Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-14, 17:49   #781
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
wiesz co troche mnie zirytował twoj post. mój 4 miesięczny synek waży 8,56kg więc jeszcze wiecej i nie uważam żeby to było nienormalne. to co mam mu dawać jeść do drugie karmienie? klementynki Kacperek jeszcze więcej waży i co ona ma karmić co trzecie? bez sensu.
można by się przyczepić chrześniaka twojego tż że jest zagłodzony bo to jest 3 centyl taka mała waga na 3 lata! średnio powinien 15kg.

nie przejmuj sie nie warto !
ja juz nie powiem ile mnie postow co poniektorych wszystko wiedzacych i oceniajacych przez pryzmat swojej rzeczywistosci innych wkurzylo lub co gorsza zabolalo, tylko pozazdroscic innym ze maja takie a nie inne problemy i maja czas na takie "fantastyczne" przemyslenia
jak pisalam znam tez takich co waza malo patrz moja siostrzenica i takich co duzo i sa zdrowi patrz synek kolezanki (nie zaleznie czym karmionych) takze to ze dla kogos cos nie jest normalne nie oznacza ze jest nienormalne

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

dziewczyny z Krakowa ktoras zalatwiala becikowe?
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 17:59   #782
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
ja odkupiłam za 30 zł od babki, która za nią dała 140.
Obie panie zadowolone i dzieciaki też.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 18:05   #783
Chocoblue
Raczkowanie

Ostatnio rozmawiałyście o dobrze wyciągających się chusteczkach nawilżanych - dla mnie właśnie takie są Bambino.

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Muszę nadrobić ale podzielę się z wami jedną wiadomością ogólnie to
Byłam wczoraj z małą na spacerku i idzie dwóch tatusiów z dzidziusiami, jednego poznałam jakiś czas temu jak spacerowała z koleżanką bo to kuzyn jej tż. Ale przejdzmy do meritum ja zaglądam w wózku (mieli spacerówki) i oczy mi z orbit wychodzą o ile dziewczynkę już poznałam i wiedziałam żę ma 4 miesiące i jest klops dosłownie 7,5 kg waży to jak zobaczyłam tego chłopca to ... to ... brak słów 6 miesięcy i 10 kg ledwo w spacerówkach się mieściły dzieciaczki a ten chłopiec to już w ogóle. Tż chrześniak ma 3 latka i waży 12,5 a tu 6 mc i 10 kg wiecie co to jest normalne krzywda i naprawdę uważam że wszystkie nasze dzieciaczki które tyją nie ważne ile ale przybierają na wadze to wszystko z nimi w porządku.
Ostatnio często jak gdzieś idę to widuję rodziców z takimi dosłownie toczącymi się maluszkami plaga otyłości zawitała i do nas

no to komuś to powiedziałam bo dla mnie to niewiarygodne

dodam tylko że dzieciaczki te są karmione mm i już wszystkimi innymi dodatkami nie mogłam uwierzyć
Dobrze, że dodałaś ostatnie zdanie bo też mi się ciśnienie podniosło. Mój synuś też ma 4 miesiące i waży prawie 8kg. Jak potrzebował tak jadł i taki jest. Nie upasłam go na piersi przecież celowo.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 18:15   #784
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Ostatnio rozmawiałyście o dobrze wyciągających się chusteczkach nawilżanych - dla mnie właśnie takie są Bambino.

Dobrze, że dodałaś ostatnie zdanie bo też mi się ciśnienie podniosło. Mój synuś też ma 4 miesiące i waży prawie 8kg. Jak potrzebował tak jadł i taki jest. Nie upasłam go na piersi przecież celowo.
w ogole co to ma do rzeczy czym jest dziecko karmione ( i na kp i na mm rosna duze dzieci). przeciez nie bedziemy glodzic dzieci bo przeszly magiczne iles kg. a jak ma za malo kg tzn ze glodzimy tak??
15.10. 2011.

