|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1472 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
W kolejnych ciążach szybciej brzuszek widać. Cytat:
Mi akurat Maria też się nie podoba i też znam Marysię,która swojego imienia nie cierpi. No ale to rzecz gustu i w sumie trudno wyczuć z czego nasze dziecko byłoby zadowolone. Co jak co ale Marysi w Anglii nie będzie zbyt wiele ![]()
![]() |
#1473 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dostałam ostatnio stos kartek,co jest fundowane przez kasę,a co muszę dodatkowo płacić,np 3 usg,jakies badania krwi,glukoza jest za free,a HIV,toxo,przeziernosc karkowa,dopler są płatne. Właśnie wyczytalam,ze w 16 tc proponują test AFP,ale nie jest napisane,czy odpłatne,czy nie. I zdjęcie 3 D ujdzie cenowo,bo raptem 35€,a z filmem 80.u poprzedniej ginki za same zdjęcia miałam 95 płacić ![]() I tak czytam i czytam i zrozumieć ni mogę.raz piszą,ze płatne,a w opisie bezpłatnych są podobne badania ![]() A mieszkam na zachodzie Niemiec,okolice Düsseldorf ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | |
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Spokojnie, bedzie dobrze. Wyluzuj, bo zwariujesz. Młodsza już nie będziesz.
![]() |
#1475 | |
Zadomowienie
|
Czyli najlepiej przejsc sie do AOK i wypytac..
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1476 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie,oni bedą wiedzieli najlepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chcesz mieć dziecko - chcesz. Wiesz o ryzyku - wiesz. Czy ryzyko może być mniejsze - nie może. Więc przyjmij, ze bedzie dobrze i tej myśli sie trzymaj. Jesli badania wyjdą złe to będziesz miała jeszcze mnóstwo czasu do zamartwiania sie. Mnie w kulminacyjnym momencie wyszło prawdopodobieństwo trisomii 13 1:170, a mam 24 lata. Mówię Ci, sam wiek o niczym nie świadczy.
![]() |
#1478 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1479 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak to się mawia o gustach się nie dyskutuje ![]() perfuzja: a jeżeli można wiedzieć to podali przyczynę takiego prawdopodobieństwa u Ciebie? Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-07-15 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1480 |
Zadomowienie
|
Mi sie np bardzo podoba Jonathan, a jakos dla dziewczynki nie mam pomyslu
#1481 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dowiedziałam się niedawno, że mój brat też będzie miał dziecko w styczniu. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego doszło tętno na górnej granicy normy i nie bardzo niska przeziernosc (2,1 więc jeszcze norma, ale już za połowa). Po Pappie wynik był dużo lepszy i prawdopodobieństwo spadło do 1:1200. Amniopunkcji nie robię, bo prawdopodobieństwo poronienia wychodzi mi koło 5-10 razy większe niż ryzyko urodzenia chorego dziecka. Z badań doszło mi tylko echo serca w 21 tygodniu, żeby sprawdzić czy nieprawidłowość sie cofnęła i generalnie czy z sercem wszystko jest ok.
![]() |
#1483 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą tak jak pisałaś o tej dziewczynie z innego wątku co dzieciaczek urodził się z ZD, czytałam jej posty i oboje są bardzo szczęśliwi z TŻ. Tylko nurtuje mnie fakt, że tego nie zauważono nawet przy podstawowych pomiarach w 12 i 20 tc. Wyszły mi popękane naczynka pod lewą piersią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Zakorzenienie
|
Witam po weekendzie. W sumie to wpadam się tylko przywitać. Nadrobiłam co miałam nadrobić ale pisać nie mam siły. Weszłam w 15 tydzień a czuję się coraz gorzej
![]() ![]() Spadam i już nie smęcę.
