![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Alma czy Lidl?
ja rowniez, jeszcze dopisze, ze dodatkowo jest tam sporo artykułów, ktore nie mozna znalezc w innych sklepach. A ze ja rzadko gotuje kuchnie polska, wiec tym bardziej Alma do mnie przemawia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Jako, że jesteśmy z TŻ zmotoryzowani, to zakupy robimy w 5-6 różnych sklepach. Na piechotę, w drodze z pracy ulubiony mięsny, warzywniak, delikatesy, które wprawdzie są droższe, ale mają spory wybór produktów i nieraz fajne promocje (nie Alma); większe zakupy samochodem: Lidl, Tesco, czasami Biedronka i Netto, z rzadka Auchan - w każdym z tych sklepów mamy jakieś produkty upatrzone, ulubione, naszym zdaniem najlepsze jeżeli chodzi o korelację ceny i jakości. Oczywiście to jest jest tak, że wszystko na raz, ale w jednym tygodniu kończy się to, czy tamto i zarządzamy "tym razem Lidl". Trasę sobie zresztą można tak ułożyć, że zahaczy się o 2 sklepy. Szczerze to nie wyobrażam sobie robienia zakupów w jednym sklepie - nigdy nie jest tak, że w jednym miejscu jest wszystko najlepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ja sie tutaj nie moge zgodzic
![]() Jesli byloby mnie na to stac to moim jedynym sklepem bylaby Alma. Bardzo duzy wybor, dobra jakosc, znajduje tam wszystko, co jest mi potrzebne do kuchni. Niesetety, musze ten sklep dzielic razem z Realem ze wzgledu na finanse. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-02-21 o 16:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
U nas głównie rządzi Biedronka, bo jest tanio, także papier toaletowy, ser, wędlina pakowana hermetycznie, słodycze itp. kupujemy tam. Jajka kupujemy wiejskie na targu, ryby z hurtowni, chleb mama piecze w domu, jakieś mięso to kupujemy w mięsnym. Za to z TŻ jesteśmy fanami Auchan, Biedronki i Tesco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale też nie wyobrażam sobie jeżdżenia po 5 sklepach, żeby w jednym kupić warzywa, w drugim mięso, w trzecim sery, w czwartym pieczywo a w piątym jeszcze coś innego. Szkoda mi na to czasu, poza tym wystarczało mi to co było w tych dwóch sklepach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Ja po warzywa i owoce zawsze chodzę do mojego warzywniaczka, po pieczywo do mojej piekarni itd., po resztę do osiedlowego (mini-market, chyba to najlepsze określenie). Na jakieś duże zakupy wybieram się raz w miesiącu, a jak coś trzeba, to mój TŻ zawsze jeździ, bo ja tego nienawidzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie twierdzę, ze Biedronka czy Lidl są złe. Owszem, tam też lubie robić zakupy - w Biedronce są tańsze sałaty, dobre owoce, kosmetyki produkowane przez Tołpę. W Lidlu - także owoce, pieczywo, bakalie, płatki kosmetyczne czy chusteczki. I te produkty kupuję na zapas, raz na jakiś czas, jeśli jestem akurat niedaleko tych sklepów. Ale wolę postawić na jakość oraz unikalność niektórych produktów. Nie mam zastrzeżeń co do mięsa, ryb czy wędlin kupowanych w Almie. Ostatnio nie zdążyłam zrobić zakupów i podjechałam do Lewiatana nieopodal mojego domu - pierś z kurczaka, którą tam zobaczyłam, przeraziła mnie. Wyschnięta, zażółcona, zrezygnowałam z zakupu. Co z tego, że była tańsza? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
BAN stały
|
Bardzo lubię Alme w Promenadzie, jest przytulnie i miła obsługa, ale trochę drogawo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zasadniczo za niektóre produkty się zarówno w Almie, jak Piotrze i Pawle przepałaca, atutami natomiast tych miejsc są produkty regionalne z różnych zakątków świata, ja lubię czasami coś dziwnego "upitrasić", więc dlatego też korzystam z ich usług |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Alma tylko od zewnątrz wygląda na taki świetny sklep, a to co się dzieje na zapleczu to są cyrki np:
-wywalona cała dostawa jabłek na rampę gdzie są przyjmowane produkty -wywalona dostawa piersi z kurczaka, obmyta pod bieżącą wodą na zapleczu i wystawiona na sklep - krokiety meksykańskie (na promocji) w rzeczywistości były przeterminowane kilka dni Można by tak dalej wymieniać ![]() Jeśli wam zepsułem wizerunek almy to przepraszam, ale pracowałem w Almie w Krakowie w Galerii Kazimierz przez półtorej roku, dzięki temu wiem jaki obraz sklepu jest od zewnątrz, a jaki wewnątrz.
![]() |
#71 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja się aktualnie przerzuciłam na zakupy internetowe i kupuję w tesco. Część rzeczy kupuję na bieżąco w osiedlowym minimarkecie, ale większość w tesco online i jestem zadowolona - zakupy idą szybko, sprawnie (klikanie produktów jest szybsze, niż kluczenie między półkami
![]() Nie wyobrażam sobie, że miałabym jeździć po kilku sklepach i kupować tu jedno, tam drugie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio ze zdziwieniem stwierdziłam, że alma jest droższa niż mój sklep osiedlowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ale Alma do nie jest hipermarket, a Delikatesy, więc wiadomo, że jest drożej.