Stary 2013-07-14, 18:18   #785
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Wg mnie są suche

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-07-14, 18:19   #786
BYou
MBZ♥

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
w ogole co to ma do rzeczy czym jest dziecko karmione ( i na kp i na mm rosna duze dzieci). przeciez nie bedziemy glodzic dzieci bo przeszly magiczne iles kg. a jak ma za malo kg tzn ze glodzimy tak??
Dokładnie
Ważne jak potem ustalamy diete/żywienie Maluszka-bez danonków, kubusiów i innych szitów.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Wg mnie są suche
Dla mnie większość jest suchych dlatego w plenerze używam pampersowych zielonych.bo one najmokrzejsze

Edytowane przez BYou
Czas edycji: 2013-07-14 o 18:34 Powód: dopisek
BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 18:20   #787
maria28
Kniaginia

oliwka, Róża ma 3 miesiace i wazy 7 kg. Fakt, długa jest i kp. nie rozumiem, jaka plaga?
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 18:38   #788
megi-megi
Zakorzenienie

Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Myślę, że ta plaga to u starszych dzieci. Później matka może zetrzeć jabłuszko lub zapychać znów słodką kaszą lub bułą. Wszystko dla ludzi ALE...

Kalina ma 3,5 miesiąca i prawie 7 kg. Kp. Mój 3 latek prawie 14,5 kg.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 18:44   #789
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
u nas niby ciepło ale wietrznie ... jakos nieprzyjemnie choc dzieciom to nie przeszkadza mogły by byc na placu zabaw całą dobe
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Nestelle lubię czytać Twoje postysą pełne spokoju i wyważeniadziałają na mnie kojąco.
Marzę o trójce Pociech
dziekuje .
za sukienke
i za randke -zazdroszcze !!!!
Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
oj tyle się rozpisałam, a zapomniałam o Michaśku
Michaś ok, jeszcze katar ma i słychać że mu siedzi.
Co do wychodzenia to już w dzień wyjścia ze szpitala spał na balkonie
Wychodzę z nim codziennie bo bym umarła w 4 ścianach.
to super ze juz lepiej . a fotki boskie zwłaszcza ta w tej czapie jak sie podpiera - przesliczne
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
witam
i zapraszam do głosowania
poszło
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Jeżeli maluch powie w przedszkolu, że nie mógł się bawić w czasie wolnym, bo mama kazała mu grać na skrzypcach, rodzice mogą mieć poważne problemy. Podobnie rzecz się ma z karaniem dzieci, krzyczeniem na nie, nie mówiąc o klapsie czy np. popchnięciu w celu pospieszenia powolnego dziecka. Jeżeli ktoś będzie świadkiem takiego zachowania, ma obowiązek zawiadomić odpowiednie służby dbające o prawa i wolność dzieci.

troche fajne
Dzieciom w Norwegii pozwala się na znacznie więcej niż w Polsce, maluchy np. 2-latki, nie są "przywiązane" do matki, mogą się oddalać, biegać swobodnie, wchodzić na drzewa, bawić narzędziami czy innymi niekoniecznie bezpiecznymi przedmiotami. Rodzice są spokojni o swoje pociechy i dają im dużą wolność wyboru tego, co chcą robić i w jaki sposób.

