![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szafa z drzwiami suwanymi wykonana samemu
Witam,
wlasnie wkrotce zaczniemy urzadzac nasz wspolne mieszkanko... Nie bede ukrywac ze chcemy zrobic to jak najnizszym kosztem. I tu zaczynaja sie schody... Dowiedzialam sie od znajomej ze jej znajoma itp..... (dluga historia) w kazdym badz razie ktos poprostu sam wykonal szafe typu komandor z drzwiami suwanymi i calym wyposarzeniemwewnetrznym. .. Czy ktos z was praktykowal taki pomysl... Ponoc na wykonanie takiej szafy potrzeba ok 700 zl gdzie normalnie zakupilibysmy ja za 2000 zl! Wiec jesli ktos cos wie jak sie za to zabrac... Byla bym wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam!!! ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Szafa z drzwiami suwanymi wykonana samemu
przepisu na taka szafe nie posiadam, ale wiem że tak ludzie praktykują, wszystkie elementy mozna kupic w Castoramie, może tam podpytajcie jak ja zamontować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś widziałam w TV (chyba w "Weekendowych wojownikach") jak ludzie to robili. Szafa mieściła się we wnęce, półki+drążki itp. stanowił gotowy wkład kupiony w sklepie. Do podłogi i u górze wnęki były przymocowane jakieś prowadnice, po których przesuwało się drzwi od szafy. Ja raczej bym się nie podjęła wykonania tego samodzielnie, ale tylko głównie z tego powodu, że właśnie nie ma konkretnej instrukcji. Poza tym już w domu mam taką gotową szafę
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
podnoszę wątek bo też jestem ciakawa przepisu na taką szafę (jako że remont u mnie trwa - i oby się wreszcie skończył)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
w hurtowniach z akcesoriami meblowymi kupic można system prowadnic i kosze do wnętrza , w hurtowniach płyty można kupic płytę wiórową na fronty , boki , półki i cokoły i tam sformatowac ..... a potem kilka dni wyrywania włosów w głowy i .... gotowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
a ja z miesiąc temu widziałam na allegro lustrzane dzwi do takiej szafy z całym mocowaniem,oczywiscie uzywane.Ale była to prawdziwa okazja,bo poszło za niecałe 60zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Osprzęt do takich szaf można też kupić w Komandorze lub w Senatorze, ale najpierw należy sprawdzić ceny bo czasem sprzedają w takiej cenie jak z robocizną. W castoramie również mają wiele części do szaf. Dla osób z okolic Poznania polecam firmę Piotrex, droga na Warszawę, jadąc z Poznania kawałek za ETC w Swarzędzu po lewej stronie.
Półki można kupić w castoramie tną na miejscu tak jakie się chce wymiary, odpad biorą na siebie cena za metr to chyba około 20 zł. Niestety trzeba samemu brzegi dorobić, kupuje sie do tego taśmę którą się żelazkiem przygrzewa żeby się przykleiła, jak się znajdzie firmę taką jak Piotrex to oni tną i oklejają płyty, mają specjalną maszynę do brzegów które będą trwalsze. Cena płyty jest u nich niższa- około 12 zł, ale trzeba kupić całe 2,8 m x 2 m i płaci się za odpad który zostanie. Mb oklejenia brzegu kosztuje 3 zł. Oklejać można tylko ten brzeg który będzie widoczny, żeby taniej było. Żeby przymocować półki do ścian i ze sobą należy kupić plastikowe narożniki i wkręty. Ceny niestety nie pamiętam. Rura do zawieszania ubrań kosztuje w castoramie 12 zł za 1,5m, należy samemu przyciąć do pożądanych wymiarów. Kółeczka do mocowania rury do ściany kosztowały około 1 zł. Do mojej szafy we własnym zakresie zrobiliśmy półki i ten wieszak ale nie odważyliśmy się na robienie drzwi. Wożenie 2,5 m luster jest kłopotliwe ponadto mieszkamy na 2 piętrze bez windy dlatego zamówiłam do tego firmę- a jest ich wiele- która kupuje części w komandorze. Za drzwi składające się z dwóch skrzydeł wysokość 2,5 m, szerokość 1,2 m, z lustra brązowego i profili metalowych ale z okleiną w kolorze drewna zapłaciłam 878 zł. Jeżeli się ktoś zdecyduje na drzwi z luster to polecam brązowe, są tylko trochę droższe od srebrnych, a efekt jest świetny, poza tym wygląda się w nich szczuplej.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Brat mojego TŻ robił taką szafę w swoim mieszkaniu i u mojego TŻ w pokoju.Podpytam i wrzucę "przepis" ,jesli o taką szafę chodzi
![]() Na fotce jedna szafa,druga jest z lustrem,ale nie mam zdjęcia.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dokladnie o taka szafe chodzi ;d;d;d Bede naprawde wdzieczna za fotki dokladne z zwenatrz i wewnatrz;d;d;d jesli to oczywiscie mozliwe no i ten przepis
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
kochane macie może jakieś fotki szaf z drzwiami rozsuwanymi do pokoju młodzieżowego?Chodzi mi o takie z 3 lub więcej drzwiami i lustrem ^^ dość pojemne i mało kosztowne.Z góry bardzo dziękuję Słońca
![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dot.: szafa do pokoju młodzieżowego
Jeżeli można - podpinam się pod temat ^-^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: szafa do pokoju młodzieżowego
http://www.senator.pl/main.php?pageid=18
tutaj sa ciekawe pomysly ![]() http://www.dobreszafy.pl/szafy_realizacje.htm
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Półokragła SZAFA
Instaluje w swoim pokoju garederobke w kształcie ksiezyca. mam pytanie czy wiecie moze czy jest mozliwe zainstalowanie połokrągłych drzwiczek tylko odwrotnie półokrągłych jak np w kabonie prysznicowej?
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Dot.: Półokragła SZAFA
nie widziałam prowadnic w takim kształcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja sie z chęcią wypowiem bo od dzieciństwa siedze w armaturze łazienkowej (firma rodzinna) więc tego jest pelny wybór dziewczyno co sobie wymazysz to jest a jak nie ma to ci zrobią poleciłabym ci kilka firm ale to zależy jakimi funduszami dysponujesz dobre firmy produkujące takie kabiny dla normalnego śmiertelika to cersanit ravak sanplast
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
tylko ja podałam kabine prysznicowa za przykład- kształt o jaki mi chodzi czy jest wogóle mozliwe ale drewniane?
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
są producenci frontów giętych - widziałam du kuchennych mebelków , ale dużych płaszczyzn jak drzwi to nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Drzwczki meblowe gięte fornirowane (wycinek koła)
Zakład Stolarki Wzorcowej w Dębicy link do stronki: http://www.zsw.com.pl/index.html i chciałam dodać że ja z tą firmą nie mam nic absolutnie wspólnego, co by ustrzec przed uznaniem wpisu mojego za spam,dziękuję ![]()
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2006-09-12 o 19:30 Powód: ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
dziekuje dziekuje dziekuje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ciągły bałagan w szafie...
no właśnie tak jak w tytule
![]() moja szafa jest ogromna, ma kilka półek, miejsce na kilkanascie wieszaków a mimo to, nawet gdy zrobie porzadek, poukładam wszystkie ciuszki, paski itp to za pare dni robi sie jeden wielki misz masz. a tych szmatek mam sporo. Wiadomo że jak sie ktos spieszy gdzies to posklada niedokladnie bluzki rzuci do szafy albo na fotel i takim wlasnie sposobem robi sie maly balaganik. ale zaczyna to być denerwujące bo ile razy w tygodniu można to sprzatac......znacie jakies sposoby na to? ratunku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciągły bałagan w szafie...
Mam ten sam problem - wieczny bajzel w szafie. Ja mam dosyć mało miejsca na ciuchy, więc wszystko upycham na siłę i wygląda to jeszcze gorzej
![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Wspolczuje... przypomina mis sie moja wlasna szafa...
Sproboj koszyczki lub pudelka... takie prostokantne wiklinowe koszyki sa estetyczne. Postaw kilka takich na polkach, i wrzucaj do nich paski i mniejsze ciuszki. A na bluzki itd... hmmm, chyb preznacz kacik w szafie na "balagan", gdzie mozesz rzucac ciuchy gdy sie spieszysz. Raz w tygodniuuporzydkuj ten stosik. W ten sposob balaganik bedzie tylko w tym kaciku...
