|
|
#1831 | ||||
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Krakowianki po raz XXIII
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Współczuję dziewczynom, które robią brzuszki lub przysiady nie posiadając rozwiniętego core, mięśni przy kręgosłupie, których wzmocnienie jest niezbędne przed jakimkolwiek intensywniejszym uprawianiem ruchu. O kręgosłup powinno się dbać w każdym momencie dnia, siedząc, stojąc, idąc, leżąc (jak koty), a trudno o wyrobieniu sobie takich nawyków przy namiętnym uprawianiu tenisa czy stepu. Często słyszę, że joga to życie, stojąc w autobusie podciągasz rzepki, do sklepowej półki wydłużasz kręgosłup zanim staniesz na palcach, podążasz za oddechem, tak naprawdę nigdy nie schodzi się z maty. Kuzyn właśnie wdraża jogę do swojego treningu, bo jego instruktor zauważył, że to podnosi wyniki i nie chodzi o wyższe podnoszenie nogi Odkąd zaczął praktykę, instruktor ma więcej siły i wytrzymałości, spędza mniej czasu na siłowni i bieganiu, niedawno też przerzucił się na wegetarianizm.Jak chcesz się wzmocnić i przeżyjesz niską dynamikę zajęć, to wystarczy ćwiczyć na zajęciach i w domu Pilates, to dobre i skuteczne zajęcia. Na jogę bez instruktora bym się nie porywała, bo można się uszkodzić, a prywatne zajęcia są kosmicznie drogie, więc raczej w tym mieście nie znajdziesz satysfakcjonującego nauczyciela. Cytat:
![]() Na zajęciach metodą Iyengara nabawiałam się różnych kontuzji (grzechy początkującego), ale terapeutycznie działała na mnie najlepiej, nawet głos stał mi się głośniejszy.
|
|
|
#1832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A skręty to też chyba nie jest jakiś ruch "zarezerwowany" dla jogi .I jak pisałam - joga moim zdaniem ma wiele plusów dla ciała, nie załatwi wszystkiego, ale ma ten jeden minus .
|
|
|
|
|
#1833 |
|
Pani Buka
|
Malla - poczytałam sobie co piszesz
mam wrażenie że joga mogłaby mi się spodobać, ale raz że piszesz o niewielkiej ilości fajnych zajęć tutaj, dwa - nie stać mnie niestety i na to, i na fitness. a jesteś w stanie polecić jakiś dobry filmik z pilatesem dla początkujących? ps. jedziesz do Londynu? na długo?
|
#1834 |
|
Zadomowienie
|
Skoro już tak piszecie o tej jodze- gdzie w Krk są jacyś dobrzy...yyyy... instruktorzy(?) jogi
? Chodziłam przez pół roku na pilates i musze przyznać,że było mega ciężko ale świetnie się potem czułam, chociaż dziwaczne były niektóre ćwiczenia i jakieś otwieranie i zamykanie czakr czy coś takeigo..A z innej beczki: czy któras z was robiła sobie może rok przerwy przed/w trakcie studiów?Jeśli tak to czy Żałujecie?
Edytowane przez Tindomerel_ Czas edycji: 2013-07-15 o 00:59 |
|
|
|
#1835 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
Kasiencja - jak się ułoży, to pojadę do brata, a nie chcę tam bezczynnie siedzieć w domu, jak on będzie w pracy, a dzieciaki w szkole.