a to mi sie akurat bardzo podoba
Od wczesnych lat dzieci są przyzwyczajane do przebywania na świeżym powietrzu, bez względu na warunki atmosferyczne. Przedszkola, to z reguły małe budynki, do których dzieci mogą wejść na chwilę, żeby załatwić potrzebę lub ogrzać się i napić czegoś ciepłego. Pozostałą część dnia przedszkolaki bawią się na powietrzu, tam odbywają się gry, zabawy i różne ćwiczenia, w trakcie których dzieci popijają z termo-bidonów wodę z kranu lub zimne mleko. Do tego też są przyzwyczajone.
nie no u nas tez jest mniej wiecej ....wiadomo to zalezy od rodziców .znam dzieci które są ciągle upominane za bieganie "bo sie spocą" i mama co chwila przebiera ...... ale ogólem mysle mysle ze ja tez daje swobode choc moje dzieci jako 2 latki nie biegały po drzewach . no i pilnuje obowiąków co do treningu,ćwiczen i innych zajec pozalekcyjnych ....czyli bym juz siedziała za to ?
Klapsa dziecku nigdy nie dałam - i to akurat popieram ,nie wolno bic dzieci .... no ale czasem krzycze
Cytat:
Byłam wczoraj z małą na spacerku i idzie dwóch tatusiów z dzidziusiami, jednego poznałam jakiś czas temu jak spacerowała z koleżanką bo to kuzyn jej tż. Ale przejdzmy do meritum ja zaglądam w wózku (mieli spacerówki) i oczy mi z orbit wychodzą o ile dziewczynkę już poznałam i wiedziałam żę ma 4 miesiące i jest klops dosłownie 7,5 kg waży to jak zobaczyłam tego chłopca to ... to ... brak słów 6 miesięcy i 10 kg ledwo w spacerówkach się mieściły dzieciaczki a ten chłopiec to już w ogóle. Tż chrześniak ma 3 latka i waży 12,5 a tu 6 mc i 10 kg wiecie co to jest normalne krzywda i naprawdę uważam że wszystkie nasze dzieciaczki które tyją nie ważne ile ale przybierają na wadze to wszystko z nimi w porządku.
Ostatnio często jak gdzieś idę to widuję rodziców z takimi dosłownie toczącymi się maluszkami plaga otyłości zawitała i do nas

no to komuś to powiedziałam bo dla mnie to niewiarygodne

dodam tylko że dzieciaczki te są karmione mm i już wszystkimi innymi dodatkami nie mogłam uwierzyć
Cytat:
wiesz co troche mnie zirytował twoj post. mój 4 miesięczny synek waży 8,56kg więc jeszcze wiecej i nie uważam żeby to było nienormalne. to co mam mu dawać jeść do drugie karmienie? klementynki Kacperek jeszcze więcej waży i co ona ma karmić co trzecie? bez sensu.
można by się przyczepić chrześniaka twojego tż że jest zagłodzony bo to jest 3 centyl taka mała waga na 3 lata! średnio powinien 15kg.
Cytat:

nie przejmuj sie nie warto !
ja juz nie powiem ile mnie postow co poniektorych wszystko wiedzacych i oceniajacych przez pryzmat swojej rzeczywistosci innych wkurzylo lub co gorsza zabolalo, tylko pozazdroscic innym ze maja takie a nie inne problemy i maja czas na takie "fantastyczne" przemyslenia
jak pisalam znam tez takich co waza malo patrz moja siostrzenica i takich co duzo i sa zdrowi patrz synek kolezanki (nie zaleznie czym karmionych) takze to ze dla kogos cos nie jest normalne nie oznacza ze jest nienormalne
mysle ze Oliwka nie chciała nic zlego przez to powiedziec..... moze nie przemyslała dobrze tematu albo zle sie wyraziła....
bo u nas na forum są dzieci i wieksze i mniejsze -i to jest naturalne .
Kacper od Klementynki jest idealnym przykładem ze cyc potrafi sprawic ze dziecko jest duze . Ale musicie przyznac ze istnieje tendecja w niektórych kregach ze im wieksze tym lepsze i to własnie mm tak sprawia bo mama albo i babcia wpychają butle co chwila ....znam taki przypadek juz z daaawnych czasów ze rodzice sporządzając mieszanke mleka dodawali wiecej tego proszku by było bardziej odzywcze......
Albo przechwalali sie ze "moje to potrafi wypic tyyyyyle mleka" ...

no ale otyłosc u dziecka zaczyna sie pózniej -wprowadzając złe nawyki .... jak dziecko umie juz jesc pokarm bardziej stały to raz bułeczke,ciateczko,biszko pta ,deserek -danio i inne paluszki .... wiecznie memlają cos w buzi.....
Takze spokojnie dziewczyny ,moze Oliwka nie wie ze te ciezsze dzieci takze są normalne, zdrowe i nieprzekarmione .
Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Witam z drogi powrotnej