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Cóż można poradzić, trochę cierpliwości na składanie tych rzeczy i moze kilka fajnych "myków" na to, aby szafa wyglądała na zgrubsza ''ogarniętą"
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Szafa inna niż wszystkie/wnękowa
Witajcie dziewczyny, wy zawsze macie mnóstwo świetnych pomysłów.
![]() Mam do zabudowy wnękę na szafę, jednak strasznie nie podobają mi się te nowoczesne, często z lustrem, albo z pełnej płyty drzwi przesuwane. Szafa będzie w dziecięcym pokoju, chciałam żeby była delikatna. Myślałam może żeby nakleić na nią tapetę i wymieniać wraz ze wzrostem i zmiennym upodobaniem dziecka. Czy natknęłyście się może na jakieś fotki, które by naprowadziły mnie na jakiś pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szafa inna niż wszystkie
Ja mysle, ze do dziecinnego pokoju, fajnym rozwiazaniem sa lamelki (drzwi "zaluzjowe") Ja mam zrobiona taka szafe w pokoju syna. Jest zrobina z regipsu, do niej zamontowalam lamelki
![]() Jesli ta wneka jest na tyle gleboka, to mozesz wlasnie w ten sposob ja zagospodarowac: regips, kilka polek, drzwi i gotowe. I jest o wiele tansza. Jesli masz zdjecie to wklej, bedzie latwiej doradzic ![]() dom 018.jpg P.S Wklejam zdjecie szafy syna ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja strasznie chciałam takie drzwi, znalazłam białe i bardzo by mi pasowały, ale zaden stolaż nie chce mi ich zamontować
![]() tam gdzie mam mieć ta szafę jest typowa wnęka ze sciankami z każdej strony, jest szeroka na 2m i od podłogi do sufitu wysoka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Podaje jeszcze kika zdjec ![]() pokoj 001.jpg pokoj 002.jpg pokoj 003.jpgpokoj 005.jpg pokoj 006.jpg Wlasnie dodatkowa ich zaleta jest to, ze mozna je przemalowywac na dowolne kolory ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Szafa wnękowa
Jako że dwie głowy to nie jedna
![]() ![]() Urządziliśmy już całe mieszkanie jednak nasza sypialnia to graciarnia mebli, w którym każdy sobie... Mam w sypialni dość dużą wnęka ok 3,5 m długości i ok.60 głębokości. Sam pokój nie jest duży ok.11 m2. Myślałam aby tą wnękę zagospodarować jakaś fajną szafą wnękową z lustrem aby optycznie powiększyć pokój. Ogromną moją bolączką jest fakt, że nie posiadamy w mieszkaniu szafy z prawdziwego zdarzenia. W dużym pokoju mamy kredenso-gablotki a w przedpokoju małą szafę, w której ledwie 3 kurtki zimowe się mieszczą ![]() Może Wy podrzucicie mi jakiś pomysł na taką szafę wnękową? Rodzice doradzają mi kupienie łózka razem z taką szafą w komplecie. Ale jakoś nic mi się nie podoba i tak właśnie myślałam, że może szafa na "zamówienie" byłaby jakimś rozwiązaniem? Tylko nie mam pojęcia jak ona miałaby wyglądać ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szafa wnękowa
Kurcze, ciężko coś poradzić. Może wrzucisz jakąś fotkę, chociaż rysunek pokoju. Opisz może pokój, jego wymiary, gdzie jest okno, gdzie drzwi. Mam parę pomysłów, np. łóżko wpuszczane pod szafę- garderobę.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szafa wnękowa
oczywiscie eleganckim rozwiazaniem bedzie szafa typu Komandor (pamietaj, ze bardziej przydaja sie wieszaki niz polki!)
Ale tanszym rozwiazaniem jest kupienie karnisza w formie rozciagnietej stalowej linki i zawieszenie na nim zaslon panelowych w takiej formie, jakie maja w IKEA, ze wygladaja jak przesuwane sciany: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...e/10374/10702/ We wnece mocujesz system regalow przemyslowych zawieszanych na szynach - do kupienia np. w Castoramie. W castoramie mozna dostać również cały system mocowania klasycznych drzwi przesuwnych, wiec jesli masz zylke majsterkowicza i wiertarke nie powinno byc problemow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.