Ja mogę powiedzieć, że moje osiedlowe sklepy mają ceny porównywalne z Almą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
zielony stworek
|
Nie ogarniam jak można do swojego wyboru sklepu spożywczego ideologię dorzucać
![]() Przecież tam sprzedają te same jogurty Zott czy Danio co w pogardzanej Biedronce ![]() Miałam jedną współlokatorkę, która zakupy tylko w Bomi (drogie trójmiejskie delikatesy chyba już nie istnieją), Almie i PiP robiła ![]() ![]() A dziewczyna sama w sklepie z ciuchami pracowała, ledwo 2tys zł na rękę wyciągała na miesiąc, ale na bogato wszędzie...a co tam,że ostatni tydzień serek topiony i masełko na półce miała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ja chętnie robiłabym częściej zakupy w Biedronie, ale nie można płacić kartą więc tylko malutkie zakupki z drobniaków tam robię, a często żałuję, bo są tam rzeczy które lubię, ale na osiedlu bankomat daleko i wydaje tylko stówami.
Lidla uwielbiam. To uwielbianie niestety kończy się tym, że zawsze zostawiam tam więcej kasy niż planowałam. Uwielbiam te produkty, które są tylko w danym tygodniu. Lubię ich chemię. Bardzo przypadł mi proszek do prania Weisser Reise (?). Bardzo lubię nabiał z Pilos. Almy, Piotra i Pawła i Bomi, nie ma w moim mieście- czego nie żałuję, bo całkiem poszłabym z torbami. Jest za to Kaufland, bardzo dobrze zaopatrzony (np. tego w Bydgoszczy nie lubię, stoisko mięsne jest podłe), z przyzwoitym stoiskiem mięsno-wędliniarskim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moja koleżanka kiedyś chciała kupić w almie pierś z kurczaka, gdy sprzedawczyni ją pakowała, pierś tak jakby się otworzyła i w środku była cała zielona. Jeszcze ekspedientka próbowała jej kit wcisnąć, że to wcale nie pleśń tylko się jakiś liść do niej przykleił, proponując inną. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się to fajna opcja, tylko w przypadku kartonów, suchego czy tego typu rzeczy. Nie kupiłabym żadnego mięsa, ryb, czy owoców w ten sposób, bo chce widzieć, wybrać najlepsze/najładniejsze a jakiś facet będzie miał w nosie, żeby wybrać ładniejsze ziemniaki czy te podgniłe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Ale za to uważam, że to fajny pomysł na niedźwiganie przed świętami. Kupuje się dużo napojów, puszek (kukurydza, groszek), mąka, cukier, mleko....- takie rzeczy można sobie zamówić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() To ile się czeka - to też zależy od dostępnych terminów, termin się rezerwuje. Można rezerwować chyba na trzy dni naprzód, ale ja zwykle biorę na kolejny dzień. Cytat:
W sumie ma to sens, bo przecież gdyby mi przywieźli nieświeże, zepsute, albo rozbite jajka, to więcej bym u nich nie kupiła ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
![]() Gdybym była w tym sklepie osobiście i by nie było tego soku fortuny, to sama też bym wzięła inną firmę. Ale jeśli komuś zależy, można kupować np we ☠☠☠☠☠☠, tam chyba jest tak, że jak na stanie mają mało produktu to klient sam wskazuje ewentualny zamiennik. Ale moim zdaniem ☠☠☠☠☠☠ jest droższe (a przynajmniej mnie by wychodziło drożej z tymi rzeczami, które regularnie kupuję), więc trzymam się tesco, bo staram się oszczędzać ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2013-07-15 o 18:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I byłam mile zaskoczona jakością przysyłanych mi owoców i warzyw. Na początku bałam się i trochę na spróbowanie brałam coś, ale potem to zamawiałam kilogramami ziemniaki, cebulę oraz wszelkie nowości, zioła w doniczkach. Wszystko było idealne, żadnych zgniłych, nadpsutych. Raz zamówiłam z Tesco przez neta i też nie narzekałam na jakość świeżych produktów. W ogóle to miałam wrażenie, że dostaję owoce i warzywa prosto z magazynów, takie jeszcze "niezmacane". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Czy wniesienie na piętro jest w ramach opłaty za dostawę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Tak, jeśli mieszkasz w bloku.
Jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym i np. na parterze Twoi rodzice, a Ty na górze, mogą odmówić wniesienia, bo dostawa jest 'do drzwi', a nikogo już nie interesuje gdzie Ty masz kuchnię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ja tak zamowilam kilka razy w Almie ( ale same suche produkty) i bylo ok.
Natomiast kolezanka zamowila chyba z Tesco, nie pamietam. To wiekszosc produktow miale bardzo krotka date waznosci. Pamietam, ze nawet makaron miala chyba tylko 3 dni waznosci. Co do miesa w Almie, ktos mowil, ze nie warto tam kupowac. Ja tam kupuje i jakos nigdy nie zauwazylam nic niepokojacego. Zawsze wącham mieso ![]() Wiem, ze w Realu nigdy bym nie kupila miesa, wedlin, kielbas. Smierdza i nierzadko sa zielone. Natomiast w Almie nigdy sie nie spotkalam z tym. Widze, ze bardzo szybko schodza tam te produkty, wiec nie sadze, zeby byly zlej jakosci, zepsute itp. Przynajmniej w Almie, w ktorym ja kupuje. Pracuje tam sasiadka i wlasnie sama mowi, ze jak mieso, wedliny to tylko tam tez kupuje, bo jest pewna jakosci. I nie rozumiem tytułu wątku alma czy lidl? Dwa calkowicie rozniace sie sklepy. Jak dzien i noc. Rozumialabym tytul Alma czy Piotr i Pawel... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.