Byliśmy na tym ślubie, a raczej na jednej trzeciej mszy, bo Różę albo trzeba było przewinąć, albo nakarmić. Róży prababcia przy wejściu do kościoła złamała nogę w biodrze. Ma 95 lat. Moja teściowa pojechała z nią karetką do szpitala i wróciła na wesele dopiero na 22 .00.
Moje dziecko opanowało obrót o 180 stopni i przewracanie się z pleców na bok.
Idę czytać, co u Was.
ojej ale sie działo .....
Stary 2013-07-14, 18:47   #790
BYou
MBZ♥

Maria, właśnie , współczuję z powodu Babcimoja przechodziła to samo

Nestelle, u nas też wiatrzysko:/ale dzieciarnia pod blokiem szaleje

Stary 2013-07-14, 18:49   #791
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie
Ważne jak potem ustalamy diete/żywienie Maluszka-bez danonków, kubusiów i innych szitów.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Dla mnie większość jest suchych dlatego w plenerze używam pampersowych zielonych.bo one najmokrzejsze
2x

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-07-14, 18:54   #792
BYou
MBZ♥

Maria za przewrotki

Stary 2013-07-14, 19:18   #793
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Dokładnie

Dla mnie najmokrzejsze są Huggies. Są baaardzo mokre (te kremowe- inne to nie wiem).
A co do wagi dzieci... ja uważam, że przy tak maleńkich dzieciach(w sensie wieku) jak nasze to nie ma sensu mówienie, że któreś mało/dużo waży, jest grube/chude bo przeciez takie dziecko je ile potrzebuje i to nie jest modelka na wybiegu że ma wyglądać tak i tak...
My ostatnio byliśmy u mojej sis i była jej szwagierka. No i mówi o Kini: "Ooo jaka śliczna! a JAKIE MA POLICZKI BUŁECZKI. ALE NIE MARTW SIE, WYROŚNIE Z TEGO" Ja sobie myśle, czemu miałabym się martwić. Kinga jest szczupła, a że tu i ówdzie ma krągłości to ja uważam że dobrze. Kp nie wiem przeciez ile wypija a skoro ma pucusie to wiem, że raczej nie za mało. Z resztą czy to jest jakiś kanon piękna dla niemowlaków? Mój siostrzeniec urodził się duży, dużo potem tez ważył, po 4 mies. przystopował, teraz ma 6 mies. i jest moim zdaniem w sam raz. A że nóżki ma jak ludzi z reklamy Michelin to moim zdaniem urocze heheh. Strasznie jestem w nim zakochana.
Rozpisałam się strasznie ale ogólnie to chciałam powiedzieć, że nasze dzieci wszystkie sa piekne niezleznie od wagi, a ważne jest TYLKO to, żeby były zdrowe.
Natomiast zgadzam się, że u starszych dzieci zdarzają się grubaski i tu już nie jest kwestia estetyki ale kwestai zdrowia tych dzieci...
Villga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 19:27   #794
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Dziewczyny przepraszam nie chciałam nikogo urazić pisałam na szybko i może nie doprecyzowałam bo oni te dzieci karmią danonkami itp. dziewczynka dokładnie ma teraz 4,5 miesiąca bo jest z początku marca jadła Lubisia (tata jej okruszki przy mnie do buźki wkładał)

Naprawdę nie chciałam Was urazić , Bo czy Twój synek Dragusa czy Klementynki dużo ważą ale o dobrze ważne że zdrowe i radosne przecież nikt nie będzie im ograniczał mleczka a teraz wzrost maluszków jest najszybszy, nie wpychacie w dzieciaczki lubisi czy chrupek jak podane przez mnie przykłady. Bo gdyby te dzieciaczki były tylko na mleczku obojętnie jakim to bym nic nie mówiła i przyznam się że myślałam że to oczywiste że skoro piszę coś takiego to muszą coś podawać więcej dzieciaczkom, ale szoku dostałam że takie maluszki takie rzeczy jadają. Ta dziewczynka jak ją poznałam miała 3 miesiące i już wtedy dawali jej ziemniaczki, jabluszka, marchewki piersi z kurczaka i danonki bo jej smakują

Jeszcze raz przepraszam wszystkie Mamusie które uraziłam w moim poście

Piszę na szybko ponownie bo mała marudna więc jak coś nie składnie znowu napisałam to przepraszam mam nadzieję że się nie gniewacie

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2013-07-14 o 19:34
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 19:30   #795
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny przepraszam nie chciałam nikogo urazić pisałam na szybko i może nie doprecyzowałam bo oni te dzieci karmią danonkami itp. dziewczynka 4 miesięczna jadła Lubisia (tata jej okruszki przy mnie do buźki wkładał)

Naprawdę nie chciałam Was urazić , Bo czy Twój synek Dragusa czy Klementynki dużo ważą ale taki to dobrze przecież nikt nie będzie im ograniczał mleczka a teraz wzrost maluszków jest najszybszy, nie wpychacie w dzieciaczki lubisi czy chrupek jak podane przez mnie przykłady. Bo gdyby te dzieciaczki były tylko na mleczku obojętnie jakim to bym nic nie mówiła i przyznam się że myślałam że to oczywiste że skoro piszę coś takiego to muszą coś podawać więcej dzieciaczkom, ale szoku dostałam że takie maluszki takie rzeczy jadają. Ta dziewczynka jak ją poznałam miała 3 miesiące i już wtedy dawali jej ziemniaczki, jabluszka, marchewki piersi z kurczaka i danonki bo jej smakują

Piszę na szybko ponownie bo mała marudna więc jak coś nie składnie znowu napisałam to przepraszam mam nadzieję że się nie gniewacie

najwazniejsze to umiec sie doprecyzowac a niezrozumienia sie zdarzaja
no i brawa za to ze potrafilas przeprosic bo niektorzy tutaj niestety nie umieja

no a 4 miesieczne dzieci jedzace produkty takie jak napisalas to nie plaga to patologia biedne maluchy
15.10. 2011.

Stary 2013-07-14, 19:36   #796
BYou
MBZ♥

Oliwko ważne, że teraz doprecyzowałaś

OC możesz podac link do siatek centylowych dla dzieci karmionych mm bo nie mogę znaleźći spotkałam się z opinią że takowych nie ma-jednakowe są dla kp i mm

Villga huggiesów nie miałam jeszcze

Stary 2013-07-14, 19:44   #797
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Nestelle ja mam blisko przykład znajoma którą poznałam przez tż tak 8 lat temu karmiła córkę ba! na kolację codziennie robiła małej mleko z budyniem (paczka budyniu to były dwie kolacje dla małej + glukoza do picia) bo mała się nie najadała teraz biedna w szkole największa z dzieci oczywiście z drugą córką już tak nie robiła i ta starsza 8 latka jest otyła a druga to szczuplutka normalna dziewczynka ale już na kolację nie jadła butelki budyniu i nie piła hektolitrami glukozy dodam że w rodzienie nikt nie jest otyły a wręcz przeciwnie

ok zmykam bo babcia przyszła kąpać małą
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 19:46   #798
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Moja teściowa pojechała z nią karetką do szpitala i wróciła na wesele dopiero na 22 .00.
Moje dziecko opanowało obrót o 180 stopni i przewracanie się z pleców na bok.
Wspolczuje prababci Rozy. Straszna sytuacja dla wszystkich...
No i wielkie brawa dla Rozaka za nowe umiejetnosci!!!