![]() |
#1486 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy moim wyniku badań 1199 kobiet (z takim wlasnie wynikiem) urodzi zdrowe dzieci, a 1 chore, które i tak umrze w ciagu kilku miesięcy. Więc jesli te 1200 kobiet zrobiłby amniopunkcje 9-12 by poronilo, a tylko jedna dowiedziała sie, ze jej dziecko jest chore. Gdybym dostała wynik typu 1:150 pewnie bym robiła amniopunkcje. W tym przypadku uważam, ze to bez sensu. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
Tez mnie to dziwi. Może miała zrobione "po lepkach" ze względu na wiek. Szczerze mówiąc to obawiam sie, ze jeszcze do nich nie dotarło co bedzie pózniej. Noworodek jak każdy noworodek, słodki jest. Problemy zaczynaja sie pózniej...
![]() |
#1487 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Może rzeczywiście ktoś ją zlekceważył, bo młoda. Albo chodziła na NFZ i ktoś też za bardzo się nie przejmował pomiarami. Albo po prostu podczas badań wychodziło ok, a okazało się inaczej, ale w to jakoś mi ciężko uwierzyć, że jakiś lekarz aż takie niedopatrzenie popełnił. Dodatkowo ich synek ma wadę serca i będzie operowany, teraz doczytałam. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-07-15 o 14:23 Powód: dop. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1488 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja cały weekend wszystkim mówiłam że napady głodu i mdłości minęły a dziś powróciły ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1489 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() swoja droga, kogo mam ladnie poprosic, zeby mnie dopisano na pierwszej stronie?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1490 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Myślę też,że takie chore dzieci "trafiają" na silnych rodziców,przynajmniej wiele z nich.
![]() |
#1491 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego na przykład na genetycznym sprawdza sie przepływ przez zastawke trojdzielna. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() Wyślij mi dane na priv, wieczorem wpisze.
![]() |
#1492 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1493 |
Rozeznanie
|
Znam osobiście kobietę, która wychowuje sama dziecko z Zespołem Downa, miałam też epizod pracy w szkole specjalnej gdzie są takie dzieci i z różnymi innymi chorobami i jestem zdania, że to nie wyrok. Ani przegrane życie ani nic takiego, fakt wymaga specjalnego wychowywania stymulowania itp. Ale wiele matek tych, których dzieci mają już po naście lat, opowiadają ciekawe wnioski, jak takie dziecko nauczyło ich innego spojrzenia na świat i o tym, jak są w tym świecie szczęśliwi.
Znam też jedno dziecko, które ma Zespół Downa i nie wykryło tego genetyczne, kolejna ma synka z artrogrypozą i też na badaniach genetycznych nie wyszło jedynie na USG w 20 tygodniu lekarz wysłał na dodatkowe badania bo zaniepokoiło go ułożenie rączek i nóżek i wtedy wyszło. I wiecie bo powiedziała, nie wiedząc jeszcze czy wada jest na tyle poważna czy będzie chodził synek czy nie, że ona postawi go na nogi i będzie popier***** jak Forest Gump. I dziś ma ponad rok i chodzi z balkonikiem, ma cały czas robione nowe ortezy i jest mega uśmiechnięty. Chociaż rehabilitacja jest bardzo bolesna i ciągle na niej płacze to efekty są zdumiewające. I mówi, że jest taka dumna z niego, dodaje też, że najgorsze jest to, że ludzie ciągle uświadamiają jej jak ma przerąbane, i co będzie za ileś tam lat zamiast zaakceptować to, że ona w tym macierzyństwie jest szczęśliwa. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1494 |
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
No, dogoniłam Was
![]() Witam nową mamusię- ja mam 33 lata i ledwo żyję (osłabienie, mdłości, zawroty głowy, jakaś wada serca, która nie jest wadą i drażliwe jelita). Na szczęście z dzieciakiem wszystko ok, więc się śmieję, że opakowanie mu się sypie... Co do genetycznego, to wcześniej myślałam o nim (zero kondycji, więc organizm w niezbyt dobrym stanie), ale na usg w zeszłym tygodniu zbadali mi praktycznie to samo bezpłatnie (to znaczy te główne cechy-przeziernosci itp) i skoro jest w porządku, czekam co dalej Co do tej dziewczyny z innego wątku, o której pisałyście, mogła mieć wszystkie badania- jakiś procent dzieci, które mają wszystkie wyniki dobre też może się urodzić chore-na szczęście tylko znikomy. Problem jest w tym, że te wszystkie markery nie są do końca znacznikiem chorób, tylko zdarzają się niepomiernie częściej u dzieci chorych niż zdrowych. Czyli płaci się grubą kasę żeby się dowiedzieć nie czy dziecko będzie zdrowe, ale jakie jest na to prawdopodobieństwo... Zapomniałam też napisać, że takie turystyczne łóżeczko jest u moich teściów, jak wnuczka u nich śpi i dzieciak raczej nie widzi różnicy, tyle że wygląd zupełnie inny
#1495 |
Zakorzenienie
|
To jest kolejne po genetycznym obowiązkowe usg. Robi sie je miedzy 18 a 22 tygodniem. Ma głownie wylapac wady serca i innych narządów wewnętrznych.
#1496 |
Raczkowanie
|
Czytam Was i czytam i może w końcu coś skrobnę. Byłam dziś na wizycie, dzieciątko pomachało, ale sprzęt ta moja doktorka ma mega stary, więc czasem prwyatnie idę do znajomego doktora podejrzeć co i jak...
Pisałyście o ryzyku, więc się powtórzę. Ja miałam 1:118 po usg, bo przezierność wyszła zbyt duża. Po Pappie spadło ryzyko do 1:7o0 i dr powiedział, że jeśli chcę, to on m zrobi amniopunkcję, jako, że ryzyko wstępnie wyszło zbyt duże. Siedzę i rozważam. Mam czas do 16 tygodnia, czyli 2 tygodnie. Zobaczymy. To zależy co chce się zrobić z wynikiem takiej amniopunkcji. Kiedyś byłam przekonana, że w razie uszkodzenia płodu ciąże bez wahania usunę. Teraz niestety moje nastawienie nieco się zmieniło. Z drugiej strony mogłabym to olać, wierzyć, że będzie dobrze, nie przejmować się zanadto, ale to wbrew mojej naturze. "Szkiełko i oko"...ja muszę problem ugryźć, a nie polizać...dlatego nie zdecydowałam się na NIFTY, który jest swego rodzaju kolejnym szacowaniem ryzyka. Biją się we mnie dwa sprzeczne podejścia..kogoś, kto praktycznie całe życie poświęcił się nauce i kogoś, kto nosi w sobie nagle drugą istotę...Straszny wybór. Jednakowoż cieszę się, że ryzyko spadło. Znacznie ułatwia mi ono podjęcie decyzji, która raczej skłania się do przyjęcia świata jakim on jest, a nie zmieniania go i upiększania na siłę. Nie wiem, może za dużo filozofii, ale jak tu nie filozofować, skoro mam wrażenie, że całe te genetyczne zamieszanie opiera się na specyficznej filozofii i dedukcji, mam rację? ![]()
#1497 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam od gina.
Dzidziuś jest, macha rączkami, nóżkami. ![]() Ma 3,65cm i wszystko jest jak najbardziej w normie. ![]() I najlepsze: Dostałam skierowanie na USG (genetyczne) prenatalne, także zaoszczędzimy 250zł ![]() ![]() ![]() Za dwa tygodnie idę na genetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1498 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1499 | ||
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
![]() a dziadkowie chyba puchną ze szczęścia ![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1500 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak myslicie czy dluzsze trasy w ciazy moga jakos zagrazac? Moj gin twierdzi ze nie, wczoraj bylam na trasie ok 6 godzin jechalam i bylo ok a dzisiaj boli mnie po bokach tak jakby jajniki i mialam wrazenie ze brzuch mi stwardnial po bokach ale moze to nie od tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.