Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ?
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 3 9,09%
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 1 3,03%
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 2 6,06%
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 0 0%
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 2 6,06%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 0 0%
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 1 3,03%
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 14 42,42%
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. 2 6,06%
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-15, 19:12   #2491
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
u nas szczepienia są w środę. Mały dziś skończył 6 tyg tak jak Wasz
ale zastanawiam się czy iść w tą środę czy w następną ?
nas umówili po pierwszej wizycie jak mały miał 3 tygodnie
Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
wrzucam Wam mojego cudnego synka
słodziak

Cytat:
Ja zawsze małego odkładam do łóżeczka, tylko po drugim karmieniu (około 5) zostaje już z nami w łóżku. A ostatnio przy peirwszym karmieniu (o 2 w nocy) Tż półprzytomny, patrząc jak kot ze shreka mówi żebym nie była sadystką i zostawiła małego z nami
Tyle, że jak on śpi z nami to ja już prawie wcale nie śpię tylko czuwam.. a mojemu Tż to nic nie przeszkadza, więc o 4 w nocy sprzedałam mu łokcia w żeberko, bo się rozwalał za bardzo...
a ten zdziwiony- o co mi chodzi.. no to mu mówię, że przecież mały jest z nami i żeby uważał..
a on do mnie: trzeba było mi powiedzieć że wzięłaś go wcześniej do naszego łóżka

AAaaaa właśnie.. jakie oczy mają Wasze maluchy ?
Kiedy dzieciom ciemnieją oczka?
Nasz ma cały czas niebieskie, ja mam ciemne, Tż też i zastanawiam się czy mu jeszcze ściemnieją.. bo niebieskich to nie ma po kim mieć
Nasz mały też z nami zostaje po karmieniu nad ranem, najczęściej ląduje u mnie na brzuchu i tak śpimy dziś nakarmiłam go po 6:00 i spaliśmy tak prawie do 10:00

Nasz ma ciemnoniebieskie jak tatuś
A oczka Wiktorka chyba jeszcze mają czas aby ściemnieć

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Bartosz spał dziś ze mna do 10:00, miał krótką drzemkę po 11:00 w chuście, później jeszcze 3 dosłownie pięciominutówki - dwie w chuście i jedną u mojej koleżanki i padł nam dopiero o 18:00, więc w zasadzie nie spał 8 godzin, szok Teraz śpi nadal, przespał już kąpiel Mam nadzieję, że do 21:00 się obudzi, szybko go wykapię, nakarmię i pójdzie spać

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:16   #2492
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
w lidlu mają takie fajne regaliki http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_42885.htm może sobie taki zaprojektuję, bo nie mam teraz $ na niego.
super chyba się po niego jutro wybierzemy
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:25   #2493
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
------------------
Nasz ma cały czas niebieskie, ja mam ciemne, Tż też i zastanawiam się czy mu jeszcze ściemnieją.. bo niebieskich to nie ma po kim mieć
a zaden z waszych rodzicow nie ma niebieskich oczu?
tak upraszczajac to jest tak, ze dostajemy podwojnie kod koloru oczu. i np. jesli ty dostalas od rodzicow niebieskie i brazowe, to brazowy zdominowal niebieski i masz brazowe. u meza tak samo. ale oboje jestescie "nosicielami" niebieskich genow takze, i jesli wasz dziedzic dostal od was obu niebieskiego gena, to nie ma on byc czym zdominowany i zostana mu niebieskie
ale jak dobrze kojarze, to nawet do pol roku kolor oczu sie moze klarowac...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:28   #2494
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
dziewczyny, ja chyba maly kryzysik przezywam... w sensie laktacyjny kryzys... widze, ze mlody glodny, a z cycow juz nic nie leci i nie ze on wyssal tak duzo, nie... czasem waze go przed i po... i wyszlo mi np., ze zjadl marne 30ml. no to dorabiam mm, juz niby najlepsze pod sloncem, no i co? mlody najedzony, ale marudny... wiec grzeje misia z pestkami i lece zeby mu na brzuch polozyc, a ten juz spi!
tak wiec on sobie spi, a ja panikuje, jakie beznadziejne cycki mam...

magiusa, tak tylko dla uspokojenia ciebie... mielismy przerwe 4h od cyca, wiec myslalam, ze bede kraina mlekiem plynaca. mlody glodny, przystawiam, po dobrej pol godz wydudlal 30 ml i zaczal tak sie wiercic, marudzic przy cycku, ze co jedno ssanie wypluwal brodawke. to ja za pompe sie chwytam... i co? odciagnelam z drugiego cyca 30, a z tego co mlody pil 10 ml no normalnie smiech na sali............ nie wiem ile czasu potrzebujemy na rozkrecenie cyckow, ale za dlugo na takie zabawy to ja sobie nie moge pozwolic. mlody musi przybierac, a srednio mu to idzie. twoj Darek rosnie zdrowo, wiec ja bym powiedziala, ze twoje cycki sa calkiem wporzo. moje niet.
ale Cie Florek wykiwal heheheh
Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
dwojek 72 sztuki? bo jeśli tak, to dady 78 sztuk sa w tej samej cenie

1) a miałam pytac, czy sa dady nie premium?