Cytat:
i oceniajacych przez pryzmat swojej rzeczywistosci innych wkurzylo lub co gorsza zabolalo, tylko pozazdroscic innym ze maja takie a nie inne problemy i maja czas na takie "fantastyczne" przemyslenia
kazdy ma swoj pryzmat... a to jest forum

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Ale musicie przyznac ze istnieje tendecja w niektórych kregach ze im wieksze tym lepsze

jak juz przestalam byc chudym dzieciem a zaczelam byc dorodna panna, moja babcia z Trojmiasta pokazywala mnie z duma kolezankom i mowila szczypiac w druga brode: "Na wsi chowana"

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2013-07-14 o 19:47
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 20:01   #799
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny przepraszam nie chciałam nikogo urazić pisałam na szybko i może nie doprecyzowałam bo oni te dzieci karmią danonkami itp. dziewczynka dokładnie ma teraz 4,5 miesiąca bo jest z początku marca jadła Lubisia (tata jej okruszki przy mnie do buźki wkładał)

Naprawdę nie chciałam Was urazić , Bo czy Twój synek Dragusa czy Klementynki dużo ważą ale o dobrze ważne że zdrowe i radosne przecież nikt nie będzie im ograniczał mleczka a teraz wzrost maluszków jest najszybszy, nie wpychacie w dzieciaczki lubisi czy chrupek jak podane przez mnie przykłady. Bo gdyby te dzieciaczki były tylko na mleczku obojętnie jakim to bym nic nie mówiła i przyznam się że myślałam że to oczywiste że skoro piszę coś takiego to muszą coś podawać więcej dzieciaczkom, ale szoku dostałam że takie maluszki takie rzeczy jadają. Ta dziewczynka jak ją poznałam miała 3 miesiące i już wtedy dawali jej ziemniaczki, jabluszka, marchewki piersi z kurczaka i danonki bo jej smakują

spoko

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
jak juz przestalam byc chudym dzieciem a zaczelam byc dorodna panna, moja babcia z Trojmiasta pokazywala mnie z duma kolezankom i mowila szczypiac w druga brode: "Na wsi chowana"
widzisz jaka babcia dumna
moja babcia ze wsi do niedawna jeszcze jak dzwoniła to sie pytała czy dobrze jem czy nie schudłam czasem

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 20:15   #800
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

no a 4 miesieczne dzieci jedzace produkty takie jak napisalas to nie plaga to patologia biedne maluchy
ale tacy rodzice tego nie rozumieją cos a'la "moje dziecie lepsze,niezacofane bo juz zjada obiadki " .znam takich zresztą przemiła para młodych rodziców co karmili 3 miesieczn.syna obiadkami -ziemniaczki ,miesko (nie wiem w jakiej postaci bo juz niewypytywałam) i pekali z dumy .argumentem było ze dziecko bardzo głodne i mleko niewystarczało . Potwierdza to cała ich rodzina . A to ludzie wykształceni,oczytani a jednak takie głeby (choc ich bardzo lubie). I tu sie niedyskutuje .Sensu nie ma najmniejszego i szkoda czasu .

Cytat:

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
moja babcia ze wsi do niedawna jeszcze jak dzwoniła to sie pytała czy dobrze jem czy nie schudłam czasem

ale jedzonko babcine to jest dopiero prawdziwe jedzonko .... dla takiego nawet pewnie warto przytyc . Ja raczej takiego nie znam dlatego raczej byłam chuda ....
ale tak sobie mysle jak ktos by mi robił pierogi z jagodami, borówkami ,truskawkami ,albo makaron z truskawkami (nigdy nie jadłam) albo co jeszcze babcie robią??? no ale ja niedobry gatunek do wiejskiego karmienia -niedosyc ze wege to jeszcze nie lubie masła ani smietany -nawet bitej
Stary 2013-07-14, 20:24   #801
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:

oczywiscie ze kazdy ma swoj pryzmat czy punkt widzenia co nie zmienia faktu ze mozna napisac swoje zdanie bezosobowo a nie uzywajac zdan w stylu: "ze nie bede wymieniac o kogo mi chodzi" bo to sa wycieczki personalne, chociaz pewnie sie czepiam, nie znam ironi zartow itd.