Cytat:
Chyba że miarą dynamiki określasz ilość podskoków na sekundę - ok, na to nie mam argumentów. Uprawiając dynamiczniejszą odmianę jogi nie wynoszę takich korzyści zdrowotnych jak przy tradycyjnej, nie jestem jeszcze na takim poziomie. Ashtanga należy do męczących odmian jogi, ale uważam, że do takich zajęć trzeba mieć już trochę doświadczenia, by wykonywać asany poprawnie, inaczej dużo się traci i nie będą się różnić od treningu w zwykłym fitness klubie, nie mówiąc już o zwiększonym ryzyku kontuzji. Na początek polecam łagodniejszą technikę i odradzam ćwiczenie w domu. Cytat:
Wymieniając zalety uprawiania tego rodzaju aktywności nie ma sensu odejmowania tych, które nie występują przy innych dziedzinach, wyciągnęłaś błędny wniosek z wypowiedzi Nojko. To miłe, że można pozbyć się cellulitu bez konieczności skakania z Chodakowską przez 40 minut dziennie. Pytałaś ją "A masz taki przykład jogi w czasie której 1) zgubię płuca i 2) się spocę?", więc odpowiadam, że 1) Nie, bo nauczysz się prawidłowo kierować oddechem, bieg maratoński jest jak najbardziej zgodny z filozofią joginów, 2) Tak, to nic trudnego. Przekonujesz mnie, że kondycyjnego typu jogi nie ma, więc to nie dla Ciebie, choć nawet nie próbowałaś pójść na odpowiednie zajęcia, tylko dopiero pytasz się, czy takie istnieją Jasne, że istnieją, ale w Polsce uprawia się jogę relaksacyjnie, siłowo albo terapeutycznie, bo takie są wymagania rynkowe i nie potrafię wskazać Ci szkoły, w której przez 2 godziny uprawia się intensywny flow dla początkujących z szybką zmianą pozycji. Moim zdaniem wiele ucierpiałaby na tym nauka techniki i ćwiczący nie daliby rady siłowo ani kondycyjnie.Nie twierdzę, że joga jest lepsza od innych sportów ani że pływanie jest gorsze. Jest specyficzna i nie opiera się tylko na wykonywaniu asan, tak jak czytanie to nie tylko znajomość alfabetu. Joga to nie sport, nie jest dla każdego i to nie ze względu na czas trwania w danej pozycji, lecz na umiejętność słuchania swojego ciała, pohamowania wybujałej ambicji, dostosowywania techniki do własnych umiejętności i możliwości, osiągania określonego stanu świadomości, wychodzenia poza ciało. W części fizycznej bardzo ważny jest oddech, wyprowadzanie od niego ruchu i zgranie swojego ciała w całość, nawet jeśli pracują tylko nogi. Uważam, że nie dasz rady na zajęciach nie z powodów fizycznych, tylko nie posiadasz takiego stopnia koncentracji, jesteś zbyt niecierpliwa i zbyt pragmatyczna, by słuchanie o czakrach wywołało coś innego niż uśmiech. I to się bardzo chwali, przenoszenie aktywności z sali ćwiczeń do życia codziennego. Czasem jak widzę pod basenowym prysznicem, jak laski myją włosy, to zastanawiam się, kiedy im lędźwie zastrajkują. Cytat:
Fascynujące jest, jak wiele różnych dziedzin integruje joga i jakie efekty przynosi dla funkcji życiowych, metabolizmu, układu dokrewnego. Mając zajęcia na Mogilskim nieraz dostawałam takiego powera, że do domu wracałam truchtem, choć w tym czasie w ogóle nie biegałam. Odpowiednie oddechy i sekwencje ruchu rekompensowały totalny brak kondycji. Gdybym miała tyle czasu i pieniędzy i nie była taką beznadziejną łamagą, to bym 3x dziennie po 2 godziny uprawiała różne sporty i tańce, integrując je poranną i wieczorną sesją jogi. To zależy, co chcesz osiągnąć i ile zniesiesz. Zmykam zaraz na pociąg, więc moja opowieść już się kończy.
|
|
|
#1836 | |
|
Konto usunięte
|
l
Cytat:
![]() Co nieco potańczyłam, jeść nie jadłam bo nie było za bardzo co
|
|
|
|
|
#1837 | |||
|
Zakorzenienie
|
jestem, wróciłam, dotarłam
![]() ale łatwo nie było. okazało się że wizzair miał efekt domina- wszystkie samoloty miał spóźnione. Szkoda tylko, że nasz najwięcej ![]() Z powodów technicznych jednego z samolotu pospóźniały się inne i w ten sposób byłyśmy zamknięte na lotnisku przez 4h. A potem jeszcze 5h w polskim busie ![]() dłuższa relacja jak zgram fotki Cytat:
Cytat:
oj maszzzzz Cytat:
![]() bałabym się tylko tam kąpać ![]() zwykle na weselach się nie je, a za to następnego dnia pochłonęłoby się wszystko. Gorzej jak jest sytuacja, że faktycznie nie ma co jeść
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|||
|
|
|
#1838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak raz z Myszką podsłuchałyśmy rozmowę o tajemniczej ul. Śląskiej Świetne dyskusje są również podczas przymierzania ciuchów-czasem babki chwalą a czasem specjalnie mówią, że beznadzieja aby potem same chapnąć daną rzecz ![]() Czemu bałabyś się kąpać? Jest kąpielisko zatem woda jest sprawdzona Ja tam wlazłam do wody gdzieś tak za kolana i po prostu chlapałam się wodą z P przez co i tak byłam cała mokra
|
|
|
#1839 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaczęłam studia od razu po maturze, ale rzuciłam je po roku, bo mi się kompletnie nie podobały. Potem zrobiłam rok przerwy, zanim zaczęłam następne. Nie żałuję, bo teraz studiuję to, co lubię. Mogłam trochę lepiej spożytkować ten rok przerwy, ale samej idei gap year nie żałuję.
|
|
|
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak to zależy od tego, jak chcesz spożytkować tą przerwę. Ja pracowałam za granicą, więc kosztem przerwy zdobyłam doświadczenie i pieniądze ![]() Malla, po przeczytaniu Twoich opisów, mam ochotę na jogę ![]() Mama już dawno truła mi, że powinnam iść na jakąś jogę albo medytację i się uspokoić ![]() Podobno "za nerwowa jestem"
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Serio?
|
|
#1843 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Krakowianki po raz XXIII
Cytat:
dlatego chce sprobowac czegos innego ![]() Cytat:
a tak najchetniej bym zrobila ![]() Jak trzeba bedzie to wezme 50 Musze policzyc ile potrzebuje.Ekstra! Musze takie kupic. Cytat:
Teraz przerzucam sie na buty, bo tego nigdy za wiele Wczoraj za 65 zl kupilam balerinki i torebke.Super, pochwal sie potem zdjeciami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1844 | ||
|
Konto usunięte
|
Klei się, dużo sprzątania. To tak jak peeling kawowy - tani, dobre rezultaty, ale za dużo babrania
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
czemu w klubie nic się nie dzieje
oszczędzanie na wakacje?do jutra jest otwarte zamówienie z naturalis. Chętne zapraszam Cytat:
pewnie dlatego niektórym tęskni się za PRLemwiesz co no niby jest to kąpielisko, ale jakoś ja mam wrażenie, że jest tam brudno i że jest muł na dnie. Nigdy też nie siadam tam gdzie są te "kąpieliska" tylko właśnie dalej, w krzaczorach i na odludziu i czasem jak patrzę na zejście i widzę jakiś szlam, rzęsę wodną czy co to jest to odechciewa mi się wchodzić. a w ogóle to sądzisz, że jest to jakieś oficjalne kąpielisko? czy raczej takie samozwańcze. Bo podobno kiedy na tym bliżej wieży i pomostu bywał nawet ratownik, ale ja go jakoś nie widziałam. prawda? raczej mocno rozkminiająca
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
A zatem postanowione - powołam się na Was, jak mi mama znowu wyskoczy z podobnym tekstem
|
|
#1847 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() W sumie mnie też by pasowało je odebrać bo mam chetne osoby na te ciuchy. Jakie okolice by Ci pasowały, żeby je podrzucić? Bonarka, stojałowskiego? |
||
|
|
|
#1848 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
? gdzie się wybierasz ?Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Tindomerel_ Czas edycji: 2013-07-15 o 13:49 |
|||
|
|
|
#1849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli masz zamiar aktywnie spędzić ten czas, to myślę, że więcej Ci to pożytku przyniesie niż suchy dyplom. Studia nie zając
|
|
|
#1850 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Potwierdzam, to co pisze. Nie rozglądałam się za power jogą w KRK ale właśnie coś takiego miałam na mysli pisząc o "wypluwaniu płuc" i pocie . Aczkolwiek przeczytawszy całą waszą wymianę zdań z Mallą myślę, że moje wyobrażenie o "wypluwaniu płuc" faktycznie może się nie pokryć z twoim ![]() A czy Ola nie pracuje czasem w szkole jogi? Może ona ma większe rozeznanie w różnorodności? U nas kręcimy się cały czas w obrębie 2-3 metod jogi i są to raczej statyczne, rozciągająco-wzmacniajaco-relaksacyjne techniki. Takich szukaja nasi klienci i ja sama też ![]() Cytat:
Pilates ćwiczony samemu w domu, bez wczesniejszego, przynajmniej kilkumiesięcznego uczestnictwa w zajęciach z instruktorem również nie ma sensu według mnie. Brałam udziała w zeszłym roku w indywidualnych lekcjach pilatesu przez ponad miesiąc (słuzyłam koleżance jako worek treningowy do zaliczenia kursu trenera personalnego) i mimo, że wczesniej uczęszczałam przez dłuższy czas regularnie na zajęcia i technika nie była mi obca, to wiele ćwiczeń dla mnie nowych wykonywałam niepoprawnie, sama nawet tego nie czując i nie widząc, przez co stawały się one mniej lub wcale skuteczne. Nie wyobrażam sobie ćwiczeń tego typu bez "instruktorskiego palca", który cię dźgnie w odpowiednim miejscu. Cytat:
![]() Haha, a że akurat jest to zasługa w moim wypadku jogi, to tez to napisałam, bo dla mnie to było odkrycie! Na basenie kiedy chodziłam regularnie na aqua też mi się ładnie skóra ujędrniła, nie powiem, ale takiego efektu nie udało mi się osiagnąć. Może za krótko chodziłam... Joga na moje "strefy problematyczne" działa jak masaż. Właśnie nomen omen dzięki swojej statyczności i wytrzymywaniu w jednej pozycji dłuższą chwilę. Poprawia to krążenie krwi i limfy, właśnie tak jak masaż. Jak się okazało na mój typ problemu zadziałało to super. Cytat:
Cytat:
Instruktorka musiała mieć inne powołanie, bo technika pilates nie zagłebia się zazwyczaj w takie aspekty. Chociaż może, pewnie, ale to już inwencja własna konkretnego nauczyciela. W temacie - schudnąć, to nie do jogi ani pilatesu. Chyba, że połączysz to z dietą redukcyjną, to super. Dzięki diecie schudniesz, dzięki jodze/pilatesowi wymodelujesz ciało. Ale jedno bez drugiego noł łej niestety. Nie ma co się oszukiwać. Z resztą jak będziesz chodzić na siłownie, czy chociażby biegać bez zmiany diety to też efektów większych nie będzie. Takie moje zdanie. Dieta przy odchudzaniu to 70-80 % sukcesu. Ale zaznaczmy WYRAŹNIE - dieta nie oznacza głodzenia się, tylko zdrowe, regularne i racjonalne żywienie. Rozciagnąć i poprawić kondycję pomoże ci każda joga. Niestety osobiste preferencje w tej kwestii sa bardzo ważne więc najlepiej byłoby spróbować różnych jej odmian. Ja nie lubie Iyengara bo dla mnie to taki W-F bez jogicznego flow, a w Krakowie jest chyba najbardziej popularny (to ta joga z przyrządami, kocami, taśmami, klockami itp.). Najbardziej mi odpowiada Sivananda, Vinyasa, klasyczna hatha joga, z której właściwie wywodzą się dwie powyższe... Ashtangi niegdy nie próbowałam ale podobno pięknie i najlepiej rzeźbi ciało. To taka siłownia wśród metod jogowych
|
||||||
|
|
|
#1851 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
? Cytat:
Cytat:
? Pasowałoby mi zrzucić tak ze 3-4kg,żebym ważyła mniej niz 60kg:Pteż tak uważam, teraz to każdy kończy studia.. może akurat przez ten rok olśni mnie co chcę robic w życiuu?
|
|
|
#1852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziwię się, że mając samochód i wiedząc jakie to ciężkie nie możesz pokonać niewielkiej odległości między Bonarką a moim domem, ale jeśli tak to dla mnie w grę wchodzi podwiezienie Ci tego do Bonarki, ale w godz. popołudniowych np. dzisiaj ok. 19-20 lub podobnie w środę. pozostałe dni mi odpadają. No chyba, że jakoś w weekend ale teraz ciężko mi powiedzieć
|
|
|
|
#1853 |
|
Matka Smoka
|
W temacie jogi dorzucę trzy grosze i powiem, że wg mnie ciężko komuś polecić konkretnego nauczyciela, bo każdy lubi co innego. Sporo chodziłam do Parku Wodnego, gdzie jest kilku nauczycieli i jak słucham wrażeń w szatni, to co osoba, to inne wymagania. Także trzeba próbować i nie zrażać się po jednym podejściu.
I również jestem zdania, że nic nie rzeźbi i nie jest tak wszechstronne jak joga. I mówię z perspektywy osoby, która nigdy nie chodziła więcej niż 1x 1,5godz. lub 2x 1godz. tygodniowo. Więc jaki byłby efekt, gdybym ćwiczyła regularnie? ![]() A w temacie posuchy zamówieniowej - spróbuję jeszcze raz i wskrzeszam zamówienie silikonowe. Komu tanie foremki? Najtańsze na allegro formy na tarty, babki, lasagne (czyli nadająca się na każde inne ciasto). http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=26083115 |
|
|
|
#1854 | |
|
Zakorzenienie
|
no lepiej późno
![]() Cytat:
Bez problemu można tam chyba grilować, nie? Ja też tyle mogę, nie są drogie, zawsze mogę zawieźć do domu bo tam też mi brakuje. Ktoś coś od tego sprzedawcy? http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=11320549 Różne akcesoria do telefonów, komputerów, etui, folijki itd.
|
|
#1855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do diety - tak jak napisałam wcześniej - zdrowe i racjonalne, regularne odżywianie i tyle. Jak chcesz zrzucić tylko 3-4 kg to wystarczy, że zaczniesz jeść co 3 godziny za to mniejsze porcje, zrezygnujesz z niezdrowych przekąsek i słodyczy, ograniczysz proste węglowodany (białe pieczywo, białe makarony, biały ryż, cukry) a zamienisz je na pełnoziarniste produkty, tłuszcze zwierzęce zamienisz na roślinne, nie będziesz podjadała między posiłkami (ale jak się je co 3 godz. to proste), zwiększysz ilość warzyw w posiłkach i będziesz piła dużo wody (to bardzo ważne ) i samo się zrobi |
|
|
|
|
#1856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1857 | |
|
Zadomowienie
|
A zna sie ktoś na suplamentach diety? Straszne mam ostatnio skurcze podczas wysiłku i zadrza mi się, że np przez 3 godziny mi mięsień skacze (np. biceps). Chciałam zacząć łykać coś z magnezem i może potasem... macie jakieś doświadczenie z takimi tabletkami?
---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
nie ma co się uczyć tylko trzeba pić! Stawiaj sobie koło miejsca pracy butelkę, dzbanek z wodą to będziesz pamiętać i małą butelkę noś w torebce... nie widzę innego rozwiązania. W końcu wejdzie ci to w krew A każda wypita kawa i herbata czarna powinna być "podlana" szklanka wody. |
|
|
|
|
#1858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Po jakichś 2-3 tygodniach organizm sam się przyzwyczai i będzie mu wody brakować . Jak mam dzień, gdy nie mam jak wypić odpowiedniej ilości wody, to wieczorem od razu się dziwnie czuję .
|
|
|
|
|
#1859 |
|
Zadomowienie
|
Woda niegazowana bleee... nie cierpię pić takiej
ohyda
|
|
#1860 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Ale na wszelki wypadek zmieniam co jakiś czas produkt, aczkolwiek nie sięgam na droższą półkę. Łykam często 2w1 czyli Aspargin Forte i jemu podobne twory - tanie, dzienna dawka to 2 tabletki. Albo kupuję Potas firmy Naturell (1 dziennie) i jakiś Mg z B6. Kiedyś brałam Kaldyum (Potas), ale to na receptę, bo chyba duża dawka. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.

. Dla mnie ćwiczenie, które polega na wytrzymaniu w jakiejś pozycji jest statyczne, choćby nie wiem co mi drżało
. Ćwiczenia siłowe też są statyczne w mojej opinii.
.

a tak najchetniej bym zrobila 
oszczędzanie na wakacje?