2) czy waszym dzieciom tez widać pulsujące ciemiączko? wcześniej pisalysmy, ze zapadnięte i pulsujące przy upałach i ze to odwodnienie... za oknem deszcz, upalow brak, a widze jak pulsuje i mysle o co chodzi. czy wcześniej tego nie zauwazalam, czy na tym etapie rozwoju glowki bardziej rzuca się w oczy? wczoraj jedna kupa była bardzo wodnista (sok jablkowy), ale dzisiaj wszytkie sa wyjatkowo ladne tz zaczyna cos przebakiwac o lekarzu.

3) i jeszcze przypomnijcie, jak się nazywal ten nasz najlepszy termometr?
mi dady 2 nie leza nie wiem czy sa inne rodzaje dady ale nie lubie ich maja krotka gore z przodu i mam wrazenie ze jak jest nasikane to mlodego uwiera bo takie sztywne...co do ciemiaczka jakos nigdy nei zwracalam na nie uwagi i nie wiem...
Cytat:
Happy super ta dostawka, dla pomysłowego Męża
Vil Przemuś słodziudki i jaki on duży
Banka miny Michasia są the best

hehehe.. Twój tak jak mój
Ja zawsze małego odkładam do łóżeczka, tylko po drugim karmieniu (około 5) zostaje już z nami w łóżku. A ostatnio przy peirwszym karmieniu (o 2 w nocy) Tż półprzytomny, patrząc jak kot ze shreka mówi żebym nie była sadystką i zostawiła małego z nami
Tyle, że jak on śpi z nami to ja już prawie wcale nie śpię tylko czuwam.. a mojemu Tż to nic nie przeszkadza, więc o 4 w nocy sprzedałam mu łokcia w żeberko, bo się rozwalał za bardzo...
a ten zdziwiony- o co mi chodzi.. no to mu mówię, że przecież mały jest z nami i żeby uważał..
a on do mnie: trzeba było mi powiedzieć że wzięłaś go wcześniej do naszego łóżka

a może od proszku, czy jakiejś tkaniny.. albo od Przytulania skóra do skóry..
albo.. od Twoich hormonów.. Nasz ma wysypkę na twarzy i podobno część to potówki a część to moje hormony...

eee tam.. nie przejmuj się

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

ale super nie wycierają Wam się włosy ?
Nasz też był taki "kudłaty" a teraz nad czołem mu się powycierały i zakola ma jak tatuś

------------------

-----

Mój mały to leń nad lenie
nie mogę go już karmić jednym cyckiem..
nie dlatego że nie ma w nim mleczka.. ale dlatego że gorzej leci i mu się nie chce ssać i się wkurza
Cholercia no !!! próbowałam go już przetrzymać kilka razy ale się nie daje bo się denerwuje i ryczy.. a jak dam mu drugiego cyca to pięknie je..
no i teraz mam problem.. bo tym sposobem wypija to mleczko wodniste.. a do tego żółto-białego (czyli bardziej pożywnego) się nie dokopuje..

Leniem to on jest po tatusiu, na pewno nie po mamusi

moj ma takie jak wszystkie dzieci czyli granatowo-niebieskie - sa troche jazsniejsze niz przy urodzeniuu
wloski mojemu z tylu troszke sie wytarly reszta jest na miejscu
Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
nas umówili po pierwszej wizycie jak mały miał 3 tygodnie
słodziak

Nasz mały też z nami zostaje po karmieniu nad ranem, najczęściej ląduje u mnie na brzuchu i tak śpimy dziś nakarmiłam go po 6:00 i spaliśmy tak prawie do 10:00

Nasz ma ciemnoniebieskie jak tatuś
A oczka Wiktorka chyba jeszcze mają czas aby ściemnieć

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Bartosz spał dziś ze mna do 10:00, miał krótką drzemkę po 11:00 w chuście, później jeszcze 3 dosłownie pięciominutówki - dwie w chuście i jedną u mojej koleżanki i padł nam dopiero o 18:00, więc w zasadzie nie spał 8 godzin, szok Teraz śpi nadal, przespał już kąpiel Mam nadzieję, że do 21:00 się obudzi, szybko go wykapię, nakarmię i pójdzie spać
oo jak ladnie a moj do teraz nie spi , spal praktycznie w sklepie z 1,5 godzinyy, ale widac ze padniety i ze sie meczy ...
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:32   #2495
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
też chcę coś w tym stylu
tylko nigdzie nie mogę znaleźć w takim malusim rozmiarze.. jak już mi się coś podoba to W. by się w tym utopił
a w sierpniu mamy weselicho więc mój elegancik zaprezentowałby się 2x w takim ubranku

Ile dni po szczepieniu dzieci mogą forączkować i być niespokojne???

ooo masakra
oby Matyldzie szybko wyleczyła się buziulka i gardełko

Słuszne słowa
Ten tekst powinien być na pierwszej stronie i każda sfrustrowana mamusia powinna to sobie powtarzać jak mantrę !!!!

biedny Przemuś, ale troszkę cierpienia i będzie miał juz ząbki a stosujesz jakiś żel żeby mu ulżyć ?
My idziemy jutro bo chce mieć już to za nami;-)
Oczywiście,że inny nastrój i gorączka mogą wystąpić po szczepieniu,ale nie muszą. Ja w razie wu kupiłam dzisiaj czopki p.bólowe i p.gorączkowe

