|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Krótkowidze łączmy się!!!;)
ja juz pisałam ze nosze soczewki
![]() Ale podziele sie z wami jedna informacja ![]() wiadomo noszenie soczewek czesto dla niektorych to dyskomfort- suche oczy itp...osttanio magisterka w aptece poleciła mi swietne krople do oczu Hylo-Comod- drogie bo ok 35 zł...ale swietnie działaja (wszystkie krople jakich wczesniej uzywałam bardzo mi podrazniały oko i mnie szczypały)
|
|
|
|
|
#242 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
|
#243 |
|
Rozeznanie
|
na moich pisze ze po otwarciu wazne sa jeszcze 12 miesięcy.
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. To jest w tych wszystkich kroplach najgorsze że mogą być otwarte jakiś określony czas.Dobrze, że Visine jest w fiolkach
|
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
ja uzywałam na poczarku Vismed- tylko na recepte. był w formie takich jednorazowych minimsów- dosc ze drogi to jeszcze nie wydajny.
a Visine bardzo mnie szczypie... |
|
|
|
|
#246 |
|
Rozeznanie
|
JA ma 20 lat i wade -1.0 ale tylko w jednym oku.Nie lubie nosic okularow i czesto pieka mnie swedza i łzawia oczy juz sama nie wiem od czego
mam takie male pytanko czy jesli ma sie wade wzroku to oko jest bardziej wrazliwe na promienie słoneczne? |
|
|
|
|
#247 |
|
Przyczajenie
|
Ja też niestety jestem krótkowidzem (-4 oko lewe i -4,5 prawe). Przez wiele lat nosiłam okulary, ale od sierpnia ubiegłego roku noszę soczewki. Pełen komfort i wygoda
Kto nie przepada za noszeniem okularów, gorąco polecam soczewki. maltusia87 masz widocznie wrażliwe oczka, nie wiem czy jest to spowodowane wadą wzroku czy nie, ale proponuję okulary przeciwsłoneczne zakupić Ja również mam bardzo wrażliwe oczy na promienie słoneczne, od razu występuje łzawienie i dlatego chodzę w okularach przeciwsłonecznych. Pozdrawiam wszystkich krótkowidzów
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
a jakie macie jeszcze doswiadczenia z kropelkami nawilzajacymi?
czy oprocz visine do wrazliwych oczu sa jeszcze jakies ktore mozna zakrapiac na soczewki? no i wogole jakie sa dla was najlepsze? mi visine nie podrazniaja ale tez nie pomagaja. teraz mam lacrimal ale on tez nie pomaga zbytnio i i tak jak sie budze to oczy mnie pieka... mialam raz takie tanie za chyba 8 zl,ale nie zapisalam nazwy i teraz nie wiem. moze ktoras z was mi podpowie? bez kartonika, biala buteleczka z zielonym paskiem chyba na V sie nazywaly i bez recepty dostalam i chyba niemieckie byly... skuteczne! a co do soczewek z allegro to ja kupilam raz i bede kupowac nadal mimo ze ceny sa podejzanie niskie i okulistka mnie okrzyczala jak to uslyszala. mowi ze moga byc z odrzuconej partii, np niesterylnie wykonanej a jakis pracownik tym handluje... no ale 40 za pare a 55 za 3 pary zbyt kuszace
|
|
#249 |
|
Rozeznanie
|
pisałam pare postów wyzej ze uzywam do oczu krople Hylo-Comod.
Mnie Visine takze podranziaja oczy... |
|
|
|
|
#250 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale jesli mozna je uzywac 12 m-cy od otwarcia to moze sie skusze bo ich nie mialam jeszcze.kurcze... na poczatku mojej przygody z soczwkami moglam nosic miesieczne przez 3 m-ce nie uzywajac do ich pielegnacji plynów tylko sól fizjologiczna!! teraz to mozna o tym zapomniec góra miesiac i soczewki nie nadaja sie do uzytku przy regularnym oczyszczaniu ich plynem i zanurzaniu na noc w plynie ![]() albo jakosc sie pogorszyla albo moje oczy naprawde juz sa w bardzo kiepskim stanie... acha a co z plynami??? bo mnie odpowiadal ten renu ktory zostal wycofany ze zekomo powodowal jakas chorobe oczu czy cos...bo mial dodatkowy nawiizacz. zwykly renu mnie szczypie!! opti free juz mniej ale tez...probuje ciagle jakichs nowych mniej znanych ale jeszcze nie znalazlam idealnego
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Ja mam 19 lat i -3.5 na oba oczka. W sumie to nawet lubie nosić okulary ![]() mimo to wolałabym żeby moja wada była mniejsza choć po części sama ja sobie zafundowałam nie chodząc regularnie w okularach praktycznie wogóle ich nie zakładałam bo uważałam że wyglądam w nich okropnie. Cóż gusta sie zmieniają i teraz sie sobie podobam w okularkach a poza tym nie siedzę z głową w monitorze
|
|
|
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
Przyłaczam sie
Od prawie dwoch tygodni nosze soczewki. Przedtem śmigałam w okularach. Wada mam stosunkowo niewielka -3,0 w jednym i -3,25 w drugim.Ja sie dziwie , bo z moim -3 prawie nic nie widze , a co dopiero jak niektore z was maja -8 czy -21 Ostatnio mam pewiem problem. Jak wieczorem sciagam soczewki i zakladam okulary to kreci mi sie w glowie i jest mi niedobrze. To pewnie dlatego , ze moje oczy sie za bardzo przyzwyczajają w ciagu dnia do soczewek i jak zakladam okulary to od razu mi sie kreci w glowie. Dopiero po jakimś czasie oczka sie przyzwyczajają do okularow. Nie wiem co z tym zrobic
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
zgłasza się kolejny krótkowidz
po 1,5 na obu oczach, mam 25 lat. Jak na razie niestety pogarsza się okulary noszę od liceum, ok. 6 miesięcy temu przerzuciłam się na soczewki, bo nie chciałam iść do ślubu w okularach i polecam! jedyne czego nie lubię to pamiętanie o tym żeby je ściągać przed snem
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja uzywam płyn z Amo - Complete Moisture Plus.<<bardzo go lubie! w sklepach kosztuje po 46 zł ale ja zamawiam na allegro za ok 30 zł. Dobry dla mnie przynajmniej jest tez Solo Care Aqua
|
|
|
|
|
|
#256 |
|
Przyczajenie
|
Witam i ja
mam 32 lata i po - 2.75, a zaczęłam od -0.5 w podstawówce, teraz okulary nosze w domu i na zewnątrz jesienią i zimą żeby oczki sobie odpoczęły a wiosną i latem soczewki bo mam strasznie wrażliwe oczy na słonce i bez okularów słonecznych nie da rady , i tak już chyba z 12 lat...przy dobrze skomponowanym zestwie soczewki + płyn nie potrzebuję nawet kropli nawilżających, chociaż zawsze profilaktycznie mam pod ręką. Ale żeby nie było tak sielsko - od zeszłego roku mam problem z soczewkami - strasznie szybko oczy mi się w nich męczą i są zaczerwienione , kombinuje już chyba 4 rodzaj płynu ale efektów pozytywnych brak, może zmienię soczewki - ostatnio miałam drugie opakowanie air optix i chyba mi nie służą chociaż poprzednik był ok
Edytowane przez Tahira Czas edycji: 2007-04-22 o 14:44 |
|
|
|
|
#257 |
|
BAN stały
|
Noi ja dołączam do Was krótkowidzki.
![]() Właśnie dzisiaj byłam u okulistki na kontroli,noi niestety wzrok mi się pogorszył,mam -4 w obu oczach plus astygmatyzm. No,ale to moja wina,bo niezbyt lubiałam nosić okulary,zakładałam tylko jak oglądałam tv,czy siedziałam przy komputerze i tym sposobem dobiłam sobie oczy. Noi byłam z pare lat temu na kontroli.A okulary nosze od podstawówki.U mnie ta wada wzroku jest rodzinna. No,ale wybrałam sobie ładne oprawki(delikatne-różowe) i mam nadzieje,że już mi się nie pogorszy.I teraz wkońcu będe widzieć świat wyrażnie i będe poznawać ludzi na ulicy. |
|
|
|
|
#258 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Ja rowniez przylaczam sie do grona krotkowidzek...
J aniestey nie moge! Myslalam o soczewkach ale... szczerze to nie mam rzadnej wiedzy na ten temat-kiedys jak bylam mlodsza okulista powiedzial, ze nie powinnam nosic soczewek... Moze teraz zdecyduje sie na soczewki... Czy one sa naprawde wygodne i bezbieczne? Nosicie wiec napewno wieciePozdrawiam cieplutko
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Ja już od ponad 6 lat noszę soczewki i nic złego mi się z oczami nie dzieje, więc uważam, że są bezpieczne. Trzeba tylko co jakiś czas kontrolować oczy u okulisty, tak na wszelki wypadek. Wygodne są bardzo, ja nie wyobrażam sobie, bym miała wrócić do okularów. Jak założę soczewki rano, to ściągam je dopiero przed pójściem spać i mogę zapomnieć o nich cały dzień. Do okularów nigdy nie mogłam się przyzwyczaić, a próbowałam przez kilka lat.
ChocoOna, zapytaj okulistę, czy na pewno nie możesz nosić soczewek. Pamiętam, jak kiedyś jakaś okulistka powiedziała mi, że ze względu na moją b. jasną (niemal białą) oprawę oczu, a szczególnie rzęs, nie powinnam nosić soczewek, że słońce może mi razić oczy czy coś w tym rodzaju. Jednak ona chyba nie wzięła pod uwagę, że ja praktycznie codziennie maluję rzęsy i brwi, a nieumalowana przyszłam tylko na wizytę do niej . Ten jej argument wydał mi się dość absurdalny i oczywiście szybko poszłam do innego okulisty, który (po badaniu komputerowym wzroku) nie widział żadnych przeciwskazań do noszenia soczewek. Powiedział też, że jasna oprawa oczu nie jest przeszkodą i wręcz pochwalił mnie, że przyszłam na badanie wzroku i dopasowanie soczewek bez makijażu oczu . Może któraś z was usłyszała od okulisty, by nie nosić soczewek, jak się ma b. jasną oprawę oczu? Ciekawa jestem, czy ma to jakieś uzasadnienie. |
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Annemon... Tak, masz racje najlepiej bedzie jak pojde do lekarza i zapytam
Ale chcialabym o kilka rzeczy zapytac kogos kto je nosi, a nikogo takiego nie znam wiec,.... Mozesz mi powiedziec ile takie soczewki kosztuja, jakie sa najlepsze itd. Z gory dzieki za odpowiedz
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
Hej, zgłasza się kolejny krótkowidz i to solidny: OP - 5,75, OL - 3,5.
A co do soczewek noszę już z dobrych 12 lat i sobie chwalę. Nie zamieniłabym ich na okulary, choć i te mam w razie czegoś.
|
|
|
#262 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, jakie są najlepsze, nie mam porównania, bo zawsze używałam tylko 1 rodzaju. Ja mam z firmy Bausch&Lomb - Optima i są dla mnie b. dobre. Mam trzymiesięczne i 1 para kosztowała do niedawna 60 zł, a teraz 56 zł (jakaś zniżka czy promocja). Do tego raz na 3-4 miesiące kupuję płyn do przechowywania i czyszczenia soczewek, za ok. 45 zł. W ogóle płynów i soczewek jest wiele rodzajów, musisz zapytać albo okulistę-optyka albo w sklepie optycznym o to.
|
|
|
|
|
#263 |
|
po prostu Em :)
|
ChocoOna, według mnie soczewki i płyny bardzo opłaca się kupować na allegro - jest dużo taniej (nawet trzy razy taniej), a jakością nie różnią się od tych kupowanych u optyka.
|
|
|
#264 |
|
Zadomowienie
|
hej
zgłasza się krótkowidz, mam na obu -1,5 i noszę soczewki kontaktowe, jestem bardzo zadowolona , a okulary mam ale leżą wogóle nieużywane ( czasem po domu ) pozdrawiam was cieplutko
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Zglaszam sie ponownie... aktualnie na prawym oku -0,75, na lewym -0,5 i astygmatyzm na obu
Jakies cylindry bede miec, chyba -0,5. Zreszta nie znam sie na tym... W poniedzialek odbieram nowe okularki ![]() A powiedzcie mi od czego zalezy czy komus sie ta wada skoryguje czy nie? To jest sprawa indywidualna dla kazdego? |
|
|
|
|
#266 |
|
Zadomowienie
|
też jestem krótkowidzem. mam wadę -3,75 od 9 roku życia do zeszłego roku (08.2006) nosiłam okulary ale przerzuciłam się na soczewki
polecam kazdemu! na początku mialam soczewki johnson & johnson, pozniej jakies bio costam - zadne mi nie pasowaly oczy mialam wieczorem strasznie zmeczone, w zadymionym pomieszczeniu nie moglam wysiedziec. ogolnie nie bylo za dobrze. kolezanka polecila mi jednak soczewki PureVision i są super! u optyka kosztuja 110zł :/ ale na allegro mozna kupic za około 30zł za pare
|
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
no to i ja sie dopisuje... mam 24 lata, prawe oczko -1.75 i lewe -1.50 i astygmatyzm. Mam okulary, ale rzadko w nich chodze, poniewaz nie podobam sie sobie, a wybrac cos musialam. Mialam przez jakis czas 1dniowe soczewki, ale przeszlam a miesieczne bo jak cos musialam zrobic na kompie to nic nie widzialam. Teraz do kompa zdejmuje soczewki i zakladam okulary (chyba ze siedzenie przed kompem zajmie mi malo czasu-ale to sie rzadko zdarza).
|
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam 15 lat i wadę dość dużą: -4.5 i -5.5 Narazie noszę okularki, ale przymierzam się do kupna soczewek
Ale nie wiem... moja przyjaciółka teirdzi, że bez okularów wyglądam jak jakaś myszka i to nie pasuje do mojego charakteru:PP ale że uprawiam dużo sportów, to przeżyję bycie gryzoniem
|
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
Ja również jestem krótkowidzem.
z tym problemem borykam sie od 4 kl podstawówki. okulary nosiłam jakies 2 lata ale zdecydowanie nie sa dla mnie. przeszkadzają mi a poza tym nie lubie jak cos ogranicza mi pole widzenia. ![]() obecnie mam wade i2 prawe oko i -1lewe. i od niedawna przerzuciłam sie na upragnione od dawna soczewki. teraz nie wyobrażam sobie bez nich życia a okulary nosze tylko jak jestem w domu. u mnie jeden sklep optyczny sprzedaje soczewki na sztuki. 1dniowa kosztuje 4 zł. miesieczna 22zł a 3 miesięczna 33. a jesli chodzi o zakraplanie oczu słyszałam że można używac do tego także płynu do dezynfekcji soczewek. ;> |
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Mam -2. Zazwyczaj nosze soczewki, okulary raczej po domu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

. To jest w tych wszystkich kroplach najgorsze
że mogą być otwarte jakiś określony czas.

no ale jesli mozna je uzywac 12 m-cy od otwarcia to moze sie skusze bo ich nie mialam jeszcze.

i polecam! jedyne czego nie lubię to pamiętanie o tym żeby je ściągać przed snem
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)