|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 20.
Dziękuję.
Ty się pewnie nie możesz już doczekać, aż mama stanie w progu ![]() Cytat:
Nazwiska na -o..a czemu nie? W rodzaju męskim się odmieniają. Np. nazwisko Matejko. Obraz czyj? Jana Matejki, oglądam z kim? z Janem Matejką itd. |
|
|
|
|
#2072 |
|
Zakorzenienie
|
Butter no to przyjemny weekend przed Wami
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 20.
Cytat:
|
|
#2074 |
|
Zakorzenienie
|
no, ale to raczej ja i dopiero w niedziele.
|
#2075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale troche też z własnej winy... namieszałam w przedszkolu i mama wzięła mnie do zerówki, która sama prowadziła
|
|
#2078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak będe mieć pytania to wiem do kogo się zgłosić ![]() A co do szkoły - też rok wcześniej poszłam. |
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że na maturę załatwiają zaświadczenia i nikt tego nie kontroluje i każdy kto robi błędy mówi tylko, ze ma dysleksje i ma to w nosie ![]() A widzisz to nas tak uczyli, tylko nie wiem czy nie mówił, że kiedyś tak było, a teraz nie jest błędem ani tak ani tak... hmm podawał wtedy napewno przykład jakiegoś piłkarza z tamtejszych czasów i że komentator tak mówił. Edit: to chyba chodziło o Grzegorza Lato... i że się mówiło, że np. bramka Grzegorza Lato, nie odmieniało się... albo piosenka o Grzegorzu Lato, a nie Lecie?
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2013-07-12 o 15:13 |
|
|
|
|
#2081 |
|
Zakorzenienie
|
a u nas na wątku niespodzianka, koleżanka miała mieć synka, a lekarz inny że on siurka nie widzi
![]() kurcze ja myślałam, że przy tych 3/4D to niemożliwe są pomyłki, a już 2 taka historia w tym tygodniu
|
#2082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieliśmy jakaś zabawę i ja przegrałam. Jeden chłopiec zaczął skakać, pokazywać mnie palcami, że przegrałam i był taki co to nie on, z tej wielkie radości, że mnie pokonal aż wszedł na krzesło... a ja ze złości (i z rozbiegu) go z tego krzesła zepchnęłam ...nie wiem jak cała sprawa się zakonczyła, dopiero po wielu latach zaczęłam się zastanawiać, czy nic mu się nie stało, ale tamtego dnia zadzwonili po moją mamę, a jak mnie odebrała, to ja sama jej powiedziałam, że nie chcę tam wracać i kolejnego dnia już poszłam z nią do zerówki ![]() generalnie nawet nie chodziło o to, że przegrałam (gorzka pigułka ale do przełknęcia ), ale to że jeszcze się ze mnie wyśmiewano z tego powodu całkiem mnie zamroczyło...na szczęście jako osoba dorosła mam większe panowanie nad swoimi emocjami
|
|
#2083 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czemu by się miało nie odmieniać? Ja uważam, że odmienia się normalnie, czyli właśnie o Grzegorzu Lecie. Mrowinka powinna się wypowiedzieć ![]() Cytat:
Ale takie rzeczy się zdarzają. Dobrze, że w dorosłym życiu jesteś inna
|
||
|
|
|
#2084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gucia no to narozrabiałaś ![]() Edit: Butterku dla Ciebie: "Nie odmienia się nazwisk męskich - zakończonych w wymowie na „ła” Benoit, Dubois - zakończonych w wymowie na samogłoskę, np. Nehru - zakończonych w wymowie na akcentowana samogłoskę, co w ortografii oddaje sie przez –o, -au, -eau, po których mogą występować niewymawialne –s, -x. Wyjątkiem jest spolszczona forma Rousseau- Russo, Russa. Mona nie odmieniać nazwisk mężczyzn, które sa zakończone w wymowie na samogłoski e,o lub sylabę akcentowana i występują jako składniki podrzędne w wyrażeniach różnego rodzaju, to znaczy w połaczeniu z imieniem, tytułem, określeniem zawodu, np. Napoleon Bonaparte, Napoleona Bonapartego albo Napoleona Bonaparte.." i c.d. "Słowiańskie nazwiska zakończone na –o odmieniamy jak nazwiska zakończone na –a lub rzeczowniki pospolite o podobnym zakończeniu Makarenko-Makarenki Matejko-Matejki, Matejce, Matejke, Matejka"
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2013-07-12 o 16:13 |
|
|
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Helooo
Byłam z dziewczynkami u koleżanki...niestety nie gadałyśmy prawie wcale, bo każda musiała zająć się swoim dzieckiem... Przeleciałam was, ale widziałam coś o ortografii...mnie tak samo dobija nieodmienianie nazwisk...szczególnie to widać przy zaproszeniach ślubnych I dodatkowo "poszłem", "weszłem", itp...![]() Ale...ostatnio była u mnie koleżanka, która na swoim forum z inną dziewczyną wyłapują błędy innym i była wojna własnie o "pisze" i "jest napisane"...i podobno któryś słownik dopuszcza już obie wersje
|
|
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
heh.. okropny dzien na szczescie sie konczy
Juz jest weekend!
|
#2087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc Grzegorz Lato odmienia się jak pora roku ![]() Chciałam iść biegać, ale się kurna burzowo zrobiło - a ja się boję burzy
|
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
mysia przyjemnego wieczoru
![]() chciałam sie pozegnac na tydzien, dostepu do internetu raczej miec nie bede,
|
#2089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Udanego wyjazdu dla Was. Dbaj o siebie
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Metko, miłego wyjazdu. Odpoczywaj i baw się dobrze
|
|
|
|
#2091 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstawiłam aby pokazać, że jest możliwość taka, że się nie odmienia, a nie że dotyczy G. Lato w kompetencje pana nie wnikam .Wywaliłam wszystko z szafy i nie widzę dywanu ![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2092 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a teraz już jakie duże i fajne są Debrah ja tez robiłam analizę rysunku dziecka więc jak coś to tez mogę pomóc ja już dzisiaj lepszy nastrój mam. Auto naprawione dzisiaj bo po wczorajszej naprawie było tragicznie i jeździć się nie dało a tu na gwałt tz było potrzebne i tylko nerwówka była.
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale co ja z tego pamiętam już nawet nie wiem, na którym roku studiów to było ![]() Super, że auto naprawione
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2013-07-12 o 21:41 |
|
|
|
|
#2094 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam nawet dwa razy, raz na magisterskich a teraz na podyplomówce drugi raz, bardzo mi się podobały te zajecia
|
#2095 |
|
Zakorzenienie
|
Butter, wiesz, co mnie jeszcze drażni? Odmienianie roku np. 2013 jako "w dwutysięcznym trzynastym...". I to zdarza się nagminnie.
Zresztą mam wrażenie, że internet, fora spłaszczają język, uczą (przynajmniej u mnie) niechlujności językowej. Czasem, gdy napiszę jakieś zdanie, łapię się za głowę, z zażenowania ![]() Dziś miałam okropny dzień. Nawet nie chce mi się pisać. Po prostu coś mi odwaliło. Metko, życzę udanego wyjazdu! Stokrotko, cieszę się, że już lepiej u Ciebie. Gucia, ja też narozrabiałam w przedszkolu ![]() Aaby, Nina to piękne imię! Bardzo mi się podoba |
|
|
|
#2096 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Mnie tam się dłuży
Cytat:
Cytat:
![]() O jaaa, pamiętałaś?! Pozwolę sobie skierować Twoją ciekawość do postu na listopadowo-grudniowych ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2128 Dziękuję, że pytasz Cytat:
Udanego weekendu więc! Cytat:
Ja Wam mówię, że Wiktor jeszcze w różu będzie chodził ![]() Ale kaska, ja mam nadzieję, że Ty masz wciąż przed oczami wielkie potwierdzenie, że Miki to Miki, i nie przechodzą Ci przez łeb głupie myśli ![]() Cytat:
Dziękuję Dziękuję wszystkim za gratulacje ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Heloł sobotnio! Wstawać dziewczynki, ileż można spać! Widzę, że wywiązała się wczoraj dyskusja nt. błędów. Też nie macie co w piątek robić Ale fakt - też mnie rażą błędy. Na forach - najbardziej niechlujność i brak interpunkcji, ale z typowych błędów to np. kończenie wyrazów, które powinno zakończyć się -ą - poprzez końcówkę -om Nie wiem, po prostu dla mnie to takie oczywiste...Poza tym generalnie błędy mnie drażnią ![]() A w mowie zwracam np. uwagę na artykulację (tak to się nazywa? ) niektórych wyrazów, np. zrobiłby itp. Ale czepiak jestem, to się czepiam Poza tym od kilku lat poprawiam męża z formą "poszłem" itp. Patrząc na postępy - za jakieś 20 lat przestanę poprawiać ![]() A z tym pisze i jest napisane - podobno od jakiegoś czasu obie formy są poprawne ![]() Powiedziałam wczoraj kierowniczce, że od następnej wizyty prawdopodobnie pójdę na L4. Powiedziała tylko, że liczy się z tym, że to kiedyś nastąpi Niech się cieszą, że ich uprzedzam i daję im czas na ogarnięcie tematów, a nie kładę zwolnienie z dnia na dzień. Planów na weekend brak. Może skoczymy dziś na chwilę do Leny zawieźć im pomarańczową strzałę (rower ), a poza tym leżing No, ogarnąć muszę trochę Miłego weekendu!
Odtąd MY - już nigdy JA. W duecie siła. Edytowane przez aaby Czas edycji: 2013-07-13 o 08:25 |
|||||
|
|
|
#2097 | |
|
Zakorzenienie
|
nie, ale nie wiem czy czegoś na mej liście nie brakuje- patrzyłam u dziewczyn więc niby spoko
w sumie sklepy są jakby co to się dokupi Cytat:
nie już nie, nawet wczoraj z mamą rozmawiałam i mówię, że nie ma bata synek bo ja już mam plan życia z nim ustalony Aaby mnie tylko jeden lekarz bada całą ciążę mam nadzieję, że to sirak a nie spuchnięte wargi serio myślałam, że na tym 3/4D lekarze się nie mylą
|
|
#2098 |
|
Zakorzenienie
|
Aaby śliczne ciuszki zakupiłaś
lekarz mówił co się stanie, gdyby tfu tfu nie zniknęło?Cześć ale okropna pogoda a mieliśmy jutro jechać z chrześniakiem tż do zoo... i chyba plany pójdą w łeb...
|
|
|
|
#2099 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Ide robic salatke i spac
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
Heloł...
Szwagierka dzisiaj o 8 urodziła dziewuszkę! Ale nie wiemy nic więcej...akurat mamy jechać do teściowej...to może szwagier jakieś zdjęcie zrobi i pokaże...bo nie będziemy się pchać do szpitala..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

rok. Ale edukacyjnie jesteśmy tak samo, bo ja poszłam wcześniej do szkoły 

...
i nie widzę dywanu

a mieliśmy jutro jechać z chrześniakiem tż do zoo... i chyba plany pójdą w łeb...