Cytat:
dziewczyny, ja chyba maly kryzysik przezywam... w sensie laktacyjny kryzys... widze, ze mlody glodny, a z cycow juz nic nie leci i nie ze on wyssal tak duzo, nie... czasem waze go przed i po... i wyszlo mi np., ze zjadl marne 30ml. no to dorabiam mm, juz niby najlepsze pod sloncem, no i co? mlody najedzony, ale marudny... wiec grzeje misia z pestkami i lece zeby mu na brzuch polozyc, a ten juz spi!

magiusa, tak tylko dla uspokojenia ciebie... mielismy przerwe 4h od cyca, wiec myslalam, ze bede kraina mlekiem plynaca. mlody glodny, przystawiam, po dobrej pol godz wydudlal 30 ml i zaczal tak sie wiercic, marudzic przy cycku, ze co jedno ssanie wypluwal brodawke. to ja za pompe sie chwytam... i co? odciagnelam z drugiego cyca 30, a z tego co mlody pil 10 ml no normalnie smiech na sali............ nie wiem ile czasu potrzebujemy na rozkrecenie cyckow, ale za dlugo na takie zabawy to ja sobie nie moge pozwolic. mlody musi przybierac, a srednio mu to idzie. twoj Darek rosnie zdrowo, wiec ja bym powiedziala, ze twoje cycki sa calkiem wporzo. moje niet.
ty tam mama się nie stresuj bo akurat Tobie już tego stresu styka:-* nie najada się cycem?robisz butle i po temacie. Mały musi przybrać do kolejnej operacji i to się liczy:-*

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:42   #2496
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
oo jak ladnie a moj do teraz nie spi , spal praktycznie w sklepie z 1,5 godzinyy, ale widac ze padniety i ze sie meczy ...
no Bartek też już się męczył, płakał bo był zmęczony a nie mógł zasnąć bidulek

Stary 2013-07-15, 19:48   #2497
vil84
Wtajemniczenie

pół dnia przepłakane i przemarudzone, położyliśmy Młodego spać a ten się teraz cieszy w łóżeczku

Cytat:
Napisane przez becik_4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny które mają już sprawdzone lozeczka turystyczne proszę o linki do nich bo na szybko muszę się zaopatrzyć w jakieś lozeczko bo jesteśmy u rodziców i zostajemy na dłużej z góry dziękuję
http://allegro.pl/bardzo-solidne-lad...367883788.html
mamy takie w salonie, w dzień Młody jak spał to w nim (czas przeszły bo teraz albo nie śpi w dzień albo pada na kanapie i się boję go ruszać żeby się nie obudził ) a jak jedziemy gdzieś to zabieramy je ze sobą.

Cytat:
czesc dalsza
słodziak

Cytat:
t
biedny Przemuś, ale troszkę cierpienia i będzie miał juz ząbki a stosujesz jakiś żel żeby mu ulżyć ?
Calgel, ale on działa tylko jakiś czas ... pomógł jednego dnia jak się wyrżnął pierwszy ząbek, ale z tym jest masakra bo ma całe dziąsło poranione ;( kupiłam Ibum Forte malinowy i mu podaje, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie więc może pośpi w nocy i odpocznie bo biedak ma dość

Cytat:
a mojemu Tż to nic nie przeszkadza, więc o 4 w nocy sprzedałam mu łokcia w żeberko, bo się rozwalał za bardzo...

oczka ciemnoniebiesko-szaro-stalowe
ja mam brązowe, mąż licho wie jakie, zależy jak światło pada, od niebieskich do brązowych

Cytat:
nadrobiłam Was w końcu
Bartkowi podobało się u nowej ciotki, był bardzo grzeczny i dostał super prezent - robota z Lamaze
fajny my mamy motylka i lewka Lamaze

Cytat:
dwojek 72 sztuki? bo jeśli tak, to dady 78 sztuk sa w tej samej cenie

1) a miałam pytac, czy sa dady nie premium?

2) czy waszym dzieciom tez widać pulsujące ciemiączko? wcześniej pisalysmy, ze zapadnięte i pulsujące przy upałach i ze to odwodnienie... za oknem deszcz, upalow brak, a widze jak pulsuje i mysle o co chodzi. czy wcześniej tego nie zauwazalam, czy na tym etapie rozwoju glowki bardziej rzuca się w oczy? wczoraj jedna kupa była bardzo wodnista (sok jablkowy), ale dzisiaj wszytkie sa wyjatkowo ladne tz zaczyna cos przebakiwac o lekarzu.

3) i jeszcze przypomnijcie, jak się nazywal ten nasz najlepszy termometr?

1. yyy nie wiem w sumie ile dwójek, patrzyłam na 3 i 4 ale fakt, wychodzą tak samo cenowo jak Dady, a Przemkowi jest obojętnie co ma na dupce bo i te i te nam służą i nie przeciekają, więc dla urozmaicenia dostał pampki (w ramach oszczędzania kupujemy zwykle dady)
2. nie wiem
3. nie zwróciłam uwagi
4. hmmmm microlife nt100? my mamy z brauna i jest świetny

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 19:51   #2498
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Ash, nastawienie to brakujący puzzel, ja już to wiem. Tylko ja sama wiem, jak zluzowałam, jak zmieniło się moje podejście i jak bardzo to wyszło na korzyść naszej relacji. Nie wyobrażam sobie ( w sumie wcześniej też nie) płakać trzymając dziecko. Śmieję się= Helena się śmieje, śpiewam= ona śpiewa oczami. I w ogóle pięknie jest, a jak brzuszek boli albo coś nie tak to terapia przytulaniem. Pierwszy raz w życiu doświadczam jak boli kręgosłup. Czuję , że wysiądzie na dniach, ale tak bardzo nie mogę się powstrzymać od noszenia jej Przestałam sobie zaprzątać głowę sprawami, które sprawiały, że się obwiniałam. Dlatego bye bye Tracy H, witaj szczęśliwe macierzyństwo. Wiem, że wierząc w siebie poradzę sobie w każdej sytuacji, nawet jak przyjdzie mi usypiać 15 kilowe dziecko na rękach Co oczywiście nie nastąpi, bo w odpowiednim momencie moje szczęśliwe dziecko samo zdecyduje, że jest już w stanie zasypiać samemu
nie zaczelam czytac i chyba odpuszczę bo baaardzo podoba mi się to co napisalas

dzisiaj znajoma fizjoterapeutka przyniosła mi zestaw cwiczen po porodzie, glownie po cc dolaczyla tez ćwiczenia na odcinek ledzwiowy, które przydadzą nam się, by wzmocnić miesnie i nosic te nasze kochane kluseczki, a niebawem klocki jutro zeskanuje i się z Wami podzielę.
no i jutro będzie tez gimnastyka z Nelcia jeśli macie jakies pytania (jak co wzmocnić itd.) to proszę pisac priv. my jesteśmy umówione na masażyk karku, choć Nelki przykurcz już chyba znika
Stary 2013-07-15, 19:51   #2499
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
W ogole to w tym szpitalu wychodzę na jakąs komputerową kosmitkę.. nudzę się tu jak mops.. ileż można się na ściany patrzeć..
jak maly się nażre to idzie w kim.. wiec co mam robic?? co raz wychodzę sobie pootwierać internet na korytarzu i wracam do sali coś czytac... i ciągle kogoś spotykam jak albo siedze z kompem na korytarzu.. albo w kuchni siedzę z kompem.. albo chodzę z kompem zeby zasięg zlapac.. no wariatka po prostu...
Mów żeś uzalezniona od nas
Cytat:
Dziewczyny które mają już sprawdzone lozeczka turystyczne proszę o linki do nich bo na szybko muszę się zaopatrzyć w jakieś lozeczko bo jesteśmy u rodziców i zostajemy na dłużej z góry dziękuję
Czyżby Pan Mąż nabroił?

Cytat:
ostatnie nsjlepsze

Myślałam, że to ten starszak
Bardzo powaznie wyszedł

Cytat:
Hump, happy może w środę multibaby kino? my się wybieramy na 12 na iluzję

Cudny
Cytat:
u nas to samo

nam pampersy nie przeciekały za to dady owszem
a nasze dziecko lubi cudze mieszkania, zawsze to coś nowego to pooglądania no i my nie chodzimy na paluszkach, oj nie

chyba tak ma być

ja mam wrażenie, że moje dziecko mogłoby się nie obudzić

super

a czy przypadkiem ta stronka nie jest już na pierwszej stronie wątku? ja ją znam od daaawna
ło jej bidul... super foty!

a dlaczego za mała?

===

nadrobiłam Was w końcu
Bartkowi podobało się u nowej ciotki, był bardzo grzeczny i dostał super prezent - robota z Lamaze Załącznik 5327252
Za mała i się wyślizgnie i nie będzie za co łapać.
Świetny ten robot.

A nasza Młoda śpi. Non stop. Tylko budzi się na jedzenie. Mam nadzieję, że to przez choróbsko i nabiera sił

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:55   #2500
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Magiusa ta wysypka moze byc kontaktowa, albo tzw. tradzik niemowlecy moj tez ma
Nie wiem w sumie skąd to, ale, że mam kilka tych herbatek laktacyjnych to sobie spróbuję innej bez tej lipy i zobaczymy czy zniknie. Może tak.
Innych pomysłów nie mam, bo wszystko miał tak samo jak ma...acha a tą wysypkę to nie ma na całej buzi tylko na kawałkach skroni i kawałkach policzków z obu stron.
No przetestujemy

Cytat:
Magiusa- a jadłaś może jakiekolwiek surowe warz/ owo? uważaj też na pierze i wełnę
On ma to już od 11.07 bo wtedy wychodziliśmy ze szpitala, a wtedy nie jadłam surowych warzyw, dopiero dziś ogórka, ale piłam już tą herbatkę więc kto wie.

Cytat:
Cytat:
mamy to i jestem zadowolona
http://www.smyk.com/babyono-lozeczko...t-niemowlaka-p

ma dość gruby materacyk jak na turystyczne,a le dla mnie to dalej jak koc więc dokupiłam też turystyczny materac
No my u rodziców mamy podobne więc też polecam. Ja generalnie chciałam by na takim łóżeczku był przewijak, miał kilka wysokości i jakieś zabawki. Te spełniają te normy

Cytat:

a może od proszku, czy jakiejś tkaniny.. albo od Przytulania skóra do skóry..
albo.. od Twoich hormonów.. Nasz ma wysypkę na twarzy i podobno część to potówki a część to moje hormony...

ale super nie wycierają Wam się włosy ?
Nasz też był taki "kudłaty" a teraz nad czołem mu się powycierały i zakola ma jak tatuś
Mojemu też się wytarły z przodu ;p

Cytat:

Ja normalnie to chyba daje mu jakieś 60-80 ml jak go czasami waże, ale rano to przeszedł samego siebie. Z jednego cycka 100 ml a że marudził to dałam mu drugiego i jak poszłam z nim na wage to miał 140g na plusie. Ale oczywiście nie zasnął.

Co do wagi to go dziś znów ważyliśmy u pediatry, mamy 4550 więc daje nam to jakiś dzienny przyrost około 55-60 g Nie jest źle, choć oczywiście wiadomo, że ta waga to zależy w którym momencie dnia jest ważony.
W każdym razie jak tak dalej pójdzie to podwoi swoją wagę nim skończy 3ci miesiąc a może i dużo wcześniej ( jakby liczyć obecny przyrost to za 22 dni ) A słyszałam, że podwoić trza między 4, a 6mc.

Widać się chłopak bardzo stara nadrobić to, że urodził się taki malutki

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 19:56   #2501
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Re: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzuch

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Brokuł nie ma właściwości wzdymających jak kalafior tak wyczytałam w google wpisując brokuły i kp;-) więc jem je normalnie.
a fasolka szparagowa? wie ktoś cos o niej? bo jadlam do obiadu, młodej nic nie dolega, ale pierdziala az milo

Cytat:
lekarz przy badaniu by napewno Ci powiedział więc to nie to:-*
.
biale dziaselka i jezyk sa chyba ok. pleśniawki to taki twarozkowy nalot.

fotka znaleziona w necie
http://navelgazingmidwife.squarespac...=1223046896910

i art. http://www.plesniawki.com.pl/4-plesniawki-u-noworodkow/
Stary 2013-07-15, 19:59   #2502
maluska88
Raczkowanie

Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
1. Jak widac
2. Pozycja wyjsciowa do spania
3. U babci najlepiej
4. Taka wielka wanna i taki maly ja.... ale pluskania i chlapania bedzie ;p
5. Mmmm pycha

omg a teraz ryk bo oball za duży żeby go do dzioba włożyć i się po nosie bije

btw dzwoni tel męża ... na tel się wyświetla że siostra więc mąż odbiera słowami "no co tam do ch... zaś mi du.pę zawracasz mendo?" (żartem) - i tylko słyszę "yyyyyy aaa to ty mamo? eeee..."
fajne fotki widac kapiel z tata
właśnie a propos pampersów bo moj mały ważył 24 czerwca 5700 i używam teraz papmpy 3+od 5do10kg i nie wiem czy zostawić 3i kupić wkrótce 4 bo sa od 7kg a teraz u nas w Tesco promocja 8f paczka a mój już bedzie waży powyżej 6kg

Edytowane przez maluska88
Czas edycji: 2013-07-15 o 20:06
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 20:02   #2503
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:

no pamiętam, tanio kupiłaś draniu oni mają świetne zabawki!
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Za mała i się wyślizgnie i nie będzie za co łapać.
Świetny ten robot.
eee nie będzie tak źle choć ja codziennie się boję, kiedy wyciągam młodego z wanienki i przenoszę na przewijak, że mi spadnie
świetny, serio! ma lusterko i głowę można przekręcać dookoła
Cytat:
a fasolka szparagowa? wie ktoś cos o niej? bo jadlam do obiadu, młodej nic nie dolega, ale pierdziala az milo
skoro mlodej nic nie dolega to wiem tyle, że Ty możesz jeść

Stary 2013-07-15, 20:02   #2504
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

jaka super pielucha z lwem to pampersy? dady maja male zwierzaczki :P
Przemus to już wielki chlop! konkretny dzidziuś i mamuska baciki za pisanie o jego "niekumowatosci"! na każdym zdjęciu inteligentny wzrok pelne skupienie na czynności...slodziak!
aaa i jaka cudna meska kapiel! zaluje trochę przeprowadzki, bo tutaj tylko kabina

wpadka z mama niezla mój chrześniak przyniosl z przedszkola tekst "ciooociuuu powiedz halo" halo "kopyta ci wala" dopiero później mnie siostra uswiadomila, ze to reklama jakiejś sieci komórkowej i ze miało być kopyta ci się pala, ale przedszkolaki zrobily sobie swoja wersje
Stary 2013-07-15, 20:08   #2505
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
też chcę coś w tym stylu
tylko nigdzie nie mogę znaleźć w takim malusim rozmiarze.. jak już mi się coś podoba to W. by się w tym utopił
a w sierpniu mamy weselicho więc mój elegancik zaprezentowałby się 2x w takim ubranku
no właśnie mam problem z rozmiarami :/ młody niedawno co zaczął wyglądać jak człowiek w rozmiarze 56, za 2 tygodnie może dorośnie do 62 i coś znajdę..

Cytat:
Hump, happy może w środę multibaby kino? my się wybieramy na 12 na iluzję

cudny jest co do kina to może następnym razem-na 14 w środę idę na kontrolę do gina
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 20:13   #2506
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Pisecie, ze najwazniejszy jest spokoj mamy i ja sie z Wami zgadzam tylko , no ja np nie umiem byc na sile spokojna. Staram sie ale w ktoryms momencie zaczynam juz watpic gdy placze i placze i nie daje rady.
No i powiem to wprost, choc chyba juz to mowilam, mi sie wydaje ze ja po prostu umiem operowac tylko na faktach, a nie na instynkcie i jesli po kolei rozne pomysly padaja to ja nie umiem (poki co) instynktownie do czegos wrocic tylko glupieje w stylu "co dalej robic jak juz wszystko przetestowalam".
No ale ciagle wierze ze bedzie lepiej...
A teraz sprzedam wam hit. Bylismy u pediatry. No Młody musi miec zakraplane te oczka i bedziemy tez masowac, ale to nic. Najlepsze ze na buzi ma mala wysypke uczuleniowa, zauwazylismy ja z TZ'tem ost.dnia w szpitalu. I teraz zonk...od czego. Ja jak jadlam gotowane tak jem, nic nie dodalam. zmienilam tylko herbatke laktacyjna bocianek na ta herbapolu, ale ona ma mniej skladnikow wiec nie wiem od czego.
Barwineczek kiedyś pisala, ze przydalaby się instrukcja obsługi niemowlaka...niestety takowej nie ma, wiec musimy funkcjonować trochę na czuja nie da się obslugiwac niemowlaka jak lalki w dzieciństwie: karmienie, pieluszka, smoczek, spacer i do domu. i znow ten sam schemat. niby jest podobnie, ale to już zywe stworzonko i kazde inne! to jest wlasnie ten cud natury...nudno byłoby gdybyśmy wszyscy funkcjonowali jak tamagotchi.
a wysypka może być z wszystkiego, u nas pojawily się kropeczki na buzi pod obwodka smoczka. i zagadka: potówki? zle umyta buzia z mleczka, jakiś nowy krem, cos zjadlam? nie analizowałam za długo. posmarowałam i tyle. następnego dnia już nie było po nich sladu. gdybym zaczela zamartwiac się skad to i co to pewnie wyladowalibysmy u lekarza, wydali 300zl w aptece, a one bylyby jeszcze ze 2 tyg. hehe.
Stary 2013-07-15, 20:14   #2507
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
jaka super pielucha z lwem to pampersy? dady maja male zwierzaczki :P
Przemus to już wielki chlop! konkretny dzidziuś i mamuska baciki za pisanie o jego "niekumowatosci"! na każdym zdjęciu inteligentny wzrok pelne skupienie na czynności...slodziak!
aaa i jaka cudna meska kapiel! zaluje trochę przeprowadzki, bo tutaj tylko kabina

wpadka z mama niezla mój chrześniak przyniosl z przedszkola tekst "ciooociuuu powiedz halo" halo "kopyta ci wala" dopiero później mnie siostra uswiadomila, ze to reklama jakiejś sieci komórkowej i ze miało być kopyta ci się pala, ale przedszkolaki zrobily sobie swoja wersje
dady 3 maja dużego zwierzaka

ale w reklamie jest "kopyta Ci walo"

Stary 2013-07-15, 20:15   #2508
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

fotka znaleziona w necie

O super, że dałaś zdjęcia bo ja też się zastanawiałam jak to wygląda.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 20:15   #2509
maluska88
Raczkowanie

dziewczyny ile wasze maluchy śpią w dzień?Bo moj tak z 6h dziś wstał po 1drzemce o 14 i do 18 nie spał teraz padł i muszę go o 21 pomęczyć z 2h żeby spał w nocy ehh.
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 20:17   #2510
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
pół dnia przepłakane i przemarudzone, położyliśmy Młodego spać a ten się teraz cieszy w łóżeczku

http://allegro.pl/bardzo-solidne-lad...367883788.html
mamy takie w salonie, w dzień Młody jak spał to w nim (czas przeszły bo teraz albo nie śpi w dzień albo pada na kanapie i się boję go ruszać żeby się nie obudził ) a jak jedziemy gdzieś to zabieramy je ze sobą.

słodziak

Calgel, ale on działa tylko jakiś czas ... pomógł jednego dnia jak się wyrżnął pierwszy ząbek, ale z tym jest masakra bo ma całe dziąsło poranione ;( kupiłam Ibum Forte malinowy i mu podaje, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie więc może pośpi w nocy i odpocznie bo biedak ma dość

oczka ciemnoniebiesko-szaro-stalowe
ja mam brązowe, mąż licho wie jakie, zależy jak światło pada, od niebieskich do brązowych

1. yyy nie wiem w sumie ile dwójek, patrzyłam na 3 i 4 ale fakt, wychodzą tak samo cenowo jak Dady, a Przemkowi jest obojętnie co ma na dupce bo i te i te nam służą i nie przeciekają, więc dla urozmaicenia dostał pampki (w ramach oszczędzania kupujemy zwykle dady)
2. nie wiem
3. nie zwróciłam uwagi
4. hmmmm microlife nt100? my mamy z brauna i jest świetny

Cytat:
no Bartek też już się męczył, płakał bo był zmęczony a nie mógł zasnąć bidulek
moj nadal nie spi wrr kiwamy go na zmiane z tz masakraaa.... kazdy dzien inny... dobrze ze nie placze i nie robi wantur tylko marudzi ..