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
ale tacy rodzice tego nie rozumieją cos a'la "moje dziecie lepsze,niezacofane bo juz zjada obiadki " .znam takich zresztą przemiła para młodych rodziców co karmili 3 miesieczn.syna obiadkami -ziemniaczki ,miesko (nie wiem w jakiej postaci bo juz niewypytywałam) i pekali z dumy .argumentem było ze dziecko bardzo głodne i mleko niewystarczało . Potwierdza to cała ich rodzina . A to ludzie wykształceni,oczytani a jednak takie głeby (choc ich bardzo lubie). I tu sie niedyskutuje .Sensu nie ma najmniejszego i szkoda czasu .

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

ale jedzonko babcine to jest dopiero prawdziwe jedzonko .... dla takiego nawet pewnie warto przytyc . Ja raczej takiego nie znam dlatego raczej byłam chuda ....
ale tak sobie mysle jak ktos by mi robił pierogi z jagodami, borówkami ,truskawkami ,albo makaron z truskawkami (nigdy nie jadłam) albo co jeszcze babcie robią??? no ale ja niedobry gatunek do wiejskiego karmienia -niedosyc ze wege to jeszcze nie lubie masła ani smietany -nawet bitej
moja robila szarlotke, piernik pierogi ruskie, kisila kapuste, ogorki, dzemy, powidla no i moj ulubiony pasztet
15.10. 2011.

Edytowane przez Ptaszysko16
Czas edycji: 2013-07-14 o 20:22
Stary 2013-07-14, 20:32   #802
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

dziewczyny z Krakowa ktoras zalatwiala becikowe?

ja , ale to ustawowe

Cytat:

kurde, ale Ci Trójmiasta zazdroszczę....będziesz miała co ja gadam masz fajną baze wypadową
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 20:33   #803
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:

Moja mieszka 100m ode mnie jak byłam mała to bywałam tam kilka razy dziennie. Często bywało tak, ze zjadłam obiad w domu, szłam do babci a tam coś super dobrego więc jadłam drugi. Na szczęście w gimnazjum się opamiętałam i zgubiłam troszkę zbędnych kilogramów. I od tego czasu pilnuję się z jedzeniem.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 20:52   #804
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
.

raczej takiego nie znam dlatego raczej byłam chuda ....

Cytat:

moja robila szarlotke, piernik pierogi ruskie, kisila kapuste, ogorki, dzemy, powidla no i moj ulubiony pasztet
heh... moja podobnie. smaki dziecinstwa ...

Cytat:
kurde, ale Ci Trójmiasta zazdroszczę....będziesz miała co ja gadam masz fajną baze wypadową
ale przez to znam jedynie Zatokę i Hel plusy i minusy
poza tym babcia nie toleruje mojego konkubinatu. tj. jak sobie nie zapomni że nie toleruje

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 21:06   #805
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

heh... moja podobnie. smaki dziecinstwa ...

ale przez to znam jedynie Zatokę i Hel plusy i minusy
poza tym babcia nie toleruje mojego konkubinatu. tj. jak sobie nie zapomni że nie toleruje

dobre i to, moja Oliwka jest miłosniczką fok, więc co rok bedąc nad morzem wpadamy do fokarium.
Babcia konkubinatu moze nie tolerować, ale prawnuczka tolerować już musi, nie
Stary 2013-07-14, 21:15   #806
bmma
Zadomowienie

Ojjj wspomnienia.
Despa pozdrowienia od mojej Kingi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z nokii 067.jpg (115,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z nokii 033.jpg (96,3 KB, 30 załadowań)

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-07-14, 21:19   #807
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Ojjj wspomnienia.
he,he
pieknie

całuski w stópki
Stary 2013-07-14, 21:25   #808
bmma
Zadomowienie

Cytat:
he,he
pieknie

całuski w stópki

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-07-14 o 21:27
Stary 2013-07-14, 21:26   #809
bmma
Zadomowienie

Buziaki dla wizażowych cioteczek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z nokii 063.jpg (65,6 KB, 26 załadowań)

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-07-14, 21:26   #810
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Ojjj wspomnienia.
slicznosci gdzie ona za chuda???
15.10. 2011.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości