informacji o revlonie, znalazłam stronę, na której Palestyczycy namawiają do bojkotowania jego produktów, bo właścicielem jest Żyd i wspiera Izrael ![]() ![]() ![]() tak jak już pisałam nie wiem czy od koncernu LVMH jest lepsza Estee Lauder, która oficjalnie nie testuje a ma pod sobą np. Donnę Karan która produkuje futra? (kosmetyki DK należą do EL, a ubrania do LVMH); (nawiasem mówiąc, większość kosmetyków Clinique (koncern EL)to drogie buble) ja postawiłam sobie malutki cel (nie widzę uczciwych firm, którym z chęcią dałabym swoje pieniądze)- chciałabym wiedzieć, czy konkretny kosmetyk, który kupiłam nie był testowany na zwierzętach; i ciągle nie wiem jak znaleźć odpowiedź; myślałam, że poszukamy jej wspólnie
#476 |
Zakorzenienie
|
Dhama, ja chyba nie do konca Cie rozumiem
![]() ![]() Problem w tym, ze tak naprawde nigdy nie mozemy miec 100% pewnosci, co do zadnej wiekszej firmy, dysponujacej duzym kapitalem. To jest bariera, ktorej nie jestesmy w stanie przeskoczyc, ze wzgledu na nasze ograniczone mozliwosci weryfikacji ![]() Dlatego, jesli nie mozemy obejsc sie bez kupowania kosmetykow ![]() Szczerze mowiac (piszac) nie widze sensu w dyskusji, poniewaz zauwazylam, ze ona nic nie daje. Ciagle pojawiaja sie te same watpliwosci, ktorych, tak naprawde, nie da sie jednoznacznie rozwiac. Dobrym wyjsciem jest okreslenie swoich wlasnych kryteriow i dzialanie w zgodzie z nimi. Tylko trzeba skads czerpac konkretne dane.... Jesli akutrat nie wierzysz liscie peta, nic na to nie poradze- mozesz przeciez oprzec sie na bardziej restrykcyjnej liscie, np. SAAV. Kazda liste mozna podwazyc i zanegowac- ale wowczas, nie zostaje zaden punkt odniesienia ![]() Nie musisz przeciez uzywac kosmetykow produkowanych przez firmy, nalezace do E.Lauder, jesli nie ufasz tej korporacji. Jednak dla mnie, priorytetowe byloby np. zaprzestanie uzywania kosmetykow L'Oreala, czy firm nalezacych do Procter&Gamble. Co do konkretow: jedna z firm, ktorym ja ufam, jest Weleda- chetnie uzywam jej produktow. |
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
zyjemy w swiecie w ktorym rzadza wielkie korporacje. i tego nie da sie obejsc. jezeli jednak w obrebie takiej korporacji wybieramy produkty nie testowane na zwierzetach - np body shop to tym samym dajemy im jasno do zrozumienia ze lepszy biznes dla nich jezeli przestana testowac.
nie czarujmy sie, korporacje produkujace kosmetyki licza na zysk i maja gdzies dobro zwierzat. a kosmetyki nie testowane na zwierzetach to wlasciwie tez chwyt marketingowy. po prostu przyciagaja konsumentow ktorzy maja eko poglady. jesli wiec jedna korporacja produkuje kosmetyki testowane na zwierzetach a te nie testowane, a popyt bedzie wiekszy na te drugie to pewnie przestana testowac. albo gdy prawo ich zmusi. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() EL to był jako przykład - nie ufam żadnej firmie; ja ustaliłam sobie cel, tak jak napisałam, nie kupowanie kosmetyku testowanego na zwierzętach, tylko taki małe kryterium, bo rozszerzonego kryterium (p.mój poprzedni post) żadna firma nie spełnia ![]() więc chciałam zapytać, czy można do firm nietestujących(nie patrząc na politykę i ideologię) doliczyć te, które przysłały mi odpowiedzi pozytywne (Givenchy, Pupa i co sądzić o L'orealu - czy testuje czy nie? dominikinha - odkąd body shop sprzedał się l'orealowi, podobno przynosi straty ![]() to raczej prawo już niedługo ich zmusi do zaprzestania testów (miejmy nadzieję ![]()
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wyczuwam w tonie Twoich wypowiedzi pretensje do mnie????
![]() Jak widzisz jestem osoba, ktora podjela "dyskusje" z Toba i jesli tak ma ona wygladac- to ja jednak podziekuje ![]() Edit: Napisalam to juz wyzej: jedynym wyjsciem, dajacym 100% pewnosci, jest zaprzestanie uzywania kosmetykow. |
![]() ![]() |
![]() |
#480 | |
Rozeznanie
|
Dhama wspominałam już wcześniej o firmie Freeman - wg moich wiadomości kosmetyki tej firmy ani ich poszczególne składniki nie są testowane na zwierzętach.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.