a widzialam rozmowe o smoczkach .. wymieniac co miesiac??? hmmm nie wymienialam tak czesto u syarszego tez... a co do wygotowywania butelek to robie to rzadko napewno nie po kazdym karmieniu... myje i plucze w przegotowanej wodzie

Stary 2013-07-15, 20:20   #2511
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
właśnei jadłam ciastko <chyba za karę że nie trzymam diety> i odpadła i plomba w 1 wyglądam jak szczerbata, jutro na 8 do dentysty i kilka stówek nie moje bo odrazu będę ją wybielała, bo jest po kanałowym leczeniu.
mały to maruder, byłam z nim na spacerze, weszliśmy do biedronki po pampki no i przy kasie jak wózek sie zatrzymał to rzopłakal się na dobre i nas wpuscili w kolejkę potem kimnał na 15 min i tak sobie nie śpi od 14, teraz leży na macie i gada ze swoją gąsienica ze swiatelkami, tż mu ją na chwilę wyłączył i się rozpłakał więc gąsienica musi grać
następne genialne dziecko zalatwia mamie lepsza miejscowe w kolejce

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
a tu tz robil sesje heee
super zdjęcia Misiu robi miny jak prawdziwy model. ciekawe czy papuguje od starszego brata
Stary 2013-07-15, 20:21   #2512
banka26
Zakorzenienie

Cytat:

heee moj starszy juz wymysla
rozne koncowki , to moje ulubione reklamy, michas smieje sie jak mowie halo kopyta ci sie pala hiii

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
dziewczyny ile wasze maluchy śpią w dzień?Bo moj tak z 6h dziś wstał po 1drzemce o 14 i do 18 nie spał teraz padł i muszę go o 21 pomęczyć z 2h żeby spał w nocy ehh.
moj roznie raz 9 godzin a raz tylko 2

Stary 2013-07-15, 20:23   #2513
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
tylko ten projekt zakłada, że od strony dostawki śpi mama, żeby mogła karmić na leżąco tak, że pokaż tż jak się karmi
jak w poznaj moich rodzicow...sztuczny cyc

aaa, przypomniały mi się MIGUSIE!!! czy ktoras będzie probowala? http://www.youtube.com/watch?v=XryErLvSM2Y
Stary 2013-07-15, 20:25   #2514
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
ty tam mama się nie stresuj bo akurat Tobie już tego stresu styka:-* nie najada się cycem?robisz butle i po temacie. Mały musi przybrać do kolejnej operacji i to się liczy:-*
no, wlasnie takie podejscie mam, jak sie nie stresuje niepotrzebnie ale czasem mnie nachodzi... szczegolnie jak czytam przy jakich ilosciach mleka magiusa panikuje - ja bym chciala tyle miec!
Cytat:
Ja normalnie to chyba daje mu jakieś 60-80 ml jak go czasami waże, ale rano to przeszedł samego siebie. Z jednego cycka 100 ml a że marudził to dałam mu drugiego i jak poszłam z nim na wage to miał 140g na plusie. Ale oczywiście nie zasnął.

Co do wagi to go dziś znów ważyliśmy u pediatry, mamy 4550 więc daje nam to jakiś dzienny przyrost około 55-60 g Nie jest źle, choć oczywiście wiadomo, że ta waga to zależy w którym momencie dnia jest ważony.
W każdym razie jak tak dalej pójdzie to podwoi swoją wagę nim skończy 3ci miesiąc a może i dużo wcześniej ( jakby liczyć obecny przyrost to za 22 dni ) A słyszałam, że podwoić trza między 4, a 6mc.

kochana, i ty mowisz o kryzysie laktacyjnym??? pieknie ci leci mleczko, a mlody pieknie ciagnie! 140 wyssane... marzenie! no i przybiera super
Stary 2013-07-15, 20:40   #2515
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
W ogole to w tym szpitalu wychodzę na jakąs komputerową kosmitkę.. nudzę się tu jak mops.. ileż można się na ściany patrzeć..
jak maly się nażre to idzie w kim.. wiec co mam robic?? co raz wychodzę sobie pootwierać internet na korytarzu i wracam do sali coś czytac... i ciągle kogoś spotykam jak albo siedze z kompem na korytarzu.. albo w kuchni siedzę z kompem.. albo chodzę z kompem zeby zasięg zlapac.. no wariatka po prostu...
uważaj, bo Cie skierują na odwyk na oddziale zamkniętym

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
nasz też ma tylko na buzi krostki, byliśmy w czwartek u pediatry i mówiłą że potówki, a że młody śpi na brzuchu non stop to mi to pasowało, też zauważyłam, że jakby się łuszczy za jendym uchem i dzwoniłam do położnej i mówi, że to może być lekka nietolerancja laktozy (tylko my nie mamy problemów z brzuchem żadnych) i żeby delicol ze 3 x dziennie dawać, więc dzięki Wam zamówiłam za 19 zł i zobaczymy
delicol jest chyba obecnie lekiem na cale zlo od nietolerancji laktozy, poprzez kolki i wysypki :P profilaktycznie można podac, nie zaszkodzi, a może akurat pomoze, hehe. dzisiaj pierwszy dzień go podaje, bo chce w końcu napic się mleka, efekt nr 1 ladne kupy.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
idz jutro na wzw, popros o rozlozenie szczepien na raty i wtedy skojarzona albo te na nfz weźmiesz za tydzień/dwa - nasz pediatra wolal za dwa. podoba mi się takie rozwiązanie, bo nie obciążam dziecka wszystkim naraz, ograniczam ilość wkluc za jednym zamachem... spróbuj.

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
maly marynarz i jak zawsze musze się pozachwycać jego fryzura! kto go stylizuje? piękne ma te wloski, taaakie długie.

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Cytat:
hehehe.. Twój tak jak mój
chyba mamy jednego faceta u nas tatuś już mi oznajmil, ze powie kiedyś Neli jaka bylam niedobra i jak ja wyganialam z naszego lozka i ze jeszcze będę ja prosić żeby się przyszla do mnie poprzytulać :P
i wygląda to tak:
gdzie nelka dzisiaj spi? "w lozeczku". no i siup ja do lozeczka. ide się myc, wracam, a oni spia sobie razem, mloda trzyma tate za reke... cale lozko zajęte, a dla matki miejsce chyba już tylko w nogach "no bo zimno jest" albo "jej tam będzie samotnie"

oczka chyba do pol roku...

a cyc - karm tym gorszym w nakladce. później stopniowo ja sciagaj podczas karmienia az nie będzie Wam potrzebna. ja miałam problem z jednym cycem, a teraz mala kaprysna często się myli i jeczy na drugiego...nakładki pomagają. czasem ich nie potrzebujemy, czasem jej za szybko leci to zakładam na początek żeby nie krzyczała i niepotrzebnie wciagala powietrze. innym razem zakładam w trakcie jak się krztusi, albo jak placze bo za mocno musi ciagnac, a tak wpada jej do zbiorniczka wedlug mnie sa lekiem na cale cycowe zlo hehe.
Stary 2013-07-15, 20:43   #2516
ankaaa206
Wtajemniczenie

moje dziecko nie spało od 14 do 20 i oczywiście po kąpieli histeria, nie chciał jeść i ciągle płakał, w szumie suszarki udało mu się wcisnąć cycka do buzi i odrazu padł ze zmęczenia, biedak mój mały, teraz go na śpiocha troche podkarmiłam, ale za dużo nie zjadł, więc będe musiała go wybudzić w nocy bo mi cycki pękną, codziennie rano budzę się z zastojami, tj takimi gulkami w cyckach, jak małego przystawię i trochę pomasuję to jest ok, coś czuje że wisi nade mną zapalenie piersi którego panicznie się boję

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:

delicol jest chyba obecnie lekiem na cale zlo od nietolerancji laktozy, poprzez kolki i wysypki :P profilaktycznie można podac, nie zaszkodzi, a może akurat pomoze, hehe. dzisiaj pierwszy dzień go podaje, bo chce w końcu napic się mleka, efekt nr 1 ladne kupy.

-
jak u Ciebie wygląda "ładna" kupa nigdy się nie zastanawiałam nad tym szczerze, każdą biorę za normalną i nie wgłębiam się w temat a może powinnam się jej przypatrzeć?

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-15, 21:00   #2517
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
nadrobiłam Was w końcu
Bartkowi podobało się u nowej ciotki, był bardzo grzeczny i dostał super prezent - robota z Lamaze Załącznik 5327252
ekstra robot my tez nie chodzimy na palcach...zawsze nam cos spadnie itd. mloda chyba nawet woli jak w mieszkaniu jest glosno. ostatnio padla jak tata ogladal jakas walke bokserska i darli się niemiłosiernie

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:

Twoje tez. młody zasnal, wiec maly glod go nie dopadl.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:

naprawdę super przybiera. prawie 400 tygodniowo! Nelka wazyla w ubiegla srode 5100 a urodzila się prawie 4kg. zatem weź daj luz tym swoim cycom, bo spelniaja swoje zadanie
Stary 2013-07-15, 21:03   #2518
cloche
Zakorzenienie

Cytat:

Twoje tez. młody zasnal, wiec maly glod go nie dopadl.
taaa... padl, bo wydudlil po moim marnym cycu 80ml humany...
Stary 2013-07-15, 21:09   #2519
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
skoro mlodej nic nie dolega to wiem tyle, że Ty możesz jeść
ja tez to wiem. chciałam tylko sprawdzić czy mam super odporne dziecko, bo po czekoladzie, orzechach, truskawkach tez nie zauwazylam rewolucji. moja mamuska jak jej mowie, ze cos uczula i nie powinno się jesc, mowi, ze za jej czasów to tylko fasoli, grochu i kapusty nie można było. a na wsiach to dzieciom mleko od krowy dawali jak matka nie miała pokarmu

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:

no to mam glucha siostrę. ale młody mnie rozbroil. myslalam, ze się posikam ta jego mina i radość, ze ciotce dogryzł.
wczoraj meczyl mojego chomika jak nikt nie widział...probowal go wyciagnac z domku. w końcu grubcia go uzarla. dluuugo nikomu się nie przyznal. w końcu przyszedł i mowi "ciocia, a wiesz gruba mnie ugryzła. ale nie bolało i krew nie leci. bo ja jej tak od góry wkladalem patyczek do srodka, bo chciałem ja WYKURZYC i myslalem ze mnie nie dopadnie, a jej się udało"
Stary 2013-07-15, 21:11   #2520
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Re: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z b

Cytat:

fotka znaleziona w necie

Ja jem i jest ok;-)

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości