Szafa inna niż wszystkie/wnękowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-04, 20:57   #1
aniesiaw
Raczkowanie

Szafa z drzwiami suwanymi wykonana samemu

Witam,
wlasnie wkrotce zaczniemy urzadzac nasz wspolne mieszkanko... Nie bede ukrywac ze chcemy zrobic to jak najnizszym kosztem. I tu zaczynaja sie schody... Dowiedzialam sie od znajomej ze jej znajoma itp..... (dluga historia) w kazdym badz razie ktos poprostu sam wykonal szafe typu komandor z drzwiami suwanymi i calym wyposarzeniemwewnetrznym. ..
Czy ktos z was praktykowal taki pomysl... Ponoc na wykonanie takiej szafy potrzeba ok 700 zl gdzie normalnie zakupilibysmy ja za 2000 zl!
Wiec jesli ktos cos wie jak sie za to zabrac...
Byla bym wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam!!!
aniesiaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 10:42   #2
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Dot.: Szafa z drzwiami suwanymi wykonana samemu

przepisu na taka szafe nie posiadam, ale wiem że tak ludzie praktykują, wszystkie elementy mozna kupic w Castoramie, może tam podpytajcie jak ja zamontować
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 16:34   #3
Beaux
Zakorzenienie

Kiedyś widziałam w TV (chyba w "Weekendowych wojownikach") jak ludzie to robili. Szafa mieściła się we wnęce, półki+drążki itp. stanowił gotowy wkład kupiony w sklepie. Do podłogi i u górze wnęki były przymocowane jakieś prowadnice, po których przesuwało się drzwi od szafy. Ja raczej bym się nie podjęła wykonania tego samodzielnie, ale tylko głównie z tego powodu, że właśnie nie ma konkretnej instrukcji. Poza tym już w domu mam taką gotową szafę

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-09, 21:49   #4
salamanka77
Raczkowanie

podnoszę wątek bo też jestem ciakawa przepisu na taką szafę (jako że remont u mnie trwa - i oby się wreszcie skończył)
salamanka77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-10, 21:15   #5
kaYa
Zadomowienie

GG do kaYa

w hurtowniach z akcesoriami meblowymi kupic można system prowadnic i kosze do wnętrza , w hurtowniach płyty można kupic płytę wiórową na fronty , boki , półki i cokoły i tam sformatowac ..... a potem kilka dni wyrywania włosów w głowy i .... gotowe
kaYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-10, 21:20   #6
mimi44
Rozeznanie

GG do mimi44

a ja z miesiąc temu widziałam na allegro lustrzane dzwi do takiej szafy z całym mocowaniem,oczywiscie uzywane.Ale była to prawdziwa okazja,bo poszło za niecałe 60zł
mimi44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-11, 08:23   #7
asiulkaa
Zakorzenienie

Osprzęt do takich szaf można też kupić w Komandorze lub w Senatorze, ale najpierw należy sprawdzić ceny bo czasem sprzedają w takiej cenie jak z robocizną. W castoramie również mają wiele części do szaf. Dla osób z okolic Poznania polecam firmę Piotrex, droga na Warszawę, jadąc z Poznania kawałek za ETC w Swarzędzu po lewej stronie.
Półki można kupić w castoramie tną na miejscu tak jakie się chce wymiary, odpad biorą na siebie cena za metr to chyba około 20 zł. Niestety trzeba samemu brzegi dorobić, kupuje sie do tego taśmę którą się żelazkiem przygrzewa żeby się przykleiła, jak się znajdzie firmę taką jak Piotrex to oni tną i oklejają płyty, mają specjalną maszynę do brzegów które będą trwalsze. Cena płyty jest u nich niższa- około 12 zł, ale trzeba kupić całe 2,8 m x 2 m i płaci się za odpad który zostanie. Mb oklejenia brzegu kosztuje 3 zł. Oklejać można tylko ten brzeg który będzie widoczny, żeby taniej było.
Żeby przymocować półki do ścian i ze sobą należy kupić plastikowe narożniki i wkręty. Ceny niestety nie pamiętam.
Rura do zawieszania ubrań kosztuje w castoramie 12 zł za 1,5m, należy samemu przyciąć do pożądanych wymiarów. Kółeczka do mocowania rury do ściany kosztowały około 1 zł.
Do mojej szafy we własnym zakresie zrobiliśmy półki i ten wieszak ale nie odważyliśmy się na robienie drzwi. Wożenie 2,5 m luster jest kłopotliwe ponadto mieszkamy na 2 piętrze bez windy dlatego zamówiłam do tego firmę- a jest ich wiele- która kupuje części w komandorze. Za drzwi składające się z dwóch skrzydeł wysokość 2,5 m, szerokość 1,2 m, z lustra brązowego i profili metalowych ale z okleiną w kolorze drewna zapłaciłam 878 zł.
Jeżeli się ktoś zdecyduje na drzwi z luster to polecam brązowe, są tylko trochę droższe od srebrnych, a efekt jest świetny, poza tym wygląda się w nich szczuplej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-13, 11:00   #8
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Brat mojego TŻ robił taką szafę w swoim mieszkaniu i u mojego TŻ w pokoju.Podpytam i wrzucę "przepis" ,jesli o taką szafę chodzi

Na fotce jedna szafa,druga jest z lustrem,ale nie mam zdjęcia.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 09:18   #9
aniesiaw
Raczkowanie

dokladnie o taka szafe chodzi ;d;d;d Bede naprawde wdzieczna za fotki dokladne z zwenatrz i wewnatrz;d;d;d jesli to oczywiscie mozliwe no i ten przepis
aniesiaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 20:42   #10
Kinia Kim
Raczkowanie

GG do Kinia Kim Wyślij wiadomość przez MSN do Kinia Kim
Exclamation szafa do pokoju młodzieżowego/młodzieżowy

kochane macie może jakieś fotki szaf z drzwiami rozsuwanymi do pokoju młodzieżowego?Chodzi mi o takie z 3 lub więcej drzwiami i lustrem ^^ dość pojemne i mało kosztowne.Z góry bardzo dziękuję Słońca

I luv u 4 ever.....and always 2 the end....i cant live with out ya.....
Kinia Kim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 20:14   #11
munj
Zadomowienie

GG do munj
Dot.: szafa do pokoju młodzieżowego

Jeżeli można - podpinam się pod temat ^-^
munj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-16, 15:33   #12
sylwusiaaniolek
Wtajemniczenie

GG do sylwusiaaniolek
Dot.: szafa do pokoju młodzieżowego

http://www.senator.pl/main.php?pageid=18

tutaj sa ciekawe pomysly i moze cos tutuaj?

http://www.dobreszafy.pl/szafy_realizacje.htm

Uczę się szyć na maszynie

Moje małe "dzieła" Galeria - zajrzyj
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=737889
sylwusiaaniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-10, 21:37   #13
kinolec
Zadomowienie

Półokragła SZAFA

Instaluje w swoim pokoju garederobke w kształcie ksiezyca. mam pytanie czy wiecie moze czy jest mozliwe zainstalowanie połokrągłych drzwiczek tylko odwrotnie półokrągłych jak np w kabonie prysznicowej?
Stary 2006-09-11, 07:18   #14
kaYa
Zadomowienie

GG do kaYa
Dot.: Półokragła SZAFA

nie widziałam prowadnic w takim kształcie ewentualnie mocować możesz standartowo na zawiasach ....
Stary 2006-09-12, 08:14   #15
blondyneczka2000
Raczkowanie

ja sie z chęcią wypowiem bo od dzieciństwa siedze w armaturze łazienkowej (firma rodzinna) więc tego jest pelny wybór dziewczyno co sobie wymazysz to jest a jak nie ma to ci zrobią poleciłabym ci kilka firm ale to zależy jakimi funduszami dysponujesz dobre firmy produkujące takie kabiny dla normalnego śmiertelika to cersanit ravak sanplast
blondyneczka2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 14:26   #16
kinolec
Zadomowienie

tylko ja podałam kabine prysznicowa za przykład- kształt o jaki mi chodzi czy jest wogóle mozliwe ale drewniane?
Stary 2006-09-12, 18:10   #17
kaYa
Zadomowienie

GG do kaYa

są producenci frontów giętych - widziałam du kuchennych mebelków , ale dużych płaszczyzn jak drzwi to nie
Stary 2006-09-12, 19:24   #18
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

Drzwczki meblowe gięte fornirowane (wycinek koła)
Zakład Stolarki Wzorcowej w Dębicy
link do stronki:
http://www.zsw.com.pl/index.html

i chciałam dodać że ja z tą firmą nie mam nic absolutnie wspólnego, co by ustrzec przed uznaniem wpisu mojego za spam,dziękuję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg drz5.jpg (14,3 KB, 113 załadowań)
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć

Edytowane przez kariera85
Czas edycji: 2006-09-12 o 19:30 Powód: ;>
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-14, 15:50   #19
kinolec
Zadomowienie

dziekuje dziekuje dziekuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-28, 15:29   #20
madzia686
Raczkowanie

ciągły bałagan w szafie...

no właśnie tak jak w tytule
moja szafa jest ogromna, ma kilka półek, miejsce na kilkanascie wieszaków a mimo to, nawet gdy zrobie porzadek, poukładam wszystkie ciuszki, paski itp to za pare dni robi sie jeden wielki misz masz. a tych szmatek mam sporo.
Wiadomo że jak sie ktos spieszy gdzies to posklada niedokladnie bluzki rzuci do szafy albo na fotel i takim wlasnie sposobem robi sie maly balaganik.
ale zaczyna to być denerwujące bo ile razy w tygodniu można to sprzatac......znacie jakies sposoby na to? ratunku
madzia686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 15:51   #21
Beaux
Zakorzenienie

Dot.: ciągły bałagan w szafie...

Mam ten sam problem - wieczny bajzel w szafie. Ja mam dosyć mało miejsca na ciuchy, więc wszystko upycham na siłę i wygląda to jeszcze gorzej Myślę, że to kwestia nawyku - moja Mama ma idealny porządek w swoich ubraniach, wszystko poskładane w kosteczkę itd. Ja niestety nie jestem w stanie się tego nauczyć. Od czasu do czasu robię wielkie sprzątanie: wyciągm wszystkie ciuchy, robię selekcję, składam itd. Po paru dniach znów wszystko wraca do normy...

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 15:54   #22
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Wspolczuje... przypomina mis sie moja wlasna szafa...
Sproboj koszyczki lub pudelka... takie prostokantne wiklinowe koszyki sa estetyczne. Postaw kilka takich na polkach, i wrzucaj do nich paski i mniejsze ciuszki.
A na bluzki itd... hmmm, chyb preznacz kacik w szafie na "balagan", gdzie mozesz rzucac ciuchy gdy sie spieszysz. Raz w tygodniuuporzydkuj ten stosik. W ten sposob balaganik bedzie tylko w tym kaciku...
Stary 2006-12-28, 22:22   #23
magdalenka14
Raczkowanie

GG do magdalenka14

Cóż można poradzić, trochę cierpliwości na składanie tych rzeczy i moze kilka fajnych "myków" na to, aby szafa wyglądała na zgrubsza ''ogarniętą"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 50406_PE146972_S4.jpg (14,2 KB, 94 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14708_PE097727_S4.jpg (8,3 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 52092_PE152426_S4.jpg (26,7 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 58171_PE163822_S4.jpg (19,8 KB, 56 załadowań)
Stary 2007-04-20, 07:34   #24
olik_wroc
Raczkowanie

Szafa inna niż wszystkie/wnękowa

Witajcie dziewczyny, wy zawsze macie mnóstwo świetnych pomysłów.
Mam do zabudowy wnękę na szafę, jednak strasznie nie podobają mi się te nowoczesne, często z lustrem, albo z pełnej płyty drzwi przesuwane. Szafa będzie w dziecięcym pokoju, chciałam żeby była delikatna. Myślałam może żeby nakleić na nią tapetę i wymieniać wraz ze wzrostem i zmiennym upodobaniem dziecka. Czy natknęłyście się może na jakieś fotki, które by naprowadziły mnie na jakiś pomysł
Stary 2007-04-20, 10:06   #25
motylek
Rozeznanie

Dot.: Szafa inna niż wszystkie

Ja mysle, ze do dziecinnego pokoju, fajnym rozwiazaniem sa lamelki (drzwi "zaluzjowe") Ja mam zrobiona taka szafe w pokoju syna. Jest zrobina z regipsu, do niej zamontowalam lamelki
Jesli ta wneka jest na tyle gleboka, to mozesz wlasnie w ten sposob ja zagospodarowac: regips, kilka polek, drzwi i gotowe. I jest o wiele tansza.
Jesli masz zdjecie to wklej, bedzie latwiej doradzic

dom 018.jpg
P.S Wklejam zdjecie szafy syna Nie jest zbyt wyrazne, ale mniej wiecej wiadomo o co chodzi Jak cos moge wkleic wiecej zdjec
motylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 12:08   #26
olik_wroc
Raczkowanie

ja strasznie chciałam takie drzwi, znalazłam białe i bardzo by mi pasowały, ale zaden stolaż nie chce mi ich zamontować
tam gdzie mam mieć ta szafę jest typowa wnęka ze sciankami z każdej strony, jest szeroka na 2m i od podłogi do sufitu wysoka.
Stary 2007-04-20, 13:19   #27
motylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik_wroc Pokaż wiadomość
ja strasznie chciałam takie drzwi, znalazłam białe i bardzo by mi pasowały, ale zaden stolaż nie chce mi ich zamontować
tam gdzie mam mieć ta szafę jest typowa wnęka ze sciankami z każdej strony, jest szeroka na 2m i od podłogi do sufitu wysoka.
A moze maz moglby to zrobic Mnie montowal szwagier. Kupilismy zawiasy, z tym, ze do regipsu latwiej je wmontowac. To wcale nie jest trudne, jak sie wydaje
Podaje jeszcze kika zdjec
pokoj 001.jpg pokoj 002.jpg
pokoj 003.jpgpokoj 005.jpg pokoj 006.jpg

Wlasnie dodatkowa ich zaleta jest to, ze mozna je przemalowywac na dowolne kolory
motylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 15:57   #28
anetka_m
Zadomowienie

Szafa wnękowa

Jako że dwie głowy to nie jedna mam do Was Wizażanki ogromną prośbę. Od roku mieszkamy już we własnym mieszkaniu i jak to na początku, większość mebli to tzw. "prowizorko-przejściówki"
Urządziliśmy już całe mieszkanie jednak nasza sypialnia to graciarnia mebli, w którym każdy sobie... Mam w sypialni dość dużą wnęka ok 3,5 m długości i ok.60 głębokości. Sam pokój nie jest duży ok.11 m2. Myślałam aby tą wnękę zagospodarować jakaś fajną szafą wnękową z lustrem aby optycznie powiększyć pokój. Ogromną moją bolączką jest fakt, że nie posiadamy w mieszkaniu szafy z prawdziwego zdarzenia. W dużym pokoju mamy kredenso-gablotki a w przedpokoju małą szafę, w której ledwie 3 kurtki zimowe się mieszczą
Może Wy podrzucicie mi jakiś pomysł na taką szafę wnękową? Rodzice doradzają mi kupienie łózka razem z taką szafą w komplecie. Ale jakoś nic mi się nie podoba i tak właśnie myślałam, że może szafa na "zamówienie" byłaby jakimś rozwiązaniem? Tylko nie mam pojęcia jak ona miałaby wyglądać Pokój jeszcze nie ma swojego "Stylu" , bo na podłodze położona jest tylko welurowa jasno brzoskwiniowa wykładzina i to jedyna rzecz,która jest na stałe w mojej sypialni...
Stary 2007-07-03, 20:48   #29
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka
Dot.: Szafa wnękowa

Kurcze, ciężko coś poradzić. Może wrzucisz jakąś fotkę, chociaż rysunek pokoju. Opisz może pokój, jego wymiary, gdzie jest okno, gdzie drzwi. Mam parę pomysłów, np. łóżko wpuszczane pod szafę- garderobę.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-04, 16:46   #30
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Szafa wnękowa

oczywiscie eleganckim rozwiazaniem bedzie szafa typu Komandor (pamietaj, ze bardziej przydaja sie wieszaki niz polki!)

Ale tanszym rozwiazaniem jest kupienie karnisza w formie rozciagnietej stalowej linki i zawieszenie na nim zaslon panelowych w takiej formie, jakie maja w IKEA, ze wygladaja jak przesuwane sciany:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...e/10374/10702/

We wnece mocujesz system regalow przemyslowych zawieszanych na szynach - do kupienia np. w Castoramie.

W castoramie mozna dostać również cały system mocowania klasycznych drzwi przesuwnych, wiec jesli masz zylke majsterkowicza i wiertarke nie powinno byc problemow.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości